Annons

2:a Advent vinn stolen Skedblad från Tre Sekel

* Inlägget är ett betalt samarbete med Tre Sekel
 
Känner ni till Tre SekelEtt svenskt företag som arbetar för att behålla möbelproduktionen och expertisen kvar i Sverige genom att ta tillvara på vårt svenska designarv.  Därför är deras sortiment uppbyggt på tre svenska möbelepoker: 1) Gustavianska klassiker 2) Carl Malmstens arkiv 3) Nya möbler av ledande samtida formgivare. Tre Sekel gör möbler som håller högsta hantverksmässiga kvalitet och allt tillverkas i Tibro. Materialet är noggrant utvalt trä från skogar i Västergötland, Värmland och Dalsland. Virket sågas utanför Alingsås, hos ett sågverk de arbetat med i generationer. De ser också till att yngre duktiga möbelsnickare får chansen att jobba med deras erfarna möbelsnickare för att säkra återväxten – så att det svenska hantverkskunnande skall stanna i landet.
Visste du att? 
De trädslag som växt i Sverige är på ett naturligt sätt anpassade efter vårt svenska klimat vilket gör att träet inte slår sig eller får torrsprickor lika lätt som exotiska trädslag (som är vana vid en annan luftfuktighet och temperatur). På så vis är lokala råvaror viktigt på fler än ett sätt, eftersom det ger längre hållbarhet på möblerna.
 
Nu har du chans att vinna Stolen Skedblad som formgavs av Carl Malmsten 1933, värde 4830 kr. Den är uppkallad efter skålen på en sked. Tre sekel, som äger en stor del av licenserna till Carl Malmstens möbler, har nu åter tagit den i produktion på uppdrag av varumärket Arket. Skedblad tillverkas i massiv ek och kommer att finnas i Arkets butikscafeer världen över

För att delta ska du svara på följande två frågor i kommentarsfältet, inom en vecka.
Lycka till!

1.) På vilket sätt kan du börja inreda mer klimatsmart?
2.) Beskriv vilket liv den här stolen kommer att få i just ditt hem? 

Tävlingen pågår tom 16/12 kl 08.00 Vinnaren utses av en jury från Tre Seekel. Deras beslut kan ej överklagas. OBS! Du måste vara 18 år för att delta. Vinsten skickas endast inom Sverige. Trendenser tar ej ansvar för tekniska problem vid överbelastning av kommentarsfältet. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Genom att fylla i tävlingsinformationen samtycker du till att dina uppgifter lagras i bloggens databas för att vi ska kunna registrera deltagarna, vi kommer inte att använda dina uppgifter för kommersiella utskick. Läs mer om tävlingsvillkoren HÄR.

Kategorier:

Kommentarer

 • Jessica skriver:

  1. Jag inreder tidlöst och praktiskt och med stor eftertanke så att jag inte ”behöver”/vill byta ut möbler efter kort tid. Inga impulsköp. Jag tänker efter vilka material jag använder så att det är schysst mot miljön, bra återväxt.
  2. Stolen ska användas varje dag vid min sons skrivbord i många år framöver. Och tidlöshet och kvalite gör att den förhoppningsvis kan ärvas vidare av hsns barn och familj i sin tur.

 • Sofia skriver:

  1) Klimatsmart inredning är väl allt det vanliga med att köpa begagnat, köpa färre men genomtänkta föremål och att titta igenom vad produkterna är gjorda av och var de är tillverkade.
  Vill dock slå ett slag för att inte köpa alls! Ta 5-10 föremål från alla rum och lägg i en hög. Placera sedan ut allting på en ny plats i hemmet, ger förvånansvärt stor ”ny” effekt. Andra sätt att förnya utan att köpa kan vara att måla om, bygga om/hacka en möbel eller att sy kuddar av den gamla gardinen, färga om en pläd eller ta sticklingar av blommor och få flera växter utan att köpa.
  2) Den skulle få stå vid mitt sybord, den enda platsen som är min i hemmet just nu med tre små barn. Skulle kännas fint att få sitta på en sådan klassiker när symaskinen smattrar och tankarna flödar.

 • anna skriver:

  1, miljösmart inredning tycker jag är att ha så naturliga material som möjligt, som håller länge och sedan kan återvinnas. Inte köpa billiga mattor som luktar kemikaliekalas osv..
  2. Den skulle få stå bredvid barnens sängar och få vara den plats där jag läser böcker och sjunger för dem varje kväll. Underbar stol!

 • Anna skriver:

  Hej!
  Tänk en gång till! Gör om, utmana dig själv att använda det du har. Och planera inköpen för livet, och köp second hand när det passar. Eller köp inte alls, alltså!
  Skedblad kommer leva länge på en bestämd plats där hon kommer lära känna många människor som kommer och går. Naturligtvis är det i hallen hon står! Och blir vackrare år från år.
  God jul!

 • AnnaB skriver:

  1. Mitt sätt att inreda klimatsmart är att använda de möbler jag har. När vi köpte huset rev vi inte ur allt och renoverade nytt, utan vi har använt 90-talsköket och badrummet, och byter när det blir slitet, inte när det blir omodernt. I källaren har vi inrett så att återvinningssorteringen blir tydlig och enkel.I familjen hjälps vi åt att sortera och återvinna och jag tycker det är viktigt att göra barnen delaktiga, så att de kan göra klimatsmarta val i framtiden!
  2. Den här stolen skulle jag använda som pianostol, och förhoppningsvis ge liv och bekvämlighet åt många års musicerande!

 • Emelie Stjern skriver:

  1. Jag är riktigt taggad på att förutom miljösnäll inredning bli bättre på att använda snälla byggmaterial! Med en hel övervåning att inreda (bygga väggar och därifrån) kan det verkligen göra stor skillnad!
  2. Skedblad fattas i vårt vardagsrum där extra sittplatser alltid behövs runt både kaminen ochvardagsrumsbordet!

 • Lotta M skriver:

  1) För mig är klimatsmart inredning att ta hand om sina möbler och tycka om dom även om de inte just nu är det allra trendigaste. Jag flyttar om och ger de en ny plats och ibland målas de om eller får ny klädsel. Renoverar så långt jag kan. Vissa möbler har gått i arv och det är härligt att veta om att de har använts och slitits i generationer. Det gäller att köpa i bra kvalitét som håller.
  2) Livet Skedblad skulle få hos oss är en plats runt matbordet tillsammans med en brokig skara stolar. Den blir ensam utan kommer användas vid måltider, samtal och jobb. Däremellan gissar jag att katterna kommer att turas om och ligga där och sova.

 • MY skriver:

  Rekommenderar att istället för att köpa försök få ärva eller få ta över från släktingar. När man måste köpa något så är det aldrig lönt att köpa något billigt så länge utan välj alltid något du verkligen tycker om även om det kanske är dyrare eller kanske kräver mer tid att leta upp. Om man ändå väljer att köpa något billigt så länge köp det på en loppis istället för på stora möbelvaruhuset.
  Skedbladsstolen ser väldigt mycket ut som stolarna som ingick i köpet när mina morföräldrar köpte en sommarstuga som är byggd på 30-talet, De stolarna står fortfarande kvar i stugan som fortfarande är familjens sommarstuga 70 år efter att den köptes. Det gamla pyttelilla utdragbara köksbordet som också fanns i stugan hamnade dock hemma hos mig Det skulle förvandlas från ett litet avlastningsbord till ett litet arbetsbord med en skedbladsstol till och de skulle passa så fint ihop.

 • Annika skriver:

  Det viktigaste är att återanvända, saker en redan äger eller köpa begagnat, samt att göra otroligt genomtänkta val. "Kan jag vilja ha denna livet ut, och kommer den hålla livet ut" är grundtanken att utgå ifrån. Att följa detta gör en så tillfreds och minskar definitivt miljöångest.
  Klart att en Skedblad-stol ska stå i köket! Vi har precis flyttat in i vårt första (och sista!?) hus och jag har länge haft målbilden om en sittplats i köket där man sitter och umgås med den som lagar mat eller spanar ut genom fönstret. En superviktig sittplats som alltid funnits i huset där jag är uppväxt.

 • 1. Jag inreder med gamla möbler vi ärvt eller köpt på loppis. Ser till att göra om, fixa till och laga saker också. Byter inte möbler speciellt ofta heller.
  2. Skedblad skulle gå göra tjänst i mitt sovrum där jag pga sjukdom tillbringar mycket tid. Antingen bredvid sängen som nattduksbord eller som stol vid mitt sidobord där jag pysslar och sminkar mig.

 • Julia skriver:

  1. Jag inreder klimatsmart genom att hålla återbruknigsrummet i hyresgästföreningen där jag bor rullande. Det är en så otroligt fin liten guldgruva till förråd som är öppet varje söndagseftermiddag. Där lämnar hyresgäst ett sitt kanske färdigälskade soffbord i förmån för gäst två. Den andre kanske lämnar en tavla som en tredje uppskattar bättre. Det är helt utan kapitalisering och i klimatsmart anda som inredning får en ny chans i ett annat hem. Fint tycker jag!
  2. Stolen hade fått bli min alldeles egna skivarstol, då jag på min fritid påtar med ett manus till en bok i deckargenren.
  Kram från Julia

 • Sanna skriver:

  Här hemma försöker vi att återanvända saker som vi redan äger, och både köpa och sälja begagnat, och det tror jag är grundstenen i det hela. Vi har hela tiden i bakhuvudet tankar om "kommer den här hålla hela livet ut eller åtminstone några år" och "kommer jag vilja ha den under en längre period, eller är det bara ett tillfälligt vill ha begär just nu". Vi tänker även mycket på om de saker vi köper kommer att kunna återanvändas på annat sätt i framtiden.
  Livet Skedblad skulle få hemma hos oss är en plats framför mitt skrivbord. En plats där jag spenderar enormt mycket tid, och där kreativiteten är ett faktum med allt ifrån projekt, skrivande och fotograferande.
  Kram Sanna

 • Sara Bäckström skriver:

  Vi inreder i stort sett bara med klassiker (som vi sparat ihop till sedan vi flyttade ihop för 15 år sedan) och second hand/ loppisfynd. För att ta vår inredning ytterligare ett klimatsmart steg framåt tänker jag att vi bör begränsa oss mer vad gäller snittblommor, verkligen kolla hur servetter, stearinljus och andra förbrukningsvaror framställs.
  Skedblad skulle få stå tillsammans med övriga stolar kring vårt matbord och få vara en del av vår vardag under resten av våra liv.

 • Viktoria skriver:

  1. Jag försöker göra klimatsmarta val när jag inreder. Jag försöker att vara noggrann när jag väljer material och kvalité. Lägger hellre lite mer pengar på möbler för att de ska hålla under en längre tid och hoppar inte på nya trender som inte passar helheten. Dessutom så slänger jag aldrig, återvinn, återvinn, återvinn. Både när det gäller att köpa och sälja.
  2. Denna stol skulle få ta plats i hallen där vi inte riktigt hittat en lösning på en snygg, stilren stol. Den är i samma ton som vi har resten av hängarna i. Det skulle verkligen ge ett fint intryck när man kommer hem till oss <3

 • Simon skriver:

  1. Jag försöker köpa så mycket vintage jag kan, trender kommer och går, men det finns alltid saker som kommer passa föralltid, med ALLT. Numera så gör jag väldigt mycket konst själv hemma, och försöker bygga piedestaler och liknande. Vad jag hade kunnat göra bättre är att sluta med dom impulsköp jag ännu inte har lyckats få bort från mitt liv. Har allmänt börjat bli mer naturnära, så använder mig mycket av råa material som jag hittar i naturen.
  2. Den här stolen skulle få stå som sängbord, men också som matplats, som extraplats, som världens finaste sak mitt i rummet, som blompiedestal, som bästa vän, som en klassiker att bara titta på!

 • Elin Dahllöf skriver:

  1) Jag försöker att tänka på att inreda praktiskt, tidlöst och med stor eftertanke. Jag vill ha möbler och inredning som håller över tid, inget slit och släng. Jag tänker på vilket trä möblerna är i och blir extra glad när vi sparat ihop till något från favoritbutiken norrgavel, sängbord och sängstommen är därifrån och nu står badrumsskåp därifrån på önskelistan.
  2) i vår hall på ovanvåningen hade denna blivit vacker, utanför badrummet hade den fått stå så när döttrarna badar badkar kan jag sitta på stolen och ha koll på dem samtidigt som jag bläddrar i en mysig inredningstidning.

 • Josefine skriver:

  1.
  Genom tålamod, tidlöshet, tristess och tillförsikt. Tålamod att vänta tills jag sparat ihop till stolen som kostar lite mer men är producerad av mer miljövänligt material. Tidlöshet som hindrar mig från att dras med i "höstens nya färg" och ändra färguppsättningen i rummet, igen. Tristess när jag tröttnar lite på min vas från 2014 och bara får inse att allt inte alltid känns nytt och superfräscht men att det är så livet är och att det får ses som en utmaning för min kreativa ådra. Tillförsikt att alla man försöker uppmuntra till secondhand, av-wish-ifiering, miljövänliga val och när-/svenskproducerat förr eller senare hoppar på tåget (och lämnar flyget).
  2.
  Den skulle flyttas runt efter behov, lust och dagsform. Ena dagen avlasta farmors rygg i hallen när hon tar på skorna. Nästa dagen sängbord för årets första pioner och dagen därpå kontorsstol för hemmajobbdagen. Älskar möbler med flera funktioner och Skedblad är en sådan!

 • Sofia skriver:

  Skedblad stolen – min favorit produkt ur Tre Sekels sortiment – vilken dröm det skulle vara att få vinna den!
  1. Jag försöker redan idag inreda mer klimatsmart genom att tänka igenom mina köp – inte impulshandla, handla tidlös inredning av god kvalitet som håller över tid och som kan ärvas av kommande generation. Ta till vara på det jag har hemma och ge saker ett nytt liv – måla om, renovera och laga. Köpa och sälja begagnat. Platsbanta hemmet. Det fins mycket man kan göra med en ganska liten insats!
  2. Jag blev så glad när jag hörde att Skedblad stolen skulle nyproduceras. En stol som andas kvalitet – ett imponerade och vackert hantverk! Modellen i ek är om möjligt ännu finare än originalet. Skedblad stolen skulle få en central del i vårt hem – vid köksbordet där livet händer. Där tröttna morgnar med en kopp kaffe bryts av med middagar med glada skratt och goda samtal i familj och vänner sällskap, där klokheter och sorg utbytes, där ljus blåses ut på födelsedagstårtor och snabba helgluncher intas. Vid speciella tillfällen skulle Skedblad få sällskap vid bordet av min fina pall Gårda från Tre sekel.

 • Emmelie skriver:

  1.
  Sluta med allt som är ”fast” och som hjärnan luras tro är snyggt. Inte hoppa på tåget att börja byta ut fullt fungerande saker mot nytt med ambitionen av att nå någon sorts tidlöshet. Att vara tidlös och hållbar kanske också måste innebära att behålla något som i sig inte anses tidlöst (vem som nu avgör det mer än en själv) men som redan är producerat och finns för att spara på vår omvärld och också bidra till en minskad köphets, även den som maskerad med hållbarhet.
  2. Stolen skulle få finnas och användas i köket. Vår son behöver en stabilare variant än min mormors gamla att stå på som orkar dras mellan bord och diskbänk när det skall lagas mat eller fixas.

 • Anna Sundelin skriver:

  1. Jag köper endast begagnade möbler eller möblerat god kvalite som jag tänker ha under låååång tid. Aldrig mer billig mdf.
  2. Stolen skulle få ett mycket långt liv hos mig. Möjligtvis lite tufft bland barnen, men kärleksfullt.

 • Beata skriver:

  1. Det känns som att nu kommer en tid då vi verkligen måste agera kring miljötänk i allt. För vår del som har köpt det mesta till hemmet second hand måste nu även börja begränsa inköp över huvud taget. Tänka mer, begränsa mer.
  2. Stolen skulle få ett liv i vårt hem, på många olika platser under många år fram över. Just nu troligen i sovrummet, vidare kanske som kontorsstol då vår son blir äldre, vidare till.. ja det får livet utvisa. Sen hoppas vi den kan leva visar som arvegods eller varför inte hamna på en secondhandhandel till slut, och vara ett inköp för någon som tänker precis som oss när det kommer till hållbar inredning och inköp. För hålla i generationer det förutsätter jag att det hantverket gör om man tar hand om det.

 • Liza skriver:

  1. Återbruk och ger nytt liv i gamla möbler. Jag lägger ner tid till att finna gedigna klassiska möbler, både begagnade och nya. Möbler med kvalite och bra material som sällan går ur tiden. Dom kostar en slant men har mycket längre hållbarhet och kan gå i arv. Jag försöker ha det tänket nu när jag håller på att inreda barnens sovrum, det tar lite längre tid, kostar (kortsiktigt) lite mer, men det är det värt. Har förkärlek till massiva trämöbler.
  2. Stolen har en självklar plats i vårt hem. Här finns det flertal användningsområden för en skönhet som den. Jag vill gärna ha den till mitt matbord i köket, det vore helt fantastiskt med tanke på stolens utformning men kan också tänka mig att ha den i barnens sovrum vid skrivbordet eller sidan av sängen som nattduksbord. Den är hjärtligt välkommen att stå i hallen och hjälpa vänner och gäster när skorna ska på och av. Och jag tror onekligen att den fungerar fantastiskt som stöttepelare i barnens kojbyggarlekar. Får mannen bestämma gör den sig bra i kontoret men jag tror inte att han får bestämma den här gången. Jag vill gärna ha den i huset där vi umgås som mest. Där gör den sig som bäst!

 • 1)Har fortfarande kvar alla möbler som jag köpte när jag flyttade hemifrån för 40år sedan. Klätt om soffor,fåtöljer,målat om byråer,hyllor,stolar så är de som nya igen.köper gärna på loppis och fixar till,man får ett hem som ingen annan har.
  2) Stolen skulle passa fint i mitt syrum.Där återanvänder jag alla textilier och kläder,Mina kläder har jag alltid sytt om till barnkläder och sedan blir barnkläderna till dockkläder och skänks bort till förskolor.

 • Katarina skriver:

  Jag inreder redan klimatsmart, köper begagnade möbler istället för nya och inreder stilrent och väl genomtänkt så behöver inget bytas ut
  Denna vackra stol skulle få stå i hallen och välkomna mig och gäster som besöker mitt hem för det behövs en sittplats för att ta av och på skor där

 • Lotta skriver:

  1.Jag inreder praktiskt och stilrent. Jag tänker igenom mina inköp och sparar tills jag kan köpa mina saker.
  2. Denna stol skulle verkligen passa i min fina hall. En bra stol att sitta på i hallen är alltid välkommet.

 • Sofia skriver:

  1. Byta med vänner, låta arvegods få ta plats och uttrycket ”färre men värre”, dvs, dyrt i inköp men mer hållbart för naturen och livets nötningar.
  2. Tre sekler ska få trona i vår hall! Och förhoppningsvis även mitt barnbarns hall. En trogen vän var morgon och en trotjänare att välkomnas av varje eftermiddag!

 • Hannah skriver:

  1. Jag letar igenom mamma och pappas förråd och källare efter tidlösa fynd som kan få flytta in hos mig. Sedan håller jag mig till regeln att alltid tänka igenom mina inköp ett par varv extra innan jag slår till.
  2. Den här vackra skapelsen skulle få hedersplatsen i min hall och vara det första gästerna får syn på. Den ska få fungera som viloplats för trötta besökare som ska få av eller på skorna. Och även som hållare för vackra scarves och sjalar.

 • Carina skriver:

  Jag började förlängesedan är uppvuxen i ”möbelriket” så det va bara så att det skulle hålla över tid min släkt hade hållbart eller klimatsmarts tanken långt innan det var ”modernt”detta tänk kan vi föra vidare min stol skulle få ett långt liv då den passar i alla rum

 • Majsan skriver:

  1. Vi sorterar allt som går och återvänder allt som går. Lagar allt som går att laga. Lämnar allt som vi inte använder till återvinningen eller till insamlingar. Köper inte nytt förrän vi absolut måste och då köper vi lokalt. Cyklar överallt dit det går osv. Vi gör så gott vi kan!
  2. Den fantastiskt fina stolen skulle få hedersplatsen i hallen vår, dels väldigt praktiskt så alla ska ta på sig skor men även en fin blickpunkt som blir väl synlig.

 • Anna skriver:

  Jag är ganska duktig på att vara klimatsmart redan idag, genom att jag ropar in alla mina möbler på auktioner, med undantag för sängen.
  Skedblad är dock fantastisk och jag har sneglat på den tidigare. Den skulle få paradplatsen bredvid rökbordet i hallen.

 • Malin skriver:

  Delvis så vi redan gör hemma, att känna efter och hitta rätt möbel utan att stressa för att fylla upp ytor (vilket man gärna vill när man går från 40kvm till 160kvm). Men skulle kunna bli ännu bättre på att faktiskt köpa mer hållbara möbler utan gifter. Men tidlösa möbler som man inte tröttnar på och undvika allt vad impulsköp och trender heter (är så trött på sociala medier och konsumtionshets!).
  Hemma hos oss hade den fått en plats i hallen, det första man ser när man kommer hem och det sista man ser när man går. Den kommer hjälpa gammal som ung när kläder skall av/på och kanske är det här väskan skulle hamna.

 • Tove skriver:

  1. Jag har aldrig köpt saker jag inte verkligen vill ha och har istället ett urval arvegods, klassiker och fynd som jag tycker om. En spar på det som är vackert.
  2. Den här stolen är en "ta på sig skorna"-stol.

 • Jennie skriver:

  1. Att verkligen fundera över behovet. Om behovet finns – köp begagnat eller av hållbara material. Särskilt kring barnens rum och leksaker som ändras tämligen fort. En 2-åring vill inte ha samma som en 10-åring. Med hjälp av små medel går det att ändra barnrummet ganska enkelt om man inte gått all in när barnet var nyfött.
  En annan förändring är att inte ha så mycket leksaker. Barnens intresse av leksaksberget hemma är inte i proportion till mängden.
  2. Stolen kommer att få bästa platsen i hallen. Välkomnande när vi kommer hem och perfekt när skorna ska på.

 • Maria Andersson skriver:

  1. Sträva efter en inredning som uppfyller ledorden tidlöst vacker, gedigen och miljövänlig design och lokalt producerad i Sverige av naturliga materiel. Då kommer den att både fylla det behov man har och hålla för ögats prövning över tid. En strävan att det ska hålla över tid och gå i arv i generationer, en vacker investering för jordklotets framtid helt enkelt!
  2. Stolen skulle få stå vid en vägg vid matplatsen, den plats där man sätter sig för att ta på skorna när man går hemifrån, där man ställer ifrån sig väskorna när man kommer hem, den plats där man sätter sig när man är klar men väntar på att resten av familjen ska bli klara för att gå, den plats där man hämtar sin extra stol till matbordet, till läxläsningen eller en extra plats runt soffan när man är många.

 • Erica Ö skriver:

  Att inreda hållbart och klimatsmart är för mig att 1) inte överkonsumera! Slit-och-slängmentaliteten ifrågasätts på alla håll idag, nu måste vi bara leva efter det också! 2) Planera sin inredning och köpa kvalité som håller både att använda under lång tid och som man inte tröttnar på. 3) Förändra vår syn på att köpa nytt varje gång. Hur mycket finns det inte att köpa second hand? Andrahandsmarknaden är ju jättestor och mycket som säljs är nästintill oanvänt.
  Den fantastiska stolen hade fått en central punkt i vardagsrummet där den agerar konversationsstartare kring samtal om hållbarhet och miljö!

 • Anna skriver:

  1. Jag köper ytterst sällan något på impuls. Tvärtom mognar beslutet att köpa något inredningsrelaterat under flera år. Det gör att jag, när jag väl köper produkten, är väldigt nöjd och säker på mitt val. Det byts inte ut i första taget. Jag ser mina möbler och accessoarer som livslånga vänner, det är inte "länge" att ha haft en adventsljusstake i 10 år. Därtill letar jag i första hand efter begagnade produkter. Jag inreder hellre med gröna växter som jag själv drivit upp från sticklingar, snarare än "pynt" i form av skålar, statyer och liknande. Jag har ett skåp där jag förvarar krukor, ljuslyktor och liknande och som jag botaniserar i ibland när inredningen där hemma känns trött och behöver bytas ut. Då byter jag alltså till något som fått vila under en längre period, men som känns som ny när den får komma ut i ljuset igen.
  2. Precis som med inköp, måste jag nog fundera ganska länge på var nya stolen ska stå där hemma. Den kommer nog få flytta runt i huset ett tag innan den finner sin rätta plats. En sak är säker i alla fall, den ska användas och den ska synas! Så den kommer nog främst att få vara på bottenvåningen, där vi tillbringar mest tid. Den får med stor säkerhet börja i hallen.

 • Martina S skriver:

  1) Jag försöker att inte falla för trenderna då de lika snabbt som de kom är ute igen. Jag satsar i stället på inredning i tidlösa och naturliga material som exempelvis trä, skinn, ull och linne. De håller länge både i kvalitet och trendmässigt. Försöker också ta tillvara på det jag har och en möbel du kan måla om, byta tyg, ben eller handtag på. Ibland kan det också räcka med att flytta saker från ett rum till ett annat för att få en ny känsla. Tänker alltid igenom hur lång livslängd jag tror mina möbler kommer att ha innan köp.
  2) Skedblad hade utan tvekan fått sitt liv i vardagsrummet där den får stå på ena kortsidan av bordet, användas dagligen och bli en snackis vid gästmiddagar. Kanske alla kommer slåss om vem som ska få äran att sitta på den? Hos oss vill vi att saker ska användas med omsorg och kärlek.

 • Använder produkter som är tillverkade på återvunnet materiel , köper mycket begagnat istället för enbart nytt.
  Stolen skulle användas så mycket det bara går den skulle få stå i hallen och användas varje dag. Skulle även lyfta in den till matbordet för att använda den vid middag ,den skulle få vara med både här och där 😀
  [email protected]

 • Fredrik skriver:

  1.) Min tanke är att inreda mer klimatsmart genom att spara och omsorgsfullt köpa produkter som håller länge och fyller ett behov. Hållbara möbler handlar om funktionalitet med god kvalitet som även tåls ögats nötning. Oftast kostar de mer i inköpspris men i det långa loppet vinner möbler som är byggd på en gedigen tanke och är producerad med omtanke och respekt för naturen och de som tillverkar möbeln.
  2.) Skedblad kommer stå vid köksbordet, där den kommer användas varje dag. Den kommer stå i gott sällskap med ett par loppisfynd, en ärvd bänk och en Thonet. Den kommer bli en i familjen och kommer få en fin patina och sin egna historia.

 • Amanda skriver:

  1. Jag flyttade hemifrån direkt till en annan stad för att studera utan att ha sparat ihop några större summor inför detta. Därför följde nästintill hela flickrummets möblemang, och mormor och morfars gamla matsalsmöbler, med till den nya staden. Under åren som student har jag inte haft kassan att satsa på kvalitetsmöbler på det sätt som jag kanske önskat, men det har iallafall gjort att jag handlat mycket begagnat och second hand. Dock har en nyckel i min inredning varit att använda mina möbler till olika syften och rotera dessa för att ge en ny känsla i hemmet! Exempelvis har jag återanvänt min och flyttat min bastanta, vackra bakskiva i oljad ek hemmet. Visserligen har det bakats otaliga mängder kanelbullar och lussekatter på den, men den har också agerat som plocktallrik, gjort stand-in som skärbräda och för närvarande är den bordsskiva på mitt soffbord. Även om jag redan använt min bakskiva till mycket, kan jag bli bättre på att använda fler saker i mitt hem på samma sätt.
  2. Det faller sig därför naturligt att denna vackra stol skulle få agera på exakt samma sätt som bakskivan. Först skulle den nog få vara mitt sängbord, på den skulle mina glasögon, telefon och min bok vila under natten. Sedan skulle den nog få bo i köket idag, den skulle passa perfekt med de fyra omaka stolarna som redan bor där. När jag en dag flyttar till en större lägenhet kanske den får bo i hallen och stödja gästerna när dessa sätter på sig skorna. Sedan flyttar den nog i vardagsrummet bara för att förgylla rummet. Sedan kanske det börjar om igen, eller så flyttar den till något annat rum. Det viktiga är att den alltid kommer få nytt liv.

 • Maria skriver:

  1)
  Drömmer nu om att renovera ett nu 30 år gammalt TV-rum.Tänker nya golv och inget av PVC.FSC-certifierade produkter så inte regnskog har skövlats,gärna material som finns i Europa tänker jag.Tapet och lim som är miljövänliga.Plastbantar och tänker oxo second hand.Verka stort i det lilla
  2)
  ♥Skedblad är ett fantastiskt bra exempel på något hållbart att älska idag, imorgon och många dagar efter det,skulle få bo i vårt kök♥

 • Marwa skriver:

  1.) På vilket sätt kan du börja inreda mer klimatsmart?
  Jag, min syster och min bästis har börjat byta möbler och inredningsprylar med varandra för att förnya på ett klimatsmart och ekonomiskt sätt. Det som jag tröttnat på att ha framme får någon annan låna och vice versa. På så sätt drar vi ner på inköpen och bidrar till klimatet genom mindre konsumtion. Köper vi nytt så gör vi det med en medvetenhet där vi tror att möbeln/prylen passar in hos alla och faller samtliga i smaken.
  2.) Beskriv vilket liv den här stolen kommer att
  få i just ditt hem?
  Den kommer passa in så himla fint hos mig med min beigea soffa och mitt runda valnötssoffbord. Med stolen mitt emot kommer den lyfta hela vardagsrummet och ge liv till de övriga möblerna och stringhyllorna som är i vit/ek. Med den öppna planlösningen som jag har är den även utmärkt att lyfta bort till matbordet när det behövs mer sittplats och den skulle bli perfekt även där. En riktig drömmöbel med andra ord!

 • Camilla Sandmark skriver:

  Jag har i många, många år inrett klimatsmart. Jag letar efter det jag behöver på loppisar och blocket, har mycket ärvda möbler,prylar och textilier. Det andra slänger tar jag gärna reda på och skapar något nytt av. Även mina krukväxter är ärvda eller sticklingar jag fått av folk jag känner.
  Den här stolen skulle få ett långt och rätt avslappnat liv hemma hos mig. Den skulle få byta plats lite då och då efter tycke och behov. Jag möblerar hellre om än skaffar något nytt och de flesta av mina prylar är vana med det. Den är ju tidlöst vacker så jag hoppas att det finns någon som en gång vill ärva den efter mig och ge den ett fortsatt skönt liv.
  [email protected]

 • Tess skriver:

  1) vi flyttar om 2 veckor in i svanenmärkt hus med möjlighet till odling. Planen är att markant dra ner på konsumtionen, Skaffa en bokashihink och börja på möbeltapetseringskursigrn vilket är bland det roligaste jag ha gjort. Dessutom perfekt då man förutom ger liv åt något någon annan gjort sig av med, får välja färg och mönster helt fritt.
  2) Mitt äldsta barn som nyss fått sin första läxa ska få den vid sin framtida läx- och bygga legohörna.

 • Camilla Wikund skriver:

  1. Satsa på kvalitet, inte kvantitet. Välj en stil du tycker om, och håll dig till den oavsett vad modet är. Loppis och second hand är kul att fynda på! Välj hållbara material, undvik plast. Välj närproducerat, tex furu istället för mangoträ.
  2. Stolen skulle jag ge till min systerson, som behöver en stol till skrivbordet, när han sitter och pluggar.

 • Maria Olsson skriver:

  1. Köpa inredning av förnyelsebart material som kan brytas ner av naturen. Trä är toppen. Inte icke-återvunnen plast t.ex, det är det sämsta för miljön. Och secondhand shoppa, loppis och liknande är fantastiskt! Och köp/byta/sälj/skänkes grupper på Facebook i närheten av där du bor. Man spar pengar också på det sättet.
  2. Jag har köpt en liten bostadsrätt nyligen, mitt första bostadsköp! Den skulle få stå i hallen så att man har någonstans att sitta när man knyter på sig skona. Åh så fint det skulle bli. 🙂

 • therese skriver:

  1, jag återanvänder möbler genom att bygga om, måla om dem, flytta runt osv. På så vis kan man göra helt nya saker av gamla. Detaljerna runt omkring möblerna i mitt hem kommer främst från naturen i form av kottar, stenar, grenar, mossa, stenar, snäckor osv. Mycket vackert finns utanför mitt hus och gör sig fint inne med.
  2, Jag har en kreativitetshörn där den absolut fulaste saken är kontorsstolen. Bedrövlig svart kontorsstol från 90-talet. Den är inte vacker, passar inte in och är inte ens bekväm. Denna stol hade varit en fröjd och stimulerat kreativiteten

 • Kristian skriver:

  1) Tänka efter innan jag köper nytt – behöver jag verkligen denna? Vid köp av nya produkter till hemmet ska jag läsa på mer ex kring material, tillverkningsprocess etc. Har påbörjat resan att plastbanta i köket så när nytt behöver införskaffas så köps det oftast på loppisar och gärna i rostfritt material.
  2) Denna fina stol skulle få en hedersplats i hallen. ett välkomnande och inbjudande stilleben för gäster och samtidigt en vardagslösare med att man kan sitta där när man snörar på sig skorna.

 • Olle skriver:

  1. Planera inköpen istället för impulsköp samt att i så stor utsträckning använda naturmaterial
  2. Den skulle passa vid vårt Landala matbord med den lilla ekdetaljen i kilen.

 • Helena skriver:

  1. Att inreda klimatsmart är för mig att tänka igenom att det jag köper är tidlöst och att jag kan måla om, sälja eller byta möbler med en kompis. Vi är några som ofta byter möbler med varandra när vi har tröttnat på våra egna. Det brukar räcka med att måla om möbeln eller att den placeras i en ny miljö, så återanvänds den. Ofta så tänker jag också tidlöst och då har jag kvar den hela livet och den kommer även då att gå i arv till mina barn.
  2. Det fina stolen kommer att stå i vår stora välkomnande hall, så att varenda besökare får titta på den och beundra den fina formen. Den är tidlös och kommer att gå i arv till min dotter långt fram i tiden.

 • Ylva skriver:

  Jag kan inreda mer klimatsmart genom att konsekvent välja material som tål att åldras och användas. Tyger som inte blir noppiga eller blekta, möbler som kan slipas, målas om, monteras isär och monteras ihop i ett nytt hem.
  Den här stolen – vars ursprung jag inte kände till förrän nu – fanns runt matsalsbordet i min mormors föräldrahem. Min mormor ärvde stolarna och ställde dem i sitt sommarhus, där jag tillbringat mina barndomssomrar. Jag skulle ha stolen vid mitt sybord. Där skulle den påminna mig om det vackra i ett hem som, liksom min mormors sommarhus, tillåts vara stilla och inte förändras.

 • Ana K skriver:

  1. Vi har haft vår soffa sedan 2004 och nu när det är dags att byta ut den funderar vi på att köpa nu. Tankarna handlar om funktion, nytta och nöje. Ska det vara en bäddsoffa, hur ofta kommer vi att få gäster som sover? Ska vi ha en soffa för två-tre personer som vi är i hushållet eller ska vi välja en större soffa för fler.Processen pågår men vi tänker mycket på detta.
  2. Den hade fått en fin plats i datarummet/gästrummet. Ljuset från gården kommer in så fin så jag brukar sitta där och framtidsplanera resor, lägga schemat och ibland läsa böcker.

 • Daniel Hansson skriver:

  Mitt sätt att inreda mer klimatsmart är genom att välja saker av en sådan kvalitet att de kan överleva mig. Kanske kan det hända att något behöver bytas ut, men är sakerna av tillräckligt god kvalité så kan de leva vidare hos någon annan. För att saker ska ha denna kvalitet kvalitet krävs både bra materiel och god design som håller över tid. Självklart ska produkterna också produceras på ett miljövänligt sätt.
  Skålblad skulle börja sitt liv i köket intill vår Visingsö-kökssoffa av Malmsten. Soffan har ett par decennier på nacken, men samma konstruktion och karaktär som den nyproducerade stolen. Tillsammans vore de en perfekt matchning.
  Men detta tror jag bara är början för ett långt liv för stolen i vårt hem…

 • Katarina H skriver:

  1. För min del, står inför renovering av kök och att förnya barnrummen då de växer, så handlar det mycket om att främst kolla om och vad vi måste köpa och att då i första hand screena second handmarknaden. När vi målar om ska vi vara noga med vilken färg vi målar med och måste vi handla nytt så ska det vara naturmaterial eller återvunnit så långt det går. Vidare, och då framför allt i köket, är det den gedigna plastbantningen som vi visserligen redan påbörjat men som absolut inte är klar. Och det som köps in Barnen är väldigt klimatstrategiska. Sist vi var på restaurang tackade de nej till sugrör i plast. Bara en sån sak.
  2. Stolen skulle stå i sovrummet med en fårskinnsdyna på där maken skulle sitta och läsa högt för barnen ur kapitelböckerna vi lånar på biblioteket. Detta är deras mysstund om kvällarna för att varva ner innan läggdags. Sen att böckerna handlar om varulvar och zombies och annat läskigt gör att åtminstone jag inte förstår hur man inte har en puls på 100 när man är klar med det nedvarvandet…

 • Mie skriver:

  1) Ett klimattips är att dela upp huset i temperaturzoner. Vi har ett varmt och mysigt allrum/kök där hela familjen är på dagarna. Det går att dra igen dörrar emellan olika sektioner om man inte vill bli störd. Sen har vi svalare i sovrummen där vi i princip bara sover.
  2) Stolen skulle vi använda som köksstol, då vi har för få stolar just nu.

 • Maria Strandberg skriver:

  1. Jag tycker att det finns mycket man kan göra för att inreda mer klimatsmart, flera olika sätt att bli bättre där nog alla kan göra åtminstone något. Man kan lära sig mer om olika material och hur möblerna och inredningsdetaljerna är tillverkade och på så sätt göra bättre medvetna val. Sen tycker jag att det är viktigt att tänka igenom noggrant vad det är man faktiskt vill ha, inte bara köpa nytt så fort man tröttnat, utan att kanske köpa något tidlöst i bra kvalitet som kan användas länge. Även tänka på t.ex. om de passar in på fler ställen i hemmet än ett (i exempelvis andra rum eller i andra bostäder), om de har eller kan de få fler användningsområden redan när man köper något, vilket gäller såväl köp av nytt som av begagnat. Jag försöker så gott jag kan att hitta ett nytt syfte för saker, t.ex. en gardin kanske kan bli ett kuddfodral och liknande. Kan jag inte själv inte göra något med det jag har försöker jag att höra med andra om de kan ha användning för det. Jag hatar verkligen att slänga saker. Men jag känner att för att kunna vara mer hållbar hade jag gärna velat lära mig mer praktiska hantverkskunskaper, t.ex sömnad och snickeri. Helt enkelt för att om något faktiskt går sönder kanske jag kan laga det själv, eller kanske jag kan anpassa möbler och göra små justeringar på egen hand. Tyvärr blir yngre generationer, inklusive jag själv, allt sämre på hantverk, vilket jag tycker är ganska sorgligt. Jag tror helt enkelt att om man har detta att ta fram ur bakfickan, att steget till att bara slänga och köpa nytt faktiskt blir större.
  2. Stolen hade passat fint vid ett litet bord vi har i hallen. Jag tycker den är fin nog att ha ensam. Dessutom skulle den fylla en funktion vi länge saknat; nämligen att kunna sitta ner och ta på och av skorna och inte behöva ramla i processen.

 • Linnea skriver:

  Vilket liv kommer stolen få
  1. Jag kan inreda mer klimatsmart genom att ordna ’bytardagar’ med familjen och vännerna gällande inredning. Saker som är fullt funktionella får nytt liv i nytt hem.
  2. I mitt hem kommer stolen få:
  Bära 4-åringen när hon ritar vid bordet
  Bära 7-åringen när hon läser sin läxa
  Bära kusinerna när de kommer över på middag
  Bära farmor och farfar när det dukas fram fika
  Bära vännerna vi sitter vi bordet och delar glädje och sorg
  Bära mig och maken i vardagen och fest, genom livet!

 • Annika O skriver:

  1)
  Svenskproducerat känns för mig rätt,
  för att vara klimatsmart på bästa sätt.
  Råvaror med ursprung i vårt klimat,
  ger en inredning som är både vacker och smart.
  Planering så inköpen ej blir för spontana,
  är för både plånbok och miljö en bättre vana!
  2)
  Svenskt designarv har lång tradition,
  värt att bevara för kommande generation!
  Skedblad blir för mig en länk,
  en stolt påminnelse om detta tänk.
  Att dagligen få använda vid mitt middagsbord,
  slå sig ned i detta hantverk – lyckan är gjord!

 • Rebecca H skriver:

  1.) Jag inreder redan klimatsmart genom medvetna val. Jag försöker tänka min konsumtion som ett kretslopp. Jag köper och säljer begagnat. Min inredning ska kunna återvinnas. Hållbar design är av yttersta vikt. Jag inreder med naturliga material med hög hantverksgrad som håller över tid. Jag gillar inte slit och släng-kulturen. Om något går sönder, så försöker jag laga eller hitta nya användningsområden. Min mormors trasiga portfölj blev tex en hylla i mitt vardagsrum. Jag byter saker med vänner. Jag ger sticklingar i present. Senast igår gav jag min vän ett ekollon i en vas som jag hade hemma. Att medvetet inte köpa är vad jag tänker är bäst i längden.
  För att börja inreda mer klimatsmart behöver jag utvärdera allt. Val av stekpanna och köp av blommor. Vad är produkten gjord utav och vart är den tillverkad? Jag har ingen bil och jag har inte flugit sen Jan 2016, men produkten jag köper kanske har färdats land och rike. Hur kan jag banta ner mitt koldioxidutsläpp så mycket som möjligt för att nå klimatmålen på 2 ton per år?
  För att inreda mer klimatsmart, så handlar det också om att ställa krav på företag att reparerar trasiga varor och att företagen aktivt arbetar med målsättningen att miljön prioriterats högst.
  2.) Skedbld är en tillgång som står sig år efter år och kommer följa med mig genom hela livet och gå i arv till mina barn. I mitt hem skulle skedblad få en given plats där allt sker – runt matbordet. Ett matbord som jag har gjort själv av en obehandlad ekskiva som jag hittade på blocket. Runt mitt matbord är kvalitetstiden helig. Det är en mötesplats för familj, vänner och gäster där vi äter äter mat, spelar spel och diskuterar alltifrån miljö, politk och juridik. Hållbar utveckling består av fler dimensioner än klimatsmart inredning och det är runt matbordet vi når fler dimensioner och börjar tänka ett steg längre. ?

 • Victoria skriver:

  (Såg att mitt svar jag postade imorse inte finns med? 🙁 provar igen!)
  1.) På vilket sätt kan du börja inreda mer klimatsmart?
  Att inreda klimatsmart handlar om att inreda långsiktigt. Att välja med omsorg och att välja produkter med bra material och hög grad av hantverk. Trä är det mest fantastiska material vi har, lokalt producerat och med alla förutsättningar att vårda och laga i generationer framöver.
  2.) Beskriv vilket liv den här stolen kommer att få i just ditt hem? 
  Skedblad skulle få en hedersplats vid vårt matbord. Bordet heter Bäck-Olles bord och har funnits i familjen i snart hundra år. Till våren ska det få en välförtjänt renovering, så att det kan hänga med i minst hundra år till!

 • Vera skriver:

  1, Naturliga val i material! Samt återanvändning och renovering! Då blir det fin patina och det är trevligt när möblerna har historia.
  2. Jag skulle placera den i barnrummet. De har en våningssäng och jag skulle på det sättet hamna mittemellan dem. Där skulle jag läsa godnattsaga varje kväll och stolen skulle bli förknippad med värme och kärlek för de små. Som kanske kommer sitta i samma stol och läsa för sina barn en dag – vem vet?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.