Hallå helgen!

...och god morgon lördag. Min helg fick sig en extra bra start med en timmes sovmorgon, frukost i lugn och ro och ostörd tidningsläsning. Ljuvligt. Nu är jag laddad för att ta itu med något betydligt mindre glamouröst. Vårstädning av tomt och utrensning av förråd. Sonen är utlånad till farmor och farfar och vi ska röja loss och tömma våra gömmor på saker som inte längre används. Någon som vill köpa en barnvagn? En babysitter? Eller en bärsele... Hör av er. Ha en skön lördag och happy weekend på er!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Budgettips och billiga galgar

Titta vilket budgetfynd jag sprang på när vi var på Ica för att köpa lunch tidigare idag. Ett paket med 6 st svarta stålgalgar för 9,90 kr! De är så smäckra så man får plats med många, ändå är de tillräckligt stabila i kragen för att ta ytterplagg. Två tummar upp! Jag köpte med mig ett helg gäng till vår klädhäst som står i entrén här på Spinneriet. Kanske ett bra tips till dig som behöver extragalgar om det vankas gäster i helgen eller som bara vill ha det mer enhetligt med många av samma. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

St Pauls Blue

Om Tant Johannas gröna blev årets (inofficiella) väggfärg ifjol så tror jag starkt på St Pauls Blue i år. Inte minst efter att ha spanat in Framas lyckade samarbete med Jotun på nära håll, tidigare idag. Min kompis Sarah Widman var nämligen blixtsnabb på att snappa upp deras nya kulör när den släpptes i färgfackhandeln förra veckan och idag fotade jag en lägenhet som hon och hennes team färgsatt och inrett från scratch till en försäljning för Alvhem (där St Pauls Blue målats i sovrummet). Så fint! Jag passade på att ta några extra bilder till er som frågat efter mer färginspo. Here you go!
Blå-grå-svart är väldigt fint mot gröna växter. Den exakta färgkoden är Jotun LADY 5030 St. Pauls Blue. 
Lampan heter Kuu Kuu Lamp och kommer från Hem. Också den väldigt fin, speciellt mot en mörkare vägg. Vill du se fler bilder från den här inspirerande lägenheten så hittar du dem här: Olivedalsgatan 16. Kommer sannolikt att bli veckans Hemnet-raket!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Leimu

När glasföretaget Iittala nyligen utökade sitt sortiment med småmöbler och belysning blev Magnus Pettersens lampa snabbt en symbol för denna expansion. Leimu syntes i varenda inredningstidning och på bloggar världen över. Jag hajade därför till direkt när jag såg en nästan likadan bordsarmatur från Nordahl. Foten är visserligen av trä istället för betong men visst är väl de här lika som bär? Tipstack till Helena
Lampa 1: Leimu grå bordslampa (höjd 30 eller 40 cm) pris 4999 eller 5499 kr
Lampa 2: Mushroom från Nordal, pris 1170 kr

Sådant som inspirerar mig just nu

Den absolut vanligaste frågan jag får från journalister som vill intervjua mig (oavsett ämne) tycks lyda "var hittar du din inspiration?". Ärligt talat. Jag har ingen aning. Jag pendlar mellan att svara entusiastiskt "överallt" eller uppgivet "ingenstans". Det beror lite på dagsformen. Det enda jag vet säkert är att Pinterest, som tidigare varit en tillförligtlig källa till kreativ energi, inte länge funkar som den ska. Just nu är min feed där bara ett inferno av likadana inredningsbilder eller andras repinnade citat och småbittra livsaforismer (tröttsamt). Vad som däremot inspirerar mig till bristningsgränsen är entreprenörer som vågar annorlunda. Som tillför eget istället för att bara idissla andras arbete och som presenterar det på ett radikalt och nytt vis. Som The Line - The Apartment i NY. Jag älskar konceptet (en lägenhetsbutik i ständig förändring, där ALLT är till salu) och känner sådan obeskrivlig pepp när jag surfar in på deras inredningssida. Ganska okomplicerat, rätt klassiskt, mycket danskt och lagom arty. Dagens tips!
Foto: The Apartment

Stolkärlek

Jag pratade med en kompis nyligen om vad som anses vara inredningsvärldens motsvarighet till trendsättande accessoarer (kuddar och plädar?) dyra handväskor (designerlampor?) och stilsättande signaturplagg (valet av soffa och köksstolar?). På det sista temat är jag upp-till-halsen-trött på alla böjträstolar just nu men jag har faktiskt en kärlek i den kategorin som har överlevt min "tremånadersregel" så pass länge att jag nu närmar mig en form av treårsdito. Jonas Bohlins fina, fina, fina Vilda med rygg och sits i tärnjsöläder som produceras av Gemla. Förutom att de är tjusiga i sin enkelhet är de gudomligt sköna att sitta i. Jag testade senast i helgen. Så, bara det värsta grötkastarkriget är över här hemma ämnar jag investera i ett par. Men till er DINK'are utan barn. Kolla in dessa!
Foto: Jonas Ingerstedt för Residence 

Budgettips och dagens kontor

Efter förra veckans turné känns det jätteskönt att vara tillbaka i studion igen. Bara en sån enkel sak som att få sitta stilla på en stol, eller att få dricka kaffe i lugn och ro och att jobba med händerna känns som en kontrast och är väldigt rogivande som omväxling. Även om jag tycker det är superinspirerande att få vara ute och resa (såklart!) så brukar jag medvetet slå ner på takten direkt efteråt för att ge mig själv en chans att landa litet och sortera alla nya intryck så de blir till något konkret och användbart. Här, en ögonblicksbild från dagens kontor. Såhär kan en mörk och ruggig februari-tisdag se ut på mitt jobb. Jag och Jenni (som praktiserar hos mig under kommande månader) har kurat inomhus och målat påskägg till ett fotojobb för Panduro, allt medan regnet ilsket piskat mot rutor och fönsterbleck utanför.  Har fått många frågor om skrivbordslamporna i studion. Det är IKEA's klassiker TERTIAL för 79 kr. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

DIY: Kruka till barnrummet

Är ni redo för en föräldrabekännelse, och ett ehum... lågvattenmärke till pysseltips? Våra kompisar som kommer hit och hälsar på förväntar sig oftast stordåd när de kliver över in tröskeln till barnrummet. Men, det är sällan någon av dem hjular ut därifrån av förvåning över alla avancerade DIY-lösningar jag har fixat. Åh nej. Det är snarare precis tvärtom. Att besökarna säkert blir mer förvånade över hur fruktaniskt opyssligt det är hos min arma son trots att jag jobbar med vad jag gör. Det klassiska ordspråket att "bagarens barn har det sämsta brödet" stämmer nog ganska väl in på oss, men ett litet tips har jag att i alla fall bjuda på. Och det löser man med en vattenfast tuschpenna och två minuter till godo. Kanske världens enklaste idé för att göra barnens fönsterbrädor lite roligare. Måla två ögon och en liten näsa på en enfärgad kruka så blir den rufsiga krukväxten plötsligt en kalufs. Dagens tips! (Sen borde jag säkert lägga till något finstilt om att man inte ska välja giftiga växter till barnrum och att man inte ska lämna de minsta utan tillsyn så att de kan riva ner hela härligheten, men det tänker jag att ni är kloka nog att förstå själva). 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans söndagssummering - v 8 - 2015

Dags att riva av ännu en söndagssummering med branschsnackisar ni inte får missa. Vecka 8 har bjudit på en blandad kompott av allt från juridiska nyheter till lanseringar att lägga på minnet. Här har ni mina viktigaste noteringar från de dagar som gått. Låt oss börja med den tråkigaste av dem. Storbrittanniens regering lät nämligen meddela att det upphosvrättsliga skydd som gäller för designmöbler i övriga Europa (dvs 70 år efter upphovsmakarens död) inte kommer att börja gälla i deras land förrän 2020.
Replica-företagen har därmed fått ytterligare fem år på sig att förstöra försäljningen och andrahandsmarknaden för designklassiker. Trist! Ovan ser ni ett orginal i jubileumstappning. Fritz Hansens indigoblå Ägget-fåtölj klädd i Kvadrats tyg tillverkas enbart i 999 numrerade exemplar.  
IKEA har smygvisat bilder från en ny inredningsbok. Hitta del 1 som ska innehålla en hel del inspirerande bilder på förvarinstemat. Boken kommer att kunna köpas i varuhusen från och med april.
Eco BT är aktuella med en ny kollektion tapeter med textil känsla. Se fler bilder HÄR!
New Works har kommit med en rad belysningsnyheter i februari. Lampan Kizu av Lars Tornøe verkar vara bloggarnas favorit. 
Rörstrand meddelade i veckan att de ämnar utöka Marianne Westmans populära och numera klassiska serie Mon Amie. I sommar lanseras ett tårtfat, en ny skål och en vacker kanna!
Veckans absolut mest blogghaussade nyhet är dock ändå den kommande IKEA-kollektionen NIPPRIG vars pressmeddelande gick ut i måndags och sedan spreds som en löpeld på nätet. Oerhört fina pressbilder (se alla HÄR) och en sammanhängande serie med material som känns helt rätt i tiden. En av veckans mest ombloggade lägenheter då? Svårt. Jag fastnade för denna sekelskiftespärla som är till salu hos Fantastic Frank. Se mer HÄR och ha en fin start på vecka 9!
Foto: Fritz Hansen, Eco BT, New Works, Rörstrand, IKEA, Fantastic Frank

Instaweek

Jag sitter i soffan och pustar ut efter en intensiv men nypa-sig-i-armen-rolig arbetsvecka i Trendenser AB. Jag har bott på hotell i Frankfurt, Stockholm och Göteborg samt avslutat veckan i Bua utanför Varberg. Man kan väl säga att resväskan varit min bästa kompis de senaste sju dagarna. Här har ni en resumé!
1) Veckan startade i Frankfurt med mässbesök på Ambiente 2) Sedan åkte jag raka vägen hem och lämnade min trendspaning till Göteborgs Postens helgbilaga Två Dagar (som publicerades i lördags) 3) ...och arbetade i studion med hemlig påskfotografering på schemat! 4) På onsdagen åkte jag till Stockholm för jobb och bodde på HTL med @byemma 5) Någon frågade vad det svåraste med egenföretagandet är? Alla kniviga beslut som ständigt måste tas på detta tema... 6) I torsdags föreläste jag för ett 20-tal digitala specialister från landets mediabyråer (inbjudna till en kundkväll på Hemnets huvudkontor) 7) I fredags åkte jag tillbaka till Spinneriet för att ta emot studiebesök från en gymnasieskola 8) och sedan avrundade vi veckan med att se Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms "ÄGD" på Scandinavium i lördags. En briljant samhällsatir över vår tids "Maximum Flash for Minimum Cash generation" Gå och titta! 9) Och idag? En skön söndag på stranden i Sanddamm. Nu ser jag fram emot en lugn period på hemmaplan. 

Hemnetgodis på 55 kvadrat

Jag upptäckte precis en ny mäklare i Göteborg som gått mitt öga förbi. Av bilderna att döma arbetar de bl a med stylisten Emma hos. Lite annorlunda objekt än dem vi vant oss att se (allt är inte perfekt) men kanske just därför har man kostat på sig lite annorlunda bildvinklar och om man tittar noga så bjuds det på en hel del DIY-tips i bilderna. Kolla till exempel in Storkgatan 55 och redan sålda Vattugatan 5
Foto: 55 kvadrat

Happy Friday!

Jag tar helg med en bild från dagens kontor. Det stora konferensbordet på Spinneriet, som har plats för 12 personer. Dagen till ära uppdukat med blommor, kaffe och kakor eftersom det väntades besök. Jag är så himla nöjd med Afterroom-stolarna som jag köpt från Menu. De är väldigt nätta. Trots att vi har så många på parad känns det inte trassligt och trångt runt bordet. Två tummar upp för det! Nu fattas bara en fin matta och de där glaslamporna som jag är på jakt efter. Men först, helg. Skön fredag till er.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalike: Papperslampor

När vi ändå är inne på fina papperslampor måste jag hålla med Anette att min första reaktion på den senaste tidens blogghyllningar av René Barbas lampa för Ligne Roset (som visades på Parismässan för några veckor sedan) var att den är vä-hä-ldiigt lik Bertjan Pots lampa Pion Light från Wrong for Hay. Båda är tillverkade av ett brandsäkert pappersliknande material med en näst intill identisk kontur, som träs över en LED-lampa med liknande veckformationer. Och säljs i två olika höjder/storlekar. Den ena applåderas av internationella storfräsarbloggar som Design Milk och Dezeen liksom svenska Lotta Agaton, medan den andre har fört en betydligt mer undanskymd tillvaro under en längre tid, men visst kan vi väl konstatera att de här är lika som bär? I synnerhet de vita varianterna utan mönster
Lampa 1: Bertjan Pots Pion Light från kollektionen Wrong for HAY 
Lampa 2: René Barbas nya lampa för Ligne Roset

Favoriter från Frankfurtmässans trendutställning

Jag har ju redan visat en film från helgens pressresa i Frankfurt som ger en övergripande bild av mässan och utställningarna på Ambiente 2015. Men låt oss kika närmare på några detaljer jag fastnade för när jag besökte deras tematisering "Sensucht". En hel del nytt faktiskt. 
Allt var sammansatt av stilbüro bora herke palmisano och tematiseringarna bjöd på många uppslag av nya leverantörer, vars produkter jag inte sett förr. Här är några av mina favoriter. 
Vitt, veckat, skirt och frostat. Papper, lera och taktila ytor. Porslin från Kahla Porzellan. Vaser från Zwiesel och keramik från Nishikawa ceramics
Väggtextilen kommer från Leingrau som också hade superfina plädar. Är du sugen på en ampel känner att makramé inte är din grej? Testa den här idén istället med en trälåda, fäst i fyra hörn!
Sist men inte minst en annorlunda lampskärm i bambu från Duc Phong som jag aldrig sett förut. Kolla in deras sortiment, de har helt fantastiska handgjorda lampor från Vietnam!
Foto: Frida Ramstedt - detta inlägg skrivs i samband med pressresa för Messe Frankfurt

ANNONS: Budgettips och favorit från Åhléns

Den här fina porslinsburken med relief har jag köpt på Åhléns för ett par månader sedan. Men. Jag har lagt locket åt sidan och använder den som vas istället. Perfekt behållare för grönskande kvistar och eucalyptus på soffbordet! Burken heter Gimo och finns i flera färger / höjder. Priset för den här storleken ligger på 199 kr. Burken finns fortfarande att köpa så det får bli veckans budgettips!
När Åhléns bad mig välja ut mina favoriter från deras vårsortiment var vasen en given grej på min lista. Den matchar också snyggt med de nya grafiska kuddarna Way som de har klubberbjudande på just nu. Superfina! Ni har väl inte glömt att ni kan vara med och tävla om ett presentkort värt 500 kr hos Åhléns om ni fotar en inredningsprodukt från deras sortiment och postar bilden på Instagram med #åhlenshosmig De väljer ut två vinnare varje vecka t o m 1/3 2015. Lycka till!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se presenteras i samarbete med Åhlens

Ny video - Häng med mig till Frankfurt och Ambiente 2015!

Nu har jag varit iväg på mässa igen och passade på att filma lite med mobilen eftersom det var uppskattat sist. Resmålet för den här gången? Tyskland, Messe Frankfurt och Ambiente 2015! Stillbildsrapport kommer, men i den här videon får ni ett snabbt smakprov av vad jag och Johanna Bradford har haft för oss de senaste dagarna. Vi har spanat in fina trendutställningar och montrar, vinkat till Frankfurts skyskrapor från hög höjd, ätit middag på ZenZakan Pan Asian Supper Club, kalasat på VaiVai och shoppat loss på Manufactum. Med mig hem i väskan har jag massor av inspiration, rekvisita och fina trycksaker. Håll i er - för nu går undan. Här har ni mina senaste 3 dygn, på mindre än 2 minuter!

Film: Trendenser.se - detta inlägg publiceras i samband med pressresa för Messe Frankfurt

Veckans söndagssummering - v 7 - 2015

Veckan efter möbelmässan i Stockholm har det varit lite stå på nyhetsfronten. Kanske för att många företag passat på att vila och återhämta sig litet. Förutom en diger skörd av "uppföljningsmail" så har inkorgen varit ovanligt stillsam. Därför bjuder jag också på ett ovanligt vilsamt veckosvep med några subtila nyheter som fastnat på näthinnan från de gångna dagarna. Passande nog i väldigt neutral färgskala. Nya pressbilder, kungliga samarbeten och lite annat. Hoppas ni gillar!
Norrgavel har släppt ett gäng nya pressbilder för våren 2015. Jag fastnade för pläden. Inga kemikalier eller mjukgörande medel används under produktionen. Finns i grafiskt svart/vit, blå/vit och rosa/vit för 895 kr.
Cone lights från Studio Vit säljs i numrerad upplaga från  Etage Projects mellan den 20 februari och 24 april. Varje lampa är handgjord i London. Fler bilder HÄR!
Claesson Koivisto Rune lanserade ju sitt eget varumärke "Smaller Objects" under möbelmässan och i veckan skickades det ut en pressrelease med fina bilder som fått fötter i bloggvärlden. Kommer finnas till försäljning både HÄR, hos Asplund och hos utvalda internationella återförsäljare.
Stelton har släppt vårens "säsongsfärger" på sin klassiska kanna. Den här gången har de inspirerats av barrskog och den mossklädda granitens gröna toner liksom Östersjön och Nordsjöns blå nyanser.
Havet och den nordiska skärgårdsmiljön har också inspirerat vårens "skräll". Bernadotte Kylbergs nya kollektion för just Stelton! Serien heter STOCKHOLM och premiärvisades bland annat här på mässan i Frankfurt där jag befinner mig i skrivande stund. 
Den 19/2 startar Granit sin försäljning av Liselotte Watkins produkter. Serien släpps i begränsad upplaga och säljs under februari månad. I kollektionen ingår även en större tygväska, ett fint doftljus, en galge i återvunnet papper samt en print i storlek 50 x 70. Hänga på låset?
Inredningsföretaget HK Living har också fått mycket bloggkärlek för sin nya vår- och sommarkollektion, och för sina nya fina pressbilder! Ett företag som är på G och värt att hålla utkik efter! Avslutningsvis signeras veckans Hemnetgodis mäklarfirman Entrance Mäkleri vars lägenhet på Plantagegatan är stylad av mina kontorsgrannar Östling Schedin som har butik ute på Spinneriet. Tipstack till Tant Johanna! Klicka HÄR för att se fler bilder. Ha en fin start på vecka 8. 
Foto: Norrgavel, Studio Vit, Stelton. CKR, IKEA Livet Hemma, HK Living, Entrance

Ny barnrumsfavorit

Jag får ofta önskemål om att jag borde bjuda på fler tips på fina och annorlunda inredningsdetaljer/presenter till barn. Här har ni ett! Den här söta sprallebjörnen i plywood fick jag nämligen själv av min vän Lene som bor i Danmark. Jag tyckte den var så himla söt, men upptäckte snart att den inte gick att köpa i Sverige. Så tidigare i höstas tipsade jag Miniroom.se att ta in den i sitt sortiment. Och nu, några månader senare... titta HÄR! Formgiven av Camilla Bjerre för Strups.
Foto: Frida Ramstedt Trendenser.se

Hemma hos Seventeendoors

I brist på Hemnetgodis de senaste veckorna (jag hittar verkligen ingenting som ligger ute till salu - som jag känner 110% för inredningsmässigt just nu) så bjuder jag på en inlänk till bloggaren Ulrika på bloggen Seventeendoors hos Lovelylife som nyligen visat upp sitt hem i ett tidningsreportage. Även om bilderna är fotograferade redan 2013 så känns stilen i allra högsta grad aktuell även idag. Inte minst eftersom (som Ulrika själv konstaterat i en söndagskrönika) de marockanska Beni Ourain-mattorna finns att få tag på varstans numer. Snyggt stylat av Pella och plåtat av Kristofer Johnson för Residence. Hatten av till er!
Mattan är en marockansk Beni Ourain, fåtöljer PK22 från Fritz Hansen, golvkruka TineK (?), print bakom soffan från Yoko Ono Moderna Muséet. Golvlampan kan den vara Pellas? 
Printet på bilden nedan har min kompis Bodil tagit, det heter Lillstrumpa och kan köpas på Rum21. Över lag väldigt kul att få titta in hos ännu en bloggare som är sann den stil hen skriver om. Jag skulle kunna visa alla bilder men det är bättre ni går in till henne eller Pella för att se mer. Glad fredag till er!

Foto: Kristofer Johnsson, Styling: Pella Hedeby

Lika som bär: Elefantkuddar

Jag vet inte om Svenskt tenns klassiska "elefantkudde" behöver någon närmare presentation, men för er som missat så har den gått och blivit lite av en folklig souvernir från flotta företaget på Strandvägen. "Att agera på företeelser" var ett nytt uttryck jag lärde mig i samband med helgens paneldebatt om designkopiering. Företag i kölvattnet vill inte kopiera, men gärna "agera" på kommersiella beteendemönster. Just nu? Många vill ha elefantkuddar. Alla har inte 1000 kr över. När ett sådant läge uppstår dröjer det inte länge förrän ett "liknande alternativ" dyker upp på marknaden. På Formex sprang jag på den här i Svanefors monter. Och nog kan man ana vilken företeelse de flirtar med. Lika som bär, inte sant? 
Originalet: Svenskt Tenns elefantkudde, pris från 900 kr inkl innerkudde (beroende på storlek/yttermått) 
Lookalike: Svanefors elefantkudde, pris 199 - 299 kr (beroende på val av kvalité för innerkudden)  

Dukningstips till Alla-Hjärtans-Dag

Vill du ha tips på ett enkelt dukningstips till Alla-Hjärtans-Dag? Gör tomathjärtan! Söta som de är, som dekoration på maten eller som en liten välkomsthälsning vid varje kuvert. Förutom en låda plommontomater behöver du en vass kniv, ett gäng tandpetare, en sax och lite vitt papper. Skär bort cirka en tredjedel av tomaten i ena änden, med snittet på snedden, och matcha biten med en annan. 
Vik och klipp sedan till små pilformade lappar som du tejpar fast i änden på tandpetarna. Montera ihop. Klart! Förvandlar även den enklaste sallad till en riktig kärleksmåltid. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Budgetfavorit

Det pratas mycket om gröna växter i inredningssammanhang just nu. Mitt bästa budgettips på det temat, som verkligen ger "pang för pengarna", är den här lättskötta saken som jag köpte med mig hem efter ett fotojobb för IKEA alldeles nyligen. Arten heter Calathea och kostar 129 kr. Jag älskar de stora och vackert mönstrade bladen som tar för sig ordentligt i ett rum. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Middag på Ett Hem Stockholm och uterumsinspiration

I filmen jag postade förra veckan såg ni mig bland annat äta middag på Ett Hem Stockholm tillsammans med Georg Jensen. Det var en så himla fin kväll att jag inte kan hålla mig från att visa några stillbilder också. Speciellt på deras inglasade uterum - eller orangeri - som det ju så vackert heter. För er som inte känner till det sedan tidigare så är Ett Hem ett litet hotell, men med desto större service. Exklusivt in i minsta detalj. Ändå finns det en hel del man kan ta med sig och inspireras av i sitt eget hem. 
Det här är synen man möts av när man kliver in på deras innergård. En välkomnande eldkorg och för kvällen ett uppdukat långbord i det inglasade rummet. Mellan husen hänger också slingor med glödlampor och i utemöblerna ligger renfällar för den som vill slå sig ner en stund. 
Även inomhus, runt bordet, fanns mjuka fårskinn att sitta på och plädar att vira om sig, trots att det var uppvärmt till samma temperatur som övriga huset. Väldigt mysigt och inbjudande! 
I ena änden av rummet stod ett stort och vackert gammalt skåp fyllt med tittgodis och längs väggarna klängde bladiga växter. Någon som vet vad det kan vara för sort? 
Lägg också märke till hur man varvat spotlights med vanliga glödlampor i Jonas Bohlins spotlightsskenor i taket. Som sagt, det var så genomtänkt och ombonat och så snyggt! Och jag blev superpepp på att ta itu med ett par projekt i vårt eget uterum hemma. I'll keep you posted. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Här hittar du videon från Stockholm Design Talks seminarium!

Jag har fått många frågor om var man kan hitta filminspelningen från lördagens paneldebatt om "kreativitet" som jag höll på möbelmässan. Med mig på scen hade jag Hanna Wendelbo, tapetdesigner och kreativ ledare på Sandberg samt "instagramstjärna" på @hannawendelbo, Dagny Thurmann-Hoelseth, en av Norges mest kända färg- och trendexperter som också instagrammar på @thedailydagny samt mönsterformgivaren Lisa Bengtsson som ni hittar på @studiolisabengtsson. Tack för en härlig och ärlig pratstund som jag hoppas kan inspirera fler. Klicka HÄR så hittar du till videon
Foto: Martin Wendelbo

Veckans söndagssummering - v 6 - 2015

Tro det eller ej för oss som levt i "möbelmässebubblan" under den gågna vecken, men det har hänt saker utanför den också. Här kommer en summering av veckans snackisar och nyheter i bloggosfären samt ett par lanseringar som ni inte får missa i tsunamin av nyheter från Stockholm Furniture Fair. Häng med!
När jag hör varumärket ByNord tänker jag omedelbart på textila fotoprints med djurmotiv men efter att ha sett vårens nyheter bör jag nog fundera över det. Härliga bäddset och handdukar med skön struktur, snygga vaser och detaljer som väcker ha-begär! Extra plus för fina miljöbilder. 
Danska restaurangen Noma är världens högst rankade restaurang med stjärnor i Guide Michelin. Nu har restaurangen skapat ett tillfälligt hem på Mandarin Oriental Tokyo som inretts med Hans J. Wegners CH46-stolar och specialbeställda bord från Carl Hansen & Son. Dessutom har man tagit fram ett nytt porslins och bestickset som kan köpas HÄR!
Parallellt MED möbelmässan passade IKEA på att ha pressvisning för sin kommande kollektion Sinnerlig, signerad Ilse Crawford. Den mest glädjande nyheten förutom att just precis allt var toppensnyggt är nog att produkterna kommer att få finnas i sortimentet en längre tid - vilket förhoppningsvis gör att de kommer produceras i så pass stora volymer att det finns chans att få tag på grejorna. Hurra för det!
Nystartade Eligobox satsar på designsamarbeten och exklusivt utvalda blommor som levereras direkt hem till dörren. Veckans fredagsbukett på prenumeration, typ. Flera spännande designsamarbeten står att vänta. Första bukettkollektionerna levereras i en designad box av min favoritillustratör Lovisa Burfitt!
Stort grattis till übercoola Monica Förster som för andra gången kammade hem Elle Decoration Awards som årets formgivare. Hon är så jädrans duktig, vältalig och vass att ordet välförtjänt inte räcker till. Missa inte hennes Design Talk HÄR. I måndags delades ju även andra priser ut. Hela listan hittar du HÄR
Inredningsbloggen Seventeendoors aktuella söndagskrönika behandlar moderskapet och dess perfektions- och prestationsångest. På ett befriande vis. Jag tror också det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något universalrecept och att ha respekt för att alla är olika. Hur vi dömer och kommenterar andras livsval säger oftast mer om oss själva och våra egna tillkortakommanden än dem vi kritiserar.
Veckans bästa nyhet för oss som har en hatkärlek till de praktiska (och fula) men ack så användbara blå IKEA-kassarna. Danska Herman Cph's idé är att tillverka liknande stora och tåliga bärpåsar, fast av snygga av spilltyger från Kvadrat. Så smart! Mer info HÄR. Tipstack till Em
Avslutningsvis vill jag påminna om Tant Johannas kulörkollektion för Sadolin, som bjuder på många fina interiörbilder (plåtade hos Östling Schedin, min granne på Spinneriet) och så stänger vi veckans sändagssvep med en ombloggad detaljbild från den här lägenheten lägenheten från Alvhems register. Stylad av Team Sarah Widman. Ha en skön start på (sportlovsvecka) 7!
Foto: ByNord, Noma, IKEA, Eligobox, Förster, Trendenser, Herman Cph, Sadolin, Alvhem

Stockholm Furniture Fair 2015 - Min summering

Jag kör en favorit i repris på förra årets upplägg av summering från Stockholm Furniture & Light Fair och intervjuar mig själv i ett inlägg. Eftersom jag inte jobbar med inredning för offentlig miljö har jag exkluderat de nyheterna från min rapport. Ändå blir det ett ganska långt inlägg, så sätt dig bekvämt nu. Har du frågor får du gärna ställa dem i kommentarsfältet så försöker jag svara löpande under veckan som kommer! 
Vad tyckte du om årets upplaga av SFF?
Det var den bästa på länge! Dels fanns det många fina nyheter att titta på. Dels var alla jag pratade med väldigt positiva i sina tongångar, både utställare och besökare. Det låg något optimistiskt i luften. Det kändes också som om utställningarna fokuserade lite mer på långsiktiga tendenser än kortlivade trender. Så summa summarum, två tummar upp från mig!
Vilka färger är det som gäller våren 2014?
För det första bjöds det på ovanligt mycket färg i år. De mest tydliga kulörerna tyckte jag var skogsgrönt och blåsvart, men jag noterade också en hel del tegelrött, bordaux och senapsgult. FOGIA summerade årets färgkarta väldigt väl på sina väggar (se bild ovan). Men det fanns två spår, Antingen hade utställarna gått all in på den tunga färgpaletten eller så hade de satsat på det skandinaviskt lätta med vaniljvitt och varmgrått mot ljusa träslag och naturliga materialval. 
Några tydliga stilar?
Art Deco och "Scandinature". 

Art Deco? 
Ja, jag vet inte vad jag ska kalla det mer dekadenta spåret. Men tänk sammetssoffor och 20-talsinfluerade former på allt från möbler till belysning. Mörka träslag med lackade och geometriska detaljer såsom klot och trianglar i avslut på bordsben och byråer eller på lådornas knoppar. Fanns bland annat att beskåda i Gubis monter samt i mässans trendutställning (se bilder nedan). 
Scandinature, förklara?
Som antites till ovan beskrivna stilspår verkar allt fler skandinaviska företag satsa på en nedtonad och mer "miljömedveten" stil med naturliga färger och gedigna material, hantverkshöjd i fokus och lågmäld lyx som ledord. Att formge smart och snyggt istället för skrytigt och slösaktigt verkar vara deras giv.  
Några återkommande material och detaljer? 
Pulverlackade stålrörsstommar (precis som jag rapporterade om från Milano 2014), sammet, stoppade möbler, speglar, och golvpalmer. Eller. Kork, läder, linne, lera, terracotta och "gröna" växter som kaktus, fikus och varierande gröna bladverk utan blommor. 
Något som verkar hålla i sig från föregående år? 
Experimenterandet med glödlampor! Under föregående år har vi sett populariteten för stora, droppformade och diamantfasetterade glödlampor växa. Nu kommer glödlamporna med synlig glödtråd bli ännu större och dyka upp i alla möjliga formationer. Dessa hittade jag hos Texa
Årets ögonbrynshöjare?
HAY's stökstylade hyllor. Det såg ut som någon hade kastat in anteckningsböckerma och boxarna i deras hyllsystem. Nytänkande, men också förvånande för många besökare. Inte minst på "allmänhetens dag" då jag hörde viskande frågor om det skulle vara så eller om HAY höll på att packa ihop...
Mest omtalade montern?
String (signerad Lotta Agaton) var som alltid en av de mest fotovänliga montrarna, men även Astrid har fått mycket uppmärksamhet i mitt instagramflöde i år. Ire, Fogia och Gubi som jag redan visat lyckades fånga många fenomen, trender och tendenser i ett. Menu hade nog en av de allra finaste men också mest svårfotade (det var ett rum som var helt svart). Bland yrkesinredarna var det många som pratade om Kinnarps spektakulära monterbygge med en stor trappkonstruktion. Tanken bakom den var ju också en snackis dvs. att man i dagens stillsasittande kontorssamhälle borde börja bygga in fler "obekvämligheter" för att få folk att röra på sig mer under arbetsdagen.
Årets möbel?
Fåtöljen? Det finns så många fina att välja på nu, så jag tror vi kommer att satsa på en enklare soffa i vardagsrummet framöver och ta ut svängarna med en (eller flera) roliga fåtöljer som får sätta stilen. För Art Deco anhängarna tror jag Gubis sammetsfåtölj Beetle Lounge Chair varit den mest hypade och för dem som går på naturspåret, Ires Hanna i läder eller Bruno Mathssons nyhet - återinförandet av Eva helt i läder!
Något snyggt som stack ut?
Mia Cullins fantastiska flätade läderpall som visades i utställningen längst in i B-hallen. Så magiskt fin. Jag hoppas verkligen att den tas i produktion av ett vettigt företag. Snarast! 
Några andra snackisar man bör känna till?
Det ryktas om ett monterras. Det är dock obekräftade uppgifter ännu, bara skvaller som jag hörde på tåget hem, men tydligen ska 10 meter vägg ha rasat inne i Elfas (?) monter under lördagseftermiddagen med glassplitter och avspärrningar som följd. Någon som kan bekräfta eller dementera? 

Någon nyhet du vill passa på att tipsa om? 
Ja! De superfina handgjorda lamporna från Lightwork som görs i Istanbul. Och de HÄR häftiga lamporna av skiktlimmad wellpapp (agentur Form12). Missa inte!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (+ lånad bild på Eva modell vintage från Bukowskis Market

Stockholm Furniture Fair 2015 ♥ Ilse Crawford

Så, då var det äntligen dags för mig att rapportera från Stockholm Furniture & Light Fair 2015. Vi börjar i entréhallen tycker jag. Inte minst eftersom det var där årets Guest Of Honour Ilse Crawford gjort sitt avtryck. Istället för en klassisk installation valde hon att nyttja ytan till något mer funktionellt. En plats för rekreation, avkoppling, uppkoppling och minst "lladdning av batterier". Både bokstavligen och bildligt talat. 
Bakom dessa väggar öppnade sig ett landskap av sittplatser som bjöd in till vila, eftertanke och (att döma av hur det nyttjades) laddning av mobiler och uppladdning av inspirationsbilder via sociala medier. Jag vet inte hur många jag såg som instagrammade från den här ytan. 
Här var smackat med folk, hela dagarna. Hur jag lyckades fota interiörerna utan människor? Jag ställde klockan och gick upp en timme tidigare! 
I filmen som jag lade upp häromdagen fick ni ju se delar av det här men det kanske är kul med stillbilder som ger en överblick också, inte minst för er som inte kunde åka i år. 
Ilse hade två assistenter som höll ordning på alla prylarna och diskret ställde tillbaka sådant sådant som flyttades runt av praktiska skäl.Dessutom misstänker jag att de höll stenkoll på vad som skrevs på väggarna. Besökarna uppmuntrades nämligen fylla i och sätta upp lappar med svar på de frågor hon ställt som rubriker på korkväggarna. Kul idé som väckte många tankar!
Här och där skymtade även hennes kommande kollektion för IKEA, Sinnerlig, som släpps i höst. Den övrgripande känslan är svår att gånga på bild men den röda tråden (förutom det återkommande röda) var mycket kork, mycket växter, mycket väggkollage och framförallt en härlig känsla av inkluderande. Man kände sig som hemma. Applåder från mig!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Happy Friday!

Trots att det är en hel dag kvar på möbelmässan med massor kvar att se och göra innan jag kan ta helg, så har jag en skön fredagskänsla i kroppen. Man blir så mjuk i kanterna av alla intryck, upplevelser och möten under de här dagarna. För att inte tala om all inspiration som sköljer över en från morgon till kväll. Jag skulle vilja trippla dygnet så jag hann med precis allt som bjuds. Jag önskar trevlig fredag med en bild på Henning Koppels fina melaminklocka som tagits i produktion igen av Georg Jensen, från och med 2015. Hurra! Jag som spanat på en liknande på auktion en gång i tiden. Kanske är det fler danska designnördar därute som blir lika glada som mig för denna nyhet? Happy Friday på er!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Min dag på möbelmässan - häng med bakom kulisserna!

Imorse hoppade jag på tåget till Stockholm Furniture Fair. Jag har betat av möten, tagit en snabb kik på Ilse Crawfords trendutställning, kramat branschkollegor jag inte träffat på länge och ätit en magiskt god middag med Georg JensenEtt Hem. Vill du hänga med mig bakom kulisserna? Kolla in det HÄR! istället för att visa de klassiska stillbilderna från trendutställningar och events (de kommer senare, när jag har föreläst färdigt - jag lovar!) så testar jag nytt grepp och bjuder på rörligt material. I den här korta videon har jag klippt ihop olika sekvenser som jag filmat (eller själv blivit filmad i) under min första dag på möbelmässan. Från morgon till sen kväll. Hoppas ni gillar!

Foto / film: Trendenser.se

Budgettips och favoriter från Åhléns

Ni kanske minns mina bloggrelaterade nyårslöften? Inkluderat i punkt nio utmanar jag mig själv att ge fler realistiska inredningstips här på bloggen. Istället för att alltid välja den enkla vägen och fota mina inspirationsbilder i topprenoverade hus eller sekelskifteslägenheter tänkte jag bjuda på lite fler smarta idéer som kan appliceras i vanliga hem. Som det här till exempel. Enklaste sättet att piffa till köksbänken i ett vanligt "hyresrättskök" med standardkakel, rostfri diskbänk och vita luckor? Köp ett gäng snygga skärbrädor i olika storlekar och luta dem mot väggen när de inte används som serveringsfat. Blanda gärna olika höjder och material för att mjuka upp det "sterila" intrycket. Addera grönska och värme genom att göra små stilleben av färska kryddor, en snygg mortel och ett träfat. Genom att skapa "öar" av saker istället för att sprida ut allt längs hela väggen blir intrycket mer harmoniskt. Det ni ser på bilden nedan är några nya budgetfavoriter som kommer in i butik på Åhléns nu i veckan. 
<stilleben_kok_inspiration_54d097012a6b224546e9b0d4.jpg>
På det här sättet kan du få in material som sten och trä - utan att kakla om eller byta bänkskiva. I samarbete med Åhléns ger jag dig som delar en liknande inspirationsbild via Instagram möjlighet att vinna ett presentkort på 500 kr i deras butiker. Fota något från Åhléns inredningskollektion hemma hos dig och posta med #åhlenshosmig så är du med och tävlar. De väljer ut två vinnare varje vecka t o m 1/3 2015!
<ahlens_fridas_val_low_res_1_v2_54d08d142a6b22447e226994.jpg>
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se presenteras i samarbete med Åhléns.se

Önskelista februari

Ny månad betyder ju att det är dags att uppdatera den här kategorin på bloggen. Jag skulle förvisso byta allt nedanstående mot en enda natts sömn... Men om vi bortser från trivialiteter som att det vore trevligt med några timmars ihållande vila utan att behöva vakna en gång i kvarten av en barnfot i ryggen/magen/örat?/<insert valfri mjukdel som gör ONT!> så önskar jag mig bättre belysning, nya badlakan, lättsam läsning och lite lyx. Inte mer anspråkslöst än så. He he. Porslinsstapeln längst ner kanske kräver sin förklaring. Det är danska arkitektbyrån C.F. Møller Designs nya serie för aida. Supersmart formgivning där man kan vända på mattallrikarna och använda dem som lock till djuptallrikarna för att spara och förvara mat utan behov av extra plastlådor. Väldigt fiffigt! Här har ni min önskelista för februari! 
1) Det är väldigt mörkt om kvällarna nu. Högst upp på önskelistan står därför en vägghängd läslampa till vardagsrummet för härligare bokläsning och tidningsblädder. 2) Snart är det Alla-Hjärtans-Dag älskling.. Hint, hint. Jag skulle inte alls bli ledsen för en supertunn ring som denna från Sophie by Sophie den 14 februari! 3) Senaste numret av magasinet Cereal. Två tummar upp för de fantastiska bilderna i deras reportage. 4) Ni vet att jag ständigt är på jakt efter de perfekta, tunna dricksglasen. En annan sak som alltid ger utslag på min radar är nya sköna handdukar och badlakan. På Formex klämde jag på dessa fluffiga och himmelskt mjuka från Edblad. Åkte genast upp på önskeinköpslistan. Kan bara inte bestämma mig för färg. De rosa är frestande fina. 5) Nyheten från aida imponerade också stort på mig när jag såg det smarta porslinspusslet på mässan. Sådana här tallrikar skulle vi behöva för att slippa onödigt matspill och släng här hemma. 6) På drömskelistan? En PK33 med perfekt slitet naturfärgat men mörknat annilinläder. Jag dammsuger Bukowskis och Blocket. Har du en över så vet du att jag är spekulant!

Mina programpunkter på Stockholm Furniture Fair 2015

Imorgon drar Stockholm Furniture Fair igång i Stockholm och Sveriges samlade journalistkår dundrar in på Älvsjömässan för att bevaka lanseringarna av årets nyheter i möbel- och belysningsväg. Men det har ju nyss varit inredningsmässa i Stockholm tänker du? Jo. Men man skulle kunna hårddra det hela och säga att Formex fokuserar på detaljer och pynt i hemmet medan möbelmässan målar med de stora penseldragen och visar soffor, stolar, mattor, lampor och saker som tar för sig lite mer. Och om Formex står för det mer folkliga så har jag tidigare upplevt "möbelmässan" som lite exkluderande och elitistisk (med dominans av svartklädda, svårmodiga arkitekter och kostymklädda karlar). Men de senaste åren har det där lättats upp och mässan har satsat allt mer på mjuka värden som föreläsningar, mötesplatser och debatter som tilltalar en större målgrupp än det supernischade branschfolket. Hurra för det säger jag! Precis som ifjol kommer jag att vara en del av Stockholm Design Talks och förutom en föreläsning på fredagen kommer jag även att hålla i två paneldebatter på allmänhetens dag (lördag) på scenen i entrén (plats C18:33). Tider och teman ser ni nedan. Mer info finns också i mässprogrammet som du hittar HÄR. Jag håller tummarna för att du vill komma och lyssna, diskutera och ventilera inredning med mig. Hoppas vi ses! 
 
Fredag kl 15:00 - 16:00 Sociala medier för inrednings- & belysningsbranschen, tips och tricks!
Lördag kl 11:00 - 11:45 Lika som bär, när kopiering får gå före kreativitet (paneldebatt) 
Lördag kl 14:00 - 14:45 Hur blir man mer kreativ? (paneldebatt) 
 

Veckans söndagssummering - v 5 - 2015

Den här veckan har det varit inredningsmässa i Paris, modevecka i Stockholm och upptakt inför Furniture Fair som drar igång på tisdag. Behöver jag ens säga att mailboxen fullkomligen har korkat igen av alla pressreleaser och teasers. Här kommer årets femte söndagssummering med bloggsnackisar, nyheter och debatter du inte får missa från de senaste sju dagarna!
Danska VIPP har lanserat sin senaste "colour of the year". 2015 slår de på stort och satsar på... Anniversary White - 2015 skulle VIPP's grundare Holger Nielsen ha fyllt 100 år. Mer HÄR!
Tom Dixon trotsar trenden med varma metaller och relanserar sin ljuslykta Etch i svart! Visades på Maison Objet i Paris de gångna dagarna och har genast tagits in i sortimentet hos svenska återförsäljare
Ett annat företag som satsar på svärta är Ballingslöv som låtit tre branschpersonligheter ta fram varsitt kök. Inredaren Mija Kinning, arkitekten Fredrik Almlöf och köksexperten Åsa Dyrberg. 
Bemz däremot satsar på grönt. Grönt som i ekologiskt och hållbart. Deras nya serie Respect såg dagens ljus i dagarna och de nya pressbilderna har valsat som paråkarna på konståknings EM senaste veckan.
 
Jag blev också väldigt glad av att få smygkika på Ires nyheter som lanseras nästa vecka, En ny soffa av Emma Olbers (su-uperfin) liksom fåtöljen Hanna i nytt utförande med Tärnsjö-läder. Applåder!
På prints- och posterfronten mycket nytt. Dels bjöd veckan som gick på en rejäl diss av hela fenomenet signerad Martinreda, dels en ny kollektion från Playtype och ett helt nytt varumärke. Avslutningsvis såg ett oväntat samarbete mellan danska MENU och Paper Collective dagens ljus. 
Och i torsdags hade Rum21 smyginvigning av sin nya Göteborgsbutik (ligger vid Domkyrkan). Som kuirosa kan nämnas att Tant Johanna har stått för konceptualiseringen av butiksinredningen och hennes kompis Cecilia för Rum21's nya fina logotyp! Vi bjöds på god mat, en inspirerande föreläsning och som vanligt när Göteborgsbloggarna ses - himla trevligt mingel. Bilder från kvällen kan du se HÄR!
Veckans mest omskrivna nyhetssläpp måste ändå vara de nya pressbilderna från H&M Home, stylade av Lo Bjurulf och plåtade av Marcus Lawett. Superfina! 
Sist men inte minst har arga röster höjts gentemot fenomenet med designkopior och de inredningsbloggare som oväntat samarbetar med Voga (no link), ett företag som öppet erkänner att de producerar designkopior - till 85% av originalpriset. En verksamhet som inte bara är oetisk utan också olaglig i Sverige och som nyligen förbjöds även i Storbrittannien. Ni som överväger att köpa kopior bör vara medvetna om att de inte har något som helst andrahandsvärde i Sverige. Du begår en kriminell handling förenlig med villkorlig dom och dagsböter om du säljer dem vidare på ex. Blocket. Läs mer HÄR! Vi avslutar veckans nyhetssvep med en ombloggad lägenhet. Denna på Pipersgatan har fått mycket uppmärksamhet senaste dagarna. Fler bilder HÄR! Nu laddar jag inför vårens mest nyhetsintensiva vecka. Stockholm Furniture Fair, snart kör vi!
Foto: VIPP, Tom Dixon, Ballingslöv, Bemz, IRE, Playtype, Rum21, H&M, faksimil och Hemnet

Annons
Annonsera