Outfits and Homes: Ryan Gosling

Man kan inte annat än dra på smilbanden åt amerikanska Apartment Therapys senaste bloggprojekt. Från outfit till inredning - modell skådespelare. Eller vad säger ni om deras tolkning av Ryan Gosling och hans sovrum? Lite kul. Tipstack till bloggläsaren Sandra. Med dessa sovrum släcker jag godnatt för idag.
Foto: skärmdumpar från Aparthment Therapy

Dagens detalj: Att göra en tydlig to-do-list

Efter väl förättat värv har jag slagit läger på R.O.O.M tillsammans med Ylva Skarp (kalligrafen som gjorde inbjudningarna till vårt bröllop). Vi hjälps åt att skissa på en to-do-list samtidigt som vi dricker bubbel. Möjligen en inte helt lyckad kombination, av strukturen att döma. Men vi har väldigt roligt i alla fall.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Dagens lunchstopp

Idag är jag i huvudstan i ett par jobbärenden och tog tillfället i akt att finluncha på Svenskt Tenns nya Tea House. De har ju öppnat igen efter den omfattande renoveringen och favoritbutiken har inte bara blivit dubbelt så stor utan också berikats med ett café, modell mormors kafferep. Men jag är ju lite konservativt lagd, så jag gillar't. Nu väntar julpyntsshoppinggalore innan jobbet kallar igen.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

The Selbys för Zara

Som "gammal" reklamare kan jag inte låta bli att älska den internationella klädkejdan Zaras senaste kampanj i samarbete med den amerikanska inredningsbloggaren The Selby. Todd Selby är fotograf och startade sin blogg som ett bildbaserat projekt där han visade upp sina excentriska vänners hem. Miljöer och bostäder som annars aldrig fick syre i de fina magasinen, på den tiden. Bloggen växte snabbt i popularitet och The Selbys är idag en av de mest omtalade fenomenen i inredningsbranschen. Att använda honom för att korsbefrukta mode med inredning och livsstilskommunikation på det här viset är inget annat än genialiskt. Man kan ju inte sluta titta. Full pott till reklambyrån. Eller vad tycker du?

Film: The Selbys for Zara via Youtube och TantJohanna

Papperspyssel modell jul

Pinterest är fantastiskt. Bara bilder och positiv energi. Min bästa ström just nu är designbird. Jisses så flitig hon är. Och så mycket inspiration hon bjuder på. Har ni inte testat än är det min bästa rekommendation att göra nu i juletider. Här finns många idéer att hämta. Som det här fina papperspysslet från Scandinavian Deko, liksom små sirliga pappersgranar och Annaleenas DIY-kalender med papperspåsar som åkt berg-och-dal-bana på alla bloggar runtom i världen sen hon publicerade bilderna i söndags. Heja er!
1.) och 2). Scandinavian Deko DIY 3) Pappersgranar via Pinterest 4) Annaleenas kalender

Designade brandsläckare på Åhléns

Jag fick precis en oväntad pressrelease från Åhléns. Lagomt inför elda-ljus-högtiden-numero-uno lanserar de nämligen en serie designade brandsläckare med mönster av inredningskändisar som Lulu Carter, Martin Timell, Bo Rappne och Karin Mannerståhl. Doftar kommersiellt samarbete med TV4, inte sant? Synd bara att de inte säljs någon annanstans än i Åhléns City-varuhusen i Göteborg, Stockholm och Malmö. Pris 1295 kr stycket. Min svärfar Brandmannen tycker nog det här är en väldigt bra idé. 
Foto: pressbild från Åhléns

Ett litet rött paket

Rensade minneskortet inför ett fotojobb i Kungsbacka och fann den här bilden som jag plåtade på Iittala/Fiskars huvudkontor utanför Helsingfors, under Design Week tidigare i höstas. Ett litet rött paket, med bruna snören, vid varje kuvert. Ett enkelt men fiffigt dukningstips såhär i jultider.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Idéer till glöggfesten

Idag bjuder jag på några idéer av det matigare slaget hos IKEA Livet Hemma och tipsar om alternativa godsaker till glöggen. December månad brukar ju vara fylld med julbord, glöggmys, klappkalas och andra sammankomster där man äter mat av det traditionella slaget. Vill du hitta på något nytt kanske en julgranspizza eller drickchokladklubbor med polkagristopping kan fresta? Hela inlägget hittar du här.
tips recept glöggfest
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Schack matt

Efter en vecka där jag våndats deluxe och till slut fattat ett stort och viktigt beslut (som jag antingen kommer jubla åt eller slita mig skallig över, på sikt) så har den här helgen ägnats åt hemmahäng. Galore. Som tidigare nämnts; adventspyssel och lussebullsbak. Men också skogspromenader med tänk och soffsurfande via Ipaden med återkommande besök hos sajter som ger energi. Hannah's är en av dem. Liksom nyfunna Scandinavian Deko och Bodie & Fou. Triss i inspirationsmässig schack matt.
Foto: Scandinavian Deko, Honeypieliving, Bodie & Fou

1:a adventspyssel från jord till bord

Stormvarning över västkusten. Berit lyser med sin frånvaro men jag tar tillfället i akt att kura inomhus. Bakar lussebullar och adventspyntar. Snart redo att dyka ner i soffan för att småslumra under en pläd med Vinterstudion i bakgrunden. Men innan dess bjuder jag på två bilder från gårdagens skogspromenad hos en markägare i trakten. Frisk luft och mossplockning. Här är ett stycke julpimpad Kubus med mossa och pumlor. Och hela lägenheten doftar plötsligt levande ljus, kanelstänger och mylla. Mmm.
Mossa julpyssel adventsljusstake fyllnad inspiration
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Grafisk adventskalender för vuxna

Varje år slår triljoners föräldrar knut på sig själva för att hitta på hemmagjorda adventskalenderlösningar med 24 överraskningar till sina barn. Här är ett alternativ till alla er mitt-emellan krogliv och familjebildarfasen. En vuxenkalender för den som vill överraska sin partner eller hitta på något kul till ett syskonbarn. Svart botten av kartong och 24 numrerade stuvbitar av designtyger som döljer lika många hälsningar, presentkort och annat omtänksamt. Fint pysslat av Minna Jones på finska deko.
Foto: deko

Flott i grått

Runda presentaskar, stora rosetter och silverkulor i matt metall kanske kan vara något för den som längtar efter en sagolik och lyxig jul i monokroma toner. Ännu en slaskbild. Denna från en fotografering på ren spekulation inför ett tidningsjobb som aldrig blev sålt. Lite så funkar det nämligen. Man testar sig fram, pitchar bildförslag och teman. Ibland är det en redaktion som hugger och det blir brödföda, ibland inte. Men väl vackert tittgodis till bloggen i vilket fall. Gott så. Flott i grått någon?
Jul i gråskala inspiration julklappsinslagning advent 2011 trend grått är flott.jpg
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Inspiration julpynt för "svartvitknarkare"

Vi står ju på tröskeln till första advent och jag ser att många bloggare redan har kickat igång med julpysselinspiration och tips på dekorationer till adventsljusstakar, glöggkvällar och annat decembermys. Jag vill såklart inte vara sämre, men i år tänkte jag försöka utmärka mig i den stora skaran inspiratörer genom att bjuda på mer egenproducerat material. Först ut är ett svartvitt tema med olika "slaskbilder" som b la blev över när jag fotade på uppdrag av Amelia Jul. I juli (!). Är du nyfiken på de bildval som redaktionen gjorde kan du se hela svepet i papperstidningen. Den ligger ute till försäljning i butikerna just nu, med Pernilla Wahlgren på omslaget. Men nu tar vi helg tycker jag. Ha en fin fredagskväll!
Julpyssel tips svartvit grafisk jul trend 2011 amelia jul trendenser tips på julpynt.jpg
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Tips på julpyssel från Frida Fahrman

Hur overkligt det än kan kännas (vart tar tiden vägen?) så börjar det dra ihop sig till advent och häromdagen var det avtäckning på årets kändisgranar, som blivit en tradition hos Hotell Birger Jarl. Finast av dem alla tycker jag att Fridas “35 mm 1,8″ var. Precis som namnet antyder höll hon fotot i fokus och det kändes som en klockren idé av en modebloggare som både är flitig med uppdaterandet av fina dagens outfitbilder och som gillar sin kamera. Hennes idé tål ju dessutom att göras hemma till skillnad från många andra hittepågalenskaper man sett genom åren. Plastkulorna kan ju fyllas med egentagna foton, för att skapa en alldeles egen temagran. Finns att köpa på Skapamer. Heja Frida!
Frida Fahrman fina julgran birger jarl foto glaskulor julkulor julpyssel
Foto: Chic och Frida Fahrman

Manlig inredning i orange

Okej, fortsättning i följetongen "män + inredning". Någon ifrågasatte varför det alltid blir så svart och vitt när killar ska skrida till verket (eller när tjejer ska tolka maskulin inredning). Well. Min högst ovetenskapliga teori är att väldigt få killar vågar ta ut svängarna på färgfronten. De är precis som de allra flesta av oss vansinnigt änsliga för att göra fel och det grafisk svartvittgrå är ju så förlåtande. Det går ju liksom inte att misslyckas matchnigsmässigt om man bara håller sig till den skalan. Och när killar väl ska välja färg upplever jag att de är lite rädda för sådana som traditionellt förknippas med kvinnlig smak. Exempelvis rosa (nu åker jag snart på moppo igen) liksom mjuka pasteller och fluffigt vitt. Ofta väljer de istället starka signalfärger som rött, gult och orange. Varav den sistnämnda är min favorit.
Orange killar inredning inredningstips inspiration
Foto: Douglas Friedman, Per Gunnarsson

Inredningstips till killar

Det här kommer jag ju åka på moppo för, det är fattat. Man ska inte könsbestämma inredning vare sig för pojkar och flickor eller för kvinnor och män. Men. Faktum är att jag ofta får tips från unga herrar som ber om tips på mer manlig inredning. Därför rubricerar jag det här inlägget just så och bjuder på en bildkavalkad från den fantastiska fotografen Douglas Friedman. Och på tal om urbant samlarscenografiska hem. Förstår ni lite vad jag menar om jag säger att det här känns som ett exempel på just det?
iredningstips styling hem homestyling män
Foto: Douglas Friedman

Marockanskt kakel

Idag har jag varit och hälsat på Marrakesh Design. Jag fick låna ett litet hörn i deras butik för att plåta dukningsbilder i miljö till en stor tidning som kommer ut i sommar. Och jag som annars är ganska svårflirtad vad gäller den Marockanska detaljrikedomen blev helt betuttad i allt fint kakel som jag såg passera revy under dagen. Tänk så fint som golv i ett litet badrum, eller på en gästtoalett.
Marockanskt kakel tips på butik snyggt köksgolv
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Bemz förvandlar IKEA till Gervasoni

Ni har säkert märkt hur det nya stilidealet smyger sig på oss. Från det högblankt minimalistiska, ljusa och fräscha (som lovprisats i nära nog ett decennium) har nu inredningsmagasinen och bloggarna börjat predika en mer förlåtande och urbant samlarscenografisk styling med lager på lager av prylar och skrynklat linne. Fint att titta på, men kanske inte så funktionellt att leva i. Paola Navones Ghost personifierar looken med sina synliga och handsydda sömmar. Men Ghost kostar. Därför har Bemz gjort det möjligt att förvandla IKEA till Gervasoni. Deras nya serie "loose fit" fungerar lite som kejsarens nya kläder för Karlstad. Om du känner dig manad att hålla god min till processionens slut, men inte vill betala fullpris.
Foto: pressbild från Bemz

Dagens detalj: När magasinen svämmar över

Jag har en, riktigt tung, last i livet. Den stavas g-l-o-s-s-i-g-a magasin. Så länge jag kan minnas, faktiskt ända sedan jag levde på veckopeng och rattade en bockstyrad Crescent ner till Konsum i Holmsund för att köpa senaste numret av Kamratposten/FRIDA/VeckoRevyn/Okej!/SOLO/<insert valfritt namn på dåtida tonårstidning>, så har jag älskat att bläddra i nya tidningar. Allra helst de högblanka och trycksvärtsdoftande, fyllda med ouppnåeliga drömmar. Och den åkomman har liksom växt. Med mig och med tiden. Och inte minst med mitt nuvarande jobb. Nu prenumererar jag på så många att jag inte ens hinner läsa alla. Tidningskorgen svämmar över. Ändå fräser jag som Gollum om någon insinuerar att jag borde sålla. Hm. Det har ju diskuterats en del om den spirande diskbänksrealismen inom inredningsvärlden. Här är en glimt från min. Totalt ostylad och i allra högsta grad verklig. Men. Jag ska bara sa Alfons, tog en kaffe och levererade tre artiklar. Sen, sen, sen ska jag slå mig ner med en kopp te och en tidning. Yeah right. Vips har det gått tre månader till och lika många oöppnade inplastade.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

DIY: En ljuskrona av gamla glödlampor

Jag rensade kamerans minneskort från min senaste resa till Helsingfors häromdagen, och fick syn på den här lampan som jag fotade i taket på butiken my o my. En ljuskrona modell Edison. Eller ett stycke DIY-idé att inspireras av? Stommen ser ut att vara tillverkad av ett gammalt cykelhjul och från ekrarna hänger gamla glödlampor i pärltråd av metall. Och i mitten lyser en fungerande.
DIY lampa
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Inspiration tavelvägg

Jag har fått flera läsarfrågor om tavelväggar sista tiden. Om ni vill ha inspiration på olika hängningar och motiv kan ni kika i kategorin tavlor så hittar ni alla inlägg på det temat samlade i ett svep. Johanna bad också om tips på budgetramar för grafiska posters och där är mitt bästa stalltips serien RIBBA från IKEA i svart (inte de vita, för de ramarna drar mot gult och skär sig ofta mot det vita papperet i planschen). Här ser ni exempel på RIBBA i olika storlekar som jag använde till tavelväggen hos Poseidonfamiljen.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (plåtat hemma hos Poseidonfamiljen)

Tips på inredningsinspiration - Rue Mag

På jakt efter lite inredningsinspiration såhär på söndagskvällen? Ett tips. Kolla in Rue mag. Man kan klicka ihjäl sig för mindre. Här finns massor av tittgodis och idéer för ditt sovrum, vardagsrum, hallen, köket och ja.. det mesta. Närbilder och utzoomat. Bläddra i magasinet eller flippra dig runt i bildgalleriet.
Foto: skärmdumpar från Rue Mag

Intervju i GöteborgsPosten + Mina doftljusfavoriter

Häromdagen intervjuades jag av Stina på GP. Hon pepprade mig med frågor om trender kring levande ljus. Här hittar du artikeln om du vill läsa den på webben. Snabbsummering? Vi pratade om att "ljuslyktan har blivit den nya prydnadskudden". Det vill säga en pryl vi snabbt kan byta ut när vi vill följa en trend, och en quick fix att ta till när vi vill skapa en liten förändring hemma. Att "doftsätta" sitt boende och skapa en egen signaturarom i hemmet med hjälp av doftljus var en annan spaning vi diskuterade. Utbudet i det segmentet har också blivit allt mer exklusivt och välsorterat senaste tiden. Min egen topp 5? Jag gillar Tree House från Byredo, Narcisse och Figuier från Diptyque, Clean Cotton från Yankee Candle och den absoluta favoriten (samma som min bodylotion); Amazing Grace från Philosophy.
Foto: Lovisa Persson

Svärtad elegans från Lightyears

Jag är egentligen lite skeptisk till Kalabash från Lightyears eftersom den är så lik svenska formgivaren Anna Kjellgrens lampa Dream. Men om man bortser från det, så känns den här produktbilden från den danska belysningstillverkaren väldigt snajsig. Svärtat elegant och mörk som en mardröm.

Foto: pressbild från Lightyears via Itemsbydesignbird

Gråskala Galore

Efter en hektisk vecka blinkar mitt batteri rött. Men, innan jag bäddar ner mig i soffan under en pläd för att vila tänkte jag visa några nya inköp som gjorts. Min Ipad har fått en ny kompis i form av ett fodral från PAP som ska skydda paddan från allt vasst i väskan. Jag betalade 399 kronor för mitt i filt, men har sett att det finns fynd att göra för dig som vill ha ett större i skinn. Köpte också ett nytt doftljus från Byredo med doft av skog och beställde en ny berlock till mitt Lynggaard. Allt galant i gråskala.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Jul på Artilleriet

När vi var på Artilleriet går, för att kika på lampor till kontoret, fick vi veta att de planerade att julskylta butiken samma kväll. Nyfikna som vi är kunde vi ju inte låta bli att gå tillbaka idag, för att spana in slutresultatet. Christian och Sofie hade tydligen precis gått hem - eftersom de hade "dygnat" dvs jobbat hela natten utan att sova innan butiken öppnade imorse. Och efter att ha sett vilken ommöblering de gjort sen vi var där senast kan jag verkligen förstå varför de var trötta. Vilket jobb! Här kommer ett smakprov. Lokalen är som ett stort tittskåp, och liknar inget annat jag sett. Förutom möjligen Merci i Paris.
Beslutet kring lamporna ser ut att bli en följetong. Vi kan helt enkelt inte bestämma oss. De tygvarianter som hängde ovanför matbordet var ju också pampiga. Och påminner de inte lite om gardinerna jag bloggade om igår, så säg? Hm. Vi får helt enkelt sova på saken och fundera lite till.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Dagens detalj: Att bejaka den inre tanten

Jag bjuder på en detaljbild från kontoret. Vi pratar mycket inredning just nu. Det ligger uppslagna bilderböcker överallt och dividerar vi inte om valet av belysning så dryftar vi olika lösningar på hur vi bäst kan dämpa ljudet i en sekelskifteslokal med högt i tak. Vi är ju flera tangentbordsknattrande, telefonpratande och kreativa frilansare som delar ett stort rum med stuckaturer, djupa fönsternischer, spröjsade glas och breda vita plankgolv. Så, jag låter mig plötsligt förföras av tunga lyxiga textilier och mjukt dämpande material. Något jag aldrig hade trott på om någon sagt det för ett år sedan. Men kanske är det lite så, att jag har tröttnat på det rådande ruffa. Jag vet inte. Men när det är så mycket sammasamma i omlopp kanske hjärnan funkar på det viset. Att den gör en tvär u-sväng mot nuvarande ideal och överraskar i sin egen ombytlighet. Och på ett kontor kan man ju faktiskt tillåta sig att ha en annan stil än hemma, så jag bejakar den inre tanten och inspireras av den här donnan just nu. Malene Birger. För just de där gardinerna. Åh vad jag vill ha! Fast helt enfärgade och riktigt riktigt tunga.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nya trendkaffebryggaren?

Ni vet hur det är. Först noterar man något. Sen dyker den grejen upp lite här och där och lite där och så PANG - finns den plötsligt överallt. Lite så känner jag för den här nygamla "kaffebryggaren". Jag skulle inte ge upp min Mockamaster för allt smör i Småland - men jag kan inte hjälpa att jag blir nyfiken nu när denna syns precis ö v e r a l l t. Och smakar kaffet så fantastiskt mycket bättre när man brygger det i en Chemex så kanske det kan vara värt att testa i alla fall. Den här, som jag plåtade på DaMatteo under lunchen tidigare idag, rymmer 6 koppar och kostar 649 kronor. Sneela tomten?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

På tal om Therese

I det senaste inlägget om Beckmans Akademi syns Therese Sennerholts allra senaste alster, som lanseras nu på fredag. De näst nyaste tavlorna finns redan ute i butik. Det vill säga kollektionen som kom tidigare i höst. Den här bilden på dem tog jag för en liten stund sedan när jag var på Artilleriet för att mäta om Mark Edens lampa skulle kunna passa här på kontoret (istället för i den där lägenheten...).
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Beckmans Akademi & stylingkursens examensuppgift

Sveriges kanske mest kända inredningsstylist, Lotta Agaton, har under ett par veckors tid agerat kursledareBeckmans Akademi och hjälpt dem som velat utvecklas inom styling att lyfta sig till en ny nivå. Ett stort antal inredningsbloggare slöt upp, den digra anmälningsavgiften till trots (jag tror det kostade över 20 000 kronor att gå den här kursen) och resultatet kan du nu se här. Idag visas examensarbetet för första gången för allmänheten. Jag fastnade för Pella Hedebys sovrum och Marie Ramses trådkonst.
Foto: Pia Ulin

Mitt livs längsta blogginlägg?

Ja, faktiskt. Det här skulle nog kunna kategoriseras under den rubriken. Eller under "mitt livs roligaste intervju". Ni som har följt bloggen ett tag vet hur förtjust jag är i Burfitts flyhänta modeteckningar. Och att få hänga med Lovisa under en hel dag, både före under och efter vernissaget av Mademoiselle Oiseau, var något av det roligaste jag gjort i Trendensers historia. Vill du läsa intervjun? Brygg en kopp kaffe och sätt dig bekvämt. Det lär ta en stund. Den kilometerlånga texten hittar du här.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyhet från Iittala - ljusstaken Allas

Råkade av en händelse (och i ett helt annat ärende) springa på den här produktnyheten. Norska Andreas Engesvik har tydligen gjort en ny gjutjärnsljusstake för Iittala. Allas heter den, och åker raka vägen in på min önskelista! Efter lite research på webben fann jag att Myiittala-medlemmar får köpa den nu, för 699 kronor. Mot oss övriga lanseras den våren 2012. Värt att bli medlem? Jag ska överväga saken.
Foto: ArcticDesign.it

Leaf från Lagström Wiktorsson

Att hitta snygga krokar till hallen är inte världsenkelt även om utbudet blivit större på sista tiden. Svenska designduon Lagström Wiktorsson har tagit fram en helt ny serie klädhängare som passar lika fint att fästa på väggen i hallen som i sovrummet. Olika storlekar, för olika ändamål. You like?
Foto: Kristofer Johnsson

Att vilja göra en Jesper

Jag har en tavla i hallen (en av mina personliga favoriter, faktiskt) som jag gärna skulle vilja imitera just idag. Rent kroppsligen that is. För oj så praktiskt det vore om man kunde celldela sig som en amöba, eller likt Jesper Walderstens streckfigurer? I ett trollslag explodera och blir tre, kanske fyra, personer på samma gång. Tänk så mycket roligt man skulle hinna med. Kan någon ge mig den egenskapen så säger jag bara: tackarrr! Missa för övrigt inte Jespers aktuella bok 365 (han har ritat ett nytt motiv varje dag under ett helt år!) med massor av teckningar som gärna skulle få flytta hem till mig.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Fler planscher från Röhsska

Minns ni mitt blogginlägg om Röhsskas fina museiplancsher med den karaktäristiska bokstaven? Jag såg ytterligare två Ö:n skymta i en Alvhemsannons i helgen. Udda men fint med Bestlite-lampan också.
Foto: objekt till salu hos Alvhem Mäkleri

Acne Junior

Minns ni mitt hemnetknarkarinlägg för ett par söndagar sedan? När jag undrade vem som månne bodde så snyggt som i den där fina objektsannonsen på Skeppsholmens mäkleri? Flera läsare har uppmärksammat mig på att det var en av grundarna till Acne Jr, som också visat upp hemmet i tidningen Family Living (det senaste numret, med UnderbaraClara är på omslaget). Ett alldeles fantastiskt plåtningsjobb av fotografen Helen Pé. Här är några smakprov. Men jag säger det, när en "kändis/rikis" öppnar dörren för att göra ett "hemma hos" numera kan man nästan räkna med att det är en försäljning på gång inom kort...
Foto: Helen Pé via Family Living

Lyx vs budget: T-formade stolar

Fritz Hansens klassiska stolmodeller Sjuan och Myran har ju kopierats i oändlighet och finns i en mängd varianter hos de stora kedjorna. Men nu börjar man se fler budgetmodeller av mindre kända designklassiker från den danska ikontillverkaren. Jag hajade till när jag bläddrade i GP vid frukostbordet imorse och såg en annons för Europamöblers nya serie Paris. Är inte deras stol Theo väldigt lik Fritz Hansens 3103 så säg? Visste du förresten att 3103 togs fram i samarbete med en ergonomiexpert eftersom Arne Jacobsen hade fått kritik för att hans stolar saknade bra ryggsupport. Därav den kraftiga böjen i stolsryggen.
Lyx: Fritz Hansens 3103 som togs ur produktion 1960. Finns nu att köpa på auktionssajter för från ca 2000 kr/st Budget: Europamöblers stol Theo pris 695 kr

Fredag kl. 17.54

Just nu befinner jag mig på Bloggers Inn, på Scandic Grand Central i Stockholm. Ikväll är det kalas för 900 specialinbjudna gäster och min roll i det hela är att berätta för dem om det nya konceptrummet och visa alla de specialfunktioner som Scandic har adderat för att möta resande bloggares behov. Bland annat trådlösa högtalare från Audio Pro, en Ipad, kamerastativ, laptopbricka och modeböcker en masse. Här kommer lite bildgodis som jag nyss fotade, här från rummet. Den uppmärksamme kan skymta min klänning för kvällen. Om fem minuter kommer gästerna. Så, hög tid att klä på sig och logga ut!

Hörde jag skål?

Vid sidan av bloggandet, och bakom kulisserna där ingen får kika riktigt ännu, filar jag på ett bokprojekt. Ämnet är inte det väntade (nej, det har inget med inredning att göra) och det är säkert några som kommer höja på ögonbrynet när titeln väl lanseras. Om sisådär 1,5 år (!). To hell med ledtiderna i bokbranschen, men det är bara att hacka i sig. I vilket fall blev jag inspirerad av Sara när hon staplade sidenband. Jag har nämligen samlat på mig en ansenlig mängd skålar till följd av min bok. En positiv bieffekt. Eller vad säger ni om de här finfina träskålarna. Jag fyndade fem av dem på loppis igår.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Shelf portraits

Patric Söderberg som ofta plåtar bilder till IKEA Livet Hemma har massor av ögongodis i sin portfolio. Och jag har märkt att han ofta tar bilder på bokhyllor och boktravar. Det finns många exempel det. Lite som shelf portraits. Men jag gillar't. Jag tycker det är kul att kolla in vad folk väljer att ställa fram (och att läsa) för böcker. Har du några du hellre visar än andra? Vilka är dina bästa skrytböcker?
Foto: Patric Söderberg

Papperslampa på The Conran Shop i London

Efter papperstrendsinlägget var bloggläsaren Monica inte sen att maila en mobilbild från sitt span på The Conran Shop i London. Den här gigantiska lampan, vikt av gamla tidningssidor, är en del av en utställning som ingick i London Design Week. Okej. Bara att kavla upp och börja vika då...
Foto: läsarbild

Kärlek och vansinne

Man har ju hört talas om udda extremfall av liknande karaktär. Folk som köper en ny espressomaskin till köket, som inte passar till kaklet som måste bytas, och sen passar det nya kaklet inte med skåpluckorna, och sen är det ju lika bra att byta bänkskivan. Och då kan man lika gärna lägga nytt golv också. När man ändå håller på. Exakt den formen av delirium drabbas jag av när jag ser Mark Edens Schooley lamp. Den kan få mig att, tja... Vilja spontanköpa en lägenhet jag var på visning av igår. Trots att den egentligen har knasig planlösning. Bara för att komma åt den perfekta matsalen, med den perfekta utsikten - där det här lilla tygstycket skulle hänga. Helt. Perfekt. Men så lyfter jag blicken, ruskar tag i förnuftet och försöker bli kompis med förståndet. Joråsåatteeh. Lite så, håller jag på. Just nu.
Foto: pressbild Artilleriet

Vardagsrealism och stearinbad

Minns ni det här inlägget. Med det dignande blockljusfatet, som fick så många peppande hejarop till kommentarer. Jag tänkte bjuda på en dagen efter bild. Eller snarare en kväll-efter-kväll-nu-eldar-vi-mysljus-för-hela-slanten-bild. För såhär blir det när man låter värmekällor av smältbar karaktär stå alldeles för tätt på ett trångt fat. Förlåt Niklas. Jag lovar att skrapa TV-bänken innan du kommer hem från Malmö. Och till er andra. Ge ljusen lite mellanrum så slipper du stearinbad i överflöd.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

H&M Home 2012

Till er som var tveksamma till min trendspaning i SVT som visade neon, färgblock, plexi och plast. Tada! I present to you... pressmaterialet från H&M Homes kommande kollektion våren 2012. Det här är alltså vad man i dagarna har strösslat ut som teaser till oss nyfikna (och till magasinen med lååång pressläggningstid). Nu går bilderna rundgång i bloggosfären. Men, strunt i det. Ser ni vad jag ser?
Foto: H&M Home via Items by Designbird

Vem vann?

Nu har RUM21 haft ledningsgruppsmöte och diskuterat alla bidrag i den stora tävlingen där inte mindre än fyra exemplar av Fritz Hansens nya designstol NAP stod på spel. Det rätta svaret angående förkortningen i stolens namn var att NAP står för Normal, Active, Passive - det vill säga de tre vanligaste sittställningar som stolen är designad för. Vinnaren? Den hittar ni här. Var det kanske du?
Foto: Fritz Hansen via Rum21

Inspirerande arbetsrum

You gotta' love Hemnets nya Inspirationsflöde. Eller hur? Jag älskar att någon filtrerar de finaste objekten åt mig så att jag slipper surfa sönder ögonen. Och vet ni? En gång i tiden gick jag på Sveriges Riksidrottsgymnasium för konståkning, i Helsingborg. Jag var 16 år, flyttade 120 mil hemifrån och landade på Kompanigatan. Inte alls långt från den här lägenheten. Jag älskar konsten. Och arbetsrummet. Klyschigt ljust och fräscht, jag vet. Men vem mår inte bra av ljusterapi såhär års?
Foto: lånat från Hemnet

Nämen. Tack!

Jag fick precis ett mail av Sara med ett foto på ett tidningsurklipp som hon rivit ut från ett magasin i ett väntrum någonstans i Sverige. Tydligen från senaste numret av tidningen SOLO. En tjejtidning som lanserades när jag var tonåring. Jag har missat det. Ett sent men stort tack till Bloggkommentatorerna!
Foto: Sara aka Little Miss Fix it

Limma en lampa av loppor

På tal om papper så sprang jag på det här snygga DIY-tipset via bloggen var-dags-rum. Limma pappersloppor på IKEA's rislampor och skapa snyggaste ytstrukturen ever. Bortsett från allt pill med vikandet, så måste det här vara ett av det enklaste pysseltipsen jag sett på länge. Idén kommer från Alison Patrick i NY. Orkar du inte själv kan du köpa färdigpysslat från hennes Etsy-shop.
Foto: Alison Patrick i NY

En inredningstrend 2012 - ScandinAsian

Den här bloggen handlar om inredning. Aktuell sådan. Därav namnet. Men jag siar inte i hittepåtrender. Även därav - namnet. Tanken med Trendenser har hela tiden varit att korsbefrukta kommande trender och aktuella tendenser, och att betrakta samtiden. Konstatera det konsumentnära. Lyfta fram och tipsa om sådant som många verkar tycka om, och söka efter, just nu. En slags realtidstrendspaning som kontrast till de större trendbyråerna som kikar i spåkulan med 5-10 år som tidshorisont. Jag tycker det är spännande. Att summera, addera, ringa in och se strömningar här och nu. Och till sist vaska fram och sätta namn på guldkornen. För även om ingen av oss egentligen vill erkänna det, så påverkas vi ju av vår omgivning. Av de intryck och inspirationsteman som florerar. Och av utbudet som finns i butikerna. Från de stora kedjorna till den lilla obskyra loppislådan. Det går inte att komma ifrån att efterfrågan styr utbudet i en marknadsekonomi. Så indirekt är vi ju alla med och påverkar vad som säljer och inte, och därmed också vad som anses "trendigt" eller ej. Det går liksom inte att värja sig. Hur gärna vi än vill rentvå oss och hävda att vi inte påverkas av begreppet. Trendenser skapar vi själva, genom att bete oss likartat. Så att vara otrendig blir ju också trendigt, till slut. När tillräckligt många beter sig likadant. Eftersom jag står med ena foten i idag, och den andra mitt i imorgon - så får jag med jämna mellanrum frågor om vad som är på gång. Vad puttrar i grytan? Och oftast väntar jag ju till allra sist med att publicera mina insikter här på bloggen. Men i år tänkte jag göra tvärtemot. 2012 tror jag på papper. Och på en korsbefruktning mellan Asiatisk och Skandinavisk minimalism. Vi får väl se om det stämmer. Vad tror ni?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Gårdagens TV-trendspaning nu på SVT Play

Om ni missade min "inredningsspaning" i Gokväll Lördag så finns den att beskåda på webben nu. Du hittar klippet här. Det var ett riktigt trevligt gäng i lördags. Shirley Clamp med sin fantastiska röst och Roy Fares (som bakade en svindlande god cupcaketårta) och Caotico vars låt genast klistrade sig fast på min hjärna. Eller "In the back of my head" kanske jag ska säga. Och så Ebba Kleberg Von Sydow, såklart. Jag visade prov på papper, flanellrutor och neon. Ni kan nog gissa vilket tema som är min personliga favorit?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se och SVT

Griffelfärg galore

Att måla med griffeltavelfärg på väggarna i har ju blivit omåttligt populärt i inredningsmagasinen de senaste åren. Och nu börjar man se mer och mer och mer av det på Hemnet. Här är några färska exempel från olika mäklarobjekt som visar kreativa varianter. Made by svenska folket. Eller borde jag skriva västkustbor? Bilderna kommer nämligen från Stadshem och Alvhem. Två Göteborgsmäklare.
Måla med griffelfärg
Foto: Alvhem, Stadshem, Alvhem

Konstköp, lördagssysslor och gissningspyssel

Idag har jag varit på ett finfint vernissage långtbortistan och köpt konst för en halv årshyra. Nu bor jag visserligen ganska billigt, så summan säger inte så mycket, men det var ett orginalverk från en av mina absoluta favoritillustratörer. Någon som kan gissa vem och vilken, av bilderna att döma?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Almost White

Grått spås ju bli den nya färgbasen, sedan vi skrämts till flykten från allt som stavas Stockholmsvitt och uttalas ä-n-g-s-l-i-g-t enligt Schyffert Lindström. Tapettillverkarnahar inte varit sena att haka på den vågen. Sist ut i raden av gråförespråkare är Eco BT som lanserar en ny kollektion tapeter under namnet "Almost White". Tonerna spänner från jord till aska. Och vi lovas ett slutresultat som bara är "nästan vitt". Intressant. Pressbilderna är flotta, även om jag tittar mer på pyntet än på papperet bakom. Vad sägs?
Foto: Eco bt

Fredag kl 12.35

Här kommer en hälsning från dagens uppdrag, pressbildsplåtning i en fotostudio på Umestan. Jag, Underbaraclara och Annakarin har tagit bilder till ett gemensamt och ännu hemligt projekt. Väldigt roligt och spännande, men det är munkavle på tills början på december. Här är i alla fall en glimt från studion. Och från en annan del av livet som bloggare. När man står framför kameran, istället för bakom.
Foto: Malin Grönborg och Underbaraclara

Lördagsförberedelser

Om ni undrar varför det varit ovanligt tyst på bloggen i dagarna så beror det på att jag befinner mig (hemma) i Umeå och förbereder lördagsfina trendspaningar till SVT Gokväll. Exakt vad jag har sysselsatt fingrarna med i veckan får ni se mer av på lördag kl 18.15. Håll utkik! Imorgon väntar ett annat projekt och en spännande fotografering tillsammans med UnderbaraClara, som jag ska berätta mer om så småningom. Men, Internetuppkopplingen svajar och min systerdotter kallar. Det gäller ju att ta vara på kvällarna, innan hon kvartar in. Så på återseende till helgen! Både i rutan och på webben.

Foto: SVT och Frida Ramstedt, Trendenser.se

Diskbänksrealism, ja tack?

I dessa ytliga tider när ingen tycks vilja säga som det egentligen är och vi dagligen översköljs av sönderstylade hem, flåshurtiga statusuppdateringar på Facebook och familjetidningsomslag med vattenkammade, välartade kändisbarn som stilla prydnadskeruber i soffan (som kuliss till månadens kändismamma i fokus), så känns det befriande att finska bloggaren Weekdaycarneval bjuder på bilder som visar hur det kan vara. På riktigt. Så som det ser ut när stylisterna inte har sorterat barnens leksaker i givakt och skickat in en städfirma som bonat golven glansigare än ett välvaxat Golden Delicious. Utan vågar visar hemmet som det är. Mitt i livet. Tipstack till Camilla. Vad tycker ni om det här?
Foto: Weekdaycarneval via Camilla

Annons
Annonsera