Annons

Trendspaningar: Orientmattans återkomst?

En detalj jag har noterat i många homestylade lägenheter och utländska inredningsreportage den senaste tiden är orientaliska mattor som stilkrock mot en i övrigt stram och minimalistisk inredning. Kanske är det dags för den antika-, kelim-mattans återkomst? Det är ju faktiskt riktigt snyggt, både under matsalsmöblemang, i hallar/entréer och som rumsvärmare i strama hemmakontor. Extra plus för sådana kan fyndas till toppenpriser via auktionshusen, Blocket, second-handbutiker och loppisar.

Bilder från bland andra Af Ekenstam, Oskars Mäkleri, Style-Files, Sköna Hem mfl.

Kategorier:

Kommentarer

 • Linda skriver:

  Orientalske matter var populære på 80 tallet, så det er vel en del av 80-talls trenden som gjør at de kommer tilbake. Men hjem til meg kommer de nok ikke tilbake! Det eneste måtte være en blek variant, med mye rosa, som på bildet øverst til høyre.

 • Karin A skriver:

  Jag har alltid gillar orientmattor och allra helst i miljöer som dessa. De kommer verkligen till sin rätt där och ger rummen en mer ombonad karaktär. Gillar särskilt arbetsrummet!

 • Oh ja! Mitt hjärta klappar för dessa mattor sedan en tid tillbaka. De syns på många ställen och skänker värme till i en övrigt avskalad inredning. Jag skulle gärna fynda, men det känns som en sak som man kan bli grundlurad på också. Det känns som om man behöver kunskaper för att köpa rätt, men det kanske inte är så svårt? Tjusigt är det!

  Det blir ingen Formexmässa för mig denna gång, så jag ser fram emot att läsa rapportering därif¨ån. Hoppas att Du hinner få din väska 🙂

 • Gravid blogg skriver:

  njaaaaah .. inte min stil alls o kommer aldrig att bli..

 • Katja skriver:

  Vad kul! Speciellt för oss då vi faktiskt köpte en orientaliskmatta i mellandagarna. ;D

 • Anonym skriver:

  Kul, då har jag för en gång skull legat före i tiden då… Köpte mina kelimmattor (persiska??) i Kenya för 10-talet år sedan, och den stora har jag sedan dess i vardagsrummet. Stortrivs, och byter inte ut den i första taget:)

 • och det var jag som skrev ovan – vet inte var signaturen tog vägen??

 • ja, jag har också sett uppgången av orientaliska mattor. och jag älskar trenden! hoppas hitta att en hittar hem till mig hehe! 🙂

 • Nilla skriver:

  Helt klart snyggt!

 • Camilla skriver:

  Ja, jag håller med om att de orientaliska mattorna syns allt mer. Vi har en i vårt allrum som bryter av fint mot övrig inredning och det är just stilkrocken som jag gillar.

 • Diana skriver:

  Nja, jag är inte förtjust i dem… Är lite av ett matchningsfreak och de är för plottriga för min stil. Hade jag ägt ett gammalt antikt slott så hade de kanske passat in där… 🙂

 • Åsa skriver:

  Otippat, men jag att det är riktigt snyggt!

 • Proforma skriver:

  Ja, det var väl nästan väntat efter några års frånvaro! Kanske dags att ta fram de äkta ut garderoben igen.
  Irene

  Ps. Av någon anledning så sparas inte namn och länk längre när man skriver kommentar. Ville bara nämna det om du inte visste! Ds.

 • Pierre skriver:

  Är du intresserad och/eller har frågor kring juridik och rättsväsendet. Passa då på att ställa din fråga i min frågestund law edition på http://klippans.blogg.se

  Där kan du också läsa lite om hur man kan annonsera och tjäna pengar på sin blogg + om bloggvärldens ytlighet och en massa annat intressant. http://klippans.blogg.se är adressen.

  Sköt om dig och ha en fortsatt underbar söndagskväll!

 • Äkta mattor blir väl aldrig omoderna. Själv är jag lite kluven. Ibland är de snygga, ibland blir det bara för mycket mönster. Och flera stycken bredvid varandra, i olika färger/mönster, som man ser ibland framförallt hos äldre människor är definitivt inte snyggt.

 • Tess skriver:

  Ibland är man för snabb på knapparna :). Jag tycker också att dessa mattor gör sitt till i de mer minimalistiska hemmen. Dom skapar en ombonad känsla utan att ta udden av det stilrena uttrycket, mönster måste få finnas med på ett eller annat ställe och dessa klassiska mattor håller för tidens tand. Ju större mattan är ju bättre dessutom 😉

 • monnah skriver:

  Jag har tyckt om de här mattorna länge och blev jätteglad då vi fick en av makens mormor. Jag älskar den speciella, mörkröda färgen som ger en speciell hemtrevlighet!

 • Anonym skriver:

  Aj,aj,aj.. där snuvade du mig på ett inlägg! 😉 Precis som du så har jag också märkt den orientaliska mattans renässans. Tycker att det är illsnyggt på rätt ställe, för den kräver ju fortfarande ganka mycket space för att komma till sin rätt. Bra spaning!

 • Lotta skriver:

  Åh vad snyggt!!! Ska genast spara bilderna till "fin-mappen" 🙂 Gillar särskilt dom två översta bilderna. Vi har några mattor på vinden hemma, tyvärr av den mindre sorten…

 • Materielltjej skriver:

  Har blivit ägare genom arv av en sån. Har testat lite varstans hemma men jag kan inte acceptera den ngnstans. Vill så gärna att det funkar men det går inte. Innan jag rullade ihop den igår låg den som härlig entrématta här. Tycker det blir för bohemiskt och det som stör mig är att jag har ngn accentfärg som inte går att matcha med den, annars hade det nog gått. Ser så snyggt ut hos andra. Hos mig ser det ut som ngn matta som bara ligger där smaklöst, kanske bara jag som känner så:)

 • Anonym skriver:

  Jag har alltid älskat dom och är på jakt efter en till för tillfället! Jag gillar t ex Afghan som brukar ha lite färre färger och lugnare mönster. När jag tänker efter så är min röda, äkta matta en av få saker jag har kvar som är mer än 10-15 år gamla. Kul att den är tillbaka! 🙂

 • Lizaloop skriver:

  hehe ja den blir väl modern igen lagomt när jag har packat bort min från övervåningen 🙂 haha!

 • Laura skriver:

  Som med de mesta av inredning så är det himla snyggt i rätt miljö tillsammans med rätt upplägg! Känsla ska det utge ander jag. Eller?

 • Orientaliska mattor kommer nog aldrig gå ur tiden. Själv föredrar jag nog hellre kelim mattor, Ilva har många fina.

  Ha en trevlig kväll!

 • InneoUte-Malin skriver:

  Trodde nog aldrig att jag skulle bli sugen på orientmattor efter att ha fått överdos på dem sedan barndomen… Efter några år här på jorden har jag dock lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Får väl övertala gamlingarna i släkten att köpa nya – så att vi kan ta över de skönt slitna. 🙂

 • Luned skriver:

  Jag är inte övertygad. I en lite murrigare miljö tycker jag orientmattor är fantastiskt snygga, men i det där minimalistiska…njä.
  Nog för att en mix är snygg, men det där blir lite väl stora kontraster för min smak. Möjligtvis en orientmatta med modernt mönster, typ delar av det uppförstorat men samma format, och lite nya färger i.

 • Johanna skriver:

  De är så vackra och finns i så många olika mönster. Jag vill ha en funderar på att byta ut ryan mot en orientalisk matta. Men först ska jag till formex :)så kul!

 • marie skriver:

  Jag håller helt med, senaste tiden har jag varit som besatt av att införskaffa en orientmatta. Men med tanke på min tillvarao som fattig student och en lägenhet på 26 kvm. så får jag nog hejda mig ett tag 🙁 Tack för en bra och inspirerande blogg!

 • Jessica skriver:

  Ja jag kan faktiskt tycka det är ganska snyggt i en sådan miljö. Jag är så glad att jag inte slängt alla våra vi har från slutet av 80-talet och början av 90-talet då vi hade en del sådana hemma. Är lite sugen på att ta fram någon..men jag kan inte bestämma mej vart..hahaha
  Jag är så dålig att kika in här! Men jag ska skärpa mej:))Du är så duktig!!

  KRAM

 • Anna M skriver:

  å jag hoppas att den aldrig försvann! Älskar mattor som dessa, väldigt fina bilder. Välkommen in och kika hos vilken stilikon jag landar hos idag. Anna x

  http://annagillar.blogspot.com/

 • Sara skriver:

  Skapar en mycket ombonad känsla och balanserar minimalismen med sina organisaka mönster och material.En del är också otroligt mjuka så att man kan ligga och gosa hela familjen på. I love!

 • Chrille skriver:

  Det är snyggt att blanda modern stil med klassiska mattor tycker jag. Om ni vill läsa om orientaliska mattor, så finns det en svensk encyklopedi om ämnet; http://www.alltommattor.se

 • Miu Miu bags skriver:

  This is not the first post of you that I've read, and you never cease to amaze me. Thank you, and I look forward to reading more.

 • JAget skriver:

  Tycker det är svårt att passa in den typen av mattor i ett svenskt hem om inte resterande delen är inspirerat av asien.

 • Hannes skriver:

  Snygga bilder måste jag säga!

 • Mattor är ett måste för att få hemmet att bli fint. Tack för bra inspirationsbilder.

 • Aron skriver:

  Jag är på väg att köpa en orientmatta, vilket jag tycker är tidlös. Det är svårt att välja bland alla mönster och de är ofta dyra. Jag fick lite hjälp här och gillar hemsidan.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *