Annons

10 december – dagens lucka i Adventskalendern

Ikväll vankas bankett i Blå Hallen. I samband med Nobelprisets 90-årsjubileum 1992 tog svenska Gense fram de här klassiska besticken, som sedan dess har använts vid den stora Nobelmiddagen varje år. Och dagen till ära har du chans att tävla om ditt eget paket med 16 delar, värde 1249 kr. Allt du behöver göra för att delta i pristävlingen är att svara på följande två frågor i kommentarsfältet:

Dagens frågor:
1) Vem skulle du vilja gå med på årets Nobelmiddag?
2) Vad är ditt bästa dukningstips? Motivera kort.


Tävlingen är avslutad. Grattis till Åsa som svarade kl. 11:12:20. Maila oss din adress så ser vi till att priset kommer på Posten inom kort!

Tävlingen pågår tom 11/12 kl. 07.00. Vinnaren utses av Gense och juryns beslut kan ej överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Det finns ett set om 16 delar i potten, värde 1495 kr.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Barack Obama på årets Nobelmiddag. Jag har SÅ mycket jag skulle vilja fråga honom och prata med honom om. Jag tror inte att det är helt lätt att vara USAs president, och vi som har prestationsångest här i Sverige har nog ett och annat att lära av denna man.
  2. Bästa dukningstipset måste nog vara att göra dukningen mer levande, genom att duka efter årstiden exempelvis. Ta in blommor, ha löv som placeringskort etc. Det finns många sätt för att göra dukningen mer levande.

 • Lina Karlström skriver:

  Det är kanske lite cheezy att säga men jag hade så gärna gått med min sambo. Det är en upplevelse jag inte skulle kunna vara med om utan honom 🙂 Sen skulle vi sitta där, sofistikerade, äta god mat och samtala om viktiga ämnen tillsammans med en massa stora människor.

  2. Jag är ju barnsligt förtjust i gammalt 50- och 60-tals porslin så när jag har kalas så dukar jag alltid med udda koppar till mina gäster. Någon får en Adam, någon får en Eva, någon får Berså och så vidare… Det blir inte bara vackert utan ger också upphov till samtal mellan gästerna 🙂

 • Åse skriver:

  1. Min man så klart
  2. Mitt tips är att inte överpimpa dukningen, använd det som naturen har att bjuda på för tillfället och bygg inte för högt så att gästerna på andra sidan bordet inte ser varandra!

 • Elin skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Carl Bildt, tror att det hade varit intressant eftersom han är så berest och verkar ha stor kunskap om världens konflikter.

  2. Jag tycker om att duka med tygservetter istället för vanliga pappersservetter. Ett superenkelt sätt att lyxa till det.

 • Stine skriver:

  Jag skulle gå med min pappa, vi pratade mycket om nobelfesten när jag var liten och hade en deal om att gå dit ihop, han skulle fixa in oss bakvägen om jag minns rätt 🙂

  Alla bord blir festliga med paljetter och udda men matchande kristallglas. Tycker jag.

 • Emma skriver:

  1. Jag skulle gå med min mormor. Vi skulle njuta av alla vackra klänningar och smycken, äta av den avancerade maten och sen rullstolsdansa i Gyllene salen.
  2. Duka lågt så alla gäster ser varandra. Satsa på duk och servetter i tyg, det är inte så mycket dyrare men ser så mycket bättre ut.

 • Anette skriver:

  1. Siden jeg bare har vært gift i 4 uker ville det vært direkte ufint å gå med noen andre enn Christian.

  2. På nyttårsaften har jeg en ljusslinga med veldig små lys som jeg legger på bordet sammen med glitter i tjukke gierlander og stjerner i sølv som jeg strør over en mørkeblå duk. Med Mega Mussel og gammelt stråmønster blir det kjemepfint.

 • Maria skriver:

  Helst av allt skulle jag vilja gå på nobelmiddagen med min mamma.

  Att man dukar så att alla har utrymme så det inte blir för trångt. Inte för mycket höga dekorationer eftersom man vill se sina gäster.

 • Erika skriver:

  1. Åh jag skulle vilja gå med min farmor, hon är så imponerad av som hon säger "alla som kan så mycket".

  2. Mitt bästa dukningstips är att blanda glas och porslin och göra en levande härlig blandning av former och material. Glöm inte att pynta lampan/ljuskronan eller vad det nu är som hänger över bordet!

 • Smäm skriver:

  1. Världens bästa Englishman aka min man

  2. Svanvikta servetter.

 • Moa skriver:

  1) Min pappa, förstås.
  2) Var inte så jäkla noga med allting. Det känns mer hemmavant och mysigt om inte allting är så panikartat perfekt. Låt det vara lite oordning, med omatchande glas och besticken på fel sida … det spelar som ingen roll, det är sällskapet och maten som är viktigast 🙂

 • Vicky skriver:

  1. Christian Luuk och Carina Berg

  2. Små paket till gästerna är alltid uppskattat. Behöver inte vara köpta ting. en dikt, citat en sten du plockat… Men slå in dom i fina paket det är viktigare än innehållet! 😉

 • Emma W skriver:

  1. Min sambo skulle få följa, självklart!
  2. Levande ljus i mängder och olika grupperingar. Ett varierat bord tilltalar mig också, dvs att inte dukningen måste upprepas längs hela bordet. Lite mer lekfullt med andra ord!

 • Sara skriver:

  1. Jag hade velat gå med Sigvard Bernadotte och pratat design.

  2. Fånga upp former och vad som naturen har att erbjuda här och nu, flirta med den tid vi lever i, t ex vinteräpplen, mossa och kanelstänger nu till jul.

 • Anette skriver:

  1) Min dotter, vi skulle prinsess-spana och förundras över alla vackar klänningar 🙂

  2)Blanda udda tallrikar och glas, det ger en spännande men samtidigt hemtrevlig touch.

 • Ignatius skriver:

  1, min sambo
  2, levande ljus och färska blommor

 • Nickan skriver:

  1: Ja, men om man får önska så skulle jag välja Prins Daniel. Jag skulle vilja höra hur han ser på livet som nybakad prins i ett gigantiskt hur ute på Haga med rikets blivande tronföljare och all den plikt som kommer att kalla i framtiden.

  2:Farmors gamla och fina manglade kökshanddukar med vackert broderade monogram som servetter.

 • Annika skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med årets nobelpristagare i litteratur; Mario Vargas Llosas. Han skulle få ge mig lite tips om hur jag kan förbättra mitt skrivande…

  2. Ta hjälp av olika teman vid dukningen, middagen/kalaset/festen blir så mycket roligare då! Ett exempel är "sjörövartema", lägg upp lite drivved, sand, chokladguldmynt, en liten kista med pärlhalsband som "svämmar över", stora kalendabrar med levande ljus osv. Låt fantasin flöda!!

 • Anna-Carin skriver:

  1. Med min man såklart! Vore ju underbart att få ha en liten date med honom på Nobelfesten ;0)
  2. Att duka lågt och med många levande ljus!

 • Anonym skriver:

  1. Jag skulle gärna gått m Astrid Lindgren som jag tycker är värd ett Nobelpris. Att samtala med henne skulle vara som en saga.
  2. Mitt bästa dukningstips är att skilja på helg o vardag. På helgen dukar vi alltid med annat porslin, glas o bestick. Man behöver inte ha full uppsättning av allt, bara det räcker för din familj. Köp en del nytt och komplettera på loppis om du inte har råd. Det är du som bestämmer vad som räknas som finservis.

 • Annika K skriver:

  1. Jag skulle gärna gått m Astrid Lindgren som jag tycker är värd ett Nobelpris. Att samtala med henne skulle vara som en saga.
  2. Mitt bästa dukningstips är att skilja på helg o vardag. På helgen dukar vi alltid med annat porslin, glas o bestick. Man behöver inte ha full uppsättning av allt, bara det räcker för din familj. Köp en del nytt och komplettera på loppis om du inte har råd. Det är du som bestämmer vad som räknas som finservis.

 • Ida skriver:

  1. Jag skulle vilja gå m

  2. Mitt tips är att göra dukningen personlig och blanda begagnat med nytt. Det blir fint om man håller sig till ett tema eller några få färger. Tygservetter känns alltid hemtrevligt och låga bordsdekorationer så att gästerna ser varandra är ett plus. Personliga bordsplaceringar gör att gästerna känner sig extra välkomna till bords!

 • Ella skriver:

  1. Barack Obama 🙂
  2. Inte krångla till det för mycket. Kör en vit bas – tex vit långduk, och sen lägga till lite lätta roliga detaljer, tex röda rosblad och silverkulor. Skriv placeringskort på nått roligt, tex på stenar, blad.

 • Ingrid Nielsen skriver:

  1. Med min man.
  2. Ett fräscht blomsterarrangemang och snygga ljusstakar.

 • Lena E skriver:

  Jag går gärna på nobelfesten med min granne. En fantastisk 85 årig dam som skulle älska,atmosfären, maten och elegansen.Dessutom skulle hon kunna förklara för mej vad det olika pristagarna fått sina priser för!!
  Kanske inte så spännande, men jag dukar alltid med tyg servetter. För mej gör det en stor skillnad.

 • Benjamin skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min mamma!
  2. Att alltid duka ordentligt, vare sig det är fest eller vardag. Det gör vardagen så mycket trevligare! Och glöm inte blommorna!

 • Fru Mars skriver:

  1. Min man. Vi skulle nog kunna tänka oss att på detta sätt fira vår bröllopsdag, visserligen någon dag tidigare eftersom den annars infaller den 13/12 ;o).

  2. Ta in naturen. Blommor och ljus är ett måste. Men tänk litet. Inga stora blomsterarrangemang eller ljus som skymmer. Du vill kunna se dina gäster. Hellre smått i grupperingar. Överdriv inte. Använd servetter och duk (om du ska ha det) i tyg. Använd fantasin och försök göra dukningen rolig och personlig.

 • Alexandra skriver:

  1. Min mamma såklart, hon älskar fest och pampiga tillställningar.
  2. En skön duk, den fyller många funktioner – framförallt så skyddar den bordet från tråkigheter.

 • 1) Vem skulle du vilja gå med på årets Nobelmiddag?

  SVAR: Ja skulle ta med min bästa vän, som också är en ensamstående mamma. Egentid, god mat , gott sällskap och lyx i kombination med varandra 🙂

  2) Vad är ditt bästa dukningstips? Motivera kort.

  SVAR: Duka bara med sånt som du tycker är vackert! Undvik höga växter, för det skymmer för mycket. Ställ småblommor i låga glas istället. Tända ljus, dukar, tabletter och servetter förhöjer myskänslan. Ta gärna in naturen och ställ sånt på bordet som är aktuellt för årstiden; kottar/pinnar/löv på hösten. Vitsippor på våren. Sommarblommor på sommaren. Och på vintern är det fint med julgranskulor, glitter och annat stämningsfullt.

 • Lisa skriver:

  Hej!

  1. Prins Carl-Philip

  2. Duka med ett tema, det ger ett enhetligt och snyggt intryck!

 • Benita skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min sextonårige son på festen. Jag är urdålig på mingel och kallprat men med Wille skulle jag definitivt ha både trevligt och kul!
  2. Duka enkelt men vackert med vita ljus och en enkel bukett blommor och låt gästerna stå i fokus.

 • Mirja skriver:

  1. Min syster eftersom vi båda älskar att klä upp oss men det finns alldeles för få tillfällen där det passar.

  2. Att använda saker från naturen, blommor, kvistar, vackra höstlöv, stenar med mera blir alltid fint tycker jag. Och massor av ljus såklart, oavsett årstid.

 • Lina skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med

  2. Duka med en enhetlig färgskala inspirerade av årstidens färger. Vackra bestick, snygg porslin och en matchande servettring. Gärna en blomma vid varje plats

 • Cecilia skriver:

  1. Min morfar skulle tycka att det vore en häftig upplevelse så honom skulle jag ta med mig!

  2. Jag dukar gärna enkelt och vackert med farmors gamla fina vita linnedukar (ytterst välmanglade såklart!), årstidens blommor och levande ljus. Vackert vitt porslin, kristallglas och stilrena bestick med tyngd i.

 • Hanna skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Ebba von Sydow så att man kan få höra alla detaljer bakom klänningarna och smyckena.

  2. Mitt bästa tips är att alltid duka fint, även till frukosten på måndagsmorgonen. Allting blir godare och trevligare om man anstränger sig och dukar fint.

 • Lina skriver:

  1. Med Peter Settman, jag tror att vi hade haft riktigt roligt ihop
  2. Jag brukar plocka in sådant som finns i skogen och trädgården, blir alltid lika vackert och skiftar efter årstiderna.

 • Anna skriver:

  1. Jag skulle ta med min vän Jessica, hon älskar att klä upp sig och gå på fest. Utan henne ingen fest.
  2.Enkelt med fina detaljer som följer årstiderna. Levande ljus är ett måste! Kanske någon rolig detalj som bjuder på oväntade konversationer

  Trevlig helg

 • Madeleine skriver:

  1) Min dotter på snart 4 år, hon ska bli en professor när hon blir stor säger hon. Här hemma flyger det leksaker för fullt, då har hon blandat några roliga ingredienser och det exploderar 😉

  2) Inte duka högt! Det värsta som finns är när man inte ser den som pratar. Det får gärna vara någon härlig kombination som matchar men inte ser likadan ut.

 • Conny Eriksson skriver:

  1. Min flickvän
  2. Blommor och levande ljus räcker långt, förutom detta tycker jag man kan hålla det ganska enkelt.

 • Idun skriver:

  1. Om jag fick välja någon nära skulle det bli min mormor som troget följer nobelfesten varje år. Annars vore det roligt att få gå med någon av npbelpristagarna och få höra mer om det de har gjort, en underbar chans att få ta del av en fantastisk hjärna!

  2. Mitt bästa tips är att inte vara rädd för att plocka random saker ur hemmet som prydnad. Varför inte ex ta fina porslinskatten ur skåpet och låta den sätta temat? Man kan också baka små hårda kakor och spritsa gästernas namn på, som placeringskort.

 • Conny Eriksson skriver:

  1. Min flickvän
  2. Blommor och levande ljus räcker långt, förutom detta tycker jag man kan hålla det ganska enkelt.

 • Anne skriver:

  1. Min pappa -han dansar mycket bättre än min man 🙂
  2. Jag gillar less is more vad gäller dukning – gärna färgglada tallrikar och fina bestick, men fokus på maten. Jag har sällan blommor eller andra dekorationer – möjligen ljus.

 • Mia B skriver:

  1. Jan Eliasson, en oerhört spännande man med massor av livserfarenhet.

  2. Ta in det naturen har att bjuda och arrangera mitt på bordet. På vinter kan det vara murgröna som grävs fram ur sön och läggs som de veckra slingor de är tillsammans med kottar. På sommaren många små vaser med vackra blommor.

 • Frida skriver:

  1. Jag skulle helt klart välja min kompis Max som är make-up artist och helt betuttad i kändisar och kungligheter. Han kan vakna på morgonen och ha drömt om att ha sminkat danska drottning Margaretha. Det hade varit en upplevelse att gå med honom!

  2. Linneduk, vitt matt porslin och levande ljus, vita servetter bundna med grovt snöre och kanske något fint skogen som blommor, lingonris eller mossa.

 • Johanna skriver:

  1. Jag vill helst inte gå på Nobelfesten alls, hellre bjuder jag hem bästa vännerna på en avslappnad middag och så ser vi tillställningen på tv´n istället.

  2. Ett tema på dukningen är alltid trevligt, men dukningen behöver inte alls se likadan längst hela bordet -hellre olika fast ändå matchat i och med temat!

 • Anne skriver:

  1. Min man
  2. Något gammalt, något nytt, något ärvt, något sytt.

 • Sandra skriver:

  1. jag hade viljat gå med Alfred Nobel. ganska omöjligt men vi hade nog haft många intressant disskusioner.

  2.Att duka med vackra saker som man själv gillar är det bästa tipset man kan ha.

 • Frida skriver:

  1. Om jag skulle få gå på nobelfesten så vill jag ju klä upp mig till tänderna, och så skulle jag vilja gå med kungen. Jag tror att han är rolig att prata med och så kan man vara säker på att allt jobb man lagt ner på klädsel osv. verkligen syns!
  2. Mitt bästa tips är at duka lågt, så att man ser sina bordsgrannar, och med mycket ljus för en trevlig stämning. Och att inte placera ut för mycket karotter och fat med mat på bordet, utan att servera eller ha en buffe.

 • Ylva skriver:

  1) jag skulle gå med min man, roligt att kunna dela erfarenheter.
  2) Mysig belysning är mitt dukningstips. Behöver inte vara levande ljus kan vara lanternor av olika slag. En del av dem som säljs som kräftfestdekorationer är ursnygga och passar året om!

 • Madeleine Holm skriver:

  Hej hej !

  1. Jag hade velat gå med Carl- Philip ! Hade vart trevligt att gå med en annan duktig formgivare.
  2. Jag gillar att duka enkelt och enhetligt med lite udda ting, som tre udda ljusstakar på mitten av bordet tex. Less is more !

 • Bobbi skriver:

  1, Jag hade tagit med min sambo
  2, Vit linneduk och tallrikar med silverkant, olika glasmodeller, och pynt från trädgården

 • A-M skriver:

  1. Min sambo, efter några år med småbarn vore det en storstilad entre in i en ny tid med lite fler vuxenkontakter 🙂
  2. Att alltid lägga lite krut på dukningen, även till vardags, göra tillfället när man sätter sig ner och äter tillsammans lite speciellt.

 • Annika skriver:

  1) Jag skulle vilja gå med en kompis som faktiskt själv redan varit på Nobelmiddagen. Hon vet ju vart man ska gå och var de bästa för- och efterfesterna är!

  2) Har man gäster som inte känner varandra så bra är det kul om man får dukningen att bli en conversation starter: Låga blomsterarrangemang med små konstiga detaljer i, udda porslin, gärna små glasstenar eller liknande utspridda som går att bygga med. Allt för att engagera folk i dukningen så de engagerar sig i varandra!

 • Moa skriver:

  1. Jag hade velat gå med den japanske författaren Haruki Murakami. Han är min absoluta favoritförfattare och jag hoppas verkligen att han snart får det Nobelpris han är värd. Han verkar vara en man med intressanta tankar och värderingar och jag tror jag skulle ha en del att lära mig av honom.

  2. Mitt dukningstips är att ta in naturen till bords. Där finns så mycket att hämta! Ett exempel är att ta några smågrenar från marken, sätta i en fin glasvas och dekorera med vad man nu önskar. Till mitt julbord hänger jag lila julkulor i mina grenar och knyter ett guldband runt vasen.

 • Anna skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Carrie Bradshaw – få NYC-tips, ha en kul kväll bland andra mer stela människor samt slippa problemet med vilka kläder och skor jag skall ha på mig kvällen till ära 🙂
  2. Det enkla är oftast det finaste tycker jag så länge det är en tanke bakom och anpassat till tillfället. Mitt tips är att använda bygga för olika höjder och ta in levende växter för att få liv och händelse.

  Hoppas att du blev frisk Frida och kom iväg till Paris!

 • Lina Hansson skriver:

  1. min käre sambo

  2. var inte rädd för att blanda och använda udda glas och tallrikar. ett av varje sort ger ett härligt busigt intryck!

 • irene skriver:

  1. Förutom min man så skulle jag vilja ta med mig Måns Möller, efter många tuffa småbarnsår så skulle jag behöva en kväll med massa skratt.

  2. Eftersom matlagning inte är min strakaste sida försöker jag alltid göra dukningen till den stora grejjen. Mycket värmeljus gärna låga arrangemang, paljetter och murgröna. Jag dukar inte bara på matbordet utan gör gärna festfint i samma tema på sidobord och fönsterbrädor.

 • Anna skriver:

  Oops, missade min mail i förra kommentaren kl. 2010-12-10 08:51:25

  1. Jag skulle vilja gå med Carrie Bradshaw – få NYC-tips, ha en kul kväll bland andra mer stela människor samt slippa problemet med vilka kläder och skor jag skall ha på mig kvällen till ära 🙂
  2. Det enkla är oftast det finaste tycker jag så länge det är en tanke bakom och anpassat till tillfället. Mitt tips är att använda bygga för olika höjder och ta in levende växter för att få liv och händelse.

 • Silje skriver:

  1: Jeg hadde villet gå med min tidligere Professor i Fysikk, så kunne vi ha snakket mye om årets Nobelvinner i Fysikk, samt tidligere års vinnere.

  2: Mitt beste tips for bordet er å tenke på oss som ikke er så høye, ikke ha høye stearinlys som kommer rett i synsfeltet når man skal snakke med noen på andre siden av bordet (det kan gi hodepine også). Heller ikke for høye dekorasjoner slik at man ikke ser hverandre og så bør bordet ikke se trangt ut. Less is more er mitt motto 🙂

 • Susanne skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min bästa vänninna,tänk vad vi skulle ha mycket att prata om sedan, ett minne för livet!

  2.Silver, tända ljus och dukningen ska gå ton i ton.
  Sen är det klart och finare kan det inte bli,
  men med färska blommor på bordet blir det "pricken över i".

 • Karin skriver:

  1) Med min sambo som är ruggigt stilig i frack. Mmmm. Vi skulle nog vara tvugna att ta lite danslektioner innan. Om han nu inte skulle kunna så skulle det vara intressant att ha Robert Edwards (som får Nobelpriset i medicin) till bordet. Han har nog många lyckliga historier att berätta om barnlösa som äntligen fått barn genom hans metoder.

  2)Snygg duk, levande ljus – gärna blandade smålyktor från Indiska och sen att ha något grönt inslag, en liten blomma eller bara gröna blad. Inte för att dissa alla fina dukningar, men en snygg dukning kan inte rädda en mindre bra tillagad middag, men mat som smakar bra – det spelar ingen roll var man äter då och hur det ser ut. 😉

 • Lina skriver:

  1. Med Carl-Philip såklart. Då får man sitta på bästa plats också! Vi skulle diskutera design, Sigvard, och han skulle förstås öppna sig helt för mig och berätta härliga hemligheter om kungafamiljen.

  2. Skippa lull-lull. Ha stilrent, klassiskt porlin och bestick. Ta inspiration från naturen: Löv som placeringskort, vackra grenar som krans. Våga!

 • Iris skriver:

  1. Jag hade velat gå dit med dig Frida, vill du hänga med? 🙂

  2. Tänk tematiskt! En röd tråd i dukningen förstärker det genomtänkta intrycket och gästerna känner att man har lagt ner lite extra energi för dem. Jag tycker också att det är enklare när man planerar dukningen att spåna vidare på ett tema, oavsett om temat är en färg, årstid, film eller sång så hjälper det.

  kram /iris

 • Sara skriver:

  1) Jag skulle gå med min underbara sambo, roligt att kunna dela erfarenheter.
  2) Med en enkel dukning tillsammans med levande ljus och blommor räcker väldigt långt. Sedan är de ett stort plus om det går i samma färgskala. Enkelt och stilrent, därefter är det gästerna som är viktigast.

 • Sigrid skriver:

  1. Åh, jeg skulle gå med Carl bildt! Så skulle kvelden bli interessant!

  2. Masse stearinglys også pleier jeg utgå fra noe morsomt jeg har kjøpt eller funnet i det siste og velge en fargeskala jeg jobber ut i fra slik at det blir en helhet – men man likevel kan variere med for eksempel ulike glass for å skape liv!

 • Linda Gelin skriver:

  1. Min fästman

  2. Ballonger fyllda med helium kan liva upp vilken dukning som helst. Exempel: På ett bord för sex personer är det väldigt fint att fylla upp tre lite större ballonger i en och samma färg, fästa ett snöre i dem samt en tyngd och placera dem i linje mitt på bordet. Blir oftast en isbrytare och en trevlig present till de små när de går hem.

 • Anna skriver:

  1.jag skulle vilja gå med Horace Engdahl för att höra så mkt som möjligt om hur det går till att nominera och välja pristagare…
  2. Mitt bästa dukningstips är man tager vad man haver. Udda eller inte spelar ingen roll. Och att alltid använda kala grenar på alla olika sätt, och levande ljus, både höga och låga. Det ger garanterat feststämning.

 • Maria G skriver:

  1. Min man, för att vi skulle få sitta still lääänge vid middagsbordet och äntligen få dansa i flera timmar. Utan att bli störda av våra småkillar…
  2. Tycker om att "ta in" trädgården i form av löv, blommor och murgröna. Vacker duk och mycket ljus.

 • Maria skriver:

  1. den kinesiske fredspristagaren, om han nu fick gå…
  2. Det viktigaste är en mysig stämning som får ens vänner att känna sig hemma, sedan om dukningen är superchik el ej är mindre viktigt

 • pernilla skriver:

  1. Jag måste säga att jag hade velat ta med mig min 89-åriga mormor som år efter år "har gått på nobelmiddag" hemma i tv-soffan. Det finns nog ingen som är så påläst om kungligheterna och pristagarna som hon är.

  2. Jag älskar att ha teman när jag dukar. Färgtema, udda glas och porslin eller som imorgon när vi ska ha julbord här hemma, billigt men kreativt.

 • Anna-klara skriver:

  1) Vem som helst av mina vänner som jag inte träffat på länge och druckit bubbel eller varit snygg med eftersom jag är hemma med en nyfödingbebis sedan 2 månader

  2) Det man hittar i trädgården eller på promenaden just nu. Nyponrosor, enris, fina stenar, vildäpplen etc på fat eller i glas.

 • Marianne skriver:

  1: Lett som et plett: Bono, så klart!
  2: Less is more, jeg synes mange har altfor mye på bordet, og ofte også saker som er så høye at man må vri hodet for å se personen som sitter rett over bordet. Jeg ville dekket på med denne duken, så slipper man å være redd for å søle: http://kristinebjaadal.wordpress.com/ (så vakker som den er skulle jeg oppfordret til å søle! hehe). For å stramme opp uttrykket litt skulle jeg hatt to svarte Kubus 4 på hver ende av langbordet. Til slutt skulle jeg hatt tre Cocoon-vaser i den minste størrelsen fra Holmegaard – i dem skulle jeg hatt hvite tulipaner som jeg hadde skåret korte.
  Men altså: Beste dukningstips? Begrens pynten. Gjestene må kunne vifte med armene, skåle og sette albuene på bordet etterhvert. Og når bordet ikke er dekket med alt mulig kommer også bestikk og serviset til sin rett 🙂

 • Tess skriver:

  1, Min sofistikerade vännina som tyvärr bor 130 mil från mig. Hon älskar glitter och glamour och vi skulle dricka champange i gyllende salen och prata om alla klänningar.
  Får man önska bordsplacering så hade jag gärna suttit bredvid Liu Xiaobo (nobels fredspristagare), har en hel del att fråga där.

  2,Dekorera bordet snyggt, ta vad du har hemma. Skär till exempel till ett salladshuvud och några tomater snyggt och lägg ut som en mittlöpare. Ställ värmeljus i salladsbladen. Eller varför inte göra hål i äpplen så att värmeljus får plats i dem. Kort och gott så keep it simple då blir det som snyggast!

 • Jenny WL skriver:

  1) Skulle vilja gå med kungen för att få min egen uppfattning o se om han är lika knasig som alla säger.

  2) Duka på vit bas så kan du variera dekorationen och maxa den så mkt du vill. Jag dukar ofta på vit grund (linneduk om det är fest med vita servetter). Jag har sedan några betonghjärtan som jag ofta använder – passar alltid och är så fina. Använder också mina tre ekollonvaser flitigt längs bordet. I dem sätter jag en liten kvist av nåt slag (en grankvist så här års kanske och en blomkvist i sommartid – eller ett dubbelvikt grässtrå med smultron på som jag gjorde i somras). De blir väldigt fint. Ofta räcker det men ibland kan man även strö lite extra blommor på bordet.

 • JessicaT skriver:

  1. Jag skulle helt klart välja att gå med min sambo. Vi fick tvillingar i februari och vad vore väl inte ljuvligare än en fin middag tillsammans i en sådan miljö.
  2. Marimekkos mariskålar – passar in i alla dukningar: att servera förrätt ur, tillbehör till huvudrätter och den lilla passar utmärkt som dessertskål. Använder man dem inte för att ha mat i så passar det finfint med ljus i dem också. Dessutom finns de ju i en massa olika färger – perfekt för årets alla tillställnigar.

 • Carola skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med kungen för att få höra vad han tycker om boken som nyligen kommit ut som handlar om honom och allt det andra som hänt i kungahuset under året. Eller varför inte drottningen för att höra hennes version av det hela.

  2. Jag använder gärna naturens tillgångar när jag dukar. Binder kransar eller använder mig av löv, kvistar, blommor och så vidare. Detta tillsammans med levande ljus, snygga tygdukar och tygservetter samt ett enkelt vitt porslin blir till en snygg, stilren och klassisk dukning.

 • Marie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå på middag med en av nobelpristagarna i fysik; Konstantin Novoselov (lite yngre än parhästen han delar priset med). Hans arbete med atomväven är spännande och intressant och eftersom "lekfullhet" är deras signum, tror jag att det skulle bli en spännande och trevlig middag.
  2. Duka enkelt, men personligt. Gör varje sittplats välkomnande för just den som ska sitta där. En miniblomma/ en liten present (något man kan ta med hem) vid varje kuvert brukar göra succé vid dukningen och skapa god atmosfär på festen.

 • Victoria skriver:

  1. Bono.
  2. Håll det enkelt. Använd saker från naturen/trädgården och var inte rädd för att mixa olika slags glas och porslin. Personligt snarare än lyxigt, det ger en skön trevnads-känsla.

 • Pethra skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min son som är född på Nobeldagen (fyller alltså år just idag!) och även heter Alfred, precis som herr Nobel. Vilken fantastisk fest han skulle få på sin födelsedag!

  2. Linneduk, stilrent klassiskt porslin, kristallglas, silverbestick, linneservetter med vackra servettringar, allt det fina man har i skåpen som man till vardags inte använder så det känns riktigt festligt att sätta sig till bords. Även låga bordsdekorationer i form av blomsterarrangemang, ljus och små detaljer som gör dukningen till något extra fint tycker jag om.

 • Kaisa skriver:

  1) Jag skulle vilja gå med min närmsta tjej kompis. Jag bor i London nu och saknar henner som bara den! Vi två tillsammans på nobelfesten hade varit oslagbart!
  2) Ett måste är linne servetter. Älskar det! Helst vit, natur eller greige färgade. Gärna en vit fin linne duk. En vit servis med mina fina kristall glas. Mycket levande ljus. Och send låga blomster arrangemang, helst pioner!

 • Josefine skriver:

  1. Min vän Maria; det är 10 år sen vi gick i samma klass och senast bodde i samma stad men jag skulle omöjligt kunna gå på en Nobelmiddag utan henne! (och vi skulle båda hoppas och be att vi fick Margo Vargas Ilosa i vår närhet).

  2. Så här till vintern gillar jag det vintrigt och krispigt i dukningen, alltså mycket vitt och glas. Erika Lagerbielkes Divineglas och Caratljusstakar skulle få sätta tonen.

 • Sandra skriver:

  1. Jag skulle ta med min syster. Vi har alltid roligt ihop men hinner tyvärr inte umgås så mycket nu för tiden.

  2. Personligt utan att krångla till det för mycket! Blanda färger och former utan att fylla hela bordet, tänd några ljus.

 • Axelina skriver:

  1. Om min mormor hade varit i livet så hade jag tagit med henne. Hon jobbade som servitris på fina middagar som ung och blev faktiskt en gång erbjuden att servera på Nobelmiddagen, men med 8 barn hemma så blev det nåt förhinder. Hon har lärt mig hur man dukar fint och skulle säkerligen tycka det vore fantastiskt roligt att vara en gäst för en kväll på en sån fin middag!
  2. Jag skulle duka så att gästerna känner sig välkomna och blir nyfikna på vad som ska bjudas på. Tända ljus för att göra det mysigt. Gästerna ska känna att jag har lagt ner extra möda på en dukning bara för deras skull!

 • Anna i Brämhult skriver:

  Min man.
  Ljus i olika höjder, färgmatchad mat, vita tallrikar, glas utan krusiduller, stor linneservett, musik, ordning o reda!

 • Kristina skriver:

  1. Jag skulle ta med min fästman, som jag gifter mig med till sommaren.

  2. Tjock vit duk och tygservietter gör vilket bord som helst lyxigt. Gott sällskap och god mat på det så har du allt du behöver.

 • Annie skriver:

  1) Min man såklart, en sådan upplevelse skulle jag vilje dela med honom för att kunna prata om resten av livet!

  2) Egenplockade blommor med fina och säsongsrelaterade detaljer. Nu på vintern är vass och vissna blomställningar vackert. Duk och mycket levande ljus, helst kandelabrar. Och så tycker jag att silverbestick höjer dukningen en nivå. Har en galen fransk, grön-rosa duk som är fin mot kuverttallrikar och gamla ärvda tallrikar med överdådigt blomstermotiv i rosa och inslag bleklila. Annars är ju vitt linne kanske det vackraste. Till det ett enkelt vitt porslin. Tyvärr blir det ju ofta trångt på bordet, det hade varit härligt med ett riktigt stort matsalsbord i framtiden!

 • elwira76 skriver:

  1. Min man :o)
  2. Stilrena tallrikar, glas & bestick samt fina servetter/ljus/detaljer – det är det som gör helheten :o)

 • Ingela skriver:

  SILVIA får vara hemma och vila upp sig efter den tuffa hösten, så jag tar KUNGEN till bordet!!!

  Låt barnen klippa färgade små pappersdukar i olika färger som dekoreras på en vit duk. Du väljer färgskalan för festen och barnen väljer formen! Enkelt och dekorativt.

 • Ifrith skriver:

  1. Eftersom att min sambo Zackarias med allra största sannorlikhet skulle vara ointresserad av att gå (men jag skulle såklart fråga honom först) skulle jag gå med min mamma som med all säkerhet skulle vara superintresserad av att gå på festen.

  2. Vad gäller dukningstips så anser j

 • Tobbe S skriver:

  1. Jag skulle gå på Nobelmiddagen med Dalai Lama. Han verkar vara en intressant människa med mycket att berätta. Vore kul att se hur han skulle lösa dresscoden.
  2. Mitt dukningstips är att man alltid lägger lite info om gästerna på varje gästs plats om det är såpass många gäster att man inte direkt kan prata med alla innan man satt sig till bords.

 • Ifrith skriver:

  ops förlåt jag råkade klicka iväg kommentaren.

  forts.

  2. Vad gäller dukningstips anser jag tända ljus vara svårslaget och ett givet element till en bra och festlig dukning.

 • Anna skriver:

  1. Min brorsdotter. Alla ser ju ut som prinsessor! som hon skulle ha sagt.

  2. Att det inte blir för uppstyrt, blanda glas, stolar och vad det är som du inte har full uppsättning av. Så kan du hellre ha ett genomgående färgtema om det blir för rörigt. Då känner sig alla gäster varmt välkomnade och det är ingen fara om någon liten skulle spilla eller om det blir en såsfläck på duken. Istället kan man njuta av maten!

 • Cathrine skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min man – vi ångrar fortfarande att vi inte tog dom där biljetterna som vi kunde fått när vi studerade. Men då tyckte vi att det blev för dyrt för en middag…..

  2. Mitt bästa dukningstips – köp linnetyg på metervara och sy duk och servetter av, duka sen med sesongens blommor och massor med ljus. Var noga med att man kan se varandra över bordet.

 • mini skriver:

  1. Mr Darcy (eller min man om det ska vara en verklig person)
  2. Levande ljus och tygservetter som matchar duken

 • Heddie F skriver:

  Skulle nog ta med min lilla syster som är så underbar och duktig. Hon bor och pluggar utomlands så lite skitsnack över en nobelmiddag hade varit trevligt 😉 Sen så är det ju kul att få klä upp sig som en prinsessa för en kväll.

  Mitt tips är att enkelt är bäst, ta det som finns hemma sen är ju blommor inte helt fel.

 • Camilla skriver:

  Jag skulle vilja gå nobelmiddagen med min egen pappa för det förtjänar han!
  När det gäller dukningen skulle jag satsa på snygga servettvikningar. Jag ahr haft möjligheten att gå en servettvikningskurs i somras så nu är det roligt att vika och göra fint! Sen är atmosfären viktigt för att folk ska trivas!

 • Anna Wallström skriver:

  1. Jag skulle gå med min kära make.

  2. Mitt dukningstips är att använda linneduk och linneservetter det ger en mer ombonad känsla. Sedan att använda blommor och ljus som är låga så att det blir lätt att prata med dem på andra sidan bordet. Sedan är det trevligt med bordsplacering om man är många. Om man har skickat ut inbjudningskort innan får gärna något i dukningen påminna om detta. Ex samma färg på placeringskorten.

 • Camilla Johansson skriver:

  1 Jag men självklart skulle jag ta chansen att gå men Kronprinsessan Viktoria, villket tillfälle att få tala med henne om ungdomars utbildning och möjligheter inför deras eventuella arbetslöshet.
  2 Jag dukar alltid med tända ljus, vackra servetter och färska snittblommor men även god hemmlagad mat naturligt vis!

 • Anna skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Robyn.

  2. Använda porslin, glas och bestick som man själv tycker om och blanda, det behöver inte vara likadant till alla. Tematiskt! så det passar mat och sällskap. Jag brukar använda mig mycket av ljus och vad naturen har att erbjuda. Är man några stycken tycker jag att det kan vara trevligt med bordsplacering. På dotterns födelsedag använde vi oss av gamla leksaker och godisnappar. (Fick en välbehövlig sockerkick när vi plockade undan)

 • Elisabeth skriver:

  Jag skulle vilja ta med mig min dotter

  Vitt linneduk med spets. Vitt porslin med guldkant. Orreforsglas med blådroppen.Rosor gärna rosa eller vita med murgröna. Levande ljus både ljuskrona och på bordet i form av kalendaber och så vackra placeringskort med rosor och spets. Spetsen ska gå igen liksom rosorna när maten ställs fram t ex tårtpapper med spets. Tårta med rosdekoration. Tända ljus och vacker klassisk musik blir pricken över i:et.Och så sällskapet förstås…

 • Anneli skriver:

  1 Jag skulle vilja gå med prins Daniel, tänk vad mycket spännande han kan berätta!
  2 Bäst dukningstipset är att plocka in mycket från trädgården och naturen, säsongsanpassat såklart, och sedan kombinera det med levande ljus. Blir ett levande och vackert bord.

 • Jessica Törnqvist skriver:

  1. Jag skulle gärna gå med min sambo – skulle man någon gång bli bjuden på Nobelmiddagen så vill man ju dela det med den man älskar.
  2. Ljus är jätteviktigt! – och fina servetter, gärna med någon festlig vikning.

 • Tina L skriver:

  1. Jag hade velat gå med min bror som är den roligaste personen jag vet!

  2. Med stora vinglas, många tända ljus, vackra snittblommor och god italiensk mat på bordet kan det inte gå fel.

 • Emelie skriver:

  1. Min mamma, först och främst träffar jag henne så sällan och när vi ses så gör vi aldrig något roligt tillsammans. Hon sitter oftast hemma och jag tror hon skulle uppskatta en sådan dag.

  2. Att ha fint porslin, gärna i färg. På så vis kan man duka fint både till vardag och fest. Enhetligt så inte den sjunde gästen får en annan gaffel eller ett annat glas för att det inte finns tillräckligt. Tygservetter, enkelt att bara slänga in i tvättmaskinen, spar på miljön! Levande ljus. och fina löpare och bordstabletter. Sedan är det mest att pyssla sig fram till olika dekorationer, gärna naturliga kvistar och liknande.

 • Elsemarie skriver:

  1. med mina döttrar, dom är smarta och väl pålästa när det gäller vett och ettiket
  2. dekorationen skulle bestå av vad årstiden och naturen erbjuder…..gärna i kombination av vackra julrosor som är en så fantastisk växt som blommar trots snö och kyla. Gärna i vita nyanser

 • Josefina Thögersen skriver:

  1. Om jag fick välja vem jag ville gå på nobelmiddagen med så skulle det nog vara prins Carl Philip! Jag tror att vi skulle ha mycket att prata om, speciellt med tanke på att han har designat en del superfina saker, som t ex de supersnygga besticken som ju faktiskt liknar de från Gense!
  2. Mitt bästa dukningstips är att ta in naturen i dukningen, och att anpassa dukningen efter årstiden. på hösten kan man stämpla namn på stora höstlöv och använda vid bordsplacering. man kan placera rosor i höga och låga glascylindrar fyllda med vatten, som bordsdekoration på våren, vitmossa kan dekorera bordet på vintern, mm. 🙂

 • Sofia skriver:

  1. Hade gärna tagit med mig min farmor om hon hade levt. Hon var modist och hade älskat att kolla på alla fina damer i vackra klänningar och diadem, dock är det inte så många hattar på Nobelfesten, men hon älskade färg och mönster 🙂 Hon var storkund av damtidningarna som skriver om kungafamiljen!

  2. Mitt bästa dukningstips är att duka efter ett tema eller efter årstid, med detaljer som kanske inte är helt självklara på ett matbord! Levande ljus och tänd brasa sätter mysstämning på middagen!!

 • Camilla E skriver:

  Jag skulle vilja gå på nobelmiddagen med Tony Irving! Jag är säker på att middagen skulle bli kul då! Han är någon att diskutera alla vackra klänningar ihop med, skvallra lite med och det skulle garanterat bli en kanonbra dans efteråt 🙂

  Mitt bästa och allra enklaste dukningstips är att lägga ner några extra minuter på att få det riktigt noggrannt. Oavsett hur vackra blommor, tjusiga ljusstakar, lustiga menyer eller personliga placeringskort man har så tycker jag att alltid att det ser mer inbjudande ut när stolarna står rakt, på samma avstånd, att bestick och glas är placerade likadant på alla platser osv 🙂

 • vanja skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Carolina Gynning, automatiskt hade man liksom fått snyggaste, roligaste och härligaste bordsgrannen!
  2. Blanda och mixa! Gammalt med nytt. Vunnit i en julkalender med det man köpt själv. Silverbestick med guldtallrikar. När dukningen överträffar maten är det en njutning att äta.

 • johanna skriver:

  *Carl Filip. De pratade idag om honom som bordsgranne på radion.
  *Dukning: Som många andra skriver, gillar jag att ta in fina saker från naturen samt använda väldigt enkla bestick och enkelt porslin.

 • Hedvig skriver:

  1. Jag vill gå med min sambo, som borde få nobelpris i snällhet.
  2. Mitt bästa dukningstips är att inte duka fint bara till fest, utan att mysa till det lite extra även till vardagsmiddagen. Det tar faktiskt inte så mycket extra tid.

 • Jag skulle vilja gå med min man.

  Bästa dukningstipset är nog att inte duka för högt. Hur fin dukningen än är så stör det enormt när man inte ser varandra för det står för höga ljusstakar i vägen.

 • 1. Jag skulle vilja gå med min bästa vän. Vi gillar båda att spana på vackra kläder, smycken, dukning, dekoration, etc.

  2. Att se till att det inte blir för trångt på bordet och att alla ser varandra.

 • Birka skriver:

  1. Jag skulle ta med min underbara svägerska Matilda!
  2. Gör som jag och duka upp adventsglöggen utomhus i mörkret – och fyll bordet med massor av lysande isägg (ballongen som fyllts med vatten och sedan knackats hål i när de frusit lagom mycket – i med ett värmeljus och klart) – det blir en magisk stämning

 • Sara skriver:

  1. En person som kan underhålla mig och hålla samtal igång under en väääldigt lång middag=Robert Gustafsson
  2. Enhetliga färger och gärna med någon dekoration från växtlivet beroende på säsong. Blommor på sommaren, rönnbärskvistar på hösten, blåbärsris på vinter etc

 • Fonda LaShay skriver:

  1. Oh yeas of course! I would want to take my Dad, since he lives in the States and I do not get to see him often.

  2. My best tip is to set the table with all white dishes, they feel elegant – and you can mix and match with out people really knowing you are. Then you can easily add another person to the meal.

 • Jeanette skriver:

  1) Jag skulle gå med Tomas, som har en frack och som han lånar ut till andra, men aldrig fått chansen att använda själv.

  2) Att från naturen i årstiden hämta in en blomma, blad eller annat och placera vid varje plats runt bordet. Det skapar känsla för tid och rum!

 • Sophia skriver:

  1. Min älskade sambo Calle såklart
  2. Mitt tips är att köpa ett snyggt tyg att hänga över bordet som duk. Ikea har jätte fina tyger till bra pris. Att använda sig av olika sorters porslin är också ett tips på hur man duka lite festligare. Loppis och second hand är perfekt för att hitta udda tallrikar och glas.

 • Anna skriver:

  1. Varför inte sambon eller en god vän? Hade varit en härlig upplevelse att dela med någon. Men jag sätter mitt hopp till en intressant bordsplacering och hoppas att jag får sitta mellan två nobelpristagare vid honnörsbordet. På en sida får gärna Andre Geim eller Konstantin Novoselov sitta. Kanske snett emot kronpinsessan Victoria, är det bara kärleken som gör att hon strålar eller har hon en hemlighet man kan se om man sitter nära?
  2. Blandningen av människor vid bordet, nyfika och intresserade.
  Jag dukar med vackert porslin (kanske nytt, kanske arvegods, kanske loppis) och tar fram den ärvda linneduken eller 70-tals duken fyndad för en femma. Vad gör det om tallrikarna är udda eller pepparkvarnen omodern, jag dukar med känsla och kärlek till de som ska komma.

 • Katja skriver:

  1: Jag skulle vilja ta med mig min man för att få dela en sådan helt unika upplevelse med honom.
  2. Jag skulle duka med vit duk i grov bomull, linnehanddukar i blått och vit som servetter, gamla tunna vattenglas och vinglas från Ittala, och till det helvita tallrikar. Som dekoration, massor av ljus i ljusstakar i lite olika höjder samt något från trädgården som representerar säsongen. Till detta skulle bestiken från Gense vara jättefint.

 • Emelie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Lars Wallin, få veta allt om fransk 50-talscouture o diskutera glamourgraden i alla klänningar!
  2.Mitt bästa dukningstips är det personliga! Det kan vara något enkelt som att fästa en blomma med en lapp med din gästs namn fint textat. Till jul kan pepparkakor med dina gästers namn spritsade visa bordsplaceringen. Gällande dekorationer är favoriten just nu traditionella tårtpapper. Lägg under tallriken, kanterna som sticker ut är vackra och dekorativa!

 • Maria Kullsand skriver:

  1. Yvon Chouinard, grundaren av Patagonia, han har en speciell syn på livet, jag tror att jag skulle kunna lära mig mycket av honom.

  2. Tygservetter! Känns lyxigt och perfekt att man kan återanvända dem, man kan köpa vita och färga i olika färger så har man till olika tillfällen. Knyt ett band runt eller bara en remsa av något fint papper som servettring.

 • Filippa skriver:

  Jag har 2 personer som jag skulle vilja gå med. Mitt kusinbarn Kajsa som är 7år. En modeexpert "in the making" och fasligt social redan. Eller Jan Eliasson, för hans kunskap, erfarenhet och torra humor.

  Jag är ingen dukningsexpert, när alla fått bestick, glas och tallrikar är jag nöjd. Men nåt som alltid får samtalet att sjuda är nån rolig detalj på bordet. Det kan vara allt från roliga tallrikar till dekorationer. Jag har tex tallrikar där jag skrivit "Nu är det slut" på. Kommer fram när man ätit klart 🙂

 • Linda på Åland skriver:

  1.Min lillasyster!Hon har haft ett mycket tufft år och förtjänar att glänsa på en Nobelfest!
  2.För att få dynamik i dukningen tycker jag att man ska tänka ut en röd tråd MEN med någon detalj som bryter helt från tråden. Att ha nått litet extra till vardagen är oxå ett tips som gör livet lite roligare!

 • Malin skriver:

  1. Min fina mamma! Vi ses allt för sällan!
  2. Tygservetter blir mitt svar, något så enkelt får middagen att kännas hellyxig!

 • Cecilia skriver:

  1. Den enda personen som skulle älska att gå på nobelmiddagen mer än mig, skulle vara min mormor. Hon är otroligt insatt i allt och den största rojalisten!

  3. Mitt bästa dukningstips är att använda sig av mycket blomster. Det ger liv åt bordet. Även många levande ljus, vliket bidrar till det rätta ljuset. En enfärgad duk kan även vara väldigt fint, om porselin, glas och bestik i övrigt är stilrena och neutrala.

 • Catrin skriver:

  1. Jag skulle vilja ha prins Carl-Philip som kavaljer till Nobelfesten. Vill diskutera hans designföremål, t.ex. besticken och gnistgallret.
  2. Att duka med tallrikar som går ton i ton är vackert, t. ex. ur Matteus serie. Använda linneservetter istället för pappers, låga dekorationer på bordet så gästerna kan se varandra, samt att använda sig av årstiden vid utsmyckningen.

 • elin b skriver:

  1. Min snygga fantastiska man
  2. Vitt och mycket enkelt. Gärna med inslag från naturen. Inte så nobelfestmässigt men fint!

 • Kristina skriver:

  1. Jag vill gå med min mamma. Hon skulle verkligen uppskatta detta och är VÄRD en sådan här kväll.
  2. Gör något oväntat – placera t.ex. ut "konversationskort" vid varje kurvert.

 • Mini skriver:

  Hej!

  1. Min man såklart! Tänk om vi skulle få dansa i Blå hallen tillsammans, det skulle vara något det!

  2. Massor av ljus, olika höjder, fina karotter, matchande porslin, bestick och glas, inget udda! Och en fördrink på det så man kommer i stämning :).

  Hälsningar
  Mini

 • Evalotta skriver:

  1. Min mormor. Hon är 87 och skulle nog tycka att det hade varit kul att ha gjort.

  2. Använd fantasi och lekfullhet och gör något oväntat i dukningen. Även om det är en klassisk dukning med rosarrangemang kan glas blandas och porslin blandas. Ett tips såhär till jul kan vara att servera hemmagjorda tryfflar som efterrätt i en goodiebag i mini-format som även fungerar som bordsplacering med namn.

 • Åsa skriver:

  1. Min dotter-lika glasstokig som jag!
  2. Personligt men inte för "plottrigt". Fina servetter,ljus och någon rolig dekoration. Humor är aldrig fel. Gästerna ska känna sig bekväma och trivas.

 • Monnah skriver:

  1) Jag hade tagit med mig min man. Han är allmänbildad, lite provocerande och snygg, så jag tror att han skulle vara ett tillskott till bordssällskapet.
  2) Barnbord är toppen! Se till att inte sätta barnen "på undantag", utan duka fint till dem också och placera deras bord i närheten av de vuxnas. (Är barnen för små funkar det dock inte…)

 • Terese skriver:

  1. Jag hade valt att gå med prins Daniel. Han känns som en skön snubbe som man hade kunnat skvallra och kika på folk ihop med.
  2. Mitt tips är att slå på stort! Vi svenskar tenderar ju att vara ganska "lagom", så jag tycker man kan använda finporslinet lite oftare och kanske köpa en bukett med snittblommor att piffa upp nu i vintermörkret.

 • Janina S skriver:

  1.Skulle nog gå med prins Carl-Philip. Trots att vi går på samma universitet så har jag aldrig kommit honom närmre än i matkön. Hade känts tryggt att sitta bredvid en riktig Nobelveteran.
  2.Levande ljus i olika höjd är en självklarhet. Under ljusen lägger jag kvistar och roliga fröskidor från naturen.

 • Maria skriver:

  1. Har tänkt på allt från intressanta författare till världsledare av olika slag, men sanningen är ju att det skulle vara roligast att gå med min bästa kompis. Ingen skulle som vi njuta av flärden, och kunna kommentera klänningarna tillsammans…
  2. Jag älskar att duka fint, med olika teman, och allt och alla ser snygga ut när man har levande ljus… Men bästa tipset är nog ändå att använda vita mattallrikar. Snygga Matteus-tallrikarna kan vara undertallrikar, för mat kan se ganska osmaklig ut om det ligger på "fel" underlag, bättre med neutralt.

 • Jess skriver:

  1. Jag vill ta med Filip & Fredrik på nobelmiddagen! De hade nog lättat upp stämningen lite 🙂

  2. Mitt bästa dukningstips är att göra det personligt och mysigt. Det ska kännas levande och mjuka material, ljus och matchning tycker jag gör detta!

 • Therese skriver:

  1. Min 80-åriga mormor. Hon sitter som klistrad framför teven varje år och älskar våra kungligheter och fina klänningar. Hon skulle mingla runt och försöka hinna konversera med alla.

  2. Matteus fina porslin i olika färger går att variera efter säsong. Vinet serveras i Differenceglas från Orrefors. Sen fina servetter och levande ljus såklart.

 • JEANETTE skriver:

  1.) Jag skulle vilja gå med ROBBIE WILLIAMS!!!

  2.) Vintage & Modernt!
  Mixa antika bestick & porslin med modernt glas och fina ljusstakar i tenn och mässing på en vit damastduk som 'centerpiece'

 • Solbritt skriver:

  1 Eftersom jag varit gift i 48 år med samma man vill jag även ta med honom på nobelmiddagen.

  2. Jag försöker duka personligt med servetter som passar till mina gästers intressen bl a. Mycket ljus och fina tabletter under porslinet.

 • Sara skriver:

  Åh, fint pris idag! Gense har mycket fint, brukar bli en sväng förbi Genses fabriksbod varje gång jag hälsar på min gudmor i Eskilstuna.

  1. Antingen prins Carl Philip, han verkar så trevlig! Skulle vara kul att prata lite om hans designprojekt och idéer! (Dessutom är han galet snygg!)
  Annars skulle jag ta med mig min fina mamma. Hon är bäst och skulle verkligen förtjäna en sån speciell upplevelse!

  2. Jag tycker det är fint att färgmatcha med 2 eller 3 färger. Ta in lite udda saker i dukningen, glasdiamanter, pärlor, stenar.. Stjärnpaljetter över hela bordet på nyår! 😉 Sen försöka matcha med årstid och kanske det som serveras. 🙂

 • Helene skriver:

  Hej!
  Tack för en underbar blogg!
  1) Jag skulle gärna gå med årets Nobelpristagare i medicin Robert Edwards. Vis kulle ha mycket att tala om och jag skulle tacka allra ödmjukast då vår dotter är född efter en IVF-behandling.
  2)Mitt bästa dukningstips är att låta barnen göra små placeringskort med en liten text om varje person. Brukar vara mycket uppskattat!

 • Ann-Christin skriver:

  1. Jag skulle vilja gå på Nobelmiddagen med Lasse Åberg. Han verkar vara en härlig, intressant, otroligt smart och rolig person. Då skulle man inte ha tråkigt en sekund!
  2. Jag gillar stilrena, enkla dukningar men med någon rolig detalj. Kanske står gästernas namn spritsad med glasyr på kanten av varje talrik. Eller varför inte plocka fram den gamla Märklin-modelljärnvägen, bygga en slinga tågräls på bordet och låta ett lok + några vagnar åka runt och servera smör eller gelé till var och en av gästerna?

 • madeleine skriver:

  1. Med min mamma, som inte finns längre… Hon älskade nobelfesten och allt som hade med kungligheter att göra.

  2. Vit nystruken duk och vilda blommor.

 • Emma Björk skriver:

  1. Min första tanke var självklart att ta med min sambo, men jag tror ändå att jag skulle bjuda min syster. Hon är som jag och skulle verkligen älska atmosfären, människorna och framför allt kläderna! Så lillasyster och jag skulle glida runt i våra vackra klänningar och sen njuta av middagen och alla häftiga människor.

  2. Jag försöker hålla dukningen på samma tema som maten i sig. Bjuder jag på japansk mat håller jag dukningen sober, enkel och stilren. Till hösten när älggrytor och mustiga soppor har stått på bordet har dukningen gått i murrigare färger med löv, rönnbär och liknande på bordet.

 • Jessica skriver:

  1. När man ändå får drömma, så skulle jag skulle vilja gå med årets litteraturpristagare Marios Vargas Llosa. Vi skulle prata om litteratur och skrivande, utvecklingen i Sydamerika och London eftersom vi båda bott där under lång tid.

  2. Man kan aldrig få nog av kreativitet när det gäller dukning. Att vid varje tillfälle skapa ett nytt koncept och ha högt i tak när det gäller idéer. De mest kreativa dukningarna är oftast de som kostar minst. Använd vit linneduk och linneservetter i god kvalite som en bakgrund och "måla" resten av dukningen på det.

 • Loppan Lorum skriver:

  1. Jag skulle ta med min sambo, ett sånt minne vill man ju ha ihop med någon!
  2. Bästa dukningen blir det vid ett runt bord, där alla kan se och prata med alla runtom. Sen gärna en tjock duk på, så tallrikarna inte slamrar eller glider omkring när man äter. Glas på fot, även om det bara serveras frukostjuice i dem! Och gärna låga blommor som matchar porslin och servetter.

 • Åsa skriver:

  1. Vad vore väl en bal på slottet? Tråkig och hemsk och säkert alldeles, alldeles UNDERBAR om jag fick gå med Marc Levengood som gäst! Han har en skön förmåga att på sin sjungande finlandssvenska kunna prata med alla och se saker ur ett annorlunda perspektiv. Det hade garanterat blivit en intressant middag!
  2. Mitt bästa tips är att göra något oväntat när du ska bjuda på middag. Rota runt på loppisar efter udda tallrikar och blanda gammalt och nytt i skön förening. Några samlartallrikar med kungamotiv passar bra som förrättstallrikar när man dukar till sin egen variant av Nobelmiddagen, eller varför inte med fulsnygga julmotiv till julmiddagen? Det blir garanterat en trevlig snackis som kickar igång middagen.
  Men glöm inte att det viktigaste är att göra en dukning med känslor och att bjuda trevliga människor!

 • Eva skriver:

  1. Min man.
  2. Stora fokuspunkter och hög kontrast mellan pyntet och tallrikarna. Det är så man kan fixa svulstigt och slippa rörigt.

 • Susanne skriver:

  Jag hade gärna sett att den eritreanske journalisten Isaak Dawit satt med mig till bords på nobelmiddagen – det skulle inneburit att han äntligen fått sin frihet efter snart 10 år i fängelse utan rättegång (utan annat brott än sina ord.
  Vad gäller dukning tycker jag att det är viktigt att alla gäster har nära till "saker" de behöver: ingen ska behöva sitta och snegla på eller be flera gånger om att skicka vattenkaraffen, saltkaret eller såssnipan. Sen är det fint om man tänker på helheten vad gäller färg och form på servis, bestick,servetter, blomsterarrangemang etc. Och inet att glömma att man funderar lite på bordsplaceringen av gästerna!

 • Lena skriver:

  1. Uj… Dig kanske. 🙂 Tror det skulle bli ett trevligt sällskap.

  2. Man tager vad man haver tycker jag. Man kan duka av lite allt möjligt, udda ljushållare, nåt snöre, kanske julgranskulor om det är säsong för det, plocka lite i trädgården. Bara fantasin sätter gränser 🙂

 • L oatta skriver:

  1) min man! eller min rebelliske fotografbror, han är så snygg i frack 🙂

  2) the more the merrier – då är det inte alltid samma porslin/bestick/glas/stolar räcker till alla. då blandar jag så att olika sorter mixas istället för att samlas.

 • 1. Jag skulle vilja gå med en av mina bästa tjejkompisar , som jag träffar alltför sällan. Hon älskar glitter & glamour. Vi skulle göra oss i ordning tillsammans och ha en riktig festkväll.

  2. Dukning: duka enkelt fast stilfullt efter säsong. Använd det du plockar i trädgården/skogen/ängen/naturen. Det enkla blir det fina. Och låga dekorationer så att alla ser varandra.

 • Camilla Norén skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Fredrik Reinfeldt.

  2. När det gäller dukning tycker jag först och främst att man ska hålla sig till ett färgtema med högst tre färger. Bordsdekorationerna håller jag låga för att man ska kunna se alla sina gäster utan att behöva luta sig på ena eller andra sidan av den stora vasen eller ljusstaken. Jag tar gärna in något från naturen och lägger på bordet tex blomrankor, fina kvistar eller blommor tillsammans med massor av värmeljus.

 • Emilie skriver:

  1. Skulle inte vilja gå. Verkar vara en dötrist tillställning. Men, om jag ändå ska ge det ett försök skulle jag ta med mig min sambos farfar, som skulle ha stor glädje av att gå.

  2. Gör hållare för värmeljus av äpplen, använd det som finns i naturen för säsongen, och matchande servetter.

 • Camillasnyahem skriver:

  1. Mario Vargas Llosa. Nervöst, men spännande!

  2. Levande ljus och en fin duk är som rena rama Nobelfesten hemma hos en småbarnsfamilj vill jag lova, det räcker gott så. 🙂

 • Camilla S skriver:

  Jag önskar att jag hade kunnat gå med fredspristagaren Liu Xiaobo!

  Mitt bästa tips när det gäller dukning är att inte göra det för avancerat, duka helt enkelt med saker som du tycker om. Bestäm dig gärna för ett speciellt tema ex färgtema, årstidstema eller liknande, passa gärna in maten med temat. En vit servis är alltid bra att ha hemma, den kan man för det mesta använda som grund att utgå ifrån.

 • LM skriver:

  1: Jag skulle vilja gå med Carl Bildt eftersom jag tror att han är en rolig, smart och juste motpart i en diskussion, och vi har ganska olika åsikter… Det är alltid den typen av samtal som ger mest, tycker jag.

  2: Mitt bästa dukningstips är att inte bara fokusera på synintrycken. Alla fem sinnen vill vara med! Duka fint förstås (och med en smickrande belysning för gästerna), men lägg även en tunn filt under duken på bordet för att motverka slammer med glas och bestick. Använd varma tallrikar, bekväma stolar och tygservetter med lite struktur. Dofterna och smakerna ska självklart maten stå för!

 • Rebecca skriver:

  1. Min pappa!
  2. Jag brukar "go crazy" och använda allt mitt porslin och glas som jag samlat på mig efter att ha sprungit på loppisar under många år. Man ska inte vara rädd för att ta ut svängarna!

 • Emma Fahlstedt skriver:

  1. Jag skulle vilja gå på Nobelmiddag med Nelson Mandela, helst då han blivit utsedd till fredspristagare för sina insatser i Sydafrika.

  2. Mitt bästa dukningstips är att lägga ner tid på dukningen och tänka att man äter även med ögonen. Inspiration från naturen, eller massor av glitter om det är nyår, bara fantasin sätter stopp!

 • Beijan skriver:

  1/min man
  2/ljus, blommor och musik skapar stämmning, likaså ett avstressat värdskap,god mat, och ett glatt humör och öppet sinne:-))))

 • AnnCatrin Walfridsson skriver:

  1.Med min kära fästman förstås! Tänk som vi har övat med "styrdans" hemma i huset på helgerna. Det skulle va jättekul att få göra ett ordentligt examensprov!
  2) Duken, tygservetter blommor och levande ljus är för mig viktiga ingredienser på ett vackert dukat bord inför en middad!

 • Monika skriver:

  1. Jag skulle ta med mig min mamma. Vi tycker båda om kungligheter och glamour, vi skulle ha en en toppenkväll.
  2. Jag dukar ofta med gamla ärvda linnedukar och servetter. Ett fint porslin och snygga glas, låga ljuslyktor och ngt blomsterarrangemang. En snygg dukning gör att även en inte så avancerad middag känns exklusiv.

 • Hemmakatten skriver:

  1) Jag skulle vilja gå med Carl Bildt. En lång ståtlig man med internationell erfarenhet där samtalet säkert kan bli intressant och dynamiskt. Att han sedan gillar att dansa är ett stort plus, då det efter den goda middagen är dags att ge sig ut i dansens virvlar. 🙂
  2) Bästa dukningstipset, att duka efter årstid och ta in naturen till middagsbordet, tex en grankvist, några stenar, ängsblommor eller kottar. Sedan massor av levande ljus för att skapa stämning. Gärna en vit bas som kompletteras med en dominerande färgaccent eller material. Jag kombinerar gärna vitt och silver; porslinet Corona som är vitt med silverkant, med massor av ljusstakar i fattigmanssilver, några silverstjärnor på bordet och mjuka servetter med silverblommor från Marimekko.

 • Nathalie Ho skriver:

  1. Min bästa vän! Vi umgås alldeles för lite och det skulle vara fantastikst att få uppleva en sådan tillställning med henne. Diskutera klänningar, pristagare, smycken och inte minst maten!

  2. Jag använder alltid vit linneduk och vita servetter, sen adderar jag levande ljus ett måste och sen tar jag dekoration beroende på årstid. Kanelstänger och lingonris, just nu. Strör ut tulpaner på bordet, lime, stenar…ja lite vad som finns hemma för stunden. Tycker det är fint att det är färgmatchat. Bordsplacering även på lite mindre tillställningar gör att festen känns lite extra fin!

 • Roger Hugosson skriver:

  1) Helt klart med min fästmö! Kalasernas kalas skulle jag vilja uppleva med henne!
  2) Vackra välpustade glas- det betyder mycket för dukningen tycker jag! Inga torkfläckar inte!

 • Sofia skriver:

  1.Carl-Gustaf Lindstedt. Fin-middagar verkar alltid så stela och han hade nog livat upp tillställningen.
  2.Blommor på bordet. Till och med falukorv och makaroner smakar bättre när man har något vackert att titta på.

 • Jonas H skriver:

  1) Vem skulle du vilja gå med på årets Nobelmiddag?
  Jag hade velat ha sällskap av min flickvän, som jag vet hade njutit av flärden men också kunnat konversera både kungar och vetenskapsmän.

  2) Vad är ditt bästa dukningstips? Motivera kort.
  Förutsatt att man har någon form av bordsplacering, gillar jag en dukning där varje gäst känner sig lite extra välkommen när hon eller han sätter sig till bords – det kan vara ett fotografi av personen, ett föremål som symboliserar er relation eller en favortiblomma. I övrigt gillar jag asymetriska dukningar med ljus i olika former. Dock får det aldrig vara mer än en bakgrund för människorna och maten att framträda mot.

 • Anette Nilsson skriver:

  1: Mark Levengood skulle förgylla min kväll, så varm och mjuk fylld med visdom och humor.
  2: Glöm vett och etikett, bordsplaceringen är viktigast. Trevligt sällskap vid bordet gör susen för kvällen.

 • Anna K skriver:

  1. Min pojkvän, det vore härligt att få gå på en sådan fest tillsammans och sedan dela alla minnen efteråt!
  2. Färska blommor och under passande delar av året och dygnet levande ljus, det gör varje måltid lite roligare!

 • Leif Sandell skriver:

  § Min fru såklart då kan vi strycka det från listan.
  2 Jag tycker att man kan låta unga designer få duka så
  dom kan göra reklam för sverige,kanske en tävling.
  Man har ett tema som man ska följa

 • Jessica H skriver:

  1. Fredrik Lindström blir min sidekick. Allmänbildad med skruvad humor. Vi skulle få hurkulsomhelst ihop!

  2. Ta med loppisfynden till borden. Låt det bli lite galet. Själv har jag samlat på små keramikelefanter i matt vit lera som ursprungligen sutti på askfat tillverkade av Upsala Ekeby. En elefant till varje gäst som stampar på placeringskortet. Bjuder ofta på kaffe i mina blåvita loppisfynd. Hos mig kan man få dricka ur sin favoritmugg, Blå eld, Adam, Mon Amie, Hyacinth, Blå Husar m fl m fl. Mycket uppskattat när gästerna själva får välja sin mugg. Bara fantasin sätter gränser.

 • AnnCharlotte skriver:

  jag skulle vilja gå med Dalai Lama…
  Dukar gör jag gärna med massor av levande ljus…

 • 1. Jag skulle vilja gå med Jonas Jonasson (han som skrev boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann). Jag tror nämligen att han skulle förgylla kvällen oerhört med en massa påhittade och roliga historier under kvällen (middagen är vääääldigt lång ju).
  2. Då dukar jag med Matteus porslin, vita linnedukar, färska blommor och annat som man kan hitta ute beroende på årstiden.

 • Julia skriver:

  1. Jag skulle såklart gå dit med min bättre hälft! Vilken upplevelse! 🙂 Och vilket minne att berätta för barn och barnbarn! 😉
  2. Levande ljus, enkelt, enhetligt men med en liten twist! Något speciellt tema är alltid kul! 🙂

 • ANNIKA skriver:

  1. Astrid Lindgren om hon levt.Denna underbara dam med alla sina böcker,det kan aldrig bli tråkigt….
  2.Jag använder mig av vad årstiden bjuder på …blommor löv,,kottar ,kvistar mm…och levande ljus och linneservetter.

 • Lina skriver:

  1. Min sambo 🙂

  2. Mitt bästa dukningstips är att man ska ta in naturen i hemmet. Varmt och ombonat blir det 🙂

 • Malin skriver:

  1. Jag och min sambo har tänkt göra oss en enklare variant av nobelmiddag ikväll, så jag vill gärna ha med mig honom så vi kan jämföra och tänk sen att få berätta de för barnbarn i framtiden!
  2. Snygga tallrikar, det gör hur mycket som helst!

 • Malin Björling skriver:

  Hej hopp!
  1. Jag skulle vilja gå med ngn sleazy rocker typ Dregen, Nikki Sixx eller Marilyn Manson, skulle vara kul och chocka lite he he.
  2. Lägg på en vit pappersduk på bordet och ställ burkar med kritor lite utspritt. Det blir hur coola bilder som helst efter en helkvälls middagssittning.

 • Barbro Larsson skriver:

  1) Elvis – om han varit i livet så jag med mitt norrländska lugn kunnat hjälpa honom så att han levt längre – rent egoistiskt skäl av mig för vill ha mer musik med honom.
  2) temamiddagar allt från dukning, mat och kläder till musik. Och aldrig några höga arrangemang så man måste vrida huvudet ur led för att kunna se den på andra sidan bordet.

 • Barbro Larsson skriver:

  1) Elvis – om han varit i livet så jag med mitt norrländska lugn kunnat hjälpa honom så att han levt längre – rent egoistiskt skäl av mig för vill ha mer musik med honom.
  2) temamiddagar allt från dukning, mat och kläder till musik. Och aldrig några höga arrangemang så man måste vrida huvudet ur led för att kunna se den på andra sidan bordet.

 • Annelie L skriver:

  1 Jag har länge velat sitta till bords med John Cleese, han kan nog tillföra bildning och humor.

  2 Mitt bästa tips är att hålla det så enkelt som möjligt att sitta vid ett rörigt bord och äta är inte så kul. Ha värmeljus så att man ser varandra och inte blir bländade vid konversation över bordet.

 • Lina Örner skriver:

  1. Min pappa. Det var såååå länge sen bara vi två hade en ensam stund då vi verkligen kunde prata tillsammans bara han och jag. Som mamma till två små hinns inte alltid alla relationer med.

  2. Jag är löjligt förtjust i dukningar och kan inte bestämma mig för en av mina favoriter men jag måste ändå säga att det bästa dukningstipset är att skaffa sig ett RUNT bord. Gud vad mycket trevligare det är 🙂 Och så klart trevliga middagsgäster.

 • Manuela skriver:

  1. Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa verkar vara en riktigt intressant person att lyssna till och konversera med under kvällen.
  2. En genomtänkt bordsplacering gör underverk för stämningen. Krydda med personliga placeringskort och vackra linneservetter.

 • Ulrika skriver:

  1. Det är väl bäst att ta med sig sin andra hälft, så att inga stora förstasiderubriker inträffar i skvallerpressen 🙂 🙂 🙂

  2. Beror ju helt på tillfället, vilka som kommer och vid vilken tid på året man har bjudningen. en vit duk kan ju alltid vara bra att ha som grund. På sommaren kan man ju använda mycket blommor, frukter, bär, snäckor t ex så att det blir ett fint sommartema. Till hösten använder man mkt löv, kottar etc och till vintern blir det så klart vintertema med mycket ljus, äpplen, kanelstänger mm. Helt efter tycke och smak. Som Kajsa Varg sa: " man tager vad man haver" vid det tillfället.

 • Rebecca Nyström skriver:

  1. Ok det står mellan Bette Midler och Shirley Clamp. Och nu tänker ni kanske jaha oj hur tänker du nu. Men jo så är det. Jag väljer Shirly ändå. Tror att om jag beräknar in transport och så, så kanske men bara kanske chanserna att Shirley gått med mig ändå är lite större än Bette. 🙂

  2. Tänk rent fräscht, piffigt lägg in lite snygga detaljer så som snittblommor gärna från egen trädgård. Eller till hösten kan man alltid duka med lite rolig frukt ex äpplen. Ser ni det framför er?!

 • Carolina skriver:

  1. Min sambo såklart, med barnpå 4 år och 5 månader blir det lite egentid och att få gå på festernas fest hade ju verkligen varit fantastiskt.

  2. En budgetdukning som kan bli fantastiskt vacker är om du använder dig av vad naturen erbjuder. Ta kvistar, kastanjer och löv allt går att använda, använd även äpplen, man kan skära små hål i äpplena och sätta värmeljus i. Sedan är det effektfullt att lägga mindre speglar på bordet på dessa kan man sätta blomster och ljus dekorationer som reflekteras vackert i spegeln.

 • Alex skriver:

  1. Jag hade velat gå med min pojkvän, men eftersom jag vet att han AVSKYR formella middagar, så hade jag fått gå med min bästa väninna – som är en otroligt socialt engagerad person. Detta hade förgyllt kvällen och gjort att jag känt igen flertalet människor!

  2. Mitt bästa dukningstips är att se till att alla kan nå allt, sedan göra som min pappa och säga: "Tar ni inte, får ni inget!". Att få vara nära de man bjudit in är ändå viktigare än att alla tallrikar och bestick matchar!

 • Ingrid skriver:

  1.Varför inte Julian Assange. Skulle vilja träffa honom,inte bara läsa i tidningarna/internet om honom. Vad är hans syfte med det hela.
  2. Blommor eller ngt från naturen är viktigt på bordet. Inte för fullt med saker på bordet, det blir så rörigt då. Det får gärna vara en tanke bakom dukningen. Viktigast är ändå gästerna,och att de har trevligt.

 • Isabella skriver:

  1. Quentin Tarantino. Krävs vidare förklaring?
  2. Simpelt och cleant är mitt tips. Vem vill äta med löv, pinnar och stora blomsterarrangemang praktiskt taget PÅ tallriken? Lek lite med färger i stället på servetter, glas eller namnbrickor. Lita på att din mat räcker som ögongodis!

 • Marianne Eriksson skriver:

  1. Jag skulle väldigt gärna gå på nobelfesten tillsammans med Lars Winnerbäck och hoppas att han kunde insupa inspiration till en ny låt där.

  2. Mitt recept på dukning är att använda mycket av det som finns ute i naturen. Det finns så mycket vackert där, så varför slösa pengar på dyra bordsdekorationer.

 • anna skriver:

  1. Min vän Ulrika som är omåttligt förtjust i vackra klänningar och glamour. Som tack för att hon fick följa med skulle hon få sy och designa min klänning som skulle bli årets "snackis".
  2. Lite humor i dukningen är kul. Pastellfärger och hårda prinsessdockor på blekrosa duk, eller snygg svart dukning med en oväntad star wars figur och lakritspipor till dessert. Vackra bestik och omaka glas. Blommor så klart!

 • Anonym skriver:

  Fin blogg 🙂

  Kolla in på min för att läsa om pinsamheter, storbloggarna, veckans babe och mycket annat 🙂

 • Vilje skriver:

  1. Mia Skäringer. Hon är rolig, ödmjuk, varm, lite härligt småelak och jag tror att vi skulle kunna haft det riktigt kul där med alla gubbmagar och dallerhakor.

  2. Varje dag – levande blommor (åtminstone EN om inte ekonomin tillåter större utsvävningar, och aldrig för höga så att de skymmer) och levande ljus. Till fest – välj ett aktuellt tema, t.ex årstiden, (kottar, rönnbär, lönnlöv) eller som när vi hade melodifestivalsmiddag o klippte ut stora glittriga stjärnor (av hobbyskumpplast från Panduro)och lade på varje tallrik o några extra på bordet.

 • Patricia skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Ebba von Sydow – vi skulle ha stenkoll på alla klänningar. 🙂

  2. Nu till jul gillar jag att duka med granris. Bryt av lämpliga kvistar och sätt de i en rad mitt på bordet, bind vita sidenrosetter runt ngr kvistar och sätt sedan genomskinliga ljuskoppar på granriset.

 • Rebecca skriver:

  1. Med min pappa eftersom han är otroligt allmänbildad, intresserad av nutidshistoria och älskar att prata med nya människor.

  2. Jag har alltid en vit porslinsbas och vackra, stilrena glas. Den viktigaste ingrediensen är mina silverbestick som jag har fått av min mormor och morfar. Det var inte kul att få sådant vid de presenttillfällen som gavs när man var liten, men oj vad glad jag är idag att jag har en gigantisk uppsättning av allt. Det är också ett fint minne av mina morföräldrar. Sedan brukar jag använda vackra stenar som jag samlat på mig från många resor ute i världen.

 • gella skriver:

  1. Utan tvekan: min man.
  2. Jag brukar inte duka så flådigt, däremot tycker jag att levande ljus är riktiga stämningshöjare. Kanske några blockljus samlade på ett fint fat blandat med kottar eller i jultider julkulor så minskar risken att ljusen är i vägen när man vill nå saker.

 • Betina skriver:

  1. Jag skulle gå me min mamma
  2. Det är jättefint med servetter som man har vikt till olika former.

 • Linda skriver:

  1. Min man för det skulle ge oss ett minne för livet!

  2. Enfärgad duk, omönstrat porslin (för att låta maten tala), linneservetter, låga dekorationer (tänker på ljus och blommor) så att man kan se varandra och om man är många kring bordet så tycker jag att en genomtänkt bordsplacering kan vara nyckeln till en trevlig middag.

 • Eva B skriver:

  1. Jag skulle ta med min make! Vi kan behöva ett glamouröst party och lite egentid tillsammans eftersom vi är mitt uppe i småbarnsträsket!
  2. Servetter av tyg tycker jag förhöjer känslan av lyx på en middag. Ett billigt tips är att köpa billiga kökshanddukar från det stora möbelvaruhuset och använda som servetter! Annars så gillar jag oxå att ta in kvistar, dels att lägga på bordet men även att binda ihop dem med snören och lägga över tallriken. Det är otroligt mysigt att ta in naturen i dukningen och dessutom gratis!

 • Hanna skriver:

  1. Jag skulle gå med min farmor, det skulle vara ett säkert kort för vi har alltid kul ihop.

  2. Mitt dukningstips och min dukningsfavorit i år är att dekorera med röda vinteräpplen, det ser enkelt men ändå elegant ut mot en snövit duk.

 • Erik Johnsson skriver:

  1. På festligheterna går jag med min underbara sambo som jag ständigt är nykär i.

  2. Middagsbordet dukas bäst och viktigast med trevliga gäster!

 • B-M skriver:

  1. Jag skulle gärna gå med Mark Levengod
  2. Jag gillar romantiska duktningar, t ex med Mateus-porslinet. Gärna i olika pastelliga färger

 • Lotta skriver:

  Med min man såklart! Som småbanrsföräldrar så har man sällan tid för dejter, men detta vore ju världens coolast dejt!

  Jag älskar att duka med vårt Mateus porslin, och gillar att blanda in lite häftiga och oväntade detaljer. Där man ser att det ligger tid och omtanke bakom. Duka med udda föremål, använda material från naturen, leksaker eller annat som passar dom man har på bjudningen. Ett roligt tips är att lägga ett kuvert eller litet paket på varje plats, som innehåller ett hemligt medelande som varje gäst ska säga/utföra under middagen. Det kan bli väldigt roligt och skapa många skratt, allt beroende på vad man hittar på för roligt att låta gästerna göra.

 • Therése skriver:

  1. Självklart med min sambo, så himla kul att få klä upp sig till tänderna och njuta av festligheterna man bara sett på tv.

  2. Duka med små växter, nu i juletid finns det minijulstjärnor att placera ut vid varje gäst. Given färgklick o perfekt att komplettera med placeringskort om man har en större tillställning.

 • Helena skriver:

  1. Prins Daniel såklart för att höra om allt spännande han och Victoria gjort sedan bröllopet!
  2. Tända ljus höga som låga samt blommor, grenar, blad som du sätter fast i tygservetten, strör över bordet, knyter runt glasfoten, sätte i mindre låga vaser/glas… färger, sorter och idéer ändras efter säsong!

 • whynja skriver:

  1: Jag skulle vilja gå med kungen! Skulle vara intressant att få reda på vad som verkligen hände av alla de där historierna som cirkulerar.

  2: Mitt bästa dukningstips är att miss-matcha allt! Udda tallrikar, glas och bestick. Och givetvis olika servetter till alla. Passar till och med den snålaste budget eftersom allt kan handlas på loppis.

 • Anna H skriver:

  1. Jag hade tagit med mig min sambo. Då hade vi kunnat diskutera alla häftiga möten från middagen i dagar efteråt.

  2. Bestäm dig för ett tema och gör det helhjärtat!
  Nu i vintertider kan man duka enligt årstid och använda fina ljuslyktor, kottar, grenar, vit duk och andra vackra ting som hör vintern till.
  Det behöver inte vara så komplicerat, tvärtom!

 • Marianne skriver:

  1. Jag skulle vilja gå på Nobelfesten med Alfred Nobel, för att höra hur han tycker att man lyckats välja fredspristagare genom åren. Med facit i hand, kan man ju se, att det varit lite si och så med den saken.
  2. Det är fint när dukningen avspeglar årstiden, eller den högtid man firar. Blanda gamla och nya saker, många ljus, inslag från naturen och hemmagjorda placeringskort. Att på placeringskortet skriva några personliga ord är uppskattat. Det känns välkomnande, när gästerna ser att man lagt extra möda på dukningen, genom att göra det personligt.

 • Sara skriver:

  1) Barack Obama
  2) Roligt med fina dukningar men de allra trevligaste middagarna jag ätit har varit spartanskt dukade, lite man tar vad man har – gästerna gör middagen inte dukningen.

 • Emelie skriver:

  1. Jag hade velat gå med Gudrun Schyman. Dels tror jag att hon vet hur man har roligt på en fest, dels vill jag höra vad hon har att säga ang. det faktum att alla årets, och de allrs flesta års, nobelpristagare är män.

  2. Linneservetter! Enkelt sätt att få vilken dukning som helst att kännas lyxig.

 • Malin tuvesson skriver:

  1. Elisabeth Tarras Wahlberg eller maken förståss
  2. Ha en röd tråd med färg, form och tema. Använd fantasin och njut tillsammans !

 • Emelie G skriver:

  1. Min sambo Björn

  2. Mitt bästa dukningstips är att följa ett specifik tema. En färg, blomma, årstid.
  Jag skulle välja att duka efter temat "vinter i Narnia". Frysa in vackra isblock med blommor i att dekorera med, frosta frukt med äggvita och socker som blickfång och sedan duka i vitt och silver. Nymanglade linneservetter och skira Difference-glas från Orrefors och vackra kandelabrar får sätta pricken över i.
  Istället för stolar skall det vara träbänkar med fårskinn på.

 • Rex Tigerstrand skriver:

  1. Jag vill gå med Morrissey. Tror det är tråkigt på Nobelmiddagen så vi kunde prata musik.
  2. Jag är bra på att få det att se ut dom det är proppfullt på bordet men ändå skapa gott om plats för dom som äter.

 • Cilla skriver:

  1. Min man är den person jag känner som älskar speciella middagar med god mat och nytt sällskap allra allra mest så jag skulle absolut ta med honom!
  2. Bästa dukningstipset är att fixa bordet dagen innan du har bjudning. Sedan är vackra färska blommor alltid ett säkert kort!

 • Malin Vänersborg skriver:

  1. Jag skulle ta med min man. Tillsammans njuter vi av god mat, fin omgivning och uppklädda människor. Men när jag vill dansa får jag hoppas på någon annan!
  2. Mitt bästa dukniingstips är en bra skara människor som jsg tycker mycket om, och vise versa. De behöver inte känna varandra innan, men det blir mycket prat och mycket skratt. Det är det bästa!

 • Lovi skriver:

  1. Det mest korrekta vore att säga min sambo men jag skulle väldigt gärna vilja gå med vår Riksbankschef, Stefan Ingves. Jag skulle gärna byta några ord med honom om vart världen var på väg och vem som får nästa nobelpris i ekonomi.
  2. Mitt bästa dukningstips är att använda en löpare på en duk. Då får man en tydlig linje i dukningen som antingen kan sätta trenden för vidare dekoration eller fungera som ett stiligt underlägg till mat som gör sig bra på bordet, så som en höstig gryta.

 • Pamela K skriver:

  1.Jag skulle festa loss med min man!
  2.Jag gillar att duka med gamla silverbestick till moderna tallrikar.Det gör inget om de är lite oxiderade,det är bara charmigt.Silver ska användas och inte gömmas undan i lådorna!

 • majsan skriver:

  1. JAg skulle vilja gå med Jan Björklund. Vi skulle säkert ha mycket att prata om från skolans värld.

  2.Läga växter, levande ljus, matchande servetter för årstiden eller högtiden.

 • Moa skriver:

  1. Min spontana tanke föll på Mark Levengood. Rolig ,folklig, kan föra sig och är underbar att lyssna på. Han skulle nog kunna få en del dönickar att dra på smilbanden.
  2. Jag är nog ganska basic vad gäller dukning. Vitt, linne silver kandelabrar och tygservetter. enkelt men stilrent.

 • Helena Johansson skriver:

  1. Jag skulle gärna vilja gå med mormor, som tyvärr gått ifrån mig nu. Hon älskar kungligheter och har alltid hängt med och varit intresserad kring Nobel och duktiga forskare. Oj vilken kväll vi hade haft! Vi hade pratat klänningar, kändisar och kungligheter. Och förhoppningsvis hade mormor fått en svängom med Kungen himself och kunnat briljera med sina fantastiska historiekunskaper.

  2. Det bästa dukningstipset är att det ska vara stilrent men ändå inbjudande. Inte för mycket pryttlar, det är ändå en måltid som ska imundigas. Färska blommor är alltid ett måste, helst i så låga vaser som möjligt.

 • Tina skriver:

  1. Är inte insatt i nobelpristagare osv.
  2. Det är nog en frukostmugg + fat samt nå fina servetter. (Åtminstone när det gäller frukost eller soppa).

 • Annika Nilsson skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Skalman! Det skulle vara jätte kul att se hur bordsgrannarna tacklar hans mat-och-sov-klocka! Rrrrrrring: nu är det dags för mat! Rrrrrrrring: nu är det dags att sova! Dessutom är Skalman en mycket vis och snäll "person". Jag skulle säkert kunna lära mig mycket av honom.
  2. Är det en stor fest, med många småbord, tycker jag att det är roligt om man sätter alla placeringskort för varje bord i en hög, så får först dit välja var han/hon ska sitta. Värden har då valt vilka som ska sitta vid samma bord, men inte exakt hur de ska sitta.

 • Maria skriver:

  1) min bästa kompis; så att vi skulle få klä upp oss helt over the top ihop.
  2) klä in bordet i antingen målarpapp eller annat naturfärgat papper, duka med matchande porslin och skriv bordsplaceringen direkt på "duken".

 • Pysseliten skriver:

  1 Jag skulle ta med mig bloggaren Dahlarna för hon är så duktig på att fota .
  2 Att duka med billiga saker, ljus och sevetter i glada färger
  älskar att duka 🙂

 • Nina skriver:

  1. David Hellenius!
  2. Mitt dukningstips är att duka i tid, enkelt, gärna enfärgat, med levande ljus och en blomsterkvist!

 • Kristin skriver:

  1. Skulle vilja gå med Daniel Westling och höra hur det nya livet som prins är!
  2. Ett dukningstips är att använda mormors gamla porslin, såsom koppar, gammalt silver och liknande. Med lite puts blir det jätte vackert och det är härligt att använda saker som besitter en historia.

 • Louise skriver:

  Min man förstås
  Trevligt sällskap och god mat, då spelar inte dukningen så stor roll. Då räcker det med stilrena bestick och tallrikar

 • Monica skriver:

  1= Jimmie Åkesson, eftersom han inte är bjuden och jag älskar att retas och min gamla faster är "kär" i honom.Jag hoppas han har humor och dansar bra!

  2= plocka in den gratis naturen,såsom jag har dukat i hela mitt liv ,så ska även min kista dekoreras till slut, för idag kostar det skjortan att dö.
  hahaha sån är jag

 • Isa skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med fredspristagaren Liu Xiaobo eftersom det skulle innebära att han slapp sitta fängslad och fick möjlighet att ta emot världens beundran för hans arbete. (Även om han borde vara i Oslo snarare än Stockholm)

  2. Mitt bästa dukningstips är att sätta enstaka blommor i små udda snapsglas och sprida ut längs bordet. Dels är de låga och står inte ivägen när man pratar med den som sitter på andra sidan bordet. Och dels räcker en billig bukett till att smycka flera bord med.

 • AnneLie skriver:

  1. jag skulle älska att ta med mig min man. han är fantastisk på att få igång livfulla diskussioner och dessutom rasande snygg i frack!

  2. när vi gifte oss hade vi överblivna tapetlängder (ur hanna-kollektionen) i mitten av borden, som långa löpare på de inhyrda linnedukarna. till det fanns många värmeljus i glaskopppar på skifferplattor samt en blandning av allehanda ihoplånade ljusstakar. torkade rönnbär trädda på tråd ringlade sig runt glas och tallrikar. vattenkaraffer i glas hade dekorationer av röda bär: lingon, röda vinbär samt rönnbär. och sen viktigast av allt: servetter av riktigt god kvalitet. då känns allt lite lyxigare…

 • Johanna skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Helge Skog, då skulle han kunna kommentera alla andra lite smådrygt och ge ordvitsar omvartannat! Underhållande och intressant kväll!
  2. Använd det som naturen erbjuder för sässongen, ex.granris, videkissar, blommor, stenar, höstlöv… Min ärvda gammla servis och nya stilrenabestick blir fin kombination. Fin duk, linneservetter och servetteringar till det gör dukningen extra festlig. Och pricken över i:et; levande ljus i massor!

 • line skriver:

  1, jag skulle vilja gå tillsammans med Kissie då jag tycker att hon borde få in lite mer kultur och elegans i sitt liv. Kanske lär hon sig något? 🙂

  2, mitt bästa dukningstips är att duka efter teama, är det jul göt det juligt. är det födelsedag så matcha dukningen med personen ni firar. ha alltid ett tema det gör allt så mycket roligare. 🙂

 • Mimma skriver:

  1.Astrid Lindgren, som en protest mot att hon aldrig fick Nobelpris och så tycker jag hon är så underfundig, så vi hade nog haft roligt ihop, trots att jag då ej haft nån danskavaljer.

  2.Jag dukar med, och på, gamla våffeljärn, karbidlyktor,tegelstenar,o.s.v.rotar i alla gömmor efter sånt som kan ge upphov till funderingar och intressanta samtal.

 • Malin K skriver:

  1.Min underbara syster skulle få följa med eftersom man inte sitter tillsammans med den man har sällskap med och vi är telepatiska så vi vet alltid vad den andre tänker på. Men om jag fick välja bordsherre så skulle det bli socialministern, någon måste ju ta itur med välfärden.
  2.Mitt dukningstips är att plocka en sak och gör dukningen runt den sen är det bra om man har snälla vänner som oavsätt hur hämskt det blir ljuger enda från tårna och säger att det är jättefint.

 • Jenny F skriver:

  1. Jag hade gärna gått med Magdalena Ribbing, hon verkar klok och rolig och hade nog kunnat få mig att känna mig bekväm trots allt det uppstyrda.

  2. Att duka luftigt! Det värsta jag vet är när hela bordet blir som ett pussel där glaset bara ryms på exat rätt plats där det stod från början och stolsgrannens armbågar studsar in i en hela tiden.

 • Annelie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min sambo så jag har någon att dela den underbara upplevelsen med

  2. Mitt bästa tips är att använda sig av saker från naturen efter årstid och på så sätt få till en enkel och billig dukning.

 • Anna skriver:

  1) Min pappa, när jag bodde hemma hade vi som tradition att klä upp oss och äta extra god mat och naturligtvis följa sändnigarna från Nobelmiddagen.

  2) Blommor på bordet! På sommaren är det vilda blommor som gäller, resten av året skulle jag kunna ha klippkort hos blomsteraffären. En favorit är köpa lösa blommor och klippa ner i fina skålar och ställa på bordet.

 • Malin skriver:

  1. Då jag och min sällan får tillfälle att gå på fest tillsammans utan barnen skulle jag självklart ta med honom. Dessutom skulle jag gärna se honom i frack!

  2. Att använda Aalto-lyktorna till såväl ljus som vaser för vackra blommor, som får flyta i dem blir en vacker kontrast till en i övrigt enkel och vit dukning.

 • Urban skriver:

  1) Jag skulle vilja dela en nobelmiddag med Ferenc Göndör en överlevare från koncentrationslägren. Han gjorde ett stort intryck på mig i mina tonår.

  2) Bästa tipset för dukning… mycket blommor på bordet.

 • Johan skriver:

  1. Min bror
  2. Ett par snyggt vikta servetter sätter lite lagon stämning på en dukning samt lämplig belysning. Simple is more

 • Johanna Törnqvist skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Anders Jansson (HippHipp) för då skulle man i alla fall få garanterat roligt!

  2. Duka på ett runt bord så att alla känner samhörighet. Sedan skulle ja dekorera efter sesång. Blommor på sommaren, löv på hösten, kottar o pärlor på vintern och vårblommor och blad på våren.
  Mycket färg och blandat porslin!

 • Helene W skriver:

  1 Fredrik Lindström. Tror att det är en ganska trist tillställning som kan behöva muntras upp.
  2 Udda porslin och glas funkar alltid.

 • Malin skriver:

  1. Prins Carl Philip. Då har man någon att dreggla över om det blir för tråkigt, men kanske även får veta lite skvaller om kungahuset eller något annat roligt.

  2. Färg-tema! Duka i färger som passar varandra, gör det även mysigt med ljus osv. 🙂

 • Emma skriver:

  1) Vår statsminister Fredrik Reinfelt, Skulle vara kul att se om han kunde släppa lite på sig o inte alltid vara så korrekt hela tiden 🙂

  2) Till fest ska de va lite extra, Linneduk men någon vacker spetsduk över lite lager på lager känsla. Enkelt vackert porslin en vikt linneservett och färska vita blommor på bordet. Såhär i vintertid är de vackert när allt går i vita toner.

 • Susanne Nilsson skriver:

  Tänk att få gå med Pippi Långstrump. Det skulle bli en livad tillställning där vad som helst skulle kunna hända.

  Duka med vad naturen har att erbjuda beroende på årstider. Varje årstid har sina egna färger och utsmyckning så det blir aldrig enahanda.

 • Magda skriver:

  1) Jag skulle nog ta med mig min kära mor då hon är väldigt förtjust i den fina kungafamiljen. Jag skulle vilja ha en bra plats någonstans mellan söta kronsprinsparet Viktoria och Daniel 😉

  2) Duka så det passar stilen på resten av inredningen hemma. Och blanda klassiskt med nått nytt och piffigt. Duka vackert även en tråkig vardag. Det gör gott för hjärtat.

 • Linda skriver:

  Jag skulle vilja gå med Magnus Betnéer, och så skulle jag sitta och lyssna på honom när han kritiserade alla andra. Och så skulle vi skämtat om mörka saker, vilket är min humor.

  Bästa dukningstips är nog "Less is more", visst det kan väl vara vacker med höstlöv och mossa och annat "dekorativt", men det är värden/värdinnan som göra middagen speciell. Med en bra värdinna/värd så kan en middag på golvet bland flyttkartonger vara lika fint som en nobelmiddag.

 • care69 skriver:

  1) Jag skulle vilja ta med min mamma för då kunde det även bli hennes födelsedagsmiddag eftersom hon fyller år idag.
  2) Använder alltid linneduk och linneservetter. Älskar känslan. Sedan skall man undvika höga blomarrangemang eller höga kandelabrar som stör kontakten mellan gästerna.

 • Jenny skriver:

  1. Jag skulle gärna vilja gå på Nobel med Ernest Hemingway.

  2. Bästa dukningen: Udda blåmönstrat porslin, gamla silverbestick och udda glas. Vit linneduk och linneservetter. En stor soppterrin med fina blommor helst rosor och massor av ljus som dekoration.

 • mia wärnevall skriver:

  1. Jag hade viljat ta med mig Herr Nobel själv och få visa honom hur stort detta pris har blivit och vilket anseende han har idag.
  2. man tager vad man haver. kanske lite paljetter,julkulor, fina blommor och frukt från trädgården osv. Det är inte dukningen som gör festen (även om det är kul) utan sällskapet.

 • Elena skriver:

  1. Min man
  2. Överdriva inte. Hellre enkel och stilren dukning än mycket trims-trams. Det är mysigare och mer personligt

 • emme skriver:

  1. med min vän Jenny. Hon skulle uppskatta det mest av dem jag känner, då hon är ultraintresserad av matlagning.
  2. Krångla inte till det! Klipp tex av en bit av murgrönan i fönstret och lägg på tallriken/servetten.

 • Katrin L skriver:

  1. Tänkte först svara min sambo Johan men sen tänkte jag att får jag chansen att gå på Nobelmiddagen så kanske man ska passa på att ta en kavaljer utöver det vanliga 😉 min lott faller på Nelson Mandela, hoppas han vill gå med mig annars får Johan gärna hänga med 🙂

  2. Jag gillar att ha en enfärgad duk helst svart eller vit, mina vita Lofttallrikar, Genses Fugabestick och Iittalas Essenceglas och ett par snygga servetter, gärna med lite färg, Marimekko har många snygga. Sen brukar jag fylla bordet med Kivilyktor, klara, frostade, röda, gröna osv… Gärna någon Marimekkoskål på bordet med sås och små tillbehör till maten. Vita tulpaner ihop med lite björkkvistar från skogen här utanför i den stora Aalto-vasen blir pricken över i:et

 • Anneli Larsson skriver:

  1. Kungen! Och så skulle han få avslöja sanningen om alla snaskiga rykten för mig!
  2. Välj en favoritfärg och låt den gå igen i allt som är framdukat! Till och med välkomstbål och godis ska ha samma genomgående kulör. Kul och vackert samtidigt!

 • ingen vanlig dag skriver:

  1. Jag skulle nog helst gå med Johan Glans. Det kan nog bli ganska långrandigt emmellanåt så då skulle det vara toppen att ha någon kul att prata med mellan alla tal. Med risk för en hel del fniss på fel tillfällen.

  2. Att knyta ett vackert band runt servetten och sticka ner en blomma eller grankvist. Snyggt och enkelt. Vill man ha bordsplacering kan man bara fästa en etikett (som finns på bl.a granit) som man skrivit namn på och fästa på bandet.

 • karin skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Steve Jobs. Jag tycker att han är en fantastiskt intressant, och lite märklig, person och det hade varit roligt att på nära håll få (förhoppningsvis) ta del av hans tankar!

  2. Enkelt, färger i vitt och duvgrått, levande ljus, silverbestick, vackra och stora vinglas, vattenglas och en fin vattenkaraff, linneservetter för den extra lyxiga känslan. Låga blomsterarrangemang i någon accentfärg, kanske cerise, och flera fina skålar med goda tillbehör i!

 • Sofia Sjögren skriver:

  1. Min mormor Birgit. Kämparnas kämpe, hjältarnas hjälte.
  2. Plocka in det som finns ute och gör det till ditt eget. Rönnbär, granris, enris eller björkkvistar. Mormors gamla servis, och de udda kristallglasen. Tänd ljus och välj musik med omsorg. Skratta! Njut av att få ha så fina människor runt ditt bord!

 • Ulrika N skriver:

  1, om hon hade levt hade jag velat ta med min mamma, hade varit trevligt att få ha skämt bort henne.

  2, en dukning ska vara enkel, gärna udda tallrikar och glas, färska blommor, men det viktigaste är maten och sällskapet.

 • Maria Larsson skriver:

  Jag skulle vilja gå med min farmor,min ängel. Hon är saknad.

  Jag dukar gärna med det som naturen har att erbjuda. På bordet lägger jag ut salladsblad, kastanjeblad, rosor, tallkvistar, rotfrukter m.m. Som bas har jag gärna linneduk och servetter och enhetlig servis.
  Runt omkring i rummet tänds massa levande ljus för den härliga, varma och mysiga stämningen.

 • Ulla-Britt skriver:

  1) Fredrik Skavlan hade jag tagit med mig. Han är sååå charmig och har en härlig dialekt 🙂
  2) Mitt bästa dukningstips är att duka med naturmaterial, tovade underlägg i ull, kottar och fina kvistar lihhande på mitten av bordet. Nu i juletider passar det även bra med hyacinter och mossa till det.

 • Elisabeth Arvemo skriver:

  Jag skulle vilja gå dit med min son. När han var sex år bestämde han sig för att bli nobelpristagare när han blev stor. Han är 21 år idag och vem vet ….

  Udda ljusstakar i olika storlekar och ljus i olika färger. Man tager vad man haver!

 • evamar skriver:

  1) Jag hade valt att ta med mig min bror. Han är den av mina nära & kära som hade uppskattat det mest.

  2) Mitt tips är att duka enkelt med många levande ljus och färska blommor. Sedan får maten spela huvudrollen.

 • Tove skriver:

  1 Jag skulle vilja gå med KG HAmmar. Han säger många kloka saker och har ett fint sätt att se på saker och ting. Jag tror att diskussionen kunde bli intressant.

  2 Mitt bästa dukningstips är att se till att allt är riktigt rent och fritt från kalkstänk och att ha en struken duk om man väljer en sådan, annars är det bättre utan.

 • Marie skriver:

  1. Med min man så klart!
  2. Ta in naturen, känns levande och naturligt!

 • Birgitta skriver:

  1.
  2. En sväng i skogen och man har världens billigaste och vackraste dekorationsmaterial! Spelar ingen roll vilken årstid det är. Kombinera det med en fin dukning, levande ljus, god mat och dryck och det viktigaste; trevligt sällskap!

 • Birgitta skriver:

  1:an föll visst bort… som är min man.

 • Petra skriver:

  1. Min make. Det var länge sedan vi gick på middag utan våra barn. En kväll för oss skulle vara trevligt.
  2. Duka alltid med duk och ha flera små, låga arrangemang av det som naturen har att bjuda på blandat med lite färska blommor från en blomsteraffär. Fräscht med en blandning.

 • Marie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Tomas di Leva, kvällen hade blivit komisk.
  2. Mitt dukningtips är att skriva personens namn på en fin julkula som bordsplacering.

 • Åsa Wikström skriver:

  Skulle vilja gå med Helge Skoog, vi skulle ha hysteriskt roligt tillsammans!

  Lägga ut ätbara dekorationer som vilda tomater i olika färger runtom glas och ljuslyktor, uppsatta o gott!

 • Lotte skriver:

  1. Christoffer Lundström programledaren för Kobra och för Nobel

  2. Fyller år på hösten då tycker jag om att duka vackra höstlöv rönnbär m.m.

 • -Carl Philip såklart, för han får säkert inte ta med sig sin tjej 😉 Jag skulle så gärna vilja lära känna vår värmländske hertig o kolla in vem han egentligen är o prata design med honom.

  -Jag dukar ALDRIG lika. Dukar efter humör, årstid, o vilka som ska sitta kring bordet. Gärna låga arrangemang så att alla ser varann , o alltid ett färgtema. Skåpen är överfyllda av olika sorters porslin, glas, dukar, ljusstakar, servetter, vaser…. gammalt o nytt, så det är lätt att variera o blanda. Och alltid ljus, mycket ljus, vilken årstid det än är.
  Att duka ett bord är bland det roligaste jag vet. Det kanske sitter i generna. En av mina förfäder var taffeltäckare vid hovet 🙂

 • FRÖKEN KUMLIN skriver:

  1. Oj svårt. Det skulle ju vara häftigt att få hänga med Alvar Aalto…

  2. Gärna teman och dra det så långt det bara går. Ju galnare desto roligare fest är mitt motto =)

 • Stämningsfullt skriver:

  1. Om min mormor fanss i livet så skulle jag ta med mig henne så att hon fick "glutta" lite på kungafamiljen 🙂

  2. En vit stilren servis som framhäver maten, stora óch vackra uppläggningsfat i olika färger och tända ljus!

 • Jessica skriver:

  1. Mamma, har alltid roligast med henne.
  2. Var inte rädd för att ta ut svängarna! Man kan duka med precis vad som helst!

 • Fanny skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min mormor. Hon fyllde 90 i år men är fortfarande jättepigg i både kropp och huvud – och ÄLSKAR Nobelfesten. Jag är helt övertygad om att vi skulle ha fantastiskt roligt!

  2. Såhär på vintern krävs mycket ljus; jag brukar fylla stora glas- eller kristallskålar med vatten och placera flytande värmeljus i dem. Effekten blir både elegant och mysig!

 • Kashaya skriver:

  1. SKulle gå med min man

  2. Att duka personligt. Gärna med annorlunda porslin eller prydnar som man hittat på loppis.

 • 1. Jag skulle vilja gå med Mark Zuckerberg, Facebooks grundare. Det vore intressant att prata med den dåvarande collegestudenten som skapade ett community som nu har runt 500 miljoner användare. Det ni!
  2. Använd udda porslin men i matchande färger. Det ger ett levande men ändå enhetligt intryck.

 • Gerdan skriver:

  1.Daniel Westin – prins Daniel
  2. Det enkla är också det vackra. Det är så fint att lägga slingor av levande kvistar mitt på bordet som en festremsa,något som speglar årstiden.

 • Anne B. skriver:

  1. Aung San Suu Kyi kanske.
  2. Blanda gärna olika porslin och glas, men hitta någonting som binder dem samman (trevlig färgkombination, en viss tidsperiod eller dylikt).

 • Ida skriver:

  Vart ifrån blir du sponsrad? 🙂

 • Jessica skriver:

  1. Jag skulle helt klart vilja gå med min sambo.

  2. Mitt bästa dukningstips är att ha bordsplaceringar. Gärna på något annorlunda sätt, tex på glasen så kan gästerna hålla ordning på sitt glas resten av kvällen. Det är alltid spännande när gästerna blir placerade bredvid någon de inte satt sig med annars.

 • Hjärter skriver:

  1. Julian Assange
  2. Stick en liten bukett eller en enda större blomma in i den hoprullade servetten och sätt servetten i det högsta glaste. Det kommer att se ut som omhela bordet blommar!

 • Emma skriver:

  1. Kungen
  2. Ta in naturen i dukningen, följ årstiderna. Sommaren blommor, vintern och julen granris, hösten löv, påsken björkris…….

 • Heli skriver:

  1. Toni Morrison. Verkar vara en intressant och varm person. Dessutom har hon ju erfarenhet och kan uppdatera mig om hur det gâr till i nobelsammanhang.
  2. Utgå alltid från din egen personlighet, gillar du loppisfynd, etno eller stramt kör på din stil till 100%.

 • Jenny skriver:

  Fråga 1, Andreas Karlsson, snyggingen i Idoljuryn skulle ju inte vara fel att vara på dejt med som singel 😉

  Fråga 2, Jag försöker ha ett tema och köra på den linjen i inbjudningskort till dukningen och dekorationer. Gärna bordsplaceringskort i ngt kul och annorlunda format. Som skrivet på en sten, utklippt í kartong eller skrivet med glasyr på en pepparkaka!

 • Alind skriver:

  1. Min dotter – hon är det mest underhållande middagssällskap man kan tänka sig, som Fantomen. Men elegant. Dessutom är hon värd en riktigt god middag!

  2. Fynda udda kristallglas på loppis. Med levande ljus och tygservetter gör kristallen varje måltid behagligt nobel.

 • Jenny skriver:

  1. Min pappa, skulle vara kul att få göra något fint för honom.
  2. Använd en riktig duk, det gör en enorm skillnad. Känns otroligt lyxigt med liten insats.

 • Anonym skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Fredrik Reinfeldt.

  2. Personligt och egen stil. Såklart levande ljus och tygservetter vid alla bord. Kul med bordsplacering.

 • Lotta skriver:

  Oj, jag glömde fylla i mitt namn o epost. Här kommer kommentaren igen.

  1. Jag skulle vilja gå med Fredrik Reinfeldt.

  2. Personligt och egen stil. Såklart levande ljus och med tygservetter vid alla bord. Kul med bordsplacering.

 • Viktoria Muhr skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Jimmie Åkeson, för jag tycker att det är riktigt otrevligt att han inte är bjuden. Jag håller inte alls med om hans åsikter, men jag tycker inte att det är rätt att alla är bjudna utom han.

  2. Jag brukar ta fram mina fina Svenskt Tenn underlägg och sen vita tygservetter i silverringar. Superfint!

 • Maria =) skriver:

  1)Peter Settman! Skulle nog liva upp en tillsynes stel middag!

  2)Bygg dukning på höjden,Mateus porslin med en liten skål ovanpå mattallrik. Över ligger linneservett med sirlig servettring.Mormors gamla fina glas,linneduk,placeringskort med litet ordspråk fäst i ett tex juläpple,beroende på tema.Några zinkbakformar med värmeljus-fest!

 • Marie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med prins Daniel!

  2. Jag blir inspirerad av mina barns dockservis-dukningar! Duka med omaka tallrikar, olika glas/muggar och låt alla gäster få olika motiv på sina servetter. Detta gör ett glatt och barnsligt intryck, och varför då inte passa på att äta en "tvärtom-middag"? Börja med efterrätt, ät huvudrätten och avsluta med förrätt!

 • Jenny skriver:

  1. Eftersom det inte står "levande eller död" hade jag valt Alfred Nobel i egen hög person – då hade han kunnat berätta mer om huset "Heleneborg" som ligger kring hörnet från där jag bor och där Alfred Nobel bott en gång i tiden.

  2. Levande ljus – oavsett årstid. Det är alltid en stämningshöjare.

 • Theresa skriver:

  1. Min mamma
  2. Hålla det enkelt – en fin duk, levande ljus/ljusslingor och inga höga arrangemang som skymmer gästerna för varandra. Fint men avslappnat.

 • Emelie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Mark Levengood
  2. Fina placeringskort som passar till festens/middagens tema

 • Emelie skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Mark Levengood
  2. Fina placeringskort som passar till festens/middagens tema

 • 1) Det finns många intressanta att gå med på en Nobelmiddag. Eftersom att den håller på länge, så tänkte jag att om inte mannen ska fölaj med så kanske det vore otroligt trevligt med David Hellenius. Han verkar så rolig & trevlig samtidigt som han kan ha en allvarsam sida också. Tror att han skulle förgylla en sådan kväll!
  2) Bästa dukningstips: Matues tallrikar där mattallrik är i en färg & förrättstallrik i en annan. Matchande servetter & många olika levande ljus. Blad, kvistar eller blommor från naturen (beroende på årstid) ligger fint på bordet. Stilrena vin & vattenglas. Egengjorda bordsplaceringslappar & gärna ett kort med fina ord lutad mot glaset.

 • Karin skriver:

  1. Min man såklart
  2. Klassiskt porslin i vitt, servetter i linne, gärna svagt gröna. Jag gillar enhetlighet och inte för mkt färg. Servettringar är ett måste, gjorda i mjuk ståltråd med gröna små glaspärlor. Höga smala vinglas och levande ljus.

 • Jenny skriver:

  1. Jag skulle välja Prins Daniel. Har man tur så skulle man kanske få höra lite smaskiga detaljer om några utav gästerna.
  2. Massor utav levande ljus gör en middag extra mysig och trevlig speciellt nu när det är mörkt ute.

 • Lina skriver:

  Även om jag vet att man ökar chansen att vinna slutgåvan om man svarar fler gånger så har jag inte skickat in ett svar än då det helt enkelt inte har varit något jag haft behov av (om än väldigt fina saker). Bestick däremot har vi behövt sen vi flyttade in i vår lägenhet för snart tre år sedan men vi lyckas inte komma överens och köpa några. Vi har olika sorters skedar, kanske fem gafflar och sex knivar som är mina föräldrars gamla och när jag visade pojkvännen bilden så tyckte han också de var snygga. Inte illa!

  1. Om jag fick chansen att närvara på nobelmiddagen hade jag helst tagit ed mig min mormor om det är möjligt att gå kvinna och kvinna. Hon är helt enkelt den person som hade uppskattat det mest och då hon har betytt mycket för mig så skulle jag med glädje bjuda med henne på något som hade betytt mycket för henne.

  2. Mitt bästa dukningstips är att tänka på vem det är man ska bjuda och försöka anpassa dukningen till gästen. Det är trevligt med personliga placeringskort och detaljer som lätt sätter igång trevliga samtal kring bordet. Varför inte duka med foton av trevliga minnen från tider tillsammans eller skriv ner ngt om vad du tycker om hos dina gäster på en enkel pappduk.

 • Nina skriver:

  1. Svärmor, som är "fan of kungahuset nummer ett"
  2. Att duka personligt och med tanke på sällskapet /gästerna. Att ha sitt barnasinnet kvar är alltid en tillgång, speciellt så här vid juletider. Så lite lekar eller roliga texter under tallrikarna kryddar dukningen lite extra.

 • Sandra skriver:

  1. Statsministern! Jag tror att vi skulle ha riktigt intressanta och roliga diskussioner, han är duktig på att dansa och eftersom han är slående lik min man skulle jag nog känna mig bekväm och hemma i en annars obekant miljö.
  2. Duka med vit duk, vita servetter, vita stearinljus och vad naturen erbjuder för årstiden. Några favoriter är rönnbär, nyponkvistarc och sälgkvistar med nyspruckna knoppar.

 • Nina skriver:

  1. Min allra käraste dotter – så att hon hade fått ha en alldels fanstastisk finklänning och fått njuta av blommorna och flärden med henne.

  2. Mitt bästa tips är smala raka höga vaser. Köpte 12 stycken till vårt bröllop för fem år sedan och de används fortfarande flitigt. Det räcker med en unt rosor eller tulpaner uppdelade i vaserna. Sätt till ett matchande sidenband runt vasen, eller en fjäril på ståltråd och dukningen ser genast lite extra ut!

 • Helene F skriver:

  Jag skulle vilja gå med Sara, en av mina närmaste vänner. Hon är en sådan tjej som alltid har tusen frågor om allt mellan himmel och jord – och ger sig inte förrän hon får svaren! Nobelmiddagen skulle vara det perfekta stället för henne att få svar 🙂

  Mitt bästa tips är att hålla en röd tråd genom dukningen men samtidigt anpassa den för varje person. Om det övergripande temat är t.ex. svart-vitt kan man lägga ut svart-vita bilder på gästen och skriva citat på vita kort som personen sagt. Blir både personligt och skapar samtalsämnen under middagen!

 • Ida Danielsson skriver:

  Vilka fina bestick!
  1. Kathy Sierra, en otroligt inspirerande person inom mjukvarubranchen och användargränssnitt. Skulle vara väldigt skoj att få karriärstips av henne.
  2. Se till att det är symmetriskt, använda levande ljus och blommor samt vackra servetter.

 • Hanna Tschemernjack skriver:

  1. Jag skulle göra maken besviken och ta med mig min underbara mamma. Vi skulle älska att sitta tillsammans och kommenatera alla vackra (och mindre vackra) klänningar!
  2. Vitt vitt vitt. Mycket ljus gärna vita blommor i läga baser. VACKERT!!!

 • Spacegirl skriver:

  1. Min kära mamma
  2. Var inte rädd för att använda färg, det piggar upp!

 • Karin skriver:

  1. Min pojkvän. Han är min bästa vän och jag skulle inte vilja dela ett sånt tillfälle med någon annan.

  2. Ta in sådant från naturen som passar i säsongen att dekorera med. Nypon och höstlöv i oktober, späda vårblommor i maj, grankvistar i januari. Tillsammans med lite ljus, servis och glas blir det mesta jättefint!

 • Hanna Tschemernjack skriver:

  LÅGA VASER skulle det såklart stå!!! 😉

 • Jennie L skriver:

  1: Jan Eliasson, tror han har mycket intressant att berätta om.
  2: Tycker att viktigare än dukningen är egentligen bordsplceringen, att blanda rätt personer med varandra kan göra stor skillnad för en middag. Men ska jag ändå nämna nåt gällande dukningen tycker jag vackra ljusstakar är ett bra sätt att göra en fin dukning.

 • marika skriver:

  1. jag skulle ta med min sambos mosters man, Håkan. Han är en jätte trevlig och han är den som jag känner som förtjänar det mest och det skulle vara rikigt trevligt att gå med honom.
  2. Eftersom att vi alltid har barn med på middagar så skulle jag ta våra fina marimekko plast glas/vinglas och tända ljusen i kronan och bara njuta.

 • Maria skriver:

  1. Jag skulle gärna göra årets fredspristagare sällskap vid bordet. Det verkar vara en intressant och spännande man.
  2. Jag dukar gärna med grova linnedukar och linneservetter. Vilket porslin som helst blir vackert ihop med dem. Det går att variera uttrycket i det oändliga, från rustikt till ljuvt och skirt, helt beroende på porslin och övrig utsmyckning: rejäla drejade tallrikar och stop att dricka ur eller nätta vita servisen med silverkant tillsammans med kristallglasen, höstens löv och kottar eller eleganta liljor.

  /Maria

 • Anna K skriver:

  1. Jag skulle gärna gå med prinsessan Viktoria och få höra hur hon har det med sin prins och sen har hon ju varit på många nobelmiddagar tidigare så hon vet hur det ska gå till.
  2. Att duka efter sitt humör, årstiden och efter vilken mat som står på menyn är mitt bästa tips. Gärna då med vita tallrikar som bas. Viktigt också att gästerna känner att de har tillräckligt med plats och utrymme vid bordet. Trevlig nobeldag!

 • Suss skriver:

  1.Min son, han var ursnygg i frack på KTHs 100årsjubileum.Då skulle han också få uppleva nobelmiddagen och inte bara den studentiosa efterfesten.Vore kul med en sådan gemensam upplevelse.

  2.Variera och anpassa efter olika tillfällen förståss.Ta vara på oväntade saker att använda och låt fantasin flöda.
  Vad som alltid gör susen är snyggt brutna servetter, blommor och ljus i matchande färger.

 • Cicci skriver:

  1 jag skulle vilja gå på Nobelmiddag med min man. Hela hösten har vi försökt komma ut och käka men dåligt med barnvakt och alldeles för mycket jobb har satt käpparna i hjulet.
  2 En massa småvaser med blommor tillsammans med låga ljusstakar i mitten av bordet är enkelt och effektfullt!

 • Petra Hult skriver:

  Kungen så klart! Dukning ska vara enkel men med en tvist o säsongsbetonat.

 • Annika skriver:

  Hej!

  1. Jag skulle helst av allt vilja gå med min farmor, hon var en royalist ut i fingerspetsarna och gillade att titta på nobelfesten, så det hade glatt mig att få dela den upplevelsen med henne.

  2. Jag älskar stenar.. jag har plockat en hög med mörk slipad sjösten och en dito av vit sten(utomlands). Till vardags pryder de några skålar med ljus, men det är perfekt att bara hälla ut på bordet och forma till t.ex. en orm eller ring och sedan lägga till någon ljusstake och kanske något enstaka säsongsbetonat piff typ ett några glas med en blommor, kottar, frukt eller dylikt. Det är lätt att variera, kostar inget, tar ingen tid alls(om man väntar gäster med kort varsel), och ser lätt riktigt proffsigt ut.

 • Nissan skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med någon av nobelprisvinnarna. Det är spännande med vetenskap och jag beundrar (och är lite avundsjuk på…) människor som verkligen brinner för något.
  2. Det finns oändligt många sätt att göra placeringskort på (stenar med namn skriva på, frukt med namnflaggor i, metalltråd böjd till namn, …). Gör det på ett nytt sätt varje gång! Kan även bli något att konversera om för gästerna.

 • emelie skriver:

  1. Magdalena Ribbing, för att diskret kunna peta henne i sidan när jag stöter på etikettrelaterade pussel.
  2. Mitt bästa tips är att faktiskt våga använda finporslinet, istället för att låta det stå och samla damm. Jag brukar försöka inkorporera någonting som väcker intresse och diskussion i dukningen och ta ut svängarna – allt behöver inte fylla någon direkt funktion, många gånger räcker det alldeles utmärkt om det bara är vackert att titta på!

 • Emilia skriver:

  1. Jag skulle nog vilja ta med mig min tjejkompis då hon gillar nobeltillställningen väldigt mycket och är intresserad av det, så det skulle hon nog gilla.

  2. Mitt bästa tips är nog att inte snåla med detaljer, färg och "rekvisita". Utan man ska låta fantasin flöda och låta det mest konstiga man har kokat ihop i sitt huvud få pryda bordet, för det kan faktiskt visa sig att det blir det snyggaste. Man ska våga.

 • Jessica skriver:

  1. På en Nobelmiddag där det råder vett och etikett hade jag valt Johan Glans som min bordskavaljer. En middag av denna karaktär behöver inslag av humor och Johan skulle underhålla hela bordet. Dessutom skulle vi förstå varandra bra eftersom vi båda är från Skåne.

  2.För att få ett mer levande uttryck i dukningen använder jag gärna saker som jag hämtat i naturen. Detta kan vara stenar, blad eller kastanjer som jag placerar på bordet eller vid varje plats.

 • Lovisa skriver:

  1. Jag skulle vilja gå på Nobelmiddagen med min sambo. Vill verkligen uppleva en sån häftig stund som denna med honom.
  2. Utgå vad varje årstid har att erbjuda och färgkoordinera och inspireras från en blomma, en symbol eller vad det än kan vara. Utgå tex från blåsippan på våren, slipade stenar från havet på sommaren, naturens färgrikedom på hösten och ett frostigt landskap på vintern. Men gör det snyggt och enkelt. Less is more.

 • johan skriver:

  1. JFK, tror han har extremt mycket roligt och intressant att diskutera.
  2. Matlagningen, vällagad mat ser bra ut i alla dukningar. sen skadar det ju inte med snygga glas till vinerna man ska dricka!

 • Tine skriver:

  1. Jeg ville gå med Norges stasminister Jens Stoltenberg – en regeringsleder med et ordentlig format, noget vi savner her i Danmark 🙂
  2. Dæk op med et mønstret stel (som fx. Mussel Mega) med ensfarvede grønne skåle til.

 • Louise W skriver:
 • Louise Wvärr aldrig fick träffa. skriver:

  Det gick visst lite fort 😉

  Jag skulle vilja gå med min härliga mormor som tyvärr inte lever längre och som jag så gärna skulle vilja träffa en stund igen. Jag skulle vilja berätta om min banr som hon ty

 • Louise Wvärr aldrig fick träffa. skriver:

  Det gick visst lite fort 😉

  Jag skulle vilja gå med min härliga mormor som tyvärr inte lever längre och som jag så gärna skulle vilja träffa en stund igen. Jag skulle vilja berätta om min banr som hon ty

 • Louise W skriver:

  Det går bra för mig det här… Slippery little suckers till fingrar…

  Dukningen, ja jag brukar tycka less is moore. En härlig duk och stilrena bestick och porslin. Maten brukar vara det som dekorerar bäst. Till det levande blommor samt härliga ljus.

 • Julie skriver:

  1. Jag skulle gärna dela upplevelsen med min sambo.

  2. Levande ljus skapar alltid den rätta stämningen.

 • Ellen skriver:

  1) Om jag frivillgt skulle utsätta mig för att gå på en så tråkig fest så borde det betyda att jag själv hade fått nobellpriset och hade väl då vara tvungen att ha kungen till bordet antar jag.
  2)Enkelt och gärna färgglatt. God mat och gott vin.

 • Lisa skriver:

  1. Jag skulle utan tvekan välja att gå med min man eftersom vi väldigt sällan har möjlighet att göra saker ihop utan barn.

  2. Många låga ljuslyktor och färska blommor är mitt bästa dukningstips. Ljus för stämningen och blommor för att det är oslagbart vackert.

 • Sofie skriver:

  1. Skulle vilja gå med min kärlek, men till bords skulle jag vilja ha Julian Assange, Fredrik Reinfeldt och Obama! Tror det skulle bli intressanta diskussioner.

  2. Jag gillar att ta in saker från naturen, på hösten tex, är knallorangea rönnbärskvistar snyggt att ha på bordet, lite blåbärsris i vaser, levande ljus etc. Och så någon trevlig servett.
  Det mesta blir vackert tycker jag – bara man gör det enhetligt!

 • Jeanette skriver:

  1. Kungen – han verkar vara en rolig prick
  2. Att inte "överduka" dvs. less is more. Ha inte för mycket på bordet utan håll det stilrent.

 • vita_margarita skriver:

  1) Med min bästa och äldsta vän. Vi gillar fest, så är det bara och har alltid gjort.
  2) Följ naturens gång. Sommar: blommor, höst: färggranna löv, vinter: is i alla former, vår: äppelblom.

 • Rebecka skriver:

  1. Min make, han är världens bästa man!
  2. Levande ljus piffar upp de flesta dukningar, men placera dem så att man ser dom som sitter på andra sidan bordet.

 • Mona Nilsson skriver:

  Svar på fråga Med Henrik Hjält (Komikern)
  Svar på fråga 2 ta in attribut från naturen beroende på årstiden olika tallrikar samt glas och bestick till alla och en riktigt vacker krona med levande ljus i taket samt en färg på duken som matchar attributen från naturen.

 • sia skriver:

  Jag skulle inte gå utan min sambo. Han är snygg, trygg och trevlig.

  Det kan ibland bli för mycket, många mönster och färger och stämningsfull dekoration, vilket gör att maten bleknar i all fägring. Ett tips är att utgå ifrån maten. Vad ska du laga? Välj färg på porslin och dekoration som framhäver matens färger. Levande ljus är dock alltid ett säkert kort.

 • Ninnie skriver:

  1. Min sambo då jag skulle vilja dela den stunden med honom.
  2. Duka efter säsong! Nu till jul så duka med julgranskulor på bordet och glitter! Det gör det hela lite mysigare!

 • Jenny S skriver:

  1. Jag skulle ta med min dotter som är inne i värsta prinsessfasen och har suttit klistrad vid tv:n idag.

  2. Bestick, glas, porslin, linne och dekorationer i all ära, men mitt bästa dukningstips är faktiskt att smyga in små uppgiftkort under tallrikarna. Ett fantastikt bra sätt att underlätta rollen som värdinna och få fart på kalaset. Uppgifter kan vara allt från att servera vin och duka av till att hålla tal, leda små tävlingar och prata igång gäster som inte känner så många. Kombinera med bordsplacering för bästa effekt!

 • Anne-Greta skriver:

  1) Mamma för hon är ett stort fan av Nobelmiddagen.
  2) Enkelt med fyrkantiga servisen, mycket plats för levande blommor, löv, stenar från stranden eller annat säsongsbetonat.

 • camilla eriksson skriver:

  1. Jsg skulle gå med min mamma och skulle njuta av god mat, intressanta konversationer och fina klänningar såklart.

  2. Duka med det porslin du tycker är allra finast, känns ingen press att matcha.

 • Maria skriver:

  1: Ernst Kirschsteiger
  2:Dukning i all ära, huvudsaken är ändå maten!

 • Louise skriver:

  Carl-Philip, vi skulle kunna prata dukning och bestick.

  Använd stilrent och enkelt porslin, linneservetter och bestick. Låt mattillbehören vara utsmyckningen!

 • Kajsa skriver:

  1. Astrid Lindgren skulle jag vilja gå med och få umgås en kväll med.
  2. Ta in naturen och dekorera med träbitar, grenar, kvistar, kottar, blommor, stenar m.m som brytning till den ganska hårda stilen porslin glas bestick.

 • Charlotta skriver:

  1. Jag drömmer om att få gå och i den drömmen går jag med Nelson Mandela, en helt underbar person; stark, mjuk, intelligent och otroligt intressant. (Firar faktiskt här hemma med en go vän, vi har köpt bakelser och äter en god italiensk buffé, skålar just nu med Mario Vargas Llosa, var bara tvungen att svara på julkalender också)
  2. Jag har tusen idéer, ÄLSKAR att duka fint!
  Otroligt snyggt när man dukar fram kaffekopp och desserttallriken med en gång, snyggt porslin skall stå framme hela middagen! Levande ljus och levande blommor såklart, ett budgettips som blir riktigt snyggt är att ha många små vaser, på våren räcker det med två buntar tulpaner som jag sen delar upp en och en med vackra kvistar, på hösten 10-12 ranunkler som jag också delar på med trollhassel. Testa att hålla sig till bara två färger, vitt och grönt är otroligt snyggt!
  Vackert japanskt; tranor vikta i vackra origamipapper i mitten på små speglar, skira servetter, många olika färger men ändå stramt
  Måste bara ge ett tips till; knyta med vackert band runt foten på glasen till välkomstdrinken, olika citat delat på två, på det sättet hittar man sin bordskavaljer, på sommaren härliga visor på hösten filmcitat (t.ex. "Nobody puts…”, ”…baby in a corner”)

 • Emely skriver:

  1. Robyn. Just nu behöver jag lite inspiration och vägledning vad gäller min karriär och hade hoppats att få goda råd från henne!

  2. Tänk att ni ska imponera på era gäster. Det ska vara elegant, häftigt och snyggt. Använd glas, tallrik, bestick, dekoration som ingen annan har.

 • Frida skriver:

  1) Jag hade valt att gå med min underbara man!
  2) Ett roligt tips är ätbara dekorationer. Satt på ett bröllop för ett tag sedan då min bordsherre helt plötsligt började äta på silverhjärtanen som låg fint utplacerade på borden. Jag tokstirrade på honom innan jag fattade att det jag trodde var små stenar, i själva verket var choklad. Helt klart något som satte gång vår konversation på riktigt. Kul detalj som gör dukningen lite mer speciell än vad man är van vid!

 • Lena Eriksson skriver:

  1. Min bror för att det är trevligt att konversera med honnom och en Nobelmiddag är lång.
  2. Använd udda tallrikar glas och bestick till varje kuvert, men som ändå passar ihop antingen i färg eller stil. En bra konversionsbrytare att börja tala om mönster, färg eller porslin i allmänhet.

 • sandralinnea skriver:

  1. Jag skulle gärna gå med prins Daniel. Med lite tur skulle prins Carl Philip hamna på min andra sida så jag fick en chans att tala lite design med honom samtidigt som jag hade kunnat be Daniel berätta om sin resa från Ockelbo till Haga slott.

  2. Jag tycker att det enkla är det bästa och skippar dukar och silverbestick till förmån för ett fint bord, enkelt porslin, några färgklickar i form av blommor (årets blomsterarrangemang på honnörsbordet med anemoner i rött och blått var väldigt fint) och tända ljus. Att servera maten i fina skålar och formar direkt på bordet gör det lite mer avslappnat.

 • Helena skriver:

  1=Min Kompis Ansofi, hon gillar verkligen att klä upp sig extra fint. En gång fick hon en kommentar av sin förra pojkvän, "ska du på nobelfest eller?, ska du se ut sådär?". Hon hade en klänning och armbågslånga handskar. Hon var jätte fin. Tyvärr tog hon av sig handskarna pga av hans kommentar.
  2=Många levande ljus, i udda ljusstakar, finaste porslinet och kristall glas från mormor.

 • Emma M skriver:

  1. med min mamma: vilken dröm att få klä sig riktigt festligt och frottera oss med såväl intellektuella som politiska höjdare-och få dansa till storband!
  2. levande ljus och lite färska blommor blir man glad av varje dag, svårare behöver det inte vara. nymanglat linne och finare bestick och porslin om det ska vara till fest.

 • Malin L skriver:

  1. Min syrra. Vi skulle kunna ha riktigt kul och sätta fart på stämningen vid vårt bord! 🙂

  2. Att det inte ska vara för "fint". Som så många andra gillar jag mix 'n match-stuket som blir lite mer avslappnat. Gärna i kombination med några schyssta kökshanddukar som servetter.

 • Monica skriver:

  1. Gunnar Cyrén som formgivit de fina besticken, vill gärna veta mer om hur han tänkte inför uppdraget och hur han gick till väga.

  2. a och o är, struktur, doft, ljus.
  Till min vintermiddag; mycket stuktur i matrialen, hellre lite grovt och rufft än stärkt, grov linne tenn. Doft av natur, enris med bär har har en härlig doft och vacker färg. Fotosken beslysning, som ger ett milt ljus och vackra skuggor. Dukningen skall få gästerna att känna sig bekväma och skapa förväntningar på maten.

 • Caisa skriver:

  1. Min vän Lena såklart! Ingen kan mingla och skåla som hon. Och när hon hör kungen säga "åh så gott" tvingar hon honom att dricka botten upp.

  2. Levande ljus, blommor och linneduk

 • 1. Med min mormor. Hon är helt knäpp, men snäll och väldigt rolig. Och bryr sig inte det minsta om att anpassa sitt beteende efter sociteten, hon är som hon är.
  2. Gärna med sånt man hittar hemma. Pyssla av papper, pärlor, arvegods och annat som kan passa. Blanda allt

 • Lina skriver:

  1. Med mannen min. Tänk vilket minne att prata om sedan under resten av livet.
  2. Använda säsongbetonat, gärna från naturen så som stenar, kottar, kvistar, blommor.

 • Tove skriver:

  1. Lätt Henrik Sedin som blev NHLs mest värdefulla spelare!
  2. Ta hjälp av naturen. Grenar, löv, granris, stenar, allt går att använda. Å sen det viktigaste av allt i en dukning – LJUS! Många många ljus. Klart!

 • Tanja skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med Selma Lagerlöf (om hon levt). Hon var en riktig häftig kvinna och hade säkert haft mycket att berätta om då hon tog emot nobelpriset och skillnaden (?) mot idag. Tror att hon skulle haft mycket intressant att säga, och jag misstänker att hon var en redigt humoristisk dam:-)

  2. Bästa dukningstipset: Färgtema såklart. Hade en rosa fest i somras och det blev (om jag får säga det själv) riktigt snyggt:) Gillar man inte just rosa kan man ju ta vilken annan färg som helst…

 • Jenny skriver:

  1. Min man såklart! Vore kul att klä upp sig och få en riktigt god middag serverad. Och lite dans kanske..
  2. Enkelt med ljus och blommor. Kanske ett äldre vackert porslin från Gustavsberg. Viktigt att ha någon slags symmetri i dukningen, även om man inte behöver ta till måttbandet som vid Nobelfesten!

 • Pelle skriver:

  1) Min flickvän

  2) Ta saker från naturen som löv eller kottar för att matcha årstiden.

 • MiaHB skriver:

  1. Jag hade gått med min syster – vi ses så sällan och jag vet att vi hade haft så roligt
  2. Udda, vackra tallrikar blir fint på ett enkelt gammalt bord, linneservetter och något från naturen, kanske kottar, rönnbär eller några enkla blommor.

 • Åsa skriver:

  1. Jag skulle gärna gå med David Bowie. Charmerande och fascinerande man.

  2. Massor med snapsglas, var och en med en liten blomma i. Bättre än stora vaser.

  God Jul!

 • emelie nilsson skriver:

  1. Jag vill gå med Kungen. Han verkar vara en riktigt rolig prick. Vi hade nog haft det jätteskoj 🙂

  2. Jag älskar när dukningen går i samma färgskala. Så färgtema är mitt bästa tips!

 • marty skriver:

  hej! jag skulle vilja gå med min kompis karin, för hon är så allmänbildad och kan mycket språk.:)
  mitt bästa tips är att hålla sig till en färg i blommor dukar servetter och band.

 • Jenny skriver:

  1). Min kära pappa skulle få följa med, det är genom honom som jag har fått att älska kungligheter och Nobelfesten. Så det hade varit roligt att få hå med honom. Mannen får stanna hemma 🙂

  2). Linneduk, Levande blommor, silverbestick, linneservettet (det är stor skillnad att torka sig med papper o linne) och såklart lite levande ljus. Enkelt med stilfullt och slår alla dukningstips…

 • Gabriele skriver:

  1. Härligt!, en helkväll med min man som just nu är min arbetskollega på vårt gemensamma företag: Tre små barn…
  2. Eftersom en Nobelfest eller en helkväll med min man är lika sällsynt i mitt liv vill jag passa på att uppleva så mycket som möjligt. Vit duk och vita tygservetter. Jag uppgraderar Gunnar Cyrens nobelglas till hans klassiker Popglaset för att tillföra lite bus till bordet. Äggformade vita tallrikar med Cyrens nobelbestick till blir en fin inramning. Massa omaka silverljusstakar och utspridda Alfapet bokstäver på bordet så vi kan skriva små kärleksbudskap till varandra, till exempel puss…

 • Ulrika skriver:

  1. Jag vill gå med min kompis Christina för vi tycker det är så kul att titta på alla fina klänningar.

  2. Finast är att ta in naturen till bordet tex kottar, mossa, kvistar, ris, stenar, blommor osv.
  Blir otroligt fint och är en kul grej att göra med barnen.

 • Katarina skriver:

  1. Min bästa vän Marie har en tradition varje år,
  vi sminkar oss, klär oss fina och gör våra hår!
  Att få gå live på Nobels flådiga middag vore underbart, så det blir hon och jag såklart!
  2. Farmors ärvda Klässbolsduk genom flera generationer får ge bordet exklusiv (i mitt hjärta) klass!

 • e skriver:

  1. Min man, vore inte dumt med en dejt.
  2. Stilrent porslin och bestick kombinerat med färgstarka blommor och många ljus i snygga och gärna färgglada och/eller överdådiga ljusstakar.

 • Linda skriver:

  1. min 90-åriga farmor som älskar kungligheter!
  2. att duka och styla efter årstid och tillfälle och att alltid få gästerna att känna sig speciella och extra välkomna med fina bordsplaceringskort.

 • 1. Jag hade velat gå med min bästa väninna och uppleva en tokrolig kväll likt de vi hade i tonåren. Det hade varit kul att damma av en vacker långklänning som inte använts sedan universitet.

  2. Välj ett tema och använd det genom dukningen, dekorationerna och eventuellt maten. Tillsätt något oväntat -det kan vara en väckarklocka, liten fågelbur, heliumballonger eller vad som nu passar temat, som en isbrytare. Det blir extra festligt om man använder en fin duk med bordsfilt under så att bordet blir lite lyxigt och "vadderat".

 • tina skriver:

  1.Jag hade önskat min mamma …hon finns tyvärr inte i livet, men hon hade verkligen gillat att få gå på Nobelmiddagen och få klä sej vackert och njuta av alla kändisar och vackra kläder.
  2.Ärvda och fyndade silverbestick tillsammans med vita stora tallrikar och Iittalas essence-glas. Linneservetter och massor med levande ljus.Blommor liggande på bordet så man ser varandra.

 • Anna skriver:

  1. Jag skulle helt klart ta med min underbara mormor till kalaset! Hon säger varje år att "idag ska jag gå på Nobelfesten" , klär upp sig lite extra och sitter sedan klistrad framför tv-n långt in på natten… Det hade varit så kul att få se henne där. Hon skulle älska det!!

  2. Det bästa sättet att förgylla en dukning på är utan tvekan med färska blommor. Gärna favoriterna pioner eller vita tulpaner! De gör sig bra hur som helst… I en vas, liggandes i en vid skål, som dekoration på tallriken eller som ett extra piff i värdinnans hår!

 • Maria R skriver:

  1. Prins Daniel. Hade varit så spännande att få höra om hans resa från groda till prins.
  2. Använda undertallrikar. Ett enkelt sätt att få dukningen att se exklusivare och finare ut.

 • Henrik skriver:

  1. Frugan!
  2. Ha höga vaser så blommorna hamnar ovanför ögonhöjd. Passar bäst vid stora dukningar men hellre stora och få vaser än många och små.

 • Karin skriver:

  Hej!

  1. Min man, det är i år 7 år sedan vi lovade varandra evig trohet i kyrkan, var uppklädda till tänderna och hade årets fest där prästen dansade till kl. 4 på morgonen. Åren har gått, vi har fått två barn och vi har på sin höjd varit ute och käkat middag. Tänk att få klä upp oss till tänderna igen, äta god middag och festa hela natten lång igen, viken dröm!

  2. Detta tips funkar bäst vid långbord! Rulla ut aluminiumfolie i mitten av bordet och dekorera med årstidens blommor, frukter, grönsaker och sätt ut ljus i alla dess former, blir garanterat en vacker dukning! Vi dukade på detta sätt men med lökar i olika färger, pumpor, squash. päron och liknande!

  Kram Karin

 • Erika skriver:

  1.Min sambo! Efter en lång höst med husbygge och dessutom nyblivna föräldrar skulle det vara underbart att få uppleva en sådan festlig kväll tillsammans!
  2.Färska blommor får alla dukningar att kännas trevliga och inbjudande! Annars är det trevligt att duka små paket på varje tallrik som antingen innehåller en överraskning eller ett uppdrag som ska utföras under måltiden (beroende på vad det är för typ av tillställning…)

 • Agneta Johnsson skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med min kompis Anna. Hon har varit på fin tillställning där tidigare vilket skulle få mig att inte känna mig lika malplacerad. Dessutom är hon väldigt rolig och kan liva upp vilken stel kväll som helst.

  2. Dukningstips – schmukningstips. Kan inte se att jag någonsin skulle kunna ge tips i det men om jag ändå…. Be en händig person såga en tunn (ca 7 cm i diameter) björkstam i 1 cm tjocka skivor, putsa dessa och bränn in namnet som en bordsplacering men även som ett minne. Olja sedan skivan så att den både doftar och ser inbjudande ut.

 • madde skriver:

  1. Min underbara pojkvän

  2. Blommor i en fin vas, levande ljus och tygservetter allt med ett genomtänkt färgtema.

 • 1. Såklart vill jag gå med min älskling. Ett tillfälle att klä upp sig extra fint, han blir nämligen riktigt stilig i kostym =)

  2. beroende på årstid för man mycket gratis från naturen, blåbärs ris, björk ris, kottar, löv, stenar, snäckor mm. Fina servettvikningar, ljusstakar i grupp.

  Förra julen tog vi in ganska stora granris som vi la mitt på bordet (tänk typ löpare) la ljusslingor som lös med batterier lindade lite runt/under riset, Sen la vi prismor i granriset som speglade ljuset jättefint!

 • Linnea skriver:

  1. Jag skulle vilja gå med prins Daniel. Han verkar vara en mycket erfaren och intressant människa!
  2. Duka efter årstid och ta in naturen eller duka ute. Tänk dig ett snötäckt bord dukat med färgglada ljustakar och vackert porslin. Fårskinn och yllefiltar till gästerna (som är varmt klädda) att sitta på och svepa in sig i.

 • 1.Jag tar med mig en riktig snygging, Ben Harper, en amerikank sing song writer.Hans texter och tonsättningar vinner i en egen nobelpris kategori,
  dessutom skulle han bjuda på musikaliska sensationer till kaffet:)

  2.Mitt bästa dukningstips är att duka med udda porslin, gamla fina mönstrade tallrikar och glas!
  Det får gästerna att slappna av men prutar ändå inte på det estetiska!

  Vänliga hälsningar
  Rebecka

 • Polly skriver:

  1. Min bästa väninna, för hon jobbar så hårt.
  2. Är gästerna inte alla gäster bekanta med varandra är ett bra dukningstips att på tallriken lägga en liten lapp där det står lite om bordsdamen/herren, då blir det lättare att konversera och festen blir trevligare.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.