Mera mässing

Trots att hon snäste av mig så det sjöng om det, sist jag sprang på henne, så tänkte jag ge Sköna Hems inredare Charlotte Persson lite beröm idag. Tidningen har låtit sina medarbetare tolka julen på olika teman och hon fick faktiskt till det allra bäst. Jag gillar hennes snövita vinterdröm med mässingsdetaljer, massor. Trots att jag egentligen gillar tenn, krom och silver mest, är det som om mina ögon inte kan få nog av guld och mässig numer. Men, men. Kring jul kanske man får lov att gå emot sina principer lite.

Foto: Johan Carlsson, skärmdumpar från Sköna Hems webb

Adventskalendern 2010

Imorgon vänder vi blad till december och för tredje året i rad gör jag en favorit i repris på min populära Adventskalender. Som vanligt är det en ny bloggtävling per dag fram till julafton, med chans attt lägga vantarna på riktigt fina designklassiker. Alla kan vara med. Allt som krävs är att man svarar på sponsorföretagens uppdrag i kommentarsfältet. Och man kan tävla varje dag, det minskar inte chanserna. Tvärtom. Nytt för i år är att ju fler luckor du deltar i, desto större chans har du på den sista! Det är nämligen bara de läsare som har varit med och tävlat varje dag under december som har chans att vinna lucka 24. Och det kommer vara värt besväret. Spännande va? Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren och juryns beslut kan inte överklagas. Bland sponsorerna 2010 syns b la dessa företag, men för att det ska bli en överraskning presententeras produkterna löpande under december månad fram till julafton. Och som sagt, imorgon bitti vid den här tiden kommer den första luckan. Håll utkik!

Jag reserverar mig för ev. tekniska fel som kan uppstå utom min kontroll, såsom uppdateringar i Blogg.se's system som kan göra att kommentarsfunktionen går ner tillfälligt. Då är det bara att testa igen lite senare!

Fur real

Om jag vore en modebloggare skulle jag antagligen få på pälsen nu. En burk röd målarfärg eller liknande. Och jag är faktiskt lite tudelad i det här, men den senaste tiden har jag sett så mycket fina fårskinn, djurhudar och renfällar att jag trots min rätt djurvänliga person inte kan låta bli att önska mig några tjusiga sådana till soffan och stolarna här hemma. Jag har redan grå, hårdkrulliga, gotlandsskinn men nu längtar jag efter vita. Krispigt snövita sådana. Den här bilden förföljer mig.

Foto: Remodelista

The point of no return

Tack för all input och alla goda råd rörande min beslutsångest för lamporna Beat förra veckan. Nu är det bestämt, klickat och klart. Beat får det bli. En Wide, en Fat och en Tall till att börja med. Då återstår bara att hålla tummarna för att leveranstiden inte är hiskeligt lång. För är det någonting mer förutom min ringa kroppslängd som är kort, så är det mitt tålamod. Det finns knappt, alls.

Foto: pressbilder Tom Dixon och Per Ranung

Stämplade julkort

Det är så tråkigt att köpa färdiga massproducerade julkort, men att pyssla egna och fixa unika kan ta rätt mycket tid. En enkel genväg till personliga hälsningar är att använda bokstavsstämplar. Det finns lite olika att välja på, dels hos Panduro, dels hos Granit. Hos dem man också köpa den svarta stämpelfärgen och färdigskurna kort med matchande kuvert. Vill du ha en färgad botten istället kan du välja att köpa kulörta kort och kuvert eller färgade stämpeldynor. Idén tål att varieras lite efter tycke och smak.

Foto & styling: Frida Berglund/ Louise Svensson (låna gärna bilderna, men glöm inte att länka)


Grafisk jul

Lagom till startskottet för årets julspurt tänkte jag passa på att önska er alla en riktigt fin första advent med några fler bilder från förra helgens plåtning. Jag och Göteborgsstylisten Louise har ju fotat lite egna "julkort" i år, som jag tänkte pytsa ut allt eftersom under december. Att inspirera till julpyssel på temat svartvitt kändes givet, eftersom det är en färgkombo som många verkar ha hemma just nu.

Förutom varierande paketinslagningar med svartvitt papper (från Åhléns, Lagerhaus och Granit) och sidenband i olika mönster gjorde vi även en adventsljusstake av spraymålade flaskor från Lagerhaus. De fyra söndagarna markerades med siffror utskurna i präglat papper. Svarta ljus till det blev också väldigt effektfullt, och ton i ton. De fina bokstavspärlorna som syns på paketen nedan finns att köpa på Panduros barnavdelning. Trä dem på en tråd och dekorera paket eller julkort med mottagarens namn. Håll utkik i bloggen efter fler svartvita pyssel och trixtips under den kommande veckan!

Foto & styling: Frida Berglund/ Louise Svensson (låna gärna bilderna, men glöm inte att länka)

Mitt senaste köp

Titeln till det här inlägget skulle lika gärna kunna vara "En ljusknarkares bekännelser" eller "Okynnesshopping på fredagslunchen". Jag sprang nämligen förbi NK igår, i ett helt annat ärende, och lyckades komma ut med ett stycke ljus till priset av en bättre middag på restaurang. Men jag kunde inte låta bli. Eller rättare sagt, jag kan aldrig låta bli. Ljus är min last. Och nu hade Voluspa lanserat två nya dofter. Min manliga copywriterkollega i 20-årsåldern kliade sig förundrat i huvudet när jag kom tillbaka. Hur hade jag tänkt? Tjaaa. Efter otaliga försök med "logiska argument" som föll till golvet fortare än stenblock pep jag till slut ur mig att det handlar om den sakrala känslan när man tänder ett Voluspa, som billigare ljus med syntetisk doft aldrig kan uppnå. Ähum. Nåväl. Nu ska det tjusiga ljuset stå på mitt sängbord och sprida känslan av lördagslyx medan jag lutar mig tillbaka och läser en bok.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Utanför mitt fönster

Jag måste bara visa en bild på min vy från vardagsrumsfönstret ikväll. Medan vi varit på jobbet idag har de sista delarna av innerstans julbelysning monterats upp, och tänts! En härlig utsikt. Speciellt när man har fönster från golv till tak. Blotta tanken på komplicerad montering av tingeltangel och lampor på balkongen, i tvåsiffriga minusgrader, känns ju jobbig - vilket gör det extra skönt att det här finns att njuta av på armlängds avstånd så att man slipper. Jag tackar gatukontoret för det. Nu är julen här!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Julstämning med Norrländsk touch

Jag vet inte vad det är med mig, men plötsligt längtar jag efter renskinn, mitt inne i centrala Göteborg. Det måste vara julen som gjort att jag drabbats av den Norrländska motsvarigheten till Göteborgssjukan (ni vet, de där rikitgt inbitna 031:orna som inreder med miniatyrbåtar som insynsskydd i fönstret, marina detaljer och stjärnkuddar all over the place, även inne i stan, som om de ständigt bodde i huset vid havet). Plötsligt är det jag som vill ta fjällstugan till stan. Ge mig ett renskinn, granris, kottar, patinerade bjällror och renhorn. Nu! Och se så fint BoBedre har stylat med just det, på temat modern advent. I like it a lot.

Foto: julbilder från BoBedre

Bestlites arbetslampa

Det händer inte så ofta men ibland springer man på bilder som på pricken påminner om ens eget hem. Ibland råkar det vara just det, mitt hem, när någon utländsk bloggare kanske lånat en bild och beskurit den (ingen skada skedd med det, men jag blir alltid lika dejavuförvånad). Än roligare är det däremot om man råkar på en "inredningstvilling". Lite så kändes det när jag fick syn på den här bilden, som påminner mycket om min arbetsplats. Förutom att jag har två Eames-stolar, med träben, och lite mer grejor runtomkring. I vilket fall blev jag plötsligt väldigt sugen på att köpa två Bestlite arbetslampor. Galet fina.

Foto: bildgooglade och hittade den här

Weekend i en Igloo?

November är mest mörk och kall, och den svenska vintern biter en i kinderna så fort man stiger utanför dörren. Men någon vidare snö bjuder den ju inte på, i alla fall inte om man bor i landets södra delar. Då är det inte utan att jag drömmer mig bort till knarr under skosulorna, snötyngda granar och den där bedövande tystnaden som uppstår när de första flingorna lagt sig till rätta på marken. Har man inte släktingar i norr att hälsa på för att få ta del av ovan kanske White Pods i Schweiz kan vara ett alternativ. När jag såg det här fina Igloo-hotellet i Les Cerniers, med makalös utsikt och tjusig inredning blev i alla fall jag sugen på att åka dit och smaka lite på riktigt vinter. Otroligt läckert hotell.

Foto: White Pods

Papperspyssel 2.0

Känner du dig manad att ta itu med ett julpysselprojekt men är trött på färdiga boxlösningar med tovade tomtar och piprensare? Testa en uppdaterad variant på förskolans toalettrullekonst. Lek med wellpapp eller tidningar. Det här skulle Maria Montazami gilla. Tidnings-tassels! Själv diggar jag ugglan.
Julpyssel uggla wellpapp
Foto: West Elm

Klang och jubel

Jag är på jakt efter kobjällror av den äldre sorten till årets julpynt. Jag gillar tanken på kopparfärgade pinglor. Hade jag bott i England hade jag genast beställt de här från Toast för 22£. Frågan är ju om de skeppar till Sverige och om de hinner komma fram till december. Någon som handlat av dem och vet?

Foto: Toast.co.uk

Nu kör vi!

Jag vet att det är tidigt, men med tanke på att vissa butiker började med julskyltningen redan i oktober så kan ni ju bara föreställa er hur tidigt PR-byråerna och företagen började bjuda på julinspiration och härliga bilder mot journalister och bloggare. Uff. Jag började längta efter pepparkakor redan i maj. Och nu har jag väntat länge nog. Jag kan inte hålla mig en dag till. Nu kör vi tycker jag! Härmed trycker jag på julknappen och släpper loss en ström av inspirerande bilder till alla dem som går i pyntartankar inför 1:a advent. Först ut är dessa härliga tips på blomsterarrangemang från IKEA Livet Hemma. Ljuvliga, inte sant?

Foto: IKEA Livet Hemma

Trendensers läsarundersökning 2010

Jag gjorde ju en enkät, eller en läsarundersökning, här på bloggen för en liten tid sedan. Frågeformuläret som låg ute en dryg vecka fick nästan 900 svar! Helt otroligt, vilken feedback. Jag har fått många långa och utförliga och kloka tankar, och väldigt värdefulla tips från er läsare och jag lovar att försöka förvalta det på bästa sätt. Stort tack till alla som tog sig tid att svara på de 17 frågorna. Nu har jag läst och reflekterat över vartenda svar och det var ingen lätt uppgift att utse en vinnare bland alla de kloka förslag på förbättringar som kommit in. Innan jag avslöjar vinnaren tänkte jag dela med mig av några resultat. Tänkte att det kanske kunde vara roligt att veta lite mer om vilket gäng det är som följer Trendenser.se


Till att börja med var det väldigt roligt att konstatera att en majoritet av dem som tagit sig tid att svara på enkäten är trogna läsare som hängt med i många år. Så många som 83% har följt mig i mer än två år.


Mitt andra glädjeskutt var insikten den här stapeln, som motbevisar tesen att det "bara är unga tonårstjejer" som läser bloggar. Här ligger ju snarare tyngdpunkten mellan 30 och 40 år. Logiskt, eftersom ett inredningsintresse kanske förutsätter att man också har ett eget hem att inreda.


Föga förvånande var det däremot att se fördelningen mellan killar och tjejer bland läsarna. Det här har jag ju anat länge, inte minst eftersom nästan alla mail och kommentarer kommer från tjejer. Och än har jag aldrig blivit stannad på stan av en kille som gett mig beröm om bloggen, däremot av desto fler tjejer. Men det kanske också har att göra med hur jag viktar innehållet, det kanske fattas något som skulle tilltala män. Ni killar som är återkommande besökare, speak up! Maila om du vill ha tips om något speciellt.


Jag passade också på att fråga er bloggläsare hur ni bor. Och lite överraskande var det faktiskt att så många bor i villa. Jag som själv bor i hyresrätt just nu bloggar ju mest om lägenheter, men det kanske sker en naturlig justering av den saken nu när vi är på jakt efter ett större boende.Det verkar vara en ganska bred spridning bland läsarna över landet sett, vilket jag också konstaterat via Google Analytics tidigare. Ni som läser bor relativt jämnt fördelat över Sverige, sett till antal invånare i de olika delarna av landet. Stor- och studentstäderna är dock något överrepresenterade.


Det här var en intressant iakttagelse, även om det inte var en obligatorisk fråga vilket gör att den kanske inte är helt representativ. Antingen läser man väldigt få, eller väldigt många bloggar. Men det stora flertalet verkar inte följa fler än fem inredningsbloggar. Mycket intressant. Vad beror det på tro? Någon teori?


Det här var också glädjande nyheter. I de öppna kommentarsfälten var det många som spann vidare på den här frågan och bad om månadssummeringar och årsrapporter i lite mer utförligt format. I mån av tid ska jag försöka lösa det på något vis. Kanske är det rent av en bloggläsare därute som känner till en bra lösning för att skicka ut nyhetsmail. Jag tar tacksamt emot tips!


Nu har jag inga planer på att säga upp mig från jobbet på F&B, men om man ska tro er som svarade på den här frågan skulle jag kunna försörja mig som tidningsmakare. Det tar jag som ett gott betyg. I alla fall om svaret är representativt för de drygt 34 000 läsare jag hade, bara i förra veckan.

Övrigt
Några av frågefälten var ju öppna frågor där man kunde skriva hur mycket eller hur lite man ville. Det är omöjligt att redogöra för alla 878 svarande men här är ett sammandrag av de mest återkommande kommentarerna. Jag har fått många önskemål om mer prisvärda produkter, för att balansera upp den dyra smaken. Det tar jag till mig. Liksom den stora majoritet av läsare som önskade fler egenfotade bilder och mer modernt pyssel eller hemmafix. Det kommer jag i möjligaste mån, att försöka råda bot på, med start redan i december. Jag har också fått in en hel del kloka synpunkter och tips kring bloggformen och layouten. En översyn är på gång!  Jag lovar. Det var också några som påpekade att det är dags att byta profilbild. Jag vet. Den som ligger uppe nu är en gammal krönikebild från Market, som hängt med sedan 2007. Så det är hög tid att byta, och jag har faktiskt bokat tid med en fotograf. Ska bara hinna till frissan och kamma mig också. Återigen, stort stort tack för all feedback!

Och vinnaren då?
Om ni bara visste hur mycket jag grunnat på den här frågan. Jag har ju fått in så fantastiskt många bra och kloka svar att jag skulle vilja ge en lampa till var och en av er. Men, en vinnare måste ju utses och där kommer nästa problematik in. En av de svarande var nämligen bloggveteranen Ebba Von Sydow som kom med väldigt många värdefulla tips som jag kommer att tänka på och inte minst använda inom kort. Exakt vad låter jag stanna mellan mig och Ebba, men hennes kloka blogginsikter gör att jag ser förbi hennes kändisstatus och ger henne en chans att vinna en bloggtävling, precis som alla andra. Så, grattis Ebba!

Ni som inte vann kan trösta er med att årets julkalender kommer att bli maxad. Så många bra och exklusiva sponsorer har jag aldrig haft, någonsin! Lycka till i december!


Snart, snart är det jul...

Nu gör november sista rycket. På söndag är det ju första advent och lagom tills dess hoppas jag hinna ha alla bilderna från gårdagens fotografering redigerade och klara. Just nu är jag dock superstressad och på väg till jobbet. Slänger upp två snabba exempelbilder för att visa något av det som gjordes under söndagens kreativa kalas i Kvarnbyn. När vi stängde ner för kvällen konstaterade både jag och Louise att om det finns något som heter kreativ baksmälla så hade vi smakat på det. Vi brände av flera teman á 6-8 bilder på allt från julklappsinslagningar till adventsljusstakar, julkort och dekorationer. Här är två från det svartvita temat. Råkade dra ut lite för mycket färg i redigeringen igår kväll men när ni får se slutresultatet om en vecka hoppas jag att fingrarna inte är stelfrusna, så då lovar jag att göra ett bättre jobb. Ha en fin måndag!

Foto & styling: Frida Berglund och Louise Svensson

Sakta men säkert....

Sådärja, då har vi lyckats knäppa av alla bildidéer på det första temat. Nu är det dags att gå vidare till nästa. Medan Louise pysslar ihop en idé med knappar, passar jag på att ta lite behind the scenes bilder och testa ljus. Ni anar kanske temat nummer två. Jag är "svart-vit-sjuk" även juletid i år. De färdiga bilderna får ni se nästa vecka, men här är en liten hint om vad som komma skall. Så att ni får vara med lite i processen. Det är ju otroligt mycket mer jobb bakom varje bild än man antaligen anar som läsare eller betraktare.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Work in progress

Nu är vi på plats i Kvarnbyn och har baxat in alla påsar, prylar och kameragrejor. Vi är inte på långa vägar klara att börja plåta ännu, allt ligger lite huller om buller, men det är rätt fint ändå. Så jag tog några snabba bilder medan Louise sprayade rekvisita och målade i ett hörn av lokalen. Här ser ni en hint om vad som komma skall. Nu blir det tyst ett tag, så att vi kan fokusera på plåtandet. På återseende senare idag!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Rekardag

Nästa vecka är det första advent och därefter stormar december in med full kraft. I år tänkte jag försöka fota egna jul-inspirations-bilder till bloggen, istället för att bara låna andras. Men det är ju inte världslätt att rodda ihop egna plåtningar när man jobbar heltid med annat och bara har helger och kvällar att tillgå. Och det är ju rätt trist att jobba helt ensam också. Så för att maxa resultat och rolighetsgrad i det hela har jag slagit mina påsar ihop med den nya Göteborgsstylisten Louise Svensson. Vi har spånat idéer tillsammans i flera veckor och ska plåta av allt imorgon. Förarbetet har varit riktigt kul men idag var det hög tid att skrida till verket med en gemensam rekning. Efter att ha sprungit gatlopp som två gaseller i Göteborgs innerstad och köpt på oss pysselprylar en masse är jag helt matt i kroppen. Gisses vad svettigt, men roligt, det var. Här är en ögonblicksbild på en av de många korgar som plockades ihop från Panduro. Puh! Imorgon ska det plåtas, så nu måste jag vila och koppla bort. Ikväll ska jag och N gå på premiären av Don Carlos på Göteborgsoperan medan jag laddar kamerabatterierna, och mig själv. Sen kör vi!
Frida och Louise rekar fotoprojekt styling julen 2010 trender
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Klickat och klart, nästan.

Jag har letat en lampa att ha ovanför köksbordet i (vad som i alla fall känns som) en längre evighet. Men nu tror jag att jag hittat det jag söker. Eller de, ska jag väl snarare säga. För det blir nog inte en utan flera. Beslutet är i stort sett klickat och klart. Beställningen ligger i varukorgen och skvalpar. Men innan jag klickar "köp" tänkte jag ta mod till mig och fråga er. Vad tror ni. Frakt eller slakt? Det är Tom Dixons lamsperie Beat, som finns i olika modeller. Tall, Wide, Fat och Stout. Tillverkade av handknackad mässing som fått en vacker mörk och matt patina utvändigt. Därför är de svarta när man ser dem från sidan, men varmt guldgula när man tittar upp på dem, underifrån. Vilket ju är ett rätt viktigt perspektiv om man ska ha dem ovanför ett köksbord. Jag tänkte mig en klase om 3-5. Fast i lite olika höjder. Men jag sågade ju Blondinbellas smak i förra veckan, så nu bjuder jag upp till dans för er som vill kontra. Vad tycker ni?

Foto: pressbilder Tom Dixon

Kreativ bonanza

Det har varit en galen vecka, med dåligt bloggande som följd. Förlåt för det. Ibland räcker inte tiden till för allt och då gäller det att prioritera. I torsdags hade jag en föreläsning för She Creatives som krävde en del förberedelser och resten av mina lediga kvällar har gått åt till att planera ett roligt fotoprojekt som jag ska göra tillsammans med "Guts" i helgen. Men, mer om det senare. Sprang nyss på den här bilden från Roland Emmerichs hemmakontor. Det måste ju vara ängsliga kreatörers drömrum. För ibland månar vi ju om våra idéer som om de vore ömtåliga små barn. Men istället för att låsa in dem mellan vadderade väggar vore det ju toppen med skrivtåliga dito. Som en slags håv för alla kreativa tankar som dyker upp när det kör ihop sig. För säg mig, varför tänker man som bäst och som mest när man har som minst tid?

Foto: NY Times


Clown nose

Den slovakiske formgivaren Tomas Kral har gjort de här fina burkarna, som inspirerats av den klassiska röda och avtagbara clownnäsan. Fast som en kork, i kork. Otroligt fina saker. Och att ingen tänk på det förut? Det var ju ett smart sätt att försluta en burk eller behållare. Inte sant?

Foto: Tomas Krals pressbilder via NordCopenhagen

Dansk keramik

Danska Wauw Design gör makalöst vacker keramik och jag får ett nästintill sjukligt köpsug när jag klickar runt bland deras bilder. Speciellt när jag ser deras julstylade dukning, i ett grafiskt svartvitt manér. Jag vet. Den här svart-vitt-vitt-grejen börjar bli en parodi på sig själv. Men jag kan inte hjälpa det. Snyggt är det.

Foto: pressbilder WAUW design

Paristips, någon?

I mitten av december, när snön har yrt in och klätt Paris i vinterskrud och julmarknaderna doftar av nyrostade kastanjer. När tusentals glittrande och ljustyngda träd fyller innerstan och trapporna upp till Sacré Cœur har blivit glashala. Ja, då precis då är det vi som packar upp väskorna på vårt hotellrum för en långweekend i Paris. Nu är både flygbiljetterna och boendet bokat. Vi ska husera alldeles intill Champs Elysée. Lycka! Har du bra Paristips är jag all ears. Nya butiker, gallerier eller roliga sevärdheter utöver dem man kan läsa om i guidböckerna. Lägg bara ett mail eller en kommentar. Det uppskattas, massor.

Foto: Istockphoto.com

Jag och tavlor

Det är något otursförföljt med mig och tavlor. Det här motivet som jag visade för någon vecka sedan sålde tydligen slut när jag visade det på bloggen, så när jag själv skulle klicka hem tavlan häromdagen fanns den inte kvar i lager. Snyft. Som tur var hittade jag en liknande här. Dock 200 kronor dyrare. Note to self: blogga inte om saker du inte själv hunnit köpa först. Imorse såg jag därrmot ett foto i en träram på Mias blogg och blev förtjust. Jag kanske skulle komplettera Wegner-stolarna i såpad ek med något träigt på väggen för att mjuka upp. Tål att tänkas på. Och alla träramar kan väl inte sälja slut på en kvart.

Foto: Mia Linnman

Office Supplies Galore

Det är något pedantiskt ordningssamt över de här bilderna. Men den lille skrivbordspolisen i mig skriker efter räta linjer och jämna summor just nu. Så jag ryser av välbehag när jag ser bilderna från bloggen Design Torontos skrivbord. Kittat till tänderna med fina och praktiska små ting. Ge mig. Alles.

Foto: Kitka Design Toronto

In my mind

Jag vet inte om det beror på kvällsmörkret i november, eller den tjocka ullfilten som lägger sig över himlen även dagtid såhär års, men jag dras till mullvadsfärgat just nu. Kurar in mig i stickade plagg, trängtar efter jordtoner och känner trygghet i den grå vardagen medelst svart, gråsvart, grått och möjligen offwhite. Hittade den här fina via Fffound. En bild som sammanfattar veckans färgskala med perfektion.

Foto: Convoy via Fffound

Randigt och rutigt?

Varför ska anteckningsblocksblad alltid vara randiga eller rutiga? Den frågan ställde sig någon och bestämde sig för att skapa nytt, tvärtemot vad traditionen bjuder. Resultatet blev de här fint mönstrade blocken som går under namnet Inspiration Pads. Finns att köpa på TM Shop. Pris 12 euro styck, inom Europa. Kanske något att revoltera med, mot den grå vardagen, en helt vanlig måndag som denna.
designade anteckningsblock andra rader
Foto: TM Shop via 50-danska-kvadrat

Mera maskulint

Jag får då och då mail från killar som ber om tips på "manlig inredning" till sin lägenhet. Jag gillar inte riktigt att sätta könsdefinierande etiketter på saker, men jag misstänker att de här inredningsintresserade männen är rädda för att deras hem ska upplevas allt för feminina så här kommer en bildkavalkad på interiörer som skulle kunna tolkas som det motsatta: Svarta myranstolar, ett superelipsbord, en Tivoli-radio i köket, en snygg Gin-flaska från Hendricks på bordet liksom två skålar med lock från Tonfisk Design. Ett gäng bestick i konservburkar där etiketten tagits bort med hjälp av ett varmt vattenbad, några snygga kokböcker till köket, Timo Sarpanevas gryta med trähandtag på spisen, ett svart skrivbord från Design House Stockholm med Bestlites skrivbordslampa, inramade foton och en trave designböcker på det, sängkläder av egyptisk bomull i vitt, grått och jordbrunt, snygga sänglampor och slutligen klocksamlingen på display här på ett träfat från loppis. Enkelt, sammanhållet och genomtänkt. Och kanske mer maskulint.

Foto: blandade bilder från Deko 2009

På tal om orientmattans återkomst

För en tid sedan bloggade jag om den nya vurmen för orientmattor i moderna inredningar och den eklektiska stilen som krockar skandinavisk stramhet med exotiska mönster. Och häromdagen visade jag ett gäng plädar med ett mönstertema från indianer, som numera finns på min personliga önskelista. När jag sprang på Marjon Hoons inspirerande portfolio fastnade jag för den här bilden, som jag sett förr men som jag är osäker på om jag länkat till. Så här kommer den. Ett lapptäcke av kelim och antika mattor, som stilkrock mot en i övrigt minimalistisk och stram inredning. Häftigt både från ovan och från sidan.

Foto: Marjon Hoon

Orrefors by Karl Lagerfeld

Inredningsbranschens flirtande med modevärlden tar nu ännu ett kliv närmare altaret i och med samarbetet mellan Karl Lagerfeld och svenska glasbruket Orrefors. I veckan gick det ut en pressrelease om den kommande kollektionen som ska lanseras våren 2011 under namnet "Orrefors by Karl Lagerfeld" och jag vill ju inte missa att informera dem som inte hunnit ta del av detta branschskvaller deluxe. Visst låter det som en spännande korsning. Jag är mycket nyfiken. Hoppas Karl skapar rejält med rock'n roll i Småland.

Foto: eget montage av bilder från pressreleasen, Orrefors samt Karl Lagerfeldt från Google

Fira Fars Dag

Glöm inte att fira Fars Dag idag, kanske med en lyxig fika på sängen. En bra bok och en god söndagsfrukost är det nog många som uppskattar. Oavsett om de är pappor eller ej. Missa inte att Livet Hemma har en stor frukostdukningstävling där du har chans att vinna Staffan Begntssons nya IKEA-bok. Tävlingen pågår till och med 19/11. Lycka till. Och stort grattis till alla pappor därute! Särskilt min egen!

Foto: IKEA Livet Hemma

Nej, nej, nej Blondinbella

Läser i Blondinbellas blogg att hon nyligen separerat och därför köpt en ny lägenhet som ska inredas. Häromdagen var Bella ute på stan och shoppade upp sig på en matta från Missoni (bra där) men när jag läser om hennes övriga inredningsvision får jag plötsligt stressryck i ögat: "...ett vardagsrum med vitt golv, nougatfärgad soffa och ett stort rustikt bord med genomskinliga stolar och en BIG kristallkrona i taket." Nej, nej, nej. Om jag var i din situation skulle jag tänka långsiktigt och investera pengarna i några skandinaviska designklassiker istället. Vardagsrummet på det här omslaget från Elle Decoration UK Edtion september issue 2010 känns mer passande för en modemedveten 20-åring. Smart, snyggt och dessutom värt lika mycket om inte mer imorgon. Omslaget hade också en bra rubrik. New start!

Möblerna på bild: Isamus Noguchi table för Vitra i svart, CH07-fåtölj av Wegner, en Svanenfåtölj i cognacsfärgat skinn, soffa från Eilersen, retrovas i keramik, pläd och kuddar från b la Missoni och designböcker i en trave på bordet samt en svart läslampa i golvmodell från Arne Jacobsen. Allt det här skulle också vara snyggt mot Bellas inköpta Missoni-matta, i ditt vita vardagsrum. Mixa det med modern fotokonst från Helmut Newton, Søren Solkær Starbird eller varför inte Camilla Åkrans?

Malene Birgers bok Life & Work

Jag lovade ju att återkoppa med en mer utförlig bedömning av Malene Birgers bok Life & Work när jag hade hunnit bläddra lite mer i den, så here it goes ett stycke recension. I miniformat. Jag hittar nämligen inga bra pressbilder på nätet och vet inte hur många faksimiler jag vågar bjuda på i egen regi. Så kort sagt är det hennes jobbdel jag är mest fascinerad av och några av de uppslagen finns fotade nedan. Vi delar ju inte riktigt samma smak för inredning, så de kapitel som behandlar hennes boendeformer och sommarhus är de minst inspirerande för mig. Det jag fastnade mest för är hennes intresse för konst och de dokumentära bilderna av hennes modeskapande och hennes eget målande. Hon är nämligen en väldigt duktig tavelmakare i egen regi och jag skulle gärna ha ett av hennes alster på väggen här hemma.
Malene Birgers bok Life & Work
Foto: Frida Berglund, bilder av uppslag från Malene Birgers bok Life & Work

Nytt från Lovisa Burfitt

Min kollega Eva tipsade mig precis om att Lovisa Burfitt släppt en ny skoillustration. Tomorrows Parties, pris 850 kr. En ny vill-ha-pryl att sätta upp på inköpslistan med andra ord. Inser att det är rena självmordet att tipsa er om det, innan jag hunnit beställa själv, med tanke på att det förra motivet sålde slut innan jag själv hann "klicka hem" ett exemplar. Så, mot mitt bättre kommer här ett länktips. Bara för er skull.

Foto: Wonderwall, Lovisa Burfitt

Stiliga stilleben

Det är ju dumt att låta ytor ovanpå byråer, sideboards och skåp stå orörda, eller husera en hög slarvigt hopslängda, saker - om alternativet är att arrangera ett så här stiligt stilleben. Inte sant? De här inspirerande bilderna är signerade Lotta Agaton. En skön mix av nytt och nött, monokromt och färgmatchat. Att samla på keramik i en sammanhållen färgskala kanske får bli nästa hemmaprojekt?

Foton: från Lotta Agatons portfolio

På önskelistan: en pläd från Pendelton

Jag vet inte hur pålästa ni är när det kommer till just plädar men en rolls royce som är värd att nämna i sammanhanget är amerikanska Pendleton Woolen Mills, för sin fantastiska kvalitet. Deras väveri har funnits i över 100 år och gjort företaget vida känt för sina karaktäristiska plädar som inspirerats av den nordamerikanska indiankulturen. Och det är något med den här mönsterbilden. Känns som en trend på uppgång, precis som Kelim-mattorna. Här är fyra skatter som var och en gärna skulle få ligga lite nonchalant välkomnande i min soffa. Finns att köpa på Länna möbler från 3600 kr.

Foto: pressbilder från Pendelton och Länna Möbler

Detaljfokus

Den danska fotografen Pernille Kaalund är en del av kollektivet HeyHome, och fotar ofta artiklar BoBedre och BoligLiv. Här är två foton jag fastnade för när jag surfade i hennes bildflöde. Detaljfokus deluxe. Och ett nytt användningsområde för den gamla retrodrinkvagnen. Jag har länge letat en liknande träask med glaslock i antikaffärer och på loppis. Ser du en någonstans så vet du att jag är spekulant.

Foto: Pernille Kaalund

Random inspiration

Måste tipsa om bildbloggen The Life Of Polarn Per som jag fick korn på via Residence senaste nummer. Otroligt inspirerande bildkavalkader. Och en blandad kompott av inredning och mode. Extra glad blev jag när jag såg att han postat dessa foton, som kommer från en kampanj jag jobbat med. Kul.
Polarn per blogg
Foton: skärmdumpar av blandade bilder från Polarn Per

Iris hantverk

Jag fick en fråga om borsten som skymtar i den här bilden, med en undran om var den kan köpas. Den kommer från Iris Hantverk och Cosas och är köpt för flera år sedan. Iris hantverk är ett kollektiv för människor med informationshandikapp. Genom dem har synskadade i över hundra år tillverkat borstar enligt gammal svensk hantverkstradition och än idag dras varje borste för hand och man använder nästan enbart naturmaterial. Dessutom har de produktbilder värdiga en egen utställning. Vackert.
Iris hantverk
Fotograf: Carl Bengtsson

Bestlite fyller 80 år 2010

En designikon fyller stadiga 80 år i år. Lampan Bestlite härstammar från den omvälvande designrörelsen som ägde rum mellan åren 1919 och 1933, som vi idag kallar Bauhaus. Stilen hämtade mycket inspiration från den tidiga industridesignen med funktionalitet och enkelhet som ledord. Bestlite är inget undantag. Den designades redan 1930 av den engelske designern Robert Dudley Bes och fick status som en nationell ikon då Winston Churchill hade en sådan stående på sitt skrivbord i skyddsrummet Whitehall, under andra världskriget. Bestlite-lampan finns numera som bordslampa, golvlampa, vägglampa samt pendel och går att få i färgerna svart, vit och off-white. Och i år blir det 80 ljus på tårtan.
Bestlite bauhaus
Foto: Geoffrey Harris

Eldstad från två håll

En bloggläsare hörde av sig och önskade tips på moderna eldstäder eftersom hon håller på att bygga hus och är i färd med att välja lösning för detta. Hon nämde också att hon inte gillade de vanliga kaminerna och sökte inspiration på nytänk. Jag bad att få fundera och återkomma. Och nu gör jag det. Hittade den här smarta lösningen med eldstad från två håll hos Norm Architechts. Kanske kan det inspirera fler?

Foto: Norm Architechts

Två tips till köket

På temat "design on a budget" kommer här två tips på fina köksdekorationer som både är praktiska och ser bra ut att ha framme på köksbänken. Kolla in de här detaljerna från ett kök, fotat av finska Kristiina Kurronen. IKEA PS salt och pepparkvarn SPRAKA för 299 kr och en kryddplantering i Design House Stockholms mönstrade muggar Bono. Hur snygg kombo som helst. Enkelt och rätt billigt att fixa själv.
Budgettips till köket
Foto: Kristiina Kurronen / Deko


Finsk elegans

Med risk för att få pisk av mina smak-antagonister postar jag ännu ett inlägg som kan kategoriseras under temat "svart-vitt-grått-och-lite-trä-på-det". Den här gången från finska Deko, med en bildserie plåtad av Morten Holtum. Tipstack till Designstudio 210. För mig som är nyss hemkommen från Norrland känns detta extra inspirerande, och nära. Både interiör och exteriört. Hela bildserien hittar du här.
Finskt hem design
Foto: Morten Holtum, Sameli Rantanen

Posterkärlek

Bloggvärlden är förtjust i posters just nu, det är ju fattat. Efter succén med "Keep Calm" verkar citatplanscher vara på inredningsbranschens motsvarighet till modebloggarnas it-väska. Alla ska ha en. Therese Sennerholt har vunnit många svenska hjärtan, med all rätt, och på de utländska bloggarna verkar det här motivet ha blivit nästa gullegris. Och visst är det snyggt. Bildtack till Solid Frog!
You can rarely see what is right in front of you
Foto: Mia Linnman

Dwell baby

I helgen är jag uppe i Umeå och hälsar på min familj och min lillasyster, som nyss fått barn med sin sambo. Jag är ju numera moster till en liten fyramånaders flicka. Hur mysigt som helst. Vi ska alldeles strax bege oss iväg på babysim allihopa, men innan jag hoppar in i bilen för att ta mig till badhuset tänkte jag bara passa på att tipsa om Dwell Baby's fina plädar, sängar och bäddset. De säljs bland annat på Minishop i Göteborg, men finns garanterat på fler välsorterade barnbutiker i landet. Otroligt fina motiv och mönster, utan att bli för mycket. Och bilderna på deras sajt är ju så söta att man nästan dör.

Note DS Lab

Inredningsarkitekterna Note Design Studio, som jag skrev om i det förra inlägget om Foam, gör faktiskt inte bara extrema interiörer. De gör rätt fin produktformgivning också, under namnet Duesphere Family/Note Design Lab. De här söta små lamporna till exempel. Hur söta som helst. Jag skulle vilja ha ett helt knippe på fönsterbänken i sovrummet. Undrar just om de går att köpa någonstans. Någon som vet?

Foto: Mathias Nero, pressbilder från Note Design Lab

Fahrmans Foam

Jag vet inte hur många av er som har läst Sofie Fahrmans bok "Elsas Mode" men själv kunde jag inte låta bli när den kom ut. Även om det inte är den mest intellektuellt utmanande genren så har jag alltid varit svag för chic lit och när det skrevs en svensk, som utspelade sig i bloggvärlden, kunde jag inte stå emot. Oavsett om ni läst den eller inte, så vet ni väl hur det är med böcker. Man fantiserar ihop sin egen bild av huvudpersonen och miljöerna. Så även denna gång. Därför blev jag, som inte bor i Stockholm och hänger på caféer, lite förvånad när jag fick se bilderna av Foam, där huvudpersonen jobbar. Det såg inte alls ut som jag hade föreställt mig. Mycket mer färg och... rosa. Fast å andra sidan är det väl rakt på målgruppen då. Känns inte direkt som om interiörerna är gjorda för att locka fotbollshuliganer och färgblinda. Bakom inredningen står Note Design och de vackra glaslamporna är specialtillverkade av Kosta Boda.
Fahrman Foam Elsas mode
Foto: Stefano Barozzi, Note Design

Mitt senaste köp

Jag shoppar inte så ofta, även om man säkert kan tro det eftersom jag bloggar om nya saker varje dag. Men faktum är att ju mer jag ser, desto mindre vill jag ha. Eller snarare, desto svårare blir det att välja bland allt. Det här är i alla fall ett, väldigt noga utvalt, inköp som jag har gjort sista månaden. En Milk lamp, designad av danska Norm Architects. Och jag gillar den mycket. När jag öppnade förpackningen insåg jag att lampan har dimmer, det hade jag helt missat i produktbeskrivningen. Men det är ju en klar bonus såhär års. Nu står den i köksfönstret och pryder sin plats, medan den lyser upp i höstmörkret. Gott så.

Foto: Norm Architects

IKEA Maskros - en blivande designklassiker

Jag får ofta frågor om budgettips och design för en liten plånbok. Jag ska bli bättre på det. En produkt som jag vet att jag har nämnt tidigare, men som tål att upprepas är IKEA PS Maskros-lampan aom har potential att bli en långsiktig klassiker. Se bara på de här bilderna. Om man inte visste att den kom från det stora möbelvaruhuset med en prislapp på 799 kr skulle man lätt kunna tro att den var lika dyr som möblemanget i övrigt. Bara Wegner-stolarna som står där under går ju loss på 50 000 kr. Snygg kombo!
IKEA PS MASKROS LAMPA ÖVER MATBORD
Foto: The Fredensborg House

Munio

Jag är otroligt förtjust i danska Munios vackra skålar i mörkt trä och gillar tanken på att de tillverkas med hänsyn till miljöln vilket inte andra liknande retroprodukter i teak har gjort. Varumärket Munio växer och tas in i allt fler butiker i Danmark. Jag önskar att de fanns på fler ställen i Sverige. Har du vägarna förbi Köpenhamn kan du kolla in dem på Illums annars går det att beställa på nätet via webbshopen.
Munio
Foto: skärmdumpar från Munio

Grönt är skönt

Jag har en oförklarig förkärlek till buteljgrönt. Och har så haft sedan jag såg den gröna Hortuskrukan i glas för första gången. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det är något med den kulören som får mitt hjärta att klappa extra hårt. Dessutom passar den ju rätt bra ihop med vitt, svart och lite trä. Om jag nu ska raljera lite över min egen snäva smakpreferens. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade Annas sköna bildkavalkad på temat grönt idag. Några favoriter ser du nedan, och ännu fler hittar du hos henne. Kul att det är fler än jag som inte tycker att grönt bara är en vår- och sommarfärg.

Foto: Convey, Sköna Hem och Marie Claire Maison, Ffound

Sveriges bästa inredningsbutiker 2010*

Nu har det blivit dags att redovisa vinnarna i läsarutmaningen "Sveriges bästa inredningsbutik 2010". I somras fick ju alla bloggläsare chans att lämna in tips på sina favoritbutiker runt om i landet, och gissa om det rasslade till i kommentarsfältet*. Det har tagit lite tid att utse vinnarna, inte minst för att det varit så svårt att välja bland de många bra som nominerades, men nu är juryn enig och vinnarna korade. Och att döma av resultatet kanske ni förstår vilka årets viktigaste kriterier varit: bredd, djup och inspiration, till många. Nästa år får vi lägga till en helt egen kategori som premierar duktiga och lokala nischbutiker. Stort grattis till Sofia [2010-05-25] som vinner ett fint bäddset från af Swedala för bästa motivering!

Bästa webbshop: Länna Möbler
"Länna Möbler slår ett slag för alla dem som bor långt från storstädernas välsorterade inredningsbutiker. Tack vare fri frakt, och ett brett sortiment, är kända designklassiker aldrig mer än ett fingerklick bort. Oavsett var i landet man bor. En enkel och tydlig layout, säker betalning, många fraktalternativ och triple A-rating gör Länna Möbler till en solklar favorit för inredningsintresserade från hela Sverige."

Hedersomnämnanden går till:
Danskdesign och Svenskt Tenn


Bästa butik: R.O.O.M [PUB plan 3, Hötorget, Stockholm]
"Många var de bloggläsare på Trendenser.se som jublade när konkursade R.O.O.M fick nya ägare och slog upp sina portar igen, mitt i centrala Stockholm. På PUB's översta våning uppstod plötsligt ett lättillgängligt vattenhål för såväl lunchflanerande storstadsbor som utländska turister och tillfälliga besökare i stan. R.O.O.M har gått rakt mot strömmen med nyetableringar utanför citykärnan och bjuder frikostigt på inspiration och inredningslust utöver det vanliga, mitt i storstadspulsen. Tack vare R.O.O.M's trendkänsliga och inspirerande miljöer, det handplockade sortimentet och en butiksyta som skiftar uttryck flera gånger om året kan Sveriges huvudstad nu stoltsera med en av landets absolut bästa inredningsbutiker."

Hedersomnämnanden går till:
Grandma's (Göteborg) och Olsson Gerthel (Malmö)

Greige inspiration

Jag köpte Elle Decoration UK i helgen, och blev kär i omslaget. Jag är nog lite av en tidningsknarkare och det här numret var ett av de bättre, på länge. Huvudtemat "Greige" [grått + beige] känns högaktuellt. Bilderna är plåtade av Kasia Gatowska och i hennes portfolio finns massor med inspiration att hämta. Extra förtjust blev jag i sänggaveln, från ett annat reportage, som ändå passar i temat. Tjusig, inte sant?

Foto: Elle Decoration UK av Kasia Gatowska

Bassam Fellows

Jag lider av en svårbotad hang up på BassamFellows Tractor Stool (2001). Ingen nyhet, jag vet, men den är så otroligt fin. Formen är inspirerad av en traktorstol som hamnat av vägen i Schweiz. Tillverkad i FSC-/SFI-certifierad Amerikansk valnöt. Och träet blir bara vackrare när det slits med åren... Jag. Vill. Ha.

Foto: DWR

Nyheter från ByLassen

Kommer ni håg när jag bloggade om detta tidigare i våras, och rapporterade om kommande nyhet från ByLassen. Kubus-ljusstakens nya syskon. Så här ser de ut. Nu finns fina pressbilder att tillgå på nätet och sortimentet har nått butik. Hittade precis dessa hos Urban Living. Serien heter The Line, pris från 885 kr. Finns i både svart och vitt. Jag har ju Kubus-fyran här hemma. Man kanske skulle komplettera?
Kubus nyheter
Foto: pressbild Urban Living/ByLassen

Alice Rosignolis klädhängare

Italienska formgivartalangen Alice Rosignoli har gjort ett installationsprojekt av 20 klädhängare i knippe. En rätt rolig idé, för fina plagg, som tål att göras på egen hand. Allt som behövs är 20 galgar från IKEA och ett par meter snygg sladd, med en stabil knut, så är projektet klart. Annars kan man köpa för produktion på begäran. Tänk att något så enkelt kan bli så fint. Och det här är ju också ett ännu bättre sätt att leva efter Carries modedevis. "I like my money right where I can see it: hanging in my closet..." Fast utanför.
http://alicerosignoli.it/20-hangers-wardrobe/
Foto: Alice Rosignoli [via Yellowtrace]

Canvas Homestore

Vissa webbshopar har ett så fint upplägg att de nästan blir som inredningstidningar. Man stannar länge, klickar runt och inspireras till saker man inte visste att man behövde. Lite som när man hittar en riktigt fin butik på stan, fastnar längre än planerat och kommer ut med stora kassar. Jag gillar det. När även webbshopar tänker på "butiksupplevelsen", och inte enbart renodlad produktredovisning. Jag tror det är dessa som kommer att ta e-handeln ett steg längre. Canvas Homestore är en av mina nya favoriter i den kategorin. Otroligt fint komponerade bilder. Tyvärr kostar det ju en slant att skeppa saker över Atlanten, men inspirationen är ju gratis. Även för Skandinaviska butiker, menar jag. Host, host och hint, hint.

Foto: Canvas Homestore

Annons
Annonsera