Lookalikes: Work Lamp

Har ni sett Clas Olssons nya lampgaller Northlight? Är inte det oförskämt likt FUWL och Design House Stockholms Work Lamp om man bara adderar en textilsladd och en stor glödlampa till? Visserligen är skärmen något större i storleken än orginalet, men med en rejält bantad prislapp (och finish). Finns i vitt och svart och funkar precis som sitt designsyskon både i liggande och hängande form. Hm.
Orginalet: Design House Stockholms Work Lamp (bilden med grå bakgrund), pris 1495 kr
Lookalike: Clas Olssons lampgaller Northlight, 149 kr

Hemnetgodis i Västra Hamnen, Malmö

Ett nybyggt penthouse ligger ute till salu i Västra Hamnen, i Malmö. 110 kvadratmeter designbingo med egen hiss. Om man bortser från den kala känslan som så ofta uppstår i nyproduktioner så väljer jag att ta med mig följande vårinspiration: 1) Jag ska vända min Cross-pläd med vita sidan ut från och med nu! 2) Långstjälkade tulpaner i glasvas. Mucho snyggt! 3) Färg- och formkombon på de tre kuddarna i soffan 4) De egenmålade (?) tavlorna. Inte minst den av Eames Bird, borde man väl kunna fixa själv?
Foto: Bjurfors / Hemnet

Intervju på Miniroom.se

Jenny som driver barnbutiken Miniroom.se har intervjuat mig om hur det har varit att bli mamma, hur jag gör för att kombinera deltidsjobb och föräldraledighet och inte minst hur jag tänker när det kommer till inredning av barnrum. Klicka här för att läsa mer. Och eftersom jag själv driver eget så tycker det är så himla mycket roligare att samarbeta med en nystartad entreprenör som brinner för sina produkter, än giganter som har ALLT i sina webbshopar - så jag har hjälpt henne med en shoppingguide också, och plockat ut mina favoriter från Miniroom.se's sortiment. Nyfiken? Här hittar du mina val.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Några föreläsningsdatum våren 2014

Jag har ju lovat att jag ska bli bättre på att berätta var, när och om vad jag föreläser. Så här kommer, på begäran, en radda datum som redan är spikade för de närmsta månaderna. Ibland är det dock väldigt korta puckar så jag reserverar mig för att det säkert kan tillkomma fler datum inemellan detta. Ett tips för att hålla dig uppdaterad om aktuella föredrag och workshops är att gå med i Trendensers Facebookgrupp där jag alltid annonserar ut tid och plats för mina föredrag, då missar du inget!
 
UMEÅ, torsdagen den 30 januari kl 15-17 föreläser jag om varumärkesbyggande på nätet och hur man kan ta en blogg från hobby till jobb. Plats: E-puben vid Umeå universitet. Mer info se HHUS och Marknadsföreningen i Umeå. Anmälan görs här!
 
STOCKHOLM, fredagen 7 februari kl 15-15.45, på Stockholm Furniture Fair i Älvsjö föreläser jag på Design Talks i sal K12, ämnet är "Online PR och marknadsföring i sociala medier för möbel- och belysningsbranschen" (föreläsningen är kostnadsfri och endast för öppen utställare/besökande företag samt press). Mer info här!
 
STOCKHOLM, lördagen 8 februari kl 15-15.45, på Stockholm Furniture Fair i Älvsjö föreläser jag på Design Talks (scenen i entréhallen) ämnet är "Sociala medier som inspirationsverktyg för inredningsintresserade" Föreläsningen är kostnadsfri, ingår i mässans entréavgift. Mer info här!
 
GÖTEBORG, tisdagen den 4 mars kl 19.15-21.15 pysselworkshop på Panduro, Östra Hamngatan i Göteborg. Obs! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. Mer information och pris och anmälan kommer annonseras i butik samt på bloggen mitten på februari.
 
MALMÖ onsdagen den 12 mars, heldagsworkshop för Konsthantverkscentrum 3 Steg på Media Evolution City (Utbildningsrummet) Stora Varvsgatan 6a, Malmö. Föranmälan krävs! Mer info här.

BORÅS torsdagen den 13 mars, håller jag en Instagramskola för Eco Boråstapeters återförsäljare. Så tar du bättre bilder och skapar storytelling med mobilen. Obs! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. För mer info kontakta: Mikaela.Persson@ecobt.se
 
KALMAR/EMMABODA onsdagen den 19 mars, heldagsworkshop om "sociala medier och bloggande" för Drivhuset i Kalmar och Växjö. Mer info kommer!

MALMÖ onsdagen den 26 mars, heldagsworkshop för Konsthantverkscentrum 3 Steg på Media Evolution City (Utbildningsrummet) Stora Varvsgatan 6a, Malmö. Föranmälan krävs! Mer info här.
 
STOCKHOLM, söndagen den 27 april kl 13 föreläser jag om balkong och trädgårdstrender på mässan Rum för Trädgård. Föreläsningen är kostnadsfri, ingår i mässans entréavgift.

Veckans snackisar och nyheter - v 4

Vid det här laget har ni säkert vant er. På söndag kväll är det dags för en sedvanlig veckosummering, och den här veckan - inget undantag. De gångna sju har dock bjudit på en oändlig rad produktlanseringar och bloggsnackisar så, såhär års är det helt enkelt en omöjlighet att hålla jämna steg med nyhetsflödet. Men här är i alla fall ett axplock av några ögonbrynshöjare att ha koll på!
Vi börjar med "porstorderporslinsföretaget" Fyrklövern (som tidigare mest annonserat i typ... Hemmets Journal och Allers) men som nu lanserar ny kollektion med... modeskaparen Lars Wallin?!
I veckan har mässan Maison & Objet gått av stapeln i Paris och Tom Dixon har lanserat nyheter. Barprylar i koppar och glas. Vinhinkar, iskylare, drinkpinnar och en istång. Dekadens är det nya svarta?
Och på tal om Frankrike. Häromdagen damp det ned ett pressmeddelande om att Artilleriet har lyckats bli en av få återförsäljare av Petite Friture. Jag fullkomligen älskar deras Moire Lamp.
Skultuna rider på mässingsvågen och lanserar bl a ett grytunderlägg liksom ett vackert förstoringsglas i vår. Vill ha. Via Stilinspiration fick jag nys om mode/inredningsmärket aiayu. Starkt habegär där med.
Danska Muuto sprutar ur sig nyheter i år. Deras nya ljusstake Float har fått fin bloggcred och i veckan kom en skrivelse om soffbordet Around som nu lanseras i fler färger, liksom deras kuddar och soffor.
Mest ombloggade hemnetobjektet den här veckan då? Det här. Utan tvekan. Fantastic Frank sopar banan med de andra mäklarna just nu. Kan det bero på att de återvinner nada i sina objekt, och därmed lyckas överraska oss bloggare (och kunder) med nya visuella koncept. Gång på gång. Eller fokuserar de fel (för de är ju inte lika lönsamma som konkurrenterna, än). Vad tror ni? I'm all ears.
Foto: Fyrklövern, Tom Dixon, Artilleriet, Skultuna, aiayu, Muuto, Fantastic Frank

Mitt senaste köp

Tillåt Max presentera: mitt senaste köp! En Grand Prix från Fritz Hansen, inhandlad på Stockholms Auktionsverk (deras app är beroendeframkallande, I'm telling you). Det här är en ovanlig variant eftersom inte bara sitsen utan också benen är av trä. Det hindrar dock inte min lilla cirkusclown från att använda den som gåstol. Eller balettstång. Notera fotarbetet. Du sa väl Grand Plié mamma?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis i Vasastan

Det är med lika delar fascination som förtjusning jag visar den här ljusterapin till lägenhet som ligger ute till salu i Vasastan, Stockholm. Varför så fascinerad? Förutom det mest uppenbara. Att en är väldigt vit. Jo. Med mitt sjukliga minne så behövde jag inte se många bilder förrän jag genast kom ihåg inredningen i den här lägenheten som såldes på Östermalm i augusti 2013. Ja, jag är knäpp. Men visst måste det vara samma person som flyttar? Nytt hem, samma saker. Eller?
Taklampan Liv är formgiven av Jonas Bohlin, med inspiration av en tyllkjol. Kudden på sängen kommer från Norrgavel, korgen i hörnet ser ut att vara från Afro Art, hyllan Swedese och sänglampan Artemide.
Sideboardet är från Asplund, ljusstakarna i silver som står på det är Nagels klassiker och stolarna är Eames/ Vitra. I fönstret står en vit Kubus 4 och en Miss K från Flos.
Den här vasen fick jag vansinnigt många frågor om sist också. Jag tror det är Carina Seth Andersson som står bakom formen. Rätta mig gärna om jag har fel. Och tavlorna är posters från Millesgården.

DIY: Pimpa en pall

När jag sprang runt på Formex förra veckan fick jag syn på de här pallarna igen (som Alcro målade upp live i en trendutställning för ett par år sedan). Himla fiffigt DIY-trick! Den här modellen heter FROSTA och kostar 49 kronor på IKEA. Med lite maskeringstejp och en burk provfärg kommer man långt.
Här har de maskerat ett kors med tejpen och bara målat sitsen. Enkelt men effektfullt. Eller så gör man som nedan och målar sitsen + en liten del av benen och låter resten förbli trärent.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans snackisar och nyheter - v 3

Ännu en vecka är till ända och det har blivt dags att summera de senaste dagarnas nyheter och webbsnackisar. Eftersom vi befinner oss mitt i mässperioden är det en ren omöjlighet att fånga upp hela den absurda mängd av produktlanseringar som surrar i luften just nu. Men här kommer ett urval. Några grejor du absolut inte vill missa. Veckans söndagssummering, at your service!
Ett företag som verkligen överraskade på Formex i år var SagaForm. Jag har tidigare mest förknippat dem med tacoskålarnas glansdagar. Men nu? Oj så mycket fint. Marcus Johanssons glaskaraff Birdie...
... liksom Ann-Carin Wiktorssons krukor och nya odlingskupan Green - för att nämna några exempel. Bloggarna verkar hålla med. Sagaform har fått helt fantastisk responssina nyheter.
 
En annan överraskning (åtminstone för mig) var att Mickan i TV-serien Solsidan gjort författardebut i veckan med barnboken Aja Baja Vita Soffan. Blivande godnattsaga för bloggbarnen i inredningsland?
Stelton har har släppt sina temafärger på termoskannorna 2014. Man har utgått från den i koppar och satsat på två nya nyanser som ska spegla materialet när det patineras. Ärgat grön och varmt brun!
Walnutstreet som bl a agerar agentur för lampan Döden som fick massor av bloggcred ifjol är också representant för Omelette. Spegeln på korkfot månne årets bloggfavvo? Vansinnigt söt!
Jag tror ju som sagt att 2014 blir glaslampans år. Och passande nog har Artilleriet precis tagit in BallRoom i handblåst och handfärgat glas. Så fin! Tipstack till Sanna. Låt oss avrunda med den glädjande nyheten att två "tysta" bloggfavvisar har tagit ton igen inför 2014. Flexinredning från Umeå och Solidfrog ifrån Jönköping. Hurra! Den första har startat butik och den senare tar helt fantastiska bilder. Enjoy!
Foto: Sagaform, Bonnier Carlsen förlag, Stelton, Walnutstreet, Artilleriet, Mia Linnman

Hemnetgodis på Kärleksgatan i Malmö

Inemellan alla mässrapporter och produktnyheter (som duggar tätt såhär års, i början på en ny säsong) så måste jag tipsa om en riktig Hemnet-karamell (som tyvärr redan hunnit falla under klubban). Men vad sägs om den här sekelskiftesgodingen på Kärleksgatan i Malmö som trots snabb försäljning fortfarande ligger ute till beskådan via BoLaget Fastighetsförmedling. Wow! Jag älskar "färgkombon" i sovrummet!
Foton: BoLaget.se

Fem favoriter från Formex våren 2014

I år hoppar jag över det intensiva bildvisandet från alla montrar och plockar russinen ur kakan istället. Nedan har jag listat några personliga favoritnyheter liksom ett par fenomen jag tror på inför 2014. Vadå? Mode Inredning = sant, detaljrika mönster, runda glaslampor, trä med verkshöjd, skirt glas och ruff keramik. Fem fina exempel från Formex kommer här. Utan inbördes rangordning. Håll tillgodo!
Mode och inredning håller handen. Och detaljrika handritade och färglagda motiv konkurrerar ut citatplanscherna 2014. Rifle Paper Co. lanserar en ny serie signerad modebloggaren Garance Doré!
Molekylliknande glaslampor är något vi kommer få se mer av. Jag hittade flera varianter på mässan (bland annat hos Vatt & Veke) men favoriten sprang jag på i House Doctors monter.
Danska Rosendahl lanserade Kay Bojesens Love Birds på Formex. Fåglarna har fått färg med hjälp av att man blandat olika träslag. Superfina! Trä också ett material vi lär se mer av under 2014.
Liksom glas och keramik i olika former. Klarglas, färgat glas, karaffer med stora knoppar och keramik som är helt eller delvis glaserad eller strukturerad. Dessa kommer från bl a House Doctors och Serax!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex våren 2014 - Day Dream

I veckan går Nordens största inredningsmässa Formex av stapeln i Stockholm. Jag var på plats i torsdags, med kameran i högsta hugg, för att kolla in nyheterna och branschspana. Både till bloggen och till kommande föreläsningar under året. Låt oss ta en närmare titt på mässans egna trendytor!. Entrétorget, restaurangen och cafédelen. Det övergripande temat för våren 2014 är "Day Dream"!
I år var det Jan Rundgren som hade fått äran att sätta samman Trendzone på entrétorget med hjälp av utställarnas produkter. Jag har all respekt för svårigheten i hans uppdrag. Men, ärligt talat...
... jag orkar inte med Formex kitschiga hittepåtrender en mässa till. Några teman och element kändes riktigt rätt, men det bestående intrycket var som vanligt en samling "tokiga" produktpotrpurrin med extra allt (för att man vill pleasa så många utställare som möjligt antar jag?).
Då gillade jag det ärliga och härliga samarbetet med Himla betydligt mer. En ny vilsam lounge, inramad av ljuddämpande bäddtextilier som hängde på display. Tidsenligt skrynklade och i mässans temafärger.
Likaså var Formex trendcafé Day Dream (i korsningen mellan A, B och C-hallén) jättefin. De belysta vita paraplyerna skapade en drömsk och härlig känsla trots takhöjden och akustiken.
Dessutom hade man återvunnit de målade pallarna från Moderådets utställning ifjol. Heja! Här föregår man med gott exempel och visar att bra idéer håller över tid. Men allra finast då?
... Synnöves Morks mässrestaurang. Fina tematiseringar och smarta skärmväggar som gjorde det vilsamt för ögat. Dessutom hade hon lånat in externa möbler för att sätta scenen - vilket lättade upp!
Nyfiken på mer? Jag fotade hundratals bilder. Kolla in mitt Instagram @trendenser så hittar du en kortfilm som visar fler vinklar av mässans egna ytor, modell snabbspolning!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Mitt senaste köp

På tal om barnrum så fyndade jag faktiskt en grej på det temat nu när vi var i Frankfurt. Jag sprang på den här söta kudden på Zara Home for Kids och kunde inte låta bli att köpa med en hem till Max rum. Ett riktigt kap. Nedsatt på 70% rabatt. Har man inte nära till Zara Home (men är sykunnig) så kan man ju alltid inspireras av själva ansiktsidén med tygapplikationerna och broderierna till ett DIY-projekt!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Barnrummet tar form (sakta, sakta)

Jag har fått tusen och en miljard frågor om Max rum. Om hur jag tänker kring barnrumsinredning? Vilken säng vi har valt? Om jag har några bra tips på nattlampor? Fina mattor som funkar i barnrum? Snygg förvaring? Und so weiter. Jag lovar, lovar, lovar att jag ska visa mer. Snart. Vi måste bara få lite fler saker på plats först. Ett steg i rätt riktning är i alla fall att den grå tapeten är uppe på väggen nu. Målaren var här och grejade alldeles nyligen. Nu måste jag bara skruva upp hyllorna som ska husera Max alla färgglada leksaker, liksom lite tavlor och textilier på det. Bare with me. Bilder kommer!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Vinnarna i julkalendern 2013

Förlåt att den här sammanställningen har tagit sådan tid, men jag har velat invänta svar från de sponsrande företagen (som själva utser vinnare i sina egna tävlingar.) Men nu så. Idag är det ju Tjugondaknut så här ska listan ut! Nedan har ni de drygt 24 lyckliga vinnarna! Kolla gärna igenom luckorna och kontrollera om du finns med. De som inte har hört av sig med sina postadresser innan januaris slut får se sin lucka gå vidare till en annan tävlande så skynda dig att maila mig om ditt namn står här nere. Märk gärna mailet med luckans nummer! Stort grattis och stort tack till de företag som bidrog med fina vinster.
 
Lucka 24:  Elisabeth som svarade 2013-12-24 kl 12:36:18
Lucka 23: Annelie på Svartvittrött som svarade 2013-12-23 kl 12:14:11
Lucka 22: Malin Svensk Björck som svarade 2013-12-22 kl 12:55:45
Lucka 21: Sofie som svarade 2013-12-21 kl 12:14:12
Lucka 20: Linda Laine Eriksson som svarade 2013-12-20 kl 12:29:26
Lucka 19: Sandra som svarade 2013-12-19 kl 12:39:14
Lucka 18:  Lovisa Stode som svarade
Lucka 17: Kim som svarade 2013-12-17 @ 18:21:16, Helena som svarade 2013-12-17 @ 11:27:49 och Karolin Granat som svarade 2013-12-17 @ 14:46:09.
Lucka 16: Stämningsfullt som svarade 2013-12-16 kl 10:22:23
Lucka 15: Weronica 2013-12-15 kl 12:47:48 (tavlan), Catarina Nilsson 2013-12-15 kl 13:18:44 (skärbrädan) och Jessie  2013-12-15 kl 19:07:43 (kalendern)
Lucka 14: Anna som svarade 2013-12-14 kl 11:18:50
Lucka 13: Anna H som svarade 2013-12-13 kl 11:28:12
Lucka 12: Emmelie som svarade 2013-12-13 kl 08:26:14
Lucka 11: Anna L som svarade 2013-12-11 10:35:07
Lucka 10: Linda Jensen
Lucka 9: Lisa som svarade 2013-12-09 kl 12:58:41
Lucka 8: Sofie som svarade 2013-12-08 kl 20:31:49
Lucka 7: Pernilla som svarade 2013-12-07 @ 15:22:32
Lucka 6: Mathilda som svarade 2013-12-06 @ 10:43:21
Lucka 5: Håll utkik på Rum21.se's instagram
Lucka 4: Gunilla Falk som svarade 2013-12-04 kl 18:32:29
Lucka 3: Lotta som svarade 2013-12-03 @ 10:43
Lucka 2: Matilda som svarade 2013-12-02 @ 12:49:13
Lucka 1: Kylie Larsson som svarade 2013-12-01 @ 23:20:48

Veckans snackisar och nyheter - v 2

Då var det dags för ett söndagssvep igen. Vecka 2 har bjudit på en rad danska nyhetslanseringar, Finsk elegans i hemma-hos-form, mässrapporteringar och Formex-upptakt! Hår kommer en turbosummering av några blogginlägg och nyheter du inte får missa från vecka 2!
De gångna dagarna har dominerats av rapporteringar från Design Trade i Danmark och Heimtextil i Tyskland och nästa vecka lär ha Formex written all over sig. Upptakten har redan startat....
House doctor har dock redan släppt sina pressbilder, liksom Ferm Living (som brukar vara två omskrivna montrar på Formex). Liksom Bloomingville vars nya katalog man nu kan hitta på nätet...
Danskarna ligger ju en vecka före med anledning av deras mässa som ägde rum tidigare i veckan (även om de riktigt stora drakarna tydigen inte var representerade på plats i år?). Våren 2014 verkar bjuda på en hel del rosa i olika nyanser men också på lite lila, grått och beige samt naturmaterial.
Broste Copenhagen är ett företag som satsat på det senare, att döma av de nya pressbilderna från plåtningen med stylisten Nathalie Schwer. Nya fina katalogfoton som redan valsar runt bland bloggarna!
Kikar man på de svenska företagens pressinbjudningar bjuds det på liknande färgskalor. Rosa, lila, beige, turkos och grått. Liksom läder. Ovan en smygtitt på Ceannis pressmingelinvitation.
En annan nyhet som uppmärksammatsmånga håll under veckan som gått är att Artilleriet och Skultuna lanserat en specialutgåva på Richard Huttens ljusstake. Kul idé! Veckans mest ombloggade hem då? Joanna Laajistos hemma hos i Residence. Tveklöst. Många är dem som visat dessa bilder. Håll nu i hatten och ha en fin start på vårens kanske största nyhetsvecka inom inredning i Sverige!
Foto: Inredningshjälpen, Ferm, Bloomingville, Broste, Ceannis, Artilleriet och Mikko Ryhänen

Trendrapport Heimtextil 2014

Nu är vi hemma igen och det har blivit dags att summera pressresan till Heimtextil 2014. En av de största inredningsmässorna för hemtextil, tapeter och golv. Det bestående intrycket efter tre dagar var struktur. Oavsett om det var tapeter, textilier eller nya tekniker som visades så var den gemensamma nämnaren tredimensionella ytor och taktila mönster. För mig var det också första gången jag besökte Messe Frankfurt och jag vill bara börja med att konstatera att området är gigantiskt. G i g a n t i s k t !
Om man skulle promenera runt i alla hallar, våningar och gångar så motsvarar det en sträcka på 17 (!) mil. Både jag och min svägerska (som hängde med på resan) var rätt tacksamma för alla de rullband och rulltrappor som löpte mellan hallarna. Trötta fötter var bara förnamnet...
En annan stor skillnad med Heimtextil jämfört med de mässor jag besökt tidigare var det strikta fotoförbudet. Utställarna blev inte jättenöjda när man halade upp en systemkamera. Enda stället jag fick lov att fota med annat än mobilkameran var trendutställningen, därför fokuserar jag min bildrapport på den.
Under parollen Progress! hade Franklintill satt samman fyra teman med massor av varuprover från de olika utställarna: Engineer Nature, Generate Collision, Rejuvenate Craft och Exalt Purity. På mitt Instagram-konto hittar du fyra filmer som visar ännu fler av mina bilder från dem!
Engineer Nature visade gröna textilier, botanik och laboratorieutrustning i form av provrör, förstoringsglas och odlingar av olika slag. Sensmoralen var att vetenskap influerar formgivarna, att designprocessen har teknikaliserats och att vi försöker återskapa naturens egna processer.
Generate Collision var den mest färgstarka av montrarna och visade hur ny teknik möjliggjort framtagningen av unika och personliga produkter. Customization var ledordet och live-experiment med värmekänsliga kameror och färgskrivare lät besökarna skapa på plats.
Exalt Purity visade motreaktionen till massproduktion. En primitiv, sensuell och renodlad nomadstil i naturliga material och färger, förnyelsebara råvaror, taktila strukturer och textil som inspirerats av moder jord. Rejuvenate Craft visade vurmen för traditionellt hantverk, återbruk och hantverkets revival.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (bilden på mig är tagen av Anna Ramstedt, Prickenoverlivet.se- detta inlägg skrivs i samband med pressresa för Heimtextil och Messe Frankfurt

Fem snabba från Frankfurt

Imorse sa jag hejdå till regniga Sverige och hoppade på ett plan för att åka på en sponsrad pressresa till den stora inredningsmässan Heimtextil som äger rum i Frankfurt den här veckan. Vi klev upp strax efter fem så jag känner mig lite matt i lacken (minst sagt) men här kommer fem snabba från dagen innan jag stupar i säng.
Med mig i bagaget har jag såklart Max. Han börjar bli resvan nu. Och jag kan snart skriva en avhandling om hur det är att åka på mässor med barn. Det är inte lätt. Men det går. Vi är ett grymt team!
En stor skillnad när man reser med barn är dock att det tar på krafterna. Man orkar helt enkelt inte lika mycket efter en dag i hallarna. Jag lovar att skriva en mer utförlig mässrapport senare, men om jag ska säga något redan nu så är det att jag är väldigt imponerad av trendutställningarna.
Allt är så genomarbetat och kreativt! Min favorithörna ser ni på bilden ovan. En tältliknande installation med mjuka neutraler (jordtoner, greige och naturmaterial). Om jag ska sia i färg så verkar det vurmas väldigt för växter, vetenskap och grönt i vår. Men, mer om det imorgon.
Jag avrundar med utsikten från vårt hotell som ligger i utkanten av mässområdet. Byggnaderna är stora både på bredden och höjden. Imorgon bitti ska vi stå redo i startblocken när de öppnar. På återseende!
Foto: Frida Ramstedt - detta inlägg skrivs i samband med pressresa för Heimtextil

Hemnetgodis i Torslanda

Strax innan jul fick jag nys om att min fd kollega på Forsman & Bodenfors skulle säja sitt hus, och nu ligger det äntligen ute på Hemnet. Tittgodis galore! På riktigt. Kolla in det här. Villa Tumle på Stenkleveliden 8 i Hästevik / Torslanda Göteborg är ritad av arkitekten Johannes Norlander.
Fasaden är klädd i profilerad plåt och har fantastiskt fina vinklar. Det ståtar på berget som en stolt sexkantig skulptur. Vilket också märks på insidan. Ljuslinsläppet. Magiskt!
Det märks ju också att de som bor här är estetiskt sinnade. Inredningen känns väldigt skandinavisk och passande för det moderna huset. Ovanför köksbordet hänger Mutoos lampa My. 
Platsbyggd bokhylla och soffa från HAY. På soffbordet skymtar jag IKEA's nya ljusstakar VÄLKÄND. Återigen. Fönsterna! Bor man såhär behöver man väl ingen TV tänker jag...
Smarta fönsterplaceringar ger fantastiskt ljusinsläpp. Och här, en häftig trappa som möter en annan. Golvet är tillverkat av behandlad betong. 
Hyfsat hemmakontor på andra våningen! Bockbord från HAY och lampa från Muuto. På övre plan finns ett mjukt vitlaserat furugolv. Vitt kök med vit bänk i Corian!
Foto Vijay Carlsson för Bjurfors

Veckans snackisar och nyheter - v 1

Kan ni greppa att årets första vecka redan har passerat? Kanske är det för att vi varit lediga som det känts som om dagarna bara blinkat förbi, men här är i alla fall en snabb summering av några nyheter och nätsnackisar som jag har scannat av från de första skälvande dagarna av 2014.
Trendspanarna visade upp färska bilder på Madame Stoltz nyheter för 2014 i veckan. Jag fastnade för deras tolkning av Nordiskt hantverk i nytappning! Modern knäppask, jatack!
Det har ju pratats mycket om att rosa (och grönt) blir vårens färg. Men jag ser mest gult, överallt. Precis överallt. Från små detaljer till stora färgblock. Som ovan på nya bäddsetet Jill från Hemtex...
Liksom på H&M Homes nya vårtextilier. Riktiga vitamininjektioner i form av piggt gula inslag. Jag tycker också det är kul att H&M Home verkar satsa mer och mer på mattor. Heja!
Nytt år = Ny kalender? Är du på jakt efter en kombinerad datumstruktur och väggprydnad så vill jag tipsa om Tankebubblors fina inlägg om nya väggkalendrar för 2014. Mycket bra summering! Här är mina två favoriter från hennes urval! Made by Playtype och Kristina Krogh!
Okej, en sista produktnyhet. And this is a message till alla småbarnspäron. Visste ni att Hemtex nyligen börjat sälja Charlotta Sandberg / Majvillans textilier? Hennes kollektion bäddset m.m. i ekologisk bomull finns nu att köpa via Hemtex.se? Jag hade helt missat detta! Finns dock tydligen bara att köpa i Hemtex webbshop, inte i deras fysiska butiker. Varför?
Nu blir det branschnörderi, men i veckan bläddrade jag förbi den här nyheten i Dagens Industri och kunde inte låta bli att reagera. IKEA har valt in fd. Google-chefen (och Norrlänningen) Stina Honkamaa i styrelsen. Vad betyder det? Hmm. Ska IKEA satsa mer strategiskt på nätet nu tro? Vi avrundar med den funderingen och lite ögongodis från Fantastic Frank (via Jenny / Anna / Sofia) Ha en fin start på v 2!

Hejdå julen, hallå ljuset!

Sådärja. Nu är julen nerpackad i en kartong och dammsugarpåsen fylld med granbarr. Även om jag älskar de röda dagarna i december så känns det alltid lika skönt att stöka undan pyntet i januari. Hejdå hyacinter och adventsstjärnor, hej krispiga tulpaner och rosa rosor. Hemma hos oss dansar vi traditionsenligt ut tomten med en bukett färska blommor. Snapshot från soffbordet. Hejdå julen och hallå ljuset!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Tips platsbyggd bokhylla?

Inför det nya året har jag gett mig själv ett par inredningsrelaterade nyårslöften (eller målsättningar, om ni så vill) för att vi ska komma i ordning i huset once and for all. Och jag tänkte att ni skulle få följa med när jag genomför dem. Det allra första projektet av den karaktären är bokhylleväggen jag vill ha i vardagsrummet. Måtten på den väggyta vi har att jobba med är ca 207 cm bred och 252 cm hög. Problemet är bara att jag inte kan bestämma mig för vilken hyllkonstruktion vi ska satsa på. Ni som följer mig på Instagram känner till mina bryderier men här nedan har jag samlat de alternativ jag väljer mellan. Har du erfarenhet av bokhylleväggar, eller bra tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar!
1) Platsbyggd lösning (bilden lånad från Hantverkshuset).
Mått: Byggs efter behov. Kan göras precis som vi vill.
Pris: Ingen aning? Vad kostar egentligen byggmaterial och hantverkare för ett sånt här projekt?
Fördel: Måttanpassas efter väggen och de böcker vi vill få plats med. Och hyllorna kan målas i exakt samma vita färg som resten av vardagsrummet.
Nackdel: Kräver snickare/hantverkare (och ritning?). Dyrt? Kan inte tas med om/när vi flyttar.
2) Elfas vägghängda system
Mått: Kan enkelt anpassas till väggens mått, djup 30 eller 40 cm
Pris: Elfa 143 kr per väggskena och 256 kr per hyllplan, konsoll 41 kr st
Fördel: Flexibelt, luftigt och en känsla av "långa linjer" då man inte har några lodräta hylldelar som stör. Eftersom melanimhyllornakan sågas av, så kan man också få hyllan att gå kant till kant på väggen.
Nackdel: Funkar detta på tunna mellanväggar i ett hem? Håller det om man inte bara skruvar på reglarna?
3) Montanas hyllmoduler
Mått (i detta utförande): H 208,8 cm L 193,7 cm D 30 cm
Pris: Vågar inte ens titta på prislappen. En modul om 69*69 cm kostar 2700 kr.
Fördel: Klassiker som kan tas med vid flytt. Mindre hyllor som skapar ett fint rytmiskt mönster.
Nackdel: Svindyrt. Längre leveranstid än mitt tålamod klarar av.
4) Voice Libro vitrinskåp (4 moduler i vitlack)
Mått: H 216 cm B 160 cm D 40 cm
Pris: 27 260 kr
Fördel: Glasdörrar som skapar ett elegant intryck. Bra skydd mot klåfingriga barnhänder.
Nackdel: Måtten. Kan ej gå vägg till vägg hos oss. Vad göra om bebis visar kamikaze-tendenser? Dyrt.
5) IKEA's BILLY med glasdörrar
Mått: B 200 cm H 237 cm D 28 cm
Pris: 4135 kr
Fördel: Med lister runtom kan man skapa inbyggd känsla. Glasdörrarna är av härdat glas. Bra pris! Ingen leveranstid (kan hämtas på IKEA imorgon).
Nackdel: Går den att bygga in snyggt utan att det ser ut som man målat läppstift på grisen?
6) IKEA's BILLY utan glasdörrar
Mått: B 200 cm H 237 cm D 28 cm
Pris: 1635 kr
Fördel: Ingen leveranstid. Klart på en kvart. Kan enkelt "ramas in" med lister för platsbyggd känsla.
Nackdel: Alla småhål som syns när man inte har dörrar. Någon sa att hyllplanen bågnar av böckernas tyngd efter en tid. Stämmer det?... Och den vita färgen på IKEA's möbler är ju inte kritvit.

Annons
Annonsera