Need, Read, Wear, Want

Såhär års när det börjar bli mörkare om kvällarna blir jag alltid sugen på att kura skymning och göra det mer ombonat hemma. Fyra inredningsrelaterade funderingar på det temat som snurrar i mitt huvud just nu, nedkokat till en klassisk bloggrubrik: Need, Read, Wear, Want!
Need - Sänglampor och läslampor
Jag funderar mycket på belysning just nu. Men också på skrytstatus. Och funktionsfokus. Jag tror jag har sett mig mätt på uppmärksamhetstörstande designerlampor som är mer dekorativa än funktionella. Jag vill skala ner och bort. Satsa på mjuk belysning och bländfria lampor i höst, gärna med skämar som har genomsläpp. Just nu är jag helt insnöad på Zlamps modeller från 2006. Så enkla och fina. Deras svensktillverkade lampor från Anderslöv är dessutom producerade med högsta hänsyn till miljön. 
Read - Home is where the heart is?
Som sagt, jag är inne i en väldigt grubblande och reflekterande period just nu. Men ibland upplever jag att vi krumbuktar oss bortom rim och reson i inredningsbranschen. Och att vi tycks ha glömt bort essensen av ett hemtrevlig hem i jakten på bildsköna inredningsprojekt. Trivs vi i verkligheten? Är det mysigt hemma? Sänker vi axlarna och slappnar av när vi kommer innanför tröskeln eller tar vi på oss de kritiska glasögonen och skriver fixalistor som aldrig tar slut. Har hemmet slutat att vara vår borg och bara blivit en neverendingstory av förbättringsåtgärder? Hey jag är inte bättre själv, men mitt mål är att bli mer mindful hemma i höst. På det temat är jag också nyfiken på vad som gömmer sig bakom pärmarna i boken Home is where the heart is? från Ilse Crawford. På min läslista!
 
Wear - Vintergarderoben
Än verkar sommarvärmen inte riktigt vilja ge sig (idag var det ju så kvavt att det lika gärna hade kunnat vara juli) men jag längtar efter att få göra säsongsskifte i min garderob och packa upp vinterplaggen från sina kartonger. Jag ser fram emot att hänga undan sommarklänningarna och ställa undan sandalerna för i år och ge plats åt mina varmare favoriter istället. I helgen tror jag det är dags att ta tag i säsongsrockaden och att vädra och stryka mina stickade plagg som legat i en låda sedan i maj!

Want - Läderdyna till vår hallbänk
Pinsamt att erkänna men ända sedan vi flyttade in i huset har en måttbeställd läderdyna till vår sittbänk i hallen stått på inköpslistan, men jag har inte kommit mig för att beställa den. Vilket grämer mig lite, för tänk så patinerat och fint skinnet hade varit vid det här laget. Nåväl. Bättre sent än aldrig. Den här modellen från Københavns Møbelsnedkeri påminde mig om att ta tag i detta senast september!

Tavelväggstävling med Absolut Art - Vinn presentkort på 5000 kr

I samarbete med det digitala konstgalleriet Absolut Art arrangerar jag just nu en tavelväggstävling där du har chans att vinna 5000 kr i presentkort att använda i deras webbshop. Absolut Art har tagit fram ett nytt verktyg som gör att man enkelt kan testa olika tavelkombinationer i digitalt format för att snabbt få en överblick hur de olika motiven passar i färg och storleksförhållanden med varandra. Det finns olika miljöer att välja mellan och du kan ändra väggfärg om du vill (på bilden nedan ser du Fogias soffa Tiki). Alla som testar verktyget och sparar en tavelvägg är med och tävlar om presentkortet! Här kan du se de inkomna bidrag och även rösta på din favorit. Tävlingen pågår till den 11 september kl 23.59. Lycka till!
 
Klicka HÄR för att komma till tavelväggsverktyget!
 
Tävlingen är nu avslutad. Vinnare blev "Allt för konsten" av Wilma!
 

Tävlingsvillkor: Absolut Art and Trendenser.se have teamed up to bring you this Art Wall Design Competition. The wall with the most votes when the competition closes wins a gift card for 5000 sek. Competition ends 2016-09-11 23.59 CET. Ev. Vinstskatt betalas av vinnaren. 
 
Inlägget presenteras i samarbete med Absolut Art och innehåller affiliatelänk

Prydnadskuddar i en hörnsoffa?

Trots att det nästan alltid visas 3-sitssoffor på de stylade vardagsrumsbilderna i inredningsmagasinen och på Hemnet så tycks verkligheten vara en annan. Såhär års får jag alltid många önskemål om tips på hur man kan arrangera prydnadskuddar i hörn- och divansoffor. Tricket är att jobba med olika format samt att gruppera mera. Den amerikanska webbshopen Caitlin Wilson bjuder på tydlig illustration som jag tagit mig friheten att översätta till svenska mått. Tycker du det är svårt att hitta kuddar i 60*60 cm kanske det är lättare att jobba med 50*50 cm och 40*40 cm för att komma åt en liknande känsla. 
Jag gillar också hennes förslag på hur man kan skapa harmoni även om man väljer olika mönster/ nyanser/ färger på kuddarna. Hennes recept är att varje storlek ska se likadana ut, så köp de större (60*60 cm) kuddarna i samma mönster/färg och satsa sedan på att hitta tre stycken 50*50 cm i liknande stil och bryt av med den avlånga 30*60 cm kudden i mitten. Inget facit men ett bra uppslag att utgå från!

Foto/Illustration: Caitlin Wilson

Lookalikes: Runda ljusstakar

I vanlig ordning kom jag inte bara hem från Formex med massor av inspiration i bagaget, utan också med en hel del uppslag till min kategori "lookalikes". För ett par år sedan gjorde Muuto succé med sin runda ljusstake Gloria (som finns i flera färger) och jag fick direkt flashbacks till den när jag såg House Doctors nyhet The Ring. Olika material men snarlik form. Eller vad säger du om de här? Lika som bär?
Bild 1: Muutos Gloria pris 749 kr
Bild 2: House Doctors The Ring, pris 265 kr
 

Bloglove: @klintdrupp

Lite motsägelsefullt, eftersom jag själv inte bjuder på några bilder från mitt eget hem, men jag tycker det är så härligt att få kika in genom instagramfönstret till andra inredningsintresserade. Inte minst i andra länder. Danska bloggaren Jesper Klintdrupp Poulsens hem är så fullmatat med skandinaviska designklassiker att man häpnar. Lite för minimalistiskt (och dyrt!) än vad jag kan ha med en vild treåring i huset men icke desto mindre fascinerande att följa på distans, just därför. Kolla in hans konto på @klintdrupp
Foto: Jesper Klintdrupp Poulsen

Veckans söndagssummering v 34 - 2016

Veckans största händelse i inredningsbranschen är såklart Formexmässan (Nordens största fackmässan för inredning och design, HÄR hittar ni min rapport) men parallellt med detta har det släppts en del annat som inte visades upp där. Här kommer en nyhetssummering från veckan som gått. 
Danska ByLassen som mest är kända för designklassikern Kubus har breddat sin repertoar med allt från möbler till tavlor de senasre åren och är nu aktuella med... en ny porslinsserie!
Muuto, har smygvisat sina nyheter inför nästa veckas mässa i Paris. På Maison Objet kommer man bl a lansera nya kandelabern OPEN av svenska Jens Fager. Snyggt! Därtill släpps de populära krokarna Muuto Dots i silvrig metall! Ny storsäljare på G?
Det var en liten skräll att Svenska Linum valde bort Formex i år (till förmån för en liten installation på NK, som jag kollade in den men det kändes inte så fotovänligt). Varumärket firar 50 år med kollektionen Big & Bold och i veckan kom fler pressbilder på nyheterna i jubileumskollektionen. 
I höst introducerar TypeO en kollektion framställt i ett för Sverige ännu relativt okänt material - förstenat trä, eller ’petrified wood’ (som det heter på engelska) är något som indonesiska lantbrukare ofta påträffar i åkrarna i samband med skörden, och blir till en extrainkomst sedermera fina unika bokstöd!
 
Notiser: 
- Ellos går offline och öppnar Pop-up-shop i Mall of Scandinavia
- Lagerhaus firar 20 år i höst
- Modeföretaget DesignWerket lanserar inredningskollektion!
- Och Philippe Starck som kanske är mest känd hos allmänheten för sin design för Kartell har tagit fram tre olika parfymdofter som lanseras under det egna varumärket Starck Paris.
 
Supertalangen Faye Too Goods femte inredningskollektion kommer visas på  Friedman Benda gallery i början på nästa år. Jag gissar att hennes materialval "optical glass, silver nitrate bronze, mud and tapestry" kommer bli trendsättande. Veckans mest omskrivna Hemnet-objekt då? Den här ombloggade lägenheten som är till salu hos Alexander White bjuder på lite annorlunda inspiration. Inte minst för köket. Kolla in hela objektet HÄR. Skön söndag till dig!
Foto: ByLassen, Muuto, Linum, TypeO, Faye Too Good, Alexander White

Sponsrat inlägg: Rabattkod hos Mathem.se

I samarbete med Mathem.se har jag fått möjlighet att ge Trendensers läsare (som ännu inte testat deras tjänst) en rabattkod som ger 200 kr tillbaka vid beställningar över 800 kr. Det är lätt att förväxla alla matkassar på marknaden med varandra men det jag gillar bäst med Mathem.se är att man kan göra egna inköpslistor (man är inte låst till en veckomeny) och man kan skapa egna "prenumerationer" på basvaror man behöver regelbundet. Som toalettpapper eller städprodukter till exempel. Dessutom har Mathem.se ett väldigt bra sortiment av just ekologiska rengöringsmedel. Två tummar upp från mig! Om du vill testa, ange denna kod i kassan när du ska betala! Rabattkod: TRENDENSER 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Mathem.se

Happy Weekend!

Efter varje större jobbutmaning brukar jag belöna mig själv med något (en sak eller upplevelse). Och efter veckans föreläsningar på Formex blev detta min present till mig själv. Ett Hems signaturstickor från Fuegia 1833 Laboratorio De Perfumes. Förutom att det känns som att ta med sig en bit av hotellkänslan hem så gillar jag verkligen Fueguias koncept: Läs mer HÄR. Happy Weekend!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyheter, Trender och mässrapport från Formex 2016

Jag har i vanlig ordning samlat mina spaningar från Formex i ett själv-intervju-inlägg så att ni som inte hade möjlighet att gå på mässan (eller som planerar att besöka den i helgen) kan få se den genom mina ögon. Totalt är det ju tre hallar (A, B och C) men i år bjöds vi också på en satellit i form av Nordic Buzz (på samma plats som STOFF kör sitt Greenhouse) där nya utställare från Norden samsades om utrymme för att visa sina kreativa idéer. Superbra initiativ, om än lite dold och folktom yta. Nästa år kan den kanske få mer reklam? Mässans övergripande fokus låg på vår egen tolkning av Norden. Jätteintressant!
Hur kändes mässan i år? 
Luftigare än vanligt. Jag upplevde att gångarna var lite bredare och att många utställare hade lite mindre monterytor eller bara mindre saker med sig - men det var inte något negativt i mina ögon, tvärtom! Jag tycker att jag hann se mycket mer på grund av det och kunde gå fler varv i hallarna än jag brukar och därför fick en mycket tydligare överblick än jag fått med mig tidigare år. 
Årets trendtema?
Nordic Me – som riktade fokus mot medvetna val. Detta tema tydliggjordes inte minst med mässans föredragschema som för en gångs skulle inte bara handlade om merförsäljning och ökat "kräng" utan också om innehåll. Förutom min egen programpunkt "Sustainable Style och LOHAS" så är exempelvis Kemikalieinspektionen på plats och berättar om gifterna som finns i våra hem och Elin från Moderådet pratade bl a om hur vi idag är medskapare snarare än betraktare till influenserna och trenderna vi omges av. Spännande och viktigt. För vi kan alla bidra till en bättre värld genom att rösta med våra plånböcker. Jag hoppas på en fördjupning av detta under kommande mässor. Nordic WE nästa gång?
 
Vinnare av Formex Nova?
Nick Ross Läs mer om detta HÄR
Vilka färger / material gäller hösten 2016?
Mörkblått, mörklila, vinrött, grönt, grått och silver / krom. Men också en hel del brända orangea toner i terracotta och tegel. Gärna i flytande kombinationer. Tänk oljespeglingar eller färgskiftningarna i påfågelfjädrar. Materialmässigt verkar kalksten, glas och speglar vara viktiga nyckelmaterial i höst.
 
Några välformulerade rubriksättningar?
Nordic Nomad (etnoinspirerade textilier) och Rustic Kitchen (grov keramik i köket). 
 
Mässans tydligaste trendväxt?
Blodtopp. Jag har heller aldrig sett så många vinröda grässtrån skymta tidigare. Men det är ju ett toppentips för att ta in höstens trendfärg hemma på ett hållbart sätt. Fint att blanda upp i buketter eller fylla en vas med för ett arrngemang som står länge. 

Årets snackis? 
Mateusgrundarens dotter Filippa som inte bara tagit en plats i familjeföretaget utan också tagit företaget in i framtiden med sitt nya utvecklade sortiment av växtförvaring till köket - tillverkat på samma fabrik i Portugal som det polulära serviserna. Krydda det med att hon är lika smart och snygg som sin mamma. Det här kommer inte bara bli en säljsuccé, successionsordningen är räddad - Mateus kommer vara ett varumärke att räkna med länge till.

Årets mest fotade monter?
Klurigt eftersom alla inte lämnat rapporter ännu, men Anna Elzer Oscarsson ligger väldigt bra till att döma av instagrampubliceringarna. Bloggaren/stylisten Daniella Witte hade hjälpt till med färgsättningen som kändes 110% rätt och AEO's Dancing Dune nominerades dessutom till vårens Formidable under mässan. I mina ögon är Anna vår generations Marianne Westman. Snacka om driven kvinnlig kreatör. Hon sköter allt från 3D-skisser och prototypframtagning till inhemsk svensk produktion, konceptutveckling och sälj - själv! Anna är verkligen en multitalang med vilja och jag är helt övertygad om kommer bli hågkommen från vår historia så de här pjäserna lär bli framtida auktionsobjekt. 

Årets pryl?
Om vi säger såhär. Läderförkläden och skärbrädor syntes ö v e r a l l t. En produktkategori som fanns med i var och varannan monter. Mitt bästa tips, fråga alltid leverantören om lädret är vegetabiliskt garvat eller kromgarvat samt vad det är infärgat med. Och var lädret har producerats.... VILLAGE gör sina förkläden av spillbitar från svenskt Tärnsjöläder, men långt ifrån alla jag frågade kunde svara på de enklaste funderingarna om sina produkter. Skumt. En annan grej man inte tänker så mycket på när man köper skärbrädor (som inte är gjorda i ett enda trästycke) från fjärran med andra regler än oss. Vad är de sammanlimmade med? Och hur är de efterbehandlade? Bara ett tips. Kan innehålla en hel del kemikalier.
 
Några personliga favoriter? 
Jag gillade Staffan Holms nyheter i samarbete med Village och Skruf (samt ljusstakarna i gjutjärn som gjorts tillsammans med Village och Skeppshult). Jag tyckte också mycket om terracottakopparna och muggarna från Good Company samt Deskstore and Friends nyheter av Tärnsjöläder och svenskt papper (som var avsevärt finare än House Doctors där mina förväntningar föll lite platt) och SOOP Stockholm hade massor av smarta prondukter. Sen blev jag väldigt glad över att se G.A.D på plats. De har gjort hållbara och svensktillverkade möbler sedan 1999, så deras nya accessoar-sortiment med mindre detaljer för hemmet känns helt rätt i tiden trots sin tidlöshet. Om det är någon trend som spänner över alla stilar så är det  grundfiosofin att både producera och konsumera kvalité, med eftertanke och omtanke. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Veckans kontor

Innan jag ger mig i kast med min Formex-rapport måste jag visa foton från platsen som varit min bas de senaste dagarna. Ett hem Stockholm. Kanske ett av de finaste hotell jag vet. Här laddade jag (men också kameran och min dator) batterierna mellan möten, föreläsningar och mässbesök. Både bokstavligen och bildligt talat. Så otroligt inspirerande miljöer och så genomtänkt, in i minsta detalj. Inredningen är signerad Ilse Crawford. Nedan bjuder jag på en mix av kamera- och mobilbilder från veckans vistelse. Enjoy!
Litet, familjärt och med fantastisk service. Det känns verkligen som att bo i någons hem.
Mitt favoritrum? Orangeriet på innergården.
Här åt vi både frukost och middag...
Bästa starten på dagen.
Och såhär såg rummet ut. Älskar väggfärgen. 
Biblioteket och vardagsrummet ligger i fil. Oskarp bild men fantastisk miljö. 
Här kan man slå sig ned med en kopp te och kakor som huset bjuder. Bläddra i böcker eller spela sällskapsspel. Eller varför inte prata lite med de andra gästerna. Det bor alltid så spännande människor här. Gången innan när jag besökte stället var både Ilse Crawford och Li Edelkoort hotellgäster för natten. 
Another day another meal. Jag har ätit så gott de senaste dagarna att det inte är klokt. Detaljbild från köksbordet. Där kan man sitta och titta på kockarna medan de grejar vid spisen intill. Snacka om hemkänsla. För att inte tala om alla växter och vackert inredda små hörn. Bilden nedan är tagen på väg in i hissen en morgon på väg till mässan. Fler bilder hittar du HÄR!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex 2016: Nordic Me

Idag öppnade Formexmässan ute på Älvsjö i Stockholm och jag har varit på plats dels för att föreläsa, dels för att kolla in höstens nyheter. Här kommer ett snabbt svep från årets trendutställning vid mässrestaurangen i B-hallen. Den blev min favorit av de officiella ytorna (förstod mig inte riktigt på entrén i år). Här bjöds det på mustiga härliga kulörer och ett fint kurerat urval från utställarna signerat Tina Hellberg som jag tycker speglar modebilden väldigt väl just nu. Vinrött, mörkblått, senapsgult, skogsgrönt och rostrött. Rustik keramik, 70-talstextilier och stänkmålat. På mitt Instagram Stories hittar du en film som visar utställningen i sin helhet, missa inte! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Björk-mattan

För ett par år sedan var EM och deras underleverantör i hetluften efter ett inlägg jag gjort om likheten mellan deras matta och Design House Stockholms Björk. Lena Bergströms orginal i 100% ull med kantband i läder ska likna björkens mönster och näver. Det blogginlägget slutade med en rättsprocess där leverantören fick dra in produkten. Därav blev jag väldigt förvånad när jag upptäckte denna matta i Mios nya katalog, via ett tips från en läsare. Vad säger ni om de här? Visst är de lika som bär. 
Bild 1: Design house Stockholms Björk, finns i flera färger och mått. 250*80 cm Pris 3250 kr
Bild 2: Mattan Grimsby, handvävd i ull med kantband i läder 200*80 cm Pris 799 kr

Instaweek

Nu har mitt instagramkonto @trendenser vaknat till liv igen efter semesterdvalan och jag försöker komma ihåg att föreviga min vardag med mobiltelefonen. Jag är inte riktigt med i matchen ännu, så jag släpar efter lite med uppdateringarna men här har ni i alla fall en komprimerad version av min första arbetsvecka i iPhone-format. Den har bestått av nya utmaningar, nya kollegor och en massa tankearbete. Precis vad jag saknat faktiskt. Jag är så himla glad för att vara tillbaka igen och ser fram emot hösten på många sätt. 
1. Kickstartade efter semestern med att stiga upp kl 03.30 för att haffa första planet till Piteå.
2. Dagen efter var det intervjurace om höstens inredning med Norra Halland.
3. En ny kompis på kontoret. Brdr Krügers klassiska "bakkebord"! Flitigt använd som rekvisita.
4. Moodboard in the making!
5. Veckans sanning... "Dreaming after all is a form of planning".
6. En av höstens hetaste färger, bordeaux. Här på en krukväxt till ett Panduro-jobb!
7. Läste om mig själv i GP i helgen. Det är tydligen vansinnigt tryck på uthyrningen av lokalerna i Spinneriet nu och "allt tog fart när bloggaren Frida Ramstedt flyttade in". Overkligt.  
8. Kräftskivorna avlöser varandra. Förra helgen barnfritt och på finporslin, denna helg på papptallrikar och vingliga utemöbler i gröngräset på vår årliga kvartersfest!
9. Imorgon bär det av till Formex. Men jag fick nypa mig i armen när jag sprättade upp kuvertet med ackrediteringar. Det var inte bara mitt namn på en liten lapp längre. Snarare "Team Trendenser". Jag är så glad över att ha ett järngäng grymma tjejer runt mig i höst - för även om det fortfarande är jag som skriver och fotar mina egna blogginlägg så tror jag inte man förstår som läsare hur mycket backoffice som krävs för att rodda alla annonsbokningar, traffic, planering av kampanjer, administration och teknik (det finns ju därav en begriplig förklaring till att många flyttar sina bloggar till magsinen även om det oftast är skamligt underbetalt jämförelsevis med det värde och den kvalité bloggarna levererar till de stora förlagen). Jag är i vilket fall väldigt glad och tacksam för att ha kunnat knyta till mig och peppa flera drivna och duktiga tjejer att stå på egna ben och det hoppas jag kunna fortsätta med även i kommande projekt!

Veckans söndagssummering v 33 - 2016

Den här veckan har det märkts tydligt att det vankas inredningsmässor alldeles runt hörnet (danska Northmodern går ju av stapeln i dagarna och nästa vecka kickar Formex igång och därefter väntar Maison Objet i Paris). Inboxen svämmar fullkomligen över av pressreleaser och nyheter och här kommer en summering av de viktigase snackisarna från veckan som gått!
Veckans mest ombloggade är onekligen Tell Me Mores kommande kollektion som tagit flera ärevarv i sociala medier sedan pressreleasen gick ut. Bilderna är fotade hos Villa Strömsfors. 
En annan nyhet som fått makalöst spridning är Klongs kommande jubileumsserie och de nya smarta krukorna. Man behöver inte vara någon mästerdetektiv för att räkna ut att dessa kommer bli storsäljare precis som fjolårets dito (Gloria) som nu lanseras i en försilvrad variant. 
Ett annat företag som fått mycket uppmärksamhet för sin höstkollektion är Kristina Dam Studio. Förutom en serie riktigt fina möbler har man även tagit fram ett gäng skulpturala solitärer i olika material. 
Nina Kullberg som gjort sig känd för sina kuddar med Art Deco motiv utökar sortimentet med en ny serie exklusiva och vändbara plädar i 100% ull från Florence (kommer i grått eller beige). 

Hemtex
 lanserade en ny kampanj i veckan som snabbt väckte ont blod i sociala medier (och genast fick smeknamnet #nogohemtex). Vad det handlar om? Bara genom att man använder Hemtex nya hashtag #gohemtex ger man dem nämligen rätt att använda, reproducera, distribuera, ändra och redigera och eller kombinera bilden för eget gottfinnande i allt från kataloger till reklamutskick. Utan att betala en krona! Något man smugit in i den finstilta men det dröjde inte länge förrän detta spred sig till landets alla inredningsbloggare tack vare uppmärksamma Maria Soxbo på Husligheter
Årets största "ompositionering" av sortimentet tycker jag att Ferm Living verkar ha gjort. Åtminstone av det jag sett från de danska märkenas höstnyheter. Ett jättekliv från deras tidigare "gladretro" till ett mycket mer sobert och elegant uttryck. Höstens katalog Subtle Dwelling hittar du HÄR!
IKEA har släppt teaserbilder på sin nästa Stockholms-kollektion. Bland formgivarna ser vi Anne Nilsson, Hanna Dalrot, Gunnel Sahlin, Maria Vinka, Nike Karlsson och min personliga favorit Ola Whilborg. Kollektionen kommer att finnas i butik från april 2017. En maxad soffa i sammet, ett riktigt fint skåp och en bänk jag genast blev spekulant på. Fler bilder HÄR! Och vi kan fortsatt räkna med blått som färg framöver. 

Notiser: 
- Skultuna lanserar en ny serie handfyllda doftljus i höst (Dry Vetiver och Blackwood) 
- Ilse Crawford har utsetts till "designer of the year" inför Paris design week
- COS och HAY fördjupar sitt samarbete med en ny kollektion i höst
- En Signe Persson Melin special har placerats ut på Davidshallstorg i Malmö 
- Åhlens fokuserar på bomull och integration enligt deras senaste kvartalsrapport 
- Och Lindex ökar takten på sin textilinsamling. Men hur går det för inredningskedjorna? IKEA har gjort en satsning men vad händer hos de andra. Uppryckning tack! 

Ilse Crawford utökar också sitt samarbete med Kalmar Werkstätten och lanserar denna golvlampa i höst. Veckans mest ombloggade hem då? Inte ett till salu utan Elin Lannsjös nyrenoverade dito som spridit sig tack vare att hon nu gått från enbart instagram till att också driva en blogg. Ku! Skön söndag till er alla. Själv ska jag ladda för Formex. Rapporter utlovas under veckan!
Foto: Tell me more, Klong, Kristina Dam, Nina Kullberg, Hemtex, Ferm Living, Elin Lannsjö

Budgettips: Sängbord

Jag får återkommande frågor och önskemål om tips på snygga sängbord som inte kostar skjortan och jag har faktiskt ett riktig kap i bakfickan. Förutom att det räcker med en hundralapp så är det här dessutom gjort av bambu och glas, vilket känns bra i hjärtat. Bambu är ju ett miljövänligt och snabbväxande naturmaterial som dessutom är "självförsörjande" eftersom det varken behöver bevattning eller bekämpningsmedel när man odlar det. Och materialet är både hårdare och mindre ljuskänsligt än exempelvis ek. Kolla in IKEA's avlastningsbord NESNA för ynka 99 kr!
Foto: lånat från IKEA.se

Flower delivery / delirium?

Minns ni fredagsblomman med tillhörande kruka som jag beställde innan semestern. Idag knackade en budfirma på dörren till studion och levererade. Kanske mitt livs största blombud. Jag har fått supermånga frågor om var jag köper såhär stora golvväxter och mitt bästa tips är att fråga din lokala blomsterhandlare. Både små butiker och stora kedjor tar nämligen in sådana på förfrågan. De måste dock specialbeställas och brukar komma i set om minst fyra så det bästa är att gå ihop ett kompisgäng och beställa tillsammans så tar affären ingen risk att bli stående med osålda jätteväxter. Denna har jag köpt på Blomsterlandet i Sisjön och krukorna har jag köpt på Bergs Potter. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Villa La Madonna

Häromdagen fick jag syn på den helt fantastiska (och svenskägda) lilla hotellpärlan Villa La Madonna i Italien via Instagram (@villalamadonna) och förstod efter ett tag att det är systrarna bakom inredningsföretaget Bolon som äger stället. Så galet fint. Och dra mig baklänges, men det verkar minsann som att den svenska inredningsbloggaren Hanna Wessman är där och gifter sig i detta nu. Slumpen? Stort grattis till Hanna. Och till er andra, kolla in detta veritabla drömresemål
Foto: Villa La Madonna

Målbilder och Ikigai

När jag tog steget att säga upp mig från Forsman & Bodenfors för att satsa heltid på min blogg och mitt företag för fem år sedan så var det inget förhastat eller impulsivt beslut. Jag hade funderat igenom det ordentligt. Vridit och vänt på olika alternativ, gjort plus och minuslistor, räknat på både katastrof- och glädjekalkyler och försökt konkretisera vad jag hoppades på. Till slut klarnade en målbild och när jag väl hade bestämt mig och stötte på motstånd så plockade jag fram den där visionen i mitt inre som en mental sköld. Inte minst mot mitt eget tvivel. I höst står jag inför ett par stora förändringar och företagsrelaterade utmaningar som kommer kräva mod, men också en annan typ av mogenhet från min sida. Därför räcker det inte enbart med en tydlig målbild den här gången. Jag behöver en mental kompass som gör det lättare att navigera rätt i viktiga beslut också. Till min hjälp har jag funderat mycket på min Ikigai. Har du testat den japanska tankemodellen? Om inte, bara gör't. Rita cirklarna på ett papper, använd rubrikerna och fyll fälten med dina spontana tankar. Väldigt nyttig övning. Lite off topic från inredningsbloggandet, jag vet - men högst relevant för de allra flesta av oss både i yrkeslivet och privat. 
Foto/illustration: Samantha Wills

Mitt senaste köp / auktionsfynd

Ju mer jag lär mig om inredning och design desto nördigare blir jag när det kommer till detaljarbetet på möbler. Sedan ett par år tillbaka har jag varit helt insnöad på Shaker-rörelsen och läst allt jag kommit över om deras filosofi kring enkelhet, renhet, perfektion och hantverkshöjd. Och säga vad man vill om kväkarnas andliga fyr, men de har ju onekligen förfinat och förbättrat mycket inom möbelformgivningen under historien. Extra intressant blev det när jag upptäckte kopplingen mellan Shaker och de danska formgivare vars möbler jag äger och älskar. Som Wegner och Mogensen. Plötsligt hittade jag en visuell brygga mellan den asketiskt lantliga stilen och modern funkis som mina ögon så ofta dras till. Min senaste investering på det temat är en CH44 som jag suktat efter i flera år och nu hittade för en tredjedel av originalpriset på en nätauktion. Lyckan! Jag vet precis vart den ska stå!
Foto: objektfoto från Lauritz.com

Lookalikes: Rustikt porslin

Danska Broste Copenhagens rustika porslinsserie Nordic Sand blev snabbt en storsäljare, inte minst för den hyggliga prislappen och den handgjorda och unika känslan. Men, jag har hört ryktesvägen att flera återförsäljare fick bekymmer när kunderna upplevde att färgen på glasyren diffade från en sändning till en annan - så de flesta verkar ha fasat ut den. Döm därför om min förvåning när jag förra veckan fick syn på City Gross nyhet Duka Rustic. Är det bara jag som tycker att de här är lika som bär? 
Bild 1: Broste Copenhagens Nordic Sand, pris från 79 kr
Bild 2: Duka Kitchen Life nyhet Rustic (säljs på Citygross, kommer i butik från slutet av september)

DIY: Måla in tavellister

Min norska bloggkompis Nina som driver Stylizimo har gjort en så väldigt fin plats för böcker i sitt hem. Och det kanske är en idé att inspireras av oavsett om du önskar dig en bokhylla men inte har plats för en stor platsbyggd dito eller bara vill förvandla en oanvänd vägg till en snygg display för dina mest inspirerande inrednings- och fotoböcker? Nina har målat in IKEA's tavellister i samma nyans som väggfärgen. Färgkoden? Lady Pure Color 1032 Grå Harmoni. Fler bilder HÄR!
Foto: Nina Holst, Stylizimo

Veckans söndagssummering v 32 - 2016

Då har det blivit söndag igen och dags för ett veckosvep med nyhetshändelserna i vår bransch från de gångna sju dagarna. Modeveckan som ägt rum i Köpenhamn har även huserat ett par lanseringar inom design och inredning. Mycket höstnytt, men också en superuppfinning värd att hålla koll på!
Danska Kähler har förhandsvisat sina nyheter. Bland annat spännande växtkärl / krukor av danska modedesignern Stine Goya samt Omaggio i glas. Finns i olika färger och storlekar. 

Marie-Stella-Maris har fått mycket uppmärksamhet i veckan. Ett hett varumärke som bl a gör linnevatten, doftljus och rumssprayer tillverkade av helt naturliga och miljövänliga ämnen.
Margrethe-skålarna från Rosti är världskända i färgglad melamin. Nu återlanseras de i rostfritt stål, i en ny, förstärkt utgåva i tre olika storlekar, med invändiga måttangivelser. 
Jag vet inte vad jag tycker om företag som mjölkar ur sina bästsäljare med uppdaterade utgåvor i limiterad edition men By Lassen har hursomhelst släppt Kubus i en ny mattgrå modell: Cool Grey.
Christian Bitz har tagit fram en ny servis i stengods och benporslin modell mindre för att vi ska ta "kontroll över portionerna" och låta ätandet ta tid. Något att införskaffa efter semesterns utsvävningar?
Niklas Zennström som en gång grundade succéföretaget Skype är nu en av huvudinvesterarna i Orbital Systems som tagit fram en revolutionerande dusch som sparar så mycket som 90 procent av vattnet som används! I veckan blev det klart att de fått in 32 miljoner i nytt kapital för att slå igenom i USA. Heja!
 
 Notiser: 
- Sandberg har släppt en tapetkollektion som fått namnet Familjen.
- Stelton har smyglanserat en ny julkollektion i mässing. Smygkika på instagram.
BBC News rapporterar att IKEA öppnar sitt första varuhus i Indien.
Oskar Linnros vindsvåning är till salu, klicka här om du är nyfiken på hur han bott de senaste åren.
- Och i helgen var det rusning till den här visningen. Kvadratsmart utan el och vatten. Ny trend?
 
Veckans mest ombloggade objekt? Fortfarande lite stiltje på Hemnet. Men kolla in Entrance Mäkleris nya reklamfilm Carpenters Pride för en lägenhet i Jonsered utanför Göteborg. Snacka om talande och nyskapande mäklarannons. Hela hemmet hittar du HÄR! Fin söndag till er.

Foto: Kähler,  Marie Stella Maris, Rosti, ByLassen, Christian Bitz, Orbital Systens

Happy Weekend!

Jag hade tid hos frissan klockan 8 imorse så jag var uppe med tuppen trots lördag och barnfri helg för vår del (vi ska på kräftskiva så Max är utlånad till farmor och farfar). Nu har jag testat Olaplex som jag frågade er om i ett tidigare inlägg och jag tycker nog att behandlingen gjort hårets kvalité aningen bättre, men jag upplever inte någon revolutionerande skillnad än så länge. Får kanske ge det mer tid. På väg hem från frisörbesöket cyklade jag förbi biblioteket för att låna Marianne Fredrikssons "Simon och Ekarna" (som jag lovat mig själv att läsa om i höst, för att mata mitt sinne med lite djupare funderingar också, som komplement till sociala mediers konsumistiska kultur) och så fick en Ginko till arbetsrummet följa med i påse när jag köpte blommor till kvällens värdpar. Tycker den växten är så näpen med sina skira tunna blad, även om jag fick lära mig att det tydligen är ett barrträd (?) idag. Trevlig helg! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis i Skåne

Sommarhussäsongen sjunger på sista versen, men innan vi stänger locket till den burken måste jag visa det här veritabla ögongodiset som ligger ute till salu i Borrby Skåne via Uppvik & Döttrar. Ett pittoreskt litet konstnärshem med putsfasad som från 1915. Detta är tydligen konstnärinnan Thérèse Reuterswärds "pièce de résistance". En sådan pärla! Fler bilder HÄR!

Dagens kontor

Tack för den helt överväldigande responsen på mitt blogginlägg om olika inredningsstilar. Jag har nog aldrig fått så många länkningar och hurrarop på ett inlägg i bloggens historia tidigare - och så nytt trafikrekord på det. Superkul! Jag har kompletterat listan med ytterligare några stilar nu efter önskemål från er läsare, så kolla gärna inlägget igen. Idag stod uppstartsmöte och höstplanering på schemat, så det blev ett långpass vid konferensbordet på Spinneriet. En ögonblicksbild från vår lunchpaus som kändes väldigt somrig för både öga och gom. Avocadomackor med jordgubbar och färskost på nötbröd kan verkligen rekommenderas. Och visst är det fint att dekorera mat med ätbara blommor och polkabetor?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Snygg förvaring i barnrum

Idag har jag varit i Piteå och föreläst på Noliamässan och i samband med det höll jag även några privata konsultationer för familjer som vunnit det i en tävling. I samband med detta fick jag flera frågor om vägghängd förvaring i barnrum och påmindes då om det här tipset som jag och Pella monterade upp i samband med ett stylingjobb i våras. Stora krokar och korgar av tyg med handtag som man sätter i de allra minstas egen höjd så att även de kan nå upp för att fylla säckarna när det är städdags. 
Foto: Bodil Bergqvist

Lookalikes: Baldakiner

För ett par år sedan sålde Artilleriet en himmelssäng som denna och jag minns att den tog slut ideligen. Jag använde den i en styling för Scandic som jag visade på bloggen och blev nermailad med frågor om inköpsställe. Nu finns den inte kvar i Artilleriets sortiment (uppdatering: de har en ny leverans på väg) och en liknande modell har kommit in som nyhet på Ellos. Eftersom himmelssängar har funnits i uppslagsböcker sedan länge kanske man inte kan betrakta detta som en ripoff men icke desto mindre lika är de ju ändå - och kanske (för en gångs skull) ett köptips på temat lookalike för alla er som sökt efter en.
Bild 1: Baldakin från Artilleriet, pris 1499 kr
Bild 2: Himmelssäng, nyhet från Ellos pris 1299 kr

Vilken inredningsstil gillar du?

Jag håller på att kartlägga några av de största inredningsstilarna som syns i svenska bloggar och tidningar just nu (både smala och breda) till ett jobbprojekt och tanken slog mig att jag ju aldrig frågat er läsare vilken slags stil ni egentligen gillar bäst. Eller vilket som är ert huvudspår och vilka inspiratörer/stilar ni mixar mellan. För jag tror nog att de allra flesta av oss blandar lite. Det vore så spännande att få veta mer om vad just du som läser detta gillar eller om du känner att jag har missat någon viktig look. Till min hjälp för att beskriva de olika grupperingarna (som jag ser dem) har jag lånat skärmdumpar från populära bloggar och företag, om du äger någon av bilderna eller vill att jag ska plocka bort den eller din länk. Hör av dig så löser jag det direkt! Och om ni gillar upplägget kan jag beskriva stilarna mer ingående och ge tips på hur man får ihop interiörerna i separata inlägg längre fram - i en slags "stilguide". 
Marmor och Mässing
Stilnycklar: Ljust, marmor, mässing, antika mattor, Svenskt tenn, stora vaser, dyra detaljer
Stilikoner: House Of Philia / Ida Carrol / Starwoman / Nya Hemmet / Mitt vita hus / Forni
 
Vintage och mönster
Stilnycklar: Stormönstrade tapeter, patinerat arvegods, levande och detaljrika interiörer
Stilikoner: Krickelin / Lovelylife.se / Tant JohannaDrömma / AnnaCate / Frida Schuler
 
Skulpturala former
Stilnycklar: Konstnärlig fantasi, skulpturala former, smäckra detaljer, quiltat och pulverlackat
Stilikoner: Faye Too Good / A Merry Mishap / Josefin Hååg / Elin & Evalotta
 
Expensive Eclectic
Stilnycklar: Mörka väggar, lek med proportioner, exklusiva unikat / vintage, stora växter
Stilikoner: Artilleriet The Studio / Christian Duivenvoorden / Lotta Agaton / Daniella Witte
 
Art Deco 2.0.1.6
Stilnycklar: Sammet, glas, stoppade möbler, heltäckningsmattor, mörkt trä, nitar och speglar
Stilikoner:
Joseph Dirand / The Line Apt NY / Hanna Wessman / Louise Liljencrantz 
 
Grey Deco
Stilnycklar: Grå fondväggar, hårda kontraster, rockig känsla, svart skinn, krom, fotokonst
Stilikoner: Hannas inspo / Rebecca Centrén / Johanna Montell
 
LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainability)
Stilnycklar: Giftfritt, ekologiskt, naturmaterial, ljust trä, gröna växter, vegetabiliskt garvat läder
Stilikoner: Nirvan Richter / Emma Olbers / Tre Sekel / Ire / Tärnsjö / Melo Studio
 
Elegance
Stilnycklar: Eleganta former, tunga solitära möbler, stora bordslampor, böcker och altarstilleben 
Stilikoner: Jannice Wistrand / Malin Glemme Layered / Marlene Birger / DAY Home / Slettvoll
 
Boho Chicks
Stilnycklar: Linne, slitet trä, kalkmålade väggar, yviga mattor, dimmiga bilder, horn, snäckor, bambu
Stilikoner:
Love Warriors / Hanna Lemholt / Helt Enkelt / Att vara någons fru
 
Old Nordic
Stilnycklar: Danska designklassiker, 70-talstextil i nyproduktion, mustiga färger och hårda kontraster
 
New Nordic
Stilnycklar: Bulliga lekfulla former, rundade avslut, midjor på möblerna, prisvärd design och färg!
Stilikoner: Susanna Vento / Laura Scheuer TrøstrupMuuto / Normann Cph / HAY / Gubi

Veckans söndagssummering v 31 - 2016

Söndag igen och dags att summera inredningsveckan som gått för dig som vill ha koll på det senasre branschsnacket. Det har bjudits på en hel del höstnyheter och förhandsvisningar, inte minst av den kommande IKEA 2017-katalogen som släpps i Sverige alldeles snart.  
House Doctor är aktuella med en ny katalog som visar hösten vintern 2016 (långt innan mässorna). Här kan du smygkika på deras nyheter. Jag fastnade mest för deras nya office range: Monograph
Den amerikanska designbloggaren A Merry Mishap har designat vaser för svenska DBKD som släpps i höst. Pressbilderna känns inte tipptopp men formerna är fina!
Marimekko har också bombat på med nya pressbilder i veckan och 70-talsvibbarna går inte att ta miste på. Brunt, rött och stormönstrat. Bildkavalkad HÄR. Själv fastnade jag för nya Unikko, ton-i-ton. Skräll. 
 
 
IKEA-katalogen 2017 är på G. Ovan en sneak peek i filmformat om du är nyfiken. Temat är “Goodbye expectations. Hello you!” och via sponsrade inlägg har IKEA även försökt initera en debatt om "sociala-medier-stressen" via bloggare med uppmaningen "Lets relax". Jag kanske bör understryka att Trendenser inte är med på kampanjen, men den här reklamfilmen är rolig! 
 
Notiser
- Nya regler stoppar designkopiorna från England
- Kanye West talar ut i BBC News om sin dröm om att få samarbeta med IKEA 
- Luca Nichetto är aktuell som designer för ett nytt kinesiskt inredningsvarumärke
- Och så har Ernst fått sig en skopa ovett för sina TV-renoveringar i sommar....  
 
Veckans mest ombloggade hem då? Hemnet verkar fortfarande ligga i semesterdvala men jag gissar att de flesta mäklarna kommer vara igång igen på måndag. Veckans mest ombloggade bostadsbilder tillhör därför en dansk. Kolla in hos en av grundarna till Aiayu. Kan man ha en mysigare entré i centrala Köpenhamn? Fler bilder HÄR och HÄR. Och med detta vykort önskar jag fin söndag till er alla! 
Foto: House Doctor, DBKD, Marimekko, IKEA, Elle.dk

Tre viktiga poddar att lyssna på i sommar

Jag tipsade ju nyligen om ett gäng sevärda filmer för den som ville utmana sitt invanda tänkande lite kring bostadsbubblan, hållbarhetsfrågan och inte minst konsumtionshetsen i sociala medier - och fick väldigt positiv feedback på det inlägget. Så jag tänkte göra detsamma med några väl valda poddar. Jag tänker att det här är tre avsnitt som alla inredningsbloggare och läsare skulle ha nytta av att lyssna på och reflektera över även om de inte är 100% branschspecifika. För vad gör vi egentligen med miljön när vi "påfåglar" oss med prylar och möbler, och vad kan det beteendet få för konsekvenser för vår egen hälsa? Mycket av den inredning som visas i sociala medier innehåller kemikalier vi aldrig skulle gå med på att äta? Men som ändå tar sig in i våra kroppar via huden och luften vi andas. En mix av fakta, funderingar och fysiologi. 
 
Johan Rockström sommarprat 2015 - Tema: Sluta bete dig som en struts 
Johan är professor i miljövetenskap och varnar i sitt Sommar i P1 (från ifjol) för konsekvenserna om vi inte tar miljöproblemet på allvar. Nu! Briljant presentation av fakta om varför vi inte kan ducka för hållbarhetsfrågan längre eller hoppas att någon annan ska lösa den. Lyssna HÄR! 
 
Johan Renck sommarprat 2016 - Tema: Bekräftelsebehov och fåfänga
Rencks resonemang kring bekräftelsebehovets drivkrafter och fåfänga kan översättas rakt in i inredningsvärldens och sociala mediers påfåglande när vi fjädrar upp oss med möbler och prylars hjälp. En lyssning som kräver sin koncentration men som sår många tankefrön. Lyssna HÄR!
 
The Honest Home Podcast - Tema: The Non-toxic home
Om ni kan överse med den überamekrikanska dialekten så är det här ett intressant avsnitt om alla gifter som finns i vårt hem och som kommer in i våra kroppar via inredning, väggärg, möbler, soffor och sängar. Lyssna. Orkar du inte ta dig igenom introt som handlar om kost och skönhetsprodukter, spola fram och lyssna från 09.08 och framåt. Mer läsning på samma tema (på svenska) hittar du HÄR
 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Önskelista augusti 2016

Augusti månads önskningar består av fem finheter jag funderar på eller behöver inför hösten. Ska jag sätta saxen i håret en gång för alla? Sugen på en axellång page efter sommarsolens behandling av mina strån. Letar också efter den perfekta svala blusen och byxorna som funkar i den vädermässiga övergången mellan semester och jobbstart. På tal om det behöver jag en skön axelremsväska inför augustis mässor. Och en brevkniv. Låter som en lyxpryl men jag har insett att det skulle underlätta kontorsarbetet avsevärt om jag hade en ändamålsenlig sådan till hands eftersom posthögen i perioder växer sig till torn. Innan de stänger igen utställningen skulle jag också vilja hinna med ett besök på "Picasso for Picasso" hos Louisiana utanför Köpenhamn. Sist men inte minst, en ekologisk hårdprodukt jag blivit nyfiken på efter att ha läst om den hos många bloggar. Månadens önskelista! 
1. Tummen upp för Stephanie Hills frisyr och svala kontorsoutfit (bloggar på the-style-bungalow)
2. Väska Loewe
3. Brevkniv Alligator Svenskt tenn
4. Iles Formula
5. Picassos teckningar på Louisiana, pågår till och med 9 september

Bästa tipset för dig som saknar gröna fingrar

Jag har aldrig varit känd för att ha gröna fingrar trots att jag älskar att inreda med växter hemma, men jag kämpar på och försöker hitta knep och genvägar för att få krukväxterna att frodas ändå. Årets bästa upptäckt på det temat? Ett senilsnöre för oss som glömmer att vattna emellanåt. En uppochnervänd glasbubbla med pip som man fyller med vatten och sticker ner i jorden och som tillför extra fukt när man glömmer det själv. Sk Bevattningskulor! Jag köpte mina på Artilleriet men hittade en billigare variant HÄR. Dessutom en perfekt hjälpreda att ta till när man ska åka bort på kortare semestrar. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Några föreläsningsdatum i höst

Det är flera läsare som har önskat att jag ska bli bättre på att lista mina föreläsningsdatum i förväg, så att ni som vill komma och lyssna har chans att planera in det. Så, på begäran kommer här ett gäng föreläsningstillfällen som i skrivande stund är spikade inför hösten och som antingen är öppna för allmänheten eller är möjliga att anmäla sig till om man är kund/eller anställd hos något av de arrangerande företagen som bokat mig. Hoppas att vi ses på något av dem!

10 augusti Piteå / Noliamässan. Inredningstips och konsultationer. För tider se mer HÄR

24-27 aug Formex Stockholm, två föreläsningar om Hållbar inredning. För tider se mer HÄR

1 sep Femina, Stockholm läsarkväll (anmälan krävs). Mer info HÄR

12 september Skanska i Växjö (anmälan krävs, mer info kommer via deras utskick)

27 september Swedbank Mönldal kundkväll på Spinneriet (intern anmälan krävs)

17 oktober Fastighetsbyrån Malmö (anmälan krävs, mer info kommer via deras utskick)

27 oktober Ellos Stockholm (mer info om anmälan kommer via Ellos nyhetsbrev)

24 november Grant Thornton Göteborg kvinnligt nätverk (anmälan krävs)

Foto: Alice Jonsson Photography
 
* Inlägget presenteras i samarbete med ovan angivna event där jag bokats som föreläsare 

Lookalikes: Runda glasvaser med metalldetaljer

Jag fick ett tips från en läsare och var tvungen att ta mig förbi Indiska för att spana in den själv. Lookaliken på DBKD's storsäljande Bubbleen serie runda vaser tillverkade i munblåst glas med handgjort nät. Indiskas nyhet som dök upp i butik redan i juni har lite annorlunda utformning på vasens hals - men känns ändå snarlik. Eller vad säger du om de här, lika som bär?
Bild 1: Bubble Vas från DBKD, finns i tre storlekar pris 349 kr - 849 kr 
Bild 2: Nyhet från Indiska, rund vas pris 499 kr

Hotellgardiner - gardinskena i tak

Innan jag gick på semester bockade jag av en lång to-do-lista även privat på hemma-fronten (för att verkligen kunna slappna av) och en av de saker jag är mest nöjd med att jag äntligen fick upp är en takhängd gardinskena i vardagsrummet. Eftersom vi har ett fönsterparti längs hela den ena långsidan av rummet (drygt 5 meter) så behövde vi något textilt som mjukade upp utan att blocka ljusinsläppet och här har ni lösningen. Obs! Detta inlägg är INTE sponsrat, jag vill bara tipsa vidare eftersom jag vet att det är många av er läsare som funderar på var man kan få tag på sk. "hotellgardiner". 
Gardinskenan kommer från Kirsch, och den måttbeställde jag från Engelska tapetmagasinet med hemlevererans för cirka 1500 kr totalt (väldigt smidigt eftersom åbäket trots delning med skarvdel inte gick in i vår bil). Det finns ett annat budgetalternativ på IKEA. Gardinlängderna är upppsydda av ett vitt tunt tyg som kostade 150 kr/m på dubbel bredd. Tyget hittade jag på Myrins där man också kunde lägga till 200 kr per våd för att få dem färdigsydda med fåll och veckband. Jag valde sedan sk. "räkor" eller rynkbandskrokar för fäste till skenan istället för glid-på-snöre (som jag egentlgen tycker är snyggast) eftersom vi har en vild treåring hemma och jag blev supernöjd med resultatet. När man bor i ett nybyggt hus utan sekelskifteshöjd är takhängda textilier ett bra knep för att förstora och skapa rymd, men också för att dämpa akustiken och fila till den hårda känslan. Enda minuset hos oss är att rummet blev liiite för vitt nu, så TV-bänken ni skymtar till vänster i bild ska bytas mot en i såpad ek för att få in mer liv i rummet. Om allt är vitt tycker jag det lätt kan bli lite "platt" och kallt. Fortsättning följer...  
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Bloglove: @wellendorfs

Från och med augusti tänkte jag införa en ny och återkommande kategori här på bloggen för att sprida lite mer "Bloglove", på veckobasis. Jag har ju en länklista till några av mina favoriter här i högerspalten men det som varit svårare att tipsa om är de instagramkonton jag också följer och inspireras av - så den här kategorin får bli en mix med tips på bra konton i olika stilar (både bloggare och instagrammare) för dig som är nyfiken på nya namn. Först ut? Den danska inredningsbloggaren Jeanette som bjuder på bilder från sitt nybyggda hem, såväl stylat som"stökigt" (med en liten dotter som river ut toarullar på designtoaletten till exempel). Som att få titta in i ett levande hemma-hos-reportage. Kolla in @wellendorfs på Instagram!
Foto: @wellendorfs

Annons
Annonsera