Annons

Min växtbeställning

Eftersom vi kommer att spendera mycket tid hemma i sommar har jag bestämt mig för att ta itu med framsidan av vårt hus som stått på min to-do-list sedan…2018. För att hålla motivationen uppe genom grundarbetet har jag en ständigt pågående beställningslista av växter i mitt huvud.

Listan är inte klar, men delar den ändå. Kanske är det fler som har en mindre trädgård till ett nybyggt hus – som kan få lite inspiration eller som har input? Ni andra får scrolla förbi.


Silverpäron. För att få lite höjd och lite ”tak” på framsidan vill jag ha ett silverpäronträd intill sittplatsen. Tänker mig det ganska tuktat, mer som ett parasoll till formen. De finns med olika höjder på stammen (vanligtvis mellan ca 80-220 cm). Det är viktigt att bestämma höjden innan eftersom de inte växer mer på höjden bara i kronan.


Lavendel. Runt trädstammen och längs ett plank tänker jag mig svällande lavendel. För doften och de vackert vajande blomsteraxen. Viktigt med rätt sort. Har köpt fel några gånger men Lavendula Angustifolia Munstead blir hög och häckliknande. Frågan är lila eller vit?….


Buxbom. Jag veeeet att alla inte gillar buxbom men jag gör det. Tänker mig några klot i olika storlekar (tripp, trapp, trull) för att få in lite runda former mot vårt kantiga nyfunkisradhus.


Allium (eller det mindre smickrande namnet… skägglök). Precis som med lavendeln pendlar jag i beslut om färg. Lila eller vit. Vi får se.


Jättedaggkåpa. Låg och vacker växt. Även vid dåligt väder. Jag tycker det är så fint med de stora, flikiga och grågröna bladen som samlar vattendroppar. 

UPPDATERING: Jättedaggkåpan är tydligen en invasiv art som bör undvikas. Inget jag visste när jag skrev detta och inget som står på återförsäljarnas hemsidor – mer läsning finns hos Naturvårdsverket. Märkligt att den fortfarande får säljas om den är så skadlig för vår natur?


Hosta. För att få nivåskillnad och struktur vill jag ha några Devon Green som har så fin färg på bladen. Trivs bäst i lätt skugga, så ett osäkert kort – men värt ett försök där solen skyms av vår häck.


Löjtnantshjärta. Banrdomsmminnen deluxe. Både mamma och mormor hade denna buske med rosaskimrande hjärtan. Löjtnantshjärta är både rådjurs- och snigelresistent och denna blir ca 70-90 cm + trivs i skugga så dessa ska få bo på baksidan.


Hasselört. Till sist, lägst av dem alla. Trivs inte i stark sol men vi har som sagt ett parti som skuggas av en tät häck. Tycker hasselörten är så fin när den breder ut sig som ett täcke…

Kommentarer

 • Lisa skriver:

  Roligt inlägg! Kommer nog bli h
  ur fint som helst!
  Jag har satt Munsted-lavendel och den är fantastisk. Underskatta dock inte hur stor den är, min är nog 1 meter bred ???? och tips om att vit lavendel är mycket svårare än den lila!

 • Martin skriver:

  Fint! Precis som Lisa skriver är den vita lavendeln svårare och mindre härdig. Sätt Hasselörten tätt, det tar oftast flera år för den att etablera sig och börja bilda en matta. Jag tycker det är roligt att låta buxbomsklot växa ihop och bli mer av en amöbaform (ändå hårt klippt) istället för tre separata klot. Kanske komplettera med lite murgröna eller annan vintergrön växt så du har ytterligare grönt på vintern? Lycka till!

 • Elna N skriver:

  Hej, Jag tycker det var fina val av växter! Jag har ingen trädgård men har en stor balkong. Där jag ska försöka få in någon av växterna. Lycka till!

 • Vi har lila lavendel Munstead, den är helt otrolig! Så kraftfull! Det är verkligen skillnad på lavendel och lavendel…

 • Lina skriver:

  Åh vad kul att läsa trädgård, älskar det och det har blivit en hel del trädgårdstid denna vår och sommar. Har nästan alla dina växter på min växtlista också, har även kantnepeta och stäppsalvia samt klotlönn på min lista.
  Hoppas på mer inlägg om trädgård, utemöbler skulle det behöva tipsas om också.????

 • Maria skriver:

  Hej,

  Har hört att jättedaggkåpa är invasiv. Jag är ingen expert på området men naturvårdsverket har mer info på sin hemsida. https://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Nyhetsarkiv/Nyheter-och-pressmeddelanden-2018/Invasiva-tradgardsarter-med-storst-risk-for-biologisk-mangfald/

  Kanske kan det vara bra att känna till när man har möjlighet att plantera helt nytt och inte vårdar en gammal trädgård.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tusen tack för denna input!

  • Maya skriver:

   Ja den växer på bra. Jag brukar klippa blommorna och ha i vaser innan de frösår sig. Sedan så får man dela och placera på nya ställen/ge bort när de börjar bli lite stora. Väldigt odlingsvärd tycker jag. Blommorna är fina i snitt. Kolla gärna in min lilla radhusträdgård @radhustradgard_taby

  • Helena skriver:

   Intressant! Bra tips, såg inte så mycket info på länken dock. Om någon hittar mer info så lägg gärna hit den.
   Undrar också om det finns någon daggkåpa av gammal sort från Sverige?

  • sofie skriver:

   Kan meddela att jag satte små fina daggkåpor när jag gjorde min rabatt för två år sen och dom har blivit gigantiska, alltså nästan 1m höga och 1,5m breda på två ställen i rabatten. De har tagit över så jag fick ta bort hur mycket som helst om min stäppsalvia och höstanemon skulle få någon som helst möjlighet att finnas kvar till nästa år.

 • Sofia skriver:

  Underbart! Mer trädgårdsinspirationsinlägg för de små trädgårdarna! Bor också i radhus i nyfunkisstil. Vårt är byggt på 90-talet och känns som ett riktigt lågbudgetbygge med mycket oinspirerande trädgård. Det svåraste är att göra det mysigt trots att ytan är liten och formerna kantiga. Vi har typiska 40×40 cm betongplattor som jag faktiskt gillar och som vi nog kommer att behålla men tänkte kanske bryta av med fris runt det plattsatta med kullersten i någon natursten och kanske ha rundade kanter runt rabatter istället för raka. Jag funderar också på om jag ska köra på vita blommor eller lila (som i en Monet-tavla). Vi får se. Jag är mycket tacksam för mer tips och inspiration!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Så intressant, vi har också 40×40 som jag gillar och vill behålla vid dörren men är också inne på kullersten i dubbla rader för att få till en organisk men ändå organiserad form på grus, rabatt och gräs. Kul att du får inspo! Ska skriva mer om detta. Lär mig så mycket av alla kloka kommentarer.

 • Lotta skriver:

  Fint inspirerande inlägg.
  Är det från Karnelund fina trädgård i Gislöv på Österlen på bild nr1?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej, lånade bilden från återförsäljaren jag länkar till men vet inte var bilden är fotad. Tror det är en pressbild från Plant-/fröleverantören.

 • Karin skriver:

  I princip allt det där har jag planterat i vår trädgård senaste året 🙂 Jag valde bort buxbom och köpte en klottuja istället samt har omplacerat några överblivna måbärshäckplantor som jag hoppas kunna formklippa på sikt. Jag hade snålat med alliumlökarna i höstas, satte kanske fem st väl utspritt. I höst blir det nog ett tillskott på 40-50 st.

 • Mikaela skriver:

  Växter helt i min smak!! Förstår din ’velan’ kring vitt vs. lila. Jag ääälskar vita blommor, men just lavendel tycker jag är snyggare i lila 😉

 • Eva skriver:

  Det kommer att bli hur fint som helst!
  Ett tips – kolla in Add Simplicitys blogg och hennes inlägg om trädgård. Hennes egen trädgård är jättefin.

 • Frida skriver:

  Så härligt inlägg! Jag går i liknande tankar med lavendel under våra äppelträd och en grupp med buxbom!

  Ska verkligen läsa på om lavendelsorter efter tidigare kommentarer – tack o bock för det!

  Vårt hus är ett vitt fd missionshus med rött tegel. Förra året byggde vi till ett förråd i falurött med svarta knutar. Nästa projekt är att flytta på vårt hemmabyggda växthus och bygga en liten pergola i ”odlingsområdet”. Jag vill inte att det ska bli för spretigt färgmässigt så vilka färger tänker du, lr nån som läser detta, att vi ska ha på pergola, växthus och odlingslådor? Vårt staket är även det falurött.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hejhej, så svårt att råda utan att ha sett helheten men tänker att både trä och svart pergola vore fint, svarta odlingslådor kräver rätt mycket underhåll vet jag av egen erfarenhet så hade nog gått på trä där. Ang växthuset tycker jag Victoria på Zetas är så fint och Svantes (som tidigare var chefredaktör på elle decoration).

  • Sofia skriver:

   Jag tycker att svart framhäver växter på fantastiskt sätt, och låter som att det skulle passa fint hos dig. Om du ska låta några klätterväxter (som man inte klipper ner varje år) slingra sig runt pergolan skulle jag dock överväga att låta den vara omålad/träfärgad, delvis för att många klätterväxter sliter på underlaget, delvis för att det blir så besvärligt att måla om. Lycka till!

 • Ida skriver:

  Välj lila växter. Kommer bli så snyggt när lavendeln och daggkåpans limegröna flor står i blom samtidigt! Dessutom misstänker jag att nyfunkishuset är vitt och då kommer de lila färgerna lysa ännu mer!

 • ML skriver:

  Bra och fina val! Var försiktig med var du sätter jättedaggkåpan bara, den är verkligen invasiv! Ett tips är också att välja Allium Millenium istället för vanlig Allium. Lycka till!

 • Johanna skriver:

  Så inspirerande! Jag tror det är bra att du låtit det ta tid. Då har du istället kunna göra en plan och köpa rätt från början. Det blir nog supersnyggt!

 • Karin skriver:

  Jag har tre daggkåpor och det är (som redan nämnts) en invasiv sort, men har man ingen ”tom” yta i rabatten blir det nog inget problem. De få jag har hittat hos mig (som antagligen frösått sig) har jag satt i plastkrukor, satt på trottoaren och skrivit en lapp med ”VARSÅGOD” på. De har då försvunnit till någon som vill ha dem. 🙂 Jag älskar mina kåpor! De blommar relativt tidigt. Klipper man då bort blommorna (som passar utmärkt till snitt) så hinner de oftast blomma ytterligare en gång.

  Jag skulle höja ett varningens finger för buxbom. Jag älskar dem! Men har sett hur det kan bli om man råkat ut för buxbomssot… Det är svårt att göra sig av med. Jag anlade nyligen en hortensiarabatt där jag ville ha en snygg struktur året runt och det slutade i att jag ville ha en formklippt, vintergrön, infattningshäck runt om. Buxbom var det enda jag kom på, men efter att ha besökt nisses växter i uddevalla fick jag tips om bloombux (eller skvattramalpros) som är en modifierad rhododendron. Den liknar buxbom men har rosa/vita blommor i juni och är mycket mer lättskött! Älskar den. Växer snabbare. Kräver ej lågt pH.

 • Monnah skriver:

  Så många bra svar! Jag vill lobba för den lila lavendeln och även lila allium. Vitt i all ära, den har sin plats. På nittiotalet rev folk bort allt i sina trädgårdar och satsade på vitt, vitt, vitt. Det är väl okej för skuggrabatter där de gör sig väldigt väl. I sol och mot vit puts kommer det lila att ge en härlig kontrast och bidra med liv. Daggkåpan tillför så mycket och håller man lite koll på den är det ingen fara. Den är en fantastisk medicinalväxt och snittblomma! Droppen som ligger i bladet på morgonen är inte morgondagg, utan är vatten som växten själv dragit upp med rötterna. Läs mer! Så fascinerande.
  http://www.spira.one/bibliotek/daggkåpa-alchemilla-vulgaris

 • Pernilla skriver:

  Hej,
  Hade helt klart valt lila lavendel för det ”poppar” mer speciellt under silverpäronet som du hade tänkt, annars blir det en enda stor massa i samma färg. Kan annars även rekommendera Lavendel Hidecote, lite mörkare i sin lila färg och lite mindre än Munstead och blir en fantastisk lavendelhäck. Men just till häck brukar man rekommendera antingen Hidecote eller Munstead.
  Sätt lite olika Allium hade rekommenderat bl.a. Giganteum blir fantastiskt stora och fina bollar. Låt gärna Hostan växa upp runt om den så slipper du se de tråkiga bladen när de vissnar ner.
  Vill någon ha lite tips om att anlägga trädgård, utsmyckning, beskärning mm så kan jag rekommendera denna bloggen, med inlägg från trädgårdar de anlägger till sina kunder och sig själva https://bodillanden.com/
  Lycka till!

  Lycka till

 • Maria skriver:

  Lila på allium och lavendel for sure

 • Filippa skriver:

  Vill tipsa om perenn luktärt, härligt med växter som både är vackra och luktar gott.

 • Jessica skriver:

  Om du vill ha runda former så tipsar jag om havtorn Hikul. Tar väldigt fint igen de grågröna i silverpäronträdet. Kika på Zeta och Viktoria Skoglunds blogg.

 • Julia skriver:

  Tänk på att det är mer komplicerat och finns fler regler för en hållbar rabatt än för hållbar inredning inomhus när du tipsar läsare om konkreta rabattförslag 🙂 hälsningar Trädgårdsingenjör

  • Frida Ramstedt skriver:

   Mer komplicerat vet jag inte (inredningsbranschen är ju rätt knepig den med) men jag har förstått att valen i trädgården också är komplexa. Både vad gäller växter, gödsel/näring, material på utemöbler och inte minst… alla stenläggningar med ex natursten (som ju är en ändlig resurs och stor importvara från bl a Kina och som säljs i mängder nu)… puh!

   Har du som Trädgårdsingenjör tips på bra alternativ till daggkåpan om man gillar de stora fina bladen?

 • Brysselkakan skriver:

  Var helt inställd på att köpa någon typ av Hosta till vårt nya land men väl på plantskolan så blev jag helt såld på Kaukasisk förgätmigej.
  Man måste känna på bladen för att få hela intrycket av dem!
  http://perenner.se/vaxt/brunnera-macrophylla-jack-frost-kaukasisk-forgatmigej/

 • lisa skriver:

  Vi har ett silverpäron. Älskar det! Ett tips är att man kan beställa den höjd på träd som man vill ha hos en välsorterad trädgårdshandel. Tex Träslövs trädgård i Varberg som kan beställa faaaaaantastiska träd. Man kan också försöka beställa uppstammade silverpäron som tex parasoll eller liknande. Se gärna på instagram @larsjohantraslovstradgård.

  I övrigt kan jag också tipsa om att flikbladiga små lönnar är väldigt roliga växter. Man kan få limegröna, röda osv. De är också roliga att stamma upp. Man får då en fin höjd i trädgården, man kan plantera under lönnen osv. En annan favoritväxt är pipranka. Den är lite långsamväxande de första åren men sen är den helt fantastisk med sina gröna hjärtformade blad läng en husknut eller pergola eller liknande.

  Växter med fin blomning kan fylla olika funktion. Vita blommor, tex, är väldigt vackert på kvällen då se lyser som lampor nästan. De röda, gula, blå osv är ju vackra på dagen. Jag tycker det är fint att ha vintergröna växter i trädgården så inte allt försvinner och blir helt ”platt” i trädgården på vintern.

  Kul att få ”prata” trädgård med dig frida! Vi älskar vår trädgård och det är så kul att greja med.

  Hälsningar Lisa

 • Emma skriver:

  Åh tack för inspirationen! Vi har flyttat till ett hus helt utan växter (undantaget ett äppelträd)! Bara gräsmatta! Det ska vi ändra på! Så alla tips slukas med stor sked.

 • Linda V skriver:

  Vad kul att du snöat in på trädgård! ???? En växt som jag verkligen börjat gilla de senaste åren är grönlandsfingerört ’Nuuk’, det är en låg vintergrön marktäckare med små söta vita blommor. Jag tror den skulle passa ditt tema! Dock funderar jag, är det väldigt soligt och torrt eller väldigt skuggigt och fuktigt på din framsida? Lavendel gillar sol och hasselört trivs i skugga… Grönlandsfingerörten trivs i sol/halvskugga. Om det är väldigt torrt kanske du ska spana in timjan? Lycka till!

 • Charlie skriver:

  Hej Frida, lite sent att kommentera men vill bara tipsa om att lyfta bort några stenplattor där det finns möjlighet och plantera backtimjan, trampnarv (fantastisk vitblommande kudde) eller sedumväxter. Även Hasselört kan trivas fint. Fint med gröna rutor som bryter av och gör plattsättningen lite mer intressant. Finns det även möjlighet att gräva ur lite och fylla på med jord så är även smultron fint att sätta, drömmen för små och vuxna att plocka solvarma smultron precis där man står så att säga. Är uppvuxen med en ”smultronkant” längst med uteplats med 40×40 plattor, som en avgränsning mot gräsmatta och det var så mysigt att sitta där som barn och plocka och leta upp de som var mogna. Har fört det vidare till min trädgård och min barn som nu är unga vuxna har det som ett fint minne, smultronen som alltid fanns så nära!

  Allt gott 🙂
  Charlie

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.