Annons

Trendspaning: Fasettslipat

Jag som dagligen matas med nya pressreleaser från olika företag, får ta del av intressant input från smarta kreatörer på jobbet, möter nya influenser via resor och mässor, får sneak peaks på kommande projekt och som varje vecka ser mängder med nya bilder i tidningar och magasin, på Hemnet och via utländska webbsajter känner mig ibland som ett levande kartotek. För att hantera mängden information sorterar jag ju omedvetet intrycken i bakhuvudets alla små fack och ibland svämmar några av dem över. Då vet jag ganska säkert att jag spårat upp en ny trend, eller trendens, i tiden. Sist ut i raden av omedvetna observationer som skapat en overload är fasetter. Jag ser dem överallt. Och när jag googlar får jag bekräftelse på min iakttagelse. Det finns ju massor av nya produkter på det här temat. Här är några exempel.

Svenska Lena Bergström och amerikanske David Wiseman har båda gjort glaskonst med fasettslipade strukturer. Under 2010 lanserar Orrefors även en förlägning av Lenas serie Crystal som b la innehåller en serie dricksglas i olika storlekar för den som känner sig manad att haka på den kantiga stilen.

Göteborgsbaserade Anna Elzer Oscarssons skapelse Dusty Diamond står högt upp på min önskelista av årets nykomlingar, och faller klockrent inom ramen för tendensen med diamantinspiration bara av produktnamnet att döma. Att skålen dessutom är så snygg att man skulle vilja ha en i varje färg gör inte saken sämre.

Eller vad sägs om Marcel Wanders’s nya fasettslipade armatur för Bonomi, med tydlig inspiration från ädelstenarnas former. Kolla bara på de juvelformade kranarna. Ett elegant statement. Minst sagt.

Även Diesels omdebatterade samarbete med lamptillverkaren Foscarini och möbeltillverkaren Moroso – under begreppet Successful Living – har ju onekligen en fasettslipad infallsvinkel i lampan Rock.

Men även de senaste delarna i deras nya möbelkollektion, som lanserades 2010, under namnet Pylon Prismic kan ju med fördel kategoriseras in i samma fack. Både bordet och den nya fåtöljen platsar där.

Även Arik Levy s Rock Tables kvalar väl in i den här kategorin av trendspaning. De här soffborden ser ju onekligen ut som en hög ädelstenar, inte sant? Bilden är lånad från Elle Decors hemma-hos-reportage hos Steven Volpe och Roth Martin i Paris. Finns även i en nätbaserad variant.

Carina Seth-Anderssons fina flakonger i glas med diamantformade korkar är också ett tecken i tiden. Vi har ju sett allt fler flakonger i omlopp sista tiden, och nästan samtliga har någon form av fasettslipat mönster.

The Rug Company, mattillverkaren Peaceindustry och IKEA’s serie Stockholm har lanserat en rad olika mattor med en sak gemensamt – fasettmönstringar. Även Top Floor Rugs har gjort en matta med inspiration från fasettslipade ädelstenar. Har du kanske fler exempel? Länktipsa gärna i kommentarsfältet.

Foto: Orrefors, David Wiseman, Aoki, Elle Decor, Diesel, The Rug Company, IKEA, Top Floor Rugs.

Kategorier:

Kommentarer

 • Wow, kan bara föreställa mig hur mycket jobb som ligger bakom detta inlägg! Min favorit är definitivt ljusstaken överst. Kram från Vasa!

 • Johanna B. skriver:

  Oj jag blir alldeles matt! Information overload it is… Övertygande kollage.

 • Ett inlägg där jag tycker och tänker på alla möjliga vis…gillar…gillar inte…tokgillar…osv… TACK för det!!!

  K R a M // T i n a

 • Oj, vilket härligt inlägg, kan bara hålla med de ovanstående. Läckert så man njuter fullt ut !!!!!!

 • Ett fint genomarbetat inlägg. Jag gillar!

 • Anonym skriver:

  "Pebble erasers" av Megawing (Taiwan) är ett ytterligare exempel på fasettslipade produkter (väldigt praktiskt för "precisionssuddare" att ha sudd med många "kanter"…)
  http://www.megawing.com.tw/

 • Lena Grön. skriver:

  Gah, mattan är ju helt underbar!!

 • jehon skriver:

  Hej den sista matten silver grå VAR KAN MAN KÖPA DEN??? Måste ha den hade varit tacksam för svar

 • Trendenser skriver:

  Kontakta Top floor rugs! 🙂

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *