Annons

Arkiv: sep 2018

Veckans inredningsnyheter v.39 / 2018

Då var det dags för ännu en söndagssummering av inredningsveckan som varit. Mitt bloggverktyg (Blogg.se) har haft lite teknikstrul i helgen om ni undrar varför det varit krångel med kommentarer som inte gått igenom. Till veckan hoppas jag att allt ska vara löst. Här är lite pausmusik så länge. Trevlig läsning!
Artilleriet forstsätter samarbeta med konstnären Hanna Hansdotter – denna gång i form av limiterade handblåsta vaser.
Bemz, som gör skräddarsydda klädslar till IKEAs möbler är nu aktuella med ben till dito. 
Alcro är aktuella med en ny färgkollektion – ad.balans, innehållandes bland annat Alcro A1 där 30% av innehållet är biobaserade råvaror.
Fine Little Day utökar sitt samarbete med den japanska konstnären Mogu Takahashi med bland annat mönstret Rabbit och postern “Fly to Tokyo”. 

Norrgavels fåtölj Easy Chair finns nu i kromfritt garvat skinn. 
Danska Moebe har visat upp sin kommande julkollektion.
IKEA har öppnat en pop-up utställning i Paris, en förhandsvisning av fyra mattor som skapats tillsammans med modedesignern Virgil Abloh.
Anna Elzer Oscarsson populära kollektion Danzing Dune får i höst en ny skrud, i form av glasyren Spotted Grey. 

Designtorget tilldelar deras designpris till Hannes Åströms förvaringsmöbel Aperio, som kommer tillverkas av Stadsmissionens verksamhet Hantverksslussen. 
Nordiska Galleriet introducerar nu Nordiska Galleriet Art – först ut med konstnärens Harry Anderssons skulpturala alster.
Lisa Hilland är aktuell med det egna varumärket Mylhta
Hos Granit går julkollektion i brunt och mörkt senapsgult. 
NOTISER
– Himla anställer Hanne Rubino som VD, som tidigare varit på bland annat Kicks, Åhléns och Twilfit. 
– Adlibrisgruppen och Bonnier Magazines & Brands har gått samman och lanserat Bondeco, en ny inredningsbutik på nätet. 
– I veckan gick Lauritz Design Awards av stapeln, där 12 priser delades ut för att uppmärksamma unga talanger.
– För dig som är intresserad av Influencer Marketing finns fler “The 2018 Influencer Marketing Handbook” att klicka hem utan kostnad (frakt tillkommer)
– Åhléns planerar för öppning av fler outletbutiker
– Ica stänger nätbutiken Icahemma.se och flyttar hemsortimentet till Ica.se 
– IKEA letar efter butikslokal i centrala Stockholm efter framgångar med deras pop-up köksbutik 

Färgföretaget Pure & Original bjuder på fina pressbilder, med Creative Direction av norska Dagny Fargestudio. Och veckans mest ombloggade hem ligger inga mindre än team Lotta Agaton bakom, till salu via Behrer & Partners. Notera den exploderade trenden med pampasgräs som jag förutspådde för något år sedan.Tevlig söndag!
Foto: Artilleriet, Ellos, Bemz, Alcro, Fine Little Day, Norrgavel, Moebe, IKEA Today, AEO Studio, Designtorget, Nordiska Galleriet, Granit, Pure & Original & Behrer & Partners.

Ting som hjemmet mitt ville vært mindre trivelig uten?

Jag bad nyligen om er hjälp att lista önskerubriker på blogginlägg. Tusen tack för alla roliga förslag! Jag börjar med norska Mariannes fråga som något förkortad löd ”Nevn en ting som ikke finnes i noen produsentkatalog som hjemmet ditt ville vært mindre trivelig uten? Det finns många saker, men jag tänkte spontant på den här. Vår träpersienn på övervåningen. Hopplöst omodern (sådana syns aldrig i stylingar eller inredningsreportage längre) men väldigt ombonande. Speciellt i nyproduktion med golvfönster.
 
Men det är inte enda anledningen till att jag vurmar för dessa trälameller. Sommaren efter gymnasiet jobbade jag på Oz Interiör i Umeå (någon som minns den butiken?). Jag bodde fortfarande hos mamma och pappa och hade varken pengar eller plats för att köpa inredning. Ändå ägnade jag en hel del tankeverksamhet åt att fantasimöblera och dagdrömma om framtida boenden medan jag dammtorkade möbelutställningen och packade upp designklassiker. Och ja… Ni kan ju säkert gissa vad som hängde i de fönsterna? Därför betyder dessa träpersienner mer än bara sol- och insynsskydd för mig. De är en liten pusselbit i min egen inredningshistoria. 

Annons: Alva – Sängkläder för dig som vill sova med gott samvete

* Inlägget är ett reklamsamarbete med Alva 
 
Textilindustrin är en av de smutsigaste industrierna i vår bransch, på flera sätt. Idag odlas 99.6% av världens bomull med kemiska bekämpningsmedel som påverkar både människor och miljö. En bomullsodlare i Indien förlorar i snitt två arbetsveckor om året p.g.a. akut förgiftning och många drabbas av cancer. Vid dåliga skördar tvingas de ofta ta lån med ockerränta för att ha råd med nya bomullsfrön, vilket leder till en skuldspiral.

I stolt samarbete skulle jag vilja tipsa om Alva, ett nytt svenskt varumärke som både bidrar till att förbättra villkoren för dem som arbetar med bomullsodlingar och slutprodukten för oss konsumenter som ska sova i textilierna. Alva gör snygga, ekologiska, och Fairtrade-certifierade sängkläder av hög kvalitet. 

Alva använder 100% ekologiskt odlad bomull helt fri från kemikalier. Bomullen kommer från det indiska kooperativet Chetna Organic och är Fairtrade-certifierad så att bönderna får rättvist betalt för sin skörd.  
För att säkerställa hållbarhet genom hela kedjan är den indiska fabrik som syr sängkläderna GOTS-certifierad och erbjuder bra villkor för de anställda. Designen är tidlös och tänkt att hålla länge. Det här är inga slit- och slänglakan. 
Jag har själv köpt (och betalat privat) för sängkläder från Alva och gillade verkligen känslan. Just nu får du 20 % rabatt på ditt köp om du anger rabattkoden TRENDENSER. Gäller t.o.m. 14/10 och rabatten kan inte kombineras med andra erbjudanden 
 
Foto: Fredrik Wannerstedt / Styling: Charlotte Ryding / Alvalinen.se 

Lookalikes: Böjträstolar

Med pappa Michael Thonets patenterade stol Chair 14 (designad redan 1856) som förebild skapade sonen August Thonet senare stolen Chair 18 (år 1876) med lika sköna former. Idag tillverkas den fortfarande i samma fabriker och kan fås i naturlig finish, betsad i mängder av nyanser eller täcklackerad. I år firar IKEA 75 års-jubileum med att återta produktionen av gamla storsäljare, bland annat en snarlik modell av Chair18 som såldes på 50-, 60-talet. Jag förstår inte, är det mer okej att saluföra en lookalike nu, för att synden är gammal? Eller vad säger ni om de här, visst är de lika som bär?
Bild 1: Thonet chair 18, pris 1870 kr
Bild 2: IKEA BJURÅN, pria 895 kr

Stylingtips: Hur högt ska ljuskronan sitta?

Efter mitt inlägg om hur högt man bör hänga taklampor över bord fick jag följdfrågor om vilka riktmått som gäller för ljuskronor. Specifikt för Flos Sarfatti som är populär just nu. Men vet ni vad, Sarfattin är egentligen inte bäst lämpad att hänga ovanför ett köksbord. Varför? Därför att ljuskällorna är riktade uppåt. Det ljus som faller nedåt mot bordsskivan är bara så kallat bi-ljus, som dessutom får släpskuggor av lampans design. 
En ljuskrona av den här typen ger inte den bländfria, nedåtriktade ljuskägla som man vill ha från en funktionell belysning över ett köksbord för att man ska se ordentligt, kunna läsa morgontidningen eller göra läxor utan störande skuggspel. Den här är dessutom ganska skrymmande, både på höjden och bredden. 

Sarfattin kommer därför bäst till sin rätt som pampig dekorationsbelysning i rum med rejäl takhöjd, men kan funka som stämningsbelysning i en matsal man inte använder till vardags. Där har man ju sällan samma funktionskrav som vid ett köksbord. En ljuskrona bör då hänga något högre än vanliga matbordslampor för att inte störa sikten mellan middagsgästerna. Ungefär 75-80 cm från bordsskivan brukar vara ett bra riktmått. 

Man får känna sig fram eftersom det optimala måttet beror på vilken takhöjd man har, men över ett bord bör den inte sitta för högt så den känns som en takkrona eller för lågt så att den skymmer sikten när man sitter på en stol. Det är också viktigt att bordet är större (både på bredden och längden) än ljuskronans diameter så att inte möblemanget hamnar i visuell obalans. Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp för er som frågat!
 
– Ljuskrona över bord: ca 75-80 cm upp från bordet 
– Ljuskrona i taket (som du vill kunna gå under): mist 200 cm upp från golvet
– Ljuskrona i en hall, minst 200 cm upp från golvet eller ca 30-40 cm ovanför dörrposten (för fri passage och svängradie för dörrbladet).

Annons: Personliga presenter från Mapiful

 Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Mapiful  


Såhär års är det många som flyttar. Till sitt första egna boende, en studentkorridor i en annan stad, en större lägenhet eller ett nytt hus. Behöver du tips på en personlig inflyttningspresent eller en gåva till den som redan har allt? Ge bort en unik karta. Med Mapifuls tjänst kan du skapa ett konstverk över vilken koordinat som helst. Över hemstaden, den nya adressen, gatan där ni växte upp eller platsen där ni sågs för första gången. Paris eller Lindome, Ströget i Köpenhamn eller Spelmansvägen i Holmsund? Inflyttningspresent, gåbortpresent, julklapp, födelsedagspresent eller dopgåva. Mapiful funkar för de flesta tillfällen, inredningsstilar och personligheter! 

Rabattkod: Just nu får du 10% rabatt om du anger koden Frida10 i kassan. Köper du fler än ett print får du dessutom 15% rabatt på andra kartan och 25% rabatt på 3-4 kartan!

Foto: Maria Harmuth / Frida Ramstedt / Lemontree_interiors 
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Mapiful  
** Koden är giltigt t o m 2018-10-16

Stylingknep: Hur högt ska lampan hänga?

Var men också hur högt man placerar lamporna i sitt hem är viktigt. Inte minst vid köksbordet. Annars finns det stor risk att ljuskällan bländar och skapar obehag för ögat när man sitter ner. Eller att man slår huvudet i skärmen när man reser sig. Ändå är det väldigt vanligt att lampor ”hänger fel” när man kollar på bilder i sociala medier eller magasin.
Ovanför kök- och matbord brukar inredningsarkitekter jobba med en rikthöjd någonstans mellan 50 – 60 cm från bordsskivan – beroende på lampans form. Då belyser man oftast hela bordet, utan att blända dem som sitter vid det. Det är viktigt att prova sig fram eftersom alla armaturer ju ser lite olika ut och har olika spridningsvinklar. Oftast ska lampan sitta lägre än man tror. Ju högre upp den kommer, desto större bländningsrisk men också desto svagare ljus mot bordsskivan.Har man barn i familjen är det viktigt att tänka på att de ofta är kortare än de vuxna och har större risk att bländas av öppna lampor utan raster.

Vid en köksö eller bardisk är principen densamma, men lite beroende på lampskärmens vidd och hur ljuskäglan faller över bordsskivans bredd så kan det vara en bra idé att hänga upp flera stycken mindre, om du ska belysa en bred/avlång yta.

Annons: Kockums Jernverk är tillbaka i produktion

* Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Kockums Jernverk


De allra flesta av oss känner nog igen och har barndomsminnen till Kockums Jernverks klassiska
kokkärl i emalj, med den karaktäristiskt ljusgula färgen och gröna kanten. En svensk designikon som började produceras i Ronneby under slutet av 1800-talet och var en storsäljare mellan 1930-1950 då det lagades grytor som aldrig förr. Sorgligt nog minskade efterfrågan på emaljerade produkter när plasten bredde ut sig i de svenska hemmen och företaget tvingades läggas ner. Men tiderna förändras och hållbara, funktionella material har förmodligen aldrig varit en större hjärtefråga än nu. Det gör mig därför glad att återigen kunna välkomna Kockums älskade produkter in i de designmedvetna svenska köken. Klassiskt, med en tvist!

Förutom nostalgiserien som var en storsäljare back in the days och som fortfarande funkar som en tidlös klassiker, så har Kockums Jernverk  uppdaterat sina klassiska kärl i ett antal nya kulörer. Samtliga tillverkade i blyfri emalj. Här är mina två favoritfärger. 

Produkter i bild: Ugnsform 599 kr, Pot med handtag 699 kr, Såskanna / måttkanna 499 kr, Bellied pot 899 kr

Den här serien hade min mormor och jag har många fina minnen från våra söndagsmiddagar i Övik. Därför känns den som ett självklart val för mig. Vill man däremot ha en mer modern look kanske grått är ett alternativ?  

Produkter i bild: Ugnsform grå 599 kr, Coolander grå 499 kr, Såskanna / måttkanna grå 499 kr

Jag tänker att den grå färgen är väldigt fin mot höstens mustiga grytor, gratänger, såser och inte minst – äppelpajer i ugn. Vilken är din favorit? 

Veckans Inredningsnyheter v.38 / 2018

Söndag igen och dags att summera veckans branschsnackisar. De senaste dagarna verkar det ha varit stort fokus på kök och köksprylar, även om det trillat in en hel del annat också. Här kommer ett sedvanligt svep av. Hoppas du hittar något du gillar. 
Kvänum har lanserat sin nya köksserie Real Classic Karleby.

Skagerak har släppt en rad köksnyheter, bl a den shaker-inspirerade serien Coquo.

Till London Design Festival hade Montana och Skagerak inrett “The Eco Townhouse”, enbart med möbler från företag med etiskt engagemang. Heja!
Børge Mogensens klassiker Spanska stolen firar 60-årsjubiluem i år. För att uppmärksamma detta har Fredericia lanserat en specialutgåva med olivgrön lädersits.

Reform har samarbetat med Ledanger Group och danska golvtillverkaren Dinesen – och skapat ett nytt kök helt tillverkat av restmaterial från Dinesens olika golvinstallationer.

Stelton har lanserat årets färger på E77. Dark Mocha (brun), Warm Maroon (röd) och Aqua Petrol (grönblå). Dessutom släpper de en vattenkokare i år, precis som VIPP

Förra veckan nämnde jag att Svenssons i Lammhult firar 120 år med en limiterad kollektion.. Nu har de avslöjat vilka. Men. Varför ifrågasätter ingen att de adderar regnskogsträ till svenska klassiker? 2018. Please explain. 
I veckan visade Pella Hedeby upp bilder som teamet hos Lotta Agaton har stylat för Vallonia Stockholm. Foto Ragnar Omarsson. 
IKEA har skickat ut pressinfo om kommande kollektionen VINTER 2018 som skapats av Bea Szenfeld, Johanna Jelinek, Jennifer Idrizi, Malin Gyllensvaan, Maria Vinka, Eléa Nourad, Hanna Crondahl, Christina Halskov och Hanne Dalsgaard.
Jotex har inlett samarbete med TV-profilen Mia Parnevik som lanserar en egen kollektion bäddlinne.
Farrow & Ball har lanserat nio nya kulörer, däribland Treron No 929 på bild.
Livsstilsmagasinet Kinfolks grundare Nathan Williams är aktuell med en ny bok – denna om kreativt ledarskap.
 
Notiser
– Rekordmånga nyproduktioner prissänks.
– Carl Hansen & Son öppnar sina andra flaggskeppsbutik i London.

– Svenskt Tenn firar Josef Franks 85-årsjubileum med en ny utställning.
– Ny ehandel ska sälja unika krukor.
– Och Svensk form samarbetar med Nordiska ministerrådet och lanserar tävlingen Sustainable Chairs, vars vinnande bidrag kommer att presenteras i den nordiska paviljongen på FN:s klimatmöte!
 
Den amerikanska nyhetsjätten Bloomberg har varit på besök i Sverige, närmre bestämt Märta Måås väveri/studio i Båstad och gjort en fin film som visar hantverket bakom lyxmattorna. Sist men inte minst – veckans mest ombloggade hem? Kolla in den här lägenheten på Arsenalgatan, till salu via Entrance Mäkleri. Trevlig söndag!
Foto: Kvänum, Skagerak, Reform, Farrow & Ball, Frederica, Montana, Ragnar O, IKEA, Workman Publishing, Jotex, Bloomberg & Entrance Mäkleri

Läsarfråga: Inreda trapphus med högt till tak

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar
 
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
 

———————————-
Fråga: Jag bor i ett hus byggt 2009, i tidstypisk modern stil med snedtak och stora fönster. På övervåningen har vi ett dött område som jag inte kan få till och skulle behöva din hjälp. Trapphuset har högt till tak med otillgängliga fönster och jag upplever det som ett mycket svårmanövrerat område. Vad kan man göra för att skapa en mer ombonad känsla med enkla medel? / Emma
Svar: Utmaningen med dessa trapphus är att få till balans, volym och proportioner. Och funktionalitet. Man vill ju inte inreda sig till vardagsproblem som skapar krångel med städning och underhåll. Därför tycker jag inte att du ska ställa saker i fönsterpartiet som ni får svårt att nå när det ska vattnas eller dammtorkas. Däremot skulle jag föreslå en tydligare fokuspunkt, med en rejält stor men ändå luftig lampa. 
Gör belysningen dimbar via vägguttaget så kan ni använda den både som skarp funktionsbelysning och svag dekorationsbelysning. Lampan skapar ett blickfång som tar bort tomrummet, utan att kväva det och kommer också att synas utifrån. För att dra i proportionerna föreslår jag passepartouer runt konsten och lite större ramar, där någon/några tar upp träslaget i trapphuset. Istället för växter i fönstret – satsa på väggamplar med Cissus eller Murgröna.  
Förslag på produkter nedan innehåller adlinks till Adtraction / Awin och APPRL.
 
Lampor
Moooi Random Light, Nordiska galleriet
Heracleum från Nordiska Galleriet 
Kotten designklassiker, Svenssons i Lammhult
 
Tavelramar
Tavelram i Ek med svart hänge från Designtorget
Tavelram i ek, Granit
Tavelram i ek från Ellos 
 
Vägg
Väggvaser i glas, Ellos
Glasvaser i glas från Cosahomestories
Krokier / motiv från Cosahomestories / Trendenser & Friends
Passepartouter från Clas Ohlson
1 3