Annons

Uppsving för Thonet-stolen?

Är det bara jag eller verkar det inte som om Thonet har fått en revival sista tiden, även i inredningssammanhang som inte vill stämpla sig under shabbychic/fransk-romantik-estetik? Banne mig. Jag tycker mig se dem överallt. Och jag har märkt hur den klassiska modellen i böjträ plötsligt kryper på mig. Helst en rejält patinerad dito. Den senaste tiden har vi ju också sett en hel del spännande tolkningar på stolmodellen, så det skulle inte förvåna mig om det sprider sig än mer 2011. Jag tror på det som motrevolution till alla dyra klassiker och sönderstylade Eames-modeller. Även om jag själv är en sucker för de båda, och har dem i mina ägor, kan jag känna en längtan efter något nytt i stolväg. Vad tror du?

Foto: IKEA Livet Hemma, Apartment Theraphy, pressbilder Thonet café, tavlan Café Scene (1882-5) av Fernand Harvey Lungren med Thonet chairs

Kategorier:

Kommentarer

 • Jag är så imponerad över det arv som Thonet lämnar efter sig, tänk bara på IKEA och deras förpackningar!

  God jul Frida och hoppas att du får allt som du önskat dig! Tack för en fantastisk julkalender!

 • Frida skriver:

  Visst är modellen finurlig, och Michael Tonet före sin tid. Gillar den massor.

  Och tack för berömmet om kalendern Åse, det gör mig glad att höra. Det ligger en del jobb bakom 🙂 Imorgon är det grand finale!

 • Absolut! Man önskar sig ju ett sådant där perfekt ex med den där patinan som bara går att få genom flitig användning. Dessutom står rotting högt i kurs just nu känner jag.

 • Är lycklig ägare till två Thonetgungstolar; en ärvd gammal svartlackad med naturell rotting o en klarlackad o naturell från sjuttiotalet (den senare premie i en bokklubb!!!!) Möbler jag aldrig tröttnar på:)
  Tror givetvis på revival!

 • Lina skriver:

  Jag håller med! Jag tror det är början på en stolrevolution stilmässigt sett.

 • Åsa skriver:

  Jag tror också att vi kommer att få se mer rotting.
  Själv skulle jag vilja ha en sån här stol:
  http://www.gemlaab.se/stolar/bas.php

 • Skönt Hemma skriver:

  Kikar in för att önska dig en skön och fridfull jul!

 • Malin M skriver:

  Thonetstolen framkallar en större och större villhakänsla i maggropen på mig för varje gång jag ser den! Tror absolut att den kommer synas ännu mer under år 2011!

  Passar på att, liksom Åse, tacka dig för en otroligt fin kalender och så vill jag önska dig en strålande jul och ett glimrande nyår!

  /Malin M

 • Malin skriver:

  m

 • Malin M skriver:

  Jag känner en starkare och starkare villhakänsla i maggropen för varje gång jag ser stolen! Tror definitivt att vi kommer få se mer av den här godbiten under 2011!

  Vill, liksom Åse, passa på att tacka för en fantastisk fin kalender och önska dig en strålande jul och ett glimrande nytt 2011, Frida!

  /Malin M

 • Thonet-stolar! Varför inte? Har för mig att de dessutom är rätt sköna. Skulle kunna tänka mig ett gäng bruna lätt patinerade stolar till mitt köksbord.

 • Lotta skriver:

  Riktigt snygga om om jag inte tar fel så kan man kanske trilla över några billigt på loppis!? Nått att hålla utkik efter med andra ord, gillar den massor!

  Även jag vill tacka för en riktigt fin julkalender! Så jag hoppas få tid över imorgon, mellan alla besök och julklappar att titta in här imorgon igen! Är riktigt nyfiken få vad som gömmer sig bakom lucka 24!

 • Har stått på min önskelista länge, men de är tyvärr så dyra. Synd. Jättesynd.

  Julkramar på dig!

 • Bodil skriver:

  Ganska snygga men vansinnigt obekväma i mitt tycke. Så nej, de står inte på min önskelista.

 • Carolina skriver:

  En liten rolig anektot om hur den här stolen kom till är att den började tillverkas i samband med att man i Paris på slutet av 1800-talet började med uteserveringar, vilket snabbt blev populärt. Problemet var bara det att folk satt alldeles för länge och tog upp plats för nya kunder. För att öka omsättningen designades denna stol för att vara så pass oskön att sitta länge i, så att folk skulle resa sig snabbare. Där av namnet "caféstol". Det är alltså inte meningen att den ska vara skön!

 • Hilde skriver:

  Love thonet, lovely bistro feel, feminine and classic.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *