Det vilar något kravlöst över mellanrum. Oavsett var de uppstår. Men det vakuum som de lediga dagarna mellan jul och nyår bjuder mig på, när jag precis har avslutat och stängt ner ett helt arbetsår, kan vara den bästa veckan jag vet. Visst det ska skjutsas till träningar och fotbollscuper emellanåt, men det är inga mail som plingar, ingen jobbtelefon som ringer i örat och inga möten som skär dagarna i tårtbitar. Jag kan ta en sovmorgon om den bjuds och jag har både läslust och gott om tillfällen att försvinna in i min julklappsbok. Det är sällan jag som egenföretagare kan känna mig just så ledig som jag gör de här dagarna på året och jag stannar gärna i mellandagslunken så länge jag kan. Därför kommer det ingen nyhetssummering idag. Det har ändå inte hänt särskilt mycket branschnytt under julveckan, så vi missar inget viktigt. Söndagssummeringen är tillbaka igen som vanligt från och med vecka 1, 2025!
Uppesittarkvällen är strax igång och jag vill bara kika in lite snabbt för att önska dig som hinner se detta en riktigt god jul och tacka för att du fortsatt följer trendenser. Bjuder på en bild av min pepparkakskrans som hänger här på hemmakontoret. Det doftar så himla gott och har gjort sedan början på december. Till och med elektrikerna som var här och bytte uttag tidigare i veckan uppmärksammade att det doftade pepparkaka i hela rummet. Gott betyg (om man gillar det vill säga) och ett enkelt DIY-tips om ni ska jullpyssla ikväll. Kan limmas på en stomme av kartong eller en ring med lindad Kryptomeria och Mjuken.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Fjärde advent och det lackar mot julafton. Lite oklart om någon har tid att läsa bloggar i julstöket (själva har vi ägnat kvällen åt att koka knäck) men här kommer som alltid en sedvanlig summering av de senaste inredningsnyheterna. Vecka 51, 2024 i en scroll för dig som vill hålla lite koll!
Used Icons – en ny marknadsplats för design och inredning, har lanserat sin betaversion i veckan. Grundarna har en bakgrund från modebranschen och har bland annat haft ledande roller på Happy Socks, Levi‘s och Björn Borg. I mars 2025 öppnar de fysiskt showroom.
Möbelbutiken Länna möbler (som numera ägs av ägarna till Nordiska galleriet) har bytt grafisk profil designad av Maja Kölqvist och i samband med detta lanseras en mindre kollektion inredningsdetaljer. Bland annat en pläd och ett doftljus med deras nya sigill. Filten är gjord i 100 procent ull och har tagits fram i samarbete med Klippan Yllefabrik.
Danska Carl Hansen har skapat en kollektion julpynt, bland annat dessa julhjärtan av ek, som finns i tre olika kulörer och två storlekar, tillverkade av restträ från deras möbelproduktionen.
Danska Mogens Koch Design, känt för sitt klassiska bokhyllsystem från 1932, har annonserat ett nytt samarbete med Fredericia Furniture efter en förödande brand i Getamas anläggningar. Flytten görs för att behålla produktionen i landet, hos skickliga hantverkare som är bekanta med Kochs design. På tal om Koch släpptes nyligen en ny bok av Heidi Laura som berättar mer om den danska ikonen.
Notiser
– Linum byter vd och stänger butiken.
– Cura har rekryterat ny VD, från Royal Design.
– IKEA lägger ner sina planer på stort logistikcenter.
– Hem- och vitvarukedjan Elon lanserar kommunikations- och IT-lösningar för företagsmarknaden.
– På Annandagen öppnar Sova sin 21:a butik (på hela 500 kvadratmeter) i Knalleland i Borås.
Till sist har det danska Kungahusets julgran väckt en del uppmärksamhet i sociala medier under den gångna veckan. Sätter de en ny trend med hur de satt belysningen tro? Enbart stammen är upplyst. Här kan du även se närbilder på julkulorna. Allt annat än konservativt, kan man väl konstatera. Kul!
Innehåller reklam för Handbok i möblering
Min senaste bok, Handbok i möblering, är full av nördiga fakta som många av oss inredare inte ens känner till. Saker som kanske är självklara för de utbildade möbelformgivarna, men som ofta stannar hos dem. Förmodligen för att de inte ens tänker på att vi som sedan ska inreda rummen med deras skapelser inte är lika bekanta med alla begrepp och faktorer som kan avgöra en möbels fysiska hållbarhet.
På tal om möbelkunskapsnörderi: Känner du till principen om Triangulering? Den bygger på idén om att en triangel är den mest stabila geometriska formen. Den deformeras, böjs eller vrids inte lika lätt av vikt eller tryck som rektanglar, kvadrater och andra former kan göra. Därför är riktigt stabila möbler oftast konstruerade med diagonala stöd som bildar en sk. triangelformad kraftöverföring.
Pinnstolen är ett av de mest klassiska exemplen där pinnarna i ryggen sällan är vinkelräta ner mot sitsen utan lätt lutande vilket bildar trianglar – och en annan viktfördelning – just för att skapa en starkare stomme. Enligt samma devis lutar också stolsbenen lätt utåt och skapar en triangelformad bas som gör att de står mer stabilt och blir mindre känsliga för skjuvkrafter. Linjerna på en möbel behöver inte vara bokstavligt triangelformade för att följa den här principen i sin konstruktion. När du börjar tänka på det kommer du se fenomenet med triangulär kraftöverföring återkomma på fler sätt – i allt från diagonal stagning av bordsunderreden till formerna på hyllkonsoler till designen av klassiska barnstolar (exempelvis TripTrap). Och när du börjar fundera i de här banorna kommer du också att börja se vilka stolar som inte håller lika bra mot tryck över tid.
Jag har haft lite bekymmer med hur jag ska julpynta vårt lilla och väldigt långsmala fönster i trapphuset. Så fick jag syn på de här ”danska granarna” hos en florist och bestämde mig för att testa ett DIY. Kanske fler än jag som har svåråtkomliga fönster i knepiga format där ni vill ha något grönt, som inte behöver vattnas.
Det här är vad som behövs: terracottakruka, kuddmossa, gröna kvistar, pinnar, ståltråd och lite lecakulor längst ner i botten. Jag använde Mjuken, de håller sig gröna även när det torkar, så bara att vira ståltråd runt en bunt i önskad storlek och linda runt en pinne med ståltråd. Klart!
Till nästa år ska jag nog göra granarna ett snäpp större och lite yvigare, men såhär ser första försöket ut. Det blev nästan som en liten julstad med kanalhusen på fönsterbrädan, till barnens (och min egen) stora förtjusning.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Förra året såg man trenden bubbla både här och där och nu har den fullkomligt exploderat. Jag pratar alltså om rosetterna. Som syns på allt. Överallt. Jag blev förtjust i tanken på att hänga en julrosett på en innerdörr och budade länge på en vadderad modell från Notrenom i Köpenhamn via Tradera, men hejdade mig när auktionen drog iväg. Slutpriset stannade på 920 kr (!) att jämföra med nypriset på svindlande 2000 DKK… Tur då att man har världens bästa svärmor som snabbt svängde ihop en egen modell av en bit tyg som blivit över när hon fållade våra sovrumsgardiner. Nu hänger denna på min garderobsdörr och mallar sig i decembersolljuset. Tack snälla Mita!
På tal om häromveckans lika som bär-inlägg fick jag ett läsartips om att IKEA’s nya hyacintvas VINTERFINT påminner om Svenskt tenns gröna Iris. Bortsett från finishen och en nolla på prislappen då förstås. Och det faktum att Svenskt tenns är munblåst i Sverige och formgiven av Ann Wåhlström år 2009. Vad säger ni om de här? Lika som bär?
Bild 1) Svenskt tenns gröna hyacintvas Iris, pris 600 kr
Bild 2) IKEA’s nya hyacintvas VINTERFINT, pris 59 kr
December tuffar på, vi är framme vid tredje advent och det är söndag vilket betyder att det är dags att summera veckans inredningsnyheter v 50 / 2024.
Modeformgivaren Carin Wester och Höganäs kakel har inlett ett samarbete och tagit fram en gemensam kollektion i kulörer inspirerade av kvinnliga kreatörer genom tiderna: Hertha Hillfon, Karin Larsson, Lisa Larsson, Märta Måås Fjäterström och Signe Persson-Melin. Jag måste medge att även sättningsmönstret i pressbilderna inspirerade.
Kärret har lanserat en ny Tvåmannafilt, i en vackert djupröd färg. Perfekt storlek inför julens mys. Tillverkad i 100% lammull. Formgiven av Jakob Nielsen, färgsatt av Brita Zackari.
PRINTWORKS och Café Kitsuné skickade ut en pressrelease i veckan om att de inleder ett inspirerande samarbete. Den 5 februari lanserar de ett exklusivt Matcha Set som kombinerar skandinavisk design med japansk tekultur.
Norrgavel lanserade en nyhet i veckan om att de har tagit in Rebocos dunplädar som är fyllda med 100% återvunnet dun från Re:Down. Finns i olika färger och är inte tänkta som täcken utan snarare som plädar att lägga ovanpå sängen eller linda runt sig i soffan.
Modeinfluencern och branschprofilen Ebba Von Sydow har köpt in sig i godisbutiken Karla Frukt. Lite off topic men tycker det är så fint att se hur hon och hennes man inte bara startar nytt utan också tar sig an anrika verksamheter som behöver hjälp in i framtiden (de är sedan några år tillbaka även delägare i Insjöns väveri).
Notiser
– Mille Notti öppnar en ny inredningsbutik mitt på Djursholms torg.
– IKEA söker ett 50-tal kreatörer som vill jobba i Älmhult.
– Åhléns får ny sortiments och inköpsdirektör.
– Danska HAY backar i sin senaste årsredovisning trots miljardomsättning.
– I veckan sålde Bukowskis konstnären John Bauers målning ”Sagoflickan” för rekordpriset 8,75 Mkr.
Till sist har sju tidigare okända illustrationer av Hilma af Klint har hittats på Naturhistoriska riksmuseet. De föreställer olika svampar och hittades i en låda för växtförvaring, det skriver bland andra GöteborgsPosten och Aftonbladet. Det osannolika fyndet gjordes i början av sommaren av Johannes Lundberg, intendent vid Botaniska enheten på museet (som också tagit fotot ovan). Fyndet består av sex akvareller och en tuschteckning, som gjordes av konstnären Hilma af Klint på uppdrag av mykologen Matts Lindblad.
Betald reklam / annons för Mazzo
Ska du skicka en bukett blommor till någon som förtjänar något riktigt speciellt? Då är det dags att upptäcka svenska Mazzo som utmanar de stora jättarna. De erbjuder ett helt nytt koncept för att beställa blomsterbud. Lokala florister får friheten att skapa unika buketter precis efter din smak. Genom att du väljer vilken stil, färg och storlek du vill ha på buketten.
Snittblommor köps in via auktion, vilket innebär att priserna kan variera beroende på tillgång och efterfrågan. Eftersom floristerna själva väljer blommor när du beställer via Mazzo kan de plocka ut det som är mest prisvärt just då. Resultatet? En härligare och mer prisvärd bukett.
Hemsidan är väldigt enkel att förstå och navigera i och du bestället buketten i olika steg genom att välja vilken stil, färg och storlek / prisnivå du vill ha på buketten.
Därför ska du välja Mazzo:
🌸 Lokala florister: Alla florister är handplockade för att säkerställa högsta kvalitet.
🌸 Unik design: Varje bukett skapas utifrån säsongens blommor och dina önskemål – inga färdiga mallar.
🌸 Mindre svinn = Lite mer hållbart: Floristerna har friheten att bestämma valet av blommor, vilket minskar svinnet eftersom de inte behöver köpa in material enbart för att kunna leverera standardiserade buketter.
🌸 Blomsterbud: Skicka din bukett direkt till mottagaren med ett enkelt klick. Mazzos hemsida är lätt att använda och förstå!
Med Mazzo får du inte bara en bukett blommor – du får en personlig hälsning som verkligen känns unik. Testa Mazzo idag, bidra till att stötta de lokala floristerna runt om i Sverige.
Låt någon i din närhet få känna sig extra speciell!
Klicka här för att läsa mer om Mazzo och för att skicka en vacker bukett!
När jag skrev Handbok i möblering lärde jag mig en hel del kuriosa om möbeldesign. Bland annat att de klassiska stålrörsstolarna även kallas för Cantilever Chairs (Cantileverstolar) eller Fribärande stolar – på grund av sin konstruktion. De utmanar ju de traditionellt fyrbenta modellerna eftersom de saknar bakben och designen bygger på fysikens principer om moment och jämvikt. Det ställer höga krav på materialet men får man till det i kombination med rätt proportioner har dessa stolar en naturlig svikt som skapar upplevelsen av pseudotyngdlöshet för den som sitter i dem. En liten men viktig detalj som många av de ”enklare” modellerna (som bara härmar utseendet) ofta saknar.
Det kan ju vara värt att ha i bakhuvudet om du får tillfälle att provsitta olika stolar av den här typen – så att du inte enbart jämför prislapparna innan köp. Lågprismodellerna brukar vara stelare i staget och tillverkade av ett billigare material som inte klarar slitage lika bra. Om sitsen deformeras eller svetsfogarna är slarvigt gjorda kan viktfördelningen förändras över tid och stolen bli instabil och få en ökad tipprisk. Därför är detta extra viktigt vetande om du köper dem vintage.