Tips på helgläsning i Plaza Interiör

Den här hösten måste jag ha nått någon form av personbästa i medial uppmärksamhet. Fick precis veta att jag är med i ännu en tidning. Nu senast i Plaza Interiörs megatjocka höstnummer. Tillsammans med ett tjog andra kändisar i branschen bjuder jag på mitt bästa "fixa-hemma-tips". Köpköp! Du kan liksom inte missa den i tidningsstället. Stor orange blaffa mitt på. Massor av titt- och läsgodis inuti. Nej, vet ni vad. Nu ekar kontoret tomt så jag klappar ihop datorn och tar helg. Gör det ni med!
Foto: Frida, Trendenser.se (och till er som undrat - galgarna finns tyvärr inte att köpa längre)

Scandic Blogger's Inn

Inför öppningen av det nya hotellet Scandic Grand Central som ligger i gamla Vasateatern (alldeles intill Centralen i Stockholm, för er som liksom jag inte bor i stan) har jag hjälpt Scandic att ta fram ett speciellt rum för bloggare. Rummet är utformat efter de särskilda behov som resande digitala entreprenörer har och anpassningarna är baserade på en stor enkätundersökning som vi gjort mot 200 av landets största bloggar. Tanken är att justera rådande hotellrumsstandard till de nya önskemål som efterfrågas av en yngre målgrupp affärsresande. Det visade sig till exempel att de flesta av bloggarna inte använder skrivbordet som varit standard i alla hotellrum under många år. De sitter i sängen när de surfar! Därför finns eluttag vid sänggaveln och en laptopbricka för att man ska kunna jobba smidigt även därifrån.

Bloggrummet är också utrustat med en Ipad, kamerastativ, en fotofond och fjärrkontroller till både Nikon och Canon-kameror för smidigare fotografering av ”dagens outfit”-bilder liksom extra batteriladdare och minneskortläsare, trådlösa högtalare från Audio Pro, ett inspirationsbibliotek med fotoböcker och litteratur samt de största branschtidningarna inom mode, inredning, foto, musik, kultur och resor. Undersökningen visade också att många bloggare inte bor i Stockholm, och så många som 70,1% av de tillfrågade hade tvingats tacka nej till att bevaka en mässa eller en pressvisning i vår huvudstad på grund av kostnaden för logi. Därför kommer bloggare att kunna ansöka om övernattning via "Bloggers Inn" till ett subventionerat pris (obs! utan krav på motprestation). Har du en blogg och ett bloggrelaterat ärende i Stockholm och vill ansöka om logi i rummet på Scandic Grand Central kan du göra det via Azize Ayhan på Scandic i väntan på att en särskild webbsida ska komma upp.
Foto: 1) Åke Eson Lindman 2/3/4/5) Frida Ramstedt Trendenser.se

Smygtitt på Scandic Grand Central

Idag klockan 12.00 är det pressvisning för Scandic Grand Central, det nya hotellet som öppnar i Stockholm nu på lördag. Jag sitter i restaurangen tillsammans med personalen och PR-byrån och väntar på ett femtiotal journalister som strax dundrar in och stämningen är minst sagt förväntansfull. Det är SÅ kul att få vara med bakom kulisserna på en öppning och jag önskar verkligen att jag kunde förmedla all den positiva energin som vibrerar här just nu. Jag får alldeles strax berätta vad det är för "hemligt projekt" jag har jobbat med i vår, men i väntan på det och medan vi äter lunch tänkte jag bjuda er bloggläsare på en smygtitt. Jag sprang nyss runt och tog lite bilder i foajén. Visst är den snygg!
Scandic Grand Central nytt hotell stockholm designhotell pressvisning

Papperspyssel

Finska bloggaren Weekday Carneval är en mästare på att fixa med papper. Finfina girlanger av diamantformade, runda och geometriskt klippta pappersbitar och alldeles makalöst söta mobiler av droppformad kartong. Två kreativa och relativt enkla projekt att inspireras av, kanske?
Foto: Weekday Carneval

'Monika' av Martin Nicolausson

Jag erkänner, jag hade inte alls koll på den här konstnären innan jag fick syn på hans tavla i en tävling hos Anna-Leena. Men alltså. Hur fin var inte den här? Jag har kastade mig på beställa-knappen. Martin Nicolaussons smutsigt sotiga och svarta men ack så vackra Monika. Snart på en vägg hemma hos mig.

mo+mo

Jag hittade en ny blogg häromdagen och bilderna liksom klistrade sig fast. Svartvita, nakna, enkla. Och alldeles alldeles underbara. Bildregn följer därav. All cred till mo + mo living online.
Foto: kollage av bilder från mo + mo

Lyx vs budget: Klassisk rottingfåtölj

Stackars Västerbottniska Storsele har fått ge namn till årets körsbär från IKEA. Eller vad säger ni om den nya rottingfåtöljens slående likheter med designklassikern Sika Horsnaes. Kommer till varuhusen i oktober och bloggarna är redan som galna av förväntan. Men, ser ni inte? Tipstack till Anna.

Lyx: Monet från Sika pris 2850 kronor Budget: IKEA Storfors estimerat pris ca 700 kronor

Dagens detalj: Pratbubble-gem

Okej. Beware alla ni som inte går igång på kontorsprylar. För nu zoomar jag in på detaljnivå. Till er likasinnade; det här kanske är höstens finaste köp till skrivbordet! Små söta gem i form av pratbubblor. Kostar två kronor stycket. Jag köpte med mig en näve när jag hälsade på butiken Anyhow som ligger i Haga, tillsammans med Sara och Henrick, tidigare i helgen. Blir glad bara av att se dem.
Gem pratbubblor papperspyssel inredningsblogg trend kontorsmaterial snygga gem
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Stråhattfabriken på Kungsholmen

Ibland grämer det mig att jag aldrig har eller troligen kommer att bo i Sveriges huvudstad. Men lek med tanken att flyttlasset hade varit planerat inom närmsta året, då hade de blivande lägenheterna i Rügheimer & Beckers gamla stråhattfabrik på Kungsholmen definitivt hamnat under min radar i sökandet efter intressanta objekt. Nu är det ju bara 3D-renderade bilder, vad jag kan se, men det verkar ju minst sagt lovande och lokalerna varsamt bevarade. Och jag säger bara grått. SÅ flott!
Foto: Oscar Properties

Dagens visdomsord

Nej, jag ska inte börja blogga citat. Det finns det redan så många som gör, så bra så det räcker. Men när jag sprang över den här klokheten via Hvid var jag bara tvungen att posta upp den för att spara idén till ett framtida tavelprojekt. Viktiga visdomsord att påminna sig själv om, nästan lite som ett mantra, när får stora skälvan inför sådant som är nytt och utmanande.
Foto: Via Hvid

Pappersarbete

"Det var en gång...". I det här fallet en dagsfärsk Dagens Industri. Men, så ringde mobilen och fingrarna behövde sysselsättas under tiden. Och de rosa bladen är ju så himla fina med alla uppradade siffror. Tankarna slirade. Vad skulle man kunna gör av Aktietorgetsidorna? En dryg timme senare var tidningen minutiöst slaktad och prydligt vikt till små pappersblommor. Eeh. Förlåt Niklas. Vi har nog lite olika syn på pappersarbete. Du hann väl läsa den innan du gick till jobbet imorse?
Origami papperstrend inredning papper pyssel inredningsblogg dagens industri vika pappersblomma
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Busy as a bee

Måndag bjöd på en riktig rivstart. Fingrarna har smattrat mot tangenterna och viktiga deadlines har steppat i takt till bråttombeställningar och brådisfix. Busy as a bee med andra ord. Men hjälp vad kul det är. Ibland får jag riktigt nypa mig i armen för att fatta. Det här är på riktigt. Och vad huvudet är fullt av märks på bildgooglandet. Right? Gissa vad veckans färgsvep har inspirerats av?
Foto: Pinterest, MudAustralia, Nouvelle noveau, Pinterest 1 och 2, Kråkvik D'orazio.

Plommonlila plädar

Jag satt och bläddrade igenom Klippans Yllefabriks senaste katalog i samband med ett jobb och fastnade vid ett uppslag i flera minuter. Den här bilden "slog an en sträng", som Ernst skulle ha uttryckt det. Otroligt fin. Mustigt plommonlila, och lager på lager av ylle. Varför inte? Jag gillar't.
Foto: Klippans Yllefabrik 2011

PAP, check!

Niklas överraskade mig med en present i fredags. Och gissa vad som dolde sig bakom det prassliga papperet? Det finfina laptopfodralet från PAP! Hurra! Nu kan jag med andra ord transportera min silvriga med stil. Mycket passande, då den här veckan kommer innebära en del resande för både min och datorns del. I helgen invigs nämligen nya Scandic Grand central och på torsdag är det pressvisning, så den här dagen ska ägnas åt att lägga sista handen vid det projektet.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Söndagslycka

En seg söndag när man känner sig lite suddig i kanterna är lycka att få ligga i soffan och bläddra i en ny bok. Den här fick jag i present från bokmässan igår, med författardedikation och allt. Tack Sara, och Henrick, för en riktigt rolig lördag i både kaffeskarpt och vindimmigt tillstånd. Nu, mera vila!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Vackrare väckare

När vi ändå är inne på fina väckarklockor kan jag inte låta bli att tipsa om Henning Koppels lilla, som också är splirrans ny. Inte gratis, förvisso, men en investering för fagrare morgnar? Finns ju alltid sätt att vinkla det på, menar jag. Den här tycker jag faktiskt är finare än Arne Jacobsens dito. Lite renare och stramare och ja, mer jag. Om jag nu rent hypotetiskt skulle till att välja mellan de tu.
Foto: pressbild Henning Koppel Georg Jensen

Fredagsfeeling

Gissa om jag blev glad när jag kikade ut från lägenheten för att hämta posten alldeles nyss och hittade ett blomsterbud lutat mot ytterdörren. Jag måste ha jobbat så intensivt att jag inte hörde när de knackade på. Den tjusiga buketten var en överraskning från en bloggläsare som jag hjälpte lite via mail igår. Tack Anna! Vilken härlig start på fredagen! Och alldeles strax ska jag hämta Sara (little-miss-fix-it) på Centralen. Hon kommer med tåget från jobbet i Älmhult och stannar till söndag. Kul! Jag är laddad för skratt, bokmässebubbel och bloggskvaller. Nej, nu tar vi helg tycker jag!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Tidlös nyhet från Arne Jacobsen

Den danska designern Arne Jacobsen har ju förutom en rad designklassiker till möbler även gjort ett och annat tidlöst väggur också. Och armbandsur, för den delen. Nytt för i höst är dock att den framlidne formgivarens väckarklocka relanseras. Nu med snoozefunktion! Hm. Om det inte vore för att jag redan har en analog väckare som jag är väldigt nöjd med så hade jag nog övervägt att addera den här till önskelistan. Jag tillhör ju skaran som inte tror att det är hälsosamt att sova sked med mobilen. AJ's Table Clock kommer att kosta 895 kronor och ska finnas i butik från och med september.
Foto: pressbilder från Rosendahl-timepieces.dk

Skrivbordslunch med nya ELLE

Idag är en sån där dag när fingrarna svischar mot tangenterna i en sådan hastighet att det fladdrar i gardinerna här på hemmakontoret. Därav, skrivbordslunch. Hinner inte äta annars. Glädjer mig åt senaste ELLE som kom i brevlådan häromdagen. Min trendspaning från Milanomässan finns publicerad på tre uppslag. Ni anar inte hur kul det är att se egna jobb i tryck. Den känslan. Oslagbar. Men att sia om inredning, fem månader i förväg, det var en utmaning. Nu är det ju lätt att se att det är rutigt och rustikt über alles men det var inte lika självklart i april/maj. Så här ser tidningsomslaget ut för prenumeranter. Köper du numret i butik är det en annan variant av Tove Styrke på framsidan. Helgläsningstips kanske?
skrivbordslunch senaste ELLE trendspanin trendenser inspiration trendblogg hösten 2011 tove styrke
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Pyssla en pappersblomma

På tal om tips på kreativa helgprojekt. Jag roade mig med att följa den här instruktionsfilmen igår kväll (ja, ni ser vilka ursäkter man kan komma på för att slippa göra det man egentligen ska - som att rensa i kvittohögen och göra undan all tråkig bokföring, till exempel). Det här är en tutorial som visar hur man viker pappersblommor av gamla tidningssidor. Jag kände däremot inte för att slakta några glossiga, så jag tog helt sonika vanligt vitt kontorspapper (samma som jag använder för att klistra mina verifikationer) och vek likadant. Ett ark blir ett "blomblad". Sen limmade jag ihop blombladen i lite större grupper, tre och tre, och klämde till lite extra med klädnypor så fick det torka över natten. Och imorse limmade jag ihop det sista. Lätt som en plätt. Vika en fredagsblomma, någon?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Gör en egen bokhylla

Minns ni inlägget från Formexmässan, där jag visade en bokhylla gjord av IKEA's boxar PRÄNT? Här finns en enkel beskrivning på hur man kan göra en liknande själv. Köp så många lådor du behöver (de kostar bara från 89 kr styck!) och välj gärna olika format så att du skapar ett oregelbundet intryck. Lyft av locken, måla insidorna i olika färger, stapla fram valfri form, kläm fast på bredden och på höjden. Klart! Kanske ett kreativt helgprojekt att inspireras av, om du har tid och behov?
Bokhylla gör det själv inspiration ideer inredningsblogg trend trärent
Foto: IKEA Livet Hemma

Nytt från Iittala

När vi var i Finland förra veckan fångade jag en nyhet på bild som inte har dykt upp i butik riktigt än. I Sverige lanseras den närmare jul. Det är en prickig porslinsserie med namnet Kulku, som tagits fram i rött och grått. Tittar man snabbt ser det ut som en skuggspegel av Oiva Toikkas glasserie Kastehelmi. Visst var dukningen sober? Jag gillar de pärlgrå tonerna. Och ljusstakarna Festivo, förstås.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Thursday Blues

Alltså, bara rent hypotetiskt. Såklart. Men idag känns det så. Isande, frysande, kyligt och blått. Tänk kobolt, blå 80-talskajal och en svag dragning mot petrol. Ungefär så här skulle det se ut om man skar ett tvärsnitt ur mitt kreativa huvud just nu. Varför kan jag inte riktigt gå in på. Men det lär visa sig. Attans vad svårt det är att hålla jobb hemliga. Långa pressläggningstider är ett otyg.
Foto: Bilder lånade från LP, String, Pinterest, Agaton/Ulin, Riazolli, Brownswithoutdots

Älskling, vi måste flytta.

Det händer inte ofta numer. Man blir ju så lätt blasé av den ständiga strömmen av pressreleaser och nya produkter när man bloggar varje dag som jag gör. Men min spirande förkärlek till stora tyg- och papperslampor nådde maxgräns idag. Jag fick ett mentalt bryt. Varför, varför bor vi i ett stycke skokartong? Förlåt, tändsticksask. Vi måste skaffa en större lägenhet. Jag vill få plats med Artecnicas Grand Trianon. Eller en Petit. Den skulle ju kunna lysa upp vilken ruggig höstkväll som helst. Någon som har en 4:a eller 5:a i Göteborg, och vill byta mot en 2:a på Avenyn. I'm all ears!
Foto: lånade från Urbanliving.se

Lyx vs budget: Raka glas på fot

Jag brukar skämtsamt kalla kategorin Lyx vs Budget för bloggens skamvrå, eftersom det allt för ofta handlar om billigare, ganska bleka kopior som inspirerats av dyrare orginal. Men, i det här aktuella fallet vet jag varken vem som var först eller vem som egentligen borde skämmas. Är det Karl Lagerfeldt som haft dålig fantasi, eller är det Åhléns produktformgivare som satt fel etikett på ljuslyktan? Vilken miss, tänk så mycket mer de hade kunnat tjäna om de rubricerat det här som "champagneglas" istället. He he. Här ser ni Karl Lagerfeldts "nya" glas möta Åhléns blockjusstake i en prisduell. Tipstack till Malin!
Lyx: Karl Lagerfeldt för Orrefors pris 700 kr/st Budget: Åhléns ljuslykta i klarglas på fot 79 kr/st

Morgonkaffe med Mjölk

Jag vet inte hur många av er som har hängt med den här bloggen sen tidernas begynnelse, men faktum är att jag startade den i Kanada. När jag var där på en utbytestermin med universitetet. Kanada är ett land som ofta glöms bort när man pratar design även om de har fantastiskt mycket fint och de gillar samma lika som vi i Skandinavien. En webbshop jag tycker ni ska kolla in på det temat, lagom till morgonkaffet, är Mjölk. Den fysiska butiken ligger i Toronto men de skeppar worldwide.
Foto: Mjölk

Skärpt trendspaning

I dessa läderälskande tider är det fler och fler formgivare som adderar bälten till sina möbler och inredningsdetaljer. Man kan också köpa golv som tillverkats av återvunna läderbälten. Anna Kraiz har ju länge haft en fäbless för skärp, vilket syns både i klädhängaren Babe och soffan Mama. Och Gubis nya spegel Adnet hänger i livremmar, liksom Klongs magasinshållare Strapp. Minst tre är en trend right?
Foto: Anna Kraiz klädhängare Babe och soffan Mama Källemo, spegel Gubis nya spegel Adnet, soffan Mama, Klongs magasinshållare Strapp. Tipstack till Camilla och Lina.

Två fin(ska) tidningstips

Med mig i väskan från Helsingfors följde bland annat de här två pappersgodisarna. Finska Plaza Koti och favorittidningen Deko. Har du den senare i en välsorterad affär i närheten så rekommenderar jag köp. Stylisten Susanna Vento är med i ett stort hemma-hos. Här kan du se hennes kök.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

På min önskelista: PAP, igen

Internetuppkopplingen på kontoret strejkar idag, så jag packar strax ihop min bärbara och promenerar hem igen nu när förmiddagens alla möten är avklarade. Det är inte värre än att jag får jobba hemifrån efter lunch, men logistikbehovet som plötsligt uppstod påminde mig än en gång om att jag borde ha ett skyddande datorfodral från PAP att bära mitt silverskimrande 15-tumsäpple i. Spanade in Marias under veckan som gick. Och det var minst lika fint att ta på som att se på. Så här kommer en liten önskelistepåminnelse till mig själv. Pris? 499 kronor.
Foto: lånad från EMS Edge

When nothing goes right...

Usch, det här har varit en alldeles hopplös dag. Jag har tappat nagelacksflaskor på badrumsgolvet, jagat efter försvunna kameraprylar och haft en energi som liksom kliat och pyrt i kroppen utan jag kunnat hitta rätt ventil för den. Blä. Förmodligen beror det bara på ett kraftigt sömnunderskott efter Finlandsresan i kombination med vanlig hederlig otur, men den här söndagen hade jag kunnat snabbspola. I väntan på måndag tänker jag på Ylva Skarps textade visdomsord, som jag fotade på hennes "Kaligrafittivägg" under Formex. When nothing goes right, go left. Så får det bli. Imorgon, ny vecka!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

SIS Deli och Helinä Museo i Esbo

En annan fin restaurang/cafémiljö som hann besökas under Finlandsvistelsen var Sis Deli och Helinä Museo i Esbo. Jag måste erkänna att jag haft lite svårt för Arteks stolar i björk tidigare men efter Finlandsresan har det blivit ändring på den saken. Det här tyckte jag var riktigt snyggt! Och på ovanvåningen fanns ett inspirerande galleri med modern kost. Värt att kolla in om du har vägarna förbi Esbo.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Sushibar Helsinki

Jag och Maria lunchade på en jättefin sushibar i Helsingfors häromdagen. Där hade jag nästan kunnat flytta in. Fin konst på väggarna, öppna hyllplan, snygga lampor i olika modeller och svarta barstolar från Artek. Dessutom var maten tjusigt upplagd. Här kommer ett svep med lite inspirationsbilder. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Missionshuset till salu

Minns ni det fina missionshuset som nyligen var med i Sköna Hem? Nu ligger det ute till salu på Hemnet. Fick precis ett mail av min kontorskollega Louise med en länk till objektsbeskrivningen. Kikar du in på Skandiamäklarna kan du ta en virtuell rundtur och spana in i alla rum. Inklusive den fina uteplatsen. Någon som känner sig manad att ta över? Det kan bli ditt för 2,7 miljoner.
Foto: Patrik Hagborg // via Skandiamäklarna

På shoppingtur i Helsingfors

Helsingfors ska vara värd för projektet World Design Capital nästa år, vilket märks, inte minst när man går runt på stan. Det fullkomligen bubblar av skaparlust i varenda hörn. Vi hade ett ganska fullspäckat schema under vår vistelse så vi hann inte besöka så väldans många butiker (i alla fall långt ifrån alla på den långa lista av affärer jag hade önskat att se - men hey, det ger ju en anledning att åka tillbaka snart igen). Här en några bilder från vår shoppingtur igår och fem butikstips du inte får missa i Helsingfors.
Artek hittar du på Eteläesplanadi 18/Södra esplanaden 18 mitt i city. En härlig butik med trevlig personal och stort utbud av designklassiker. Både från Artek och Vitra. Här ser ni Jean Prouvés möblemang.

Marimekkos flaggskeppsbutikPohjoisesplanadi 31/ Norra Esplanaden 31 får man heller inte missa när man är i stan. Butiken är Marmekkos moderskepp och enligt rykten finns här också specialprodukter som "bara" säljs just här. Vi lyckades dock inte lista ut vilka.
Även Iittala Shop på Pohjoisesplanadi 25/Norra Esplanaden 25 är värd ett besök. Om inte annat för deras unika glaskonst och art works. Personalen ville inte bjuda på några fototillfällen men ett snabbt klick hann jag bränna av innan jag blev tillsagd. Visst är glasväggen av dricksglas riktigt fin?
Har man med sig den stora plånboken är Aero på Yrjönkatu 8 / Georgsgatan 8 the place to be. Men det är inget ställe där man spontanshoppar en souvernir från om man säger så. Här finns alla möbler man annars bara läser om i tidningarna. Dyrt så det gör ont, men oj så mycket vackert!
PinoFredrikinkatu 22 / Fredriksgatan 22 är en liten gulvgruva för pappersknarkare och kontorsprylslovers som mig. Här finns allt möjligt som du inte visste att du behövde. Kika in på hemsidan så hittar du fler närbilder på allt från vimplar till fina hålslagare och papperspåsar.

Helsinki Design Week - Habitare 2011

Finlands motsvarighet till Formex kallas Habitare och arrangeras samtidigt som Helsinki Design Week. Vi gjorde ett snabbt besök i montrarna men eftersom den här mässan ligger efter både Milano, Stockholm Furniture Fair och Formex i tid räknat så var det inte särskilt mycket nytt som visades i produktväg. Här är däremot en kort bildrapport från höjdpunkten. Konstantin Grcics utställning ECO Design - ett urval av ekologiska och multifunktionella produkter. Jag gillade Tapio Anttilas prisbelönta ved/tidningskorg och Ilkka Suppanens kloka toapapper. Och visst ÄR Konstantin galet lik Don Draper i Madmen?
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se / Habitare.fi

Dagens detalj: Finaste Finska frimärket

Ska du åka till Finland i höst så har du chans att lägga vantarna på det snyggaste frimärkshäftet alla kategorier. För att fira Kaj Francks 100-årsjubileum har Posti nämligen tagit fram den här kartan med hans karaktäristiska designikoner i en specialutgåva som gjorts i samarbete med formgivaren Sanna Taskinen. Så fint porto att man inte vill skiljas ifrån det. Men det löser man ju lätt med att köpa två häften, ett till vykorten och ett till sig själv - att spara for future references.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Juuren Puoti + Chef Sommelier + Antto Melasniemi

Den här Helsingforsresan har, designveckan till trots, inte enbart inneburit design- och inredningsspanande utan även ett och annat restaurangbesök och massor, massor, massor av mat. Så pass mycket att jag och Maria under gårdagkvällens vindimmor till och med diskuterade om man kanske inte skulle börja blogga lite mer om just det. För det finns ju så mycket gott. Och viktigt. Och vackert. Både att diskutera, tipsa om och att fota - i matväg. Nåväl, nu ska vi inte gå så långt men ett litet matbutikstips måste jag bjuda på i alla fall. Närodlat och rediga råvaror är i ropet här i Finland och en av matbutiksfavoriterna på det temat under vår stadsrunda häromdagen var Juuren Pouti som säljer och lagar till ekologiska produkter. Deras vildsvinssmörgås var verkligen to die for. För att uttrycka saken på bloggspråk.
World Design Capital bjöd också in oss att provsmaka en en femrättersmeny på Chef Sommelier. En prestigelös stjärnkrog som drivs av unga killar med mod att gå sin egen väg och laga mat på otraditionella råvaror som ogräs, blommor och "fulfisk" (exempelvis Brax och Gädda). Något av det godaste jag smakat på länge. Det finns bara 20 sittplatser, de har bara en sittning per kväll och det har varit fullsatt sen de öppnade restaurangen för ett år sedan så det är svårt att få bord, men väl värt ett försök.
Vi fick också chans att lära känna den Finska kändiskocken Antto Melasniemi som bjöd in oss till sin matstudio i ett gammalt fabriksområde där vi fick provsmaka maten som snart kommer att serveras på hans nya krog som öppnar i centrala Helsingfors under nästa vecka. Jag fastnade inte bara för de smarriga pizzorna utan också för Anttos förkärlek till Iittalas ljustakar Festivo. Otroligt snyggt mot träborden.
Jag och Maria fick även en förhandstitt på de nya lokalerna efter Almost Open Partyt, när Antto bjöd in oss på efterfest/golvmålarkalas på vad som kommer bli restaurang Puttes. Vi bjöds på champagne och skissvisning. Här är en snapshop av de skrynkliga papperna som Antto la upp på bardisken. Visst ser det lovande ut. Och namnet? Jo, Putte är Anttos kompis katt...
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Inslaget på webb-TV

För er som är nyfikna på morgonens TV-inslag så finns det på webben nu. Tyvärr verkar det som om man måste bo i Finland för att kunna komma åt Play-funktionen, men ni kan ju alltid testa. Två morgontrötta men glada bloggare finns att beskåda om ni klickar här, och spolar fram till cirkus 07.18. Nu ska vi skynda vidare till kvällens gala. Almost Open Party (Helsingfors roll som World Design Capital smygstartskalas med 1000 inbjudna gäster) börjar om en knapp timme så nu åker klackarna på!
inredningsblogg finland morgon TV min Morgon
Foto: skärmdump från YLE FST5

Min morgon

Tidigt imorse var det dags för TV-inspelning. Väckaren ringde knappa fem timmar efter att vi hade lagt huvudet mot kudden så det var på stappliga ben som jag och Maria på Husligheter letade oss fram till studion. Väl där blev det frukost, smink, mikrofonmontering i rask takt och vips var klockan 07.18 och vi satt i direktsändning på "Min Morgon". Ämnet för dagen var inredningsbloggande, med anledning av Helsinki Design Week. Vi lovade programledaren att få hälsa till de svenska läsarna, så säg hej till Henric! Här kommer ett turbosnabbt och hafsredigerat bildsvep medan vi svidar om och väntar in Stefan som är med i direktsändning as we speak, sedan ska vi åka till Lahtis för att besöka Designstationen.
Foto: Frida Ramstedt och Maria Soxbo

Kaffa Roastery och Moko Market & Café

Jisses vilket späckat schema vi har haft idag. Både tidsmässigt och matmässigt. Jag tror jag har ätit upp halva Helsingfors. Vi har åkt runt med Stefan som bland annat trendspanar för Allt om Mat och ätit oss igenom allt från Guide Michelin-rekommenderade finkrogar till ekologiska specialbutiker, besökt saluhallar, kafferosterier och träffat kändiskocken Antto Melasniemi som bland annat varit delaktig i de omtalade popuprestaurangerna Hel yes!. Nu är jag uppe på hotellrummet och vänder för en snabb kattdusch innan det är dags för... middag och ännu mera mat. Här kommer ett bildsvep från den inredningsmässigt coolaste lokalen för dagen. Kaffa Roastery och Moko Market & Café. En inredningsbutik/café/kafferosteri - i ett. Återfinns på Styrmansgatan. Bilder på resten av dagens aktiviteter får vänta till lite senare.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hej från Helsinki!

Klockan 4 imorse ringde min väckarklocka, och nu (en skakig flygresa med propellerplan senare) befinner jag mig på Helsingfors flygplats, i väntan på vidare transfer till Helsinki Design Week. Trots den arla uppstigningen är jag piggare än på länge. Och det beror inte bara på att dagens första kaffeinkopp serverades i Marimekkoskrud. Nej, jag är så glad för att få vara här! Imorgon är jag och Maria Soxbo inbjudna till FST5 för att prata om inredningsbloggande - i direktsänd Finsk TV! Men innan dess ska vi passa på att avnjuta stan och smaka på vad den har att erbjuda. Med mig i packningen har jag Crumpled City - Helsinki, en smart knölbar karta, som kommer vara min analoga vän de närmsta dagarna. Inköpt på Akademibokhandeln igår (tipstack till Sara). Bildrapporter kommer löpande, så håll uktik!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyanser av grått

Matta nyanser av grått kan verkligen vara så himla fint. Speciellt mot detaljer i trä och orange. Se bara på de här bilderna lånade från fotografen Jonas Ingerstedts portfolio. Otroligt fina. Inte minst Hermés-askarna, remember? Visste ni förresten att det är Jonas som har plåtat de ombloggade Norrgavelbilderna? Finns också att beskåda i hans digitala pärm. Stående ovationer. I alla fall från mig.
Foto: Jonas Ingerstedt

Workeyworkey

Jag är uppe och igång sen en dryg timme tillbaka efter att ha blivit väckt medelst mobilen av Sara som pendlar på ett tvåtimmarståg till Älmhult okristligt tidigt om morgnarna. Men gladare wake-up-call kan man knappast få. Bättre än den bästa hotellväckning. Och nu skrivs det för brinnande livet. Lite tidigare, under morgonens uppvärmningssurfande sprang jag över den här bilden i Olsson & Gerthels nya inspirationsflöde. Fotad och lappad av självaste Max Gerthel. Här skulle jag kunna sitta och skriva resten av dagen. Hm. Man kanske skulle skaffa fårskinn till Wegner-stolarna vid matbordet. Fint var det.

Uppdatering kl. 12.30
Oj, frågorna kring bordet med den udda formen blev visst en följetong i sig. Det är formgivet av Max själv, men är bara en prototyp. Bordet finns inte i produktion. Än. Någon svensk möbeltillverkare därute som känner sig manad? Efterfrågan finns ju redan, vad det verkar. Och snyggt som tusan är det.

Foto: lånad från Olsson & Gerthels nya inspirationsflöde och från bloggen de5

Precious från Georg Jensen och llse Crawford

Ni har väl inte missat att Ilse Crawfords nya serie Precious från Georg Jensen har kommit ut i butik nu. En liten ask med lock att förvara det allra käraste i. Smycken eller nycklar, du väljer. Finns bland annat i högblank koppar eller mässing, pris runt tusenlappen. Fina och spot on på höstens metalltrend.
Foto: pressbild Georg Jensen

Intervju i Allt-i-Hemmet

Jag har ju glömt att berätta om senaste numret av tidningen Allt-i-Hemmet! Där finns jag och ett gäng andra bloggare (bland annat underbaraclara) intervjuade på varsin helsida om våra personliga favoriter bland höstens nya produkter och trender. Här ser ni en glimt av mitt svar. Vill ni läsa hela så tror jag att den finns i tidningshyllan ett litet tag till, innan septembernumret dyker upp.
inredningsblogg trendenser
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Fem fina fynd - Flott uppdatering till sovrummet

När IKEA nyligen relanserade Aröd fick den här sovrumsbilden (stylad av Lotta Agaton) plötsligt nytt liv bland bloggarna. Här är fem fina budgetynd som skulle kan skapa en liknande look. Grått är flott right? En snabb uppdatering av sovrummet kanske kunde vara något att ta itu med den här veckan.
1.) Istället för tavlan Venice (2450 kronor) som Lotta Agaton hängde på väggen kanske Roy Lichtensteins Ball of Twine kan funka som budgetalternativ? Pris 870 kr + frakt. 2.) Runda glasburkar från Granit istället för blomvaser på sängbordet från 19 kr-49 kr/st, 3.) Prisvärd klädställlning - RIGGA från IKEA 129 kr 4.) Svart pall MARIUS från IKEA 39 kr funkar också som sängbord 5.) Mörkgrått bäddset i strykfri kräpp från Åhléns 179 kr och sist men inte minst - ARÖD golvlampa från IKEA 499 kr/st

Vykort från Västkusten

Här kommer ett digitalt vykort från Västkusten. Eller, en triss i naturligt orange. Vilket som. Tre ögonblicksbilder från en riktigt avkopplande helg. Salta klippor, skogens skatter och eldig ögonfröjd. Nu är det strax dags att åka hem och ladda för nästa vecka då bland annat en resa till Helsingfors och Helsinki Design Week står på agendan, liksom direktsänd TV hos FST5 på torsdag morgon. Spännande!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Leather love

Patinerat läder och slitet skinn är ju högsta mode inom inredningsbranschen just nu och en återkommande detalj på flera nya möbler som lanserats under året. Men, vad jag gillar allra mest med det är att skavda designklassiker och möbler med äkta historia också (äntligen) får flytta in i finrummet igen. För att blanda upp allt det nyvita som dominerat ett tag. Det här vardagsrummet hittade jag i ett objekt som är till salu hos Per Janssons mäkleri. Fin fåtölj! Notera också den lilla mässingsgolvlampan.
Foto: Per Jansson Fastighetsförmedling AB

Vila lördag

Jag fastnade direkt för den här bilden när jag såg den på Vårt Nya Hems webb. Artikeln heter "Zenfrid i fiskarstugan". Vilsamt vackert i all sin enkelhet med den lilla bokstapeln intill sängen. Är det månne någon som vet var lampan kommer ifrån. Inte Bestlite, väl? Hoppas att ni har en vilsam lördag!
Foto: Vårt nya hem

Packad och klar...

Nåja, i alla fall i praktisk bemärkelse. Nu lånar vi ut lägenheten till bekantas bekanta och drar ut på landet i några dagar. Jag har packat med mig min tjockaste Olle, mina svampstövlar och en laddning böcker. En av dem: Bomull - en solkig historia, är en bok som tamejsjutton alla borde läsa och reflektera kring. För all den "billiga bomull" vi konsumerar idag, både inom inredning och mode, har ju trots allt ett ganska dyrt pris - som betalas av naturen. Väldigt intressant skrivet om industrin bakom fast fashion trenden där vi konsumerar plagg med en säsong, eller än värre en kväll, som tidshorisont. Men, men - nog om politik. Nu väntar en avkopplad och urkopplad helg. Hoppas att ni får en skön en, ni med. Trevlig fredag!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Dip dye

Jag har kört fast i en måleriteknik som lämpar sig alldeles utmärkt för helg-hemma-fixar-projekt. Att doppa gamla möbler, skedar, textilier, loppisfynd, papper eller udda prylar i färg. Blir hur fint som helst. Och sen är det bara att låta torka så är det klart. Allra finast tycker jag att det blir om man inte gör batik av det utan håller skarpa kanter. Måste testast. Martha Stewart har en hel artikel om det på webben. Här kommer ett litet inspirationssvep att njuta av, medan jag åker och porträttfotas till min bildbyline i kommande nummer av GP Två Dagar. På återseende, om en stund!
Foto: lånade från Pinterest.com, Martha Stewart, IKEA Livet Hemma / Nina Broberg

Dagens detalj: Julkaos

Jag säger som Henrick. Grannarna som kikade in från balkongen på andra sidan gatan alldeles nyss trodde nog att jag hade tappat förståndet totales när de såg mig ligga under köksbordet (!) och fota julklappar. Men vad gör man inte för att få till en bra bild, sekunderna innan deadline? Ni skulle bara veta hur jag har suckat, frustat, pustat, pysslat, fotat, redigerat, fotat om och med jämna mellanrum slagit på mig själv inombords medan jag tänkt "näääeee jag fixar banne mig inte det här...". Men så har jag på något outgrundligt sätt lyckats samla mig, fått i mig en pepparkaka och hämtat energi. Och efter två veckor och sju sömnlösa nätter till slut fått iväg de där bilderna. En nanosekund senare är allt glömt och förlåtet och jag får hejda mig från att sälja in ännu ett fotojobb. Det är farligt att ha minne som en guldfisk. Och det är tur att Niklas kommer hem ikväll. Nu åker julpyntet ner på förrådet t o m. december. Basta.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Design House Stockholm + Hemtex

Alltså, det här var en newsflash jag missat mitt i mässkarusellen. Design House Stockholm ingår "hemligt" samarbete med Hemtex (!). Kollektionen lanseras lagom till jul. Pressreleasen kom ut samma dag som branschen drunknade i Formexfloden. Nedan ser du några av produkterna. Hm? Så mycket för Hemtex nya paroll och påkostade Åkestam-Holst kampanj "bara mjuka varor" och så mycket för Design House Stockholms logik? Jag menar. Vad gör det här för deras varumärke? DHS har ju inga "egna" formgivare, så varför detta. Det är ju bara de randiga textilierna och Håårds stjärnljusstakar som har igenkänningsfaktor. Resten kunde ju lika gärna vara frifräsare. Jag älskar visserligen Nina Jobs adventsljusstake, men begriper inte samarbetskonceptet. Känns som att Hemtex har mest att hämta av det här va?
hemtex design house stockholm

Dagens detalj: Färska skrivbordsfavoriter

Nej, det här är inget försök till uppifrånstilleben. Det här är ett hopplock av knappt veckogamla skrivbordsfavoriter, inköpta sedan i måndags. Jag börjar underifrån, från vänster. Senaste ELLE Decoration UK fyndad för 39 kronor på Pressbyrån. Mycket snyggt hemma-hos-reportage. Nytt anteckningsblock med vävd pärm från Bookbinders Design, nyshoppat från Magasinsgatan i Göteborg. Bästa "tankenötspocketen" It's not how good you are, its how good you want to be fick följa med hem i påse när jag handlade på Urban Outfitters i Stockholm igår. Har bara hunnit tjugo sidor men vill redan rekommendera. Finaste linjalen hittade jag på Granit tidigare idag. Liksom vita blyertspennor och snyggaste Peace-vykortet. Och så en näve lakritsrullar. Bästa uppåttjacket på vad som kommer bli en sen jobbkväll/natt.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Mäklarmani

Det är lite lustigt att se hur vissa mäklares varumärken får ett lyft när de snappas upp av bloggare som lånar bilder och sprider dem likt maskrosfrön på nätet. Först var Göteborgsbaserade Alvhem som slog igenom världen över och blev omskrivna av amerikaner som inte ens kunde stava till Linnégatan. Sen blev Stadshem bloggarnas nya gunstling innan Malmöbaserade Bo-Laget gjorde succé med sitt bildbaserade inspiraitionsarkiv. Sist ut på linan är Fantastic Frank med sina surrealistiska objektsfotograferingar, men jag är personligen inte så lättköpt där. Själva poängen med att hälla ett kilo godiständer i handfatet är ju att väcka uppmärksamhet, men jag kan undra - på vilka grunder? I vilket fall behövs nya vattenhål nu. Det börjar gå rundgång i bildsvepen. Så, kolla exempelvis in Per Jansson. Här är några godbitar.
Foto: objeksbilder lånade från Per Jansson mäkleri

Triangeldrama

Jag är såld på trianglar just nu och Finska WeekdayCarneval säljer allt från smycken och väskor till posters och tavlor med tryck och mönster som baserats på den treuddiga formen. Otroligt mycket fint. En webbshop som tål att tipsas om många gånger. Här är en färsk inspirationsbild.
Trianglar trend inredning
Foto: från WeekdayCarnevals webbshop

R.O.O.M, lunchdejt och tapetkärlek

Häromdagen var jag och lunchade på R.O.O.M med Maria som driver Husligheter. Efter en tallrik smaskigt branschskvaller och alldeles för många glas cola tog vi en svängom inne på butiken och spanade in de nya visningsrummen. Och vi fastnade båda direkt för de fina retrotapeterna! Tyvärr verkar det inte ha kommit ut några officiella pressbilder som visar rummen på R.O.O.M's hemsida ännu (och min egen kamera låg mest och flämtade i väskan efter en lång sejour på Formex) men jag hittade bilder på Midbecs webb. Kollektionen heter MissPrint. Visst är de underbara?
Foto: Midbec

Nytt från Zweed

Håkan på Zweed slutar inte att överträffa sig själv. En höstnyhet i den populära skåpkollektion som han själv har formgett är senaste tillskottet Peep, som fått sitt namn av att de asymmetriskt placerade handtagen även fungerar som titthål mot innanmätet. Skåpet finns i tre modeller och sex färger. Jag vill ha dem. Allihop. 
f
Foto: pressbild Zweed

Formex hösten 2011: Fridas favoriter

Som avslutning på årets mässrapport tänkte jag i vanlig ordning lista mina 10 personliga favoriter bland nyheterna. Ett slags tankarnas avkok efter att ha sprungit runt och vänt och vridit på allt från inredning och köksgeråd, till väskor, smycken och tvålar. Årets Formex hade flest utställare någonsin, men det kanske inte var så konstigt eftersom de verkar ha skjutit ut inbjudningskorten med hagelbössa. I år fanns allt möjligt representerat och här är mina privata favoriter däribland (utan inbördes rangordning):
Pia Wallen Formex 2011 Crux väska
Pia Wallén utökar sin kollektion med väskor och tofflor i finaste skinn. Jag kan bara föreställa mig hur fina de kommer bli med tiden. I bakgrunden skymtar också block i naturfärgade läderpärmar.
Christoph Finkels konstverk till handsnidade trävaser och skålar skulle gärna få flytta hem till mig. Just den här som syns på bild är dock redan köpt och paxad av inredaren Jimmy Schönning.
Skeppshult lanserade Excellent, en ny stekpanna med snyggt och innovativt handtag som är vridbart för att man ska kunna greppa det på olika vis. Gjutjärnspannor är ju annars ett aber att flytta på om man som jag är tre äpplen hög och svag i nyporna. Smart där!
Vi förflyttar oss raskt vidare till badrummet och konstaterar att Savon De Marseille har fått en värdig tvålkonkurrent. Ekologisk och svensk dessutom. Jag älskar konceptet, de fina förpackningarna och miljötänket. L:A Bruket från Varberg, snart på var mans handfat. Får vi hoppas.
Roligaste designsamarbetet stod Palmgrens och Beckmanseleverna för. Jag gillar anrika företag som har mod och självförtroende nog att våga låna ut sitt varumärke till unga drivkrafter.
Svenska Papp Limited är ett nystartat svenskt företag som värnar om bokbinderiet och det genuina hantverket. Vilket syns in i minsta söm. Jag som samlar på pappersprodukter föll pladask.
Gustafsbergs porslinsfabrik har återtagit produktionen av Stig Lindbergs mönster Turtur. Den plockades ur sortimentet 1975 men relanseras nu igen med start hösten 2011. Kan det bli en ny storsäljare tro?
Rosenthals serie Studio Line firar 50 år genom att ge ut en jubileumskollektion med 50-talet namnkunniga formgivare från igår till idag. Här är ett urval snyggt uppställda i målade träboxar från IKEA (som var fastklämda till en hyllkonstruktion med hjälp av enkla pappersklämmor).
Jag fastnade också för Dixies tallriksunderlägg i avtorkningsbar vinyl med subtila mönster broderade vitt-i-vitt. Och sist men inte minst verkar jag inte vara den enda som fastnade för David Qvicks lyxcykel. Så fin! Lite malplacé på en inredningsmässa kan tyckas, men tvåhjulingen har ju blivit homestylisternas favoritaccessoar så why not? Älskar styret.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Uppdatering av önskelistan: Hösthjälpredor

Det här är ju ingen modeblogg men ibland slinker några udda fåglar in i mina önskekollage. Och ni brukar ju vilja att jag ska uppdatera när jag har bockat av något, så nu är det dags för två. Idag, nästan ett helt år efter det här inlägget, slog jag till både på Decadent-väskan hos NK och en liknande klocka på Åhléns. Sara tipsade mig nämligen om Mujis fina armbandsur igår, så jag kilade ner till Å-City när jag ändå var här i Stockholm och köpte mig en med svart armband och vit urtavla. Den blev min för 475 pix. Vilket kap!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex hösten 2011: Rutigt, rustikt och låtsasvintage

Årets Formexmässa känns som en av de mer lättsummerade. Efter att ha promenerat sönder mina nya Cypresser i de kilometerlånga gångarna är de tre bestående intrycken: rutigt, rustikt och "fejkvintage". Lastpallar och korrugerad plåt var också den mest använda monterrekvisitan, alla kategorier. Antingen har svenskar Norra Europas sämsta fantasiförmåga eller också är vi bara människor och influeras av samma lika just nu. Grovhugget trä, dova färger och mycket textil, gärna lager-på-lager och av den rutiga sorten. I övrigt, intet nytt. Jag skippar att fotoredovisa montrarna och skickar ett digitalt vykort med några väl valda evidens på den största trenden istället. Rustik romantik!
Canada Goose Home personifierade årets fenomen allra bäst, och mest okonstlat. Men så lever och verkar de ju i skogshuggarmiljön alla dagar i veckan. Och lär väl inte sluta med det när hypen är över.
Även Ceannis satsade på ett liknande koncept med stapelved, djurhudar och läder men adderade också färger som senap, skogsgrönt, terracotta och orange. Liksom etnomönster. Scandinafrica!
Till och med Lisa Bengtssons ickerustika taxfamilj från Mairo fanns att beskåda mot en vägg av grovhuggen träplank. Är haklappens tillkomst månne ett resultat av de egna tvillingarna tro?
Förutom färger som rostrött och orange syntes mycket duvgrått, åskblått och smutsbeige. Liksom stickade detaljer och lapptäcken. Den här bilden från Linums monter har full pott på den bingobrickan.
Och ni kanske själva kan gissa vilken sorts matta som spås få en revival i kölvattnet av den här hantverksvurmande trenden. Jo just det, trasmattan.
HK Living är en i raden av mååånga som säljer fabrikspatinerade låtsasvintagemöbler. Notera knoppbrädan med brödspatlar - very urban farmer. Och ska man tro Lotta på Moderådet så är det just microbönder vi kommer bli. Att odla utrotningshotade grödor är nämligen det nya surdegsbrödet.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex hösten 2011: Bästa lunchtipset

Idag höll jag i en tretimmars trendföreläsning och workshop med Boråstapeter, och intervjuades sedan för två tidningar. Sen åkte jag ut till mässområdet en kortis på eftermiddagen, mest för att äta en bit mat med en viktig person. Det här är därför allt jag har att bjuda på i bildväg just nu. Inte mycket, men mer kommer när jag har tömt minneskortet från igår. Till er som ska besöka Formex i helgen är mitt bästa råd att skippa bricklunchen och lägga en extra femtiolapp på restaurang Garden istället. En lugn oas, med fantastisk kantarellrisotto. Nu ska jag lägga upp fötterna på soffan och vila fredag. Vi ses imorgon!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex hösten 2011: Entréutställningen

Årets upplaga av den stora trendutställningen, som frontas i foajen på Formex, var sammanställd av Synnöve Mork. Det var på intet sätt ett nytt uppdrag för henne, hon gjorde det här sex år i rad - för tio år sedan, så man kan nog snarare säga att det var ett kärt återseende. Inte minst för henne själv. För av rundvandringen och hennes egen beskrivning att döma verkar hon ha haft väldigt roligt. Och slutresultatet var toppen! Genomtänkt och väl utfört. Här är några glimtar från de olika rummen.

Utställningen har fått namnet Rum, Ram, Rim och Reson. Där Rum ska stå för yta, rumslighet och volym. Ram för en viss begränsning men också innehållet i en helt naturlig ram. Rim för barnen i form av visor, ramsor och humor och Reson står för förnuft och miljötänk.
Utställningsnamnen och rumsligheterna tolkades sedan med olika färgteman och material i tiden. Dels från utställarnas sortiment, dels inlånade klassiker och fina DIY-tips.
Jag fastnade bland annat för de smartsnygga hyllkonsollerna skapade med hjälp av 45*45 tumsvirke, som skymtar på bakväggen här. Kan ingen ta dem i produktion? Jag skulle köpa, på momangen.
På bilden ovan syns idén litet bättre. Som Göteborgare blev jag givetvis glad av att se keramikern Kajsa Cramer representerad i hantverksavdelningen. Hon gör så fantastiskt fina vaser i benporslin.
Om man ska välja ett modeord bland trendspanare och förståsigpåare så verkar "taktilt" vara väldigt populärt just nu. Det var dagens kanske mest nötta adjektiv, och det ord som susade i mina hörselgångar när vi gick hem. Många produktlanseringar bakgrundsförklarades just med vår önskan om att känna, ta på och beröra igen. Populära konsekvenser av det? Taktil textil och papper, såsom veckade, quiltade, stickade, och vikta ytor som känns - med handen.
Förutom allt det naturfärgade, oblekta, ulliga och ekovurmande fanns där också en del grälla färger. Bland annat neon och starkt orange. Ni vet ju vad jag tycker om den saken. I sitt rätta sammanhang och mot trärena eller svartvita kompisar så kommer den färgen verkligen till sin rätt. Som krydda, om inte annat. Och färg kommer. Liksom geometriska former. Var så säkra. Det mörka, murriga och naturkäras antites. Frågan är väl bara hur stort, eller ens om, det slår rent kommersiellt. Men som tittgodis, ja tack!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex hösten 2011: Pine and Dine

Mässrestaurangen där pressfrukosten ägde rum var en utställning i sig, genomförd av Rekostylisterna och hade ett Göteborgsfyndigt namn; Pine and Dine. Tallträd och furu dominerade och det fanns massor av tittgodis i form av stapelved, rustika kaminer, vackra köksredskap liksom detaljer i mässing, ull, läder och stickat. Det var saker att se oavsett hur man vred huvudet, till och med golvet var fint. En av de tjusigaste temporära restaurangerna i Formex historia, om jag får tillåta mig att tycka litet. Det kryllade av folk i lokalen så det var inte lätt att fånga interiören utan människor men här är några "smakprov".
Pressfrukost formex pine and dine rekostylisterna
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex hösten 2011: Pressfrukosten

Imorse tog jag Charlotte under armen och äntrade pressfrukosten med lätt morgonrufsig frisyr. Det bjöds på nyheter och nomineringarna till Formidable, en dragning om det nya designpriset "Årets Nordiska Formgivare" och inte minst en smarrig ekologisk frukost bestående av sconesmuffins, smoothies och frukt på koppar och trärena ytor. Därefter påbörjades den stora mässvandringen. Vi har knallat fötterna trötta, fotat värre än ett gäng Japaner och samlat på oss pressbilder en masse. Hela bloggmaffian (nåja, nästan) är på plats så det lär nog dyka upp rapporter både här och där på nätet. Mina bilder, som bland annat visar mer av restaurangen Pine and Dine där pressfrukosten ägde rum, kommer dröja en lite stund till. Nu ska jag rusa vidare till Moderådets föredrag. Men bildrapport kommer senare ikväll. Håll utkik!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se (jo, nu har jag vaknat och kallar mig mitt rätta namn)

Godmorgon Stockholm

Imorse slog jag upp två yrvakna mot den här utsikten. Idag öppnar nämligen Formex och det är pressfrukost om en timme, så jag befinner mig i Stockholm. Hurra! Mina ögon är visserligen rödare än nagellacket eftersom tåget blev stillastående mitt i natten, i flera timmar, så jag kom fram till hotellet strax efter två inatt.Tack SJ för den starten. Men jag ska göra mitt bästa för att förtränga att jag bara sovit knappa fyra. För idag är det mässrejs. Nu kör vi. Godmorgon Stockholm!
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Annons
Annonsera