Annons

Bygga eldstad, tips och råd?

Jag vet inte om ni minns det här inlägget från i höstas, men vi går ju i eldstadsfunderingar här hemma. Målsnöret var egentligen jul, men då den ändå kommer att firas hemma i Norrland i år så har vi gett oss själva lite slack och satt en ny (vagare) deadline som vi kallar ”vintern 2015”. Hur charmigt jag än tycker det är med gamla kakelugnar och öppna spisar så håller jag hårt på devisen att man ska ”klä huset efter dess kropp” och eftersom vi bor i en relativt nybyggt funkislåda så bör ju vår eldstad gå i stil med det. Något åt det här hållet. Men nu har jag kört fast i tankearbetet. Är det någon av er som har erfarenhet av liknande modeller (dvs inte fristående kaminer utan inbyggnadsvarianten). Vad bör man tänka på, rent visuellt alltså (det praktiska lämnar jag till spisfirman som ska installera den). Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet eller mailen, så lovar jag att göra en följetong av bygget när det beger sig. 
Det är något liknande detta jag hade i åtanke när vi började skissa. En hörnspis. Men, enda hörnet vi kan sätta den i är inte djupare än 58 cm. Så. Gör det någon skillnad med en tredimensionell spis?
Ett annat alternativ är att sätta kaminen mitt på/mot en vägg så att man ser den såhär, rakt framifrån. Men kommer den att kännas platt då? Sticka ut mycket från väggen? Kännas tråkigt när man bara ser den från ett håll? Sotar det mycket ovan glaset på en vit vägg? Alla tips emottagens tacksamt! 
Foto: okänd bildkälla, Elisabeth Heier, Kattie Shie Beck Real Estate

Kommentarer

 • Lena skriver:

  Jag har ingen spis hemma men våra vänner har och jag tycker den "platta" funkar utmärkt. Det finns få saker som är sådana stämningshöjare som en eld så det spelar ingen roll om den är stor eller liten, hörn eller front!
  (Ps öppna spisar utan glas sotar ju ohälsosamt mycket, tänk att du hellre vill ha skiten på glaset än i lungorna 😉

 • Johanna skriver:

  Jag kan tipsa om modellen "Eldstad Contura i41T" som mina föräldrar har mot en vit vägg (de har även bänken). Sotar inte, är stilren och snygg, ger en fantastisk värme som håller länge efter eldning då det är täljsten och har samtidigt en look av en inbyggd ugn.

 • Living by Miriam skriver:

  mysigt med eld. Vi håller precis på att måla vårt sotiga tak, bilder på instagram @livingbymiriam. Så ja det blir sotigt uppåt och skräpigt nedåt. Kanske mindre sotigt i moderna hus och kaminer. Vi köpte just en ny modell som vi tyckte lutade lite åt funkis, då en murad förmodligen hade kostat betydligt mer blev det en fristående. Jotul305 heter den, finns i vit emalj också. Kan vara ett billigare alternativ? Hoppas ni hittar något som känns bra. Med vänliga hälsningar Miriam

 • Anonym skriver:

  Ser att du redan fått massor med svar på Insta men få inte på HoP-spåret som någon skrev där, de bor i en patriciervilla. Lika fel att inreda ett hus i fel stil/årtionde som att klä sig i fel storlek på klädena!

 • Linda skriver:

  Hej, är just nu i samma process som du och sätter in kassetter i båda våningarna på vår villa. Tyckte att det var svårt att hitta fina kassetter då många känns klumpiga. Har dock hittat två kassetter som jag tycker är fina. Den ena lämpar sig på en platt vägg och heter Attityd 500 http://www.vedeldning.com/?page_id=2017 och den andra kommer från den tyska leverantören Schmid och heter ekko. Schmid har många fina varianter. http://www.schmid.st/ekko.html Visuellt tror jag du är rätt ute. Tycker det är superfint med ett överhäng som på din översta bild. Väljer du en insats med ett glas framåt så får du bort plattheten med ett vedfack. Oroa dig inte för sotet. Det tar du bort med tidningspapper:) Skriver lite om eldstäder på min blogg här. Kika gärna! God Jul! http://headsblogg.blogspot.se/search?updated-max=2014-10-07T01:34:00-07:00&max-results=2&start=18&by-date=false

 • karin skriver:

  Kolla bloggen stage and Coffee. Hon har en fin i stram stil.

 • Tomas skriver:

  Hej, tänkte direkt på ett projekt där jag byggde in kaminen i en vägg så att man får del av den från två håll. Se bild: http://architizer.com/projects/villa-e/media/977254/

 • Linda skriver:

  Vi har en vit putsad spis ute i vår nybyggda stuga. Mina föräldrar ha en rad med vitt klinkers ovanför luckan, eftersom det sotar då man tar upp luckan och fyller på ved. Vi ville inte ha det av estetiska skäl, men då kan vi inte heller torka av den då den ju väldigt snabbt blir smutsig ovanför luckan. Vi överväger nu att måla spisen i liknande grå/beiga färg som på en av dina bilder på Pinterest. Kanske det är mer tillåtande..
  God jul på dig!

 • Sofie skriver:

  Jag har tittat på en modell som heter gigafocus av Focus, http://www.focus-creation.com. Finns i olika storlekar men får inte med mig mannen. Hoppas du lyckas bättre! 🙂 God jul!

 • Helena skriver:

  Vi har conturas senaste modell mot vit vägg. Sotar inte! Lite kommer ju alltid ut men alltså inga större mängder som skulle gjort vår vägg svart. Och vi eldar varje dag.
  Lycka till!
  Ps. Läs på om energieffektiviteten, vissa varumärken är bättre än andra.

 • Anna skriver:

  Hej, det viktigaste för att det inte ska sota är att elda rätt, köp boken ved till din man i julklapp, den var superbra! Om veden förvaringen torkningen och hur man laddar kaminen för att det inte ska sota, och då håller sig glaset rent och fint och det blir snygga lågor. Trevlig helg/ Anna

 • Malin anshagen skriver:

  Hej Frida!
  Vi har exakt den på bilden i mitten, den sticker inte ut någonting och det blir absolut inget sot på väggen. Kan varmt rekommendera den:)
  God jul & gott nytt år!

 • Fia skriver:

  Ett tips (och ett litet sidospår) – om man bara ska ha kaminen som mys och inte som uppvärmningskälla, satsa på en öppen brasa istället. Elden i en kamin är förstås vacker att titta på, men den är väldigt tyst. En brasa i en öppen spis sprakar och smattrar. Mycket trevligare om du frågar mig. 🙂

 • sparris skriver:

  För mig tror jag mittenbildens förslag skulle kännas som att sitta och titta på en ugnslucka. Tråkigt, oinspirerat och lite inklämt. Översta bildens eldstad var däremot helt i min smak. 🙂

 • Tina skriver:

  Hej, vi har en braskaminkasett så som mittersta bilden. Först målade vi med rekommenderad färg som brände. Tog bort den och kalkade hela framsidan istället. Det har funkat hur bra som helst och blev väldigt fint

 • Frida skriver:

  Hej Frida!
  VI har nu i höst satt in en eldstad från Spartherm och på den vi har satt in så kan man se elden från 3 håll och jag tycker att det är något man verkligen ska tänka på, att se elden från många håll. Jag kan maila dig ngr bilder på vår om du vill, var ska jag då maila?
  Vänliga hälsningar Frida Rosenius

 • Wiveka skriver:

  Håller med om att en spis man kan se från två håll är optimalt. Hittade en för många år sedan ifrån Keddy, men kan inte hitta den igen.

 • Elisabeth skriver:

  Hei! Måtte jo bare kommentere når du hadde brukt et av mine bilder : ) Ja, det soter noe fra vår peis, har allerede malt veggen over en gang. Den stikker ca 50 cm ut i rommet fra vegg, vi installerte ny pipe i stål for at vi ikke skulle komme lenger ut enn dette. Og – den ses godt fra sofaen som står til venstre i dette bildet, og fra spisebordet og kjøkkenet som blir rett foran. Det kommer vel egentlig ann på hvor stort rommet er : ) Lykke med peisvalget!
  Klem Elisabeth

 • Sophia skriver:

  Åh är i samma sits och tycker insatsen på den tredje bilden är så snygg… Har du någon aning om märke på den insatsen ? Eller hur man kan hitta mer info om den ? Jag vill nog mura någon liten avsats/hylla en bit upp för att kunna ställa något tufft… Tittar på massor olika insats märken men alla funkar inte för oss säger muran(har lång väg ut för luften att vandra, har ett långt nybyggt hus…) ❤️

 • Trendenser skriver:

  Hej, vad roligt med någon som går i samma tankar. Jag vet inte var den spisen kommer från men kollar själv på Brunner eller Reis. Supersvårt val!

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *