Min vecka i tre bilder

Det största som hänt den här veckan är att jag har antagits av Salomonsson Agency som kommer att hjälpa mig med allt kring utlandsutgivningen av min bok. Det känns stort att få vara med i det här gänget och jag är så peppad på 2019/20! Annars då? Det går fortsatt mycket arbetstid till PR för boken. De senaste dagarna har jag fotats för TT och intervjuats till en artikel i tidningen Villalivet (som kommer ut i september). 
Jag håller också på med pitcharbete för ett stort byggbolag - utanför landets gränser. Jag drivs faktiskt inte alls av tanken på att expandera, däremot av tanken på att exportera all den kunskap och know-how Sverige sitter på vad gäller hållbarhet och heminredning. Är helt övertygad om att det är en viktig väg framåt mot en mer miljövänlig omvärld. 
Till sist. En branschkollega som jag följt lika länge som jag själv haft en blogg har drabbats av cancer. Jag vet allt för väl hur det är att ligga sömnlös över den sjukdomen. Hur ensam och liten man kan känna sig. Men det är du inte Terese. Vi är många som hejar och tänker på dig. I varje löpsteg. För att visa det stöttar jag initiativet #springförterese. Gör det du med. Om inte annat - för att du kan.

DIY: Spackeltavla

Många har svårt att komma på vad de ska klä sina väggar med. Ett tips att låna från mäklarstylisterna är att göra egna konstverk med hjälp av en canvastavla, byggspackel och valfri färg. Den här tavlan spanade jag in i en lägenhet som låg ute till salu via Alvhem. Redan bortagen från Hemnet men det hindrar ju inte att man låter sig inspireras av DIY-idén som finns att beskåda via @greydeco och @fotografanders Ett långhelgsprojekt? 
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco

#helgenshygge

Att tvätta händerna med flytande tvål från pumpflaska har onekligen sina praktiska fördelar. Inte minst när man har småbarn. Men, den senaste tiden har jag börjat snegla mot hyllan med hårda tvålar. Känslan och löddret från en tvål mot handflatan och den närmast sinnliga i upplevelsen att tvaga sig på gammeldags vis skulle ju kunna bli en fin daglig ritual - åtminstone för de vuxna i huset. 
Jag ser framför mig en gåsäggformad handtvål i Kristine Thenmans vackra keramikfat. En oval tvål gjord på naturliga ingredienser, som är skön att hålla i och som doftar friskt av äpple, gurka eller apelsin nu på sommaren. Kanske lavendel eller persika? Senare mot hösten och vintern lite tyngre av mysk, ceder, ylang eller sandelträ. Japp. Det får bli min hyggeuppgift att införskaffa denna långhelg och mittiveckanlediga dag. 
Foto: lånade av Fine little day och Stilmagasinet

Läsarfråga: Inredningsdetaljer på Spinneriet

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 
Jag lade upp den här bilden på Instagram stories tidigare idag för att visa min smarriga lunch och blev pepprad med DM's om alla saker som skymtade i bild (trots att de inte var i fokus). Jag har samlat info om inredningen som står i min studio på Spinneriet i ett tidigare inlägg men listar de saker ni har frågat efter här - så blir det enklare för mig att svara alla på en gång! Hoppas detta kan vara till hjälp.
Matta inköpt på Lauritz auktion liknande matta finns hos Ellos / Vit soffa IKEA (har utgått ur sortimentet sök på Karlstad eller Karlanda på Blocket)/ Kudde 1 från vänster Klässbols rand har utgått från sortimentet men finns på rea hos Tambur / Kudde 2 Mimou har också utgått pga inköpt för flera år sedan liknande finns här/ Kudde 3 Stäpphöna Emma von Brömsen / Soffbord Nordiska galleriet / Dricksglas Royal design / Tallrik Lilla Spinneriet / Bestick IKEA / Handbok i inredning Bokus 

Inredningskunskap: Mörkare inomhus under sommartid?

Såhär års njuter vi av allt längre och ljusare dagar, men har du tänkt på att det motsägelsefullt nog kan kännas mörkare inomhus under vissa tider på dygnet? Det beror på att solen står olika högt på himlen under sommaren jämfört med vintern och därmed når olika långt in i våra bostäder under dessa årstider. På sommaren står solen högt upp på himlen vid middagstid och på vintern står solen tvärtom lågt vid samma tidpunkt. Den höga solen kan göra att utskjutande skärmtak, balkonger och intilliggande träd bryter av solstrålarna lite olika och skapar en dunkel känsla längst in i ett rum som bara har fönster från ett håll. Därför kanske man behöver tända några extra lampor längst in i rummet - mitt på dagen - för att skapa en skönare ljusbalans för ögonen. 

Lookalikes: Josef Franks The 811 "Prague" chairs

Den är inte riktigt lika känd som Thonets andra böjträstolar men faktum är att Josef Frank / Josef Hoffmann formgav denna vackra stol med rottingrygg redan 1920. Modellen kallas 811 eller "Prague Chairs" eftersom de tillverkades i dåvarande Tjeckoslovakien. Finns både med och utan armstöd. Precis som Ellos stol Jitra. Inte helt olik?  Eller vad säger ni om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Josef Frank/Josef Hoffmanns modell 811. Nypris 6105 kr
Bild 2: Ellos Jitra, pris 2499 kr/2-pack

Visste du att?

Trots att linoleum ser "plastigt" ut så är det en naturprodukt rakt igenom. Visste du att linoleum framställs av linolja, kork- och trämjöl? Vid golvtillverkning tillsätts harts, naturliga färgpigment och juteväv. Det är alltså ett väldigt hållbart alternativ till exempelvis plastgolv. Materialet är slitstarkt men samtidigt så elastiskt att det kan reparera tryckmärken och mindre repor av sig själv. Dessutom är det UV-beständigt och behåller sin färg även om det utsätts för stark sol. Linoleum anses vara en sk. "koldioxidneutral produkt" eftersom råvarorna absorberar en stor mängd koldioxid under sin livscykel och produktionsprocessen är energieffektiv. Materialet används främst till golv men även som inslag på möbler ex. på bordsskivor. Linoleum kan dessutom slipas och vaxas och blir då som nytt igen!
Foto: pressbild lånad från Forbo

Inredningsnyheter v.21 / 2019

Näst sista veckan i maj går i vårljusets tecken. Här hittar du en snabb överblick av de senaste inredningsnyheterna och snackisarna från branschen!
Design of (tidigare Domo design) har haft pressvisning av sina vår och sommarnyheter. De nya pressbilderna är fotade hemma hos företagets grundare. 
HAY har premiärvisat en (för dem) ny kollektion av taklampor som lanseras under 2019. 
 
För att slutföra inredningen på Vipp Hotel och komplettera den kommande lanseringen aegna soffor kompletterar nu Vipp sitt sortiment med textilier.
The Poster Club samarbetar med File Under Pop och lanserar färgburkar lagom stora för den som vill måla om deras ramar för att matcha motivet. 
String har lanserat en ny kulör Blush på sin hylla String Pocket.
Granit och Byggfabriken släpper en gemensam färgkollektion som kommer att säljas i Granits butiker. Färgen är plast- och giftfri samt organisk.
Granit är också aktuellla med sin första premiumkollektion med lyxigare ekotextilier. 
Iittalas har lanserat nya dricksglas som är tillverkade av 100% återvunnet glas.
 
Nyhetsnotiser 
- Inredningsvarumärket House of Rym har gått i konkurs
- IKEA lämnar tillbaka mark till Malmö stad
- Nya inredningskedjan Hemkompaniet har öppnat sin femte butik 
- Och en av Sveriges allra första ehandlare för inredning som grundades redan 2002 har bytt namn - från Designonline.se till Nordic Nest
 
Veckans mest haussade objekt? Kolla in denna herrgård för 95 miljoner som är till salu via Mäklarhuset innerstan
Foto: Designof, HAY, Vipp The Poster Club, String, Iittala, Adam Helbaoui 

Min vecka i tre bilder

Den här veckan har jag varvat administrativt skrivbordjobb och tidningsintervjuer med föreläsningar och idéskissande på... en mässmonter! Scrolla och kolla vad jag har haft för mig de senaste arbetsdagarna!
Under våren 2019 har Linda (som tidigare jobbade som marknadschef och satt i ledningsgruppen för ett internationellt bilbolag) hjälpt mig med ett projekt för Trendenser samtidigt som hon pluggade "digital marketing" på Hyper Island. Jag har lärt mig så mycket nytt. I onsdags fotograferades vi till en artikel som publiceras inom kort.
En solig och dallrande varm försommarkväll spenderades på den här takterassen inne i centrala Göteborg efter att jag hade föreläst för 120 mäklare på Handelsbankens huvudkontor. Tack för trevligt mingel och ett välordnat arrangemang! Sist men icke minst. I veckan blev det bestämt. Jag kommer att göra en liten utställning på Formemässan i höst. Men helt utan produkter, trender och nyheter! En sneak peek på idéarbetet nedan. Kom och kolla på slutresultatet i augusti!
 

Ny poddintervju!

Nu ligger Emelie Sundbergs poddavsnitt med mig ute för lyssning. Alltså intervjun som vi spelade in förra veckan. Jag berättar bl a om hur vi bor och varför jag aldrig har ställt upp i något hemma-hos-reportage på 14 år (inte ens nu när det skulle hjälpa mig att sälja min bok) och så bjuder jag på ett gäng inredningstips och enkla knep för hur man kan skapa lite mer hemkänsla. Inte minst i nyproduktion. Det tecknade radhuset på bild? Där bor vi. Avsnitttet hittar du här
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Trädgårdsbänkar

Fermob har skapat inredning för uteplatser och trädgårdar i över 20 år och är idag en ledande fransk ­tillverkare av ­utemöbler. Serien Luxembourg är formgiven av Frédéric Sofia och innehåller ett flertal möbler i pulverlackerad aluminium som finns i en mängd olika färger. Vad säger ni om Åhléns nyhet? Är inte de här lika som bär?  
 
Bild 1: Fermob trädgårdsbänk svart, pris 5100 kr 
Bild 2: Åhlens bänk med ryggstöd svart, pris 1199 kr

25% rabatt på tavlor och prints från Desenio

I samarbete med Desenio
 
Ett lätt sätt att skapa förändring hemma utan att tära på miljön lika hårt som när man köper nya möbler och textilier är att byta prints i sina ramar. Det kan göra enorm skillnad i ett rum! Några extra ombyten behöver inte ens ta någon plats att förvara. Du kan låta det gamla sitta kvar bakom det nya medan du alternerar. I samarbete med Desenio får Trendensers läsare 25% rabatt* under tre dagar. Passa på att klä om dina väggar! Alla deras postermotiv hittar du här.
 
Rabattoden Trendenser2019 ger 25% rabatt på posters hos Desenio mellan den 21-23 maj 2019. *Gäller ej på ramar, handpicked-/collaboration/ personal posters.
Efter svartvita motiv är bilder i sephiatoner den senaste trenden inom fotokonst. Det är fint att blanda stora motiv med mindre och mer detaljerade närbilder.
Det är också populärt med outline-motiv. Desenio har flera fina att välja på. Häng eller ställ dem ensamma, eller blanda flera och fyll en hel vägg!
Några av mina favoriter; Rad 1 Soft lines  från 79 kr / The letter från 69 krSoft pages från 79 kr/ White pony poster från 129 kr Rad 2  Ginko beige no1 / Texture hands från 79 kr / Foggy tree line från 129 kr Rad 3 Pink honesty plant från 79 kr / Graphic pattern no 1 från 79 kr / Back drawing från 79 kr / Horse in landscape från 129 kr
 
Inläget är ett betalt samarbete med Desenio. Koden ”Trendenser2019” ger 25% rabatt på posters hos Desenio. Giltighetstid: 21-23 maj *Gäller ej på ramar, handpicked-/collaboration/ personal posters. Motiven finns i flera olika storlekar. Kollaget är ej skalenligt. 

Veckans inredningsnyheter v.20 / 2019

Söndag igen och dags att summera veckans branschsnackisar. Här kommer ett svep med nyheter och värt-att-veta från vecka 20. Hoppas du hittar något du gillar!
Svenskt Tenn har haft pressvisning för sin haussade lansering av samarbetet med konstnären Luke Edward Hall. 
Tiger of Sweden och Gärsnäs samarbetar i en nylansering av Peter Celcins och Erik Karlströms ikoniska clubfåtölj.
Den unga designnduon Ahm & Lund har tagit fram en ny lampa för Fritz Hansen. Kolla in musselformade Clam lamp. 
På tal om nya lampor så skickade Iittala ut pressbilder i veckan på deras nya räfflade glaslampa Virva av Matti Klenell. 
Danska Reform kitchens lanserar inte mindre än tre nya kök med Note Design Studio, Muller van Severen och Studio David Thulstrup.
Lisa Bengtsson är aktuell med en ny tapetkollektion som går i riktigt mörka, dova och bruna toner. Anar vi en kulörtrend? 
Rörstrand lanserar den svenska servisklassikern Ostindia (som röstats fram till århundradets servis av svenska folket) med ett svart mönster istället för blått. 
Finlayson övergår från plast i förpackningarna för lakan och påslakanset till kartong. Det är första gången i hela världen som en tillverkare av hemtextilier med betydande marknadsandel väljer bort plastförpackningar för sängtextilier.
Normann Copenhagen släpper en konstkollektion som kommer att säljas i deras butiker världen över från och med maj månad. Under vecka 23 premiärvisas verken i Köpenhamn i deras flagshipstore på Østerbrogade 70.
 
Notiser
- Kasthall är nominerad i 2019 NYCxDESIGN Awards
- Högtalartillverkaren Marshall har fått klimatkritik av DI
- Och Malin flyttar till egen bloggplattform
 
Veckans mest uppsnackade bostad? Inte ett objekt som är till salu (redan sålt) men en halv miljon visningar på Bianca Ingrossos nyköpta lägenhet och beskrivning av hennes renoveringsplaner slår det mesta. Köket på bild ska rivas ut. Badrum, golv och väggar likaså... Se hela vloggen HÄR.  
Foto: Svenskt tenn, Gärsnäs, Fritz Hansen, Iittala, Reform, Finnlayson, Rörstrand, Normann Copenhagen, Klong, skärmdump Youtube.

Presenttips i vår och sommar

Innehåller adlinks/reklam för egen verksamhet
 
Om prick en vecka är det Mors Dag. Dessutom är det många som fyller år, tar studenten, gifter sig, konfirmerar sig eller som ska tackas av och få sommarpresenter. Vill du göra en nybliven författare glad? Ge bort (eller önska dig) min Handbok i inredning och styling! Jag har listat alla inköpsställen tidigare men efter mitt senaste instagraminlägg om boken har jag fått så många frågor att jag förstått att det inte är helt lätt att hitta - så jag gör om det igen (trots risk att uppfattas som tjatig :)
 
Handbok i inredning hos Bokus 239 kr
Handbok i inredning hos Adlibris 239 kr 
- Akademibokhandeln 299 kr
 
Här hittar du en komplett förteckning med alla inredningsbutiker runtom i landet.
Slut på reklam och tack på förhand! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Stylingknep: Kontrasteffekten & Knappeffekten

Kontraster mellan ljust och mörkt är det som ögat sägs registrera både tydligast och snabbast när vi orienterar oss i en miljö. Bra att ha i bakhuvudet om du tänker måla om väggarna i en mörkare färg och har standardlackade vita dörrar, listverk, eluttag och lampknappar. Idag kanske du inte ens tänker på var i rummet dessa sitter - men efter en ommålning kommer de synas betydligt mycket tydligare. Inget fel i det - men det är en effekt man inte alltid tänker på förrän efteråt. Om du får lov och är säker på ditt nya kulörval går det ju alltid att måla in dessa detaljer men alldeles oavsett är det något som är bra att ha med i beräkningen, redan från start!

Min vecka i tre bilder

Det mest återkommande önskemålet bland de över 2000 svar som skickades in i min senaste läsarenkät var ”att få större inblick i vad jag gör på jobbet”. Hur ser mina arbetsdagar ut bakom kulisserna? Och vad gör jag egentligen utöver blogginläggen? Här är tre bilder som visar några saker jag sysslat med den här veckan.
Planeringsmöte på Spinneriet, bildredigering av foton jag tagit på prins Carl Philips nya kollektion för Kähler (betyder det att han har koll på Trendenser tro?) och bokning av en rolig studieresa i juni. Sen hamnade jag oplanerat i royaltyförhandlingar och frågor om utlandsutgivning när ett förlag från grannlandet lade bud på språkrättigheterna för min Handbok i inredning och styling (reklamlänk till Bokus). Jättekul men faktiskt också jättejobbigt. Har legat sömnlös och våndats. Jag har ju inte hunnit skaffa någon litterär agent än så har därför tvingats ta många obekväma diskussioner själv. Note to self. Icke repris på det, tack.
Desto roligare var det att gästa Emelie Sundbergs Inredningspodd i tisdags (avsnittet publiceras om några veckor). Vill du lyssna på en podd med mig tillsvidare hittar du ett annat aktuellt avsnitt här. Mer då? I onsdags sken solen så jag tog flera telefonmöten och gjorde en lång TT-intervju - sittandes prick här. Ute på terassen med fågelkvitter i bakgrunden. Helt klart en fördel med frilanslivet. Man kan ha kontoret med sig i fickan. Och nu ska jag lägga ner det i byrålådan för att ta helg. Fin fredag till er!

Visste du att?

Användning av sisal är fördelaktigt ur miljösynpunkt eftersom sisal absorberar mer koldioxid än den producerar. Det är också ett av världens starkaste naturfiber. Mattor av sisal är därför väldigt tåliga, även i rum som utsätts för mycket slitage - exempelvis hall och kök. Tack vare de naturliga håligheterna kan sisalen absorbera mindre mängder fukt utan att ta skada och sväljer sand- och gruskorn utan att de förs vidare i bostaden. 
Foto: pressbild 

Get the look: Skanstorget 4 a

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 
På begäran har jag tagit reda på var tavlorna och målningen samt några av nyckelmöblerna som syns i lägenheten på Skanstorget 4a i Göteborg finns att köpa. Jag delar informationen här så kanske fler kan få svar på sina frågor. Den stora målningen är Eva Vilne. Printsen Lovisa Häger, Lisa Wirenfeldt, Ida Wikfors Kauan, Maria Leinonen och Anna Johansson. Fåtöljen hittar du HÄR. Kan även fyndas på auktionsverken ibland. Styling Nouvel interiör. Köplänkar till keramiken mm hittar du nedan. Här finns alla tidigare ”Get the look” inlägg om du vill backa bakåt. 
 
 
Ljuskrona Svenssons / Fåtölj Nordiska galleriet / Soffa Svenssons / Keramik Emelie Hultquist / Vas Tambur store / Lampa Artilleriet / Soffbord Svenssons / Prints Wall of art / Linnekudde Granit / Tryckt kudde Ellos / Pläd med grafiska mönster Ellos

Hemnetgodis: Skanstorget 4A

Ibland är det jag som spriger på fina objekt när jag scrollar på Hemnet, ibland är det så många av er läsare som ställer samma frågor om inredningen på en specifik adress att jag får lov att googla objektet av ren nyfikenhet. Skanstorget 4a som är till salu via Bjurfors hör till den senare av de två. Och nu har jag gjort gedigen research inklusive telefonsamtal till diverse kontakter - så lika bra att dela den med flera. En lista på inköpsställen och konstnärer till tavlorna kommer alldeles strax!
Mäklare Bjurfors Göteborg Foto @fotografalencordic Styling @nouvel.interior 

Lookalike: Lisa Larssons ansiktsvas

Lisa Larssons klassiska ansiktsvas finns inte längre i nyproduktion, däremot att köpa på auktion. Originalet tillverkades vid Keramikstudion i Gustavsberg (K-Studio) och finns i olika höjder och färger. Men tittar man snabbt är det inte lätt att se skillnad på denna nyhet från Ullared Gekås. Man tar sig för pannan. Lisa är visserligen född 1931 men fortfarande högst aktiv och aktuell. Hoppas innerligt att hon slår Boris Lennerhov en pling och ber om rättmätig royalty. Eller vad säger ni om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Lisa Larssons ytterfoder / säljs på auktionsverken
Bild 2: Gekås Ullareds ansiktsvas pris 599 kr  

Veckans inredningsnyheter v. 19 2019

Söndag kväll och dags att summera ännu en nyhetsvecka som gått. En mix av fina samarbeten och klimatsmarta lanseringar. Men vi börjar med lite breaking news från Stockholms finare kvarter (Lärkstaden). 
Ägarna till hotellet Ett Hem och erkända musikproducenten Max Martin har köpt två fastigheter för 200 miljoner på Östermalm. Tillsammans ska de skapa ett stort internationellt "musikhus" för världsstjärnor. To be continued...
Danska Skagerak har gjort ett limiterat samarbete med det 400 år gamla Japanska porslinsförretaget 1616/Arita inför 3 Days of design i Köpenhamn. 
Odd Mollys grundare per Holknekt är aktuell med sitt nya inredningsföretag Monlux som gör LED-belysta speglar. Ihop med Jannice Wistrand har de inrett en svit på Clarion Sign i Stockholm som hade premiär i veckan.
Vedum har lanserat hållbar designbelysning i 100 procent LED. IP-klass 44 som förbrukar upp till 85 procent mindre energi och håller ca 20 gånger längre än traditionella glödlampor.
Danska Montana meddelade i veckan att de tilldelats EU Eco Label Montana System och Montana System CO16. Också aktuella med ett fint medicinskåp. 
Krickelin och Mirandas FGL har lanserat en serie linneservetter med blocktryck. Finns i fler färgställningar. 
Svenskt tenn och Muro Scents har släppt doftpinnarna Jorney av träharts från norra Afrika och ved från Medelhavet. Doften ska symbolisera grundaren Estrid Ericsons förkärlek till att blanda element från olika delar av världen.
IKEA gick ut med en pressrelease i veckan om att de kommer lansera en ny kollektion 6 juni. Citat "lekfulla möbler och accessoarer med referenser till Darcel Disappoints och Colette i Paris". Hmm. Kanske också lite Vipp?
 
Notiser 
- Artilleriets bok A Journal har vunnit prestigefullt pris.
- Gina Tricots tidigare hållbarhetschef bakom nya inrednings e-handeln One Dear Thing som ska sälja en sak i taget för en god sak.
Åhléns köper Designtorget.
- Och Designtorgets e-handel lanseras internationellt. Först för samtliga länder inom EU men på sikt för ytterligare marknader.
Foto: Pressbilder från Skagerak, Monlux, Vedum, IKEA Folkform, Per Jansson mfl 

Intervju i Dagens Næringslivs helgbilaga D2

I helgen hittar du en intervju med mig i Norges största affärstidning Dagens Næringsliv som gjort ett sjusidigt reportage om (bristen på) hållbarhet i inredningsbranschen till sin helgbilaga D2. I gott sällskap av inredningsprofiler som Nirvan Richter och Emma Olbers. Hatten av för en modig artikel. Lästips om du har tillgång till magasinet! Här kan du läsa mer om när jag bestämde mig för att ge min blogg en ny inriktning.

Stylingknep: Tre tips när du ska välja krukor

Alla plantor har olika behov runt sina rötter och därför är det bäst att rådfråga blomsterförsäljaren om lämplig volym och rätt material på krukan i förhållande till de växttyper du valt. Men här är tre stylingtips när det kommer till färg och form.1) En enkel tumregel är att krukans höjd och bredd ska stå i proportion till den del av växten som är synlig ovan jord. Här har du ett bra tillfälle att tillämpa tredjedelsregeln, och tänka ”1/3 kruka, 2/3 växt”. Annars kan det visuella intrycket lätt hamna i obalans.

 

2) Välj en huvudperson. Ska plantan eller krukan få mest uppmärksamhet? Välj utseende och färg på ytterkrukan därefter. Om båda ropar lika högt på uppmärksamhet är risken att ingen av dem kommer till sin rätt.

3) Samma princip gäller för krukorna och växternas uppgift i förhållande till den övriga inredningen i rummet. Ska de agera fokuspunkter eller vara en anonym bakgrundskör? Om du väljer kombinationer med hög kontrast (exempelvis ljusa krukor mot mörka växter eller mörka krukor i en ljus inredning) kommer de att kräva mer uppmärksamhet när ögat sveper över rummet än om du väljer en kombination som går mer ton i ton mot varandra.


Fredagsmix

Det känns lite konstigt att ropa hej för helg numer, eftersom de knappast bjuder på någon "ledighet" eller vila för en småbarnsförälder. Jag tycker tvärtom att man måste växla upp när fredagen kommer he he... men jag har ett avkopplingsmål för mig själv. Att djupdyka inåt. Om så bara i en timme eller två när alla fotbollsträningar, Hoppis & Skuttis, barnkalas och middagsbjudningar är avklarade och huset har tyyyystnat. Jag har nämligen investerat i tyngdkuddar fyllda med med sand idag och är så taggad på att testa dem nästa gång jag får tillfälle till en Yoga Nidra (avslappningsövning). Har ni inte testat det ännu så måste jag peppa er att prova. Man blir helt varm och mjuk inombords. Beroendeframkallande känsla. Köpte också en så himla bra bok med mig när jag åkte tåg igår som jag också kan rekommendera om ni gillar författare som kan måla med ord. Och på söndag kväll ska jag ta ett bad och ge mig själv en stund med mitt nya anteckningsblock (omslag med Nobelpristagare) som jag köpt på Pocket Shop. Blir lycklig av ett nytt block med oskrivna blad. Fin fredag till er! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyhet: Trendensers inredningsgrupp på Facebook!

Under maj månad kommer jag att beta av en lång önskelista från er läsare med nya tekniska funktioner och uppdateringar av min blogg (ja, en mobilanpassning är snart klar). Efter många påtryckningar har jag också gjort slag i saken och startat en sluten Facebook-grupp för Trendensers läsare. Där kan vi hjälpas åt med våra inredningsprojekt, be om smakråd, bolla idéer och alternativa lösningar eller fråga om någon annan vet mer om en möbel eller grej vi sett på bild (eller loppis) men inte själva vet var den kommer från. Häng på du med! Klicka här för att registrera dig
 

Annons: Sju sorters (smartare?) kakor från Mathem

I samarbete med Mathem.se som utsågs till Årets ekobutik 2018 
 
Maj måste ju vara fikatillfällenas högsäsong med kalas och födelsedagsbarn, studenter, konfirmationer, dop, bröllop och sociala sammankomster som avlöser varandra. Förnuftigare fika finns det? Här är några nytänkande recept att bjuda på om du eller dina gäster är sugna på att prova nya sötsaker utan traditionellt socker och med mindre animaliska inslag (vad bjuder man veganen på?). Scrolla och kolla! Kompletta recept finns på varje länk. Klicka på knappen inköpslista så får du hem allt du behöver för att laga dem.
 
Rabattkod: Om du anger rabattkoden FRIDA100 i kassan så får du (alla kunder - nya som gamla) 100 kr rabatt på nästa order över 700 kr hos Mathem.se. Giltig till 24 maj!
Okinodiska kanelbullar med svenska fullkorn
Chokladbollar utan socker med bl a matgryn, solroskärnor och torkade plommon
Rawfood brownie som bakas utan ugn och socker
Maränger utan ägg (gjorda på kikärtsspad). Perfekt veganfika!
Vegansk tårta (både laktos och glutenfri) med kokosgrädde.
Kolapaj med Oatley (bild från bloggen Våra Oköttsliga lustar)
Okinordisk Cheesecake
 
*Inlägget är ett betalt samarbete med Mathem.se

Hur låter hemtrevligt för dig?

Ljudet från en kaffebryggare som puttrar igång på morgonen.
En surrande gräsklippare på avstånd. 
Det rytmiska sorlet från en tvättmaskin som snurrar.
Ångstrykjärnet som bubblar och pyser när det blivit varmt.
Diskmaskinens brummande.
Fraset från rena lakan i en nybäddad säng.
En radio som hörs på låg volym från ett annat rum.
En plötslig skur av sommarregn som smattrar mot plåttak.
 
Det är ljud som ger mig mysrys.
Hur låter hemtrevligt för dig? 

Lookalikes: Vattenkannor

Menus vattenkanna Well (som lanserades i januari 2016 och snabbt blev en populär storsäljare) är formgiven av Anderssen & Voll och tillverkad i blankpolerat rostfritt stål. Den långa pipen, det platta mjukhandtaget och den konkava rundningen uppe på toppen där man fyller på vatten är inte bara detaljer som gör formen karaktäristisk utan också praktiskt uttänkta för att kannan ska vara droppfri och lätt att manövrera. Bloomingvilles nya modell Silva är inte helt främmande i sin design. Eller vad säger du om de här. Lika som bär?
Bild 1: Menu vattenkanna Well pris ca 1800 kr 
Bild 2: Bloomingville vattenkanna Silva pris 549 kr 

Veckans inredningsnyheter v.18 / 2019

Efter ännu en vecka som delats med röda dagar mitt på hållet har det blivit dags att summera de senaste nyheterna och pressutskicken från inredningsbranschen. 
I år är det 50 år sedan DUX introducerade samarbetet med Bruno Mathsson. I samband med 50-årsjubileet släpps en exklusiv jubileumskollektion av Jetson, Karin och Pernilla med nya specialframtagna klädslar i textil och läder.
Äntligen är de här. Habos nya fasadsiffror. Tänk om jag hade fått en krona varje gång någon frågat när de släpps. Nu finns de i webbshopen
Bemz utökar sin Loose Fit-kollektion av soffklädslar i sammet och linneblanding.
Onsdag 1 maj premiärlanseras My Pet Poster - det Stockholmsbaserade varumärket som skapar personliga posters av husdjur.
IKEA har haft släpp för sitt Art event med limiterad textxilkonst. Enligt Aftonbladet köade kändisar med kurirer för att köpa mattan på bild. Nöp du något?
Diplomats designsamarbete med Minimarket, som resulterade i en mörkgrön ytterdörr med mässingsdetaljer, blev en succé. Nu presenteras dörren i fler färger.
Hem presenterar sitt andra samarbete med den brittiska designern Max Lamb, det robusta bordet Max Table – som ska tåla att någon dansar eller hoppar på det.
Kathea är aktuella med nya mattan "Herringbone Wild" formgiven av  isländska Katrín  Ólína Petursdottir. Handtuftad i 70% hårdtvinnad, nyzeeländsk kamgarnsull och 30% tvinnat lin.
Kolla även in svenska Vallonmässings nya hemsida. Ett inhemskt företag om gör alla sina produkter för hand i verkstaden i Söderköping.
Kosta Boda har traditionsenligt tagit fram pokalen till Eurovisionsschlagerfestivalen. Nytt för i år är att de även säljer små miniatyrmodeller i limiterad upplaga om 200 stycken.
 
Notiser 
- Plantagen uppmanar sina kunder att panta plastkrukor
- Bookbinders design inleder samarbete med Ylva Skarp
- Kvik gör rekordresultat 
- Ny inredningskedja expanderar i Stockholm 
- Stort intresse för möbelmässan i Göteborg 
Inredningsprofilerna Emma Sundh (Emmas Vintage) Maria Soxbo (Husligheter) och Johanna Nilssons initiativ Klimatklubben blir bok i höst. Heja! Till sist. Veckans mest ombloggade bostad är nog denna västkustpärla till salu via Kvarteret mäkleri. 
Foto: Dux, Habo, Hem, Kosta Boda, Pet Poster, Diplomat mässing, Kvarteret mäkleri

Dagdrömmen

Foto: kollage av bilder från Uppvik.nu 

Jag fångar den med pekfingret i vardagens små mellanrum. Plitar ner stödord och stolpar i mobilens anteckningsfunktion. En dagdröm spunnen av lösa målbilder, sammanvävda till en tankemässig snuttefilt. En plats att blunda och resa till - i fantasin. Jag kan se flyttfågelstrecken mot den höga vårhimlen. Känna doften av mylla och solvarm tallskog när vi cyklar på den slingriga vägen ner mot Sandhammaren. Jag hör bränningarna på avstånd. Havet som rullar in. Den fina timglassanden som gnisslar under fötterna. Jag ser de vitkalkade husen. Gruset som frasar när jag sneddar över innergården. En brasa knäpper i kaminen. Kvällsljuset glöder och dansar över takbjälkar och brädgolv, tummade kokböcker och inbodda rum. Där finns ett stort köksbord, sovplatser till alla och gott om utrymme för nya minnen. Tiden står stilla medan vinden går i vågor genom fälten utanför. Axen böljar och bugar sig. Mjukt. Och rogivande. Långt från intrampade legobitar i hålfoten, vanliga vardagsbestyr och min stapel av flyttkartonger med arvegods som ska packas upp och hitta nya sammanhang. Inte idag, kanske inte imorgon, men absolut någon gång i framtiden. Blir mitt fantasihus i Skåne familjens nästa knutpunkt?

Fredagsblomma med fint fat

Jag har kommit av mig lite med snittblomsinköpen under vinterhalvåret eftersom jag inte vetat vilket ben man ska stå på ur ett hållbarhetsperspektiv. Men det blir ju lite tomt på soffbordet därav. Så jag har parkerat en skir krukväxt där istället. Den här fick jag på min boklanseringsfest. Det blåvitprickiga fatet har jag köpt på Inspirera keramik som ligger vägg i vägg med min studio på Spinneriet. Ett helt osponsrat tips (bör väl förtydligas) men att piffa upp en kruka man redan har hemma med ett handdrejat eller loppisfyndat fat är ett underskattat tips som kan göra stor skillnad. Min alternativa "bukett" har stått sig länge nu. Någon som vet vad det kan vara för sort?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Inredningskunskap: Tänk på konversationsradien

Många nybyggda hus och bostäder med öppna planlösningar har stora vardagsrum. När man inreder dem är det lätt att man tar mer hänsyn till rummets totala yttermått - än de optimala avstånden mellan personerna som ska umgås där. Inredare jobbar ofta med ett begrepp som kallas konversationsradie runt mittpunkten i en sittgrupp. Möblerna ska helst placeras så att det maximala avståndet på diagonalen är 2,1 - 2,8 meter när man möblerar för social interaktion. Man vill inte sitta för tätt mitt emot varandra (det kan upplevas påträngande) men man vill heller inte sitta så långt bort att man måste höja rösten för att kunna samtala. Ställ därför inte möblerna för långt ifrån varandra - även om du har gott om plats. Tänk också på att det bör vara fri sikt (i ansiktshöjd) mellan sittplatserna. Hamnar ni alltid i köket när ni har fest? Kanske är det här problemet ligger. Vid ett köksbord sitter man ju ofta så att alla kan se och höra varandra obehindrat i ett större sällskap - men i vardagsrumsmiljön har vi inte alltid inrett på det viset.

 

Annons
Annonsera