Annons

Trendenser tolkar H&M Home 2010

Oj vilken respons min kritik mot H&M Homes senaste pressbilder fick i bloggvärlden! Hundratals kommentarer och mail har ramlat in under helgen. De flesta har hållit med mig och ställt sig lika frågande som jag till H&M’s val av styling (eller frånvaron av dito). Men de få som inte gjorde det har vasst efterfrågat ”hur jag skulle ha gjort istället”. Så, som svar på tal. Här kommer ett moodboard med min tolkning av den nya kollektionen. Jag tror till att börja med att det största problemet med H&M’s illa stylade pressbild var att de försökte ta vardagsrummet i besittning. Men H&M Home har alldeles för litet sortiment för att deras produkter ska ta för sig i den miljön, vilket gör att attiraljerna runt omkring (soffan, bordet, tavlan, leksakerna etc.) syns mer än kuddarna, plädarna och gardinerna från H&M Home. I det här fallet tar attiraljerna snarare över helt och hållet, än förstärker ett tema. Dessutom är det lurigt eftersom H&M begränsas av att inte få ha med andra varumärken med tydlig igenkänning utöver sitt eget. Därför har jag utgått från pressreleasen som pratade om hur H&M inspirerats av retroinfluenser från seklets början, främst 20-talets Paris, och lånat in vintageprylar till två andra rum istället.

I badrummet: går höstens kollektion från H&M Home i grått, svart och lila. Den fina serien med Pharmacy-text på badlakan, handdukar och en badrumsmatta skulle få bli huvudperson i min miljöbild. De skulle göra sig fint tillsammans med en gammal apoteksskänk i vintageskick, ett stilleben med gamla bruna apoteksflaskor i glas och en pyramid med rufft skurna lavendeltvålar på en oxiderad silverbricka brevid ett par travar med handdukar. Stora gröna bladväxter (typ Monstera) som trivs i fuktig luft skulle också bli fint mot H&M Homes duschdraperier med volang runt ett badkar på tassar. I sovummet: hade jag bjudit hem till den franska modeskaparen Paul Poirets fru Denise och plockat in 20-talets excesser från Paris. Vackra parfymflaskor, rader av pärlhalsband, chokladpraliner, kanske ett stort tjusigt klädskåp, vackra fasettslipade glas och detaljer i silver, svart, krom, beige och lila. En stor takkrona i glas och en rejält vacker sänggavel hade fått sätta tonen för lyxiga bäddtextilier i lager på lager. Eller varför inte bulla upp massor av grå och puderrosa textilier på en schäslong eller dagbädd? Hur skulle du ha gjort? Har du tillgång till bildarkivet med pressinformation vore det kul att se fler kollage med tolkningar.

Bilder badrum: Monstera krukväxt, skänk från Auktionskompaniet badkar Nacka Byggnadsvård
Bilder sovrum: Denise Poiret, himmelssäng, parfymflaskor och pärlor Istockphotos.com
Kampanjgrafiken ”Autumn Collection 2010” är H&M Homes egna, urklippt från pressreleasen.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Så mycket bättre, även om jag inte har något emot originalet.

  och jag vill ha allt från dina bilder, allt!

 • Catarina skriver:

  Det var bättre, nu väckes köpbegäret. 🙂
  Jag vill ha en puffig kudde.

 • Nilla skriver:

  Jättesnygga collage du har gjort!

 • Härliga kollage! Mycket mer inspirerande än orginalet.

 • Stämningsfullt skriver:

  Å jättefint! De får anställa dig ist 😉
  NU blev jag köpsugen….

 • SNYGGT Frida! Så skall det se ut!

 • pernilla skriver:

  Jag håller helt med dig! Jag kunde åtminstone inte se något franskt 20-tal i den bilden som du visade i det förra inlägget. Ditt sovrumskollage ser ut precis så som jag har en bild av hur vårt sovrum skall se ut till hösten. Kanske att jag ligger rätt i tiden? 😀

 • Helene Adler skriver:

  Alltid kul att titta in här. H&M borde ta lärdom av dig när det gäller den här typen av jobb. 😉

  //Helene Adler
  Bloggredaktör Panduro Hobby

 • Lena skriver:

  Snyggt jobbat! Jag antar att H&M tyckte det räckte att åka till Paris och plåta, eller att leta reda på en sekelskifteslägenhet som påminde om en fransk sådan, men det hjälpte liksom inte för att skapa någon känsla större än en Hemnetbild. De förskrämda Art Deco detaljer som väl syntes i den tafatta stylingen förtogs också av att de STORA "attiraljerna" som divansoffan (hej 90-tal?), den fula leksaksbilen (eeeh? vardagsrealism?) och den blå dinosaurien på soffbordet (!??) tog över totales.

 • Erica skriver:

  Heja heja!!
  Du borde bli AD iställer för projektledare 🙂

 • InneoUte-Malin skriver:

  Jag köper ditt förslag med hull och hår. Andas verkligen internationell flärd med en släng dekadens. Bra jobbat! Håller helt med dig i kritiken. Ser ut som om man klivit in i grannens vardagsrum… Inget ont om grannen, men det ger inte så mycket inspiration. 😉

 • Erika skriver:

  You nailed it! Perfekt..

 • H&M Home har hittills överraskat mig med kvalité på sina basvaror. Det är väl just det som är grejen. Designen håller inte för att lyfta ett rum i alla lägen, utan är snarare en del i basen bland många andra saker. Så jag tror att de även fortsättningsvis tjänar på att lyfta in sina produkter i ett mindre sammanhang – mer ögonblicksbilder som det har varit tidigare – än den styling som de har valt för höstkampanjen.

 • Linda skriver:

  Håller helt med dig! H&M som i vanliga fall brukar göra det mesta rätt lyckades tyvärr inte alls denna gång.
  Men du satte det mitt i prick 🙂 Go Frida!

 • Jenny skriver:

  Jäkligt fint gjort Frida!

 • Du kan verkligen det där, dina collage är übersnygga, särskilt gillar jag det sista i grått, vitt och gammalrosa, snyggt 🙂

  Ha en skön kväll, kram/Anna

 • Paula skriver:

  fint jobbat Frida!
  hoppas H&M home får nys om detta och tänker till…
  du väckte mitt köpbehag åtminstone, blev förälskad i de runda sammets(?)dynorna 🙂

 • Ida skriver:

  Snyggt! =) Blir riktigt sugen på katalogen när jag ser dessa kollage! Vet du när vi andra får se nyheterna?

 • Anna skriver:

  Fantastiskt Frida! Vilka inspirationscollage du bjuder på.

 • Jag har också gjort ett förslag som borde falla företaget i smaken 🙂 http://hemmariket.blogg.se/2010/june/battre-upp-hm.html#comment

 • Nordljus skriver:

  Kul att jag hittade hit!
  Roligt att hitta en blogg jag missat som verkar super bra!
  Ha en härlig sommar
  Lina

 • jenny skriver:

  Mycket, mycket bättre! Du och hemmariket-charlotte borde få göra detta till h&m

 • Stina skriver:

  Jaa, du får komma och fika hos mig, vet du.
  Härligt fina saker det finns hos H&M.
  Kram Stina

 • Hei Frida:) Så moro at du likte blomsterkassen jeg har laget! 😉
  ..og veldig hyggelig at du kom innom meg:)
  Leste innleggene dine angående H&M Home. Det slår meg at jeg lurer egentlig på hva de forsøker å selge rett og slett. Kanskje spesielt siden det ikke er altfor lenge siden de startet å selge en egen Home-serie, så burde de kanskje fokusere litt mer på detaljene. På pressebildet kan det se ut som de forsøker å selge møbler..og ikke veldig lekkert heller. Jo, jo..forskjellig smak og så videre..men det er ikke det jeg sikter til. Det virker som at de ikke helt er sikre på hva de skal selge liksom. Desverre.

  Veldig bra komponert "presse"-bilde du har laget synes jeg. Der fikk jeg faktisk lyst til å gå inn på H&M Home sine sider og bestille litt…ja, faktisk flere ting som jeg fikk lyst på!

  Ha en god kveld Frida:)
  Klem, Line

 • Pethra skriver:

  Ursnygg tolkning, Frida! Tummen upp flera gånger om!

 • Maria skriver:

  Du är cool tjejen! Kreativ och rättfram.

 • katarina skriver:

  fina kollage! älskar skåpet.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *