Annons

Stylingknep: Grounding / Anchoring

Jag tror att jag har snuddat vid det här i mina tidigare tips, men ett väldigt bra stylingknep som brukar hjälpa mig när jag känner att inredningen spretar iväg och jag inte får till balansen i ett rum, ett stilleben eller ett stylingprojekt är att jobba med ”grounding / anchoring”. Eller ”förankring” som man kanske kan översätta det till på svenska. Vad jag menar? Att varje rum och stilleben behöver bas och ankare. Visuella tyngdpunkter. 
 
Det här ska dock inte förväxlas med begreppet fokuspunkter som jag skrev om nyligen. För nej, en rumslig grund ska inte vara det första man ser utan snarare fungera som ett visuellt stöd för att uppmärksamhet och fokus ska kunna röra sig ostört till den plats där du vill att den ska hamna. Exempel: Ett stort rum med många intryck behöver oftast en större matta för att binda samman alla möbler och lugna rummet. En rejäl matta i botten gör att inredningen inte ”flyter runt” utan får en tydlig bas så att intrycken inte spretar och stjäl uppmärksamhet från din valda fokuspunkt. 
 
Varje rums möblemang bör också viktas så att det finns en tydlig ”ankarpjäs”. Eller tyngdpunkt om du så vill. I vardagsrummet kanske det är soffan som får ta störst plats och i sovrummet är det förmodligen sängen, men på samma vis bör man tänka i andra rum och passager i ett hem där det inte finns någon naturlig tyngd. En rejäl byrå i hallen, en ordentlig bokhylla i arbetsrummet eller stabil kommod i badrummet kan hjälpa till att skapa lod för sinnesintrycken så att de mindre sakerna kan flyta lugnare på ytan.
 
Ett detaljrikt stilleben upplevs också mer enhetligt om du utgår från en markerad bas. En bricka, ett fat eller en trave böcker är några exempel på ankare du kan ta till. En rörig bokhylla upplevs på liknande vis mer lugn och harmonisk om du placerar de största böckerna på de nedre hyllplanen. Man vill ha tyngdpunkten i botten. Och när man färgsätter ett rum brukar det hjälpa att tänka på samma sätt som Moder Natur. Grunda med de mörkare nyanserna och låt det bli lättare/ ljusare uppåt himlen / taket!
 

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.