Annons

Arkiv: jan 2010

Bloppis* säljes: Duk från Spira

Flytta-in-rensning pågår som sagt, för att göra plats åt en person till hemma hos mig. Men när jag sorterade ur mitt linneskåp alldeles nyligen fick Spiras svartvita duk Astrakan inget högt betyg av min blivande sambo. Hmm. Efter ett mycket motvilligt kompromissande åker därför även denna hyllvärmare ut i min nya Bloppis-kategori. Hoppas verkligen att duken snart får ett nytt hem, för den är jättefin på ett långbord. Minns inte nypriset på den men en liknande fast i rött säljs här för 499 kr (ord pris 699 kr). Mitt pris: 200 kr (inkl frakt). Mått 2,25*70 cm. Är du intresserad, maila till: frida(at)trendenser.se Oj, det rasslade bara till i inkorgen och vips var duken såld, liksom kuddarna jag lade ut innan. Men, röjningen fortsätter till veckan så håll gärna utkik för fler designfynd inom kort!

Foto: Frida Berglund, Trendenser

Coolaste krokarna

Kolla in de här svarta väggkrokarna i form av överdimensionerade skruvar och muttrar. De var ju hur coola som helst! Skulle passa perfekt i min hall, istället för den tråkiga standard-hatt-hylla jag har idag. Pris 299 kr för tre stycken. Finns även i vitt. Hm. Måste definitivt övervägas.

Foto: skärmdump från Inredningetc.

Tips på designböcker – Olle Eksells box

På tal om det förra inlägget om att inreda med böcker, och då i synnerhet sådana som behandlar ämnet vi är intresserade av: design och inredning, så kommer här ett tips. Olle Eksells designböcker i samlingsbox om fyra. De gavs ut redan på 60-talet, men är lika aktuella idag och böckerna är inte bara intressanta i sitt innehåll utan också väldigt fina på utsidan. Snygga som ”coffee table books” eller i en trave på ett sideboard. Själv har jag inte hunnit läsa igenom mina ännu, eftersom all ledig tid på helgerna under de senaste veckorna har gått åt till ett mindre lägenhetsprojekt. Detta får bli läsning och förkovran att se fram emot lite senare i vår med andra ord, jag njuter av att bara titta på dem så länge. Återkommer inom kort med en mer diger recension. Vill du också köpa kan du göra det här: pris 259 kr/st på Bokus.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På önskelistan: Pilaster

Pilasterhyllan formgavs av John Kandell 1989 och tillverkas sedan dess av svenska Källemo. Idén fick John av en boktrave som växte sig allt högre på golvet och med det som utgångspunkt skissade han fram en enkel, men funktionell hylla som snabbt fick epitetet ”modern skandinavisk designklassiker”. Formen har sedan dess kopierats in absurdum. Men, orginal är alltid orginal och därför står just den första från Källemo högt på min önskelista. Helst i vitlack (till det facila priset av 5300 kr). Jag fick tipset av Annika som hälsade på hemma hos mig tidigare i höstas, eftersom jag saknar en bra plats att förvara alla mina designböcker. När jag sökte inspirationsbilder på nätet var det däremot nästan helt omöjligt att hitta några riktigt bra som visar Pilasterhyllan i sitt esse. Det finns mest frilagda foton, och det är ju inte riktigt samma sak. Men, de här kommer från Oscars Mäkleri, Hus&Hem och från Weronicas kök. Me like. En liten fråga bara, är det någon som vet hur man gör om man bor i en äldre lägenhet som har golvlister modell större? Kan man fästa hyllan kloss an mot väggen ändå?

Foto: Oscars Mäkleri.se, Emmas designblogg, Hus&Hem och En mammas dag Weronica.

Intervju på Veckorevyn

Sent omsider, den här grejen gjordes egentligen redan innan jul, så har min intervju med Veckorevyn publicerats på nätet. Journalisten Johanna Ewerbring frågade om allt från mitt bloggande till när jag grät senast. Hm. Vem som nu skulle vara intresserad av det. Någonstans i texten avslöjas det i alla fall vad det var för möbel jag köpte när jag åkte till Köpenhamn senast. Är du nyfiken finns artikeln nu att läsa på nätet. Du hittar den här.

Foto: kollage av bilder från veckorevyn, samt foto av Jonas Häll

Lyx eller budget: Väggklocka med svarta visare

Nu har jag bestämt mig, jag ska byta namn på den här kategorin till ”lika som bär”. För hur ofta är det inte man springer på saker som är så lika att de kunde vara tvillingar. Och om än inte enäggs så i alla fall från ”samma mamma”. Eller vad sägs om Åhléns nya väggklocka med svarta visare, så snarlik Georg Jensens och Henning Koppels att man (om man som jag är närsynt) knappast skulle se någon skillnad på håll.

Lyx: Henning Koppels klocka med aluminiumram för Georg Jensen pris 1455 kr. Budget: Åhléns väggklocka, nyhet våren 2010 pris 69,5 kr.

Istället för en tavla

Hos inredningsbloggaren Anna Dorfman på Doorsixteen fick jag syn på den här idén till en väggprydnad för ett litet kök, istället för en tavla. Enkelt, men riktigt fint tycker jag. Jättekalendern kommer från Massimo Vignelli. Jag såg en liknande i Milano, fast med en enda siffra i taget (typ kalenderblock). En sån skulle ju också kunna funka. Inlägget i sig handlade om hur Anna bytt underrede på ett par gamla Eames-stolar och gjort ett klaffbord med hjälp av en bordsskiva från IKEA. Läs mer om det här.

Foto: Anna Dorfman

Ateljétrenden på Inreda.com

En av Formexmässans allra finaste montrar hade, som ni säkert också läst på andra bloggar, det danska företaget House Doctor. Tidigare har de varit väldigt kända bland Shabby Chic-fantaster, men i år har de gjort succé på bred front. De nytillverkar nämligen slitna prylar, helt i enlighet med den rådande ateljétrenden. Man kan ju tycka vad man vill om att fejka patina, det förtar ju onekligen lite av känslan med att mixa upp just gammalt och nytt, men House Doctor har verkligen prickat rätt i år och  slagit huvudet på spiken när det kommer till årets största inredningstrend. Att inreda lite stökstylat och urbant bohemchict, oavsett om man verkligen bor i en vindsvåning och konstnärslya i Paris eller är en helt vanlig radhusrealist från Karlstad som aldrig har målat en enda tavla i hela sitt liv. Hos House Doctor kan du hitta allt från slitna och färdigpatinerade träbord till gamla industrilampor, pallar av spillved och rostiga klädskåp som om de vore hämtade direkt från en gammal fabrik. Vill du handla av dem men inte bor i närheten av en fysisk återförsäljare kan jag glädja dig med att Inreda.com har återuppstått på nätet. De har ett stort urval från just House Doctor men också från Rice, Ferm Living, Day, Korbo, Format, Dacarr. Kolla in Inredas inspirationsbilder här för deras take på ateljétrenden.

Foto: skärmdumpar från Inreda.com samt House Doctors katalog

Kubys by Lassen får en kompis

En av de roligare nyheterna på mässan var att den danska designklassikern Kubus, formgiven av Mogens Lassen (1901-1987) får nya kompisar. Lassen var väldigt faschinerad av Bauhaus stilen som tog sin utgångspunkt i geometrins rena och enkla former: kvadraten, cirkeln och triangeln. Hans ljusstakar har tidigare funnits för 1, 4 eller 8 ljus men nu lanseras alltså nya produkter av skisser från hans gömmor. Ljusstaken ”The Line” har plats för två ljus och skålen som fått produktnamnet ”Kubus Bowl” kommer lanseras på Stockholm Furniture Fair i februari, men här kommer alltså en sneakpeak.

Foto: pressbilder by Lassen

Acnes soffkollektion?

Bränd av det förra bloggutspelet där en pressrelease från Lunds universitet beskrev ett studentarbete som skett i samarbete med Acne, vilket skapade spekulationer om det var en prototyp för Acnes stundande möbelkollektion, så reserverar jag mig för om detta verkligen är sant. Den här gången hoppas jag nästan att det inte är det. Igår smygvisades nämligen Acnes nya möbelkollektion i Paris, på Hôtel Pozzo di Borgo. Där visades soffor och fåtöljer som utgått från Carl Malmstens Nya Berlin (en modell som inte varit i produktion sedan 1949) som de dragit till lite i formen för att skapa nya silhuetter. Det ser onekligen obekvämt ut. Möblerna är handtillverkade beställningsvaror. Daniel Lindström på Café påstår sig ha varit på releasefesten. Han tycker sofforna är fina. Själv tycker jag att de är hemska. Vad tycker du?

Foto: Daniel Lindström, Café tipstack till min kollega Emelie
Fler bloggar om detta: Daniel Lindström på Café, Lisa C på Rodeo, Designdelight, Lotta Agaton.

1 4