Annons

Inredningskunskap: Metameri

Fenomenet att två färger kan upplevas likadana i ett ljussammanhang men helt olika i ett annat omgivande ljus kallas för metameri. Det är viktigt att ha i åtanke – både när det kommer till valet av väggfärg och valet av textilier. Ändå är det oftast bara väggfärgen vi tar hem och provmålar innan vi slår till. När man ska köpa en soffa, stoppad möbel eller sy upp en gardin kan det vara svårt att bedöma textilen i butikens elektriska ljus. Då uppmuntras man ofta att gå utomhus för att se den korrekta färgen. Problemet är bara att det naturliga dagsljuset aldrig är konstant utan varierar över dygnet beroende på plats och väderstreck. Jämför solens ljus sent på kvällen (när den ofta är varmare och rödare) med hur dagsljuset kan se ut mitt på dagen, från en molnig himmel (kallare och blåare). 


Ska du investera i en färgad texil, oavsett om det är en soffa eller en uppsydd gardin så är det lika viktigt att be om ett färgprov på tyget som att köpa hem en provburk målarfärg för att du ska kunna kunna bedöma det i din hemmiljö. Stoppade möbler och uppsydda tetxilier är ju dessutom (oftast) beställningsvaror med lång leveranstid. Bedö­mer du dem enbart i butikens ljus är det stor risk att du kommer bli besviken när de väl kommer hem till dig och du ser varan i det väderstreck eller den belysning just du har hemma. I tygaffären kan du be dem klippa en bit och i välsorterade möbelaffärer finns alltid textilprover på klädslarna. Annars kan du alltid be om att få låna en sittkudde för att ta hem och testa. 

Kategorier:

Kommentarer

  • Petra skriver:

    Kan relatera. Köpte en grå soffa som såg helt annorlunda ut i butik jmf med hemma och då hade jag ändå gjort tvärtom och tagit med mig färgprov på min vägg till affären. Så viktigt att se tyget i hemmamiljö.

  • M. skriver:

    Tack för tips. Hur funkar det om man ska beställa soffa på nätet? Får man färprov då?

  • Lovisa skriver:

    Så sant ju. Inte ofta man tänker på det…

  • STINA skriver:

    Älskar dessa inlägg ❤️❤️❤️

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.