Veckans söndagssummering v 8 - 2016

Den gångna inredningsveckan har legat lite i dvala (möjligen på grund av sportloven som avlöser varandra i landet just nu) men har ändå bjudit på en kompott av nyheter och oväntade samarbeten mellan uppstickare och etablerade företag. Här kommer februari månads sista söndagssummering. 
Anrika Canadaköket och poppiga Buster+Punch har inlett samarbete som mynnat ut i ett konceptkök - roligt nog felskrivet till The Busters Kitchen i bloggosfären (Butchers Kitchen är dock det korrekta namnet, men jag tyckte "tangentslintandet" var snudd på vitsigare). Snyggt blev det, oavsett!
H&M-ägda klädkedjan Monki släppte i veckan den stora nyheten att de lanserar en inredningskollektion i vår bestående av skrivbordsattiraljer och detaljer för hemmet. Serien når butik under mars månad.

Floristen Ruby Barber vars arbete bland annat synts i Vogue, Harpers Bazaar och Architectural Digest har tagit fram ett nytt frökoncept: Mary Lennox. Du kan bland annat köpa The Bouquet Box eller Green Juice och odla såväl din egen bukett som ingredienserna till dina juicer. Smart och snyggt förpackat!  
Danska VIPP har varit i ropet i veckan efter att ha lanserat ett nytt bodsunderlägg i silikongummi (?) och en smart clips-hållare. Clipset består av massivt, pulverlackerat aluminium och funkar både som påsförslutare och som hängare för posters med medföljande krokupphängning.
 
Några notiser i korthet: 
- H&M Home växer så det knakar och öppnar bl a 1000 kvm butik i Malmö 
- Noma öppnar popup-restaurang i Sydney, inredd med möbler från Carl Hansen
- IKEA släpper en ny barnkollektion i obehandlat trä i april. Jag kommer hänga på låset!
- Och så kommer det en ny bok om köksförvaring. Kolla in Hitta del 2!
 
Veckans mest ombloggade Hemnet-objekt då? Johanna Bradfords lägenhet är visserligen inte ute på marknaden ännu men eftersom de precis köpt hus och snart ska sälja skulle man nog kunna klassa veckans mest omskrivna hem som en teaser till ett Hemnetgodis. En annan uppmärksammad "blogg-kändis-bostad" som faktiskt är till salu just nu är Göteborgskreramikern Elin Lannsjös lägenhet. Alla bilder på den hittar du HÄR! Fin söndag till er. 
Foto: Butchers Kitchen, Monki, Mary Lennox, VIPP, Stadshem

Trend Alert: Glasbord

Det var länge sedan jag uppdaterade kategorin "Trend Alert". Nu skrev jag ju visserligen om den här spaningen i min artikel för Aftonbladets Myhome i november förra året, men det är inte säkert att alla fick tag på magasinet och trenden verkar ju hålla i sig så det känns värt att ta upp igen. Om du ska köpa ett nytt soffbord i år tycks det vara glas som gäller. Gärna på pulverlackat svart stag. Här är några exempel på bord som trendar i tidningar och på bloggar just nu, från lyx till budget. 
 
1. Fontana Artes klassiska glasbord Tavolo Con Ruote har fått ett uppsving, inte minst sedan Lotta Agaton skaffat ett till sitt vardagsrum. På bloggfronten syns det både hos House of Philia och Seventeendoors
2. Gubis glasbord Pedrera är en annan modell som trendar just ny. I bloggvärlden skymtas det bland annat i Johanna Bradfords vardagsrum. 
3. Alanda Coffee Table formgivet av Paolo Piva för B&B Italia är en annan klassiker som fått uppsving den senaste tiden, inte minst sedan stilsäkra Louise Liljecrantz Sievers införskaffat ett till sitt vardagsrum. Finns med olika antal rutor i staget beroende på storlek.  
4. Eilersens Spider av Andreas Hansen är en av mina personliga favoriter. Pris 9270 kr 
5. Och IKEA's satsbord VITTSJÖ får väl anses vara ett riktigt budgetkap i sammanhanget för sina 599 kr. 

Några föreläsningsdatum i vår

Just nu befinner jag mig i Umeå för att delta i varuhusinvigningen av IKEA och när jag nämnde att jag skulle hit var det många som frågade om jag inte hade planer på att komma till fler städer. Så, på begäran. Här är några fler inbokade föreläsningsdatum i vår som mer eller mindre berör begreppet hållbarhet. Det finns ytterligare ett par datum som pendlar men jag lägger till dem när allt är spikat. Därtill har jag ju även lovat att också arrangera ett event på Spinneriet men ber att få återkomma om det i ett eget inlägg. 

27 februari kl 12 "Inspiration hållbar inredning" Plats: Umeå IKEA varuhusöppning
27 februari kl 14 "Inspiration hållbar inredning" Plats: Umeå IKEA varuhusöppning

1 mars kl 12 "Mitt företagande" Plats: Umeå universitet USBE Hörsal C 
10 mars kl 18.00 "Trender inredning" Plats: Kungsbacka Danske bank / Myrins (anmälan krävs)
16 mars kl 14-16 "Sociala medier och inredning" Plats: Skene Hans K kundträff (anmälan krävs)
17 mars kl 19.00 "Inred med växter" Plats: Blomsterlandet Kungsbacka (anmälan krävs)
31 mars "Inredningskunskap" Fastighetsbyrån, Swedbank & Clarion Plats: Malmö Live

16 april "Inspiration hållbar inredning" Plats: Göteborg IKEA Kållered
16 april "Inspiration hållbar inredning" Plats: Göteborg IKEA Bäckebol
19 april "Mitt företagande" Plats: Stockholm Deloittes kvinnliga nätverk
26 april kl 17 "Trender inredning" Plats: Norrköping Kinnarps
27 april Intern workshop IKEA's inredare Gbg Plats: Spinneriet / Lindome (anmälan krävs) 
27 april "Trender inredning" HSB Plats: Göteborg (anmälan krävs/mer info kommer)

 
Foto: Bodil Bergqvist för Myhome.se 

Stilige hjem

Istället för Hemnet-godis den här veckan bjuder jag på en länk till danska versionen av ELLE och deras vinjett "Stilige Hjem" som är en guldgruva av inspiration om du gillar klassisker från dansk design i kombination med mode. Extra plus för mixen av nytt och gammalt och rumslösningar man inte sett sig mätt på. Och för att deras bildgallerier är så lättbläddrade i mobilen. Jag gillar att man liksom fastnar i bilderna och börjar detaljstudera dem.
Inspirerande arbetsrum. Så FINT att ställa skrivbordet i rummet istället för längs väggen, och att ha två stolar mitt emot varandra. Bordet är ett vintagefyndat klaffbord av Borge Mogensen. 
Dessutom lär man sig mycket om äldre dansk design om man zoomar in i deras foton. Här skymtar Mogens Kochs ’Foldestolen’. Och så föll jag för kombinationen av golv och bänkskiva i köket nedan. Så snyggt!  
Foto: bilder lånade från ELLE.dk  

Samarbete med LANGØ

Minns ni det här inlägget? Häromveckan gjorde jag ett roligt styling och fotouppdrag för LANGØ, ett nytt familjeföretag som specialiserat sig på hemtextilier inspirerade av den nordiska skärgården. Av förklarliga skäl kändes det ganska naturligt att ta miljöbilderna just vid havet. Plädarna finns i flera olika färger men mina favoriter är (inte helt oväntat) de dämpade naturnära i grått, svart och vitt som jag tycker funkar lika bra sommar, höst och vinter. Nedan kan du se exempel på dem men alla varianter hittar du HÄR. 
Samtiga produkter består av 100% naturmaterial, som exempelvis ull och linne. LANGØ har en egen webbshop där du kan beställa direkt, men de söker också efter nya återförsäljare så om du har en butik kanske LANGØ kan vara något att ta in i sortimentet. Kontaktuppgifter hittar du HÄR!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se - i samarbete med LANGØ


Hemma hos Johanna Bradford

Ni som har läst min blogg ett tag vet att jag och inredningsbloggaren / stylisten Johanna Bradford (tidigare Tant Johanna) brukar åka på jobbresor ihop. Vi har bland annat varit i Milano, Frankfurt, Köpenhamn och Biarritz tillsammans de senaste åren. Jag tycker hon är en så härlig person och vi funkar väldigt bra ihop trots (eller kanske för?) att våra stilar skiljer oss åt en hel del. Men kanske finns det några gemensamma nämnare? Nyansen på hennes köksluckor spelar i samma liga som en av mina absoluta favoritkulörer, även om jag tolkar den annorlunda i mitt funkishem. Idag släppte Johanna och Krickelin en ny bildserie från hennes hem. Superfint reportage. Nyfiken på att se mer? Klicka HÄR eller HÄR
Foto: Krickelin

My Pinspiration - On My Mind

Jag är inne i en intensiv planeringsfas för olika jobbuppdrag just nu, men också för vårt eget hem och för min personliga utveckling. Har sagt det förr men det tål att sägas igen, mitt Pinterest-konto är min livlina för att kicka igång kreativiteten och det bästa verktyget för att pussla ihop och få styr på spretiga idéer. On my mind just nu? Vårkänslor, förändringens vindar och svindlande framtidstankar. Några mappar som uppdaterats en massé de senaste dagarna: Springtime - Word - Dress me up och White
Bilder: 1 / 2 / 3 /

Veckans söndagssummering v 7 - 2016

Dags att summera ännu en vecka av nyheter och snackisar från inredningsbranschen. Det har bjudits på en hel del snyggt men också en riktig "tavla". I dubbel bemärkelse. Scrolla och kolla!
Men vi börjar med en glad nyhet. För äntligen är de ute i butik. Carina Seth Anderssons fantastiska vaser i samarbete med Marimekko. En sådan glaspjäs ska jag inhandla på måndag! 
I veckan blev det också officiellt att Superfront gör ett samarbete med Nutida Svenskt silver och släpper en serie handgjorda beslag som visas i Superfronts showrooms i Stockholm och Oslo fr o m 25/2. Säljs bara under en period på 6 månader. Priset? Mellan 1050 kr och 1550 kr/ stycket. Jamenar hejbaberiba. Inte så man byter alla knopparna i köket direkt, men en fin solitär på en garderob kanske? 
Via Sanna Fischer Nordströms blogg fick jag nys om det spännande samarbetet mellan Filippa K och Dusty Deco. I Filippa K's butik kommer nämligen ett urval av vintagemöbler, konst och inredningsdetaljer finnas till försäljning tillsammans med SS16-kollektion. Heja!
Så till den omdiskuetrade "tavlan"... Mio är nämligen i hetluften sedan den världskända fotografen Nick Brandt anklagat den svenska möbeljätten för att ha sålt piratkopior av hans kända fotografi ”Elephant on Bare Earth”. Och när man ser målningen intill fotot såhär är det lätt att förstå Nicks ilska. Vilket idiotiskt självmål av Mios underleverantör. Nick kräver 300.000 kr i skadestånd av Mio, förbud mot fortsatt användning av motivet OCH en publicering av domen på annonsplats i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. To be continued.
 
Några andra nyheter du inte får missa
- Sandberg Tapet har släppt en ny ombloggad trendrapport
- H&M satsar på ekologisk hudvård (och fina pumptvålar) se mer HÄR
- Cerveras förra vd Yvonne Magnusson kliver in som vd och delägare i Gallerix. 
 - Sarah Jessica Parker blir Ellos nya frontfigur. Jag hoppas på lite heminredning i filmerna. 
 
Och veckans mest ombloggade lägenhet då? Ja, det är tveklöst den Göteborgska instagramdrottningen Anna Cates magiska gårdslägenhet som säljs via Instagram. Men, jag gissar att dem som läser inredningsbloggar och följer inredningskonton på Instagram redan har sett sig mätta på de bilderna (om inte hittar du hela objektet HÄR) så därför väljer jag att visa nyheten BigFish från BLOOC som hade säljstart i veckan och som också fått fin spridning. Jag gissar vidare att Bjurfors därav inte är helt nöjda med tajmningen av deras stora nyhet (att man avtalat ensamrätt på stylisten Emma Fischer) som också släpptes den här veckan men som inte fått det genomslag det förtjänar på grund av allt annat som hänt samtidigt. Kolla in Emmas två senaste jobb HÄR och HÄR. Fin söndag till er!
Foto: Marimekko, Superfront, Filippa K Man, faksimil SvD, BLOOC

Nya grannar på Spinneriet

Vi har fått en ny granne på Spinneriet i Lindome! På våning tre (samma som jag håller till på) låg tidigare ett Brooklyn-inspirerat gym där jag hade planer att bli en frekvent besökare. Men ägaren Erik fick jobb i Stockholm, så han stängde ner. Gissa om vi hjulade av lycka när det stod klart att där skulle öppna en inredningsbutik istället! De säljer bl a TineK, Himla och Linie Design. När jag la upp en bild från lokalen på mitt instagram trodde några att det var min butik, men så är inte fallet. Det råkar bara stå likadana Menu-stolar runt ett träbord och en svart SMEG-kyl där - men i övrigt ser det inte så likadant ut. Ni måste kolla in INRX om ni har vägarna förbi. Och snart öppnar även kocken Katja Palmblad en restaurang i gårdshuset och då kommer Spinneriet verkligen bli komplett som helgutflyktsmål. Nästan så jag blir sugen på att öppna popup-shop någon helg. Vi får se. Oavsett håller jag er uppdaterade om öppningsdatum för @lillaspinneriet!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Happy Friday!

Jag önskar trevlig helg med ett litet fredagsplock. En personlig inbjudan till Köpenhamn, två tygprover till en kommande sängbeställning (beslutsångest!), en härlig fredagspresent som jag köpte till studion på Spinneriet, ett blombud som kom från Tailsweep (tack!) och en fin bok om Ingegerd Råmans projekt med IKEA som jag fick som pressprov i brevlådan imorse. Dessutom har jag bokat en spännande plåtning med Mama om två veckor, haft möten med mina gamla reklamkollegor från både Valentin och Forsman&Bodenfors idag och tar nu helg med den bästa känslan i magen. Happy Friday på er!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis på Aschebergsgatan 17

När jag ser sådana här lägenheter blir jag alltid så nyfiken. Vem kan det vara som bor så? Förutom att det är en osedvanligt pampig sekelskiftesvåning på 180 kvadrat, med utsikt mot Vasaparken, genomgående fiskbensparkett, 3,20 i takhöjd och stuckaturer på steroider så verkar lägenheten inte överdrivet stylad. Snarare bebodd av någon/några som älskar design. Det sista piffet är självklart fixat inför fotograferingen - men jag tvivlar på att det finns någon stylist som roddar runt med Nogouchi-bord, PK33-pallar och vägghängda Montana-moduler. För att inte tala om all konst. Det måste vara ägarnas. Lite mörk och kanske en afrikansk mask / Buddha-byst för mycket för mig personligen - men en välkomponerad mix som någon måste samlat på sig över tid. Kul att se som komplement till många in-och-ut-full-stylingar på Hemnet! Alla bilder hittar du HÄR

Lookalikes: Rustikt soffbord

När hypade inredningsbutiken Artilleriet tog in soffbordet Reclaimed i sitt sortiment blev det snabbt signifikant med den eklektiska Göteborgs-stilen. Träet som används i deras soffbord kommer från antika kinesiska byggnadskonstruktioner och dörrar och har därav en naturligt sliten yta och patina. Det har synts ofta i inredningsmagasin och på Hemnet de senaste åren, så det förvånade mig inte ens när jag såg ett likadant bord bland Mios "nyheter" för våren 2016. Samma mått och koncept. Förutom att Mios skiva är av brunbetsad furu. För visst är väl de här lika som bär? 
Bild 1: Artilleriet Reclaimed (80x80 cm) pris 5995 kr
Bild 2: Mio Toscana (80x(0 cm) pris 1995 kr

Sponsrat inlägg: The Body Shop Hemp Hand Protector

I samarbete med The Bodyshop vill jag uppmärksamma er på att deras Hemp Hand protector har fått en ny limited Edition-design skapad av en av världens mest kända gatukonstnärer EINE. Men inte nog med det, för varje såld förpackning av denna limited edition-handkräm går 20kr till The Body shop foundation. Det är inte ofta jag gör avsteg från min inredningsprofil, men den här välgörenhetsstiftelsen har som mål att samla in 300 000 pund för olika frivilligorganisationer som arbetar för skydda planeten mot ansvarslös explotering av naturens resurser, rädda utrotningshotade arter och skydda det marina livet från utfiske och föroreningar - så jag tycker det är värt att uppmärksamma. 
Visste du också att hampa är känt för att vara fyra gånger så effektivt som träd för att binda koldioxid? Eller att det är en växt som inte behöver några bekämpningsmedel och som ger en naturlig miljö för det lokala djurlivet, vilket på så sätt hjälper till att skydda den biologiska mångfalden. En mirakelkräm som är bra på många sätt med andra ord. HÄR kan du läsa mer om satsningen och se fler bilder från konstnärens arbete. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
Inlägget presenteras i samarbete med The Body Shop

Instaweek - Life lately enligt min mobiltelefon

Veckorna rusar förbi och jag får nypa mig i armen både en och två gånger över för allt roligt jag får vara med om, se och göra. Att vinna Elle Decoration Award har varit en höjdare på många sätt, för OJ så många roliga jobbuppdrag och intervjuförfrågningar det har ramlat in sedan prisutdelningen. Nu gäller det bara att hålla tungan rätt i mun och att peppa mig själv till att våga lite mer än jag i vanliga fall gör. Här kommer en saxad kompott av mobilbilder och instagramposter från den senaste dagarna. 
1. Lite tjatigt, jag förstår, men jag är så outsägligt stolt över detta pris. Nu är bara frågan vart utmärkelsen ska få äran att hänga. 2. Same presidium as always. På möbelmässan bor jag alltid på Mornington Hotell. Kärt återseende och samma bildvinkel år efter år. 3. Ett av många tillfälliga kontor den senaste tiden. Här med utsikt över Nybrogatan. 4. Långa hotellfrukostar. Det och ihållande nätter av sömn. Kan vara bland det bästa med att resa i jobbet. 5. "Courage doesn't mean you don't get afraid. Courage means you don't let fear stop you". Mitt motto i skrivande stund. 6. Middag på Milles. En upplevelse för alla sinnen. 7. Mina senaste två belöningspresenter till mig själv. En litografi av Helena Schjerfbeck och Tennets pall Knappen som legat på min önskelista länge. 8. Ny passkostym i läder med präglade initialer. En kompis för livet. 9. Sist men inte minst en av många moodboards från veckans inredningsjobb med Pella. Det var länge sedan jag hade så kul på jobbet som jag haft de senaste dagarna. Tack för det!

Mitt senaste köp - Pallo från Skruf

Jag har gått och sneglat på Carina Seth Anderssons vas Pallo från Skrufs Glasbruk ganska länge men inte känt att jag haft någon bra plats för den stora pjäsen. Tills igår, när Pella pushade mig att slå till. Varför då? Jo, men den passar ju alldeles strålande i köket på Spinneriet. Med 4 meter i takhöjd och ett bord för 12 behövs en rejäl vas som tar för sig. Nu väntar vi bara på att de knoppiga magnoliakvistarna ska ta sig så kommer det hela bara bli ännu finare. Väkommen till studion Pallo!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Dagens kontor

Den här veckan jobbar jag och Pella Hedeby med ett superroligt inredningsprojekt för en reklamfilm, som ni kommer få se resultatet av längre fram i mars. Dagens kontor var alltså av den ambulerande sorten, "on location" och med tidig revelj. Tre rum ska göras om i en 60-talsvilla och det här är känslan vi försöker få fram i sovrummet - där familjen önskat en mer ombonad och dressad stil. Pinterest i all ära men ibland kan man behöva ta och känna på olika kombinationer för att kunna förklara vad man menar och då kan en svart kapaskiva eller ett större kartongark med tidningsurklipp, material- och textilprover vara en bra början. Fixerar man allt med nålar eller lim (och väljer lätta saker som kan fästas vertikalt) så kan ett moodboard också funka som en dekoration i sig, i väntan på det färdiga resultatet. Fint att hänga upp i arbetsrummet eller på kontoret som en påminnelse om målet man jobbar mot. Dagens tips! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Inspiration fjällstuga - Ett Drömhus i Lofsdalen

Som den Norrlänning jag är har jag alltid ett öga öppet för fjällstugor, även om det är långt borta att vi skulle skaffa en just nu. Men på Elle Decoration Awards kalas pratade jag en stund med Drömhus-Helena och kom plötsligt på att jag aldrig tipsat er om hennes f a n t a s t i s k a  hus i Lofsdalen. Och lite bloggkärlek kan väl aldrig skada på en måndag. Det här är den finaste Fjäll-getaway jag sett, någonsin. 
Fåtölj av Mats Theselius från Källemo, soffbord av Poul Kjaerholm och en utsikt to die for. 
Men förutom det som tronar bakom glasrutorna, kolla in golvplanket. Så breda och fina!
Vilket Helena tagit igen snyggt i bordet, Dienesen? Stolarna är Bohlin-favoriter från Gemla! Vill du se mer bilder, missa inte Helenas blogg på Sköna hem. Flitigt uppdaterad med egna bilder. 
Foto: Helena Köhl, Blogg.skonahem.com/dromhus/

Veckans söndagssummering v 6 - Stockholm Furniture Fair 2016

När det har varit möbelmässa tar söndagssummeringen och spaningen från Stockholm Furniture Fair ut varandra litegrand, därför slår jag ihop mina egna noteringar med veckans mest omsnackade nyheter. Tidigare års summeringar hittar ni HÄR (2015) och HÄR (2014). Hoppas ni gillar!

Hur var årets upplaga av SFF?
Väldigt positiv. Jag håller med Lotta Agaton och Stefan Nilsson där. Såhär uppsluppna har jag inte upplevt besökarna, utställarna och formgivarna på SFF på mycket länge. Att jag själv dansade runt i mässgångarna har ju sin förklaring, men det var roligt att känna in den "glada" och opretentiösa stämningen i år. Både på mässan, pressvisningarna och kvällseventsen inne i stan.
 
Årets guests of honours? 
På entrétorget hade Barber & Jay Osgerby byggt upp en fin lounge där man kunde vila i deras möbler och spana på makalöst vackra rislampor som dinglade ner från taket. 
 
Vilka färger är det som gäller våren 2016? 
Rosa, rosa, rosa... I alla dess nyanser. Från dämpat nude (och fläskrosa som min norska vän och färgexperten Daily Dagny kallade den kulören) till mörkt vinrött. Och grönt. Massor av grönt. Jag såg också mycket brunt, och fortsatt en del blått. 
 
Något annat du noterade? 
Vad kallar man den välvda art-deco-bågformen på svenska? Jag såg den på så många ställen i olika montrar. Och I Note designs Arch-hyllor för Fogia, i Lisa Hillands serie Arches (se bild nedan)... 
 
Årets bloggfavorit?
Strings nya rostfria pockethylla i limiterad upplaga av Mats Theselius? 
Hattpinnen Panama av Claesson Koivisto Rune? 
Eller Lisa Hillands fina klädställning för Kullaro?
 
Årets inspirationskälla?
Som redan nämnt verkar Art decon vara en epok som inspirerar många just nu, liksom influenserna från 70-talet som håller i sig från föregående mässor - men 90-talet känns som en bubblare i sammanhanget. Så många referenser till detta bespottade årtionde tror jag inte jag sett tidigare. Men kom ihåg vart du läste det först. Hej havrefärgat! Vi ses 2017. 
 
Årets konstigaste? 
Årets mest skruvade lansering måste vara visningen av IKEA-kollektionen GILTIG av Katie Eary som visades live on stage på Elle Decoration Award. Levande lampor och rörliga modeller med sjöjungfrustjärtar och psykadeliska mönster. Väldigt... mmm... märklig installation? 
 
Några material man ska hålla utkik efter?
Förutom ljusa träslag, läder och lackade stålrör som håller i sig? Terazzo (gärna i jordiga färger) konkurrerar ut marmorn och glasskivan verkar vara en annan ny favoritskiva på soffbord.
 
Mest omtalade montern?
Foscarini hade byggt en färgsprakande tunnel och Doshi & Leviens konceptualisering för Bolons fick många lovord men allra mest gillad och "har-du-sett"-ad tror jag ändå att ett i sammanhanget så "okreddigt" företag som Tarketts lada blev. Bildexempel hittar du HÄR och HÄR
 
Några snackisar man bör känna till?
Att fler företag lanserat sk. instegsprodukter. Mindre, billigare, varumärkesbärare som kilar in foten i dörren till presumtiva kunder och skapar relationer med nya målgrupper. Min favorit? Fogia som annars gör större möbler visade en ny serie bruna keramikkrukor av Carina Seth Andersson.  
 
Vårens vinnare?
Miljön. Hoppas jag. För så mycket uppmärksamhet som hållbarhetsfrågan hade fått av utställare och formgivare på den här mässan tror jag aldrig vi sett maken till tidigare. Jag håller förvisso med Nirvans tankar från förra året om att allt annat är skam, men det gör mig ändå glad att miljömedvetet inte måste vara synonymt med en viss stil utan att det kan genomsyra hela spektrat. 
 
Om du bara får välja en enda sak. Vad skulle du ta med dig hem från årets upplaga av SFF?
En svensk fåtölj eller loungemöbel. Ovan nämnda Nirvan och Norrgavel lanserade en ny Easy Chair som redan benämns som en blivande klassiker och Gärsnäs presenterade inte mindre än tre uppsnackade varianter av den varan i år. Julius av Färg & Blanche. The PoP Sofa med rottingrygg av Patrik Bengtsson och Pierre Sindre ochDavid Ericssons fåtölj Hedwig. 
Foton: Sofie Bengtsson och Frida Ramstedt, för Trendenser.se

Sponsrat inlägg: Frida ❤ IKEA ❤ Umeå = SANT!


När man läser intervjuer med formgivare, stylister och inredningsbloggar som får frågan om var deras inredningsintresse började, så är det närmast obligatoriska svaret ”att de möblerade om hemma redan som barn” eller att de "gillade att inreda i sina dockhus". Så var det för mig också. Men om jag ska ta min analys ett spadtag djupare så var jag en ganska blyg viol när jag växte upp. Att experimentera och utforska min tonårsidentitet med hjälp av mode och annorlunda kläder var därför aldrig ett alternativ för mig. Jag ville ju inte sticka ut och synas. Däremot älskade jag att möblera om och prova olika stilar i mitt flickrum, så inredning och design blev min uttrycksform. Där kunde jag sväva iväg hur mycket jag ville och testa nya idéer utan att behöva ställa mig själv i strålkastarljuset. 
 
Jag klippte och klistrade också och byggde tredimensionella rum i gamla skokartonger tillsammans med mina kompisar. Idag kanske man skulle säga att vi gjorde moodboards men på den tiden handlade det mer om dagdrömmar och framtidsfantasier. Hur skulle vi bo när vi blev vuxna och vilka liv ville vi leva? Vem ville vi vara? Och hur kunde man gestalta det med hjälp av möbler och inredningsdetaljer. På den tiden fanns ju varken internet eller samma utbud av inspirerande inredningsmagasin som idag. Därför var IKEA's årliga katalogutskick en högtidsstund och startskottet på en ny säsong av idéer och inredningslösningar. 
 
Eftersom vi hade 35 mil till närmsta varuhus åkte vi inte till IKEA särskilt ofta och varje besök föregicks av noggrann planering och minst tre varv i butiken. Ett första för att titta runt i utställningarna, ett andra för att handla och ett tredje för att bocka av alla inköpslistor man fått med sig från vänner och grannar. Och jag åkte alltid därifrån med bilen full av grejor och huvudet fullt av inspiration. För att inte tala om känslan av att ”allt är möjligt”. Kanske inte så konstigt att IKEA snabbt blev min framtida drömarbetsgivare? Ni som har följt mig länge vet ju också att förkärleken till IKEA var en stark drivkraft till att jag startade Trendenser när jag pluggade på universitetet, just därav.
 
Under de tio år som passerat sedan jag startade min blogg har det hänt väldigt mycket. Både med min egen "karriär" och kunskap om branschen, liksom med vår allmänna inställning till inredning och boende. För att inte tala om vår finansiella miljö och ränteläget. Idag är vi många som använder möbler som ett sätt att markera vilka vi är eller önskar att vi vore även i vuxen ålder och givet den låga räntan blir "redskapen" vi använder bara större och större. Vi pratar inte längre skokartonger och flickrum, utan riktiga möbler, hus, sommarställen och renoveringsprojekt. Idag bygger vi en stor del av vår identitet kring vårt boende och väljer inredning lika mycket för vad den ska säga om oss, som för vad den faktiskt ska användas till. Och många gånger gör vi det både kortsiktigt och nyckfullt. Det bekymrar mig. För det är stor skillnad på att experimentera med design i drömmarnas värld och att göra det med resurskrävande soffor, sängar och möbler. Inte minst ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
 
Jag säger inte att det är något fel i att vilja omge sig med fina saker, det vill ju jag också - men en vacker kuliss betyder ju ingenting om vi snart inte har någon jord kvar att bo på. Vad har vi då för framtid att se fram emot? Det här är något jag funderat väldigt mycket på den senaste tiden, inte minst eftersom jag jobbar med inredning på heltid numera. Hur ska jag förhålla mig till det här? Vad kan jag bidra med? Och om man inte kan göra allt, räcker det att göra något alls? IKEA’s ambition att ta mer ansvar för naturens resurser och ett mer hållbart samhälle inspirerar mig, och säkerligen många fler. Om vi alla hjälps åt att fatta smartare beslut i stort och smått, och om vi vågar ifrågasätta oss själva och hur vi tänker kring heminredning - så tror jag det kommer ta oss en bra bit på vägen mot en mer hållbar värld. 
 
Och mot bakgrund av allt det här; min uppväxt i Umeå, min personliga resa och min bloggkarriär och inte minst mitt pågående sökande i hur jag ska förhålla mig till mitt miljötänkande vs mitt jobb - är jag så outsägligt stolt över att få vara en del av IKEA’s nya satsning på hållbarhet och en del av IKEA’s öppningsvecka när de slår upp portarna för ett nytt varuhus i min gamla hemstad Umeå. Det sluter min cirkel och ger mig hopp om framtiden. Kom gärna och lyssna på mina föreläsningar på varuhuset, eller Umeå universitet så lovar jag att berätta mer om hur jag tänker.
 
Hoppas vi ses!
 
 
Kom och lyssna på mina föreläsningar på IKEA Umeå:
27/2 kl 12.00 Plats: IKEA Umeå Tema: Inspiration och idéer för hållbar inredning
27/2 kl 14.00 Plats: IKEA Umeå Tema: Inspiration och idéer för hållbar inredning
1/3 kl. 12.00 Umeå Universitet Tema: Studentföreläsning // USBE karriärcenter
 

Bjuder på en sneak peek på IKEA's kampanjbilder inför varuhusöppningen i Umeå. 
Samtliga av dem är snyggt stylade av Pella Hedeby och fotade av Ragnar Ómarsson.
Foto: IKEA Umeå / IKEA Livet Hemma. Fotograf: Ragnar Ómarsson
 
*inlägget presenteras i samarbete med IKEA 

3 x auktionstips Svensk design

Under designveckan hade Stockholms Auktionsverk vernissage för en ny temauktion och utställning med nutida svensk design. Jag var förbi på Slakthusgatan och kollade in "Svenska Designmöbler - made in Småland 1900-1999" och de möbler / prototyper som man nu kan buda på (finns även i deras app och på Lauritz, eftersom de tillhör samma organisation numer). Här är tre favoriter som skulle kunna få flytta in hos mig. På måndag faller klubban i onlineauktionen. Alla objekt du kan buda på hittar du HÄR!
JONAS BOHLIN, stol, "Vilda" från Gemla i ask med naturläder, höjd 89 cm
Originalprototypen till LISA HILLAND's sittpuff/pall "Pompom" för Svenskt tenn i naturfärgat läder, tillverkad av tapetsör Carina Grefmar, höjd 22, diameter 66 cm. Inuti puffen finns ett hemligt meddelande om skapelseprocessen kring puffens tillkomst ämnat för framtida generationer!
CLAESSON KOIVISTO RUNE, sideboard, "Kilt", formgivet för Asplund 2009, vitpigmenterad ek, höjd 85, 120 x 29,5 cm

Happy Frida(y)!

Alltså, vilken härlig vecka det här blev. Efter prisutdelningenElle Decoration Awards i måndags, med efterföljande fest på Café Opera, har jag gått runt med ett enda stort leende från öra till öra. Lägg till den bästa möbelmässan på länge, givande pressvisningar och möten i Stockholm, ett svanenmärkt soffköp (äntligen bestämt tyg) och dagens roliga stylingjobb för Finska Langö Home som strössel på det och ni förstår att jag tar helg med den bästa känslan i magen. Enda minuset? Jag förlorade nyss ett vad och då blev det bad (!) Brrr... Jag vet inte om det syns på bilden men det var svinkallt. Till och med för en Norrlänning som mig. Nu klappar jag ihop datorn för idag och önskar er Happy Friday!
Foto: Anna Ramstedt, för Trendenser.se

Hemnetgodis på hemlig adress

Efter en intensiv mässvecka tar jag en kort paus i rapporterandet därifrån för att visa en sneak peek på en magiskt fin lägenhet som är till salu via ESNY just nu. På hemlig adress förvisso, men jag har tiggt till mig bilder efter att ha sett den via deras instagram-konto. Vad jag fastnade lite extra för? De långa läderlindade handtagen i Binova-köket. Så snyggt att bara sätta beslag på några väl valda luckor. Fick en flashbackförälskelse i Liv-lampan i sovrummet och föll som en fura för kakelsättningen samt dubbelduscharna i badrummen (med inredning från Agave). Flott och tidlöst, "trots grått". 
Foto: ESNY med tillåtelse

Stockholm Furniture & Light Fair 2016 - Trendutställningen

I tisdags öppnade möbelmässan i Stockholm, eller Stockholm Furniture & Light Fair som är den mer officiella benämningen. Jag har självklart varit på plats med kameran och spanat in såväl utställningar som montrar och pressvisningar för att ni som följer bloggen men inte har möjlighet att gå på mässan ska kunna få ett smakprov av det som visas där den här veckan. Först ut i min rapport? Årets trendutställning som sammanställts av formgivaren Emma Olbers, finska inredningsstylisten Susanna Vento och inredningsstylisten Christine Rudolph från Danmark under temat "Nature is back for good". Liten men naggande god, med stort fokus på naturmaterial som trä och läder. Två tummar upp från mig! 

Istället för att peppra er med "mässbilder" så bjuder jag på några väl valda vinklar och visar helheten i en kort film med hela utställningen i rörligt format. Hoppas ni gillar! 
 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Elle Decoration Award 2016 - Jag vann priset "Årets inredningsblogg"

Igår gick Elle Decoration Award av stapeln i Stockholm med en namntung publik av branschfolk. Och vet ni vad? Jag vann priset för Årets Inredningsblogg 2016. Hurra!!! Stort stort tack till alla er som röstat fram mig. Jag är verkligen så himla glad och stolt över utmärkelsen och det betyder så mycket att jag fick det här priset tack vare er som följer mig. Det här var ett ny kategori för i år, och jag är väldigt glad över att Elle Decoration väljer att uppmuntra oss bloggare och ge oss en klapp på axeln istället för att se oss som konkurrenter. Hatten av till Svante och gänget för det. Här kommer några bilder från kvällen! 
Syns lite dåligt i mökret, men jag satt bakom Ilse Crawford och Ingegerd Råman. Två förebilder.
Renée Nyberg gjorde en strålande insats som konferencier. 
Glada vinnare på scén. Jag fick nypa mig i armen både en och två gånger. Tänk att idén jag fick i ett studentrum för 10 år sedan har tagit mig hela vägen hit. Att jag får jobba heltid med min hobby och inte minst att jag har blivit kompis med många som har ritat den design jag älskar. Det är obetalbart! 
Vilken kväll det blev! Både Aller och Trendgruppen ska ha en elogé för ett välordnat event. Och tack till Carina Nilsson som fixade hår och make på mig. Nedan ser ni mig och Elle Decorations chefredaktör på röda mattan och här kan du se ett Webb-TV-klipp från galan!
Foto: Frida Ramstedt / Anna Ramstedt / Elledecoration.se

Veckans söndagssummering v 5 - 2016

Så var det söndag igen och dags att laga till en visuell omelett av veckans viktigaste nyheter från inredningsbranschen. Upptakten inför Stockholm Furniture Fair (som öppnar på tisdag) har fyllt inboxen och det vankas många spännande samarbeten i vår. Scrolla och kolla!
Iittala inleder samarbete med Issey Miyake. De 30 produkterna i kollektionen premiärvisas på Wetterling Gallery under Stockholm Design Week först, sen åker de vidare till MoMA New York.
Dirty Linen har inlett samarbete med modeföretaget Whyred i vår och lanserar en kollektion bäddset under gemensam flagg. Resultatet? Insomnia - en limiterad och mönstrad serie i linne.
Inför Alla-hjärtans-dag lanserar Byredo doftljuset Loose Lips i rosa, vilket fått stor spridningnätet.
Stylisten Saša Antić är aktuell med en ny serie lampor för Lightworks som heter EXIMIUS
Steltons nya årsfärger för 2016 är inspirerade av modet i Milano. Långsökt inspiration kanske men rosa, bordeaux och antracitgrått är onekligen poppis nu så bra jobbat av produktutvecklarna.
 
Några notiser:
- Prins Carl Philip är aktuell med en ny serie glas för tyska Zwiesel
- IKEA har visat sin sommarkollektion (lite tidigt eh?)
- Hemtex har släppt bilder på sin nya serie av Lovisa Bufitt, i butik v 12
- Signe Persson Melin är aktuell med en ny ljusstake för Byarums bruk
 
Jag avrundar svepet med nyheten att bolaget HEM har blivit uppköpta av riskkapitalbolaget Ormand AG. Den anonyma ägaren till Vitra. Spännande! Ska bli kul att se vart de tar varumärket i framtiden. Klart är i alla all att fd. Form Us With Love medlemmen Petrus Palmér kliver upp och tar över som VD efter Jason Goldberg. Nu laddar jag för möbelmässvecka extra allt. Fin söndagskväll till er! 
Foto: Iittala, Dirty Linen, Byredo, Lightwork, Stelton, HEM

FilippaK's visning #seekingpatterns

Den här nyheten borde jag egentligen spara till veckans söndagssummering ikväll, men eftersom det finns så många fina bildvinklar vill jag inte decimera det till en kort notis. Bäst från modeveckan ur en inredares perspektiv? Filippa K's kampanj #seekingpatterns och installationen på Tjeckiska ambassaden. 40 konstverk skapade av Julia Hetta och Åsa Stenerhag. Jag älskar konceptet. Konst, mode, foto och design i symbios. Och ja, en av dessa kampanjbilder skulle gärna få hänga på en vägg hemma hos mig. 

Happy Weekend!

"Har du köpt vissna blommor?" undrade Niklas lite förvånat när jag kom hem med den här fredagsbuketten igår. Ett stort fång franska tulpaner som bugade sig över vaskanten redan innan kvällsmiddagen hade hunnit serveras. Och okejdå. Lite slokna kanske de är. Jag fick dem faktiskt nästan gratis för att bladen hade tagit skada i transporten. Butiken hade tänkt slänga dem. Men faktum är att jag gillar tulpaner som allra bäst när de är såhär. Lite bedagade, nästan på upphällningen. Och jag åker ju till Stockholm för möbelmässan snart, så det gör inte så mycket om de kroknar i förtid. På tal om det är det hög tid för mig att boka tågbiljetter och bord till imorgon. Kommande dagar väntar ett pärlband av roliga jobbmöten, pressvisningar och events. Så på återseende från huvudstan och happy weekend till er!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis på Lidingö

Ibland går det lite rundgång bland de mäklarfirmor som lyfts i sociala medier, därför blir jag alltid lite extra glad när man springer på inspirerande objekt hos någon man vanligtvis kanske inte har med på radarn. Som AnnaSki. Kolla in den här pärlan som är till salu på Löparstigen 5a. Jag TOK-älskar de tidlösa badrummen och köket. Känns så uppfriskande funktionellt bland en hord av mycket "samma samma lösningar" just nu, om ni förstår vad jag menar. 
Foto: AnnaSki via Hemnet

Önskelista februari 2016

Jag vet inte om det har med den här veckans väder att göra (fågelkvitter och barmark betyder faktiskt vår för en Norrlänning) men jag längtar så vansinnigt efter att få leka lök och skala av mig lager efter lager av tjocka plagg just nu. Idag sken solen och för en liten stund kändes det som... april? Min önskelista för februari innehåller ett par saker från mina samarbetspartners och är klart influerad av att vi går mot ljusare tider. 
1) Jag har inlettt ett samarbete med Busnel i år (hurra för det! dansade i cirklar när det blev klart tidigare idag) eftersom jag alltid älskat deras klassiska franska plagg och i vår har jag beställt deras Capé i Khaki. Love it! 2) Tänker att den kommer bli supersnygg till ett par ljusa jeans och 3) vita sneakers. Dessa från Nike är på min önskelista. Men finns de i damstorlek 37 undrar vän av ordning? 4) Den här vita polotröjan i bambu från Ellos Conscious choice collection fick jag upp ögonen för när jag letade produkter till ett kommande stylinguppdrag, och den skulle matcha min tänkta outfit perfekt. 5) I övrigt funderar jag mycket på belysning. Speciellt i vardagsrummet just nu och är inte helt främmande för en lampa ovanför det (blivande) soffnordet. Wegners klassiker skulle hålla för ögats slitage i många år. 6) Och så måste jag se över min "vasgarderob". Snackade med blomsteraffären idag och tydligen är det viktigt att ha en vas med midja till tulpanerna. Det får bli en av mina investeringar till hemmet i februari. 
 
*innehåller affiliate-länkar

DIY: Egna vykort med akvarellfärg

Nästa vecka är det Alla-Hjärtans-Dag (14/2) och för dem som vill vara ute i god tid är det dags att börja förbereda kort och hälsningar till dem man tycker om. Vi testade en rolig DIY-idé med akvarellfärg idag. Ett superenkelt sätt att göra egna kort och vykort. Måla fläckar med vattenfärg på vanlig vit kartong och låt torka. Skriv sedan din hälsning med en vit gel-tuschpenna, direkt på den färgade ytan. Resultatet blir superfint, och betydligt roligare att få än en förtryckt hälsning. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Inspiration barnrum - styling vs verklighet

I läsarundersökningen var det många som bad mig om tips på inredningsdetaljer till barnrum, så sagt och gjort. Jag bäddade Max säng och puffade upp några av mina favoritkuddar mot väggen. Fram med kameran, klick klick och så var det klart....Men. Medan jag vände ryggen till och gick iväg för att lägga undan kameran på ett säkert ställe, så var det någon som passade på att styla om lite. Så jag bjuder på två foton till detta inlägg. "Den arma mammans önskan" vs. Verkligheten. Gissa vilket som visar den sanna bilden av hur det oftast ser ut där inne. "Mamma titta, jag kör lastbil!"
Ovan: Fine Little Days grå Grankudde, en båtkudde i filt och en "ansiktskudde" med tygapplikationer som jag fyndat på Zara Home i Frankfurt - som man säkert kan sno ihop själv om man är lite händig. Tapeten är Kaspar & Saga från Sandberg som jag fick göra om i en ny grå färgställning efter lite trug när Max föddes. Och det blå överkastet är budgetkapet FABRINA från IKEA. Nedan: Extra allt! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Lookalikes: Sjögräskorgar

För ett par år sedan var de här hopfällbara korgarna i sjögräs vansinnigt svåra att få tag på. Jag minns att jag beställde mina efter mycket manklemang från en webbshop i Amsterdam, med rätt dyr frakt som följd. Hursomhelst. Under senare tid har danska Bloomingville exploaterat dem ordentligt, så nu är de inte länge lika svåråtkomligt gods. Och kanske än mindre nu när svenska kedjan Indiska lanserat en egen version i LOLLO Basket. Dryga hundralappen billigare med identiskt format. Antagligen är det ingen formgivare i väst som kan ta credd för dessa, utan säkert någon Asiatisk producent, men det förtar ju inte att de här ändå är lika som bär, trots att två olika företag skor sig på dess popuaritet. För visst är väl de här lika som bär?
 
Bild 1: Bloomingvilles förvaringskorg i sjögräs, pris från 269 kr/st hos bl a Rum21.se 
Bild 2: Indiskas nya förvaringskorg Lollo i sjögräs, pris 149 kr/st

Sponsrat inlägg: Jotun LADY Minerals

Idag har det varit pressvisning och premiär för Jotuns nya färgsatsning LADY Minerals. En helt ny färdigblandad kalkfärg, baserad på naturliga pigment som släpps i 21 olika kulörer och som är betydligt smidigare att måla med än traditionell kalkfärg (där man måste mixa och vispa pulver och hålla på, vilket jag tycker dammar onödigt mycket). Jag har fått första tjing på att visa de fina kampanjbilderna på min blogg i samarbete med Jotun. Färgen är tillverkad av äkta kalksten och passar till släta innerväggar men också till eldstäder eftersom den tål värme. Jotuns LADY Minerals kan också användas på ytor som är utsatta för slitage eller där det finns en risk för vattenstänk om den kombineras med LADY Minerals Seale. Vill du se fler foton? Kolla in mitt instagramkonto @trendenser eller Jotuns egna @jotunlady
LADY 1877 Vallmofrö 
LADY 8470 Smooth White
Jotun LADY 1462 Grå skiffer


Foto: Siren Lauvdal Styling: Jannicke Kråkvik & Alessandro D’Orazio
*Inlägget presenteras i samarbete med Jotun LADY Minerals


Pläden

Jag fick så många frågor om mohairpläden som syntes på bild i mitt senaste fredagsinlägg att jag känner mig manad att svara offentligt om det kanske är fler som undrar vart den kommer ifrån. Jag köpte den på Svenssons i Lammhult i höstas och märket heter Cozy Living Copenhagen. Den som har bra minne kanske också kommer ihåg att jag hade med pläden i min önskelista i slutet av augusti förra året, så det här är ett bildbevis på att jag faktiskt köper det jag skriver om. Älskar de tjocka fransarna och den rejäla känslan. Och till dem som undrat om fägen så är detta är den som kallas "offwhite". 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Annons
Annonsera