Annons

14 december – dagens lucka i adventskalendern

Vinsten som ligger i potten på dagens kalenderlucka har stått på min egen önskelista i flera år. Marimekkos fina tekanna Siirtolapuutarha, med grafiskt mönster av Maija Louekari, värd 755 kr. Allt du behöver gör för att delta i tävlingen är att svara på nedanstående fråga i kommentarsfältet, med en kort motivering. Du har som vanligt ett dygn på dig så skynda, skynda. Lycka till!
 
1) Vilket är ditt favoritmönster från Marimekko, genom tiderna? Motivera kort!
 
Tävlingen är nu avslutad. Grattis till Anna som svarade 2013-12-14 kl 11:18:50
*Tävlingen pågår tom 15/12 kl. 10.30. Vinnaren utses av Marimekko. Juryns beslut kan ej överklagas. Ett tekanna liggeri potten, värd 755 kr. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Kategorier:

Kommentarer

 • tova skriver:

  jag brukar inte gilla blommor men dessa görmig glad – Unikko

 • Nini Tjäder skriver:

  LOKKI mönstret. Hade det i ett gult och vitt draperi någon gång på 70-talet, lite större mönsterrapporter än det ser ut att vara idag. Jag gillar de böljande "linjerna" eftersom det ger ett osymmetriskt intryck. Som vågorna på havet. Att LOKKI betyder mås visste jag inte förrän nu. Draperiet med mönstret försvann i någon flytt tyvärr.

 • Mirre skriver:

  Tuuli coated cotton-
  Känns som om jag är tillbaka i min barndom skogar när jag ser detta underbara mönster….

 • Sanna skriver:

  Mitt favoritmönster från Marimekko är Unikko. De stora blommorna har följt mig sedan barnsben. Mamma älskar mönstret så vi har alltid haft Unikko-gardiner hemma. Hos morfar som bodde i Finland hängde Unikko-gardiner i gult/orange och i brunt. I mitt eget rum har jag haft Unikko-gardiner i blått, dessa tog jag med mig när jag flyttade hemifrån och de hänger fint i vårt kök just nu matchat med en plåtburk med samma mönster. Sängen pryds ibland av påslakan med mönstret i rött. En av mina närmsta vänner berättade i somras förknippar mig med mönstret eftersom det alltid funnits hos mig.
  Älskar förövrigt det mesta från Marimekko! Tekannan skulle jag väldigt gärna vinna.

 • Caisa skriver:

  Tuuli hw cotton: tycker om grafiskt svart-vitt! Tror jag fått överdos på stora färgglada mönster när jag var liten!

 • Jenny skriver:

  Jag älskar marimekko, så det är svårt att välja ut en favorit. Men visst är lumimarja väldigt fint? Finast är de helt ljusa, gråa färgerna, men också de med röda bär skulle vara hjärtligt välkomna hos mig! Tänk att bjuda på julmiddag dukat på en duk av tyget lumimarja!

 • Rebecka Karlsson skriver:

  Gud va svårt, känns som favoriten förändras hela tiden. Det är det jag älskar med Marimekkos mönster. Men en klar favorit den senaste tiden har blivit Huhuli i blått!

 • Anja skriver:

  Jeg er helt vild med det her räsymatto mønster på tekanden. Elsker den!

 • Marie E skriver:

  Jag älskar och har alltid älskat moments. Den ger mig en särskild känsla som är lite svår att beskriva men lite känsla av tillfällen, dvs jag kommer att tänka på olika fina tillfällen i mitt liv (framförallt resor och upplevelser).

 • Maggan skriver:

  1. Unikko ÄR Marimekko för mig. Jag har det på kuddar, pärmar och collegieblock.

 • Är en tolvårig tjej som driver en blogg med massa inlägg om mina dagar. Har varit med om saker ingen borde vara med om som kommer sitta kvar för livet.
  Skulle verkligen uppskatta om du kikade in på min blogg och kanske till och med la en liten kommentar så att jag själv kan kika in på din egen blogg sen 😉

 • Anna skriver:

  Vi flyttar snart till ett hus. Vi har längtat länge efter att äntligen bo "tillsvidare" och inte "tillfälligt" som vi gjort i många år. I nya huset tänker jag följa William Morris kloka ord om att "have nothing in your house that you do not know to be useful or believe to be beautful". Tekannan klarar båda kraven då den är både användbar och vacker. Min favorit har länge varit Siirtolapuutarha då både färger och mönster är jag.

 • Camilla skriver:

  Av Marimekkos alla mönster tycker jag att Bottna spelar i en alldeles egen division. Det är grafiskt, tidlöst och mångsidigt; oavsett om det klär en vägg, en fåtölj eller en mugg så sticker det ut och är samtidigt lika "rätt".

 • Marie Starck skriver:

  ITröttnar aldrig på Isot Kivet. Klassiska prickar med en twist. Grafiskt svart och vitt. Enkelt. Lekfullt. Tidlöst.

 • Malin skriver:

  Min favorit är Lumimarja! Jag tycker om naturmönster och enkelheten i detta mönster gör att jag, som annars har svårt för mönster på exempelvis tapet, gärna har en våd av detta mönster ovanför min säng.

 • UA skriver:

  Mitt favoritmotiv är det av Viehe, svart o vitt!

 • Therese skriver:

  Ååh vad kul!
  Mitt favvomönster från marimekko genomtiderna är helt klart unikko 2 cotton fabric, det med en massa blommor och jag gillar det blåa bäst. Flera terminer i rad köpte jag böcker, bänkpapper och annat med det på inför skolstarten minns jag och nu har jag en kudde med det!

 • Jonna skriver:

  Min favorit är Kaivo för att mönstret är precis som min inredningssmak; det känns modernt men med ett balanserat inslag av retro vilket gör den till en tidlös klassiker!

 • Kristina Olson skriver:

  Jag minns bäst de randiga pyjamasar med kortärmad tröja och korta byxor randade i blåvitt eller rödvitt. Hela min barndoms somrar sov jag och min syster i dessa pyjamasar. Jag blir ff nostalgisk när jag ser dem i marimekkobutiken!

 • Mia skriver:

  Min favorit från Marimekko är Bottna – jag dras till det naturliga, slingrande mönstret och tänker mig en orubblig opåverkad natur som trotsar den urbana världen och lever och grönskar ändå, trots allt. Mönstret påminner mig om näckrosor på en tjärn, gömd djupt inne i en mörk skog, magiskt och mystiskt, men så självklart, precis som naturen själv!

 • Pyret skriver:

  Min favorit är Lumimarja. Jag tycker det känns som Finland, kargt och vackert. Det påminner mig om när jag var liten och familjen hälsade på mammas släkt och pulsade runt i djup snö på vintrarna.

 • Carina skriver:

  Oj nu har jag ju suttit jättelänge och tittat på marimekkomönster på nätet! Fast det är så många jag älskat sedan länge, fastnade jag nu på ett helt nytt mönster, Mirri tror jag det heter, i alla fall finns det på en tunika med det namnet ur 2013-kollektionen 🙂 http://cover-magazine.com/blog/2013/06/18/marimekko-fashion-for-summer-2013/
  Det finns två jätteglada och coola färgkombinationer, båda två är helt underbara. Det är som colourblocking i mindre skala liksom, mönstret skapar ett otroligt djup som passar perfekt för kläder. Skulle gärna se det på en byxa också!

 • Frida skriver:

  UNIKKO är helt klart mitt favoritmönster. Det väcker många barndomsminnen från min mormor och morfars hem, där de alltid hade Unikko-gardiner i köket. Vilken färg de hade varierade, men jag minns att mormor nog tyckte bäst om de blåa blommorna mot den vita bakgrunden. Inte så svårt att lista ut varför kanske… Det sägs väl att man blir lite mer hemmakär när man flyttar till ett helt nytt land och saker som t.ex. färgerna i ens hemlands flagga betyder lite mer. Hur som helst är det ett verkligen ett underbart mönster som får mig att tänka lite extra på mormor och morfar.

 • Johanna skriver:

  Mina Marrimekkofavoriter är helt klart prickarna!
  Prickiga JURMO som duschdraperi får mig att sjunga i duschen. Mot prickigt ovala kudden MELOONI sitter vi när vi läser godnattsaga. Mina älskade prickiga Marrimekko "jeopardconverse" får mig att känna mig glad och cool på jobbet.
  Denna prickiga kanna skulle också också mitt hjärta vinna!
  God Jul

 • Ellen Aguirre skriver:

  Unikko! I den inverterade varianten i rosa och rött. Så fint och visar att mönstret klarar överleva många trender genom åren.

 • Sharon Lind skriver:

  Lappuliisa!

 • elin skriver:

  Unikko. Jag tycker om tulpaner, symboliserar våren, och unikko känns som att nån äntligen har kommit på hur man syr en väska, kudde etc. av just tulpaner. Gör mig glad!

 • Jenny skriver:

  Karkuteillä – elefanttyget! Hellst i den grön/oranga varianten. Älskar det! Kan tänka mig det både i ett barnrum, men kanske ännu hellre på vardagsrumsväggen.

 • Christine skriver:

  Unikko! Helt spontant är det detta blommönster som symboliserar Marimekko för mig och som har följt mig på olika sätt genom livet.

 • Carin skriver:

  Min syster har en stor tygtavla med Iso Satakieli över sin gråa soffa. Det tycker jag är supersnyggt. Har även sett det som duschdraperi. Kräver dock lite space för att komma till sin rätt!

 • Anna J skriver:

  Mitt favoritmönster är Jussarö. De tunga blågrå regnmolnen får mig att tänka på min barndoms somrar i Bohuslän. De kraftiga sommaråskovädren drog in plötsligt med kraftig byig vind och piskande regn. Jag sprang upp på vinden och la mig på mage i vindskupan och tittade ut över hamnen och segelbåtarna som snabbt sökte hamn med hastigt revade segel. Jag låg där med hög puls och skräckblandad förtjusning räknade mellan blixt och dunder och njöt av att inte vara i båt just då.

 • Nina skriver:

  Kaiku! Jag bara älskar detta mönster och blev överlycklig när den kom som tapet för ngt år sedan. Så nu sitter den fint på väggen i vardagsrummet! Kram Nina

 • Lotta Larsdotter skriver:

  Jag älskar det klassiska mönstret Kivet – vitt med stora svarta prickar. Jag älskar svartvitt och prickigt så detta är den perfekta kombinatione för mig!

 • Iltavilli & Kevätjuhla…..med massa kossoe… påminner om min barndom då jag var hos morfar som hade bondgård med mängder av kossor.. sen e kossor så bedårande söta dessutom (fast de glor som bara en på en) ha ha

 • Rania skriver:

  Åh den kannan är så snygg, vi hade nyligt med den på en plåtning: http://raniamaria.eu/blog/2013/12/cups-blankets/
  Jag älskar deras mönster Kanteleen Kutsu. Jag tycker verkligen om djur, och den lite magiska, mytologiska känslan av inka/indian och totem som utförandet av djuren i det mönster ger ligger mig varmt om hjärtat!

 • Mikaela skriver:

  Jag har alltid älskat Unikko. Älskar de starka färgerna, man blir så glad av mönstret!

 • Ann-Sofie skriver:

  Oj vad svårt att välja ut bara ETT mönster. Har ett visst Marimekkomönster som favorit i en period, sen blir det ett annat. Just nu är favoriten Kanteleen Kutsu. Mönstret med skogens djur. För djur är det som ligger mig närmst om hjärtat.

 • Cecilia K skriver:

  Mitt absoluta mönster från Marimekko har alltid varit Bottna. Det gör alla rum moderna och fräscha och jag kan inte få nog av detta vackra tyg.

 • care69 skriver:

  Jag gillar bäst Unikko, helt enkelt för att jag blir på bra humör av det. Det räcker väl ganska bra. 🙂

 • Vera skriver:

  Jag gillar Siirtolapuutarha! Har en hel vägg med den tapeten i underbara röda/turkosa/gula färger. Jag blir glad i själen av den!!! Tekannan skulle passa perfekt mot den väggen! Hoppas på tur. /Vera

 • Sofi skriver:

  Lumimarja är en klar favorit! Särskilt den med gul bottenfärg. Jag gillar mönstret på grund av kontrasten mellan de mjuka runda formerna och de hårda, vassa grenarna. Och så är de olika mönstrens kaxiga färger pricken över i!

 • Stina skriver:

  Min favorit är unikko även om jag tycker att allt de gör är fint! Jag gillar det röd/rosa mest, får mig att tänka på saftkalas en solig sommar dag o det gör mig varm i hjärtat!!

 • Emma skriver:

  Denna kanna med tillhörande muggar/koppar har jag önskat mig väldigt länge! Älskar tidlös retroporslin.
  Skulle passa perfekt till till kalla dagar nu under mammaledigheten i det nyrenoverade 70-tals villan. Unniko är favoriten och hänger i fönstret! tidlöst.

 • marina skriver:

  Egentligen är det en alldeles för svår uppgift att välja en favorit. Det känns som att det finns en favorit för varje humör men nu väljer jag ändå marimekkos kulkue tryck eftersom det är så lekfullt och att man åter kan känna barndomens nyfikenhet inför de roliga och lite tokiga karaktärerna. Vart är de på väg och vad ska de göra för roligt?

 • Kajsa skriver:

  Skulle aldrig fastnat för den idag, men UNIKKO i rött tar mig alltid tillbaka till bardomens somrar. Varmt, dammigt och en stor flock barbenta mostrar som fladdrar runt i solskenet.

 • Erika skriver:

  Hetkiä – Moments är min favorit för den visar så fint den där förgängligheten som finns i det som hela tiden händer. Tunna snabba penseldrag visar just det där tillfällig, snabba, förgängliga.

 • Camilla H skriver:

  Mönstret Kivet är min absoluta favorit, med dom handklippta cirklarna skapar den en känsla av ofullständig perfektion och lekfullhet. Kan man dessutom få en fränare kontrast än svart & vitt?!

 • Jossi skriver:

  Hilkka Rahikainens "Gargantua" från 60-talet är min favorit. Mönstret är kraftfullt, storslaget och samtidigt lättplacerat och tidlöst. Passar både som duk, gardin, kudde eller varför inte tavla.

 • Angelica skriver:

  Unikko mönstret är ju Mareimekko för mig. Vi har alltid haft det hemma under min uppväxt, på både gardiner, picknickservisen, servetter, kuddar, tavlor m.m. så jag måste ändå säga att det är min favorit. Det är nostalgi och jag älskar det!

 • emma skriver:

  Unikko var nog det första mönstret jag ägde från Marimekko men min favorit är nog ändå det som är på tekannan faktiskt, siirtolapuurthala, med detta svart/vita mönster. Har skålarna och tröttnar aldrig. Grafiskt och så mycket jag. De r tidlösa helt enkelt!

 • Lisa skriver:

  Mitt favoritmönster är Siirtolapuutarha. Jag har det på mina köksgardiner och har så haft under några år. Med handen på hjärtat erkänner jag villigt att jag bara gillar mönstret mer och mer för var dag. Skulle bli fantastiskt glad över att vinna tekannan.

 • Anna skriver:

  Mitt absoluta favoritmönster är "Iltavilli". Sedan drygt 2 år tillbaka har jag en stor tygtavla (135*135 cm) i det mönstret ovanför soffan i min lilla studentlägenhet. Den fyller upp väggen på ett fint sätt och gör lägenheten personlig. Anledningen till varför jag fastnade för mönstret var dels att jag älskar kossor och dels för att mönstret påminner mig om en fin sommardag på landet. Det känns fint eftersom jag är uppvuxen på landet men nu bor i Göteborg.

 • karin S skriver:

  Oj, vad svårt. Det finns så fina mönster. Men min favorit är nog Maija Isolas mönster Kaivo. Jag har några meter av det tyget i blått och grönt som jag fått av min farmor som hade det som gardin. Sedan jag tog över det kommer det fram då och då som duk. Härliga färger och fina former. Enkelt men snyggt och tidlöst.

 • Catrine Mänsson skriver:

  Absoluta favoriten är Moment. Både på porslin och tyg. Fantastiskt stillsamt och skönt mönster.
  Alla vill väl vinna någon gång

 • Carolina skriver:

  Svårt, svårt val. Jag har många favoriter. Men jag väljer nog ändå Kevätjuhla, för att vem blir inte glad över att se några kor?

 • Carro skriver:

  Älskar Unniko-mönstret, klassiskt, stilrent, varmt och det går aldrig ur tiden!

 • Inga-Maj Bjurbäck skriver:

  Puutarhurja parhaat- grafiskt svart-vitt med lite gröna inslag passar till allt och blir aldrig omordernt

 • Sofia Ljungkvist skriver:

  Mitt favoritmönster av Marimekko är Siirtolapuutarha – kolonilott.
  Det är fyllt av olika snygga mönster i en blandning av färger som är tuffa tillsammans.

 • Cecilia L skriver:

  Jag gillar Moments bäst. Man ser alltid någon ny detalj i mönstret som man inte lagt märke till tidigare.

 • Jessica Sundberg skriver:

  Unikko helt klart. Det är verkligen stilrent och passar i alla lägen!

 • Christine Oredsson skriver:

  Mitt favoritmönster från Marimekko är Räsymatto av Maija Louekari, eftersom det påminner mig om min barndom. (Har sytt kuddar och gardiner av det tyget här hemma, och få en glad och mysig känsla varje gång jag ser det!)

 • Cathrine skriver:

  Keisarinna fabric är mitt favoritmönster, enkelt, stilrent och helt tidlöst!!

 • Emma skriver:

  Anna Danielssons "Bottna" är mitt favoritmönster. Det känns så tidlöst och klassiskt och för in lite värme och grönska i hemmet utan att det blir för gulligt eller plottrigt.

 • Kajsa J skriver:

  Mitt favoritmönster från Marimekko är ¨Joonas¨. Jag tycker att svart/vita mönster kan bli lite hårda, men detta känns mjukt och böljande. Helt enkelt jättesnyggt, grafiskt och tidlöst. Passar att ha på allt från en kudde till en fondtapet.
  Sen är jag i och för sig väldigt förtjust i det nya ¨Jussarö thunders with rolling storm clouds¨

 • Anonym skriver:

  Unikko är den jag direkt tänker på i Marimekkos härliga mönster. Det är den man haft på bordet då vi suttit o fikat ute på sommaren. Älskar den i svar/vit!!
  Tekannan skulle vara en underbar julklapp att vinna!!
  [email protected]

 • Jenny H skriver:

  Unikko är ju något man tänker på och skulle vara jättekul att vinna..

 • Min favorit är "Fokus"… riktigt coolt mönster som man aldrig tröttnar på. Gillar så klart det svarta och vita 🙂

 • Elin skriver:

  Mitt favoritmönster är Bottna, och allra helst i svartvitt. Det är stilrent och passar på allt i hemmet, från tapeter till kuddar och porslin. Samtidigt sticker det ut och gör rummet spännande med sin annorlunda och häftiga stil!

 • Susanne Aveberg skriver:

  Siirtolapuutarha tycker jag är absolut den finaste eftersom serien kan mixas med andra mönster ur samma serie. Den känns modern och nytänkande.

 • Sofia skriver:

  Jag tycker om allt av Maija Isola men framförallt Kaivo. Så klassiskt Marimekko men ändå ett så vilsamt och lugnt mönster på samma gång. Stilrent och passar överallt.

 • Camilla L skriver:

  Måste nog säga att mina favoriter är Unikko och Siirtolapuutarha – delad förstaplats. Unikko av sentimentala skäl: har bott i Finland så gott som hela mitt liv och i mormorsmors köksfönster har det alltid hängt Unikko gardiner i orange. Nuförtiden har mamma också Unikko i köket – dock i grönt. Men jag förknippar Unikko starkt med familj och goda minnen.
  Siirtolapuutarha är en ny favorit, har kollat på iPhone skalet i det mönstret i en smärre evighet och även andra prylar i det mönstret. Det är vackert och på något sätt förknippar jag mönstret med äkta finskhet.
  Tekannan är också urläcker!

 • Ebba A skriver:

  Karkuteillä!
  Så otroligt fint (älskar den grön/orangea varianten) Pryder faktiskt min köksvägg!

 • Tintan skriver:

  Om man nu måste välja…. och genom tiderna, så blir det Kivet. Annars så är ju alltid det nyaste finast:)

 • Martina skriver:

  Mitt favoritmönster från Marimekko är Puketti i blått – https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/puketti-organic-cotton-065948-530
  Jag har alltid gillat småblommigt och tycker att detta mönster känns både modernt och retro på samma gång. Det känns även roligt att de små blommorna har hamnat i cirklar.

 • Anna Hägg skriver:

  bottna är min favorit på allt,
  det är ju bara så ballt.

 • Emma L skriver:

  Jag älskar Kranssi mönstret, särskilt med blå bakgrund. Det är så klassiskt och stilfullt men ändå med en lekfullhet, och det gör mig glad.

 • Mitt favorit mönster är Hetkiä/Moments fabric. Det är tidlöst, klassiskt och speglar en stadspuls på ett väldigt lyckat sätt!

 • Mitt favorit mönster är Hetkiä/Moments fabric. Det är tidlöst, klassiskt och speglar en stadspuls på ett väldigt lyckat sätt!

 • Joanna Doweyko skriver:

  Det finns många fina mönster jag gillar hos Marimekko. Detta är en solklar favorit: https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/pieni-unikko-2-cotton-fabric-065205-020
  Den är så varm i färgerna och passar till ALLT. Dukar, kuddar, väskor, gardiner. Gillar verkligen tyger man kan använda till MYCKET!

 • ulrihca sikström skriver:

  Det första tyg jag nånsin köpt för egna pengar, var kaivo…. https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/kaivo-cotton-065187-003 …och än idag toppar det listan på ett av MÅÅÅÅÅNA favorittyger från marimekko. Moments är en av de nyare tillagda favoriterna, och Unikko är såklart svår att inte tycka om. jag gillar marimekkos sätt att leka med mönster och färger, och på nåt sätt känns i stort sett alla deras tyger både lite retro och moderna på samma gång..men framförallt i tiden.

 • Aida skriver:

  Karkuteillä av Maija Louekari. Klär min dotters kuddar i lekhörnan. Och av alla tusen timmars lek & mys så är kuddarna fortfarande lika fina i både färg och tryck!

 • Sofia skriver:

  Helt klart mönstret som är på thekannan! Klassiskt, tidlöst. Passar den som gillar stram design och även den som gillar mer bohemiskt! Det är klockrent!

 • Karin Stjärnkvist skriver:

  1. Jag gillar Räsymatto mönstret bäst. Det passar in i de flesta hem. Mönstret är fräscht och enkelt, men fångar omedelbart betraktarens öga.

 • Tina skriver:

  Den här kannan har varit min önskedröm i flera år, den är så fin <3 Mina favoritmönster (jag har två) är Siirtolapuutarha och Räsymatto 🙂

 • Mia skriver:

  Min favorit är det relativt nya Metropoli. Tycker det är en så otroligt fin tolkning av Helsingfors.

 • Fia skriver:

  1. Jag tycker om Räsymatto och Puketti 🙂 Och dagens vinstkanna är supersnygg!!!

 • Petra skriver:

  1. Jag älskar mönstret Siirtolapuutarha, och finast är den i färgen vit/gul/röd/svart.

 • Juha skriver:

  1. Min favorit är Räsymatto i vit/grå/svart/gul, den är supersnygg!

 • Jennifer skriver:

  Omöjlig uppgift! Älskar i stort sett alla Marimekkos mönster. Väljer Kevätjuhla för att de är såå coola kossorna 🙂
  Håller alla tummar nu…

 • Nina skriver:

  Som "Marimekko-frälst" finns det så många mönster jag älskar! Isot Kivet en av favoriterna. Snygg, grafisk, stilren i svart och vitt. Min finaste väska är gjord i detta mönster.

 • Elin Håkansson skriver:

  Unikko – ett mönster som gör att generation efter generation får möjligheten att känna glöd över något så enkelt som en stiliserad blomma. Det finns en Unikko för alla.

 • Olivia skriver:

  Jag tycker mönstret Isoisän puutarha (farfars trädgård) är otroligt vackert! Det är klassiskt och retro på samma gång, något jag tycker utmärker alla Marimekkos mönster.

 • Design-Lisa skriver:

  Ni så många vackra mönster har;
  Kaivo, Ananas och Afrikan Kuningatar,
  är några av många som passar envar.
  Men om jag nu ska ge er mitt svar,
  så blir det mönstret Unikko som är helt oslagbart.
  Det är ju så anpassbart, hållbart och så underbart.

 • Lotte Wallskog skriver:

  Kranssi är ett läckert tyg färgglatt men inte rörigt
  i en färgskala jag gillar
  Men allt är snyggt från Marimekko

 • Sanna skriver:

  Jag är gärna med och tävlar, och mitt favorit mönster av Marimekko är Huhuli cotton då den är lekfull med färg, men inte för mycket.
  Kram Sanna

 • Frida Bergner skriver:

  Siirtolapuurthala säger jag. Gillar inte det där blommiga, utan mer detta svart/vita mönster som är grafiskt och tidlöst helt enkelt.

 • Ann-Catrin skriver:

  "Onnea Etsimässä" en bild av storstan. Ett mönster som ger mig många känslor. För vem har inte känt sig liten som en myra bland höga hus och ett myller av människor? En plats att både längta till och längta bort ifrån.

 • Anna Johansson skriver:

  Trendenser mitt i prick! Min Marimekko-favortit alla kategorier är denna servis, och den skvallrar lite om mitt favoritmönster. Prickar i svart och vitt eller en stark färg, det är min grej. Och en prick av prickar är det bästa, nämligen Fokus!
  Önskar alla en god och prickig jul!
  Ps. Slår just nu in mina julklappar. I prickigt…

 • Josefin Bergman skriver:

  Marimekko känns alltid så rätt i sina mönster. TIdlösa men samtidigt arty. Jag har skålar med "Siirtolapuutarha" mönstret som jag älskar! Mönstret är så detaljrikt och spännande. Snyggt att blanda med mitt vita stilrena porslin från iittala. Men jag är också helt kär i mönstret Räsymatto, som tekannan på bilden har.

 • Marielle skriver:

  Absoluta favoriten är det klassiska Unikko, tröttnar aldrig på det.

 • Sofia skriver:

  Eftersom jag är stadsplanerare är City Buzz min absoluta favorit! Stadens kombination av rutnät och myller attraherar på samma sätt mönstrets komposition.

 • Hanna skriver:

  Räsymatto utan tvekan! Älskar det oregelbundna/regelbundna mönstret. Har spanat på denna tekanna länge!

 • tove skriver:

  Unikko – utan tvekan. De har följt mig genom hela livet, fanns (och finns ännu) på gardinerna på landstället där jag spenderat många lyckliga somrar, en stol i lägenheten är klädd i mönstret och samtliga av mina kollegieblock går i Unikko mönstrat. Det är ett mönster som gör mig glad och är för mig definitionen av hemma.

 • Julia Karlsson skriver:

  Jag är väldigt förtjust i mönstret Unikko som jag tycker är väldigt fint. Passar ihop till det mesta och blir en färgklick! Det är även min mammas favoritmönster 🙂

 • Fellu skriver:

  Hej !
  Jag heter Fellu, jag är 13 år och gravid. I min blogg kommer jag skriva om hur det känns att vara ung och gravid och allt om skola/familj/pojkvännen.

 • Suss skriver:

  Min favorit nu: Kippis – vit botten med glas och skålar i glada färger och svart kontur utan att bli grillrigt att titta på. Har det som tapet med glasskiva framför i köket istället för kakel. Blev jättesnyggt till ett högblankt vitt kök med en mörkgråsvart bänkskiva.

 • Stina skriver:

  Mitt absoluta favoritmönster från Marimekko är "Huhuli". Så fint och lekfullt! Mysiga kuddar till barnrummet!

 • Evelina skriver:

  EDELLINEN SEURAAVA
  Siirtolapuutarha fabric
  Är min favorit. Den påminner mig om tygerna i mammas djupa linneskåp. Tyget ger mig både minnena och dofterna tillbaka från barndomen här uppe i mitt nordliga gränsland.

 • Jenny skriver:

  Juhannustaika tycker jag mycket om! Så färgglatt och livligt så man blir på riktigt bra humör av mönstret!

 • Anna H skriver:

  Hej!
  Mitt absoluta favoritmönster är Kevätjuhla.
  Korna och kalvarna gör mig så glad varje gång jag ser mönstret.
  Och vem blir inte glad av ett gäng kor?
  Det är ett, enligt mig, rätt otippat mönster generellt. Så kanske är en del av min förtjusning förknippad med den överraskande glädje man känner varje gång jag ser mönstret.
  Oavsett så funkar det, både grafiskt, färgmässigt och emotionellt.
  Precis så som jag vill att produkter ska vara.
  God jul på er!
  Hälsar
  Anna

 • elise skriver:

  mitt favorit mönster är tuuli, i svartvitt. älskar!

 • kajsa skriver:

  KIPPIS
  Då tänker jag på fest med god mat o dryck…………..

 • Rebecka skriver:

  Unikko är tveklöst stora favoriten 🙂

 • Alice skriver:

  En blomma i ett mönster och samtidigt ett mönster av blommor. Ett mönster är en känsla. En blick och du har påverkats, medvetet eller kanske än oftare omedvetet. En blomma är en växt. Den lever och lyser. En symbol för känslor. Om kombinationen är lyckad blir det en tavla. En tavla i mitt rum. Ett uppspänt tyg. Valt av en tioårig flicka. Mönstret är lika mycket glädje idag, tio år senare. Det är en tavla. Och samtidigt en hängande ram runt ett fönster. En kudde att vila sig på. Pryder en liten flicka i en klänning på en sommargrön gräsmatta. År efter år. Unikko påverkar mig varje gång jag ser det, oavsett färg, storlek och sammanhang. Det är det bästa betyg ett mönster kan få.

 • Tracy skriver:

  Unikko är min favorit, den är cool och nostalgisk på samma gång vilket tilltalar mig.

 • Jenny skriver:

  Räsymatto o gärna i svartvitt. Har skålar i serien o älskar verkligen mönstret. Därför hoppas jag innerligt idag!!

 • Erica Hjelm skriver:

  När jag tyg till hemmet skall välja, är Marimekko något som jag in kan sälja! Mannen får göra valet och säger att BOTTNA är idealet!

 • Erica Hjelm skriver:

  När jag tyger till hemmet skall välja måste Marimekko in säljas. Mannen får göra valet och säger att BOTTNA är idealt!

 • Nadia Påfvelsson skriver:

  Onnea Etsimässä Hw Cotton Fabric är min favorit!

 • Lotta skriver:

  Unikko! Fina färger, stilrent

 • linda-maria skriver:

  När jag i början på 90-talet kom resandes från Sverige med bara en liten väska och flyttade in i en liten vinglig och nergången lägenhet i Amsterdam så fick Kaivo mönstret en alldeles speciell betydelse för mig. En söndag när jag satt i min då kala lägenhet med hemlängtan upp över öronen fick jag plötsligt oväntat besök av en kompis föräldrar som bodde i Holland. Med sig hade de en liten låda med smått och gott, koppar och bestick och så ett stort blått Kaivo mönstrat tyg. Med en häftapparat hängde vi upp det på väggen, och gud vad jag älskade det där tyget. Jag har släpat med mig det överallt sen dess, det gav en känsla av ombonad och trygghet. Efter att ha bott 13 år i olika hus i Holland flyttade jag och tyget för 2 år sedan tillslut hem till Sverige igen. Nyligen var min systerdotter på besök och blev kär i tyget och nu har det blivit kuddar som ligger på sängen i hennes rum i Karlstad. Det som verkligen fascinerar mig förutom tidlösheten på mönstret är kvaliteten. Min kompis mamma köpte det på 70-talet och nu 2013 still going strong, om än lite blekt men det gör det nästan bara snyggare.

 • Eva skriver:

  Som finlandssvensk är jag uppvuxen med Marimekkoprodukter, men den underbara tekannan saknas ännu i mitt hem..
  Mitt favoritmönster är utan tvekan Kivet-mönstret, gärna mönstret med de mindre stenarna på.
  Hälsn.,
  Eva

 • Alice Loth Nilsson skriver:

  Lantliga som man är, älskar jag tuuli. När jag betraktar detta mönster får jag samma känsla som när jag lägger mig på rygg i skogen och blickar upp mot trädkronorna. Vilken utomordentlig känsla! Lungor fyllda av kall, fuktig luft är tuuli för mig.

 • Frida skriver:

  Siniverinen print! De underbara katterna som har fångat dess personlighet på ett så levande sätt. Blir aldrig trött på att hitta nya detaljer!

 • ANNIKA skriver:

  Mönstret på denna fina tekanna blev helt klart favoriten.
  Ett mönster med anor
  som passar mina inredningsvanor
  Står sig i längden
  och höjer sig över mängden

 • PiaL skriver:

  Favoriten är Kaiku, den där grön-blå med björkar. Den får mig att tänka på paradiset på jorden, nämligen den svenska fjällvärlden. Jättefin!

 • Magdalena skriver:

  1. Mitt favoritmönster är Harmaja för att de mönstret är så skönt att vila ögonen på och det är vackert också!
  God jul till er alla.

 • Katarina skriver:

  Siirtolapuutarha tycker jag mest om! Att mönstret är så plottrigt men ändå enkelt gör att det passar nästan överallt. 🙂
  https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/siirtolapuutarha-coated-fabric-063987-160

 • Lina skriver:

  Mitt favoritmönster Ananas.
  Tycker det är ett av de finaste mönstren som gjorts. Det är så tidlöst men ändå speciellt, vilket jag tycker alla Maija Isolas mönster är.
  Detta tyg kan man även skapa så många effekter av beroende på var man klipper det. Hela, Halva eller bara en del av mönstret. Men finast tycker jag nog det är som en stor vacker duk.

 • Aniika skriver:

  Jag måste säga det klassiska Unikko! Dessa fantastiska blommor utgjorde mitt första möte med designvärlden, Mönstret funkar lika bra i dag som det gjorde den gången jag först upptäckte det för snart 20 år sedan…

 • Vayleth Oldenburg skriver:

  Tuuli belagd bomull
  Tycker den är underbart vacker å kan användas till mycke

 • Carola skriver:

  Jag gillar Unikko bäst en fantastiskt fin blomma i många färgställningar som firar 50 år 2014. Väntar med spänning på detta jubileum.

 • Linda skriver:

  Fokus tycker jag om för att det är stort. Det gör mig även glad för jag tänker ’hemma’ när jag ser det.

 • Jennifer skriver:

  Sadonkorjuu är så himla underbart både i färg och form och jag älskar hur barnslig den får mig att känna mig!

 • Märta skriver:

  Unikko! finns bara i mitt huvud, så himla fint.

 • Anonym skriver:

  Räsymatto i grönt! Enkelt, men lekfullt. Precis som vad jag gillar.

 • Johanna L skriver:

  Ooops! råkade trycka iväg kommentaren utan avsändare! Så här kommer den igen:
  Räsymatto i grönt! Enkelt, men lekfullt. Precis som vad jag gillar.

 • Jeanette R skriver:

  Av de jag kan finna bild på är Keisarinna i grå-brun dagens favorit.Har liknande kopia som gardiner.
  Men den design som väckte mitt intresse för Marimekko var ett tyg med mönster i starkt grönt och vitt,stora kantiga former. Köpte det i mitten av 70-talet på rea i Helsingfors. Har en tillklippt topp i syhögen sedan dess… alldeles fel i storlek för mig nu! Men alltför fint för att kastas bort.

 • Ida Banck skriver:

  Hej!
  Jag gillar de nyare mönstren bättre.
  Denna är en av mina favoriter 🙂
  https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/kivet-fabric-019130-002

 • Louise skriver:

  Mitt favoritmönster är Bottna. Jag tycker det är ett fantastiskt trevligt mönster som passar överallt nästan oavsett vilken inredningsstil man har.

 • Anonym skriver:

  Min favorit är Kaiku med de vackra björkarna. Jag tror att det beror på att det får mig att tänka på vår på landet och min uppväxt. Drömmer om en jättestor tygtavla med Kaiku..

 • Tess skriver:

  Unikko, definitivt! Första jag tänker på när jag hör Marimekko! Älskat det mönstret sen jag var liten 🙂

 • Nina skriver:

  Siirtolapuutarha tyget med mönster i svart och färgade blommor som är formgivet av duktiga Maija Louekari.
  Nu håller jag tummarna.
  Varm kram
  Nina

 • LiSa skriver:

  Taiga. Karga kalla levande varma Taiga. Fujiwo Ishimotos mönster har i all sin enkelhet blivit för mig en svindlande berättelse om tider och kulturer som möts. Tidlös storm. Vilda vila. Tack Marimekko!

 • Gunilla Ström skriver:

  Hej!
  Min favorit är Oiva/Siirtolapuutarha.
  Tycker om det rena och lekfulla i mönstret.Detta mönster kommer att bestå för all framtid.Helt enkelt Supervackert!
  Hälsningar Gunilla
  [email protected]

 • Kristin skriver:

  Siirtolapuutarha är väldigt snyggt och tidlöst!

 • Fia Å skriver:

  Jag älskar Unikko svart!!! Många andra mönster är snygga men detta klassiska återkommer jag alltid till 🙂

 • Elin skriver:

  Tuuli coated cotton är mycket vackert tycker jag..men jag tycker också om Marimekkos färgglada skapelser. Och tekannan har stått på min lista länge också! 🙂

 • LiSa skriver:

  Taiga. Karga kalla levande Taiga. Fujiwo Ishimotos mönster har i alla sin enkelhet blivit för mig en svindlande saga om tider och kulturer som möts. Sibirien, Japan och Finland. En tidlös storm och vild vila. Tack Marimekko!

 • AL skriver:

  Puketti!!! För att den visar att rött och rosa inte alls skär sig! Tänk vilken knäpp på näsan till min gamla lågstadielärare som försökte lära om min känsla för vad jag ansåg vackert.

 • Sofia skriver:

  Den kannan är så otroligt snygg!! Den får gärna pryda mitt frukostbord. Den hade varit ren njutning att dricka morgonteet från! Riktigt lyxig start på dagen.
  Jag älskar det svartvita mönstret från Kanteleen Kutsu. Jag tycker den lite magiska känslan av djuren och kan titta och hitta nya detaljer i det länge!

 • Madeleine skriver:

  Valet är svårt. Det står mellan Lokki i svart/vitt (tänk att ha den på en klänning) och Puketti. Efter lite fundering tror jag nog Lokki är snäppet vassare. Älskar de böljande formerna tillsammans med det grafiskt svart/vita. Den röda är också fin, vartfall till jul, men resten av året vill jag nog ha det i svart/vitt.

 • Nina skriver:

  Älskar tyget Räsymatto (trasmatta)
  Påminner mig om min mormors gamla hus på landet. Trasmattor precis överallt. Golvkallt 🙂 Men hemtrevligt, precis som mönstret Räsymatto.

 • Ingegerd Almén skriver:

  Unikko är mitt favoritmönster. Det är tidlöst och vackert. Eftersom det finns i många olika färgkombinationer kan det användas i en mängd olika sammanhang också. Dessutom finns det i plastad väv, som kan användas utomhus också.

 • Pauline skriver:

  Mitt favoritmönster är Unikko. Jag är ingen blommig tjej men de här blommorna är så härliga. De ser så mjuka och nätta ut, nästan så att de rör sig när man tittar på dem. De bara svävar och böljar i luften. Den känslan får jag när jag ser detta motiv. En härlig, varm och somrig känsla.

 • Erika Tubbin skriver:

  Älskar hela kollektion Sääpäiväkirja – abstrakta akvarellmönster. Lugna men med jättestarkt uttryck. Såå vackra!

 • Majja skriver:

  Jag älskar tyget "räsymatto" med de gula inslagen, tyget utstrålar en lekfull glädje som passar i såväl barnrummet som vardagsrummet.

 • Maria W skriver:

  Sanna Annukkas Kanteleen kutsu – färgerna och mönstret är underbart, fantasifullt och retro. Eftersom jag kallar min lilla dotter för räven på grund av sin listighet vore drömmen något, tex kuddar, med detta tryck!

 • Ida skriver:

  Mitt favoritmönster är Bottna, den vita varianten. Det består av härligt böljande former som är sköna att vila ögonen på samtidigt som det är fantasifullt och vackert. Fint som det är att bara hänga för sig självt!

 • Lovisa skriver:

  Kaiku – För 3,5 månad sedan blev jag mamma till världens finaste lilla Walter. Mobilen till ära, men sedan 2 veckors ålder är allt han har ögon för på skötbordet, duschdraperiet. Han fascineras tydligt av det i mina ögon, vackraste Marimekkomönstret – mammas pojke 😉

 • Cecilia skriver:

  Kuusama är ett av mina absoluta favoritmönster. Mönster av naturen gör att jag trivs bättre i mitt hem, det är ett bra alternativ till att alltid vara utomhus, särskilt när vintern är som mörkast.

 • Anna J skriver:

  Mitt favoritmönster är helt klart Siirtolapuutarha. Det påminner väldigt mycket både färg- och mönstermässigt om en tapet som fanns i mormor och morfars gamla hus. En tapet jag från början avskydde, men nu saknar jag den extremt mycket och jag önskar den gick att få tag på i dag.

 • Malin Säker skriver:

  Marimekko stripes, de i rött vitt, så enkelt men snyggt. De gör en glad!

 • Andy skriver:

  1. Jag tycker nog att kivet mönstret av Maija Isola är ett mönster som står sig genom alla år. Tidlöst och modernt på samma gång.

 • Victoria Carlsson skriver:

  Jag är helt fast vid Iso satakieli.
  Det ger en rofylld, men samtidigt energisk känsla. Modernt, men naturnära. Kort och gott framkallar det positiva känslor på flera helt olika sätt!

 • Sara skriver:

  Min favorit är mönstret Hauki. Jag älskar att fiskarna har sina egna personligheter och ser ut att trivas!

 • Lovisa skriver:

  Jag föll mest för hetliä. Den är som en dagdröm . Man fastnar med blicken, söker sig vidare i motivet och drömmer sig bort. Jag ser nya saker varje gång jag tittar på det. Fantastiskt!

 • Lisa skriver:

  Jag måste säga moments. En stilren klassiker som suttit på många väggar och hängt i många fönster senaste åren. Nu har den varit borta ett tag men jag tror att det här tyget kommer vara hett eftertraktat om ett par år!

 • Anna Åhman skriver:

  Många av Marimekkos mönster har genom åren varit favoriter, i mina tre senaste lägenheter har faktiskt tre olika Marimekkomönster fått äran att pryda köksgardinerna. Har alltid gillat den tidlösa grafiska känslan många av mönstren har! Favoriten för närvarande är dock utan tvekan Siirtolapuutarha – och även om köksgardinerna numera är vita så syns detta härliga mönster på många andra detaljer i vårt kök!

 • Lisa O skriver:

  Tsunami var det mönster som fick mig intresserad av mönster! Vackert, vilsamt och oändligt spännande. Från att ha varit försiktigt enfärgad frossar jag nu i mönstermix och mitt liv och hem har blivit så mycket bättre och så mycket vackrare.

 • Lisa skriver:

  Det finns så många fina mönster men jag älskar MOMENTS lite mer än de andra! Det är så vackert i all sin enkelhet!

 • Unikko. Älskar de stora blommorna

 • My skriver:

  1. Unikko är det soom verkligen symboliserar Marimekko förmig 😀

 • Christina Frisberg skriver:

  Jag tycker att det finns så oändligt mycket att välja mellan, men Hetliä tycker jag är spännande och innivativt, så jag får bestämma mig för det.
  Drömmer och hoppas på lite tur!!! 🙂

 • Maria Jansson skriver:

  Jag tycker Räsymatto är det finaste mönstret. Enkelt, stilrent och klassiskt. Slog till och köpte kaffekopparna förra året.

 • Helena L skriver:

  /unikko-hw är och kommer alltid vara min favorit! Dessa tyger ÄR Marimekko för mig. Just nu har jag sytt julgardiner i det röda storblommiga tyget som jag njuter av! Härligt att ha något glatt och juligt utan att behöva "tomta" till det!

 • kerstin skriver:

  Pallopaita
  En sådan jumper har jag fortfarande kvar från sent 60-tal. Prickarna går aldrig ur!

 • Anders skriver:

  Bottna är helt klar en favorit!

 • Jenny Lindberg skriver:

  Min favorit är definitivt Moments. Jag gillar att mönstret är komplicerat samtidigt som det är enkelt, det är ett mönster där man ser nya saker ju längre man tittar på det!

 • Åsa M skriver:

  Den rosa varianten av Lumimarja är min favorit just nu. Mönstret är poetiskt på något sätt. Mycket vackert!

 • Vera skriver:

  https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/unikko-coated-cotton-fabric-009231-023
  Finaste blommorna!
  De blommorna alla känner igen
  sen man såg dom sist var inte länge sen
  det mönstret är så tryggt samtidigt som det är så förbannat snyggt!

 • Cecilia skriver:

  Ett favoritmönster för mig har alltid varit FOKUS.
  Enkla och tilltalande grafiska mönster dras jag alltid till men Fokus har det där lilla extra som gör att det känns levande och är i rörelse, utan att ge ett rörigt intryck! Ett mönster som aldrig kommer gå ur tiden enlig mig.

 • Maria skriver:

  Min favorit är Kaiku eftersom den mönsterrapporten med sina björkar verkligen slår an något i mitt Umeåhjärta. Det är nästan så att den skulle kunna vara formgiven bara för oss här i björkarnas stad!

 • Matilda skriver:

  En av många favoritmönster hos Marimekko är Luminmarja. Vintern är lång, kall och mörk. Luminmarja ger mig ljumna vårkänslor så som buskarna gör när de spricker ut i solskenet. Luminmarja får mig att tråna efter vår.

 • Therese skriver:

  Jag minns första gången jag såg en väska gjord av Unikkotyget och jag sa till min mamma hur fin jag tyckte väskan var varpå hon svarade att det var "Marimekko", sen dess har det varit så självklart och så tilltalande snyggt.

 • mea skriver:

  Mitt favoritmönster är lumikukka!
  Det doftar snö om mönstret…jag vill sätta mig i mysfåtöljen med vinter utanför och fylla lumikukkakoppen med varm glögg!

 • Jessika skriver:

  Finns så många fina, men just nu är jag kär i Sääpäiväkirja.
  Tycker att mönstret fångar det melankoliska i nordiskt väder på ett sätt som är så enkelt men ändå så vackert och talande. Älskart!

 • Cecilia Wiking skriver:

  Min favorit är helt klart Kevätjuhla. Lyckliga kor som får mig att tänka på våren, solsken och glädjen att få trampa nytt grönt gräs!

 • Helena skriver:

  Jag hade Marimekko tyget "Dona" av Maija Isola frn1969 i mitt rum när jag växte upp, så det ligger mig absolut varmast om hjärtat. Det måste vara mitt favorit tyg av Marimekko.

 • Helena skriver:

  Jag hade Marimekko tyget "Dona" av Maija Isola frn1969 i mitt rum när jag växte upp, så det ligger mig absolut varmast om hjärtat. Det måste vara mitt favorit tyg av Marimekko.

 • Jaana N L skriver:

  För mig är favoriten helt klart Tunturipöllö. Tyget i lin är oslagbart och mönstret är diskret och lite hemligt och det kommer att hänga vid utgången till min terass.

 • Kristina K skriver:

  Bottna – det svart/vita.
  Spännande, roligt och vilt. Samtidigt som det är klassiskt och rogivande. Det är allt på samma gång!

 • Spacegirl skriver:

  Det är Unikko – den är så otroligt fin och tidlös. Jag har den i flera färger & älskar den!

 • Viktoria Olsson skriver:

  När jag tänker på Marimekko ser jag det klassiska blomstermönstret Unikko framför mig. Det härliga och tidlösa mönstret är verkligen en favorit för mig.

 • Lotte skriver:

  Unikko är favoriten. Kanske har det att göra med att min man hade det på väggen när vi träffades … dubbel förälskelse!

 • Marika skriver:

  Jag har alltid älskat mönstret ruhtinatar sedan första gången som jag såg det hos min svärmor och då kände jag ej till marimekko. Nu har vi många olika marimekko mönster hemma och kommer alltid ha marimekko i vårat hem.

 • Anonym skriver:

  Min favorit är Kuusikossa
  Älskar mönster som är slarvigt men ändå stilrent och trendigt. Passar alla årstider tycker jag!

 • Helt klart Unikko (Vallmo) av Maija Isola som jag har med stora svarta blommor i mitt arbetsrum sedan några år tillbaka. Har det som bricka och på två mindre lampskärmar i svart och på plåtburkar i olika färger också:))
  Hade Unikko i gult som gardinkappa i köket i mitten av 70-talet också.
  Hade "Via Appia" i blått-mörkgrönt som rullgardin på 70-talet… också jättefint!

 • Helena skriver:

  Jag äääälskar Miina Äkkijyrkkä Kossorna!
  Min 1 årige konstnärlige son har fulländat mitt älskade tyg, och fyllt i precis som hans pappa lärt honom att göra i målarboken.
  Jag behöver en ny Marimekko attiralj som är svår att måla om snälla!

 • susanne sandström skriver:

  Svårt att välja och egentligen, som tur är, måste en inte! Men för tävlingen väljer jag "Karuselli" av Katsuji Wakisaka från 1973.
  Mönstret är ett fantastiskt fyrverkeri av färg och blomster och uttrycker en verklig glädje över skapandet och kreativiteten som gör sann design!

 • Lillkajsa skriver:

  Unikko-blomman.
  Gör mig fortfarande glad när jag tänker på min 18-årsdag, 1969 i klänning med röd-oranga Unikko-blomman. Vad fin jag var.
  God Jul från Lillkajsa

 • Anonym skriver:

  Kuusama jag älskar med ett riktigt stort K!
  På kuddar och kappa ja all mönstret kan tänkas på!

 • Johan skriver:

  Det mönstret med en massa kossor. Vet inte vad heter men det är väldigt fint!

 • Irene skriver:

  Jag gillar många mönster, men favoriten är nog Apelsini i gult för den sydde jag min super fina coola brudklänning i.

 • Virginia skriver:

  Just Räsymatto!!!! Önskade just den här tekanna i bröllopspresent men fick inte det. Sedan jag flyttade till Sverige har jag blivit kär i svartvitta toner….. älskar detta!!!!!

 • Jessica Högdahl skriver:

  Det finns så många mönster att älska, men en av favoriterna är Isotop Kivet! Gillar grafiska mönster och att det hårda svartvita tyget mjukas upp av de lite oregelbundna cirklarna.

 • Lotta skriver:

  Lumimarja är elegant, grafiskt …och förtjusande!

 • Linnea skriver:

  Svårt att välja en favorit då det finns så mycket fint, men för tillfället är det nog Räsymatto som tilltalar mig mest – så otroligt snyggt!!!

 • Tove skriver:

  Siirtolapuutarha fabric är definitivt min favorit. Färgglad och levande, underbart!

 • Micke Mus skriver:

  Kanteleen Kutsu! – Ett lekfullt fantastiskt fint mönster där lekfullheten och kreativiteten tar vara på varenda tum av platsen i mönstret. Full pott 🙂

 • Jenny skriver:

  Räsymatto såklart! Det kan är ett mönster jag kan stå för i alla lägen!

 • Teresa skriver:

  Min favorit är bottna då slingrande grönska alltid gör väl för själen.

 • Johanna L skriver:

  Björkarna på Kaiku känns så mycket nordisk försommar för mig och får mig som utlandssvenska att längta hem! Min Marimekko-favorit!

 • Rebecka AN skriver:

  Pieni unikko är ett sjukt vackert mönster. Passar både klänningar, möbler och gardiner och känns utan tvekan igen som Marimekko även av den som "inte har koll".

 • Elisabeth skriver:

  Mitt favoritmönster genom tiderna är Unikko. Förutom att det i sin enkelhet är så vackert, är det tidlöst hållbart och originellt. Och då det finns i flera varianter så som olika mönsterstorlekar och färgställningar, ger det en bred funktionsmöjlighet och passar mångas smaker.
  Mönstert har på många sätt inspirerat mig i min kreaivitet. Här hemma finns det både på kuddar, men också som en mönsterdel ett lapptäcke. Inredningsdetaljer och möbler har har här hemma med tiden bytts ut, men kuddarna och lapptäcket finns fortfarande kvar.

 • Lena Eriksson skriver:

  favoriten är Unikko, det var de första mönstret som jag såg utav dem och Unikko har stannat i mitt hjärta.

 • Elisa K skriver:

  Nanuk-härligt sorglig, är isbjörnen nyfiken på sin frodiga omgivning eller bara förvirrad av sin nya miljö?!

 • Pernilla H skriver:

  Min favorit är helt klart Juhannustaika. Gillar de mjuka färgerna och jag har den uppspänd på ram i vardagsrummet som en stor och härlig tavla

 • Jenny L skriver:

  Mitt favoritmönster från Marimekko är Primavera designat av Maija Isola 1972. Detta mönster har funnits med mig sedan min barndom och även om jag älskar så gott som allt från Marimekko är detta fortfarande min favorit med sin grönskande mönsterbild och blommor i milda, men ändå klara färger. Mönstret ger mig ro och för mig tillbaka till härliga barndomssomrar!

 • Wilma skriver:

  Jag är med!
  Det är inte jag riktigt som har denna förkärlek till Marimekko utan det är min mamma, innan var hon helt såld på deras mönster med blommor i olika storlekar och försökte få in lite av det överallt här hemma. Nu är det mer mönster med runda cirklar och bland annat Siirtolapuutarha, som jag fick googla upp då det ligger en sådan kudde bredvid mig, som hon har fastnat för. Mamma älskar även te, så detta skulle vara en perfekt julklapp för henne!

 • Malin Nilsson skriver:

  Mitt favoritmönster genom tiderna är moments, det utan tvekan det mest klassiska och nyskapande mönstret (på samma gång,visst är det sjukt,) som de gjort. Den passar in i alla inredningar och är ursnyggt på tyg uppspänt på tavla…fortfarande.

 • Lina Cronier skriver:

  JAg är barnsligt förtjust i Siirtolapuutarha. VI har köpt tyget och spänt upp på en ram på 150x150cm som hänger i vardagsrummet! Förrutom skitsnyggt är det perfekt ljuddämpning med (snygga) tyger på väggen 🙂

 • Barbro Larsson skriver:

  Unikko
  har gett mig inspiration till mycket här hemma och är JAG på något konstigt sätt.
  Så läcker … hoppas det räcker!

 • Sara skriver:

  Puutarhurin parhaat är nog min favorit. Men Hetkiä älskar jag också förstås.

 • Jessica A skriver:

  Kivet! Stora prickar i svart/vitt, känns som det funkar i alla lägen och är lätt att kombinera med andra mönster.

 • Cissela skriver:

  ’Moments’ av Maija Louekari – utan tvekan! Har haft mitt tyg uppspänt på en ram i många, många år nu och tröttnar aldrig.
  Ger ett djup i rummet som gör att man drömmer sig bort till andra platser…

 • Lisa K skriver:

  Grafiskt virrvarr presenterar
  Storstadslivet som pulserar
  Stil och form som inspirerar
  Moments-mönstret imponerar!

 • jonna skriver:

  Jag likt många andra har vuxit upp med mönstret Unikko och de har alltid legat mig varmt om hjärtat men för en vecka sedan. Då sprang jag på en sänggavel av tyg med mönstret Lumimarja. De var så fantastiskt romanist och mycket lugnande. Perfekt för ett sovrum, vilket jag anser är en plats för vila, återhämtning och där alla ska känna sig som en royalitet, ångor som jag tycker Lumimaria gör.

 • jonna skriver:

  Jag likt många andra har vuxit upp med mönstret Unikko och de har alltid legat mig varmt om hjärtat men för en vecka sedan. Då sprang jag på en sänggavel av tyg med mönstret Lumimarja. De var så fantastiskt romanist och mycket lugnande. Perfekt för ett sovrum, vilket jag anser är en plats för vila, återhämtning och där alla ska känna sig som en royalitet, ångor som jag tycker Lumimaria gör.

 • Emma S skriver:

  Bottna är ett favoritmönster, jag älskar hur naturligt det känns. Trots att det är ett mönster som hänger ihop, så känns det ändå som bladen vuxit naturligt. Jag tycker det är väldigt rogivande men väcker samtidigt tankarna! Dessutom väldigt snyggt i grönt!

 • Jana Åberg skriver:

  Jag är helt förtjust i Jussarös motiv, vilken har en väldigt stark poetisk prägel och påminner mig om tavlor av den tyska romantikern Caspar David Friedrich. Ett fantastiskt exempel av ett tyg som inte bara uppfyller en rent dekorativ funktion, men också har en väldigt djup transcendental dimension. Grattis Aino-Maija till ett strålande jobb!

 • Maria K skriver:

  Marimekkos tyg ananas! Tyget har följt mig sen jag var barn. först en gardin i köket på 70-talet, sen kuddfodral och nu i mitt egna hem har de gamla gardinerna blivit stolklädsel på mina köksstolar.

 • Ida D skriver:

  Jag säger Isot Kivet.
  De klassiska prickarna i svart & vitt tröttnar jag aldrig på

 • Per skriver:

  Mitt favoritmönster är Bottna. Mönstret dyker upp hemma i någon form i varje rum i lägenheten,

 • Isot, Kivet, Twisti eller Joonas.
  Det bör verkligen betonas,
  att det inte är lätt att låta en favorit kronas.
  Men Tuuli har hängt i mitt hem i flera år,
  Sommar, höst, vinter som vår.
  Så för mig är det Tuuli som alla andra slår!!

 • Moments är min favorit genom åren. Tidköst, klassiskt och vackert. Jag tycker den ger samma härliga, internationella känsla som en flygplats. Liv, rörelse och en global känsla

 • Maria skriver:

  Helt klart Unikko. Mönstret gör mig alltid glad och piggar upp mig! Kul också att det finns i så många färger så det är ingen risk att jag kommer att tröttna.

 • Maria Sch skriver:

  Mitt favoritmönster är Siirtolapuutarha (Maija Louekari). Det är bara så otroligt fint och jag dras alltid till produkterna i just det mönstret när jag ser det i butiker med Marimekkos sortiment.

 • Erik Nyström skriver:

  "Iso satakieli" har vi som duschdraperi hemma. Jag njuter varje gång av att se nya saker i mönstret som är en fantasifull blandning av ansikten och fåglar i vackra lugna färger.

 • Anonym skriver:

  Min favorit är Siirtolapuutarhas blommiga mönster i grönt och blått. Jag älskar formspråket med de stora växterna och blommorna, blandningen av färgerna blått, grönt och petroleum.

 • Elin skriver:

  Min favorit är Siirtolapuutarhas blommiga mönster i grönt och blått. Jag älskar formspråket med de stora växterna och blommorna, blandningen av färgerna blått, grönt och petroleum.

 • Anna F skriver:

  Sanna Annukas Raanu är ett av Marimekkos nyare mönster, men det med röd färgställning har snabbt blivit min favorit såhär i juletider. Mönstret är färglatt och ett självklart blickfång i inredningen, samtidigt som det bygger vidare på finska traditioner från norr. Jag har till hela familjen köpt julstrumporna som ingick i julkollektionen 2012 och jag vet att dessa kommer att hänga med oss i många jular framöver och bli en del av våra självklara traditioner.

 • Sofia C skriver:

  Hetkiä – Moments är min favorit! Urbant och modernt. Gillar det enkla men samtidigt invecklade i mönstret.

 • Nina skriver:

  Min stora favorit är bottna. Ett klassiskt mönster som är jätte fint i dess nya svart&vita färgsättning

 • Mikaela skriver:

  Hauki coated cotton fabric är ju hur grymt som helst! Hade kunnat ha det överallt i min lägenhet!

 • Linnéa skriver:

  Otroligt fina Lumimarja i alla dess färger! Jag älskar att vara utomhus och Lumimarja skapar en mysig naturkänsla i mitt hem! Ett hem där jag gärna avnjuter en god kopp thé och helst i vackra kannan siirtolapuutarha.

 • Anna skriver:

  Det är väldigt svårt att bara välja ett enda mönster i Marimekkos underbara mönstervärld! Måste jag välja blir det Nanuk, en vit isbjörn i en färgglad djungelmiljö. Väldigt otippat och otroligt kul! Jag blir på bra humör varje gång jag ser den nyfikna isbjörnen titta fram bakom blommorna!

 • Anna skriver:

  Man kan inte annat än älska Marimekko! Har många favoriter men de mönster som häng med mig i många år & fortfarande sitter i köksfönstret & som duschdraperi i badrummet är https://www.marimekko.com/se/onlinestore/product/unikko-hw-cotton-fabric-009043-030
  Klassiskt, enkelt & passar in överallt 🙂

 • Jenny skriver:

  Jag gillar Siirtolapuutarha i blått och grönt! Där finns favoritfärgerna i de bästa nyanserna.

 • Jenny skriver:

  Jag gillar Siirtolapuutarha! Där finns favoritfärgerna i de bästa nyanserna.

 • Monika skriver:

  Mitt favoritmönster är gamla hederliga Unikko. Det har funnits med mig i hela mitt liv, från gardiner hos släkten i Finland i min barndom till gardiner och annat hos mig nu som vuxen. Unikko = Marimekko.

 • Erne skriver:

  Mitt favorimönster precis som manga andras är Unikko! En riktig överlevare i tidlös design! Äger ingen tekanna och denna skulle glädja mig varje gang det är tedags.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *