Skuggeffekter

Efter gårdagens inlägg om den inspirerande tavelväggen och dess innehåll tipsade Sofia om konstnären Alberto Giacometti, vars utställningsplansch från Louisiana tycktes skymta bland ramarna. Jag klickade mig vidare till hans skulpturer och kom då att tänka på Elsa Kirstine Krogh, designchefen på Flügger, som hade gjort en så fin tavla när jag var hemma och hälsade på henne i Danmark förra sommaren. Hon hade låtit måla av skuggan från en av sina skulpturer i vardagsrummet, och ställt bakom. Jag fick rota lite i arkivet men till slut hittade jag några bilder som jag tagit på den fiffiga idén. Visst blev det fint?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Mer påfyllning till önskelistan...

Okej, önskelistandet gav nog mersmak. Här är ytterligare fem nya önskeprylar att lägga till inköpslistan framöver. Vi behöver mer förvaring i vardagsrummet. Dubbla uppsättningar av glas, porslin och tallrikar kräver ju sitt space och just därför skulle det vita skåpet från A2 sitta som hand i handsken här hemma. Såhär på höstkanten är det ju också mysigt med fler smålampor tända, i fönster och hörn. Milk har ju legat och bubblat i medvetandet ett tag men nu är det snart dags att göra slag i saken!

Foto: Den danska designlampan Milk står högt i kurs hos mig, finns hos Danskdesign för 1495 kr. Skåpet Collect från A2 skulle också passa fint i vårt vardagsrum. Kan beställas från Svenssons i Lammhult för 9500 kr. Nu har jag nästan alla trädjuren i samlingen men jag saknar fortfarande Kay Boyesens Elefant. Finns på Danskdesign för 1695 kr. Min oförklarliga fäbless för Josef Frank fortsätter, den här glaspjäsen ska jag bara ha. Strunt samma att den ligger i samma prisklass som en halv månadshyra just nu. Hortuskrukan från Liljevalchs vårutställning 1939, i klarglas, pris 1800 kr på Svenskt Tenn. Vitriini i klarglas och trä, eller helt i klarglas, måste införskaffas till mina örhängen och smycken. Pris 650 kr på RoyalDesign.

Inredning inspiration

Olika varianter på den populära tavelväggen har ju ältats in absurdum sista åren. Men en insprationsbild som inte vill släppa sitt grepp om mig är den här, från lägenheten som också är en favvo. Jag gillar den som referensbild av flera anledningar, dels för att de lyckats variera formerna och ramarna så snyggt, dels för innehållet, såklart. Liselotte Watkins känner jag igen, och vid glasvaserna tror jag det är en Jesper Waldersten. Längst till höger skymtar ett bokstavskort från Grandpa. Någon som kan namnge fler?

Foto: skärmdump från Google

Nytt från Sia 2010 - Refectory Chic

Jag är inget större fan av Sias vanligtvis överdådiga och koloniala inredningsstil, men i år tycker jag de har lyckats lite bättre. I alla fall med serien Refectory Chic för köket. En servis med handtextade budskap och funderingar, att vila ögonen på mellan tuggorna. Bäst gillar jag de här grovhuggna kaffemuggarna som jag tyvärr inte hittar på deras webb, men hittar jag dem på stan kommer det defintivt att bli ett köp.

Foto: pressbilder från Sia

Dagens i-landsproblem

Ni minns kanske sommarens bilresa i Skåne, och ni minns kanske mina rapporter om all god mat som fanns att äta. Vad jag inte nämnde var att jag köpte med mig världens godaste helgmüsli hem därifrån. En blandning av rostade (och ja, nästan kanderade) nötter med smak av kanel, som förmodligen har större sockerhalt än det värsta av lördagsgodis. Men gott var det. Och slut är den. Imorse skrapade jag verkligen mot botten av burken och nu vill kolhydratsknarkaren i mig ha tag på mer. Men frågan är bara vem som gör den och var jag kan köpa mer. Förpackningen saknar nämligen etikett. Det enda jag vet är att det var en ung tjej i krokarna som precis hade startat upp sin müslitillverkning och att de hade tagit in hennes produkt på prov. Och det är alltså inte Olof Viktors gourmetmüsli, även om burken är förvillande lik. Suck. Dagens i-landsbekymmer. Är det månne någon av er som vet vem hon är och om hon säljer på distans?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Påfyllning till önskelistan: Höstmedicin

Nu när höstrusket kommer smygande är det dags att se över önskelistan. Faktum är också att jag bockat av det mesta på mina tidigare sådana, så nu är det verkligen hög tid att göra en ny. Här är några saker jag skulle behöva. Bor man i regniga Göteborg är det lika bra att kapitulera och köpa ett fint paraply, så att de ruggiga dagarna åtminstonde får en liten guldkant. Lisbeth Dahls urtjusiga paraflax i svart eller vitt får gärna flytta in här, i väntan på ösregnet. På samma vis kan levande ljus och en kanna värmande dryck pigga upp sådana dagar. Marimekkos porslin behöver man ju inte ens använda för att bli glad av. Det räcker gott att det bara står framme som ögongodis. Crux-filten från Pia Wallen är hårdvaluta hos oss, så ytterligare en i soffan skulle helt klart minska vardagsgnabbet framför TV'n. Sist men inte minst skulle ett armbandsur från AJ sitta fint, nu när man återigen har viktiga tider att passa.

Foto: Tekannan och muggarna från serien Siirtolapuutarha
från Designonline, Paraply från Lisbeth Dahl finns b la på Duka Josepssons i Göteborg, oljelampan Glow finns nu även i svart och kostar 359 kr på Royal Design. Pläden Crux kostar 6000 kr på Urban Living, Arne Jacobsens klassiska väggklockor som formgavs för National Bank i Köpenhamn finns nu även som armbandsur, och kostar 4595 kr på Danskdesign

Inredningen i bioaktuella "Bröderna Karlsson"

När vi ändå har tangerat ämnet stiliga ungkarlslyor i veckan, tänkte jag passa på att tipsa om bioaktuella filmen Bröderna Karlsson. Okej, manusförfattaren lär knappast vinna någon Oscar och nej, det var inte mitt val av film när det vankades biosittning - men jag måste ändå säga att jag gick därifrån med något i behåll. Ni måste nämligen kolla in huvudpersonen Niklas lägenhet, och framförallt köket! Set designern Peter Bävman har gjort ett fantastiskt jobb. Han har fått ihop en riktigt smakfull kombination av möbler och inredning för en kille "30-någonting". Och faktum är att allt är ett studio- och fuskbygge i Luleå. Lägenheten ligger i alls centrala Stockholm där filmen egentligen utspelar sig. Bäst av allt gillar jag matplatsen och stolarna med skinnsits. De kommer från Modell Äldre på Skånegatan i Stockholm.

Foto: privata bilder från set designern Peter Bävman

Dille på glaslampor * 3

Jag har drabbats av ett nytt inredningsrelaterat tvångssyndrom. Jag måste bara ha tag på en rejäl glaslampa till vardagsrummet. Drömmen har länge varit att hitta ett välbevarat exemplar av Hans-Agne Jakobsson hos någon antikhandlare, men det är inte det lättaste. Man vill ju inte gärna att någon kupa ska vara trasig och hur funkar det egentligen med de nya glödlampsreglerna i en sån här gammal klassiker?

Ett annat litet dilemma är att jag inte riktigt gillar den mässingsfärgade stommen. En kollega på jobbet tipsade om ett fullvärdigt alternativ. Modo Chandelier av Jason Miller. Och nu kan jag inte släppa den ur tanken. Den skulle bli helt perfekt som kronan på verket ovanför ett stort matsalsbord. Kruxet är bara att att det inte finns någon svensk återförsäljare vad jag vet. Så R.O.O.M eller Nordiska Galleriet eller valfri möbelbutik med ett sortiment av det här slaget. Vill ni ta in den? Jag skulle bli er första kund!

Löser sig inte ovan på något vis (jag vill ju ogärna skeppa och tulla en sådan pjäs över Atlanten på eget bevåg) så är Flos klassiker 2097 av Gino Sarfatti ett full möjligt om än mer fantasilöst alternativ. Finns på Rum21 från 13000 kr, beroende på vilken storlek och antalet ljus man vill ha i kronan.


Foto: Hans-Agne Jakobssons glaskrona fotad av Klassik.Dk och lampan Modo från Rollandhill

Fahrmans skrivbord

Jag vet, det här är egentligen urfånigt. Men jag tror också att det är ganska talande fenomen för vår generation. Man scrollar ju runt på bloggar i jakt på inspiration och läser tusentals olika artiklar, om tusentals irrelevanta saker, varje dag. Och man glömmer det mesta. Men vissa saker, och framförallt bilder, etsar sig fast. Och när någon frågar om ett plagg, eller en möbel, så ploppar den där guldkornsbilden upp till medvetandets yta igen. Men, och det är här det jobbiga kommer in, det är ju oerhört svårgooglat att söka redan på en random rubriklös bild bland miljontals andra ute på nätet. Sofi Fahrmans skrivbord med glasskiva är en sådan hang up jag haft i mitt omedvetna under en tid. Jag såg det i ett blogginlägg för hundra år sedan när hon skrev att hon skrev på en bok. Och när jag skulle bege mig ut på jakt efter den där bilden var det ju stört omöjligt att hitta den igen. Men efter idog nätreserach verkar det som om syrran tagit över skrivbordet när Sofi flyttade från Stockholm. Så nu återstår bara att fråga Frida var det är köpt. Så slipper jag googla mer. För visst är det snyggt!

Uppdatering: Frida lät hälsa att hon köpt skivan och benen som separata delar på IKEA, men att hon glömnt namnet på dem. Tack vare läsarlänkar luskade jag reda på att bordsskivan heter VIKA GRUVAN och tack vare tips från min kollega Peter fick jag namnet på benen, de heter LEIF. Tack!


Foto: Frida Fahrman, Kanal5.se

Retrorätta kök från Bo-Laget

I Malmö finns en av mina favoritmäklare, som har hittat sin egen tydliga nisch på både bilder och objekt. På samma obevekliga vis som Lagerlings vidhåller sin Östermalmsfiness och Alvhem kör sin Göteborgslantligt Linnévita stil, så håller de här ett danskt retrorätt spår rakt igenom. Det är sällan helt nya möbler, men det är väldigt ofta designklassiker och personlig smak - och det är alltid roligt att klicka runt. Här är köksbilder från två lägenheter som ligger ute just nu. Gröna detaljer, trä och glas. Me like!

Foto: bilder publicerade med tillåtelse från Bo-Laget.se

Återvunnen form

Missade ni drevet i våras, när Muuto lanserade ett par fantastiskt fina ljusslyktor, men med vad som spekulerades i "lånta fjädrar" - så läs det här. Charlotte Elsner var ju egentligen allra först på bollen och har till och med patenterat idén med tändsticksskåran, men fick sin skiss nobbad av Muuto som senare lanserade exakt samma design fast i den mer kända formgivargruppen Form Us With Loves namn. Trist historia. Vad som gör Charlottes version än mer sympatisk är ju att hon även gjort prototyper i återvunnet glas. En bild jag fick korn på först idag. Och visst är de fina? Hon testade nämligen den slipade idén även på vintage-ljuskoppar. Hade det inte varit för att de listas som slutsålda hade jag köpt ett gäng på studs.

Foto: Xordinary

Lyx vs. budget: Formgjuten väggförvaring

Okej, det här kvalar verkligen inte in som någon prisjämförelse under kategorin budget, men väl en form och idémässig sådan på temat lyx (och det skiljer ju i alla fall 450 kronor mellan dem båda). Eller vad tycker ni om danska House Doctors take på den klassiska väggförvaringen Uten-Silo. Känns det inte som en Shaby-Chic-ifierad variant på Dorothee Beckers idé från 1969, som numera säljs av Vitra - så säg? Ännu en anledning att byta namn på den här kategorin till "Lika som bär" istället.

Lyx: Designklassikern Utensilo från Vitra, pris 2335 kr hos The Home Company (finns även i vitt, rött och svart) Budget: House Doctors nya väggförvaring i zink. Pris 1885 kr Inreda.com

Finn Juhl hos DWR

Sedan jag började blogga för snart fem år sedan har DWR varit en av de mest välbesökta sajterna i min webbläsare. Ja, näst efter Lagerlings då förstås. Vad det säger om min högst visionära bild av ett framtida drömboende låter jag vara osagt, men faktum är att årets katalog från DWR imponerar mer än någon tidigare. De har precis släppt sitt höstsortiment med rubriken: "Timeless from any angle". En mening som gick rakt in i hjärtat på mig, som ser nya produkter födas hela tiden och snabbt tröttnar på dagsländor. Det här är möbler som håller i evigheter. Som deras lansering av Finn Juhls fåtölj Pelikan, formgiven 1940. Det var ju ett tag sedan. Minst sagt. Ändå räknas den som en av årets "nyheter". Klicka och njut!

Foto: skärmdump från DWR-katalog

Min favorit i nya IKEA-katalogen

Inför IKEA's stora katalogsläpp har de intervjuat några av de största inredningsbloggarna i Sverige, på Livet Hemma, där vi får berätta om våra favoritprodukter bland årets nyheter. Min personliga favorit är Ola Wihlborgs nya vardagsglas VAKEN. Hans fina korg Code basket för Asplunds har ju legat på min önskelista i flera år, men de här glasen känns betydligt mer överkomliga i pris. 25 kronor för fyra stycken. Ja, ni fattar ju varför jag tror de kommer bli en hit! Läs hela intervjun med mig här!

Foto: pressbild IKEA.se

Stilig ungkarlslya i Göteborg

Även om man får scrolla som en galning för att vaska fram dem, så springer man ibland på Hemnetobjekt som verkligen sticker ut från den mainstreamstylade mängden. Den här lägenheten må vara bländande kritvit, vilket tycks vara basreceptet för de flesta homestylingfirmor idag, men valen av inredningsdetaljer har en sådan tydlig (och dyr) smakriktning att jag har svårt att tro att det är ett hastjobb som kastats ihop inför en försäljning. Det här är nog den snyggaste ungkarslya jag sett. Och varför tror jag att det är en kille som bor där? En etta på 38 kvadrat, med cykel i köket och kostymer i garderoben? You do the math. Objektet finns på Karl Johansgatan i Göteborg, och går på dryga miljonen om du är intresserad att köpa. Annars kanske en titt på inredningen kan räcka som inspirationsdos för dagen. Fler bilder här!

Foto: Stadshem Göteborg, Karl Johansgatan 114 D

Vitra Limited Edition 2010

Det är nog inte alla som kan "skryta" med att ha spillt rödvin på Vitras VD, men det kan jag och min kompis Lovisa. Under en galet rolig och vansinnigt folktät kväll på Bar Barossa i Milano, vid möbelmässan 2009, minglade vi in i varandra och den skämsiga katastrofen var plötsligt ett faktum. En dag som denna önskar jag mer än någonsin att felet hade varit uppenbart hans. Då hade jag nog passat på att använda den haken som ingång för att övertyga honom om att den här limiterade godsaken borde tas in i Sverige och Europa också, och inte bara säljas in USA. Precis som Maria har jag fallit pladask för Eames teakutgåva av designklassikern Hang-it-all, men den kommer tyvärr bara säljas på andra sidan Atlanten och bara i fem månader till. Skynda, skynda. För 249 dollar plus frakter och tull blir den din.

Foto: Vitra

Nyheter från Ferm Living

Danska Ferm Living har släppt sin nya katalog för hösten och vintern 2010. En hel del känns igen från tidigare säsonger, fast nu i nya färger, och vissa saker är helt nya i sortimentet - men har inga färger alls. Svartvitt, retro och nytt möter nött. Fint, men visst känns det lite som vi sett stylingen förr? Karafferna med kork av kork och det husformade, väggfasta, sängbordet med färgat innanmäte föll mig i smaken.

Foto: Ferm Living. DK

Duka snyggt till kräftskivan

Ni har väl inte missat att IKEA startat en egen blogg i dagarna? Under rubriken Livet Hemma bjuder världens största möbelföretag nu generöst med sig av inspirerande inredningstips, idéer och tjusiga miljöbilder med lösningar som kan göra din vardag lite roligare. Extra kul är det eftersom jag har fått vara med och hjälpa till på ett hörn i det här projektet via jobbet. Jag blev också omåttligt förtjust när jag fick syn på bilderna från en kräftskiva, där man dukat upp till fest befriande fritt från kulörta papperslanternor och hattar med fåniga kräftmotiv. Det här var riktigt snyggt! Fler foton hittar du här.

Foto: publicerat med tillåtelse av IKEA.SE/Livethemma

Multi Candle Pin

Har ni sett den här fantastiska ljusstaken som precis kommit in hos Urban Living. Var inne och spejade efter nyheter på deras hemsida igår kväll och blev alldeles kär i den här fantastiska saken. För 290 kronor kan du skapa din egen installation av stearinljus i olika former. Dessutom är Multi Candle Pin faktiskt en väldigt smart produkt för att ta vara på ljusstumpar, istället för att bara kasta. Jag gillar, massor!
http://urbanliving.se/show_product.php?p_id=1799
Foto: skärmdump från Urban Livings webbshop

Nytt från Linum 2010

En annan stor leverantör som visade upp sig på mässan, vars produkter gör sig bättre på miljö- än mässbild, är Linum. Katalogfotografierna är superfina. Grått och lila även här. Och jag undrar just om jag inte sett miljön och omgivningarna förr. Eller vad säger ni. Känns inte det här huset, tidigare plåtat av Stellan Herner igen månne? Kan det vara samma location som Gråskaliga drömmar? Jag tror det är trappen jag hakar upp det på. Kan någon från Linum bekräfta eller dementera?

Foto: pressbilder Linum

Nytt från Mateus hösten 2010

Mateus hade för ovanlighetens skull inte någon spektakulär och häftig monter på Formexmässan i år. De har ju sopat banan och vunnit pris för bästa utställning så många år i rad nu att de kanske tröttnat? Dessutom har de ju tydligen ett ganska påkostat showroom inne i stan istället, så de får väl prioritera. I vilken fall var jag för en gång skull mer intresserad av deras saker, än av krimskramset runt om, som det så ofta blir när företag slår knut på sig själva för att göra vackra stylingar. Samma sak med dessa oväntat rena bilder från Mateus. De är väldigt rakt på. Vilket får mig att gilla deras gråtonade porslin än mer. Enkelt, okomplicerat och snyggt. Jag må vara en "grå mus" men det här skulle jag gärna köpa hem.

Foto: pressbilder från Mateus hemsida

Nyheter från House Doctor 2010

En av de mest ombloggade montrarna från mässan, bortsett från Himlas, är House Doctors och Odd Birds. Båda två kända för sitt nytillverkade lapp-och-laga-sortiment, som känns lite som om det vore gammalt fast det är helt sprillans nytt. House Doctor är ett dansk märke som funnits ett tag, men som nått sin storhetstid nu när Shabby Chic och patina anses höjden av elegans hos så många danskar och svenskar att det går att skära guld på att göra unikt till stapelvaror och att massproducera vintagekänsla. Jag kan tycka att det råder lite motsatsförhållanden där och förtar en del av tjusningen med att inreda sitt hem med "personliga" saker, men jag älskar deras bilder. Här är några av mina favoriter från höstkatalogen.

Foto: House Doctor, 2010

Mera Tradera - Grafiska prints

Jag fortsätter min höstrensning av förrådet. Näst på tur står en gallring av min samling med grafiska prints, som aldrig kommer upp på väggen. Jag har samlat på mig ett och annat blad i min jakt på den perfekta tavlan men de gör ju ingen gladare där de står staplade idag. Kanske kan de passa bättre hemma hos dig? Det här är blad från Habitats Art Book i måtten 50*70 som funkar till standardramar, men som förtjänar att ramas in på en ramverkstad. Limiterade utgåvor inköpta i London. Utropspris 1 krona. Skynda fynda!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Absolute Ice Bar

Som ni hört rapporteras från flera håll var Formex (som låg väldigt tidigt i år) en av de varmaste mässorna hittills. Luften var så kvav i hallarna att man inte kunde tänka ordentligt. Och det behöver man ju, när man får så mycket intryck på en gång. Jag och Anna bestämde därför att vi skulle kyla ner oss lite och smet över till Absolute Ice Bar på eftermiddagen. Här är det -5°C året runt och all inredning inklusive glasen är gjord av 100 % kristallklar is från Torne älv i Lappland. Det är lite av en turistfälla, jag tror vi var de enda svenskarna på plats, men vad gör väl det. Vi behövde svalka knopp och kropp och så här i efterhand var det ju faktiskt en förlängd trendspaning i sig. Iskristaller, snö, knarrande kyla, renfällar och andra Norrländska influenser syntes ju på faktiskt flera ställen även på Formex.

Foto: Trendenser.se

Himla 2010 goes Jukkasjärvi

Himla hade helt klart en av de häftigaste montrarna på Formex, med ett gigantiskt isblock på paradplats i mitten av utställningen. Det smälte såklart i allt eftersom i den smäktande värmen (Formex var rent ut sagt olidligt varm i år), men idén var rolig. Jag måste också ge Himla en eloge för katalogbilderna, fotade i Jukkasjärvi. Temat för deras höstkollektion går under namnet "Nordisk mystik" och var kan man hitta en lämpligare plats för att tolka det om inte på Ishotellet? Det här är min favoritbild, fler finns nedan.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Formex mässrapport hösten 2010

I år var Formex som en match mellan motpoler. Antingen var det kulört och högblankt eller också patinerat "Shabby chict". Och var det inte Nordiskt ekomedvetet med inslag av ljust trä, näver, renhorn och smältande isblock från Jukkasjärvi, så var det Afrika-etno med djuriska mönster och kryddiga färger för hela slanten. Här är en bildrapport med fyra trendteman som jag fångade med kameran.

COLOUR ME HAPPY

80-talsoptimistiskt, färgglatt, högblankt och humoristiskt.
Pryldesigns kulörta och knalliga saker. Skojiga lampan Stitch från Lamp Gustaf, Normann Copenhagens väggklocka och toalettborste, 80-talsglas från Sea Glasbruk, färgglada pallar från Tolix och kudden Nötcreme från Forsberg&Forsberg.

RUSTIK ROMANTIK

Patinerat, skavt, betongrufft, shabby chict, romantiskt, rustikt. Kolla in industrilamporna och skåpen från
House Doctor 2010-kollektion, de rostiga lamporna från nederländska HK Living, Paradisverkstans fina och genuina hantverk, Soul of Himlas rustika linneserie, Mateus nya fjärilsporslin med fina tillbehör.

NORDGLOBEN

Nordiskt eko-reko. Näver, trärent, masonit, isblock, renhorn, älghorn och Norrländska influenser. Bilder från b la  Cult Design och Ceannis montrar. Om du gillar det här ska du hålla utkik efter Dixies mjölklådor i porslin, Anna Viktorias grafiska renmönster och Plenty Designs fina näverljusstakar Ume. Och sist men inte minst Annika Brännströms magiska ljuskrona Lapland Design.

HELLO AFRICA

Djurmönstrat, kryddstarka färger och etnomönster. Gillar du detta ska du bl a hålla utkik efter Oddbirds etnokuddar, de nya yllefiltarna från Klippans Yllefabrik med zebra och leoparmönster, Ceannis afrikainspirerade kollektion och det krokodilskinnspräglade glaset från Sea Glasbruk.

Inredningsmode tolkat av Mairo

Jag landade i Göteborg vid midnatt igår och ska strax rusa till jobbet, så min sammanställning av mässan får vänta lite till ikväll då jag ska ladda in alla bilder och summera mina intryck i ett blogginlägg. Som pausmusik tänkte jag bjuda på en talande bild från helgens mässbesök, som jag faktiskt inte hittade på Formex utan på stan. Åhléns och Mairo har tagit fasta på den glödheta kärleksaffären mellan mode och inredning. Dekoratören Ann Bäckman har skapat små klänningskonstverk av sitt tyg Baronessa med mönster av Lisa Bengtsson. Otroligt fina, man kunde inte låta bli att stanna till och en kul tvist på en stark trend i tiden. Nytt för i höst är f.ö. att Baronessa även kommer i svartvitt! Klänningsutställningen hittar du i skyltfönstret på Åhléns City i Stockholm som också säljer Mairos tygnyheter på sin inrendingsavdelning.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Laddad för dag två på Formex

Imorse klev vi upp tidigt och laddade med en rejäl hotellfrukost för att orka med dag 2 på Formexmässan. Förhoppningsvis är det lite svalare därute idag. Igår var värmen näst intill olidlig. Tänk tropisk värme minus badstrand och läskande drinkar, och så ett par hundra spotlights och värmeljus på det. Ungefär så kändes inomhustemperaturen i mässhallarna under gårdagen. Men, idag har vi som sagt laddat med både frukt och vatten så nu ska vi hålla hela dagen ut. Vi återkommer med bildrapporter. Håll utkik!

Foto: Frida Berglund och Anna Ramstedt, Trendenser.se

Formex entréutställning

Här kommer en första rapport från dagens besök vid Formexmässan, innan vi susar vidare ut i Stockholmsnatten. Vi börjar i entrén där Jan Rundgren precis som tidigare år hade skapat den stora trendutställningen. Höstens mässtema är ju HAPPY och det bokstaverades tydligt, som ni kan se, med stora oversizeade bokstäver som också fungerade som avskiljare mellan de olika färgpaletterna. Och precis som det utlovades var det här en färgfest deluxe. Årets mässa var det mest färgsprakande på länge. I år firar också Formex 50-årsjubileum, vilket tydliggjordes med en tidsaxel i form av fem rum. Ett för varje decennium. Själv tyckte jag att den ytan var en av de största behållningarna och något som borde vara en tankeställare för alla besökare, både leverantörer, och inköpare. Liksom press. Även om varje rum var typiskt för sitt årtionde så fanns det ett par saker man faktiskt verkar uppskatta lika mycket idag som då. Ett bevis för att riktigt god design lönar sig, och håller. Inte bara nu, eller i höst utan också för en lång framtid.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Incheckad på Nordic Light

Igår kväll efter jobbet åkte jag och Anna upp till Stockholm, för en helg i inredningens tecken. Idag och imorgon ska vi besöka Formexmässan och rapportera alla nyheter och kommande trender som går att skönja därifrån. Eftersom vi ville ha oss lite design och form till livs även på hotellet bokade vi in oss på Nordic Light. Och det visade sig vara ett riktigt bra val. Vi blev nämligen uppgraderade till sviten på våning 7! Just nu firar Nordic Light den tecknade figuren Snobbens 60-årsjubileum och man har låtit en rad kända kreatörer göra sina tolkningar av den klassiska hunden som konstverk nere i lobbyn. Eller vad sägs om Åsa Jungnelius, Bea Szenfeldt, Lars Wallin och inredaren Frida Wanselius. Och vår svit har inte bara det magiska "Nordic Light ljusspelet", utan är också är specialinredd med flera roliga detaljer på Snobbentemat inför jubileumsveckorna. Jag måste fota och visa fler bilder från hotellet lite senare, men nu ska vi bege oss till mässan. Vi ligger lite efter i schemat efter den fantastiska frukosten. Som ni vet är jag ju rätt förtjust i just frukostar. Anyway, är det något speciellt ni vill att jag ska spana efter? Lägg bara en kommentar så går jag in och kikar under dagen. Håll utkik för mässrapport inom kort!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

afswedala - swedish tradition rules

Som första bloggare i Sverige har jag fått möjlighet att visa bilder från det nya varumärket afswedala, som lanseras nu i höst. afswedala är ett företag från Borås, som startats av tre tjejer med erfarenhet från stora textilföretag i branschen. De har tagit fram en ny, tuff kollektion bäddset för både vuxna och barn, med mönsterinspiration från Sverige. Dessutom är allt tillverkad av ekologisk bomull. Färgskalan går i denimblått och grått och bäddseten för både barn och vuxna har kaxiga korsstygnsbroderier med budskap.
afswedala
afswedala kommer inte att ställa ut på Formex i år, de är ju helt nystartade och jobbar för att få in märket till lämpliga butiker runtom i landet först. Men här kan ni i alla fall få en glimt av vad som komma skall, om någon butik i ditt närområde tar in dem i sitt sortiment. Visst är det roligt med ett nytt textilvarumärke som vågar hämta inspiration från Svedala, istället för den amerikanska östkusten? Jag är börjar bli rätt trött på alla stripes and stars just nu. Hemsidan är under uppbyggnad, och återfösäljarna är som ni förstår inte helt klara men det lär nog inte dröja länge innan vi ser mer från de här tjejerna!

Foto: pressbilder afswedala 2010

Formexmässan har öppnat!

Idag slog Formexmässan upp sina portar ute i Älvsjö och hela Sveriges inredningskår (butiksägare, inköpare, journalister och leverantörer) har återigen samlats till höstens upplaga av det största jättejippot för branschen. Vanliga konsumenter släpps inte in, det är inte öppet för allmänheten, så mystiken och bloggdiskussionerna brukar gå rundgång. Jag kommer precis som tidigare år att åka till Stockholm och rapportera, men jag jobbar ju heltid om dagarna, så jag flyger upp först imorgon kväll och passar på att göra en weekend i huvudstan. Det ska bli väldigt roligt! Så, ni får ge er lite till tåls med min rapportering. Men det kommer en utförlig sådan. Var så säker! Årets tema är Happy och av de färska pressbilderna att döma verkar det bjudas på en ovanligt färgglad mässa i år. Kul! Det kan vi behöva. Enligt Louise Klarsten VD på Colourhouse så kommer rosa att bli helrätt framöver. Från bleka pasteller till mörk cerise. Speciellt eftersom det passar så fint ihop till andra populära färger som brunt, blått och grönt. Hon tror också på gult som accentfärg under den kommande säsongen. Och det bekräftas ju inte minst av bilderna nedan.

Foto: Formex.se pressbilder 2010

Fynd eller synd

Det råder delade meningar här hemma, huruvida mina inköp från sommarens loppisturné verkligen varit särskilt lyckade eller bara skräp. Hmpf... Själv tycker jag att de här danska träfrukterna som inhandlades efter en slingrig bilfärd utanför Borås (ymnigt svettandes och med blodsockret i höjd med fotknölarna, bör kanske tilläggas) trots allt var ett bra sådant. Men, man kan ju inte veta säkert. Såg förresten att Linda skapat en ny kategori med namnet "fynd eller synd" på sin blogg. Kanske kunde de kvala in där.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Ekollonglaset som gemhållare

Hittade den här bilden när jag surfade runt hos Sköna Hem. Jag fastnade inte bara för de fina teckningarna, som fått tapetsera väggen bakom skrivbordet, utan också hur de använt Svenskt Tenns små ekollonglas som gemhållare. Egentligen gillar jag hela deras stilleben av glas på arbetsytan. För även glaskrukan med penslar och den lilla vasen med pennor var vackra ihop, i all sin enkelhet.

Foto: Sköna Hem

Front Design för Höganäs

Höganäs Keramik hade sin storhetstid för bra länge sedan. Även om jag för all del har ett par klassiska krus och muggar från dem i skåpen och det senaste Barolo-samarbetet var lyckat, så har de ju inte gjort mycket spännande för att lyfta varumärket sista tiden. Tills nu. Får man hoppas. De har nämligen gett sig in i ett oväntat samarbete med svenska designgruppen Front, som haussats i både svensk och utländsk media och vunnit massor med priser för sina fantasifulla designprojekt ihop med bland andra Kartell, Moooi, Zero, Sketch och IKEA. Dessutom satsar Höganäs på att nå ut i sociala medier i höst genom en egen blogg, där de skapar trafik genom att låta oss etablerade inredningsbloggare med mycket trafik vara gästblogga och peka in till sajten. Smart drag! Hoppas bara att reklamkrumbukten och designen gör att produkterna får fötter i butikerna också. Jag behöver nog se lite mer än det här för att bli övertygad, och det krävs nog en hel del för att svenskarna ska släppa det krampaktiga greppet om Filippa-K-muggen, men kanske kan det namntunga projektet nog bana väg för en exportsuccé? Jag vet inte men jag håller verkligen tummarna för vårt anrika och i dubbel bemärkelse "ursvenska" varumärke.

Foto: Per Ranung

Nyheter från Mimou 2010

I slutet av den här veckan är det Formexmässa i Stokholm och mailboxen svämmar redan över av alla pressreleaser som ramlat in från PR-byråerna de senaste dagarna. Många nyheter blir det. En av mina personliga favoriter är Mimou, som jag också fick en personlig förhandsvisning av när jag besökte Ronneby, tidigare i somras. Nu är deras katalogbilder officiella och jag kan inte låta bli att dela med mig av några den digitala vägen, till er som inte fått tag på en papperskopia ännu (finns hos närmaste återförsäljare). Visst är de fina. Jag gillar deras moderna take på klassiska toil de juoy. Kikar man närmare är det modeillustrationer i akvarell av Amelie Hegart, som också gjort Lady Gagas skivomslag!

Släng också ett extra öga på bilden nedan. Eller vad sägs om de här gamla grammofonstrutarna från skivspelare, som förvandlats till fina lampskärmar. Det smärtar att dissikera antikviteter men när de inte längre har någon praktisk funktion (heja Spotify) så kan de ju tjäna mer än väl som ögongodis.

I år jobbar de överlag mycket med akvareller vilket känns helt rätt. Orange verkar också vara en kulör på frammarsch. Mimou som tidigare bara gjort textilier tar nu också fram möbler i eget sortiment. Bland annat klädstängerna ni ser nedan och en fin sänggavel, liksom ett riktigt fint bord som jag är spekulant på.

Foto: skärmdumpar från Mimous höstkatalog 2010

Trendenser i Expressen Leva&Bo

Idag får ni inte missa att köpa helgbilagan "Leva&Bo" som kommer med Expressen och GP. Jag finns nämligen med på ett litet hörn, intervjuad om mina bästa tips till dem som vill fynda på årets sommarrea. Har du gjort några kap i år? Eller har du andra tips på var man kan göra klipp till hemmet så här års?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Vintagefynda på webben

Om du inte är bilburen men ändå vill vintagefynda och loppisleta i sommar. Då kan jag verkligen tipsa om Josses shop In My House. En inredningsbloggare från Ronneby som inte bara har ett läckert hem, där hon mixar nytt och nött - utan också en egen butik där hon säljer unika vintageprylar och annat fint. Hon har ställt upp med hemma-hos-bilder i bl a Vakre Hjem och fyller dagligen på med nya glimtar i sin egen blogg. I webbshopen kan man leta runt efter retro-guldkorn, i evigheter. Jag grämer mig så över att jag inte hann besöka hennes fysiska butik när vi hälsade på Mimou, men resesällskapets "inredningstålamodskonto" var slut för dagen. Å andra sidan betyder det ju att jag har ännu en anledning att komma tillbaka. Snart! Bloggen hittar du här, och webbshopen hittar du här. Happy clicking!

Foto: Josse, In My House
. Publicerat med tillstånd av fotografen.

Shabby Modern

Efter att ha åkt varv efter varv i lantställenas Paradis med stort P ligger Hemnet med sökord Österlen som startsida på min dator. Efter att ha kikat runt bland diverse objekt och haft radarn inställd på sommarhus när jag bläddrat i inredningsmagasinen under en tid kan jag också konstatera att min annars så bestämda smak vad gäller inredning börjar vackla lite. Plötsligt dras jag, som fnyst åt volanger och romantiskt fluff fluff, som en magnet till patinerade, avskavda och lantlivsidylliska interiörer. Whats up? Har jag smittats av Shabby Chic-febern tre år för sent, eller är inkubationstiden så lång? I vilket fall kunde jag inte låta bli att gilla känslan i de här bilderna från Trine Thorsen. Eames blandat med loppis. Shabby Modern någon?

Foto: Trine Thorsen, publicerat med tillstånd av fotografen

Trendenser på väg: Kosta Boda Art Hotel

Det sista stoppet på vår road trip med Chevrolet Spark valde vi att lägga på Kosta Boda Art Hotel, som ligger mitt i det svenska glasriket. Alla rum är inredda av företagets glasdesigner, med utgångspunkt från den personens formspråk. Vi fick möjlighet att testa ett rum i Ulrika Hydman Valliens korridor. Jag är väl egentligen inget stort fan av hennes stil, och var nästan rädd att jag skulle få mardrömmar av det målade ansiktet med tillhörande blomsterorm som slingrade sig på väggen. men på kvällen blev det riktigt effektfullt. Även poolen gjorde sig bäst nattetid. Kolla vilken schysst utsikt vi hade från fönstret!

Glasbaren var också en häftig upplevelse med alla upplysta prismor. Det påminde nästan lite om en ljusfestival mot vinteris, om än  tillverkat i ett material som inte smälter. Kan tänka mig att stämningen och mysfaktorn är än högre på hösten, när det är riktigt kolsvart utomhus.

Frukosten morgonen efter serverades givetvis även den ur Kosta Bodas egna glas och tallrikar. Tillsammans med travar av produktkataloger (?). När de andra hotellgästerna ramlade in började vi förstå varför. Likt en taxfreekatalog på Finlandsfärjan användes ju dessa för att kryssa i och shoppingplanera rutten i outleten - redan vid morgonkaffet. Och knappt hann klockan slå öppningsdags i Kostas Outlet, som ligger ett stenkast från restaurangen, förrän hotellgästerna sågs i horder utanför entrén. Frustandes i regnet och skrapades med hovarna i marken. Redo att öppna lädret på vid gavel. För det här är ett shoppingparadis av rang om du gillar att fynda. De lovar minst 50-70% lägre priser på allt från kläder till inredning, och utbudet är stort. Förutom glas finns kläder från bl a GANT, Ralph Lauren, Odd Molly, Peak Performance och Levis. Så, just därför, tänk efter två gånger på vad du verkligen behöver innan du stiger in. När du väl kliver över tröskeln är det svårt att inte ryckas med i hetsen. Men gillar du att shoppa är det härförmodligen det perfekta resmålet för en weekend eller regnig semesterdag.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se / Kosta Boda Art Hotel


Hotell Villa Vestas

På begäran kommer här fler bilder från rummen vi hyrde i Villa Vestas lilla annexbyggnad, Villa Rosa, när vi besökte Ronneby. Lägenheten vad som en dröm. Krispigt vit, inredd med mjuka textilier, svagt mönstrade tapeter och sköna kontraster mellan nytt och nött som plockade upp sekelskifteshusets allra vackraste hörnor och skrymslen. Man blev lugn bara av att kliva innanför tröskeln. Otroligt fridfullt. Lamporna kommer från Watt&Veke på Öland, tapeterna och textilierna från Mimou, mattan i hallen från Pappelina (Siri i vaniljvitt) som tillverkas i Dalarna och stolen vid skrivbordet är från italienska Kartell.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Annons
Annonsera