Nyheter från Svenskt Tenn

I sommar lanseras tre textila nyheter från Svenskt Tenn. Och som så ofta när en klassiker lanserar nya klassiker handlar det om justerade färgställningar på tidigare mönster, men då och då skräller man till med helt nya diton. I år är det Aramal av Josef Frank som kommer i en ny blå färg och Elefant av Estrid Ericson som kommer i turkos. Formgivaren Maya Kesslers vågrandiga mönster Creek är den tredje och på riktigt nya nyheten. Creek har en stramare stil, som komplement till de annars stormönstrade textilierna från Svenskt Tenn. Maya Kessler är illustratör och textildesigner. För Svenskt Tenn har hon skapat Creek i två färgställningar, med kulörer tänkta att leka med – men inte nödvändigtvis matcha – Josef Franks mönster.

Foto: pressbilder Svenskt Tenn

Mood board på temat sommarhus

Inspirerad av Karolina Skande på Hotspot/Rodeo tänkte jag visa mitt eget mood board, som spinner vidare på inlägget nedan. Här har ni min högst privata samling inspirerande urklipp som sparats och klistrats med syfte att samla tankarna för ett framtida sommarhus. Huset vid havet, in my dreams. Jag har alltid skrivit önskelistor till mig själv, så konceptet med mood boards passar mig utmärkt. Det funkar lite som en visuell verktygsönskelåda, istället för lista, och gör det betydligt lättare att förklara för andra (och sig själv) vad det är man vill ha. Om inte nu nu, så på sikt. Har du ett mood board på gång för eget bruk? Vill du dela med dig så maila mig gärna ett foto. Bästa bidrag publiceras och länkas med nöje.

Foto: samlade faksimiler från Elle Interiör, Sköna Hem, Vårt Nya Hem, Living etc. mfl.

Söndag i stugan

Helgen har spenderats i lånad stuga, med fantastiskt väder och grillpremiär. Söndagen har dock bara bjudit på regntunga moln och en envis snålblåst som viner runt husknuten. Men det glöms lätt när det bjuds på kaffe och bullar i soffan, ljudet från en sprakande eld och en bunt nya inredningstidningar på armlängs avstånd. Med trådlöst internet är också Hemnet farligt nära, så eftermiddagen ska ägnas åt tomtscouting längs västkusten. Någon som har tips på något havsnära till salu? I'm all ears. Här kommer några ögonblicksbilder från dagen så långt.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Uppdatering av önskelistan: Bokstöd från Svenskt Tenn

"Äntligen!" som Gert Fylking skulle ha sagt. Efter snart två månaders väntan har min födelsedagspresent till slut kommit på plats. Jag fick nämligen de två bokstöden Alfa och Omega från Svenskt Tenn i födelsedagspresent av Niklas redan den 23 mars. Men de har varit restade i drygt 8 veckor, så man kan lugnt säga att det tog en stund innan paketet levererades till Tinna (som är återförsäljare av Svenskt Tenn i Göteborg) och de tu kom på plats i vardagsrummet. Men, nu står de i alla fall där. Tillfälligt kramandes min samling av böcker från Olle Eksell. I väntan på sin slutdestionation vill säga - för trots den långa väntan måste jag nog fundera lite till på vart de här stöden passar allra bäst. Lustigt men sant.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På tal om Eames, igen.

På tal om det förra inlägget om Eames-stolarna så funkar de ju uppenbarligen i både slott och koja. Här syns de igen, plåtade i vad som ser ut att vara ett lite mer modernt lantligt och New England-inspirerat kök med tanke på lådinredningen, trefotslamporna, vitrinskåpet och de mörka trägolven. Själv fastnade jag mest för den klorofyllgröna mattan. Känner att det är en färg som lockar mitt öga mer. Foto av Calle Stoltz, vars portfolio ni inte får missa - liksom hans inspirerande blogg.

Foto: publicerat med tillstånd av fotograf Calle Stoltz

Eeames i kunglig miljö

På Rokokoslottet Turebyholm finns de klassiska Eames-stolarna att beskåda i ett lite annorlunda sammanhang. Inget jag själv hade kommit på, men riktigt snyggt när man ser det i ett nytt sammanhang! Här längs ett vitt långbord med moderna gulddetaljer (kolla in ljuskronan!) och klassiska Rokoko-influenser. Riktigt snyggt. Kul när nytt kan möta gammalt på det här lyckade viset. Bakom den modiga inredningen står arkitekten Winnie Mølsgaard. Spännande kontraster! Klicka här för fullständigt bildspel. Kanske något för kronprinsessan Victoria och hennes Daniel att inspireras av till inredningen av Haga Slott?

Foto: KML Design

Ditte Isager tolkar bröllop

Via Lotta Agaton hittade jag till fotografen Ditte Isagers blogg. Jag fastnade för de här bilderna, som Ditte plåtat för Martha Stewart Weddings. Kul tolkning på temat bröllop. Prima ballerinor och blivande brudar har ju trots allt en del gemensamt i tyllträsket. Fina bilder! Och visst påminner lamporna om Jonas Bohlins?

Foto: Ditte Isager

Drömmen om ett lantställe

Idag har det varit strålande sol och sommarvärme i Göteborg. Härligt! Men dagar som dessa önskar jag verkligen att ett sommarställe ingick i ägorna. Det hade varit så ofantligt mycket trevligare att dricka kaffe på bryggan, eller svalka sig på en veranda inredd med naturmaterial och grå toner. Istället för att ligga som en packad sill tillsammans med halva innerstans befolkning på en solig plätt i Vasaparken. Nej, ett litet rött lantställe eller sommarhus vid vattnet, vitmålade golv, patinerade möbler och detaljer och grå fårskinn skulle inte sitta helt fel. Här är några fina inspirationsbilder av Per Gunnarsson.

Foto: Per Gunnarsson för bla Sköna Hem & Elle Interiör. publicerat med tillstånd av fotografen.

Inspirationsbild på näthinnan

Inredningsprojektet växer fram i mitt huvud och just nu inspirerar den här bilden lite extra. Jag gillar de svarta kontrasterna, mot trä och prunkande växter. Snygg kombo, som klarar av att hålla en somrig stil utan att bli för lantlig och shabby. Kul med den textila bollen också, som omväxkling och kontrast till alla ombloggade träklot som varit i omlopp sista tiden. Stilleben plåtat av Morten Holtum.

Foto: Morten Holtum

Köpes: Ostindias äggkoppar

Se ögonblicksbilden nedan, från dagens söndagsfrukost, och finn ett fel. Jag har inga äggkoppar! Det verkar inte finnas att uppbringa några sådana till min Ostindiaservis ute i butikerna. Rörstrand har nämligen slutat tillverka dem och de som en gång har haft har lagren slutsålda. Därför har jag har sökt dem med ljus och lykta på andrahandsmarknaden, och tro mig jag har letat überalles, men utan lycka. På Tradera finns de visserligen ibland, men då säljs de ofta bara en och en och jag vill ju helst ha fyra, eller ett halvt dussin. Kanske är det någon av er bloggläsare därute som har ett gäng i skåpet som är till salu. Eller har en bekant som inte använder sina. Om så, hör av dig till mig. Jag köper dem direkt!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Sommarbalkong

Okej, jag lovar, det här ska bli det sista inlägget på länge om balkonginredning. Men jag kunde bara inte låta bli att posta en bild på den här grönskande oasen, mitt i centrala Göteborg. En härlig kontrast till alla panikstylade Hemnet-balkonger med klappstolar i plast och noppriga fleecefiltar, som ser ut att vara utslängda i sista-minuten innan mäklarfotograferingen. Lavendel, zinkkrukor, en vacker balkonglåda i rotting, gedigna trästolar, textilier som matchar färgen på innergårdens omgivande fasader. Och så en blå himmel med lätta sommarmoln på det. Me like.

Foto: Alvhems mäkleri

Näver say näver

Förlåt min dåliga Göteborgshumorsrubrik. Den syftar mest som symbol för att materialet näver, som länge varit totalt uträknat i min bok, plötsligt har fått en revival. Jag hittade ett fantastiskt reportage på det temat när jag bläddrade igenom en bunt inredningstidningar häromdagen. Näver är ju så fint, om det används på ett modernt sätt. De klassiska samearmbanden likaså. Speciellt när de har åldrats lite och skinnet blivit mjukt och fått personlig patina av bäraren. Här är en ögonblicksbild som sammanfattar de material och reliefytor som inspirerar mig just nu. Men tills dess att jag har en stuga eller lantställe där man kan få gå loss och blanda vitt, vitt, vitt med näver som på inspirationsbilden från tidningen, så får jag nöja mig med hantverksfägring från ett urklipp under min morgonkaffekopp. Hoppas att ni får en bra dag allihopa, själv hoppar jag på tåget till Stockholm för jobb nu. Tillbaka imorgon igen. Ses då!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Plexiramar från HAY

När jag var liten samlade jag på tändsticksaskar. Fråga mig inte ens varför, men varje semester hamstrade jag kulörta små boxar med tändsticksplån som om det inte fanns någon morgondag. Ju konstigare språk, reklamslogan eller restaurangnamn på ovansidan, desto roligare. När de andra barnen kom tillbaka efter sommarlovet hade de fickorna fulla av vackra snäckskal och mjuka stenar, medan jag roades något så oerhört åt att få räkna in och föra bok på årets skörd av reklamtändsticksaskar. Jag vill minnas att dyrgripen i samlingen var en lätt tillknycklad tändstickshållare i papp som jag sparat från en semester vid krokodilmarkerna runt Everglades, i USA. Eller också var det asken med konstiga tecken från kinamatsrestaurangen Eurasia, som var först med pizzor (!) i Umeå. Jag minns inte riktigt. I vilket fall har jag länge undrat vad man ska göra med mitt nostalgimuseum i miniatyrformat. För ett tag sedan såg jag den här idén i Sköna Hem. Och häromdagen såg jag lösningen för att göra samma lika. Danska HAY har nyligen lanaserat ett helt gäng perfekta tavelramar för dem som vill hänga upp tredimensionella saker på display. Toppen! Nu gäller det bara att leta reda på kartongen med samlingen också, så är saken biff.

Foto: Per Gunnarsson för Sköna Hem. Bilderna publicerade med tillstånd av fotografen.

Vitt så in i Norden

Via Emma upptäckte jag fotograf Per Gunnarssons fina portfolio på nätet. Snacka om inspiration i kubik! Man kan klicka sig runt hos honom hur länge som helst. Jag som är en "vitknarkare" av rang (och jo, jag försöker verkligen komma ur vitt-vitt-mer vitt-lite-svart-och-kanske-en-dutt-brunt-träsket men jag är fortfarande galen i de färgkombinationerna) fastnade såklart direkt för de här krispigt ljusa hemmen med bländande vit bas och svarta detaljer. Kul med det piggt gula ockå, det passade verkligen in.

Foto: Per Gunnarsson för Sköna Hem. Bilderna publicerade med tillstånd av fotografen
.

På skissbordet just nu

När jag har mycket att göra är det enda som hjälper för att skifta fokus - att göra mer, fast annat. Det kanske låter konstigt men om jag låter hjärnhalvorna växeldra blir jag mindre stressad än om jag försöker tvärnita. Och just nu har jag ett extra spännande sidoprojekt att bita i när jag kommer hem om kvällarna. Ett nytt inredningsuppdrag ligger nämligen på skissbordet och pockar på uppmärksamhet. Jag ska hjälpa en kund med "det sista fixet" till ett vardagsrum. Och det är superkul! Jag är ju ingen utbildad inredare men är det något jag har insett att jag kan så är det vilka detaljer, lampor, mattor, prylar, loppisfynd och nya saker som finns på marknaden och hur man kan använda dem för att få till där sista pricken-över-i:et känslan. Ett projekt jag själv brottats med i många, många år och som kanske just därför lärt mig en del om saken. Efter fem års inredningsbloggande har jag nästan blivit ett levande uppslagsverk och det är roligt att kunna använda den konstiga "tårtbits-kunskapen" till något vettigt för att hjälpa andra.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Balkong in the making

Nu börjar det här nästan likna en balkongblogg men ni som inte har en egen att inreda får blunda lite, för jag måste ju uppdatera er som är intresserade med det senaste tillskottet till årets balkongodling. Ett stycke sockerlåda, helt enligt plan och precis som jag ville ha den. Stort tack till världens bästa Marita som både åkte iväg och köpte och sedan hjälpte mig att skjutsa hem det lilla åbäket som nu pryder sin plats, mitt i prick i vår utsikt mot gatan från vardagsrummet. Ett Blocketfynd att rekommendera. Sök på sockerlådor eller trälådor så får du snabbt napp. Hoppas att ni har överseende med mina oputsade fönster. Det får bli ett kommande helgprojekt. Jag kisar lite så länge, njuter av blomsterprakten och skyller suddigheten på det låga bländartalet när jag fotade. Eller något i den stilen.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På studiebesök i Fjärås, Kungsbacka

Jag har länge varit nyfiken på hur det går till när man odlar upp riktigt fina pelargonier. En tantväxt som fått trendstatus på senare år och massor med böcker har getts ut på området. Men, inget slår ju ett riktigt studiebesök. Därför tog jag saken i egna händer och bjöd in mig själv till ett av Sveriges största växthus för att ta reda på hur man gör. Igår var jag hos Arvidssons i Fjärås utanför Kungsbacka och fick en visning av de 19 000 kvadrat som används för att odla upp kvalitétsblommor till florister och kedjor runtom i landet. Och gissa om det var roligt. Jag var glad som ett barn. Ja, ni ser ju själva.

Efter fjolårets nybörjarförsök med sticklingar och köpta pelargonier lärde jag mig att kvalitén kan variera rejält. Var kräsen och välj plantor som har lite mer volym och minst ett par stänglar med blomknoppar så har du större chans att få växterna prunkande. Var också noga med att titta på etiketten, kolla vilken typ av odlare blommorna kommer ifrån. Är de svenska? Pelargonier som anses ha skönhetsfel (för att de inte är symmetriska) men som ändå är livskraftiga rabatteras ofta i butik. Låt dig då inte skrämmas av att de är "fula". Du kan använda dem för ta skott. Köp och klipp ner och vips så har du flera. Guldkornen kostar dock ofta lite mer, men tänk på att det finns en anledning till varför. Välj dina plantor med omsorg!

Marie på Arvidssons övertalade mig att köpa komplementfärger till mina rosa Mårbackor. Hon uttryckte det såhär. "Med blommor kan ju alla bli konstnärer och uttrycka sig själva, så varför begränsa sig till en enda färg när det finns en hel palett att tillgå?" Sant. Jag köpte därför med mig ett gäng Lobelior och Verbena också. Så nu blir det blått och rosa på balkongen i år. Undrar vad det säger om mig?

På bilden nedan ser ni hur amplarna odlas fram. Vattningen sköts av ett speciellt system, så att personalen slipper spinga med vattenkannan längs den här lååånga gången. Att promenera där med kameran var däremot hur häftigt som helst. Det var blommor precis överallt. Till och med ovanför huvudet. Vill du också köpa plant av Arvidssons så säljs de både hos fackhandlare och florister runtom i Göteborg samt hos Plantagen och Blomsterlandet i hela Sverige. Kolla in etiketten med ursprungsmärkningen som alltid sitter på plastkrukan så kan du säkert hitta plant från dem i din lokala butik.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Nivå 125 i Båstad

Ett annat resmålstips för alla inredningsintresserade som bilar genom västra Skåne i sommar är Nivå 125. Det ligger i Finnsbo, strax ovanför Båstad, med en fantastisk vy över kustremsan. Ett designgalleri där ung svensk design i alla kategorier möts med etablerade varumärken och lokala hantverkare. Förutom den välsorterade butiken kan du även njuta av en kopp kaffe i espressobaren eller inspireras i konstutställningen som byter innehåll ett par gånger per år. Ta bilen upp för kullen, strax efter järnvägsövergången om du kommer in mot Båstad från E6:an norra. Det är lätt att hitta, och lätt att trivas. Utsikten är som sagt magisk, även om dimman tätnade över Bjäre just i det ögonblick när jag skulle plåta utsidan. Hoppas det kan ge en liten hint i alla fall. För vackert räcker inte för att beskriva läget - 125 meter över havet.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se


Design House Outlet i Båstad

Under helgens Skånebesök passade vi på att besöka Design House Open, en "kvalitets outlet" strax utanför Båstad med 30-70% nedsatta varor från bl a Design House Stockholm, Linum, Lexington, Ceannis mfl. Du hittar butiken på Boarpsvägen, i ladan bakom grönsaks- och kötthandeln och det är ett hett besökstips om du har vägarna förbi i vår eller sommar. Där finns både utgående varor, sekunda på befintligt sortiment och kampanjpriser på sådant som syns i butik just nu. Fina fyndchanser i kubik! Dessutom har DHS tagit fram några specialprodukter i glas som bara säljs i Boarp. Vi hade för övrigt helt vansinnigt tur i lördags. Vi parkerade bara ett tjugotal meter från platsen där den här otäcka olyckan inträffade, och det hela ägde rum precis just under de minuter vi var inne i butiken och shoppade. När vi kom ut var det totalt kaos på parkeringsplatsen. Läskigt! Men ibland har man änglavakt.

Foto: Frida Berglund, Trendenser. se

Pausmusik från Skåne

Jag befinner mig just nu i Skåne för att reka och fota lite inför ett kommande projekt. Här får ni njuta av en ögonblicksbild, som pausmusik från de Skånska skogarna. Här breder vitsipporna ut sig i backarna och bugar sig vackert för den stundande våren. Ha en skön helg så länge. Vi ses på söndag!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Stolfynda på Lauritz

Jag köpte senaste numret av Antik & Auktion igår innan jag satte mig på tåget hem från Halmstad och fastnade snabbt vid en bra artikel om hur man fyndar på nätauktion. Köptips på den! Ett par sökningar senare och jag insåg vidden av de fynd som faktiskt kan göras därute. Tricket är att söka på klassiker som alla inte känner till. Fritz Hansens fina trästolar av Arne Jacobsen ligger ju ute för skrutt och ingenting på Lauritz, Auktionskompaniet och andra nätauktionssajter. Ägna helgen åt att klicka hem en klassiker. Och då menar jag som sagt inte bara Myran eller Sjuan utan de andra härligheterna som Grand Prix, Oxford, Series 8, 3103, Tongue chair and T- chair. Ett tips från coachen, om du har en stund över och söker nytt köksbordsmöblemang. Här har du 10 st. 3103 för 8000 kr. Eller 8 st. Otte Stolar för 3800 kr.

Foto: pressbild Fritz Hansen

All work no play

Just nu är det all work no play för min del. Om ni bara visste. Det kan säkert tyckas lugnt och stilla på bloggen, men bakom kulisserna pågår febril aktivitet. Så mycket som jag har rännt fram och tillbaka till Stockholm, jobbat och grejat under de senaste månaderna tror jag inte att en normal människa gör på helt ett år. Kort sagt. Jag förstår om ni undrar varför det har blivit lite glesare mellan inläggen sista tiden - men det är inte helt enkelt att jobba heltid och plugga in ARU'n och därutöver driva en blogg och sköta allt det praktiska med företagandet. Puh. Needless to say är det ju en del pappersarbete som ska skötas när man driver egen firma och försöker göra rätt för sig i Sverige. Så, jag hoppas att ni förstår tystnaden som uppstår emellanåt. Idag har jag till exempel varit i Halmstad hela dagen och hållit inspirationföredrag för ett gäng stundenter på Media- & Kommunikationsutbildningen + de unga entreprenörerna i Inkubatorn. Och inatt har jag suttit uppe med inredningssidorna till kommande West Magazine 2010, som ska göras ut i dagarna. Så här ser skissen för sovrumsreportaget ut. Bilder från Norrgavel. Me like alot. Så skulle jag vilja ha det i mitt sommarhus. Nu klappar jag ihop datorn för idag. Vi ses imorgon!

Bild: skisser av uppslag till West Magazine 2010, foto Norrgavel

Hur många inredningsbloggar läser du?

Jag fick ett brev häromdagen, som innehöll ett pressklipp från tidningen SOLO. Det var gulliga Anna som uppärksammat att jag var med på sidan 22 i SOLO nummer 4 och som hade klippt ut artikeln och skickat den till mig. Tack! Bloggexperterna Anna-Maria och Mia listade tre inredningsbloggare varav jag var den första. Riktigt kul! De spekulerade i om inredningsbloggen är nästa grej efter modebloggshypen. Vad tror ni? Det börjar ju dyka upp fler och fler i etern. Hur många inredningsbloggar läser du?

Foto: Trendenser.se

Loyal Loot Collective

För ett par år sedan fotade jag ett bröllop i Borås, där bruden var formgivare på Marks Pellevävare och hennes tärna designchef på Hemtex. Ni kan säkert föreställa er hur fint och genomtänkt allt var. Innan vi åkte till kyrkan tog vi en bildserie vid parets nybyggda hus, som låg vid en sjö. Ni kan säkert föreställa er hur fint det var också. Väldigt mycket fint på ett och samma ställe. I vilket fall, i vardagsrummet stod de här snygga skålarna på soffbordet. Log bowls från Loyal Loot Collective. När jag fick syn på dem hos Henrick häromdagen blev jag återigen påmind om hur tjusiga de är, och aktuella dessutom. Både i materialval, färg och eko-produktionstänk. Trots att det var ett tag sedan de lanserades känns de verkligen som en produkt av idag. Tre sådana på ett sideboard här hemma skulle passa som hand i handsken.

Foto: pressbilder från Loyal Loot Collective

Sitt vackert

Under gårdagens runda på stan passerade vi butiken Krypton Form på Vallgatan, och fick syn på de här ljuvliga pallarna av Göteborgaren Staffan Holm i skyltfönstret. Är de inte fina så säg? Jag har sedan länge suktat efter Milk Stool (längst ner till vänster), men måste säga att Karusell (längst ner till höger) med sina tvistade ben som skapar en fin effekt när man staplar flera på varandra, är snäppet vassare. Åh vad jag skulle vilja ha dessa! Några "extra-pallar" skulle verkligen sitta fint. I dubbel bemärkelse.

Foto: pressbilder Staffan Holm

Grandpa nu även i Göteborg

För ett par veckor sedan öppnade den populära mode/vintage/inredningsbutiken Grandpa, som tidigare bara funnits i Stockholm, en ny filial här på Vallgatan i Göteborg. Eftersom jag mest varit hemifrån sista tiden har det inte funnits så mycket tid att besöka dem, men idag svängde vi förbi under en runda på stan. Och jag blev inte besviken. De har faktiskt lyckats fånga samma känsla som i moderskeppet på Södermannagatan. Nytt för mina ögon var också Whyart, som uppmärksammar Norrländska konstnärer vid fyra utställningar under 2010. Förtryckta alster kan köpas för en trehundring, se bild. För dig som inte bor nära någon av Grandpas butiker finns även en webbshop. Missa inte deras blogg heller.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Dymodags igen

Nu har jag varit framme med Dymon igen. Den är ju helt perfekt för att märka upp saker här hemma. Stora som små. Senast i raden är glasburken med min favoritmüsliblandning från Coops lösviktsavdelning. En mycket viktig markering, minsann, så att Niklas inte råkar ta fel eller blandar upp den med annat än min noga utvalda mix av linfrön, dinkelpuffar, pumpakärnor, gojibär och hackade nötter. Som sagt, jag är väldigt nöjd och kan än en gång rekommendera ett köp av den lilla plastmojängen som med några enkla tryck spottar ur sig retrosnygga lappar. Finns både på Granit och Clas Ohlsson.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Montana

Jag fick en fråga om det blå "skåpet" som syns på bild i det förra inlägget. Jag tror att det är ett Montana. Om inte, så kan jag i alla fall rekommendera deras sajt om du är på jakt efter inspiration till väggfasta förvaringslösningar. Danskarna kan sin sak. Vansinnigt fina inspirationsbilder. Klicka och njut!

Foto: pressbilder från Montana.dk

På tal om blått och kubformer

På tal om mitt förra inlägg om månadens inredningstidningar och den gemensamma nämnaren, färgen blått och det kubformade möblemanget, så har även Elle Interiör laddat bössan med ett liknande inslag i maj. Deras kubistiska förvaringslösningar, i blå nyanser, känns ju väldigt mycket åt det hållet också. Inte sant?

Bilder: skärmdumpar från ElleInterior.se foto Magnus Anesund

Månadens magasin

Här är en snabb bild på maj månads magasinsskörd som ligger på soffbordet i form av blädderex när andan faller på. Blått, blått, blått och kubistiska former verkar vara grejen just nu. Living Etc. kör en blå-special och Wallpaper pratar om The New Cubism. Tidningen WIRED följde med Niklas hem från London, när han blev askmolnsstrandad häromveckan. Riktigt intressant läsning. En tidning att rekommendera om du är road av trender ur ett större perspektiv än det rent inredningsmässiga.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

IKEA- och designikoner i miniatyr

När jag var liten hade jag ett klassiskt (och så här i efterhand) ganska tråkigt dockhus traditionellt för min tid. Men jag lekte med det varje dag och älskade det. Då fanns inte så stora valmöjligheter. Alla hade ett Lundby, med ungefär samma inredning. Lyckans ost var den som hade en Småland hundfamilj som accessoar till den svenska kärnfamiljen i plast som hängde med i standardutförandet. Och höjden av lyx var en öppen spis i hörnmodell, med belysning i vedhögen. När jag däremot ser det här reportaget i New York Times som handlar om Annina Günthers dockhus, där varje rum är fyllt av moderna möbler, otroligt fina minatyrer av IKEA-klassiker och pyttesmå versioner av kända formgivares alster - så känns det lite som om jag önskar att jag var barn igen. Eller att jag hade ett kanske. Det här är ju en perfekt leksak om du vill nära en liten konnässör vid din barm. Tipstack till Tiger!

Foto: David Azia/The New York Times

Läsarfråga: Den perfekta fraktlådan?

Jag fick ett mail av Erik. Han har fastnat för ett gammalt omslag av tidningen Residence (eller snarare för soffbordslösningen som visas på den bilden) och undrar var man kan få tag på en liknande fraktlåda eller lastpall för att skapa sitt eget soffbord på hjul. Någon som har smarta och bra tips? Svara gärna i kommentarsfältet nedan. Säkert är det fler bloggläsare som kan använda sig av den här idén.

Trendspaning: Bauhausstolarnas revival

Det tenderar att spridas smittsamma virus via inredningsmagasinens hemma-hos-reportage och val av favoritstolar mellan årtiondena. Jag tycker mig sedan länge ha tittat mig mätt på Sjuan- och Myran som var magasinstylisternas darlings under slutet på 90- början på 2000-talet. Och nu börjar jag få samma trötta feeling för alla homestylade reportage med Eames skalmodeller och Wegners Y-stolar också. Man har liksom sett dem nu. Kan de inte hitta på något nytt snart, kan tyckas? Eller variera sig lite, så att man inte tjatar sönder älskade klassiker. Men. Nu när det verkar som om de hittat en ny gunstling vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Minns ni de här? Bauhausstolarna med kromade ben som gav rutig rumpa om man satt för länge? De verkar göra comeback. Banne mig om man inte ser dem överallt just nu. Här i en homestylad lägenhet från Lagerlings. Vi får väl vänta och se. Kanske blir de 10-talets nya älskling?

Foto: Lagerlings.se

Trevlig helg!

Här i Göteborg har våren taget ett stadigt grepp om innerstan. Luften är varmare, vitsipporna har bildat en vit matta under träden i parken intill, gatorna är sopade, uteserveringarna har ställt ut sina stolar och knopparna brister ut i full blom, en efter en, mitt framför ögonen på oss. Det går fort nu. Det är som om våren har bråttom. Vilket märks, inte minst för oss som känner av när det är pollen i luften. Jag tycks ha gått och blivit allergisk på äldre dar - men, vad gör väl det när processen är så vacker? Helgen har hittills ägnats åt Valborgsfirande, kanelbullsbakande och besök hemma hos en färsk liten bebis. Och idag ska det fördelsedagsfiras och balkongfixas. Härligt! Som pausfågel kommer en bild på de prunkande grenar som sträcker ut sig över Järntorget just nu. Ha en fin avslutning på helgen. Vi ses imorgon igen!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Louiszone ny satsning från Louis Poulsen

Som ni kanske redan hunnit se har jag äran att presentera en ny annonsör i högerspalten från och med den här veckan. Detta i form av Louis Poulsen som lanserar Louiszone, ett nytt webbmagasin om deras lampor. Jag slog ju själv till på den svarta modellen för drygt ett år sedan och den passar bra i vårt vardagsrum. Men, sedan jubileumsfärgerna kom ut tidigare i våras, så är det inte utan att jag får lite beslutsångest i efterhand. Det finns ju så många olika färger att välja mellan att svart nästan känns trist... Den oblekta, beiga varianten till exempel gör sig riktigt snyggt mot trämöbler. När jag klickade mig igenom webbmagasinet såg jag också att man kunde vara med och tävla om en egen lampa på sidan 4-5. Jag har ju en redan, så jag avstår, men för dig längtar och önskar kanske det här kan vara värt ett försök?

Foto: pressbiloder Louis Poulsen, Louiszone

Annons
Annonsera