Väggkrokar och träknoppar från Muuto

Näst efter blogg- och inredningsrelaterade funderingar toppar en så oväntad sak som scarfs (?) listan på flest frågor i min mailbox. Inte minst efter möbelmässan då jag hade den här på mig i bild. Idag bjuder jag därför på ett inlägg just av ovan anledning. Var har jag köpt de tre sjalar jag använder mest? Vi börjar från vänster. Den svartvita är inköpt på COS 2011, den rosa i silke är Acnes limiterade Aoyama inköpt 2013 och den sista med hjärtprints kommer från H&M och är inköpt våren 2014 (troligen den enda av de tre som finns i butik just nu). Och väggkrokarna är Muutos Dots i ek.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyhet! Alvhems öppna arkiv

Göteborgsbaserade Alvhem Mäkleri (som blivit lite av Svenska Landslaget i sekelskifteslägenheter) har lanserat en sprillans ny hemsida idag. Bästa förändringen? De har äntligen öppnat upp sitt bildarkiv. En veritabel guldgruva för alla som går igång på och vill frossa i stuckaturer, spegeldörrar, kakelugnar, höga fotlister, takhöjd och äldre lägenheter med charm. Ja. Var man inte köpsugen innan så är man ju definitivt det efter att ha scrollat sönder pekfingret bland de nya kategorierna. Det är inte många som sitter på en sådan gedigen bildskatt på det här temat som Alvhem gör. Och vad få vet om är att de (under tystnad) säkert har sålt fler interiörbilder till internationella inredningstidningar än vad många etablerade fotografer får göra (och skryter om) under en yrkesverksam livstid. Men nu finns alltså ett hundratal av Alvhems bästa objekt genom tiderna ute till beskådan för allmänheten. Klicka på "Inspiration". Det kommer bara mer och mer ju längre ner man scrollar. Klickvarning utfärdas!
Foton: lånade från Alvhems bildarkiv

På min (dr)ömskelista

Om vi för en litenliten stund kan bortse från tråkiga saker som prislappar och annat realistiskt så sammanfattar den här bilden rätt många av mina "drömskningar" just nu. 1) Wegners helt fantastiska Flagglinestol gjord i rostfritt stål, specialtillverkat flaggsnöre och långhårigt fårskinn 2) Poul Kjærholms pallar med lädersists 3) Cestita lampan (på bokhyllan i bakgrunden) 4) Maffig konst (här ser ni fotot Etretat av Blaise Reuterswärd bakom eldstaden) 5) soffbordet "PK 61" med skiva av flintrullad marmor från E Kold Christensen och en sprakande öppen spis på det. Jamentackgärna.
Foto: Jonas Ingerstedt (bilden är tagen hemma hos fotografen själv)

Mitt senaste köp

Jag är ju inne och stryker på Norrgavel i Göteborg ganska ofta, men de senaste veckorna har jag frekventerat butiken så pass många gånger att personalen måste ha börjat undra om jag inte tappat en skruv eller två (kanske till och med på deras kuddavdelning?). Vad jag letat efter? Eller snarare väntat in leverans på? De här två kuddvaren till soffan i vårt uterum. Det i linne var ingen match att få köpt, det kom in efter en månads väntan ungefär - men det i sammet skulle tydligen utgå så det tvingades jag detektiva fram ett sista exemplar av ifrån Malmöbutiken och när det väl kom upp till Göteborg fick jag det faktiskt som present. För min trägna envishet månne? Stort tack i vilket fall. "Snickt" som attan blev det!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis för fotonördar

I en tid där "mäklarbilder" och "försäljningsstyling" nästan blivit synonymt med en likriktad rundgång av samma möbler, samma dekorationer, samma posters och ungefär samma pynt på parad - ö v e r a l l t - så känns det närmast befriande med Hemnetannonser som bjuder ögat på annat. Och då syftar jag inte bara på själva inredningen utan också på valet av bildspråk och utsnitt. Visst, mäklarfoton har en enda uppgift. Att sälja objektet. Men kanske gör de just det, lite bättre, om man som tittare upplever en skönare tempoväxling i flödet? För man tittar ju inte bara på en bild i taget nuförtiden. Man scrollar ju igenom väldigt många annonser när man är i köpartagen idag. Eller hur? Med risk för att bli tjatig så är Fantastic Frank verkligen ett föredöme på den fronten. Deras nya bilder är nästan provocerande känsloladdade. På gränsen till Roy Andersson-melankoliska. Och deras Pinterestarkiv är en lika stor källa till inspiration som en bättre fototidning. Kolla in! Veckans Hemnetgodis för fotonördar.
Foton: Fantastic Frank

Lookalikes: Mässingsskålar på fot

Under 2012 lanserade Georg Jensen ett samarbete med kända formgivaren Ilse Crawford. Resultatet? En serie eleganta skålar, askar, ljuslyktor och vaser i metall. Rostfritt stål, koppar och mässing. Och Mio har en liknande serie som påminner väldigt mycket om ovan nämnda samarbete. Fast till en spottstyver av priset (och finishen). Visst är Cielo och ILSE lika som bär? Tipstack till @feliciamarthe
Orginalet: Georg Jensens skål ILSE, 1099 kr
Lookalike: Mios skål Cielo, 99 kr

Snödroppar x 2

När jag postade en bild på den här lilla buketten snödroppar via Instagram igår blev jag överöst med frågor om vasen. Jag skriver svaret här så slipper ni maila. Det är en limited edition Bud Vase av holländska Aldo Bakker som jag fick i min första Designerbox (nr 3). Vad det är? Jo, en prenumeration som man kan teckna på nya (och fram till releasedatumet hemliga) designprodukter som görs i begränsad upplaga och skickas hem i en snygg trälåda. Lite som att prenumerera på en tidning eller vara med i en bokklubb fast här får man ett nytt samlarobjekt hemskickat istället. Jag tycker att utbudet (bortsett från den här porslinsvasen, som jag älskar!) har hållit en väldigt ojämn nivå hittills men jag hänger ändå kvar som prenumerant ett tag till. Idén är ju kul, så man får väl ge det en chans!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans snackisar och nyheter - v 8

Då har det blivit dags att knyta ihop vecka 8 med ett söndagssvep. Här kommer min summering av omskrivna nyheter och bloggsnackisar från de senaste sju dagarna. Kryddat med lite branschstatistik och nya detaljhandelstrender. Hoppas ni gillar det här återkommande veckoinslaget!
Min allra första praktikant Hanna (som bloggar på Hannasinspo) är aktuell med en ny inredningspodd och Youtube-kanal. En teaser för Haket hittar du här. Missa inte! Tror det kan bli ett kul koncept!
String satsar smart i sociala medier. Nu senast i samarbete med Lotta Agatons kurselever. 22 nya stylister genererade 22 hyllor med 22 tolkningar. Och oräkneligt av bloggkärlek. Såklart.
Näst efter Filippa K-muggarna tror jag att Eva Solos Neopren-karaffer kan vara en av de vanligast förekommande "designprodukterna" i svenska hem. Nu släpps den klädda kylskåpskaraffen i ny konjaksfärgad skrud, och för första gången (?) i limiterad utgåva. Mer info här!
I fredags släpptes den officiella TS-statistiken för 2013 som visar upplagan för de svenska tidningstitlarna och det var dystra siffror för många aktörer i branschen. Mer om det i ett senare inlägg. Att det råder tuffa tider för printmedia märks dock inte bara i Sverige. Strama budgetar tvingar fler att köpa in mer istället för jobba fram eget material. Bloggare anklagas ju ofta för att "bara idissla" andras bilder, om och om igen, men glöm då inte att tidningar med stora redaktionella kostymer faktiskt också gör det. Till och med på omslagen!! Eller vad sägs om det här? Danska Rum och Elle Decoration NL. Notera retuschen...
Showrooms spås bli allt viktigare för näthandelns expansion under 2014. Antagligen är det just därför Skånska Byggvaror nu flyttar ihop med... Plantagen! Från och med mars öppnar de showrooms i Plantagens butiker i Tagene Göteborg och Barkarby Stockholm där kunderna kommer kunna beställa via terminal med fri frakt hem. Intressant branschtrend, Vad blir nästa samarbete på det här temat?
Jag brukar ju avrunda med att visa veckans mest "visade" hem. Den här veckan är det dock inte en lägenhet eller ett hus som stått i fokus, utan ett litetlitet kök som får jättejättemycket uppmärksamhet i bloggosfären. De här bilderna har nämligen fått rungande digitala applåder. Fler foton hittar du här. Enjoy!
Foto: Hannasinspo, String, Eva Solo, Trendstefan.se, Dagens Handel, Alvhem Mäkleri

Fredagsblommor

Jag har en så himla härlig fredagskänsla i kroppen idag. Det tyckte jag var värt att fira lite extra med ett fång fina blommor inför helgen. Inspirerad av andra inredningsbloggare slog jag till på en rufsig vårbukett med bl a anemoner, eukalyptus, franska tulpaner och ranunkler. Ordentligt bundna, bör tilläggas, annars drunknar ju blommorna väldigt lätt i Dagg-vasen.
Jag vet inte om det alltid framgår så tydligt på bild, men den här vasen är verkligen gigantisk. Som i jättestor. Nu är jag ju visserligen rätt kort, men jag tog ett foto medan jag håller i Dagg för att ni ska få något att jämföra med. Nu väntar soffhäng och fredagsmys med familjen. Ha en fin kväll!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Fler föreläsningar i mars

Tidigare i våras skrev jag ett blogginlägg där jag listade mina öppna föreläsningstillfällen från januari till april 2014. De senaste veckorna har det rasslat till i bokningslistan och ytterligare events har tillkommit i mars månad. Här är mer info. Kanske mest intressant för er som bor i Göteborg och Borås med omnejd, men alla är givetvis välkomna. Hoppas vi ses på något av dem!
 
GÖTEBORG tisdagen den 4 mars kl 19.15-21.15 påskpysselworkshopPanduro, butik Östra Hamngatan i Göteborg. Pris 249 kr per person (inkl föreläsning, pysselmaterial till workshopen, fika och goodiebag). Obs! Begränsat antal platser. Föränmälan krävs och biljett köps i förväg i denna butik.
 
GÖTEBORG lördagen den 22 mars kl 11-14, bloggträff inför Baby&Barnmässan. Begränsat antal platser! Intresseanmälan görs till matilda.green@valentin.se
 
BORÅS lördagen den 29 mars, trendföreläsning om inredning på Hem & Trädgårdsmässan på Åhaga i Borås. Föredraget ingår i entrébiljetten som kostar 90 kr per person.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis i Landskrona

På tal om bostadsutopier och kamikazehusbyggen. Har ni sett den här arkitekturpärlan som är till salu i Landskrona. Var det inte med i Hustoppen för en tid sedan? En sockerbit, mitt i gamla stan. Både bokstavligt och bildligt talat. Jag blir alltid så nyfiken. Vem bor där? Vem kommer på tanken att driva igenom ett sådant projekt? Vad jobbar de med? Och hur lever de till vardags? För hur ser egentligen en gråtrist torsdag ut i ett sådant annorlunda hus. Vill du testa kostar det 5,2 miljoner. Fler bilder här!
Foton: Boningen Mäklarfirma

22k

Minns ni hur skeptisk jag var till Instagram i början? Men vet ni. Nu har jag drygt 22 000 followers! Det är fler än antalet lösnummer som säljs per utgåva av stora svenska inredningstidningar som Allt i Hemmet och Residence. Helt galet! Jag är inte superaktiv men jag tycker det är ett roligt komplement till bloggen där jag kan visa rörliga bildspel från mässor, snabba glimtar från vardagen och fina saker som jag springer på men där bilderna kanske inte alltid håller bloggkvalité. Här är några färska foton från min mobil. Både nytt och publicerat. Häng med! Du hittar mig under @trendenser
1) Jag letar lokal och fotostudio med dagsljusinsläpp. Här var det inget fel på fönsterstorleken direkt... 2) ...eller på ytan. Men jag måste tyvärr börja med organdonation för att ha råd med hyran. 3) Här, en charmig industrilokal. Med fuktproblem. Jag letar vidare... 4) Min nya obsession? Att buda på konst via iPhonen. Senaste köpet är en Missoni-tavla från Stockholms auktionsverks app. 5) Mitt Flipagram från möbelmässan. Missa inte! 6) Maze stora läderkorg - nu på min önskelista! 7) Finaste möbelnyheten 2014? Lisa Hillands Bow Sofa från Gemla. 8) Sprang på dessa hos NK Inredning när jag var på stan senast. Design House Stockholms Björk-mattor nu i grönt! 9) Missa inte chansen att vinna Kaj Boyesens nya Lovebirds. Fånga ett hjärta och tagga det med @royaldesign och #lovebirds2014

Lika som bär: Glödlampslampor

Bloomingville är i hetluften. I min designintresserade bekantskapskrets haglar det länkar, bilder och smädelser på Facebook just nu där man retar sig på deras "vårnyheter" och vad som anses vara en rak kopia av Camilla Brøyns geometriska keramik. Jag måste ta tillfället i akt att lyfta en annan potentiell ripoff i Bloomingvilles katalog SS14. För det får man väl nästan kalla detta. En glödlampslampa i porslin. Är den inte väldigt lik Tove Admans nutida klassiker Edison?
Orginal: Edison av Tove Adman, pris 519-619 kr (finns i glas eller betong)
Lookalike: Bloomingvilles lampa "Stor glödlampa", pris 295 kr

Hemnetgodis i Fredsborg

På tal om det förra inlägget så undrar också många hur man skapar en varm känsla i vår tids nybyggda lägenheter och hyresrätter. Och varför det aldrig visas bilder på "riktiga hem" i bloggar och tidningar. Well. Det är en berättigad fråga. I hemma-hos-reportagen ser man ju mest sekelskiftesvåningar, ombyggda skolor på landet och kamikazeprojekt till husbyggen numer. Men hur svårt är det egentligen att inreda säg en pampös sekelskiftesvåning med stuckaturporr? Egentligen. Behöver vi ens "inspiration" för att lösa det. Vår tids inredningsnorm har ju blivit en ganska verklighetsfrånvänd bostadsutopi för de allra flesta. Så hur gör man då? När man har de där lite tråkigare förutsättningarna men ändå vill skapa hemkänsla? Jag har inget rakt svar. Däremot vet jag en tjej som kan den grejen bättre än någon annan. Pella Hedeby
Pella jobbar som stylist för JM och hennes alster syns ofta på deras blogg Hitta Hem, som hon driver tillsammans med en annan begåvad stylist (Marie Ramse). De har blivit lite av specialister på att skapa skön stämning i lägenheter som man normalt kanske inte skulle betrakta som inspirerande.
Nybyggen, massbyggen, mastodontprojekt. Kalla dem vad ni vill. Men ni fattar. Visningslägenheter som bjuder på alla de utmaningar som nya hus anno 2000 allt som oftast gör. Raka rör och ocharmigt praktiska planlösningar som kräver sin inredare för att lyckas knixa till.
Här finns ingen förlåtande rymd, charmigt knarrande fiskbensparkett eller några djupa fönsternischer i marmor. Ändå lyckas de alltid skapa den där hemtrevliga känslan som gör att man trivs. Redan i bildform.
Kolla bara. Det här är en del av ett nytt projekt som är till salu i Österåker utanför Stockholm. Så himla väl genomförd styling. Harmoni och hemtrivsel, på ett realistiskt vis. Tack för inspirationen Pella!
Foto: Kristofer Johnsson

Intervju om bloggandet

Jag får vansinnigt många frågor om mitt bloggande och företagande via mail just nu. Jag vet inte om det sammanfaller med någon praktikperiod i skolorna eller om det är sportlovet som gör att många har lite extra tid att fundera över sin framtid? Eftersom jag är föräldraledig på deltid så är min egen skärmtid dock aningen begränsad för tillfället. Jag vill absolut inte verka otrevlig, för jag försöker verkligen svara på alla mail jag får, men det kan ta lite tid därav. Så till er som väntar på mig tänkte jag passa på att länka till en nyligen gjord intervju på temat - så kanske ni kan få lite inspiration i väntan på ett mer personligt svar. I samband med möbelmässan intervjuades jag nämligen av tjejerna som driver den nya inredningsbloggen Tretrend.se Vill du läsa hittar du en länk till intervjun här.
Foto: Lovisa Persson (det här kan dock vara första och enda gången jag bloggat på café...)

Veckans snackisar och nyheter - v 6 och 7

Eftersom förra veckans söndagssummering dedikerades helt och hållet till möbelmässan slirar jag lite på datumen den här gången för att kunna fånga upp två veckors nyheter, lanseringar och snackisar i ett och samma svep. I present to you - vecka 6 och 7 i en munsbit. Hoppas det smakar!
David Ehrenstråhle fortsätter att mjölka trenden med cityposters och släpper nu ett nytt motiv. Nu över London. Kanske något för dig som blev utan numera slutsålda New York- och Paris?
Omåttligt populära modeskaparen Malene Birger har tagit ännu ett kliv in i inredningsvärlden. Våren 2014 lanseras hennes nya satsning -  Birger1962! Håll utkik på kampanjssajten för mer info.
Efter Lotta Agatons ombloggade, instagramhaussade och allmänt omtalade stajling av String Furnitures monter på möbelmässan var det inte bara String-hyllorna som diskuterades. Citatlampan från BXXLght fick också sin beskärna del av uppmärksamheten. Till er som undrat, här kan man beställa dem!
Världen är uppochner. Publicisterna startar webbshopar, och nätbutikerna börjar göra tidningar. Sist ut i den senare kategorin är Netaporter som nu lanserat eget modemagasin med namnet Porter. Ser  lovande ut med artiklar som lika gärna kunde handla om inredning. Beställs här!
 
HM Home har släppt vårnyheter och bloggarna haussar de här korgarna. Unisont. Skynda fynda innan de tar slut säger jag bara. 149 kronor stycket! Är det förresten någon som har missat att det är grå väggar som gäller nu? Trodde inte det. Just därför kommer jag inte våga måla en endaste en i den kulören av rädsla för att tröttna redan innan färgen torkat. Men om man bortser från den lilla detaljen..
...så måste jag verkligen berömma Sadolins omskrivna blogg/butikskampanj (jag såg den senast idag när jag var på Coop Bygg för att köpa färg till ett projekt i vårt uterum). Superfina bilder. Och finast av dem alla var Tant Johannas kreativa arbetsrum. Heja! (Bra jobbat Change PR)
Veckans mest ombloggade hem då? Näst efter det vansinnigt visade som jag redan visat så håller dessa två objekt jämna steg med varandra. Fantastic Franks lägenhet i Vasastan och Sara Medina Linds blogghem. Klicka här och här för fler bilder. Grått var ordet ja. Ha en fin start på nya veckan!

20 kvadrat

Jag vet. Jag borde hålla mig och vänta med att publicera detta till morgondagens söndagssvep. För det här är onekligen veckans absolut mest omskrivna lägenhet. Men jag kan inte. Det formatet är för snävt och jag vill ju visa alla vinklar som bara går av dessa 20 kvadrat. Har ni sett senaste Residence? Bloggaren Josefin Hååg, som också är stylistassistent för Lotta Agaton har öppnat upp dörrarna till sin lägenhet som är lika stor som bloggnamnet antyder. Så sammanhållen och konsekvent, ett bevis på att man KAN bo snyggt på liten yta. Fint fotat av Kristoffer Johansson. Hatten av!
Foto: Kristofer Johansson

Lika som bär: Kopparlampor

Vurmen för varma metaller verkar hålla i sig av årets möbelmässa att döma. Just därav känns det här fallet av lookalike högaktuellt. Tom Dixons ikoniska takpendel Copper Shade har nämligen fått ett designsyskon i Ilvas billigare Ball. Bortsett från prislappen då förstås. En viktig sak att tänka på när man köper billigt och dyrt i sådana här sammanhang är att äkta mässing är ett kostsamt material som håller i evigheter. Det är klart man kan komma ner i pris om man istället använder metallicfärg på en plåtpryl så den får samma finish. Ni vet var jag står. Vad säger ni? Visst är de här lika som bär.
Orginal: Tom Dixons Copper Shade, pris 5250 kr
Lookalike: Ilvas kopparlampa Ball, pris 524 kr

Mitt senaste köp

Har du liksom jag en radda vita (anonyma och tråkiga) standardgarderober någonstans i ditt hem? Då ska jag ge dig ett tips. Byt bara ut handtagen så kommer hela rummet upplevas som nytt! Jag köpte nya mässingshandtag från Superfront (nej, nej det här är inte bloggspons eller smygreklam, jag har betalat fullpris för dem) och fräschade upp alla dörrar i vårt sovrum. Är man bara noga med att mäta så att de befintliga hålen matchar de nya handtag man tänkt sig så slipper man ju spackla och måla om hela konkarongen - och allt är bytt på en grisblink. Superenkelt. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis på Reimersholme

Nuförtiden bjuder ju Hemnet inte bara på vida vyer och rumslig redovisning utan också på närsynta detaljstudier av stilleben som kan ge inspiration till egna små arrangemang hemmavid. Som de här bilderna, via mäklarfirman Edward & Partners. En allt annat än undanplockad lägenhet till salu på en idyllisk ö mitt i stan med badbrygga utanför porten. Vad jag tar med mig? Det maffiga blomsterarrangemanget i Dagg-vasen, den enkla tulpanen på sängbordet, att tavlor inte alltid behöver spikas upp, glasögonen (!) och det stenklädda köket. Bonus? Burksamlingen. Jag vill ha en orientaliskt blåvit med lock!
Foto: Edwards & Partners

Design Talks

En av de allra roligaste sakerna jag gjorde på förra veckans Stockholm Furniture & Light Fair var faktiskt något helt oförberett. Med en kvarts varsel (ungefär) fick jag hoppa in i en paneldebatt för Stockholm Design Talks på stora scenen tillsammans med Nathan Williams, grundare av tidningen Kinfolk. stylisten Emma Persson Lagerberg och Thomas Backman kreativ chef & partner på Fantastic Frank för att diskutera bildernas betydelse med Hanna Nova Beatrice som moderator. Yatzers grundare Costas Voyatzis fick nämligen åka in på sjukhus, så jag ställde upp som stand-in i sista minuten. Det var hundratals personer på plats för att lyssna och det blev en väldigt intressant diskussion som jag hoppas kan ge perspektiv på hur vi har förändrat vårt sätt att konsumera bilder i inredningssammanhang. Det hela spelades också in på film. Klicka här för att se paneldebatten på Youtube! (...orkar du inte se hela, spola till 51.06. Viktigt!)
Foto: skärmdump från Youtube

Stockholm Furniture Fair 2014 - Min summering

Eftersom jag höll två föreläsningar på Design Talks i år och dessutom deltog i en paneldebatt med Kinfolk varvat med två inspelningsdagar med TV4 - så hann jag helt enkelt inte springa runt och fota fullt så redovisande från möbelmässan som jag brukar. Istället för en söndagssummering den här veckan bjuder jag därför på en annan slags mässrapport, i textform. Nytt grepp. Vi testar!
Vissa dissade, andra hissade. Vad tyckte du om årets upplaga av SFF?
Jag tycker att det var den bästa möbelmässan på länge. Många fina nyheter och en genomgående skön känsla. Några hävdade att mässan kändes sober och humorbefriad i år - men det var just precis det jag gillade. Mycket bättre än en massa kitschiga hittepåtrender som bara är "skojiga" en stund. Som Eero Koivisto sa i taxin från mässan. "Inredning ska vara roligt men möblerna behöver inte vara det."
 
Vilka färger gäller våren 2014?
Jag såg mycket grönt, men också rosa/korallrött, gult och nyanser av blått. Men väldigt smutsat och nedtonat. Många utställare hade dessutom valt grå väggar vilket bidrog till den dämpade känslan.
 
Tre trender tack!
Strukturer, skinndetaljer och "Scandinative"!
 
Scandinative?
Ja. Alla dessa knubbiga möbler med rundade ben, lekfulla detaljer, stora klädda knappar och pulverlackade rör, ljusa träslag och bulliga former. De nordiska formgivarnas nya formspråk?
 
Mest omtalade montern?
Mitt Instagram-flöde har fullkomligen spammats med bilder från String. Alla bloggare och besökare verkar ha älskat deras monter, så de tar hem pallplatsen i år. Snyggt stylat av Team Lotta Agaton.

Några andra snackisar man bör känna till?
Det tisslas och tasslas rätt mycket i kulisserna på en sån här branschmässa och allt är ju inte för allmänhetens öron, men Note Design Studio är definitivt ett gäng att hålla ögonen på. De är med och petar överallt. Och nu har de gått under jorden också...
 
Årets möbel?
Skinnsoffan. Eller läderfåtöljen. Ire, Eilersen, Swedese, Normann Copenhagen, HAY, Källemo, Arne Norell, Frederica Furniture, Gemla... Det var många som visade nyheter i den kategorin. 

Årets ögonbrynshöjare?
Fogia. Deras nya VD och delägare (född 1975!) har verkligen skakat liv i verksamheten. Dessutom har man inlett samarbete med ovan nämnda Note vilket känns som en vitamininjektion för varumärket.
Något snyggt som stack ut?
Ja, i dubbel bemärkelse. All relief! Kantiga och eometriska linjer som romber, rutor, trianglar och hektagoner. Som sagt. Man såg mycket strukturer och tredimensionella effekter. Både på trä och textil.
 
Om man ska satsa på ett mönster 2014. Vilket?
Fiskbensmönstrat! Eller fiskfjäll om man gillar rundare former.
Vårens vinnare?
Danskarna dominerar på konsumentsidan. De är duktiga på att ta fram schyssta produkter med kommersiell nerv, speciellt i mellanprisklassen. Jag tänker på Muuto, HAY, Normann Copenhagen, Menu och &Tradition. De känns som inredningens prisvärda motsvarigheter till modebranschens COS.
Vi har ju sett en hel del marmor under en tid. Håller det i sig?
En fågel viskade i mitt öra att marmorpriset har gått upp 20% senaste året. Det visar ju på en tydligt ökad efterfrågan, men också på en tydlig varningssignal. Marknaden är snart mättad. Ska du satsa på sten 2014 skulle jag inte välja carrera utan gå för grön marmor eller kolmårdsmarmor. Eller ännu hellre, kalksten!
 
Mässing och koppar då?
Många utställare visar fortfarande mycket av den varan. Men nu med en matt finish. Och i mindre doser. Små subtila detaljer i form av knoppar, beslag och infästningar. Eller visare på en klocka till exempel.
Några andra material man ska hålla utkik efter?
Kork! Frama Cph och HAY hade fina möbler och skrivbordsprodukter på det temat. Dessutom såg jag fina lampor och dekorationer i pressad kork och kompositkork. Känns som en bubblare bland naturmaterialen.

Om du bara får välja en enda sak. Vad skulle du ta med dig hem från mässan?
Lisa Hillands nya kuddar för danska Ro Collection som jag också visade i TV4 Nyhetsmorgon. Superfina!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Stockholm Furniture Fair 2014 - Entréutställningen

Okej, då kör vi. Här kommer min mässrapport! Vi börjar med entrétorget. I år möttes man av av Gam Fratesi som hade fått i uppdrag att bygga en utställning med sina produkter i egenskap av årets "Guests of Honour". Deras paroll? "Get the Balance Right". En symbol för vår strävan efter att finna balans i livet.
De stora tygbeklädda takmobilerna som svävade över utställningsytan fungerade dels som rumsavdelare, dels som ljudabsorbenter. Dessutom rörde de sig stilla och skapade ett vilsamt lugn i mäss-stöket.
Sobert grått mötte nyanser av blått och rött till rosa. Knubbiga runda former, taktila textilier, detaljer i pulverlackat stål och stoppade möbler med knappar. Hett 2014!
Möbelmässan handlar ju väldigt mycket om inredning för "offentlig miljö" och kontor vilket loungen också speglade. Här skymtar en rund rumsavdelare i blått som de gjort för Offect.
I utställningen syntes bland annat deras soffa Haiku för Frederica, lampan Cheshire för FontanaArte och Volume för Menu, fåtöljen Carton för Swedese och skrivbordet Rewrite för Ligne Roset. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Möbelmässan och TV4 Nyhetsmorgon Lördag

Det är inte meningen att hålla er på halster med mina bildrapporter från årets möbelmässa på det här viset, men det har varit en helt vansinnig resa. Kantad av kollegor som insjuknat i vinterkräket, bångstyriga PR-personer (som inte velat låna ut produkter till TV?) och mässvakter som hindrat mig i dörren när jag varit på väg med grejor till morgondagens direktsändning due to regler jag kanske borde förstå (säkert rimliga, men det var ju så himla typiskt just nu). Men det mesta har löst sig och framförallt, jag är frisk. Idag har jag filmat montrar med TV4, haft viktiga möten och hållit en föreläsning om "sociala medier för inredningsbranschen" inför ett fullsatt Design Talks! Så kul! Tyvärr rymdes inte alla i lokalen och folk blev därför nekade i dörren, så jag hoppas vi kan ta en repris vid tillfälle. Sen måste jag ge en eloge till några branschpersonligheter som gjort min mässa i år. Elle Decorations pristagare Emma Olbers som alltid är lika generös med tips och råd, underbara rara Lisa Hilland som satte ner foten och hotade med att aldrig ställa ut igen om vi inte fick hjälp att föra ut produktprototyperna genom grindarna, Mikael & Thomas Asplund och Eero Koivisto som räddade mig från taxikön från h-vetet och Linda Jihde på Hotel Mornington som fixade övernattningsproblematiken (trots full beläggning) när jag var tvungen att boka eget rum i sista stund. För att nämna några. Tack! Imorgon pratar jag "bildernas betydelse" med Kinfolk och Emma Lagerberg kl 12 (obs! seminariet är på engelska) och föreläser om inredningsbloggar som inspirationskälla kl 15. Och så får ni inte missa Nyhetsmorgon Lördag kl 10.40. Vi ses!
Foto: TV4.se / Trendenser.se

Hemnetgodis i Vasastan

Denna studiovåning i Vasastan/ Stockholm är ute till salu via Per Jansson just nu. Om du liksom jag är svag för dansk design och vill sila intrycken från allt supermodernt som syns i butik just nu - då är detta tittgodis galore. Herrejössesdyrt och helt otänkbart för egen del, men icke desto mindre en väldigt fin mix! Inrymd en ombyggd fabrikslokal på 198 kvadrat. Anar vi en comeback för safaristolarna i vår?
Foto: Perjansson.se / Hemnet

Mitt senaste köp

Jag är uppe sent och packar för en tredagarsvistelse i Stockholm och kom just att tänka på ett köp som jag gjorde när jag var där senast (i samband med Formex). Bilden ser inte mycket ut för världen, dessutom var jag tvungen att fösa undan lite pynt på hyllan ovanför för att grejen överhuvudtaget skulle synas - men ni initierade designnördar förstår mig nog ändå. Jag fick nämligen tag på Brios brädspel Labyrinth, som togs fram i en vit och limiterad utgåva i samarbete med Asplund 2007. Via en Blocketannons! Eftersom jag letat som en galning efter det i många år blev jag oförskämt skeptisk när det dök upp två på varandra efterföljande, till salu för skrutt och ingenting. Efter att ha förolämpat säljaren och insinuerat att det hela nog var en Blocketbluff fick jag spelet personligen levererat till hotellet av en känd finansman (oops!) och det är i klanderfritt skick. Priset? 300 kronor. En finfin julklapp till mig själv!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lika som bär: Hushyllor

Det har närmast blivit en sport att bläddra igenom Nettos reklamutskick utan att hitta en ny lookalike. Det är banne mig omöjligt. Deras inredningssortiment består ju nästan uteslutande av lågprisprodukter som lånat sin form från etablerade storsäljare. Den här veckan är det Ferm Living som får se sina omåttligt populära hushyllor kopierade. Ferms kulörta diton går loss på cirka 800 kr stycket medan Netto tar 69-89 kr för sina liknande bambulådor. Ni vet vad jag tycker. Visst är de lika som bär?
Orginal: Husformad vägghylla pris 880 kr, design Ferm Living
Lookalike: Husformad bambulåda, pris från 69 kr tillfälligt parti på Netto

DIY: Smart skoställ

Minns ni min lista på inredningsrelaterade nyårslöften? Näst efter den platsbyggda bokhyllan står en garderobsöversyn på tur. Vi har nämligen en lite större sådan på övervåningen i vårt hus. Om inte en "walk in och gör en piruett" så i alla fall en "lean in closet". Och den ska få sig en makeover i vår, har jag tänkt. Helt enligt devisen var sak på sin plats. Så bra då att min kompis Nina bjöd på så fin inspiration på just det temat häromveckan. Kolla in det här DIY-tipset för skoförvaring på väggen!
Jag har också massor av högklackade kompisar som behöver struktureras. Att hänga dem på väggen med hjälp av IKEA's handduksstång BYGEL var ju inget annat än briljant. Den idén måste jag härma!

Nina har sprayat sina BYGEL i guldmetallic. Jag kan tänka mig att göra detsamma, fast i vitt. Eller så behåller man dem i silver och spar arbete. Oavsett blir det både överskådligt och snyggt!
Foto: Nina Holst, Stylizimoblog.com

Veckans snackisar och nyheter - v 5

Just nu pågår uppladdningen inför Stockholm Furniture Fair för fullt. Det planeras, pratas och peppasalla håll och kanter. Själv ska jag både föreläsa om inredningsbloggande på Design Talks under fredag och lördag, samt spela in TV, så jag förbereder mig också som bäst. Men, innan vi dyker på allt som komma skall har det blivit dags för en resumé av veckan som gick. Här har ni vecka 5 i korthet!
Det haglar pressreleaser om nya lampor inför Northern Light Fair, men det är inte bara på mässan de kommer visas. Försök ta er till närmsta IKEA och kolla in nyheten KVARTÄR. 149 kr. Så snygg!
Lisa Bengtsson har slagit sina påsar ihop med Royal Design och lanserat en ny kollektion tapeter som bara finns att köpa här. Coco Tiger finns på grå och rosa botten med tassels i guld!
Kartells Bourgie lamp firar 10 års jubileum och det har man låtit fira genom att 14 formgivare har fått göra olika tolkningar på den numera klassiska plastlampan. Svenska Fronts version ser ut så här!
Nina Persson har släppt nytt soloalbum utan The Cardigans i veckan och är aktuell med ett hajpat hemma-hos i nya Elle Decoration. Dessutom lanserar hon prints på Wonderwall. Kolla in här!
String har lanserat en helt ny typ av hyllor till sitt klassiska system. Den nya modellen är en serie skålade, i vit plast, avsedda för förvaring - eller inomhusodling. Fiffiga! Veckans mest ombloggade hem, eller i alla fall heminredningsdetaljer, står Bjurfors i Malmö för. Flera bloggare har nämligen uppmärksammat en lägenhet med exakt samma designklassiker som stod i det nybyggda penthouse i Malmö jag bloggade om häromdagen. Intressant. Det måste ju vara samma saker som flyttats runt. Klicka här och här för att jämföra själv. Ha nu en bra start på årets kanske viktigaste inredningsvecka!

Trendspaning: Koraller!

2011 var det udda bokstäver som gällde, 2012 minns vi som trähandens storhetstid. 2013 känns onekligen som mässingsananasen och bokvikarkonstens år. Men vad kommer vi tänka på när det gäller stilleben anno 2014? Om jag får ge mig på en gissning så säger jag "havets skatter". Snäckor, tvättsvampar och koraller! Stylisten Lotta Agaton har redan banat väg med Strings nya bilder och de initierade mode- och inredningsbloggarna har redan visat exempel på dessa organiska attiraljer i sina hem. Oäkta då förstås. För det är knappast någon som vill stoltsera med miljöförstöring på paradplats. Jag köpte med mig det här fuskexemplaret från Zara Home när jag var i Frankfurt nyligen. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Annons
Annonsera