Annons

Arkiv: jan 2017

Lookalikes: Jean Prouvé

Ingenjören, arkitekten och designern Jean Prouvé (1901-1984) anses ha varit en av de mest inflytelserika formgivarna i den tidiga modernistiska designrörelsen. Hans Standard Stol formgavs år 1934 med tanken att bakbenen, som belastas mest, har mer omfångsrika hålprofiler och frambenen tunnnare stålrör eftersom de utsätts mindre tryck. Efter tillstånd från Prouvés familj har Vitra återtagit ett antal av hans möbler i produktion sedan 2002 och just dessa stolar har fått ett uppsving. Med… efterapningar som följd. Eller vad säger ni om de här. Lika som bär?
Bild 1: Jean Prouvé för Vitra, pris 6750 kr
Bild 2: Lexmod Cabin Dining Chair, pris 1339 kr

Stylingknep: Fokuspunkter

Att man bör lägga ”fokus” på en väl vald punkt för att komponera en intressant bild är en självklarhet för de flesta när vi fotograferar med en kamera. Det vill säga att man medvetet låter något få ta lite större plats eller sticka ut för att ögat ska landa där naturligt. Men det tankesättet glömmer vi ofta bort i verkliga livet. Till exempel när vi har kört fast i ett inredningsprojekt.

Ett vanligt stylingmisstag är att låta alla möbler och inredningsdetaljer ”skrika lika högt” efter uppmärksamhet. Ett bra knep för att komma runt det är att fundera på begreppet fokuspunkter. Vad är det första man lägger märke till i det rum du håller på att inreda? Och vad vill du att det ska vara? Är det samma sak eller behöver du leda om uppmärksamheten?

Ibland finns det naturliga element som fångar intresset direkt. Då kanske problemet (om du inte får till det) är att interiören bråkar för mycket med ögats naturliga promenadväg. I andra fall finns det inget speciellt att fokusera på, eller så är det alldeles för mycket som pockar på uppmärksamhet samtidigt. I värsta fall är det första man ser i ett rum inte samma sak du vill att det ska vara. Då får du jobba lite med inredningen för att skapa en vald detalj som framhäver rummet, bostaden, känslan eller stilen du vill åt – på bästa sätt.

Testa den tankemodellen nästa gång du skissar på en inredningslösning. Fundera på vad du vill förstärka och vad du kan skruva ner volymen på. Har du blivit hemmablind efter att ha jobbat för länge med ett rum så kan det hjälpa att ta några översiktsbilder med din mobilkamera. Genom att titta och bedöma en miljö via en kameralins så ser du snabbt vart ögat dras per automatik och vad du behöver justera för att det ska bli tydligare. Lycka till!

Söndagssummering v 4 – 2017

Söndag igen och dags att summera de gågna sju dagarnas inredningsnyheter och snackisar. Ovanligt bleka sådana kan tyckas när man kollar igenom färgskalan på de pressbilder som skickats ut men det kanske är ett tecken/en trend i tiden? Här har ni veckans svep!
Danska Rosendahl har släppt fina pressbilder på nyheten Duet. Serien kommer i två färger med blank och matt yta och ett fint subtilt reliefmönster. Snyggt!
Artilleriet har börjat med en ny kategori i sin webbshop som snabbt blev slutsåld (men som kommer fyllas på ideligen). Kolla in deras online SAMPLE SALE för riktiga kanonfynd!
Ire har lanserat två nya soffor i veckan. Emma Olbers träsoffa Hanna och Como och Mattias Stenbergs bulliga nyhet – soffmodellen Como. Fler bilder hittar du HÄR!
Räkna med att haussade Joseph Dirands nya titel Spaces som släpps i mars kommer bli en stilbildande sådan! Här kan du nu förbeställa boken. Tipstack till Ulrika/Seventeendoors och Anna! 
Emma von Brömssen har gjort nya rullgardiner i samarbete med Sandatex, Nordens ledande leverantör av invändig och utvändig solskyddsväv. Och vet ni vad. Pressbilderna är tagna på Spinneriet i Lindome!
 
Notiser: 
Furniturebox har blivit uppköpta av Bygghemma för… en halv miljard!
– Formgivaren Marianne Westman har gått ur tiden 88 år gammal. 
– Fyrklövern samarbetar och tar fram ännu ett nytt porslin med Lars Wallin
Marimekko lanserar komplett E-handel i 16 länder
– Och butiken Grandpa öppnar i Malmö!
 

Marbodal är aktuella med en ny köksserie av Thomas Sandell. I torsdags var jag bjuden på bloggmiddag som stylats av Pella Hedeby. Hade inte möjlighet att åka men här kan ni se bilder från eventet. Veckans mest ombloggade lägenhet till salu? Det måste vara det här objektetAschebergsgatan i Göteborg. Jag vet inte hur många bloggare och instagrammare som har visat bilder på den i helgen. Se MER hos Entrance Mäkleri! Skön söndag till dig!
Foto: Rosendahl, Artilleriet, Ire, Rizzolli, Sandatex, Marbodal, Fotograf Anders / Entrance

Sponsrat inlägg: Rabattkod hos Mathem.se

Ett av mina privata nyårslöften är att jag ska försöka äta lite mer fisk och mindre kött i år. I samarbete med Mathem.se har jag fått möjlighet att bjuda på fri frakt och två inspirerande fiskrecept på mitt nyårslöftestema! Fördelen med Mathem är att du inte behöver följa en bestämd matkasse utan kan knappa in dina egna varor eller klicka i valfria rätter från deras receptbank. Nästa vecka får Trendensers läsare fri frakt på er beställning om ni anger koden TRENDENSER17. Beställer du innan kl 23 idag kan du ha maten levererad redan imorgon!
På fredagskvällar äter vi ofta Fish Tacos och såhär såg vår kasse ut i fredags. Beroende på vad du gillar bäst kan du även byta laxen mot bitar av torsk som du smörjer med mjöl och spiskummin, doppar i ägg och panerar med panko. Eller så tar du en enklare genväg med färdiga Fish & Crisps. 
En rätt som frestar både öga och gom är en färgglad Pokebowl till lunch. Rätten är inspirerad av hawaiiansk husmanskost, och ”poké” betyder att dela eller skära itu. Om du är gravid som jag blir kan du fuska och servera lagad lax istället i väntan på bebisleverans. Lycka till!
Foto: Frida Ramstedt och Mathem.se
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Mathem.se 

Hemnetgodis: JM Premium

Det här nya lägenhetsprojektetet från JM kommer garanterat att gå det virala varvet i veckan. Med rätta. Deras nya koncept Premium signerat inredaren Marie Ramse är en ”tick in the box” på varenda rådande inredningstrend just nu. Mörka träslag, dova väggar, grå kök, rostfritt, kalkstensskivor, mjuka mattor, Pierre Jeannerets svåråtkomliga stolar och en sobert exklusiv känsla som känns väldigt rätt i tiden. Vilket tittgodis. Hatten av till Marie!
Fotograf: Emily Laye för JM

Happy Weekend!

Den här veckan fick inte direkt någon flygande start eftersom jag var tvungen att åka in till förlossningen på grund av otäcka gravidkomplikationer. Men, efter att ha blivit grundligt besiktigad och undersökt konstaterades det att symtomen inte var så allvarliga som befarat och vi kunde andas ut. Resterade dagar kan sammanfattas med ”self pampering week” (därav dåligt med uppdateringar på bloggen) och när jag var i Stockholm för möte med Sveriges Annonsörer passade jag på att slå till på ett gäng presenter till mig själv innan jag åkte hem. Emilia Ilkes konstkalender, en snygg olivolja till köksbänken, världens bästa volymmousse för håret (för nej, något gravidglow har jag tyvärr inte sett röken av ännu), Maria Åkerbergs peeling och en ny plånbok! Nu ska jag klappa ihop datorn för familjehäng och helg. Happy Weekend!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Sponsrat inlägg: Min köksdröm, i samarbete med Ballingslöv

I samarbete med Ballingslöv har jag låtit filma vårt köksbygge här hemma i en webb-TV-följetong. Tanken är att bjuda på inspiration och visa exempel på hur man kan göra för att rita om ett typiskt standardkök till en skräddarsydd lösning, i en helt normal bostad. Ett nyfunkis-radhus! För till skillnad från många andra inredningsbloggare bor jag ju inte i en sekelskifteslägenhet eller i något ouppnåeligt flott slott. Vi har istället valt en betydligt enklare lösning under småbarnsåren eftersom vi vill fokusera vår tid och energi på annat än krävande underhållsarbete och renoveringar just nu. Kanske är det fler som kan känna igen sig i det?
 
Men, det livsbeslutet betyder ju inte att man inte vill bo fint och trivas i sitt hem för den sakens skull. För mig är köket en av de viktigaste platserna i ett hus, men vårt var väldigt slitet och alla val var gjorda av byggbolaget och de tidigare ägarna. Inte av oss. När vi flyttade in försökte vi oss först på en lightrenovering. Vi lämnade in luckorna på ommålning och hade planer på att byta både bänkskiva och kakel, men blev avrådda eftersom stommarna började skeva. Det kändes som en allt för kortsiktig lösning att tillfälligt sminka över något som redan var trasigt och betydligt mer hållbart att börja om – med rejäla material och långsiktigt hållbara val. 
Eftersom jag hade bra erfarenhet av Ballingslöv från tidigare inredningsprojekt och gillar deras svenska design och kvalité föll valet snabbt på just deras kök. Till min hjälp under processens gång har jag också haft en av Ballingslövs köksdesigners – inredaren Mija Kinning – och i filmserien kommer ni att få följa både mina tankar och hennes input genom hela beslutsprocessen. För det är otroligt många val som ska göras när man bygger om ett kök. Både praktiskt och estetiskt. Allt från luckor och beslag till optimal planering. Inte minst för oss som växande familj med ännu ett barn som ska få plats och en matglad 3,5-åring som gärna vill vara med och kocka i köket. 

Slutligen, för er som undrar över det ekonomiska upplägget så har vi inte fått något gratis utan har köpt och betalt för köket privat och Ballingslöv har sedan betalt för den annonsmärkta exponeringen och filminspelningen – helt enligt konstens alla regler. Så jag hoppas innerligt att samarbetet inte ska upplevas otydligt eller vilseledande på något vis. Och eftersom det just har varit en privat investering kan ni också lita på att alla val och beslut helt och hållet är våra egna.

 
Med det sagt – här är första delen i en serie om tre där ni får följa min köksdröm. Från start till mål! 

* Inlägget presenteras i samarbete med Ballingslöv

BLOGLOVE: @mialinnman

Man läser ofta om inredare som dras till minimalism och avskalade miljöer efter en tid av mycket intryck  Jag fungerar på motsatt vis om det är stressigt eller oroligt i mitt liv. Då längtar jag efter mer levande interiörer med annorlunda vinklar, mycket böcker, konst och detaljer. Fortfarande skandinaviska i sin stil, men mindre tillrättalagda. En fin blogg med egentagna bilder att följa för inspiration på det temat? Kolla in Mia och Solid Frog. Hon målar dessutom jättefina tavlor.
Foto: Solid Frog / Mia Linnman

Lookalikes: Runda klädhängare

Jag vet inte vem som var först på bollen med geometriskt formade klädhängare i pulverlackad stringmetall. Men populära har de blivit. Kanske var det danska Friends & Founders och formgivaren Ida Linea Hildebrand som lanserade Tangent redan 2014. Det var i alla fall inte Clas Ohlsons eller Granit. Så mycket vet jag. Vad säger ni om de här, lika som bär? 
Bild 1: Friends & Founders klädhängare Tangent, pris 300 kr
Bild 2: Granits runda galge, pris 99 kr

Veckans söndagssummering v 3 – 2017

Den här veckan gick Formex av stapeln i Stockholm. Efter att ha gått på mässan 21 (!) gånger i rad så behövde jag ta ett break. Men, det gör ju inte så stor skillnad att vara på plats eller inte när man kan följa det mesta på distans numer. Formex är ju egentligen inte öppet för allmänheten (bara för inköpare, utställare och press) men sociala medier har gjort allt mer tillgängligt. Kolla in hashtaggen #formex2017 på Instagram för att få en glimt bakom avspärrningarna. Här kommer en summering av veckans nyheter och snackisar från inredningsbranschen!
Formex överraskade med en rökpuffande installation, istället för det sedvanliga pryttelgyttret till temautställning. Befriande och modigt att en mässa som indirekt lever på utställarnas försäljning vågar ta ställning och sätta tonen för hållbarhetsfrågan med en prylbefriad yta på entrétorget. 
Carina Seth Andersson vann Formex designpris Formidable i kategorin ”Folkets val” med sin dubbelpipiga skål i glas för svenska Skrufs glasbruk. Väl förtjänt. 
De flesta av de stora utställarnas vårnyheter har ju redan passerat revy i nyhetsflödet under hösten tack vare tidiga katalogsläpp. En nyhet som fått mycket uppmärksamhet i veckan (kanske för att den lanserades) i samband med Formex är de här nya träningsredskapen från Tingest. Hantlar och kettlebells som tål att stå framme. TACK för den produktutvecklingen!
Granit har haft pressvisning och förutom konstkalendern med konstnären Emilia Ilke (som jag redan bloggat om) lanserar de en serie linnekuddar med lin från FLAX-certifierade gårdar. 
Det har även varit möbelmässa i Köln. Där fastnade jag för Lisa Hillands nya stol Torso med rosettliknande rygg för DHS. Närbild hittar du HÄR. Finns i svart- och naturläder. Blivande klassiker?
Artilleriet lanserar ett nytt konstsamarbete med kontroversiella Kakan Hermansson.
Ferm Living har släppt en hel drös foton på sina nyheter inför SS 2017. Bilder HÄR och HÄR!
Skagerak har lanserat serien Hven designad av svenske designern Anton Björsing.
Även Muuto har släppt pressbilder på årets möbelnyheter. Cecile Manz nya stol Workshop till exempel. 
 
Notiser: 
Lauritz vinstvarnar pga ”lägre provisionsnivåer än beräknat”
– Och mäklarfirman ESNY har öppnat filial i Göteborg. I fredags var det fest med Fredrik. 
 
Formex Trendrestaurang må (som vanligt) ha varit en bjärt föreställning (den här gången till fördel för rosa och gult) men av möbelföretagens bilder att döma är det snarare rostbrunt och kola, dämpad terracotta i kobination med grönt och blått som verkar gälla. Ska bli intressant att se vad som springer snabbast från hyllorna i butikerna kommande säsong. Jag avrundar veckans svep med en ny pressbild från And Tradition som jag tycker summerar rådande trender både i färg och form. Skön söndag till er!
Foton: Mormorsglamour, Skruf, Tingest, Granit, DHS, FL, Skagerak, Muuto, &Tradition
1 4