Veckans söndagssummering v 30 - 2016

Då var det söndag igen och dags att summera den gångna inredningsveckan. Nummer 30 har bjudit på en blandad kompott av höstlanseringar, finfina nyheter och ett tidningstips. Scrolla och kolla igenom det senaste för att hålla dig uppdaterad på inredningsfronten! 
Inredningsbloggaren Daniella Wittes hem är med på omslaget av Elle Decorations senaste utgåva av tidningen och i nästa nummer kommer deras bloggare Krickelin att vara huvudnummer. Vad härligt med en tidning som faktiskt lyfter och hyllar sina egna portalbloggare i print. Hatten av för er!
Artilleriet har dragit igång sin stora sommarrea med 40% rabatt online-REA. Fyndade själv en grej som legat på min önskelista länge (ska visa sen) och kan inte låta bli att tipsa vidare. Grymt fyndläge!
En tapetnyhet jag missat att rapportera om är sommarsläppet av William Morris i dovar färger, för den som gillar hans mönstervärld men inte känner sig så vågade på kulörfronten. Kolla in Pure
Louis Poulsen har smygvisat Panthella Mini som lanseras i höst. En miniatyr av designklassikern Panthella, i ny storlek och nya färger. Själv hade jag hellre önskat mig en uppdatering i form av ett annat tillverkningsmaterial än plast, faktiskt. Otacksamt men sant. 
Franska Petite Friture är aktuella med sina höstnyheter. Förutom de roliga korvlamporna i glas tror jag på den uppdaterade skomakarlampan med en skärm av fint tunt nät. 
 
Notiser: 
- Hemnet gör en "branschglidning" och skriver artiklar om om Pokemon Go??
- Och mäklarna börjar blanda in Pokemon-spelet i bostadsannonserna...
- Kommande nyheter från Frederica Furniture
- Läsvärd artikel om Svensken som kränger heminredning i Moskva

House of Rym har släppt bilder på sin höstkollektion 2016 och en mängd fina nyheter i textil och porslin. Min personliga favorit är Emma Von Brömssens fina fågelkuddar i nya kulörer.  Veckans mest omskrivna objekt till salu är svårt att bedöma eftersom det råder lite stiltje på mäklarfronten så utöver Josefin Håågs styling för Fantastic Frank har det varit stiltje. Däremot har den här gamla godingen tagit en svängom på nätet igen efter Ulrikas blogginlägg. Fler bilder HÄR. Jag avrundar med en inspirerande tavelvägg och önskar en fin söndags kväll till er alla! 
Foto: Elledecoration.se, Artilleriet, William morris, PF, Louis Poulsen, HoR, Derek Swalwell

Sponsrat inlägg: Rabattkod och reafavorit från Ellos

Jag samarbetar ju en del med Ellos och i våras fick jag i uppgift att välja ut några favoriter från deras sortiment till en bildserie på instagram. Ett plagg från den fotograferingen som har hängt med mig hela semestern är den här långklänningen från Inwear. Superskön, både dagtid på väg till stranden och på kvällarna med en kofta över axlarna. Såg att den dessutom var på rea så skynda nyp ett ex innan de tar slut (nu 599 kr mot ord pris 1199 kr). Idag får ni dessutom 20% rabatt inkl REA och varumärken om du anger rabattkoden: 345413 när du kommer till kassan! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se - Inlägget innehåller adlinks och presenteras i samarbete med Ellos.se

Mina bästa fototips

Jag får så många frågor om min kamerautrustning, hur jag tänker när jag fotar och vad jag använder för objektiv. Så jag tänkte att jag samlar svaren här, i ett inlägg så kan ni hitta allting på ett ställe. Om ni gillar upplägget lovar jag att göra en del två, om hur jag redigerar mina bilder och varför jag tycker det är viktigt med rätt vitbalans! 
 
Vad har jag för kamera och objektiv?
Handen på hjärtat. Jag är vansinnigt oteknisk. Jag älskar att ta bilder och att förmedla färg/form/känslor/tankar i visuell form MEN jag är helt ointresserad av utrustningen och själva tekniken bakom fotograferandet. Och vet ni vad? Det är helt okej. Man måste inte kunna rabbla ISO-tal i sömnen eller kunna plocka isär ett objektiv i beståndsdelar för att klara av att ta hyfsade bilder. Det underlättar säkert, men om du är som jag, misströsta inte. Jag begåvades inte heller med något vidare tålamod att läsa instruktionsböcker så jag har alltid testat mig fram och tittat väldigt mycket på hur andra gör. När jag jobbade med reklam och var med på kampanjfotograferingar noterade jag alltid hur fotograferna vinklade ljuset, vilka kameror/objektiv och inställningar de använde och jag har alltid hängt över axeln på kompisar som plåtat mycket och bett dem hjälpa mig med reglagen. När jag skulle köpa min senaste systemkamera för ca 3,5 år sedan frågade jag också runt bland olika fotografer och bad dem tipsa mig om den bästa modellen vilket resulterade i att jag bytte från Nikon till en Canon EOS 5D mark iii eftersom det var vad de flesta rekommenderade på den tiden. På så vis blev det också lättare att be dem som hade liknande kameror om hjälp när jag körde fast. Jag köpte (på andras inrådan) också ett antal olika objektiv men de två som jag använder allra mest är mitt Canon EF 50/1,4 (det är det objektivet som ger mest "tryck" i mina närbilder och gör det lagom suddigt och oskarpt i bakgrunden när man fotar på 1.4-1.8) och mitt vidvinkelobjektiv som jag använder när jag fotar utomhus liksom på mässor. Men det rent tekniska är alltså inte ett område där ni ska ta rygg på mig. Jag behöver snart uppdatera innehållet i min egen kameraväska, inte minst efter att ha slitit så hårt på de här grejorna under de senaste åren - men detta är alltså den utrustning jag använder idag när jag tar foton till bloggen.

Hjältar i bild
Mitt första och allra viktigaste tips när det kommer till fotografering av hem och inredning är att vara noga med vilken vinkel du väljer - utifrån hur stor del av rummet som ska synas och var du vill att betraktarens ögon ska ”landa”. Det här är oftast enklare att veta när man fotograferar personer, men om man tar ett foto på ett rum måste man själv bestämma vad som ska vara hjälten i ens bild och var i fotot man vill placera det. Är det en stol, en tavla eller en lampa som är din huvudperson? Välj vinkel utifrån det och skapa en intressant komposition som framhäver det du vill visa. 


Ledande linjer 
Jag jobbar mycket med ledande linjer i bild, både när jag stylar och när jag fotar inredning. Vad menas med det? Jo, linjer som drar in ögat i fotot och lägger fokus på den "hjälte" du har valt. Ta hjälp av mattor och golvlister eller en linje i soffan, ett bord eller andra vinklar som förstärker känslan av djup och leder ögat mot det objekt du vill rikta fokus på. 


Low viewpoint
Det vanligaste misstaget när man fotar inredning är att man väljer fel höjd på kameran/sitt stativ. Bläddra runt i en inredningstidning så kommer du att se hur fotograferna oftare fotar från midjehöjd. 

Skapa djup med något i förgrunden
De allra flesta bilder blir mer spännande och mindre "platta"om de har ett djup. Testa att fota det du ska genom att sätta det i perspektiv. Låt något skymta i förgrunden, eller fota det igenom ett blandverk eller låt en gardin fladdra in i förgrunden. Ett vanligt fototrick? Håll upp ett smörpapper framför linsen. Testa!

 
Dagsljus, "fuskknep" och blixtar
Väldigt få inredningsfotografer jobbar med blixt. Dagsljuset är vår bästa vän, men det kan vara lurigt ibland. Om man tar en bild vid ett fönster såhär - så kommer ju allt ljus från ett enda håll. Mitt bästa knep för att jämna ut det är att hålla upp en reflektorskärm eller en enkel vit kartongskiva på andra sidan vasen för att liksom studsa ljuset på den mörkare sidan för att köra med en blixt som ger en onaturlig känsla. De trendigaste bilderna just nu har hellre en lite “mjölkig” känsla (överexponerade) än slagskugga från en blixt. Om det är ett helt hopplöst mörkt rum och du absolut måste använda blixt - kör med en sådan som du kan vrida och vänd den så att du slår blixten i taket! 

Överraska
De mest gillade bilderna i mitt bloggflöde är dem där jag fotat något från en överraskande vinkel. Det kan vara vardagliga saker som vi vant oss att se från ett helt annat håll, ett rum som fotograferats genom en fönsterspegling eller att jag klättrat upp på en trapp eller stege och fotat av ett vanligt motiv på ett ovanligt sätt. Utmana ALLTID dig själv när du känner dig nöjd med en miljö eller en fotosession i ett hus/lägenhet och fundera på om det inte finns minst tre fler sätt att ta bilder på. Jag lovar, det kommer ge resultat!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se  

Happy Frida(y)!

Vad jag ska pyssla med i helgen? Hålla tummarna för fortsatt fint väder på Västkusten. Bekanta mig med min nya kompis från Kona vid svärföräldrarnas stuga utanför i Varberg. Ingen fredagsblomma idag, men en ögonblicksbild på en löjligt glad Frida på väg ner för en kvälls-SUP i Sanddamm. Och ja, brädan är typ tre gånger så stor som mig. Fin helg till er alla!
Foto: Niklas Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis i Höllviken

Om man bortser från att mäklarbilderna tyvärr lämnar en del att önska (i vitbalansen) så är det här ett Hemnetgodis av rang. Ett superfint stenhus i Höllviken som legat ute på nätet ett tag men som aldrig plockats upp av bloggvärlden. Icke desto mindre inspirerande inredning att spana in i. Både invändigt och utvändigt. Till salu via Malmöhusmäklarna. Alla bilder hittar du HÄR!
Foto: lånade från Malmöhusmäklarna

Hej från Höga kusten!

Den här sommaren försöker jag vara offline så mycket det bara går. Jag vet inte hur det är med er, men jag har i alla fall känt ett ovanligt stort behov av att få pausa från instagram och sociala medier under semestern i år. Inte bara för att det annars är en del av mitt jobb, utan för att jag vill få distans till hela fenomenet och ta ett break för att kunna ifrågasätta invanda mönster. Måste vi dela med oss så mycket av våra liv i sociala medier? Och måste vi nödvändigtvis göra det i realtid? Hela tiden? Och vad gör egentligen det här delningsbeteendet med vår upplevelse av nuet? När man lägger sin egen telefon i byrålådan under ett par veckor blir man väldigt varse om hur mycket tid den faktiskt tar och hur världsfrånvänd man blir att konstant vara uppkopplad mot andras liv och leverne. Det blir också tydligt hur många andra det är som inte har gjort samma sak. Som istället för att umgås sitter och stirrar ner i sina mobiler på restauranger, caféer, stränder, lekplatser och ja, även ute på gatan. Vi har ett Pokemonstop i vårt kvarter och aldrig tidigare har jag sett så många promenera förbi med nackarna böjda över sina Smartphones som nu. Det är galet.

Hursomhelst har jag inte varit så duktig på att uppdatera mitt instagramflöde på grund av min självpåtvingade uppkopplingsdetox de senaste veckorna, men här kommer ett gäng vykort i efterhand från vår resa längs Höga Kusten. En landsända som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet, både online och offline. Kanske ett semesteralternativ till nästa år? Otroligt vacker natur och ändå är det så många svenskar som aldrig varit där. Visste du att det är en del av vårt Världsarv

Här börjar Höga-Kusten-leden, vid foten av Sveriges motsvarighet till Golden-gate-bron.
Norrfällsviken är en 350 år gammal fiskeby där jag har spenderat många somrar i mitt liv. 
Sjöbodarna ligger som ett pärlband längs kusten, insprängda mellan barrdoftande tallskog och blankpolerade kullerstensfält. Det är så vackert att det nästan gör ont i ögonen. 
De senaste fyra åren har vi hyrt samma hus längst ut i Bryggbyn
Inga surdegsbagerier eller hipstercaféer i sikte (ännu) men desto mer historia att spana in... 
Och pittoreska promenadstråk mellan söta stugor, smala gränder och passager.  
Ett av mina mamma-mål. Att se Max leka vid bryggan på samma sätt jag själv gjorde som liten. 
En kopp kaffe bland fiskenät på tork? Jag tokgillar de himmelsblå trädgårdsstolarna. 
Obligatoriskt dopp i Storsands naturreservat med Ulvön / Mjältön som blågrå kullar i kulissen.
Foto: Frida Ramstedt, trendenser.se
 
 
Några av mina "favoritbesökstips" vid Höga Kusten: 
Sågverkets Bed & Breakfast 
Skuleberget (linbana och rövarby)

DIY: Serveringsskålar i papper

Kommer ni ihåg de där lopporna man vet när man var liten? Vänd dem uppochned och vips har du en smart serveringsskål i papper. En favorit i repris som jag hittade i arkivet när jag rensade min hårddisk. Ni som har följt mig länge. Minns ni det här? Ett av mina första frilansjobb för Göteborgs Posten. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
 

Trend Alert: Doftsprayer

Glöm doftljus, nu är det doftsprayer som är grejen. Jag hann påbörja det här kollaget innan jag såg det dyka upp i en inrendingstidning alldeles nyligen men om två noterat samma sak betyder det väl bara att det är mer "sant"? Det hetaste just nu är just rumssprayer och att hitta sin egen signaturdoft till hemmet. 
1. Le Labo Home Frangrance
2. Fornasetti Room Spray
3. Aesop Aromatique Room Spray
4. Diptyque
5. Byredos rumsspray

Det här är fem år sedan. Nästan på klockslaget. Ändå minns jag det som igår. Pirret, nervositeten, lyckan och tacksamheten inför både vänner och familj som hade samlats (och åkt långt, hela vägen upp till Umeå) för att fira med oss. På en tisdag. Jo, vi gifte oss på en veckodag. För det var ju då det råkade infalla, datumet när vi träffades första gången. Och det gör det ju även i år. Jag skriver inte så mycket om dig och visar knappt några bilder alls - för jag vet att du inte vill det - men tack för att vi är ett så bra team Niklas. För er som är nyfikna på vem jag är gift med och vad han jobbar med så gör han poddpremiär dagen till ära. Här kan ni lyssna! 
Foto: Anna Roström, Smallpigart.se 

Lookalikes: Stekpannor i kolstål

Jag har funderat länge på att byta ut vår stekpanna till en fransk klassiker i form av Mauviels panna av kolstål. Fick därför minst sagt lookalike-vibbar när jag sprang på den här från Chilli. Liknande trepunktsfäste och form, minst sagt. Eller är det branschstandard? Vad säger du om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Mauviel, 949 kr
Bild 2: Chilli, pris 479 kr

Badrumsinspo

Jag vet inte vad det är med mig och badrum i sommar, det är som om mitt undermedvetna försöker säga mig något men jag ser inspiration överallt. Här fastnade jag för arrangemanget med ett stilleben som fått ligga framme på ett ommålat arkivskåp. Favoritparfymen, smycken och en tvål i prassligt papper. Så fint!
Foto: Christian Olsson - instagram:@clearcutfactory

Veckans söndagssummering v 29 - 2016

Vecka 29 har varit lite färglös på nyhetsfronten (i ordets rätta bemärkelse) men icke desto mindre ett gäng viktiga lanseringar och snackisar att hålla koll på. Framförallt kommande kollektioner och spännande samarbeten. Här kommer en kompott att avnjuta av från hängmattan. Hoppas du hittar något du gillar!
I september lanserar svenska Swoon ännu en ny serie skräddade badrumsmöbler som ska "förvandla badrum till finrum". De monokroma bilderna är stylade av ingen mindre än Lotta Agaton (som väl är sambo med en av grundarna till företaget om jag inte har fel?). Se mer HÄR och HÄR!
Skultuna har släppt en preview på sin höstkollektion som innehåller ovanligt lite mässing för att vara dem. Fler bilder HÄR. Ett tydligt tecken på att silver och krom väntas bli nästa metallhype?
IKEA (släpper de en nyhet i veckan nuförtiden?) är aktuella med rykande färska pressbilder på samarbetet med Martin Bergström. Svärtan släpps i september. Hela kollektionen kan du se HÄR!
I sommar visar Falsterbo Museum utställningen "Byggnadskonst på Falsterbonäset 1900-2010", som bland annat lyfter fram Josef Franks arkitektur. Utflyktstips till dig som semestrar i Skåne?
Designchokladen MAST från New York är på allas läppar just nu. Förutom kollektionen med saltinspirerade omslag (bild ovan) är de aktuella med ett samarbete för *Hotel Wallpaper. Pillow chocolates are rarely things of beauty, unless, of course, you check in to Hotel Wallpaper*. Fem nya omslag har tagits fram för att representera faserna av naturlig vila och vågorna från REM-sömn. Läs mer HÄR!
Lite off topic om än design- och sommarrelaterat. Sony och modemärket AURIA samarbetar för att återanvända överflödiga sladdar från hörlurar. Resultatet? The travel capsule collection
 
Några notiser: 
- Intressant artikel om Dusty Deco i DI Weekend. Flytta 12 gånger på 13 år? Vansinne. Men om det finansierat deras fina butikskoncept får man väl tacka och bocka istället för att skaka på huvudet.
- Swedish Matchs marknadsdiektör (och Klarna-grundarens fru) Nina Siemiatkowski har skolat om till fotograf och ställer ut på Galleri Grundemark Nilsson. Magiska bilder.
-  David Bowies konstsamling kommer att säljas på Sothebys
 
Scandinavia Standard är ett nystartat onlinemagasin som bjuder på de senaste nyheterna inom mode, design, konst och kultur. Bra tips till dig som planerar besök i någon av Nordens huvudstäder kanske? Tipstack till Em. Avslutningsvis, bilder från Menu AW2016. Min favorit bland de många nyheterna är vaserna Troll som finns i storlekarna S, M och L. Fin sommarsöndag till er alla!
Foto: Swoon, Svenskt Tenn, IKEA, MAST, Sony och Menu 

DIY: Home made ice cream

Jag har sett sådana här swischa förbi på hundratals bilder via Pinterest men jag har tänkt att det verkar krångligt. Let me tell you. Det var det inte. Från och med nu ska jag bara göra min egen glass. Allt man behöver är fina formar och gärna i rostfritt stål (nej, jag vill inte smaska på plast) och sådant man tycker är gott, förstås. Glasspinnar i trä kan man även köpa på Panduro (nej jag är inte är sponsrad!). Däremot var det här riktigt kul. Bara att tjoffa ner det man har hemma och slänga in det i frysen. Här, skivade jordgubbar varvat med vaniljyoughurt. Mums!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 

Önskelista juli 2016

Jag vet inte vad som hände med juni men jag missade helt att göra månadens önskelista. Julis däremot bågnar nästan över men jag begränsade mig till de här sakerna. Ett par grejor i varierande storlek som skulle förgylla vår "hemester" på västkusten nästkommande veckor. 
1. Ekologiskt nagellack! Jag köpte aldrig Kure när jag sprang på det i Biarritz, men har ångrat det ever since. De här två färgerna ska jag beställa hem inom kort. Fin mot brunbrända händer. Dessutom är de 5-Free, vilket betyder att de är fria från de värsta ingredienserna som är vanliga i lack nämligen formaldehyd, dibutyl phthalate (DBP), toluene, formaldehydharts och syntetisk kamfer.
2. Morgontidning, ja tack. Funderar på att skaffa en sommarprenumeration på en prasslig dagstidning nu när man har tid att läsa något till frukosfilen. Vilken tycker ni är bäst? 
3. En utomhustermometer. Har insett att vi saknar en sådan på vårt hus. Hemläxa!
4. Sprang på detta fina Boule-spel och tänkte att grusgången utanför vårt hus är ju perfekt för en kvarterskamp! 
5. Jag har ju nämnt min kompis Emilias satsning E&E glasses tidigare och efter att ha fått prova modellen Viking i svart vill jag köpa de bruna bågarna, och sätta in glas med styrka. Det får bli ett projekt att ta tag i när vi kommer hem från Norrland. 
6. Genses bestick Dorotea. Trodde aldrig det skulle hända men de har utkonkurrerat mina samlarbestick. Så himla sköna att äta med!
7. Sist men inte minst, en foodcover från Artilleriet. Så smart till sommarens utomhusfrukostar. 

DIY: Hållare för hörlurar

Jag hade läderbitar och knappar över från ett DIY-pyssel tidigare i våras och använde dem för att testa den HÄR idén. En snygg hållare för mobilhörlurarna så de inte trasslar ihop sig i väskan. Den har kommit väl till pass! En väldigt smart grej för att slippa reda ut sladdar i tid och otid. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Mina bästa filmtips för regniga sommardagar

I händelse av regn på semestern (eller om du bara känner ett behov av underhållning från något som utmanar de invanda tankarna lite) så skulle jag vilja tipsa om tre filmer som jag tycker du ska passa på att se i sommar. Det här inlägget är INTE sponsrat och handlar inte renodlat om inredning och design - men jag vill tipsa om filmerna ändå. Varför? De kommer utmana ditt tänkande om hållbarhet, bolånemarknaden och konsumtionshetsen. Jag refererar ofta till dem i mina föreläsningar men har förstått att många missat dessa guldkorn - trots att de finns tillgängliga på nätet. (Obs! Jag länkar till trailers på Yotube men de kompletta filmerna finns alltså att streama via ex. Netflix, Viasat, HBO osv. Sök på respektive titel så hittar du mer info via Google). Orkar du ta dig igenom dem allihopa så lovar jag att du kommer komma ut lite "konsumtionsklokare" på andra sidan. Kanske en semesterutmaning i sig?

En obekväm sanning (dokumentär) från 2006
Om du bara ska välja ett av mina tips, då måste du ta det här. Jag såg filmen när jag var gravid och väntade barn (gråtvarning) men ALLA borde se den. Inte minst på grund av den statistik som presenteras så begripligt och tydligt att man inte längre kan blunda för hur viktig klimatfrågan är för oss alla.  
 
The Big Short (drama / based on a true story) från 2015
Med tanke på den nuvarande skuldsättningsgraden i Sverige borde alla som har bolån se den här filmen som förklarar hur den amerikanska bostadsbubblan blåstes upp och skapade finanskris... Baserad på en sann historia med bl a Brad Pitt och Ryan Gosling i huvudrollerna. 

Keeping up with The Joneses (drama) den från 2010 med Demi Moore i huvudrollen 
Bästa vaccinet mot additionsstressen och konsumtionshetsen i vår tid! En film som tar PR till ytterligheter men koncpetet är ändå inte helt olikt det vi möts av dagligen numer, fast genom instagrams fönstertittande. Jaaa, jag må vara cynisk - men många marknadsförare och PR-byråer vill arbeta ganska snarlikt den bakomliggande idén i den här filmen så jag lovar - du kommer se på innehållet i både magasin och sociala medier lite annorlunda efter att ha sett denna film. Och du kommer börja uppskatta hederliga banners, annonsmärkta inlägg och de övertydliga samarbeten som du stör dig på idag. I Promise! 

Hemnetgodis Villa Bülow

Direkt när jag såg det här huset fick jag flashbacks. Hej inredningsskadad! Jag minns att det var med i ett hemma-hos-reportage i Hus & Hem...2011!! Och är det inte så att även den här bilden som jag bloggat om är tagen vid det här matbordet? Här hittar du fler bilder från Villa Bülow. Till salu via Bo-laget i Malmö. 
Foto: publicerat med tillåtelse av Bo-laget

Lookalikes: Snö-byrån

Av de möbler som arkitekterna Thomas Sandell och Jonas Bohlin ritat för Asplund, är Snö-serien mest populär. Den lanserades redan 1994 och har blivit en storsäljare. Men den kostar ju en slant. Den vanligaste byråmodellen går loss på cirka 10 000 kr. Det förvånar mig därför inte alls att det finns en marknad för snarlika lookalikes. Eller vad säger du om de här? Visst är de lika som bär?
Bild 1: Byrå Snö från Asplund, pris för denna modell 10540 kr 
Bild 2: Byrå Flex från Furniturebox, pris 1796 kr 

Sponsrat inlägg: Kompisar från norr

Idag håller vi oss sysselsatta med att tvätta och packa om väskorna så att vi kan åka vidare till Norrland för att fira min pappas födelsedag. Det blir en lång resa men jag ser fram emot att få träffa min systers barn och packar oömma kläder och bekväma skor. Nu blir det lite reklam! Två saker i min resegarderob representerar mitt Norrländska ursprung: 1) Solglasögonen på bild har jag fått som pressprov av min kursare Emilia som jag pluggade med i Umeå. Hon har startat företaget E&E Glasses som gör ekologiska glasögonbågar. Heja! Så himla bra! Och 2) Väskan har ni ju sett förr, den har jag fått av Anders som också var med i samma nollningsgrupp som mig och Emilia. Han har startat Sandlund Hossain som gör väskor i vegetabiliskt garvat skinn. Tänk att vi alla tre driver eget nu! Tröjan är från Hunky Dory (finns på sommarrea HÄR!), den vita T-shirten kommer från Ellos och skorna är Birkenstocks klassiker.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
* Inlägget innehåller Afiliatelänkar / Adlinks och pressprover jag fått i gåva

Veckans söndagssummering v 28 - 2016

Efter en orolig vecka i världen har det har blivit dags att summera de inredningsnyheter som kommit och gått under de senaste 7 dagarna. Väldigt många förhandsvisningar på höstnyheter får man väl säga. Här kommer en påse gott och blandat. Enjoy!


IKEA har lanserat en video som teaser för det kommande samarbetet med danska HAY. Se mer här: IKEA x HAY — Ypperlig Collection by Morten Kühl Christensen via Vimeo.

H&M Home har släppt kollektionsbilder på hösten 2016. Fler bilder HÄR!
 
Danska butiken Stilleben har designat en ny serie silver-ramar för Georg Jensen.  
Carl Hansen relanserar professorsskrivbordet av Poul Kjaerholm. Läs mer HÄR
 
Några notiser: 
- Inrednings/modemärket Lexington har nominerats till Damernas Världs Guldknappen
- Den 1 september öppnar H&M Sverige en pop up-butik med inredningskonceptet H&M Home på Drottninggatan 50 i Stockholm.
- IKEA lanserar en textilkollektion i samarbete med 10-gruppen
- I höst lanseras en utställning med svenska Ingegerd Råman på Vandalorum.
- Hemtex har visat bilder på sin höstkollektion
- Åhléns har också skickat ut sneak peeks på höstens sortiment, bilder hittar du HÄR.
 
Och avslutningsvis, en nyhet som slank ut när jag redan hade hunnit skriva förra veckans söndagssummering var den om Brostes Autumn Winter Collection 2016. Svala toner och trä. Fint! Önskar er en fin söndag och en fortsatt skön semester!
Foto: IKEA, H&M Home, Georg Jensen. Carl Hansen, Broste Copenhagen
 

DIY: Nyckelknippa med knop

Många kanske är på sina (eller lånade) sommarställen nu och har nya nycklar att hålla reda på? Vi har ju hyrt en stuga och vet hur nervöst det där kan vara. Ett smart tips är att knyta en stor knop av ett rep och vips blir det mycket svårare att tappa bort den där lilla rackaren som annars lätt smiter iväg på konstiga ställen. Jag tog en bit av ett rep och fick googla hur man gör knopar men.... Titta. Voilá!
Foto; Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Vykort från Skåne

Jag brukar ju vara en stark förespråkare av att stanna i Sverige under sommaren även i normala fall, men nu när det är så fruktansvärt oroligt i världen vill jag verkligen inte åka längre än nödvändigt. Och varför inte stanna hemma när det bjuds på vykortsvackra vyer, klart vatten och nästintill folktomma stränder? Del 1 av semestern har i sedvanlig ordning spenderats i Skåne. I år hyrde vi hus i Kivik, med utsikt över bukten och bjöds på allt från blixtrande åska till strålande sol. Årets bästa? Knäbäckshusens strand. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

KilIiehuntly Farmhouse

Via danska modemagasinet Cover och en länk från Johanna hittade jag en hel drös inspirationsbilder på det danskägda hotellet Killiehuntly Farmhouse i Skottland. Vilken härlig mix av dansk design och hemtrevlighet. Såhär skulle jag kunna tänka mig att inreda ett helghus (för sommar, höst och vinterledigheter). Alla rum bjuder på olika idéer så ta dig tid att kika runt! Fler bilder HÄR och HÄR och HÄR.

Summer Sweets!

Ni kanske minns mitt inlägg om min jakt på "nyttigare" snacks? Ett annat tips på det temat och kanske världens enklaste grej att göra? Chokladdoppade bananer. Skär bananen i tjocka skivor, stick i en glasspinne och doppa i valfri garnering (rostade hasselnötter, kokos eller flingsalt) och låt stelna. Jag hittade idén på Pinterest och testade att göra det själv. Supergott!  Något att testa i helgen? 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Nätlampor

Förra veckan tog jag upp fenomenet med tyglampor, den här veckan vill jag belysa (nä, förlåt - vansinnigt dåligt Göteborgsskämt) lampor av nät. Kolla in detta. Inte helt olika va? Kanske görs på samma fabrik, vad vet jag - men nog är väl de här ganska lika som bär. DAY Home vs Vatt & Veke. Finns i lite olika former och storlekar men konceptet känns väl ganska samma samma?
Bild 1: DAY Home, pris 2749 kr
Bild 2: Vatt & Veke, pris 860 kr

Ett bättre miljöval - Vad har du för diskborste?

När jag var liten hade min mormor inga diskborstar i plast. Hon körde alltid med sådana här, i trä - med utbytbara skaft. Det är ju inte hälsofarligt att använda plastvarianten när man diskar (ingen panik med plastbantning av den anledningen alltså) men om man sätter det i perspektiv så är det ju rätt hälsovådligt på sikt eftersom plastskräp aldrig försvinner ur naturen. Bättre att köpa dessa i trä med utbytbara huvuden och byta oftare då, tänker jag. Ett extra plus om de är knuta för hand istället för medelst maskin. De finns att få tag på hos allt från Ica Maxi och Hay till Iris Hantverk, till exempel. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Sommarfavoriter

Jag har fått så himla många frågor om byxorna som skymtade på bild i det här inlägget (tack för komplimangerna, det är mina sommarfavoriter) så jag tänkte att det kanske är lika bra att jag svarar i ett blogginlägg så slipper ni undra om ni inte får svar av mig på mailen - jag försöker ju undvika att öppna inboxen under semestern. Jag köpte dem för ett år sedan i en klädbutik i Kungsbacka. Märket är Morris Lady men de finns inte kvar i sortimentet längre, eftersom det är fjolårets kollekton. Det vet jag eftersom jag frågat - jag hade kunnat tänka mig att köpa ännu ett par så jag har sen när dessa är uppnötta. 
Foto: Bodil Bergqvist för Trendenser.se 

Hemnetgodis Södra Åby byaväg

Kolla in den här Hemnet-pärlan på Södra Åby Byaväg i Trelleborg. En omgjord skola som renoverats till bostadshus. Jag fastnade framförallt för det söta badrummet. Älskar det göllia badkaret. Huset är till salu via Fastighetsbyrån och för stylingen står Home Lab i Malmö. Fler bilder HÄR!  
Foto: Markus Linderoth publicerat med tillåtelse av Fastighetsbyrån 

Veckans söndagssummering v 27 - 2016

Det märks tydligt att både bloggare, företag och PR-byråer börjar gå på semester nu, nyhetsflödet har saktat ned kraftigt och det är väl härligt - att vi alla får varva ner litet. Den allra största snackisen bakom kulisserna har nog varit att Konkurrensverket slutligen stoppat Schibstedts affär med Hemnet - men här kommer en saxad summering från veckans nyhetsutskick och blogginlägg med en kompott att ta med sig för dig som vill ha koll på det senaste som hänt i inredningsbranschen!
Via Johanna fick jag nys om de här snygga frimärkena som Royal Copenhagen gjort i samarbete med Danmark postverk. Om jag tar mig till Köpenhamn i sommar ska jag komma ihåg att skicka vykort!
Granit har inlett ett samarbete med Green Kitchen Stories som stylat och tolkat deras sortiment och bilderna är helt magiskt fina! Vill du se ett helt bildregn? Kolla in det HÄR!
Fritz Hansen lanserar en jubileumsmodell av Myran som de kallar "Ant Choice 2016" i blekt ek med bronslackerade ben. Mer info HÄR! Jag avrundar veckans svep med en bild från Skageraks nya samarbete med Swedish TAF Architects och det första resultatet som de kallar Overlap - finns som både bänk och bord. Nya pressbilder som kom i veckan. Otroligt fin hantverkshöjd. Skön söndag till er!
Foto: Royal Copenhagen, Granit, Fritz Hansen, Skagerak

DIY: Eget glasspapper

Såhär på sommaren går det åt ganska mycket glass hemma hos oss. Både på pinne och i strut. Och både till vuxna och barn. Men det där blir ju lätt väldigt kladdigt så ett tips är att servera med servetter och kanske också göra egna skyddspapper runtom, som man ju får i glasskiosken. 
De här stänkmålade jag på vanligt skrivarpapper. Klart på en kvart som jag brukar säga! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Semester i sikte

Nä.. Det blir inget happy-friday tjoande idag. Fy sjutton vilken fredag det här har varit. Jag har suttit inomhus och svettats med företagsadministration medan solen strålat utanför. Och till den gladlynta signaturmelodin av Hemglassbilen (i osynkad kano med sommarlovslediga barn som roat sig i grannens studsmatta) har jag på skrapig telefonlina via ett outsource-ingbolag i Polen (?) jagat en kund för en obetald faktura på 200 000 kr (!) samtidigt som jag betat av en marathonlång to-do-lista. Puh! Trots ambitionen att sluta tidigare idag var jag den allra sista föräldern att hämta på förskolan och jag kände mig som världens sämsta mamma när vi cyklade hem med överfulla kassar av extrakläder, skor och terminens samlade skolpyssel på styret eftersom jag givetvis också hade glömt att tömma hans skåp inför sommarstängningen. Men nu så... Nu ska jag alldeles strax klappa ihop datorn med vetskapen om att allt är på plats, det som skulle göras faktiskt är gjort, mailkorgen är tom, mitt autoreply är på och fyra veckors kvalitetstid med familjen väntar på mig! Imorgon åker vi mot det här. Någon som kan gissa vart vi ska?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis på Tavastgatan

Minns ni det här tidningsreportaget i ELLE? Nu är lägenheten ute till försäljning på Hemnet och man får tillfälle att smyga runt i alla rum och kolla närmare på alla inspirerande detaljer. Jag älskar att få titta in i sådana här hem där man kan se att de som bor där samlat på saker de verkligen gillar och att de grejorna liksom flyter ihop som ett självklart pussel trots att det kanske var och en för sig kan upplevas som olika i stil eller form. Förstår ni vad jag menar? Alla bilder hittar du HÄR!
Foto: Christian Olsson - instagram:@clearcutfactory

Sponsrat inlägg: 20% rabatt på Absolut Art

Som jag har berättat tidigare samarbetar jag med Absolut Art, vars koncept jag verkligen gillar. De vill göra konsten mer lättillgänglig och prisvärd och erbjuder en mängd olika limiterade motiv i sitt onlinegalleri som man kan beställa hem med eller utan inramning. De är också duktiga på att lyfta nya konstnärer och hitta talager som kanske kommer bli värda en hel del pengar i framtiden. Just nu erbjuder de 20% rabatt på alla beställningar fram till 15 juli om du anger koden: TRENDENSER20 när du kommer till kassan. Här är några av mina favoriter från de senaste kollektionerna!
Malin Gabriella Nordin 13 by Malin Gabriella Nordin, 60*80 cm pris 3500 kr 
 
 Juliette Bonneviots Pet Woman Staged, 50*70 cm pris 1585 kr
 
Johan Knuths motiv Sandbagged, 40*50 cm pris 1740 kr 
 
*inlägget presenteras i samarbete med Absolut Art 

Mitt senaste köp - Emma Olbers för Eldvarm

Förlåt midnattssent blogginlägg, men min dator har bråkat med mig idag. Minst sagt. Ett tag var jag nära att kasta den bångstyriga lilla styggelsen rätt in i väggen och ge upp för att åka ner på Macforum och köpa en ersättare men efter lite gulligullande på kvällskvisten verkar filerna vara återskapade och den försmådde har repat sig så pass att jag åtminstone kan hasta upp ett blogginlägg innan dygnet slagit över till imorgon (och mitt inofficiella nyårslöfte att leverera en post om dagen skulle ha passerat "glöm det"). Jag bjuder på en ocensurerad bild från ett hörn av vårt vardagsrum och hoppas ni kan ha överseende med diverse skräp i utbyte mot en bild på mitt senaste köp. En sommarpresent till mig själv för att jag lyckades driva igenom kaminprojektet här hemma, trots knorr och protester från familjen. Nu när den väl står där är ju alla jätteglada och nöjda men jag har minsann inte glömt hur mycket vånda som krävdes för att få igenom min vision. Som plåster på såren till mig själv har jag investerat i Emma Olbers superfina redskap från Eldvarm med detaljer i Tärnsjöläder som legat på önskelistan länge. Tack så mycket till mig själv! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Trädgårdsinspiration för nybyggda hus

Det här huset har funnits med i min inspirationsmapp "My Kind Of Living" på Pinterest i flera år och idag hittade jag äntligen källan. Jag blev inte så inspirerad av insidan som jag hade trott, men jag gillar fortfarande kombinationen funkis / shaker möter klassisk stil på utsidan. Trädgården bjuder dessutom på inspiration jag annars har svårt att hitta på temat lättskött trädgård som passar till ett stramt hus.
Jag är möjligen den enda i min generation som gillar "formklippta" häckar och buskar men jag gillar rena linjer och att det känns ordnung utan att man behöver ägna varje helg åt att påta i trädgården. 
Handen på hjärtat, jag tycker också det är jättefint med dekorationsflis i rabatter (hej pensionär!). Varför? Jo, för man får in lite jordiga toner. Särskilt snyggt mot ett vitt hus med gröna buskar som här. 
Vi har ju svarta utemöbler, men när jag såg detta insåg jag hur mycket mjukare det blir med grånat trä. Och pioner (liksom vita löjtnantshjärtan) tycker jag funkar utmärkt även mot modernare hustyper. Fint!

Lookalikes: Vita tyglampor

När Artilleriet tog in Z1 Cotton lamp från holländska Ay Illuminate tror jag att de satte en ny lamptrend i Sverige med dessa lösa tygskärmar. Stommen är gjord av stål eller mörk bambu och klädd med handvävd organisk bomull från Etiopien. Lampan är designad av Nelson Sepulveda och Mark Eden Schooley som inspirerades av de asiatiska lyktorna som man släpper iväg i nattens mörker. Modellen med svävande lyktor har ju funnits länge men om det inte vore för succén med att göra den elektrisk för att hänga i taket för ett par år sedan tror jag inte vi hade sett alla dessa lågprislookalikes som numera florerar på marknaden. Senast ut i raden? Denna från PR Home. Vad säger ni om de här. Lika som bär?
Bild 1: Schooley Koushi lamp från Artilleriet, 5990 kr 
Bild 2: PR HomeTaklampa Round, pris 899 kr

Min bloggbild som akvarellmålning

Det finns inte mycket som är vackrare än bedagade pioner där kronbladen hänger så löst att minsta vindpust får dem att darra på manschetten. Jag tog ju ett foto på just en sådan härligt övermoget skör men också väldigt vacker rosa pionbukett för ett par år sedan och det inspirerade tydligen bloggläsaren Linda att måla en tavla av motivet. Så himla tjusigt. Ett sent men stort tack!
Foto: Frida Ramstedt (arkivbild från 2012) och Målning/Teckning: Linda Forsberg 

Veckans söndagssummering v 26 - 2016

Den här veckan måste jag börja med att be alla läsare som har en IKEA Malm-byrå hemma att läsa detta. Även om ni inte själva har barn i hushållet (eller kanske just därför) är det viktigt att tänka på vilken dödsfälla fristående byråer kan vara för småfolk. IKEA återkallar nu 27 miljoner Malm-byråer i USA och Kanada efter tre dödsfall där små barn klämts ihjäl när Malm tippat över dem. Se till att alltid följa rekommendationerna om att väggförankra och tippskydda din byrå - oavsett varumärke - om du inte redan gjort det! Nu över till veckans nyhetssummering från inredningsbranschen!
Tine K har släppt massor med bilder på sin kommande höstkollektion. Grönt i olika nyanser. Fint!
Det har också bjudits på premiärbilder av stengodsserien Pisu designad av Louise Roe i samarbete med Keramik Factory från Bornholm. Fler nyheter från Roe hittar du HÄR!
Hay lanserar "Soft Edge". Ett nästa steg i produktutvecklingen med gjutna plywoodtekniker. Designer Iskos-Berlin ville skapa en mjuk stol, med mjuka linjer och mjuka kanter. 
I veckan släppte IKEA fler bilder på sin (redan innan butikssläpp) prisbelönta nyhet: cykeln SLADDA.
 
Notiser
- Tina Hellberg kommer inreda trendrestaurangen på Formex i augusti. Ska bli så roligt att se!
- Jesper Waldersten ställer ut på Öland i sommar, kolla in Vida konsthall om du har vägarna förbi. 
- Hästens har fått kritik för sin kampanj med Elsa Hosk på bloggar, FB och Instagram under den gångna veckan. Jag må själv vara ambassadör för deras fantastiska natursängar men kan inte annat än hålla med om att bildspråket i den här reklamen känns objektifierande. Man ser ju inte ens sängen? Knappast direkt varumärkesbyggande 2016, varken för Hästens eller för en cool tjej som Elsa. 

Kinfolk har haft utställning i Köpenhamn. Designers från hela Europa deltog med totalt 15 olika objekt till utställningen som är en del av The Reform Design Biennale. Utställningen hade öppet till och med 27/6 och fortsättning följer... I brist på Hemnet-material från veckan som gått avrundar jag mitt svep med en bild från Bolias lookbook 2017 som stylats av Lotta Agaton. Nyfiken på fler bilder? Hon har precis uppdaterat sin portfolio. Länk HÄR! Skön söndag till er.  
Foto: Tine K, Louise Roe, HAY, IKEA, Bolia

Isbitar med frukt och bär

Häromdagen testade jag ett sommar-DIY som jag sett florera på Instagram och Pinterest. Isbitar med infryst frukt och bär. Ett superenkelt sätt att piffa till en vanlig karaff med vatten under varma sommardagar. Jag använde hallon och blåbär och lite egenodlad mynta. Och visst vet ni att det finns iskubsformar i rostfritt stål om du vill undvika irreversibla material som plast?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Happy Friday!

Den här veckan har jag ägnat åt att knyta ihop en väldans massa säckar på jobbet för att jag ska kunna vara ledig från mina åtaganden (utöver bloggen) i fyra veckor. Det kräver lite planering och trix, men det är inte alls omöjligt. Det vill jag säga till alla som är osäkra på att starta eget och dras med den där förutfattade meningen om att vi som egenföretagare måste gå runt med verksamheten som en fotboja 365 dagar om året. De första åren är det såklart tuffare, inte tu tal om det - men när man väl fått styrfart och lärt sig säsongseffekterna i sin bransch så lär man sig också planera uppdragen därefter och managera sin egen oro under "lågsäsongen" (för man vet ju, av erfarenhet, att det varit lugnare i perioder även tidigare år) och då kanske det också är lättare att faktiskt unna sig lite avkoppling själv under samma tid. I juli är de flesta av mina kunder helt omöjliga att nå så därför tänker jag faktiskt låsa igen kontoret de veckor som förskolan har stängt i år (28,29,30 och 31). Den här näst sista veckan innan ledigheten har jag också passat på att fixa ett par surdegar på hemmaplan för att verkligen kunna njuta av semestern. Jag har bland annat monterat upp en gardinstång i vardagsrummet och måttbeställt gardinlängder, satt upp en sänglampa som legat i en kartong alldeles för länge, reklamerat en bordsskiva, fixat markiser som varit trasiga och beställt ett inomhusträd samt en stor kruka till vårt uterum. På grund av lång leveranstid både på grönsaken och keramiken bjuder jag på min inspirationskälla som fotomodell. Laboratiorie San Rocco heter krukan och finns hos BergsPotter / Artilleriet. I love it. Happy Friday!
 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Hemnetgodis på Bjärehalvön

Det märks tydligt att mäklarna bäddat för sommarlov i innerstan eftersom det är ovanligt glest med inspirerande lägenhetsobjekt till salu i storstäderna. Antalet sommarhus som dykt upp på marknaden sista veckorna är däremot desto fler och jag sprang på en veritabel husdröm på Bjärehalvön när jag bläddrade i morgontidningen. Exakt såhär drömmer jag om att bo som pensionär. Kolla in detta hus på Olastorpsvägen i Båstad. My God! Jag kan tänka mig att flytta dit och öppna Yoga-studio för silverrävar om sisådär 30 år, eller något. Jodå. Men jag får nog jobba på lite då. Priset är så högt att det inte står utskrivet...
Foto: Skeppsholmen

Annons
Annonsera