På tal om mode och inredning - Kii

Allhelgonahelgen spenderar jag tillsammans med familjen hemma i Umeå och det går aldrig en hemresa norröver utan ett besök på favoritbutiken Kii. En liten hotspot för modeintresserade i hela Sverige. Kii har utsetts till årets butik tre gånger om (2003 årets modebutik, 2008 årets butik/Market och 2009 årets klädbutik/tidningen Plaza). Det roliga med den är dock inte bara plaggen, utan den kreativa varuvisningen och de udda inredningsdetaljerna. Här är några exempel som jag passade på att föreviga under gårdagens besök. Vill du kolla in utbudet kan du göra det här. Själv kom jag ut från butiken med bland annat en ny lampa och en ny halsduk. Och idag tänkte jag gå tillbaka och köpa den här klockan.

Foto: Kii, i Umeå detaljfotograferat av Frida Berglund Trendenser.se

Room with a wiew

Okej, nu har jag hittat min drömlägenhet. Kolla in den här våningen i Brooklyn Clock Tower! Planlösningen är fantastisk och utsikten likaså. Problemet är bara att jag 1) bor på fel sida av Atlanten 2) inte har 25 miljoner dollar över som ligger och skräpar i fickan. Men herre min skapare vilken fantastisk lägenhet det här var. Tänk att få inreda en sådan dröm. Bara fönsterna gör ju allt. Tipstack till min kollega Emelie.

Foto: Ifitshipitshere.blogspot.com - all images courtesy of Two Trees Management Co.

Odd Molly lanserar bäddkollektion

Det superhypade klädvarumärket Odd Molly gör succé i modebranschen och nu ger de sig (surprise, suprise) in i inredningsvärlden för ett kort gästspel. Inför julen släpper de nämligen en limiterad edition av sängkläder, designade av supermodellen Helena Christensen. Projektet är en del i en välgörenhetssatsning för CCPI, en organisation som arbetar för de bortglömda offren i Tjernobyl katastrofen. Stilen är lik plaggen, kvinnlig och romantisk med många synliga sömmar och roliga detaljer. Här kan du signa upp dig för ett eget set. En perfekt julklapp till en mamma, kompis eller syster (eller dig själv?).

Foto: pressbilder OddMolly

Ny Ipal - Snow White

Här kommer ännu en rolig nyhet som landat i mailkorgen under helgen. Tivoli Audio har tagit fram en snövit version av sin populära radio Ipal, i samarbete med Göteborgsbaserade Bagaren&Kocken. Enligt pressreleasen är Ipalmodellen både gummiklädd och tålig, funkar med eller utan sladd och batterierna som laddas automatiskt och räcker upp till 20 timmar. Den vita miniradion säljs unikt i Bagaren&Kockens webbshop och kostar 2095 kr. Hmm. Något att önska sig i julklapp kanske?

Foto: pressbild Bagaren&Kocken + Tivoli Audio

DLM som XL

Det lilla sidobordet DLM (Don't Leave Me) från HAY har fått ett större syskon under hösten 2009. DLM XL. Det skiljer inte mer än en dryg diameter i höjd, och motsvarande i omfång, men det är nog alldeles tillräckligt för att göra bordet funktionsdugligt som ett mindre soffbord. Själv har jag den mindre varianten i svart och är supernöjd. Priset på den större modellen av DLM ligger på cirka 2495 kr jämfört med 1795 för den lilla. Design av Tomas Bentzen.

Foto: kollage av presssbilder HAY

Läsarfråga: Random Light vs. Brahko Lights

Jag fick ett mail från en bloggläsare som undrade om jag visste skillnaden mellan den superhypade lampan "Random Light" från Moooi och motsvarigheten Brahko Lights? Inte mycket mer än att den senare via olika webbsajter hävdar att de äger patenträtten till modellen för just den armaturen. Här kan man läsa en artikel om historien. Själv vet jag inget mer än det som går att läsa sig till på nätet och utseendemässigt ser de ju inte ut att skilja sig mycket åt. Prismässigt är olikheten däremot avsevärd. Är det någon som läser Trendenser.se som har erfarenhet av de två alternativen?

Foto: 1) DWR.om Randomlight och 2) skärmdump från Brahko Lights.se

Limited edition av Ägget: Liftarens guide till Galaxen

Jag är visserligen en bokslukare av rang, men det här är ett designsamarbete som förvånar mig lite. Fritz Hansen har låtit ta fram en limiterad edition av Ägget-fåtöljen i samarbete med bokförlaget Penguin, för att uppmärksamma  boklanseringen And Another Thing (som en del i världens enda trilogi bestående av sex böcker?) av Douglas Adams. Okej. Jag gjorde ett försök att plöja den första tegelstenen, Liftarens Guide till Galaxen, utan lycka. Den är minst sagt snurrig. Och det är ju Ägget också, till viss del. Men i mina ögon är det den enda liknelsen man kan göra. Vad tycker du? Hiss eller diss? Tipstack till Helena.

Foto: pressbilder från Fritz Hansen

Konst i en liten ask

Som de trogna bloggläsarna redan vet är jag på jakt efter tavlor och konst att klä mina vita väggar med, och det är inte lätt. På något sätt känns varje spikhål så definitivt och stort, vilket gör att varje potentiell tavla måste ta fler varv i utvärderingsprocessen än alla andra inredningsprylar. Orättvist men sant. Jag gillar att scrolla genom Sköna Hems hemma-hos-reportage ibland för att få nya uppslag till idéer och här är ett jag gillade extra mycket. Jag har ju också en gammal tändstickssamling nere på förrådet. Det här kanske vore ett sätt att ge den tidigare så ratade högen med askar ytterligare lite tid i ramljuset. Liksom de fina flaskorna av Blossas årgångsglögg som just nu samlar damm i ett skåp.

Foto: publicerade med tillåtelse av Sköna Hem


Acnes första möbelkollektion?

Fredagens gladaste nyhet: modeföretaget Acne kikar på tillverkning av en egen inredningskollektion! Äntligen säger jag bara, för ni vet ju hur många gånger jag har önskat det här i bloggen. Allt startade tydligen med ett examensprojekt av Karl Johan Hjerling vars serie nu ska prototyptillverkas av Carl Malmsten. En sneak peak på de första skisserna finns nedan. Riktigt fräcka, men jag är personligen inte helt övertygad om det finns en kommersiell nerv i dem. Om jag hade varit Acne hade jag satsat mer på lättplacerade profilprodukter för vardagsrummet. För hur ofta köper man egentligen en byrå eller ett skrivbord? Och om man gör det, får de sakerna knappast en paradplats i hemmet. Nej, jag ser hellre fler snygga lampor som kan lysa upp mörka Sverige, ett snyggt soffbord som blir ett riktigt stylestatement att ha hemma och lite fler volymvaror som byts efter säsong typ ljusstakar, kuddar (med inspiration från Acnes övriga modetrend, såklart) och liknande inredningsaccessoarer. Men det kanske kommer, jag håller alla tummar och tår. Läs hela pressreleasen med fler bilder här.

Rättelse: Oj vilken enormt positiv respons detta inlägg fick i bloggvärlden. Det blev visst veckans snackis. Acnes kommande insatser i inredningsbranschen verkar vara efterlängtade. Acnes PR- och marknadschef låter dock hälsa att just detta samarbete är fiktivt för examensjobbet i fråga, den riktiga möbelkollektionen är på G men bilder och information kring det kommer längre fram. Spännande!

Pressbilder: Lunds universitet

Tavlor från Asplunds

Jag är på taveljakt och har varit så ett bra tag. Det finns inget som ramar in ett rum som de perfekta tavlorna (och nej, det där var inte avsett som den dåliga Göteborgsvits det blev). De här fina hittade jag i Sköna Hem. Eat me av Gabor Palotai. Han gör cool konst av en så enkel sak som det man ser på tangentbordet. Finns hos Asplund. Och dessa skulle passa i mitt arbetsrum. Fast Forward, typ.

Foto: Sköna Hem, inredningsreportage

Mer hemma-hos-bilder från Lotta

Vad roligt att ni tyckte så mycket om hemma-hos-bilden från favvostylisten Lotta Agaton. Hon hörde faktiskt av sig efter inlägget, med ett litet mail och gav mig möjlighet att se ännu en bild från vardagsrummet. Kul! Och titta så fint hon har det. Jag blev faktiskt riktigt inspirerad att skruva upp den vita tavellisten som just nu ligger och skäms under min säng. Hm. Får fundera ett varv. Det gäller ju bara att hitta en samling fina tavlor också, som Lotta verkligen gjort. Ser att några av dem är från Rädda Barnens designshop som du kan hitta här. Ett fullständigt reportage från Lottas hem kommer som sagt i nästa nummer av Residence, så efter det här motivet får vi nog ge oss till tåls.

Foto: Pia Ulin

Hemma hos Lotta Agaton

I nästa nummer av Residence kommer svenska stylisten Lotta Agatons hem att visas (extra kul eftersom hon var en av dem som startade tidningen för snart tio år sedan). Och vad skådade mitt norra öga när jag fick se sneak peaken på hennes vardagsrum om inte den nya ljusstaken av Jon Eliasson, Björkefall från IKEA. Lanserades på webben för någon vecka sedan och måste vara höstens designkap. Kostar bara 59 kr styck så man kan lätt köpa en hel skog till vardagsrummet. Och du, snygg soffa Lotta!

Foto: kollage av bilder från kommande Residence, Lotta Agatons blogg samt IKEA


Tile Towels från Normann Copenhagen

Danska Normann Copenhagen har inte bara designprylar och hårda inredningsprodukter. De har textilier också. Igår såg jag deras Tile Towel för första gången. Mjuk, fluffig frotté i två olika färger (grå eller offwhite) med prägling av tegelstensstruktur och en broderad logga i ena hörnet. Design Anne Lehmann. Pris från 200 kr-500 kr. Mycket snygga! De finns b la att köpa hos Royal Design.

Foto: pressbild Normann Copenhagen

Dagens gladaste nyhet

Vet ni vad jag upptäckte idag, min absoluta favoritillustratör alla kategorier; självaste fröken Watkins. Hon som jag har bloggat om etthundrafemtioelva gånger och vars tavlor jag nästan skulle kunna stjäla för. Hon har startat en egen blogg. Hurra! Du hittar den här. Så inspirerande och så fin. Nu återstår bara en sak på min önskelista. Att damen inser sitt kommersiella värde och börjar producera tavlor på tryck, lite mer lättillgängligt, för den breda massan. Webbshop. Ja tack.

Foto: skärmdumpar från Liselotte Watkins

Inspirerande loppis-do-re-do

Via bloggen The Style Files hittade jag en länk till Knack Studios som renoverar vintagemöbler med färg och fantasi. Och jag blev faktiskt riktigt sugen på att ta mig an ett gammalt skrivbord med en färgburk och lite sandpapper. Det är så snyggt att blanda nytt och gammalt. Kolla in ders bildalbum på Flickr och låt dig inspireras. De har gjort vansinnigt många fina saker av loppisfynd och arvegods. Har du vägarna förbi Södra Vägen i Göteborg måste du också kolla in Familjebostäders skyltfönster, på samma tema. De ställer just nu ut inspirerande renoveringsprojekt av gamla vintagemöbler på temat "Kollbar utveckling".

Foto: Knack Studio

Pall eller sängbord?

Nu när jag ändå är inne på tips om saker som kan användas till mer än deras ursprungliga användningsområde måste jag tipsa om en bild från Alvhem som gav inspiration kring IKEA's pall. Måla den vit och vips har du ett snorbilligt alternativ till sängbord. Kolla bara så fint det ser ut här, och visst skulle IKEA's köksstege i obehandlat trä kunna funka likadant. Snyggt inte sant?

Foto: Alvhem Interiö
r

Ljuslykta eller serveringsglas?

Kvällens tips, för snabb servering av lite fruktsallad framför TV'n. Använd IKEA's ljuskoppar av glas. Jag har dem aldrig till värmeljus, bara till efterrätter. För de funkar precis hur bra som helst för små portioner och är alldeles lagom för en person. Speciellt om det är rester från gårdagen det handlar om.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Tips på helgläsning för inredningsnördar

Skön söndag efter stressfri helg innebär förhoppningsvis lite tid för läsning i eftermiddag. Lämpligt nog har jag fått två nya böcker i veckan, båda om IKEA - men utifrån lite olika perspektiv. Johan Stenebo heter en före detta chef på IKEA som känt sig manad att skriva en bok om sina erfarenheter av företaget under rubriken "Sanningen om IKEA". Låter tungt och lite bittert, men kanske intressant? Desto mer lättsmält och inspirerande verkar "IKEA design och identitet" vara, som ska ge en personlig skildring av ansiktena och idéerna bakom Sveriges mest kända produkter. En djupdykning in i designhistorien hos ett företag som präglat vår svenska folksjäl. Är det någon här som har läst böckerna? Om så, vad tyckte du?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Helgfrukost

Förra helgen bloggade Caisa om att hon hade bakat mitt favoritfrukostbröd och jag har fått flera mailfrågor om receptet sedan dess. Här hittar du det, världens enklaste - Arlas Hurtbulle. Busenkelt och riktigt gott till en lång lördagsfrukost. Här ser du några bilder från min maxade start på helgen. Dagens frunch.

Foto: Min svarta Margreteskål av Sigvard Bernadotte och Arlas frukostbröd Hurtbulle i färdigt format.

Soffläge

Nu är det fredag och jag kom precis hem från jobbet. Trött, men lycklig. Till och med så trött att jag har bestämt mig för att jag inte orkar med en Stockholmsresa ikväll, nomineringen i BlogAwards till trots. Men en sak har jag lärt mig som "bloggveteran", är man en av vinnarna brukar de alltid dubbelkolla att man kommer i förväg. Så jag är inte orolig - även om det för all del är tråkigt att missa en fest. Men, vila är vad min kropp behöver mest just nu så det är dags för soffläge. I drömmarnas värld hade jag gärna dunat i det här vita drömmen från Eilersen, i verkligheten lockar istället min vita dito. Eilersen har för övrigt en fantastisk hemsida om du söker inspiration på temat soffor. Du kan få en historisk tillbakablick, bläddra i broschyrer och låta dig inspireras av olika modeller. Om du frågar mig är Eilersen soffornas Rolls Royce. Och de kostar ju faktiskt nästan lika mycket som en bil. Ha en skön kväll, vi ses imorgon!

Foto: pressbilder Eilersen

Är det bara jag?

Okej, nu måste jag göra en Hotspot och analysera branschreklam. Förlåt mig, men ibland är det svårt att hålla sig. För ett par dagar sedan fick jag nämligen en bunt danska inredningstidningar och när jag sedan bläddrade igenom dem, däribland det senaste numret av Bolig Magasinet, så kändes annonsen för Royal Copenhagens kulörta "contemporary collection" väldigt bekant. Eller åtminstone bildidén till den. Är det bara jag, eller känns inte det här väldigt mycket Mateus 2008? Vad säger ni andra inredningsnördar om annonskonceptet med färgstänk på staplat vitt porslin?

Foto: annonsbilder utan text för Royal Copenhagen vs. Mateus. Vilken är vilken?

Stjärnarkitekten Gert Wingård formger rosa bandet

Ifjol var det Ingegerd Råman, dessförinnan Lars Wallin och i år är det stjärnarkitekten Gert Wingård som har fått äran att formge årets rosa band - till förmån för kampen mot bröstcancer. 2009 års modell bär ett mönster av orden "jag ska bara" i punktskrift. Fiffigt! Gert har faktiskt även ritat Malmö Arena, en gång i tiden, där Rosa Bandet-galan nu kommer att hållas den 29 oktober i år. Jag är förmodligen den sista att uppmärksamma samarbetet, men jag skyller på att jag har jobbat mycket och att det faktiskt är en bra bit kvar av oktober och ett livsviktigt ämne - så det är fortfarande minst lika aktuellt.

Foto: kollage av pressbilder Rosa Bandet

Fantastisk furu

Okej, rubriken är lite provocerande. Det är jag medveten om. Speciellt eftersom det var många som reagerade på förra inlägget om trärena ytor. Men de är på väg tillbaka, och det kanske inte är så dumt ändå. Även om vi lite till mans (däribland jag inkluderad) inte riktigt verkar ha vant oss vid tanken på att välkomna furu igen. Det är tur att det finns andra träslag, också. Jag tror nämligen att vår miljö mår bra av mindre konstigheter och mer back to basic när det gäller det mesta, så även möbler. Själv är jag lite sugen på en IKEA PS Karl Johan av Christian Halleröd. Här ser ni norska fotografen Trine Thorsens fantastiska bildserie på på furutemat. Hennes portfolio är laddad med inspiration.

Foton publicerade med tillåtelse av fotograf Trine Thorsen

Tidlös design

Bloggläsaren Elin hörde nyligen av sig till mig med en utmaning, hon har nämligen precis flyttat till en ny lägenhet och är på jakt efter en snygg väggklocka. Och behöver lite hjälp att leta reda på den. Helst en nytillverkad äldre modell, som liksom bläddrar fram siffrorna. Här är mina fem förslag på tidlösa designklassiker som funkar både idag och imorgon. Har du fler tips?

Uppifrån och ner: Bigflip är 43 centimeter bred och kostar 2900 kr, kan köpas via Joyofgiving. Georg Jensen har en enklare och lite stramare modell formgiven av Henning Koppel, med svart ram, finns på Danskdesign för för 2629 kr. På min egen önskelista står klassikern "City Hall clock" av Arne Jacobsen. Finns också hos Danskdesign för 3695 kr. Bengt Ek har en liknande för 695 kr som kan köpas hos Designonline. På R.O.OM kan du köpa den här Flap Wall Clock för 1650 kr.

Billy fyller 30 år

I år fyller IKEA's populära bokhylla BILLY 30 år. Firandet inleddes egentligen redan på bokmässan i Göteborg tidigare i höstas där BILLY fick en egen litterär salong, SALONG BILLY, där man kunde följa framgångssagan BILLY, tjuvkika på jubileumshyllor i begränsad upplaga och ta en titt i några av världsförfattarnas egna BILLY bokhyllor. Med start idag börjar en begränsad jubileumsupplaga att säljas på varuhusen. Jubileumsbokhyllorna är; BILLY JÄDER dekorerad med Shakespears kärleksdikter (finns i färgerna grönt, rött och svart) och BILLY BJÄSTA som är inspirerad av japansk manga. Dessutom säljs det nya vitrindörrar av aluminium och frostat glas och fräcka bokstöd i 6 olika färger och två storlekar. Skynda fynda, det blir garanterat samlarobjekt. Tipstack till LittleMissFixIt.

Foto: pressbild IKEA


Lyx eller budget: metalltrådslampor

Är inte de här två lampmodellerna lika som bär? Skamligt lika om du frågar mig. Båda finns i svart eller vitt utförande, med synlig glödlampa och är tillverkade av böjd metalltråd i vinklad form, som skapar en häftig skuggeffekt i rummet när lampan tänds. Vilken av dem föredrar du?

Lyx: Svenska Zeros lampa heter Three och kostar 3195 kr Budget: Ellos variant Nät kostar 499 kr

Måttet är inte rågat

Söndagar equals tvättdag för många. Häromdagen fick jag en viktig påminnelse från Via om betydelsen av att dosera rätt mängd tvättmedel. De skickade ut ett exklusivt doseringsmått signerat en av Sveriges främsta glaskonstnärer, Ann Wåhlström. Det är tydligen väldigt många (jag inkluderad) som doserar sitt tvättmedel med ögonmåttet istället för en riktigt skopa. Dumt. Både för miljön och plånboken. Det ska inte vara rågat, ofta räcker det med mycket mindre än du tror. Så läs ordentligt på förpackningen och rota fram rätt doseringsskopa, designat eller inte, innan du låter maskinerna snurra idag!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Söndag i sängen - nytt från H&M Home

Jag har tidigare bloggat om rutans revival i inredningsvärlden och det är inte bara Gant Home, Lexington, Sandbergs Tapet mfl. som kör rutigt i år. Nej, även H&M Home har också snappat upp den trenden och kommer att lansera ett riktigt fint storrutigt bäddset lagom till den kyliga höstens antågande. Här är en sneak peak. Den här pressbilden passade väl också väldigt bra ihop med det förra inlägget, som handlade om Fjällhuset Skarven? För hade inte den här sängen passat perfekt i den stugan så säg? Priset på det rutiga bäddsetet kommer att vara 299 kr. H&M Homes kollektioner går att shoppa online här.

Foto: pressbild H&M Home

Veckorevyn BlogAwards TV-intervjun

Okej, jag erkänner utan omsvep. Det här är ångestfyllt. Att se och höra sig själv på TV är alltid knepigt, och att dessutom göra det efter sitt livs jobbigaste halvår (ni som har läst bloggen ett tag fattar vad jag menar) när jag inte direkt känner mig i toppform gör inte saken lättare. Men, nu är jag ju nominerad som blogginspiratör och inte som självkritikernas språkrör, så jag får väl bjuda på det och länka till min film trots att det känns lite jobbigt. Här är min TV-intervju som sändes i TV400 igår, inför Veckorevyn BlogAwards nästa vecka. Och till alla er som läste det här tråkiga inlägget för ett halvår sedan kan jag meddela att jag sedan dess 1) har fått nytt jobb, på en av Sveriges mest prisbelönta reklambyråer 2) har genomfört namnbytet på bloggen utan att tappa er läsare (snarare tvärtom, nu är det drygt 2000 fler som hittar hit varje dag) och 3) har träffat en jättefin kille. Så det är lite nypa-sig-i-armen-varning på den utvecklingen. Men det är roligt. Och ett bevis på att saker och ting faktiskt kan vända snabbt, även om det känns hopplöst dystert. Vill ni rösta i Veckorevyns BlogAwards kan ni göra det här (och glöm då inte att också rösta på inredningsbloggen Husligheter som är nominerad i kategorin foto/design). Ha en fin fredag!


Trärent på riktigt

När jag läste om stylisten Lotta Agatons nya fäbless för Plywood och rena träytor kom jag att tänka på en bildserie från PS Arkitektur och deras fjällstuga Skarven. Inredd med just stora trärena väggar och "naturfärgade" ytor. Snyggt i sitt sammanhang och helt rätt också, om man ska tro Lotta.

Foto: bilder publicerade med tillåtelse av PS Arkitektur

Lyx eller budget: elipsformade bord

Ibland när jag letar uppslag till kategorin lyx eller budget springer jag på inredningsprodukter som är så snubblande lika att jag nästan blir upprörd. Här är ett sådant exempel. Ett elipsformat bord, som ligger i gränslandet mellan snarlik och kopia. Vad tycker du? Avgör själv. Prisskillnaden skäms då inte för sig.

Lyx:
Fritz Hansens klassiska superelips Pris 17 200 kr. Budget: Ellos vita elipsformade bord. Pris 1999 kr

"Ingmar-Bergman-kollektion" hos Malmsten

När Bukowskis höll sin omtalade auktion av Ingmar Bergmans bohag i förra veckan stod ett flertal möbler av Carl Malmsten uppradade för att gå under klubban. Bergman valde nämligen nästan uteslutande möbler från Malmsten när han inredde sina hus på Fårö. De möbler som mästerregissören handplockade är nu väl använda och delvis utsmyckade med personliga anteckningar och noteringar, bland annat ett fullklottrat sängbord om jag inte minns helt fel från de artiklar jag läst om auktionen. I vilket fall har Malmsten nu beslutat att några av de möbler som fanns Bergmans hem ska nytillverkas genom Malmstenbutiken. Under hösten kommer ett urval av modellerna presenteras i en egen "Ingmar Bergman-kollektion". Möblerna kommer att nytillverkas av de möbelsnickarmästare som finns anslutna till Malmstenbutiken. Kul!

Foto: pressbild Malmstenbutiken Stockholm


Kotten jubilerar

Det verkar vara ovanligt många inredningsföretag som firar jubileum i år, liksom det är designklassiker som fyller jämnt. Senast ut i raden är Kotten av Louis Poulsen som firar 50-år i år med att ge ut 50 exemplar av sin populära lampa i 24 karats guld (!). Man tar sig för pannan. Kotten är ju snordyr redan som den är, så jag vill inte ens tänka på priset för den här limiterade modellen. Tipstack till Louise.

Foto: Louis Poulsens pressbilder

På önskelistan: Kubus - stor eller liten?

Den här designklassikern har förföljt mig i tankarna ända sedan jag såg den hemma hos Elsa tidigare i somras. En tidlös pjäs, som trots att den har nära nog 50 år på nacken ändå känns hopplöst aktuell. Kubus är formgiven av Mogens Lassen med matematisk precision och består som namnet antyder av en skarp kubisk ram med cylinderformade ljushållare på toppen. Eftersom den är tillverkad i galvaniserad lackerad stål och värmebehandlad till 350°C kan man låta ljusen brinna ner utan oro och det är enkelt att rengöra den i ugnen, bara att ställa in den och värma upp eventuellt stearinspill tills det självmant rinner av. Frågan är bara, om man fick önska fritt (vilket man får i den här kategorin) - en stor eller en liten? Kubus 4 är 14x14cm och Kubus 8 23x23cm. Vilken skulle du ha valt, om hjärtat fick välja före plånboken?

Foto: pressbilder Kubus


VIPP 70 år

Danska VIPP firar sitt 70 års jubileum i oktober med en stor välgörenhetsautkion "VIPP 70th Anniversary Auction" i New York. Auktionen arrangeras i med den kända inredningsbutiken Design Within Reach och allt överskott går till DIFFA: Design Industries Foundation Fighting AIDS. Bland de 35 deltagande formgivarna syns bland annat Oscar de la Renta, Yoko Ono, Calvin Klein och Ralph Lauren som alla har fått ge sin design till den klassiska soptunnemodellen. För mer info, kika här.

Foto: pressbild VIPP

Pocketslukarnas favorit

Det blev prat om bokläsande i helgen och hur konsumtionen av böcker i pocketformat har ökat de senaste åren. Och de böckerna är ju för all del nätta och lätta att bära med sig, men inte alls lika snygga i standardbokhyllan. Att kasta böcker vill jag däremot aldrig göra och pockets kan ju vara roliga att spara för att låna vidare eller läsa om. Om man samlar dem tillsammans kan de kulörta pärmarna ge ett ganska häftigt intryck. Om du liksom jag har samlat på dig absurda mängder av den varan som du inte vet vad du ska göra av, missa inte hyllan Pocket - som är framtagen just för det standardiserade pocketformatet. Helena Allard & Cecilia Falk skapade den till sitt projekt TownHouse på Bo01 i Malmö och hyllan togs kort därefter i produktion av företaget Iform. Finns i svart, vitt och oljad ek och kostar 1240 kr styck. Ett par sådana åker genast upp på min privata önskelista till ett kommande gästrum, den dagen det är dags.

Foto: pressbilder Scandinaviandesign.com

Nyfiken på Norrgavel

Det svenska inredningsföretaget Norrgavel har länge imponerat på mig med sin starka värdegrund och sitt konsekventa miljöarbete. Nu har jag precis upptäckt att de har en egen kollektion badrumstextilier och sängkläder i ekologisk bomull också och jag som är omåttligt förtjust i vita, krispiga lakan och handdukar undrar givetvis om de är lika fräscha som de framstår av produktbilderna att döma. Någon som vet?

Foto: pressbilder från Norrgavel

IKEA's nya kökssymfoni

Har ni sett IKEA's nya reklamfilm? Den som ska visa upp mångfalden och de många valmöjligheterna som finns i IKEA's breda kökssortiment. Filmen är skapad till en specialkomponerad klassisk musik och visar produktkavalkaden på ett väldigt konstnärligt och annorlunda sätt. En sak som kanske kan vara kul för er att känna till är att allt faktiskt är gjort på riktigt! Bild för bild, lucka för lucka, under tio dagar i en mörk studio utanför Stockholm. Ni som följer bloggen regelbundet kanske också har uppmärksammat att jag nyligen bytt jobb. Vet ni vad? Numera är jag nämligen anställd på Forsman&Bodenfors, reklambyrån som bland annat har gjort just den här filmen för IKEA. Gissa om jag är glad! Vill du se den nya IKEA-filmen och en bakom-kulisserna-beskrivning av hur inspelningen gick till kan du göra det här.

Foto: skärmdumpar från IKEA's nya reklamfilm samt behind-the-scenes-filmen som beskriver hur allt gjordes.


Trendenser.se i Stockholm City

Jag har tydlogen varit med i ett stort uppslag i tidningen Stockholm City i veckan. Artikeln handlade om bloggar och hur man kan låta sig inspireras även på nätet, inte bara i glossiga magasin. Intervjun gjordes för ett tag sedan så jag hade helt missat att det var nu den skulle ut. Är det någon som har ett ex över att posta till en nyfiken Frida på västkusten tro? Den förste att erbjuda sig får en liten belöning.

Foto: skärmdump från Fixa & Dona på Kanal5.se

Idag öppnar Hem&Villa

Idag öppnar Nordens största mässa för hemmet, Hem och Villa, på Stockholmsmässan. Märk dock väl att det är just allt för hemmet som gäller, och inte bara inredning. Till skillnad från Formex kan man handla på den här mässan. Närmare 90 butiker och leverantörer kommer dit för att visa upp höstens nyheter till försäljning. Du kan också lyssna på intressanta företag och inspireras av utställningar på temat ”Färgstarkt och lekfullt”. I de angränsande hallarna pågår parallellt mässorna Hem & Villa och Underbara Barn. Hem 2009 arrangeras i samarbete med ELLE Interiör och pågår 1 till 4 oktober. Här hittar du schemat!

Foto: pressbild Hem&Villa


Annons
Annonsera