Annons

19 december – dagens lucka i adventskalendern

Bakom dagens lucka hittar vi ett fint blombord från svenska Cult Design, inredningsföretaget med en förkärlek till de fyrkantiga formerna. Plant Table som premierades av European Consumers Award för sin innovativa och användarvänliga design har en naturlig plats för växter inbyggt i bordet och är framtaget av Cult Designs chefsdesigner Marita Lord. Vinnaren får välja fritt bland färgerna svart, vitt, pastellrosa, grönt samt i oljat trä. Värde 1 500 kronor. Allt du behöver göra för att delta är att svara på nedan frågor i kommentarsfältet. Du har som vanligt ett dygn på dig. Lycka till!
 
1) Cult Design lanserade nyligen serien Kitchen Farming som består av produkter som syftar till att man själv ska kunna odla fram sin egen mat. Nämn minst en produkt från serien.
2) Ge oss ditt bästa ”gröna” tips till julbordet. Beskriv kort!
 
Tävlingen är nu avslutad. Grattis till Sandra som svarade 2013-12-19 kl 12:39:14. Hör av dig med din adress så ser vi till att vinsten kommer till dig inom kort!
*Tävlingen pågår tom 20/12 kl. 11.30. Vinnaren utses av Cult Design. Juryns beslut kan ej överklagas. eEtt bord i valfri färg ligger i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Kommentarer

  • Sara S skriver:

    Grow green som låter en odla sina egna groddar, perfekt för raw food entusiaster. Och för att fortsätta på det spåret så skulle jag vilja föreslå en superstor skål med raw grönkålssallad. Mitt favoritrecept;
    Håll i "stammen" på grönkålen och dra med kniven mot stammen bort från dig för att separera bort bladen. Riv sedan bladen i mindre bitar och skölj noggrant. Lägg i en skål och massera in med en dressing gjord på; olivolja, honung, chilipeppar, havssaltflingor, nymalen svartpeppar och en rejäl mängd citron. Viktigt att massera mycket, ungefär så det sjunker ihop till halva mängden.
    För den som är mindre förtjust i raw food eller tycker att grönkålen har för mycket tuggmotstånd så är den väldigt god att lite lätt sautera med ex olivolja eller kokosolja och sedan krydda med salt och peppar.

  • Erica Hjelm skriver:

    1. Grow Green
    2. Koka färsk brysselkål, fräs i smör med lök, bacon och krydda med muskotnöt, salt och vitpeppar. Garnera med färsk persilja!!

  • Erica Hjelm skriver:

    1. Grow Green
    2. Koka färsk brysselkål, fräs i smör med lök, bacon och krydda med muskotnöt, salt och vitpeppar. Garnera med färsk persilja!!

  • Marcus skriver:

    1. Green Farm
    2. Finsk kålrotslåda. Jag har finska rötter å då är detta ett givet inslag på julbordet.

  • Jennifer skriver:

    1 Snygga tags med örtnamn att hänga på krukorna
    2 färsk rödkålssallad; strimlad rödkål, bladpersilja, hackade hasselnötter och pressad apelsin över. Mmm

  • Funkynality skriver:

    1. Green Farm
    2. Med gröna tips tolkar jag det som det bästa Eco-tipset.
    Jag odlar allt i mina fönster utom rotfrukter.
    Chili, örter m.m.
    När man köper färska örter tycker jag att det är slöseri att kasta växten efter användning. Plantera dem istället. Köp långa blomlådor som du har i fönstret och tryck ner plantan där.
    Servera julmaten med en snygg blomlåda i zink på bordet där alla kan krydda ifrån helt färskt och fräscht.

  • Mia skriver:

    1. Grow Green
    2. Välj ekologiskt kött om du känner att du inte vill vara utan kött på julbordet och i övrigt så mycket ekologiskt som möjligt, det gör skillnad, både du och vår jord mår bättre! 🙂

  • Camilla Sjöberg skriver:

    2. Bästa tipset odla så mycket grönt du kan själv, året om. På vintern kan du odla inne i ett litet växthus eller med speciell lampa, eller direkt i fönstret.Se till att ha ekologisk, bra jord. Vattna med vatten som har rätt pH balans. Dessutom är det mysigt&fint med grönt i hemmet och det finns många fina krukor. Finns många goda recept du sedan kan göra av allt det goda du odlat

  • Marielle skriver:

    – Grow Green
    – Mitt tips är Grönkåls chips (Skölj grönkål, skär bort mitt själken och låt torka. Riv grönkålen i mindre bitar och lägg dem på en plåt. Ringla olja och strö salt över. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga.)

  • Ina skriver:

    1.Green farm
    2. Har man möjlighet att odla själv så är grönkål en fin grönsak nu i juletid. Den står sig länge ute i landet och är god både i en sallad på julbordet eller varför inte pynta julbordet med lite blad.

  • malincatrin skriver:

    1. Grow green
    2. En riktigt god och krämig hemmagjord rödbetsallad med äpple i.

  • Erne skriver:

    1. Green farm
    2.Gå till närmaste bondgård och införskaffa så mycket som möjligt därifrån!

  • Thilda Karlsson skriver:

    1. Grow Green
    2. Byt ut det traditionella julbordet med kött till ett grönt. Tips! köttbullar –> falafelbollar

  • Thilda Karlsson skriver:

    1. Grow Green
    2. Vi försöker köpa så mycket som möjligt lokalt och närproducerat. Julskinkan, revbenen, äggen och fisken bland annat. Vi lägger in egen sill och bakar brödet själva. Väldigt mycket går att hitta på bondgården nära oss, kolla om ni också har en nära er!

  • Mus Wahllöf skriver:

    1. Grow Green
    2. Jansson på rotfrukter är supergod!!
    Du skivar strimlar potatis, kålrot, palsternacka o morötter, sen glr som en vanlig Jansson med mkt grädde 🙂
    Serveras med skirat smör!!
    [email protected]

  • Christine skriver:

    1. Evergreen
    2. Har snöat in på grönkål då det är så vansinnigt nyttigt, en riktig powergrönsak. Så jag vill pusha för en ljummen grönkålssallad, lättstekt i smör, tillsammans med lite malen kryddnejlika. Toppa med valnötter och skalad, skivad apelsin och lite ringlad honung. Så galet gott att jag kan äta det året runt! Grillad halloumi är jättegott till…

  • Ida Banck skriver:

    1. Grow Green
    2. Jag försöker alltid handla närodlat. Till jul kommer många av de lokala handlarna fram genom marknader, julskyltning mm. Mitt bästa tips är att se vad som finns nära dig och försök få ihop ditt julbord genom detta. Det blir dessutom så mycket godare!
    God grön jul på er! (För den lär inte bli vit i Skåne iaf)

  • Jonny skriver:

    1. Grow green
    2. Piroger fyllda med en stuvning av grönkål och ädelost. En fantastisk smakkombination!

  • Sandra V skriver:

    1. Green Farm
    2. Mitt bästa "gröna" tips till matbordet under kategorin mat stavas lokalproducerat och egenodlat. Höstens skörd av potatis smakar extra gott på julbordet och de egenodlade rödbetorna ger en extra piff till rödbetssalladen. Sen röstar jag för att man dukar med gröna kvistar från närmsta gran, tall eller en tillsammans med juliga dekorationer.

  • Nickan skriver:

    1: Green Farm singel
    2: Grönt tips kan tolkas på flera sätt. Jag har tolkat det som vegetarik mat: Vi har en lökgratäng som vi ALLTID gör till julen. Den består av gullök som är förvälld sedan blandas den med chilisås, tomatpuré, vitlök, riven ost i massor, grädde och kryddar med olika öreter. Detta ska sedan in i ugnen. Mums så grönt och gott!

  • Hanna skriver:

    1. Green Farm
    2. Grönt på julbord för mig handlar lika mycket om vegetariska inslag som brytbönor i i ingfärasmör, grillad halloumi och närproducerat kött, fisk och fågel som att tänka grönt vid städning (miljövänliga produkter), dukning (tygservetter, kranvatten istället för bubbelvatten, porslin från loppis om det fattas något, kryddor som dekoration)och diskning (inget rinnande vatten, miljövänliga produkter). Dessutom, släck lamporna och dra ner värmen på elementen. Ös i stället på med levande ljus och sitt nära varandra. Mysigt!

  • Kajsa skriver:

    1. Grow Green
    2. Svensk pesto med bladpersilja, hasselnötter och västerbottenost. Den konsekvente tar raps- istf olivolja, men det är en smaksak. Att plocka hasselnötter ingår dock INTE i allemansrätten, så fråga markägaren om lov. Och är du lycklig nog att ha på din egen mark, vänta till Mickelsmäss nästa år (september/oktober) för den delikatess färska hasselnötter är. Men kom ihåg att lämna tillräckligt för fåglarna, ekorrarna och mössen!

  • Lina Eckerström skriver:

    1, Green farm, grow green.
    2, Ja eftersom jag bor i Halland så är ju GRÖNKÅL ett måste på mitt julbord.. ingen jul utan grönkål 🙂 Sen brukar vi alltid göra en smaskig sallad med så närproducerade råvaror som möjligt att ha med på julbordet.

  • Anna B skriver:

    1. Green Farm
    2. Ett trevligt grönt alternativ på julbordet är en krispig grönkålssallad med apelsiner och pinjenötter. Friskt och fräscht tillsammans med all julmat!
    God jul!

  • tess skriver:

    1, grow green
    2, Färska kryddor på bordet är dels dekorativt, dels en otroligt god kryddning som man själv kan styra. Och det passar utmärkt även till julbord. När det gäller maträtter försöker jag "lätta upp" julmaten men sallader med juliga smaker, har tex i apelsin, glöggmarinerade fetaost och julmustmarinerade russin osv. Skönt att inte bara äta tung julmat!

  • Mahlin Larsson skriver:

    1. Olika tags, t.ex. tag för koriander och basilika
    2. Mitt bästa tips är att byta ut en del av köttet mot ekologiska nötter och mandlar. Det ger mycket protein och betydligt bättre fett för kroppen och mindre utsläpp.

  • Carina skriver:

    1. Evergreen
    2. Stek brysselkål, ganska hårt, krydda med salt och vitpeppar, rivet citronskal, citronsaft, finklippt persilja, strö över granatäppelkärnor.

  • Jonna skriver:

    1: en av produkterna från den nya serien kitchen farming är Green farm.
    2: Jag är inte mycket för julmat men något som jag däremot älskar med julen är att man kan inreda sitt hem med växter och ljus! Mitt bästa tips är att rota fram gamla krukor eller konservburkar, sätt en bit oasis i botten som du placerat en ljus hållare i, placera ett fint kronljus eller varför inte ett fint stöpt ljus, dekorera med mossa som botten och andra fina växter så som rönnbär, mistel, granskott, nejlikor, äpplen och varför inte kanel stänger. Är en fin dekoration på bord, är perfekt och ge bort i julklapp. Det är något jag pillat med de senast jularna.

  • UA skriver:

    1) Green Farm.
    2) För mig är det inte julmat, utan att dekorera bordet man grönt granris som luktar juligt gott på bordet där man istället sitter och äter julmaten, eller där man dukat upp all mat.

  • hedda skriver:

    1. Grow green, green farming, evergreen
    2. Ingen jul utan grönkålssallad (grönkål masserad med kryddpeppar, salt och kokosolja och sen stekt, med ungsrostade rödbetor, apelsin, kanel och valnötter) och grönkålschips (grönkål masserad med olivolja, flingsalt och lite chilipulver sen in i ugnen på plåt tills de är krispiga. Gott, näringsrikt och ett bra alternativ till chips.). Vi gillar grönt i min familj, därför har vi bytt ut mycket kött till vegetariskt och det kött vi äter är eko-kalkon från granngården. Närproducerad saffrans- och pepparkaksglass från andra granngården och så ekologiskt så långt det går i övrigt!

  • Hannah Wiblom skriver:

    1. Grow green, Evergreen, Green farm!
    2. Mitt gröna recept som vi haft på julbordet i många pr nu består av ångkokt brysselkål, apelsinskivor, grapefruktslivor, granatäpplen, pekannötter samt mynta. Ringa över lite olivolja och vinäger! Färgstark, energirik och underbart god!

  • Anna skriver:

    1. t.ex. Grow green (som jag blev väldigt sugen på!
    2. Jag har varit vegetarian i 10 år nu så min jul är grön! Mitt tips om man är vegetarian är att inte vara snål och laga mat till bara sg själv utan att laga riktigt mycket av de vegetariska rätterna för julbordet så att även de som äter kött kan testa det gröna och vegetariska som ser lockande ut. Även om min släkt var förfärade över bara tanken på ett vegetariskt julbord för tio år sedan sätter de numera med glädje i sig mandelbollar, grönkålsallad, linspaté och spenatpaj i massor!
    Till mina med-skåningar måste jag också "tipsa" (eller snarare argt uppmana) till att plocka bort ålen från julbordet!

  • Maria skriver:

    1. Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm, Grow Green, Evergreen L, Evergreen S.
    2. Jag tycker det är riktigt stiligt att ha en amaryllis hängande från taket, den blommar så fint mot ljuset och blomknopparna verkligen "riktas" mot ljuset i rummet. Ett enkelt sätt att liva upp inför dukningen till bords.

  • Elisabeth skriver:

    1) Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm,
    Grow Green, Evergreen S, Evergreen L, samt olika tags t.ex. Tag rosmarin.
    2) Mitt bästa tips är att göra dekorationer av vitkål och savoykål.
    Jag brukar använda mig av en skål som är ca 4-5 cm hög. Plocka av bladen från huvudena och lägga dom som en lotusblomma i skålen. Lagret som är längst ner, täcker skålen genom att man lägger kålens böjda del neråt. De övriga lagren, (ett par eller tre, beroende på hur stor skålen är), lägger jag åt andra hållet så det ser ut som en blomma. Antingen blandar man grönkål och savoykål i samma kålblomma. Eller också använder man dom var för sig, vilket jag oftast gör. I mitten av savoykålsblomman placerar jag några kottar. Medan jag brukar dekorera vitkålsblomman med ett värmeljus i mitten.
    Enkelt och roligt och klart på tio minuter.

  • Malin skriver:

    1) Grow green och Ever green
    2) Halländsk långkål som är ett klassiskt svenskt recept på grönkål och som passar perfekt till köttbullarna och skinkan.

  • Hanna L skriver:

    Green farm är en av produkterna!
    Nu kanske ni inte syftar på grönt i denna bemärkelse, men mitt gröna tips till julbordet är att välja det du gillar, men välj ekologiska produkter! Ekologiskt är bättre för våra kroppar och vår miljö. Gör exempelvis en god grönsallad fast byt ut tomaterna mot ekologiska apelsiner – för en juligare touch!

  • Viktoria skriver:

    1) Evergreen, Green farm & Grow green.
    2) Grönt tips till julbordet väljer jag att tolka dekoration just nu :-). En liten grankvist istoppad i varje servett med ett snöre om ger en god lukt & en välkomnande till bordet. Det får gärna ligga lite större grankvistar mitt på bordet.

  • Emma Persson skriver:

    1. Grow green.
    2. Köp närproducerat!

  • Elisabeth skriver:

    1) Evergreen L, Evergreen S, Grow Green, Green Farm, Green Farm singel, Grow Green singel, samt tags, t.ex. Tag rosmarin.
    2) Mitt bästa tips är att göra dekorationer av savoykål och vitkål.
    Jag brukar använda mig av en skål som är ca 4-5 cm hög. Jag plockar sedan av bladen från kålhuvudena, och lägger dom som en lotusblomma i skålen. Jag brukar använda mig av de olika kålsorterna var för sig, men jag kan tänka mig att det är fint att blanda dom.
    Skålen brukar jag dölja genom att lägga bladen närmast skålen neråt. De andra uppåt, så de bildar själva blomman. Beroende på hur stor skålen är, lägger jag sedan två till tre lager med kålblad. I mitten av savoykålsblomman brukar jag placera några kottar. Men jag i mitten av vitkålsblomman placerar ett värmeljus.
    Enkelt och roligt, och klart på tio minuter.

  • Victoria G skriver:

    1. Green farm
    2. Julbulgur med torkad frukt, paprika, rödlök, rostad mandel och grönkål. Supermumsigt tillbehör på julbordet.

  • Jenny skriver:

    1. Evergreen
    2. Jag laddar inför det nya året i jul med en riktig antioxidant. En grön energibomb fylld med kålkraft. Jag råsaftcentrifugerar några äpplen, ett gäng grönkålsblad, en halv citron och ett par centimeter ingefära. Starta julbordet med en sådan och in med mer grönt bland alla mastiga rätter så blir årets mysigaste tid både lättare och piggare!

  • Anna H skriver:

    Hej!
    1.Evergreen & Greenfarm är två av produkterna.
    2. Mitt tips framför alla är att inte vara rädd för det gröna på julbordet. Vare sig det är i syfte att dekorera eller äta.
    Jag dekorerar gärna med allt från kål & lök till vackra grankvistar. Det blir väldigt vackert oavsett vilket porslin du har.
    I matväg är jag alltid grön, för att värna om miljö och djur.
    Det är allt annat än komplicerat att vara grön över jul.
    De falska köttbullarna jag brukar göra lurar de flesta, även min far som älskar kött.
    En riktig höjdare är smörfräst brysselkål med torkade tranbär och krossade valnötter.
    Strö på lite flingsalt och voila!
    Gott till det mesta, kött som vegetariskt. Och vackert att titta på dessutom.
    Brysselkål är även en väldigt vacker kålsort. Särskilt om man får tag på en hel stång brysselkål.
    Nu när det är jul är det ett ypperligt tillfälle att bli lite grön tycker jag. För miljöns skull.
    Alla kan, det är hur enkelt som helst.
    God grön jul på er alla!
    Hälsar
    Anna

  • Emma L skriver:

    1. Grow Green, Evergreen och Green Farm ingår.
    2. Vi har alltid odlat grönkålen hemma i trädgårdslandet. Den går att använda till så mycket, fräscha sallader, dekoration eller det vi alltid har på julbordet: halländsk grönkål/långkål som är så himmelskt gott och gräddigt till skinkan och de hemmagjorda köttbullarna.

  • Lotta Larsdotter skriver:

    1. Green farm
    2. Jag gör en nyttig välsmakande och mättande rödkållsallad till julbordet. Den innehåller 500 gram strimlad rödkål, kärnorna från ett granatäpple, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 dl grovhackade, rostade nötter, 1 1/2 msk rapsolja , lite salt och peppar.

  • Katarina skriver:

    1. Green farm
    2. Dekorera bordet med ätbara närproducerade delikatesser. Bra för mage, plånbok och fantasi!

  • Daniel Olausson skriver:

    Ewergreen!
    Jag gör vegetarisk sill, då tjejen inte är förtjust i sill.Det är då aubergine istället för sill.
    Sen gör jag en begetarisk skagenröra med morötter och vitkål, väldigt gott för alla skaldjursallergiker!

  • Malin skriver:

    1. Evergreen
    2. Min favorit är grönkål kokad i grädde och sirap! Mums! Odla gärna grönkålen själv.

  • elin skriver:

    Grow green
    Strimlad rödkål med en vinegrätt, toppad med delade fikon och granatäppelkärnor. Har smak, textur, doft och färg.

  • Emma skriver:

    1. Green farm
    2. Vi brukar ställa de "gröna" rätterna först på julbordet så man tar av dem först. Då fyller man upp tallriken med veggo och tar mindre av det andra!

  • Rebecca skriver:

    1. Grow Green serien t ex.
    2. Till dessertbordet kan jag tipsa om raw food chokladbollar. Bara mixa dadlar och blanda i kakao, agavesirap samt valfria mjöler, nötter och gryner till en lagom konsistens. Forma till bollar och rulla i riven kokos eller kakao. Nyttigt och förvånansvärt gott!

  • Emma Kitti skriver:

    1.Green farm
    2. En sallad av rödkål, granatäpple, citron och valnötter. Så gott och enkelt!

  • Pauline skriver:

    1. Grow Green
    2. Mitt bästa jultips kommer från polska jultraditioner då min mor är från Polen. Det är en rödbetssoppa med grönsakspiroger i. Rödbetorna hittar jag närodlade här i Skåne och resten av ingredienserna till pirogerna är mestadels basvaror vilka jag också väljer ekologiska och närodlade. Sötman av rödbetorna tillsammans med sältan i pirogerna är oslagabar!

  • Frida Ahlsén skriver:

    1. Green Farm och Tag koriander!
    2. Från Asien: Grön mangosallad med koriander, russin och senaps- och apelsinvinegrette.
    – strimla 1-2 gröna mango
    – strimla 4 morötter
    – hacka 2 msk russin
    – blanda 1 tsk senap, 2 msk pressad apelsinjuice, 1 tsk olja, salt & peppar
    – blanda allt i en sallad och ha till sist på färsk koriander

  • Marty skriver:

    Eveegreen
    Brysselkål på bordet är min pappas måste i juletider!

  • Nina skriver:

    1. Grow green
    2. Mitt bästa tips kommer från den finska jultraditionen, morotslåda på ekologiska & närodlade morötter. Den passar perfekt till all julmat.
    Håller tummarna nu!

  • Viktoria Olsson skriver:

    1. Evergreen
    2. För mig och min sambo som gillar kött väldigt mycket känns det extremt viktigt att i så stor mån som möjligt handla närproducerat kött. Vi lägger hellre pengarna på bra mat än massa kläder och prylar. På julbordet brukar det ju finnas en hel del kött och fisk. Mitt bästa tips är hemmagjorda köttbullar på närproducerad färs och se till att sillen och laxen är hållbart fiske-märkt.

  • Sofia skriver:

    1. Grow Green.
    2. Köp närproducerat och kravmärkt i den mån det går. Sen tycker jag att alla borde ÄTA MINDRE vid jul samt att äta upp allt man tar.

  • Johan skriver:

    1. Green Farm
    2. Parmesangratinerad fänkål. Mmm!

  • Sanna skriver:

    1. Grow Green
    2. Försökt köpa så mycket som möjligt lokalt producerat i stället och gärna kravmärkt i den mån det går och mycket frukt och grönt.
    Kram Sanna

  • Marie skriver:

    Svar 1: Kryddkrukan Evergreen, Grow Green, och Green Farm..
    Tips: Vårt hushåll, är vegetariskt till 75%, bara maken äter kött! Så varje år blir det ngn ny grön rätt till julbordet, men klassikern, som inte ens mannen vill avstå, är min grönkålspaté, med valnötter, såå god! Kålrätterna dominerar på vårt julbord, och det pga säsong, tillgänglighet, och så är det både gott och nyttigt..

  • annica skriver:

    Grow green.
    2 brysselkål

  • Eva Johansson skriver:

    Evergreen
    Älskar ju brysselkål och att göra det enkelt för mig. Så honungs- och chilimarinerad brysselkål. Mmm…

  • Aniika skriver:

    1. Grow Green
    2. Jag låter det gröna ta plats som dekoration. Julgranen ansas och voilá finns det massor av fina små grankvistar som kan utgöra grunden för julgrupper med hyacinter och silverkulor/glitter. Barnsligt enkelt, men hur fint som helst.

  • Tove skriver:

    1. grow green!
    2. För att fortsätta på det spåret skulle jag vilja föreslå grönkålschips! De är supergoda, och även nyttiga! En bra kontrast mot resten av julmaten. Enkelt dessutom, lägg grönkålsbladen i en ungssäker form och häll över olja och salt. Sedan in i ugnen tills de blir härligt krispiga. Voila!

  • Kicki skriver:

    1. Grow green
    2. Det gröna som vi har på julbordet är bland annat en god grönkålspaj och därtill pärltomater, gurkbåtar och morotsstavar. De tre sistnämnda för att barnen skall äta något mer än bara köttbullar och korv. De vuxna brukar också knapra på bra.

  • Peter skriver:

    Grow Green
    Grönkål går inte hem hos alla, men en fräsch grönkålssallad överraskar och slinker ner hos de flesta! Strimla färsk grönkål fint, tillsätt tärnat äpple, hackad rödlök och valnötter! Ringla över vinäger och olja efter smak och avsluta med lite peppar! Och kör på ekologiska produkter, då smakar det ännu bättre!

  • Anemonia skriver:

    1. Green farm.
    2. Jag brukar göra en julsallad med rödkål, rödlök och grenadineäpplen, underbart god till den i övrigt så feta och tunga julmaten.
    Jag skivar rödlök tunt, kokar upp en 1,2,3-lag (ättika, socker, vatten) och lägger ner löken i lagen när den svalnat. Får dra ca en timme. Sedan hyvlar jag rödlök i tunna strimlor och vänder ner i en vinägrett (olja, vinäger, salt och peppar). Skär äpplen i små fina tärningar, häll på 1-2 msk Grenadine, får dra någon min. Sedan blandar jag ihop alla ingr, rödlök (häll bort lagen), rödkål och äppeltärningar i en stor fin salladsskål. Låt gärna stå i till nästa dag, i kylskåp, ännu godare då! Jättegod, kan inte vara utan den!

  • Mia skriver:

    1. Evergreen
    2. Grönkålspaj är fantastisk gott, fyllning av grönkål, rödlök, valnötter, ost och äggstanning, kryddor.

  • Amanda skriver:

    1. Grow green
    2. Jag går in på mitt åttonde år som vegetarian nästa år så med åren har släkten blivit allt mer intresserade av att laga mat till julbordet som passar även mig. Varje jul har vi en form av knytis som inspirerar till att utveckla det gröna köket. Min favorit hittills är mammas zucchini-och getostplättar med dill 🙂 SÅ goda till grönkålen!

  • Maria W skriver:

    1) Grow Green
    2) ny tradition är inlagda grönsaker (morot, lök, blomkål, broccoli mm) i ättiklag med julkryddor som kanel, stjärnanis och nejlika. Fruktansvärt gott och "gifter sig" perfekt med övrig julmat då det fräschar upp och ger syra. Tips tips!

  • Carro skriver:

    1. Grow Green
    2. Vegetarian som jag är brukar det bli mycket grönt på julbordet; tomat med mozarella och basilika, sparris med pinjenötter, paj med grönkål och feta, och rotsaker i ugn med senapsfrön, till det en smarrig sås på matyoghurt, saffran & riven ingefära! Åh vad jag längtar efter allt gott nu 🙂

  • Alexandra skriver:

    1. Grow green
    2. Grönkålspaj med valnötter. Så himla gott och traditionellt, men för att lyfta den några nivåer brukar jag ha i rivet äpple för att få lite syrlighet och sedan riva över parmesanost. Helt oslagbart gott!

  • care69 skriver:

    1. Grow Green
    2. Purjolökslåda är ett måste.
    Skölj och dela purjolök i tre cm långa bitar. Koka ganska mjuk och lägg i en ungsform och täck med gräddfil blandat med chilisås. Täck med en smakrik ost och gratinera detta i ugnen. Mums!

  • Gisela skriver:

    1. Grow Green
    2. När julmatsresterna står mig upp i halsen gör jag en pasta med pesto och skivad skinka.

  • Kristin skriver:

    1. Green farm
    2. Att göra sallad på tunt hyvlad brysselkål, och servera tillsammans med tranbär och pecannötter – otroligt gott!

  • Anonym skriver:

    1. Green Farm
    2. Saffranskokt brysselkål
    4 portioner
    ca 500 g brysselkål
    2 dl grädde
    1 schalottenlök, finhackad
    0,5 g saffran
    salt och peppar
    Ansa kålen och kryssa stocken med en liten kniv.
    Koka kålen i lättsaltat vatten 4-5 minuter tills de är lätt mjuka. Häll av och doppa i kallt vatten för att bevara spänst och färg.
    Koka upp grädde med schalottenlök och saffran. Låt grädden koka ihop ett par minuter och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg i brysselkålen och låt allt koka upp och bli genomvarmt.
    Mums på julbordet!

  • Caroline skriver:

    1. Green Farm
    2. Sallad gjord på grönkål, apelsinbitar, äppelbitar, granatäppelkärnor och med en vinägrett gjord på pressad apelsinjuice, rapsolja, lite vitvinsvinäger och salt och peppar. Toppa med grovhackade valnötskärnor. Mums!

  • Anna Skoglund skriver:

    Growgreen
    Ett enkelt tips är att smörsteka brysselkål med vitlök lök och pressad citron. Ringla över honung och stek en stund till. Så gott!

  • Emma skriver:

    1. Green Farm
    2. Inget slår den klassiska halländska grönkålen! Hela Sverige borde testa den då det är det bästa på julbordet.

  • Erika skriver:

    Grow Green
    Mina ungar älskar kokta morötter så hos oss serveras det roligt skurna lättsaltade morötter. Inget julbord utan morötter.

  • Sandra skriver:

    1. Grow green single samt Green farm single, vilka båda är delaktiga i min önskelista till tomten i år.
    2. En vegansk julskinka kanske kan locka även en äldre generation att minska sitt köttintag. Även om den inte skulle falla alla i smaken kommer den troligtvis att leda till ett eller annat samtal om veganism, vegerianism, ekologiskt kött, köttindustrin och de etiska frågor som berör den. Kanske kan man då föreslå en vegetarisk dag i veckan för sin släkt och sina vänner på ett naturligt och okrystat sätt? Jag ska åtminstone bjuda på det och det blir mitt grönaste bidrag till julbordet någonsin.
    God jul!

  • Frida skriver:

    1) Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm,
    Grow Green, Evergreen S, Evergreen L, samt olika tags t.ex. Tag rosmarin.
    2) Mitt bästa "gröna" tips är att fylla bordet med så många ekologiska rätter som möjligt- julskinkan är ett måste ekologisk. Stuvad grönkål är gott och jag ska försöka mig på en grön örtinlagd sill i år!

  • Carin skriver:

    1) Green farm (undrar om man kan odla krasse i den??)
    2) Min mamma är i botten hallänning, men jag är uppvuxen i Västerås. Grönkål har alltid funnits på vårt julbord, hackas och kryddas samt redes med en lite skvätt grädde, serveras varm som tillbehör.
    I Västerås fick grönkålen beställas på Ericssons frukt- och grönt. Grönkål, vad är det? Nu bor jag i Malmö och grönkål finns bland veckans erbjudanden på ICA….

  • Karin Stjärnkvist skriver:

    1. Självvattnande krukan Evergreen. Grow green – box för odling av groddar.
    2. Carpaccio på rödbetor och apelsiner med honungs- och dijonkräm är en av favoriterna!

  • Jenny skriver:

    1. Grow Green
    2.
    Savoykålsknyten med färskost valnötter och päron tar mig till himlen på ett kick!
    Allt tar slut till sista slick.
    Mat som gör att man inte förstör vår jord
    Det är det jag vill ha på mitt julbord

  • Nina E skriver:

    1. Grow Green och Green Farm
    2. Kött är den stora boven och vi äter på tok för mycket. Blev bjuden på en vegetarisk julskinka som var supergod! Ska försöka mig på att göra en egen i år.

  • Malin N skriver:

    1. Grow green
    2. Eftersom jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka har jag mängder av gröna tips 🙂 Jag brukar göra potatis- och jordärtskockgratäng istället för Janssons frestelse. Ugnsgratinerade rotfrukter med vitlök och rosmarin brukar också uppskattas. Och en fräsch grönsallad, gärna med nötter och ost!

  • Ann-Catrin skriver:

    1. Grow Green
    2.
    För mig med stort miljötänk är det givet,
    vegetariskt är det bästa alternativet!
    Att byta ut en och annan produkt är toppen,
    både för miljön och för kroppen!

  • Katrin L skriver:

    1, Grow Green
    2, Just det "gröna" på julbordet brukar lysa med sin frånvaro hos de flesta och även hos oss, dock gjorde vi en sallad förra året med lite äppel, apelsin, granatäppelkärnor och några valnötter. Det blev väldigt populärt med denna fräscha sallad till all mastig mat så i år får det bli en favorit i repris, fast denna gången en mycket större skål eftersom den var så poppis!

  • 1. svar: grow green
    2. ta med barnen ut i skogen eller trädgården o plocka nedfalna grankvistar, kottar, roligt formade pinnar och löv osv…. man får både fint på bordet o en fin stund med sina barn

  • Lycka och framgång!
    Läs mer och inspireras!
    Mvh, Therese
    http://theresesundstrom.blogg.se//

  • oj gällde det mat? ja då kan jag varmt rekommendera närodlat..här nere på österlen där vi bor e det gott om gårdar så vi har turen att ha färska ägg och mjölk runt knuten.. närproducerat direkt från gårdarna e ljuvligt… (vi e kött ätar familj men vi kör på polska piroger med vit kål i och svamp stuvning)

  • Tracy skriver:

    Grow Green.
    Jag är vegetarian och mitt traditionella "julmåste" är rödkål och brunkål, så himla gott till allt på julbordet!

  • Annelie skriver:

    1. Grow Green
    2. Införa en ny grön rätt på julbordet var tredje år; sallader, pajer etc Mitt andra bästa tips är att dekorera med grönt från naturen, gör bordsdekorationer, krans till dörren av mossa och hyacinter etc.

  • Amanda skriver:

    1.grow Green
    2. Mitt gröna tips till julbordet är att ha vegetariskt! Vi äter allt för mycket kött!

  • Desirée skriver:

    * Green Farm
    * Härligt värmande grönskålssoppa med tillhörande hemmagjort bröd. Naturligt och super gott

  • Jenny Lindberg skriver:

    1. Grow Green
    2. Dekorera med grankvistar, både på bordet och i taklampan. Genom att ta in naturen får du ett mer levande julbord.

  • Anneli Larsson skriver:

    1 evergreen kryddkruka för färska kryddor
    2. Brysselkål är min gröna favorit på julbordet. Smörkokt och varm är klassikern, men om jag får brysselkål över, så blandar jag den med lite russin och rostade solrosfrön, häller över en vinegrette av olivolja, balsamico, salt och peppar, och hyvlar över lite god parmesan. Oslagbart gott med det söta, det salta och lite bittra från kålen. Du måste testa!

  • Sofia Sjögren skriver:

    Grow Green
    Grankvistar på bordet, ekologiska och lokalproducerade råvaror i maten, lagom mängd på tallriken. Och mycket skratt och värme!

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

  • Anonym skriver:

    1 green farm
    2 har varit vegetarian de senaste 15 jularna men det grönaste,skönaste och bland det godaste jag kan rekomendera är nog sallad på färsk grönkål granatäppelkärnor och lite vinegrette. fräschar upp för både öga och gom

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

  • Siv skriver:

    1. Green Farm
    2. Lokalproducerat, favoriten är älgköttbullar gjord av älg skjuten i byn. Kort fraktavstånd, sunt kött utan antibiotika av ett djur som har mått bra ända fram till dödsögonblicket.

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

  • Jenny skriver:

    1. Green Farm Singel
    2. Kålrotslåda! Åh, så gott det är då mamma lagar den med lite rotselleri i som extra smaksättning. Väl värt att pröva!

  • Paola skriver:

    1) Green farm, Grow green
    2) Italiensk grönkålspaj med bl.a. ricotta, parmesanost, vitlök och citronskal 🙂

  • Lisa skriver:

    1. Grow green, Evergreen & Green farm
    2. Mitt gröna tips för julbordet är den fantastiskt goda äppel- och valnötssalladen från ica.se

  • Erica Ö skriver:

    1 Grow green.
    2. Mitt bästa "gröna tips" vid julbordet är att ta in granris, äpplen och kottar som dekoration. Ofta helt gratis, och det bästa- har inte varit med och släppt ut farliga gaser som plastprodukter gör!

  • Susanne Bengtsson Lund skriver:

    1. Evergreen
    2. Hela rödbetor o rödlökshalvor ugnsgratineras med olja o strö över flingsalt!

  • Tina Carlström skriver:

    1. Green Farm Singel
    2.Avocado sallad med citron, räkor, mango, babyspenat och citrondressing. Något enkelt, fräscht och lite lättare mat för magen.Supergott och annorlunda på vårt julbord!

  • Erika skriver:

    1. Grow Green
    2. Gör så mycket som möjligt själv. Du slipper onödiga tillsatser och kan välja att använda närproducerade och ekologiska ingredienser. Istället för alladin-asken, gör en sats fudge! Häll upp direkt i en fin glasburk och servera hela burken på en bricka tillsammans med små skedar så kan alla gröpa ut precis hur stor bit de vill ha. Trevligt samtalsämne också!

  • KarinM skriver:

    1.) Grow Green
    2.) Färgglada sallader! Coleslaw, sallad med stekt brysselkål, grönkålssallad… finns oändliga varianter. Vill ha in färg i den annars ganska bruna julmaten!

  • Åsa skriver:

    1. Grow green
    2.Skippa julskinkan för djurens & miljöns skulle och ät istället t ex griljerad, skivad kålrot.

  • Anna Hägg skriver:

    1. grow green.
    2. brysselkål 🙂

  • Anna L skriver:

    Grow Green
    grönkålsstuvning!

  • Emma skriver:

    1. Evergreen
    2. Mn första tanke när ni sa bästa gröna tips så tänkte inte jag på mat utan på murgröna, till dukningen såklart, för den är ju nästan lika viktig som maten! Och med murgröna så kan man få till en enkel men festlig dukning! Men om ni menade i matväg så får det bli en enkel grönsallad med lite smått å gått i, känns alltid fräscht!

  • Elin skriver:

    1. Green farm
    2. Jag skulle tipsa om en ekologisk och vegetarisk sallad med saltad och pepprad Bulgur med granat äpple, stekt hallomie.. och körsbärs tomater som lagas i ugnen tillsammans med paprika, olja och salt och peppar. sen får man inte glömma den mogna avocadon.
    Det är kanske inte en julklassiker direkt men jag tycker man ska skaffa sig nya och mer naturvänliga traditioner för både jul och till resten av året. 🙂

  • Anna skriver:

    1. Grow green
    2. Ekologisk och lokal julskinka, bra för dig och för omgivningen!

  • Birgitta skriver:

    1. Grow green
    2. I över 30 år har jag sagt "nej, nej, nej",
    brysselkål är inte min grej.
    Men hos svärisarna blev jag tvungen att smaka,
    och oj! Jag tar mitt nej tillbaka!
    Tillsammans med granatäpple och apelsin,
    det blir julens sallad, så god och fin!

  • Laura skriver:

    1. Green farm.
    2. För mig med finska rötter är rosolli ett måste på julbordet. Rosolli är en rödbetssallad som är enkel att göra samt lätt och fräsch till den annars så tunga julmaten. Och är väldigt god också! Recept till 6-8 personer: Tärna följande ingredienser till ganska små tärningar: 300 g kokta (men låt dem svalna av först) morötter, 300 g kokta potatisar (låt svalna av först), ett äpple, 200 g inlagda rödbetor samt 3 inlagda gurkor. Finhacka en gul lök. Blanda alla ingredienserna försiktigt. Klart!

  • Anna skriver:

    1. Green Farm
    2. Julskinkan är ju något som finns på i stort sett alla julbord och det är ju inte så konstigt, med tanke på den smaktradition som omger den. Speciellt miljövänlig är den dock inte, och inte särskilt "grön" heller. Men ett väldigt bra alternativ, som jag mötte för första gången på ett julbord hos min kompis som är vegetarian, är att på samma sätt som med skinkan griljera och ugnsbaka en mumsig kålrot! Olika smaker kan man enkelt fixa med hjälp av att variera griljeringen och välja det man själv tycker om! Man saknar inte köttet ett dugg 🙂

  • Karin W. skriver:

    Brysselkål blandas med några matskedar raps olja, ½ tsk salt och nymalen peppar. Rosta i ugnen i 190 grader i ungefär 25 minuter. Ta ut ur ugnen och blanda ner en klick smör, strö över en näve granatäppelfrön och en näve rostade och grovt hackade valnötter.

  • Karin W. skriver:

    Sorry glömde nämna Cult designs Grow Green

  • Susanne Sandström skriver:

    1) Green Farm Singel och i den sätter jag Tag Basilika (för det måste finnas färsk i hemmet)
    2) Här finns en hel del att göra. Ta dig till den lokala marknaden (brukar finnas en hel del kring jul) och handla närproducerat (och utan läskiga tillsatser); skippa julskinkan (skippa allt kött tom) och granen; minimera antalet julklappar (och inget naturfientligt och människofientligt plast eller batteridrivet) – tänd de levande ljusen (men tänk på brandfaran), ta med familjen ut på promenad (gå långt och länge) i naturen och skänk en slant till någon miljöorganisation/miljöprojekt. Julen borde handla mer om att umgås och vara tillsammans och mindre om att hinna, stressa och köpa!

  • Malin Nilsson skriver:

    1) Evergreen
    2) byt ut knäck, kola och skumtomtar mot rawfooddesserter gjorda på nötter, agave och rawchoklad. Finns fantastiska recept på kokosbollar som innehåller dadlar som kan julkryddas och fantastiska tårtrecept som är fräscha, grönare och nyttigare. Tipset är att kolla in boken raw delight!

  • Elin skriver:

    1. Evergreen
    2. Tänk närproducerat, och gör så mycket från grunden som du bara kan.

  • Henke skriver:

    1. Gren Farm
    2 Mitt tips är att finhacka färska örter i en salig blandning. Tillsätt havssalt och en skvätt citron. Ha som krydda på bordet. Det är försvinnande gött och passar till allt. Särskilt gör det en tråkig rätt till någonting himmelskt

  • Emma G skriver:

    1. Fina Grow Green.
    2. Odlingskrukor (mina såklart från Cult)! Otroligt fina med färska kryddor i tillsammans med en grön dukning i övrigt. Så kan gästerna själva strö sin nyplockade dill över den gravade laxen. Även fina med ätbara blommor i. Perfekt när jultårtan åker fram efter jullunchen. Både grönt, vackert och ätbart!

  • Leona skriver:

    1. Green Farm
    2. Det är vackert att ställa fram ätbara blommor i fina krukor på julbordet. Dekorera maten med blommor så som: lavendel, hornviol eller varför inte ringblomma? De tillför vackra färger, ljuvlig doft samt en lite udda smakupplevelse!
    Varför inte frysa in dessa ätbara blommor i isbitar? Servera i en genomskinlig vattenkanna! Endast fantasin sätter gränserna!

  • Vill du vara först med hair tie-trenden i Sverige? Kolla då in min webshop: http://wewear.tictail.com!
    – elastiska hårsnoddar av tygband
    – sliter inte på håret
    – snygga som accessoar
    – flera färg och mönsterkombinationer
    Louise Henning
    #wewearbylowin

  • Lena Eriksson skriver:

    1. Grow Green
    2. Ugnsrostade grönsaker, t ex morötter, lök, sötpotatis, paprika mm. Billigt, enkelt och gott.

  • Maggan skriver:

    1. tags med olika örtnamn på och flera olika storlekar på fyrkantiga krukor att fästa tagsen på.
    2. färsk strimlad rödkåls med ananas (eller apelsin) och russin = toppensallad

  • Emma S skriver:

    1. Evergreen
    2. Det bästa "gröna" tipset om man syftar till miljövänlighet är såklart att äta mindre kött, och kanske välja att äta mer av ett annat. T.ex. äta lammköttbullar och äta mer sill(eftersom att den inte är så hotad) istället för bl.a. ål.
    Ett gott grönt recept till julbordet är ta den kålen man hittar(t.ex. vitkål, grönkål), helst ekologisk och svensk, sedan blanda det med citronjuice(eller för att få det ännu juligare, apelsinjuice), rapsolja och salt&peppar. Sedan toppa det med granatäpplekärnor(det är ju nu det är säsong i Europa) och nötter om man vill. Gott, fräscht och nyttigt! 🙂

  • Anna Wandel skriver:

    1: Den fina evergreenkrukan!
    2: På mitt julbord kommer det i år stå fina små snapps/drinkglas i olika höjder med små gröna kvistar blandat med julrosor och kankse en liten hyasintkvist. Använder mig av glas vi ärvt och eftersom min mans mormor hade väldigt många fester på sin tid så är glasen både ett starkt barndomsminne för honom men också inte tillräckligt många för att räcka till middagsgästerna. Mormor, morfar och hennes gäster hade riktigt roligt!

  • Agneta Emanuelsson skriver:

    1.Grow Green
    2. Detta bjuder jag gärna på till jul:
    Sötpotatis med chevre.
    Dela så många sötpotatis du vill i bitar o lägg i form. Blanda olivolja , salt och peppar o häll över. Sätt in i ugn, 225 grader ca 35min. Ta ut och lägg på chevre bitar o ringla över lite honung. Tillbaka i ugnen ca 10 min tills chevren smält något. Strö över rostade ( i torr stekpanna) pumpakärnor

  • Maria skriver:

    1. Självvattnande krukan Evergreen och groddaren Growgreen.
    2. Helt vegetariskt julbord för min del med kål i alla former. Ungsbakad brysselkål med rostade hasselnötter och citron-och vitlöksdressing är en klassiker. Sen grönkålschips, ångad svartkål och rödkåkssallad med apelsin och valnötter. Sen kanske lite "okålig" mat också…

  • Marie D skriver:

    1. Grow green
    2. Min nya favorit: grönkålschips! Enkelt att slänga in i ugnen med olivolja och salt – det blir så gott och krispigt.

  • Alex S skriver:

    1, Evergreen krukan.
    2, Jag plantrar amaryllis i stora kärl och dekorerar med lärkträdskottar och mossa. Härligt att få ta in lite av det gröna när hela världen är vit!

  • Hanna skriver:

    1. Grow green, Evergreen/Green farm.
    2. En stor sallad med vitkål, clementiner och granatäpple. Nyttigt & supergott. För övrigt tycker jag att man skulle kunna tillämpa tallriksmodellen på julbordet också, dvs massor av gröna härliga rätter, lite kött och lite bröd och liknande. Magen mår superbra, och hjärtat också med tanke på hur mycket hemskt man läser om djurhanteringen.

  • My skriver:

    1. Evergreen
    2. Se till att köttet kommer från en bra källa. Köp direkt från bonden, eller varför inte från närmsta jaktlag? Vildsvin är så "ekologiskt" kött kan bli och godare julskinka än så går inte att hitta!

  • Jeanette skriver:

    Evergreen
    Mitt bästa tips är fänkål som man kokar tillsammans med saffran. Blir jättegott! Det är gott med varm vegetarisk mat på julbordet och "inte bara" sallad.

  • Kylie Larsson skriver:

    Green Farm är svaret på första frågan din;
    Hoppas ett vinstbesked hamnar i inboxen min.
    Att kunna beställa fred på jorden;
    Eller en tidsmaskin i orden.
    Dessa är nog härliga önskningar som vi alla har;
    Tyvärr är en sådan önskan ej uppfyllbar.
    Men näst bäst är de underbart fina saker;
    Ifrån Cult Design med något till alla smaker.
    Man hittar alltid grejer som tänder köpgnistan;
    Och härliga produkter som hamnar på önskelistan.
    Ta Kubskålen i citronell som ett exempel;
    Den får självklart min belåtenhetsstämpel.
    Stilig, härlig, och mycket elegant;
    Alla passande adjektiv som beskriver den briljant.
    Man kan använda den året runt men nu till jul;
    Med en grön växt i på julbordet blir det extra kul.
    "En grönare julbord" blir det på ett sätt;
    Mera tips finns att ha ett grönt julbord i vintermörkret.
    En nyttig grön sallad att komplimentera kötträtter blir fin;
    Tillsammans med ett glas lokalproducerat ekologiskt vin.
    Håll koll på vilken sorters fisk som serveras;
    Hotade ål från julbord ska nästa blockeras.
    Framförallt om du för sopsorteringen ansvarar;
    Blir det miljön som du i slutet bevarar.

  • Rebecka skriver:

    1. Green Farm, tags för olika örter, Evergreen, Grow green.
    2. Ett grönt tips tolkar jag som något på grönsaks-/fruktvägen och måste därför skriva ned en supergod RÖD sallad. Riven rödkål, svenska äpplen, rödlök, morötter, lite rödbetor, creme fraiche och timjan är supergott och vackert på julbordet! Och nyttigt 😉

  • Una skriver:

    1. Evergreen S
    2. Karamelliserad brysselkål och grönkålspaj med valnötter! Det är mums så gott!

  • Erika skriver:

    1. Tags med örtnamn för krukor
    2. Coleslaw på rödkål med äpple, morot och rödlök i en dressing av creme fraiche, majonäs, dijonsenap och en skvätt grädde. Gott!

  • Helene Lindström skriver:

    1. Grow Green
    2. Senapsgriljerad tofu som alternativ till julskinkan för de gäster som inte äter kött:
    300 g. marinerad tofu
    ½-1 dl sötstark senap
    2 tsk socker
    ströbröd
    Blanda senap och socker och bred röran på tofuns alla sidor. Doppa tofun i ströbröd så att alla sidor täcks, lägg i en ugnsform och grädda i 20 min. (200 grader). Kallna och servera i skivor som skinkan!

  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *