Annons

10 december – dagens lucka i Adventskalendern

Den 10 december varje år dukas det upp till den mest fantastiska fest man kan föreställa sig – Nobelmiddag i Stadshuset. Mat och dukning planeras minutiöst månader i förväg och festen bevakas av medier från hela världen. Besticken som används under middagen kommer från svenska Gense och i dag har du chans att tävla om ett paket sådana. Samma regler gäller som vanligt i adventskalendern, och du har en dag på dig att svara. Allt du behöver göra är att svara på två frågor: 1) Till de 63 borden i Blå hallen används 470 meter linneduk, 7.000 delar porslin, 5.000 glas och inte mindre än…. Ja, hur många bestick från Gense används? 2) Hur tycker du att årets Nobeldukning ska se ut?

Tävlingen är avslutad! Grattis till Kattis (kl 09:59:08). Maila mig din adress så kommer vinsten till dig på Posten!

Kategorier:

Kommentarer

 • Luned skriver:

  1) Man använder ca 10 000 delar bestick

  2) Såhär efter julkonserter är jag såld på allt som glittrar, varför jag skulle satsa på en mycket mer pyntad dukning än vad som är brukligt. En bas med en svart löpare som går tvärs över till gästen mittemot, vita vaser med gula blommor (inte för fluffiga) i såväl låga som höga arrangemang, samt stora mängder guldglitter i olika storlekar strösslat över bordet med störst mängder i mitten av bordet.

 • Madde skriver:

  Hejsan!

  1, 10 000 bestick går det åt.
  2, Jag tycker att de ska göra en sval, elegant, nordisk dukning. Kanske med några element av nordiskt hantverk och folklore. Det känns rätt i tiden, men samtidigt klassiskt. Det är ju ändå nobelfesten.

 • johanna skriver:

  10 000 bestick

  Jag skulle vilja se mer slöjd, lite lekfullt men ändå snyggt. Kanske Karin Ferners ljusstakar. Inga dalahästar men små snidade träskålar med guldkant att lägga kuvertbrödet i och så festspiror från Dalarna längs med väggarna. Tänk vilken bra reklam för den svenska slöjden.

 • Rebecka skriver:

  1. Det går åt 10 000 bestick.
  2. Jag skulle vilja se lite mer av det vilda Sverige på borden. Låt skogen flytta in i blå hallen och bilda en vildvuxen kontrast till Nobelservisens vita lyster, färgstarka kantband och överdådiga former. Kontraster!

 • Christer skriver:

  10000 st bestick ingår i Nobelmiddagen.

  Jag ser gärna dukningen och dekorationerna runtom i blåhallen består av föremål, framtagna av unga designers som representerar sitt landskap. Alla landskap ska få representera med en designer och produkt. Deras produkter ska spegla sitt landskap och en tolkning av Nobel och festligheterna.

 • Anna pyttipanna skriver:

  Ca 10 000 bestick går det åt under en Nobelmiddag.

  En dukning inspirerad av det kalla vintriga Norden skulle vara vackert i samband med nobelmiddagen. Gnistrande kristallglas, färger i isande ljusblått och snövitt. Låga blomsterarrangemang i vitt med till synes frostnupet grönt som bas. Genses bestick skulle smakfullt komplettera dessa kalla färger. 🙂

 • Lisa O skriver:

  10 000 Gensebsetick används

  Jag tycker att man borde ta utgångspunkt i klimatförhandlingarna i Köpenhamn och ha ett tydligt miljötema på årets dukning – naturligtvis utan att ge avkall på glamour och feststämning! Med ekotextil, naturliga säsongsbetonade bordsdekorationer (tänk rönnbärskvistar, vitmossa etc) och traditionellt svenskt hantverk skulle Blå hallen bli en Grön festhall! Självklart borde också menyn annamma detta tänk.

 • malin tuvesson skriver:

  10 000 st.
  duka med inspiration av vårt lnd och nobel. gratis reklam om vårt underbara land till gästerna och alla som bevakar detta kan väl inte vara fel. låt dem se vårt land via nobel

 • Maln - tjusigt skriver:

  10000 bestick används

  Jag tycker man ska duka med olika teman från våra olika lanskap. Ett landskap per år. I år dukar man med Skåneteman, låt kreativa männsikor från resp landskap plocka fram det "göttaste".

 • Manuela skriver:

  1. 10 000 bestick
  2. Då det är Astrid Lindgren tema vill jag gärna se lite Bullerby dukning, traditionella vävda röda ränder på vita linneservetter, klassiska kandelabrar med vita ljus, naturliga dekorationer med nypon, rönnbär, kvistar och mossa och helst lite humoristiska inslag precis så som Astrid var.

 • Ulrica skriver:

  1. 10 000 bestickdelar används

  2. Djuplila och guld skulle vara en fin kombination att ha som bas till dekorationer och dukning. Glamour, glitter och party är mitt tema…
  Mörka, matta blomsterarrangemang, mot glittriga guldiga löpare i mitten av borden.

 • Ann skriver:

  1. 10 000 bestick
  2. Svart-vitt och rött är alltid snyggt

 • Kattis skriver:

  Det går åt ca 10 000 st bestick!
  Jag skulle vilja se ett lite trollskt, sago- och skogstema. Skogen får symbolisera det svenska och sagotemat får stå för det kreativa, fantasifulla som inspirerar oss alla såväl forskare som konstnär. Mossa, trä, glitter, vackra bär och flugsvampar. Tänk glitterälvor i skogen. Färgerna i porslinet tas upp i skogstemat, älvstoftet som älvorna lämnat kvar går igen i glasen (guld!) mossor bildar en löpare längst med bordets mitt. En sådan dukning bäddar för fantasifulla samtal och en glad, sprallig stämning! Tänk så trevligt med skogssmaker till det! Svamp, vildsvin, rönnbär, rådjursadel, rotfrukter och lingonmousse m blåbär till det!Varma, mustiga smaker!

 • Fanny skriver:

  1. 10 000 bestick

  2. Klassiskt vintertema! Små grenar av trollhassel som slingrar sig i en lång rad längs mitten av bordet. På kvistarna hänger det små små kulor i rött och guld! Färger som sedan går igen hos löpare och servietter. Eventuellt kunde man fästa små konstgjorda fåglar i grenarna, om man ville vara lite vågad dvs! Besticken från Gense skulle då fungera som en stram motvikt!

 • Mihaela skriver:

  1. 10000 bestick
  2. Använd tema varje år, ta fram en den av uppfinningarna även i designen och dekorationen, kanske använda årets pristagare som utgångspunkt! Med lite fantasi kan det se rätt modernt ut!

 • Tina skriver:

  10 000

  Jag tycker det hade varit roligt om dukningen varierade från år till år. Inte minst för kungafamiljens skull som är med varje år.

 • Sofie Andersson skriver:

  10 tusen bestick!

  Nordiskt kallt vinter tema, som påminner om Narnia.

  Frostat (blästrat) handgjort glas som istappar, belysta inifrån med blå lampor. Glaskross som får symbolisera isen. Julrosor och lavor från nakena knotiga grenar.

 • anna skriver:

  1. 10.000 bestick

  2. Jag skulle vilja se nobelgalan i futuristisk tappning. Gör hela hallen blå och allt i blått. Blå belysning och blå dukning.

 • Ia skriver:

  1. 10 000 bestick!

  2. Jag skulle vilja se att man använde mycket vintage-saker i dukningen. Vaser, ljusstakar, dukar och liknande. Detta just för att anspela på överkonsumtionen, och visa att det visst kan vara flärdfullt även om det är "återvunnet". Det är en bra inställning som jag tycker att man borde kunna se i lite större sammanhang som detta.

 • Carola skriver:

  Åh, vi behöver verkligen byta ut våra omatchande loppisbestick. Vi har nyligen köpt nya tallrikar, men besticken passar verkligen inte till…

  1. 10 000 stycken bestick
  2. Jag tycker att man skulle duka med svenskt tema med inspiration från björk, snö, is och norrsken. Till det ska man naturligtvis ha mat med svenska smaker, renkött, hjortron, svamp, lingon osv.

 • Jeanette skriver:

  Svar: 10 000 bestick.

  Jag tycker om en stilren dukning men inte för mycket krimskrams. Skandinaviska färger som svart, silver och glas.

 • Cajsa skriver:

  Frida,

  jag tycker att det är tråkigt att du helt slutar blogga om andra saker än julkalenderna under hela december. Kan du inte skriva några inlägg för oss läsare som inte vill delta i utlottningarna?

 • Elisabeth skriver:

  Hej,
  Antal bestick 9422

  Eftersom hösten fortfarande ligger kvar ute tycker jag man ska ha en lite härligare varmare höstdukning. I varma färger och kanske med inslag av rönnbär och kastanjer.

 • Lena skriver:

  Det går åt 10000 bestick.
  Jag tycker att varje Nobel fest ska ha ett tema. Det vore fantastiskt att på detta sätt lyfta fram och få visa Sverige och Norden för övriga världen, ta tillvara på tillfället!!

 • Camilla R skriver:

  1- ca 10000 bestick
  2- En dukning med genuina svenska detaljer och material av svenska designers. Inte massa guld!!!

 • Purple Area skriver:

  Det används 10 000 bestick. Jag hade gärna sett en dukning med naturtema. Trädetaljer, kvistar, kottar och enkla blomknoppar som man strör ut över bordet. Lite enkelt och basic med mycket nordisk känsla.

 • Emma skriver:

  1. 10 000
  2. En "hemslöjdsdukning" med dukar och servetter i lin som grund, vackra skira gyllene halmarbeten som dekoration, mycket grov naturlig grönska kombinerat med klassiska vita liljor i blomsterarrangemangen.

 • Maria skriver:

  1. Ca. 10 000 stycken bestick.
  2. Det vore kul om de ville satsa på svenska färgglada klassiker. Ta in mer färg i dukningen helt enkelt och kanske vågar använda tallrikar från Lisa Bengtsson. Mer färg helt enkelt och vita linnedukar som bas.

 • Lina skriver:

  1, 10 000 om jag har läst rätt

  2, jag är ju väldigt för att vara grön, så återvunna saker, en takkrona av vattenflaskor, underlägg kan vara lp skivor, gamla halsband som folk inte vill ha kan bli fina skålar, silrent går att få med återvunnet!

  Besticken ska svärmor få 🙂

 • Tanya skriver:

  Heej! Kika gärna in på min blogg och lämna en kommentar! ha det bäst =)

  / Tanyiie, http://tanyaaa.blogg.se

 • Monica Larsson skriver:

  Ca 10 000 bestick.

  Jag är ett stort fan av Gense – det dukas alltid med Gense när det är fest hemma hos oss.

  Jag vill se kritvita linnedukar dekorerade med slingor av tallris med sina fina bruna kottar. Små buketter av lingonris med lysande röda bär i enkla glasvaser. Mossgöna linneservetter på vitt porslin och blänkande Gense bestick. Menyn presenteras på vackert papper fastsatt på små runda björkskivor.

 • Angelica skriver:

  1. Det går åt 9450 bestik!

  2. Jag skulle gärna vilja se en "enkel" stilren nordisk vinterdukning med med blommor och dekration i nordiska vinterfärger. Gärna med mossa och annat grönt samt all fina fäger på bär, äpplen m.m. som vi har! Att man helt enkelt använder säsongens grejor.

 • Julia skriver:

  1. 10 000 bestick

  2. Jag tycker det skulle vara ett vackert vintertema. Mycket färger av vitt, silver och rött. Det skulle vara klassiskt och elegant.

 • Cecilia skriver:

  1. Ca 10 000 bestick.
  2. Glamour och lyx ska vara den genomgående känslan tycker jag, med pärlklädda servettringar, trollhasselgrenar i vackra vaser med hängande prismor och en enkel, vit linneduk.

 • Conny Eriksson skriver:

  1. Ca 10000 bestick
  2. Tycker man borde anknyta till miljö och klimatförändringarna i största möjliga mån och i så stor utsträckning som möjligt använda sig av det vackra naturen har att erbjuda, stenar, mossa, grankvistar, rönnbär, kottar osv.
  Vilket ypperligt tillfälle att visa upp en del av allt det fina Sverige har att erbjuda dessutom.

 • maria sundkvist skriver:

  Svar ca 20 000 (beroende på om man både får soppa och efterätt)
  Jag tycker dukningen ska vara vit och stilren, mycket vit, glas och kanske nån accentfärg!

 • Therese skriver:

  Hej!
  Det används 10 000 bestick från Gense.
  Jag tycker att man ska satsa på grönt, liksom skog.
  Typ dekorera borden med slingrande murgröna, fina ljushållare i silver, det ska kännas lite som ur Sagan om ringen böckerna. Fint silversmide med lite touche, skulle vara jättefint tror jag…
  Grönt, silver och vitt, borde dukningen gå i…
  Trotsallt är Sverige ett ganska grönt land, och vi är duktiga inom hantverk!
  Kram

 • Jessica skriver:

  Hej! Jag vill gärna vara med och tävla! =)

  1) Ca 10 000 många bestick från Gense används!
  2) Jag tycker att årets Nobeldukning ska gå i ett vackert vinter tema och verkligen spegla de kalla landskapen längre upp med färger så som snövitt, silver och ljusblått. Dukningen ska vara vacker och stilren! Med fina ljusstakar ståendes på bordet. På bordet ska det även ligga små kvistar och blommor utspridda och stå några vackra kristall vaser med någon typisk vinter blomma i! =)

  Kram!
  /Jessica

 • 1) CA 10.000 st

  2) Jag tycker att dukningen borde spegla det typiska svenska. Vad är då typiskt svenskt kan man fråga sig. Varje år borde en gruppp "hungriga" designers och inspiratörer gå samman och arbeta fram årets dukning.

  Man borde lyfta fram den svenska konsthantverkstraditionen och blanda den med moderna inslag i glas, keramik och betong. Låta det ske spänannde möten där man blandar in inslag från vår vackra natur. Låta det bli en installation i samklang med den mat som serveras och varför inte en ätbar dukning där gästerna själva får plocka färska kryddor och bär balnd annat.
  Självklart skall det vara bestick designade av Carl Philip bernadotte till dukningen

 • Björn skriver:

  Ungefär 10 000 bestick används.

  I dessa klimatsmarta tider,
  då det i vår natur svider.
  Skulle jag duka med gammalt och nytt,
  sådant som mycket för svensk kultur betytt.
  Så innan vi jordens resurser bränt,
  ät Nobelmidda´n med återanvänt!

 • Niclas Sundman skriver:

  1) 10 001 bestick

  2) Dukningen ska vara stilig och ren.
  Stilren!

 • Lina skriver:

  a) 9450 st

  b) Sverige borde synas bättre. Lite träslag, lite växtlighet men fortfarande är det viktigt att hålla det "lagom", det är ju också svenskt! Jag tycker det är kul och viktigt när menyn är svensk och visst kunde det synas ännu mer även i dukningen.

 • Sandra L skriver:

  Ca 10000 bestick
  Varför inte i krisens Sverige göra en budgetdukning där allt kommer från IKEA som representerar Sverige och som har mycket vackert i sitt sortiment. Dukar, glas, tallrikar, bestick, serveringsskålar och serveringsfat, ljusstakar osv. Gärna med harmonierande färger fast kanske att man skojar till det lite och gästerna får olika färger på sina tallrikar.

 • FRÖKEN KUMLIN skriver:

  1. 10 000 bestick.

  2. Jag tycker det skulle vara roligt att chocka lite ett år, med väldigt mycket starka färger. Orange/Cerise/Grönt med en svart grund vore kul. Visst är det fint med skandinaviskt blont, men lite mer scenografitänk skulle inte skada tycker jag.

 • M skriver:

  Man använder ca 10000 bestick från Gense i år!

  Varför inte presentera en dukning helt i vitt där de färgstarka middagsgästerna kan pryda salen till en helhet.

 • ackeb skriver:

  1.där vid 10 000

  2.Tycker de borde satsa på en modern dukning med varma och mjuka färger som skulle föra in en hemtrevlig stämning, och kanske några små handgjorda detaljer, fast på servetterna, jamenar, vem vill inte det 🙂

 • Linda skriver:

  1) Man använder ca 10 000 bestick från Gense vid Nobelmiddagen.

  2) Jag tycker att årets nobeldukning skall vara stilren, definitivt klassisk men även med lite nyare inslag. Naturligtvis tycker jag att det nordiska också ska skina igenom dukningen. Ljusgröna servetter med silverfärgade servettringar skulle passa ypperligt till en i övrigt helvit dukning.

 • Niklas Synning skriver:

  1. 10 000 st bestick

  2. I en perfekt värld, och det måste vi ju få önska oss ibland, vore det fantastiskt om varje gäst kunde få en egen skräddarsydd dukning. Men inte sin "egen" skräddarsydda dukning utan istället en annan gästs variant. Som svensk gäst får jag kanske en afrikansk gästs dukning med allt vad det innebär: en liten pamflett med kuriosa om den andra gästen, färger, tema och blommor med typisk afrikansk anknytning. Den afrikanska gästen får i sin tur en skräddarsydd dukning för en holländsk gäst, holländaren en japansk osv osv. Alla gäster knyts på så sätt ihop och alla får ta del av både andra gäster och andra kulturer. Förhoppningsvis ges då också uppslag till nya samtalsämnen ifall dessa skulle tryta mellan rätterna. 🙂

 • Pernilla Svensson skriver:

  1) Hela 10 000 stycken bestick!

  2) Om jag fick fixa till årets Nobeldukning så skulle temat vara elegant och stilrent med en toush av plommon-lila! dvs, att färgerna ska vandra kring svart, vitt och lila. Jag tycker just att plommon-lila är en jättevacker och elegant färg och anser att det skulle passa perfekt! Runt om i salen ska det även vara fullt med vackra blommor.

  Om jag vinner så ska jag ge paketet till min mormor som verkligen skulle älska den julklappen!

 • Marie skriver:

  1. 9450 delar bestick

  2. Om jag fick duka till Nobelmiddagen så skulle jag mixa traditionellt med modernt, men ändå hålla det stilrent. Gärna lite utmärkande glas och porslin men ändå enkla i sin stilrenhet. Och blommorna skulle gärna få lov att vara i grönt & vit så att man får fram den nordiska vinterkänslan!

 • Malin skriver:

  Rätt svar är ca 10 000! Jag tycker att dukningen ska ha inspiration från tornedalen, med allt vad det innebär! Rendekorationer, barr, hjortron, snö..ett riktigt vintertema!

  Håller tummarna!

 • mattias o skriver:

  1. 10 000
  2. Miljötema! Grönt, djurrikt, massor av växter som en påminnelse om allt vi utsätter vår miljö för dagligen!

 • Lena Vanhaniemi skriver:

  1. 10 000 ungefär
  2. Framtidstema hade varit spännande..speciellt då Nobel bygger så mycket på tradition annars!

  Lena

 • Kimsan skriver:

  10 000 bestick går åt.

  Jag brukar bli imponerad varje år av dukningen och alla vackra dekorationer och blomsterarrangemang.

  I år skulle vara vackert med en dukning som går i vitt, med lite gröna och silvriga inslag. Blomsterarrangemang av olika vita lökblommor. Det är juligt men ändå fräscht och det finns så otroligt många häftiga och vackra lökar. Allt från Amaryllis och liljor för höjd, tulpaner, hyacinter, tazetter i alla möjliga höjder, storlekar och nyanser. Kanske enkelt i tanken men kan bli rätt pampigt om det görs riktigt.

 • Anonym skriver:

  1. 10 000 bestick används
  2. Jag tycker att man skall duka i miljötema eftersom klimatkonferensen går av stapeln samtidigt. Utmaningen ligger i att hitta de snyggaste och mest miljövänliga produkterna. Blommorna flygs i dag från San Remo av tradition eftersom Nobel bodde där sista tiden i sitt liv. Men jag tycker att man skall skippa den traditionen och i stället duka med lokalt framdrivna blommor, såklart återanvända dukar, glas, bestick och porslin. Varför inte duka med mossa, kottar, vita ljus och vita julrosor. Skandinavisk, lokal retro Nobel….

 • Anna S skriver:

  1. Ca 10 000 går det åt.

  2. Jag tycker din idé Frida var så klockren när du använde dig av en bit av ett träd som tallriksunderlägg. Det skulle jag vilja se på Nobelfesten! Sedan skulle resten av dukningen gå i vitt och silver både när det gäller porslin och bordsdekorationer. Allt för att ge ett nordiskt och vintrigt uttryck.

  Mvh Anna

 • Lina skriver:

  Ca 10 000 bestick.

  jag tycker att det ska vara mycket silver i dukning. Förslagsvis tillsammas med blått och vitt.

 • Katarina skriver:

  ca 10000st

  Grönt i olika nyanser och material kombinerat med silver för att ge ordentlig feststämning.

 • Anna Svensson skriver:

  1) Man använder ca 10 000 delar bestick

  2) Jag skulle vilja se en dukning i olika nyanser av vitt med inslag av pärlemo och grått. Låga ljusstakar i betong, ofärgade linnedukar och tunga silverbestick. Tänker mig modern svensk design representerad av unga formgivare.

 • nicole skriver:

  1: 10,000
  2: jag tycker att dom faktiskt borde bryta lite på allt det där snoffsiga och få lite mer liv i salen mer färger och sånt 🙂

  love/nicole

 • Anonym skriver:

  DET ÄR JU ALLTID BARA FOLK MED BLOGGAR SOM VINNER…
  GLÖM INTE BORT DINA VANLIGA LÄSARE!
  Måhända att de sprider vidare och gör reklam.. men man blir ju irriterad då man kommer fram till att det är så!

 • Sophia skriver:

  10 000
  Vitt i alla dess färger.

 • thePilla skriver:

  1) 10 000
  2) Det spelar inte så stor roll hur själva klänningen ser ut, bara den som bär den kan bära den med stolthet. Ett plagg som sitter som smör på Y kan sitta se ut som en fågelskrämma på X, precis som med inredning! Klänningen måste passa personligheten!

 • Pamela skriver:

  1. ca 10.000 bestick går åt

  2. Jag älskar personligen kombinationen svart/djupt ceriserosa,vilket jag öven hade på mitt och min mans bröllop.Nobelfesten om någon skulle passa insvept i en barock stil med mustig svart sammet,ceriserosa accenter,stora liljor som dekoration,svart spets,stora kandelabrar.Tänk 1700-talets Frankrike men med lite piggare och starkare färger.

 • Louise R skriver:

  1) Ca 10000 bestick.
  2) Jag tycker de ska ha "exklusiv djungel" tema. Tänk konstgjorda fåglar i sidenaktigt material och mängder av gröna växter.

 • maria skriver:

  1. tiotusen bestick
  2. Nu har jag väl inte så mycket att säga till om vad gåller årets dukning, med tanke på att de redan sitter till bords, men om jag fick vara med och bestämma lite om hur nästa års dukning skulle se ut…så skulle jag rekomendera ett ekologiskt och "rättvisemärkt" tema till både dukning och mat…en ypperlig möjlighet till att påverka omvården!

  Nu håller jag tummana för att jag vinner, har skuktat eftre dessa bestick i åratal!

  /Mia

 • Anna skriver:

  1) 10000 bestick
  2) Tema "is" hade varit varit fint med ett bord med dukat med tallrikar, glas, ljusstakar och vaser gjort i glas från alla underbara svenska glasbruk. Till detta ska det vara dessa fina silverbestick från Gense!

 • Hanna skriver:

  1. Ca 10 000 delar bestick
  2. Jag hade velat se en dukning med ett internationellt tema utefter någon av pristagarna – indiskt, mexikanskt, ja, vad det nu kan vara! Det hade blivit mycket mer skiftande från år till år då, även om det alltid är väldigt vackert och kreativt. Mer kulturella influenser från andra lnder, helt enkelt, och med allt vad det innebär!

 • Jag! skriver:

  Hej!
  Ball blogg!

 • Anna W skriver:

  1. ca 10 000 bestickdelar används

  2.Dukningen skulle få vara klassisk med svenska element.Orrefors serie Difference och Ingegerd Råhmans vackra serie Chess skulle glimma på borden. På de vita linnedukarna skulle blomsterarrangemag med amaryllis, murgröna och mossa stå. Skenet från kristallen i Lena Bergströms ljuslykta Puck skulle dansa på borden.

 • Linda skriver:

  1. 10 000 st

  2.En nordisk dukning i vitt och inslag av is
  matchar Genses stilrena bestick på alla vis
  Att varje gäst får känna sig som en prinsessa eller prins
  och får uppleva en magisk kväll som alla minns

 • Emma skriver:

  1) Ca 10 000 bestick.

  2) Jag gillar det klassiska, tycker klänningarna och personerna ska vara i centrum och dukningen en behaglig bakgrund. Men en härlig dukning vore väl att ta in lite gran i lokalen, o ha i små buketter på borden till exempel, luktar så gott också. Rönnbär är en annan fin dekoration till dukningar. Ja lite bidrag från svenska naturen, vitt, rött och grönt. Juligt men inte uppenbart och samtidigt fräscht 🙂

 • Sara skriver:

  Hej!

  1. ca 10.000 delar behövs

  2. Då jag vet hur de magnifika takkronorna ser ut, har jag lätt för att se dukningen framför mig.Takkronorna är otroligt vackra skapelser av renhorn…gjorda av en fantastiskt trevlig och duktig tjej från min stad.
  Det kommer vara ett sådant naturligt lugn i denna mäktiga sal…en dukning som speglar denna harmoni skulle tilltala mig enormt i denna tid av stress och materialism som råder. Naturliga material, som linnedukar, vackra blomsterarrangemang med lingonris, mossa och revlummer…någon enkel lök som blominslag. De bara kvistarna av lärk med de söta kottarna kvar skulle gärna få vara en del av denna komposition.
  Vad gäller porslinet ser jag gärna ett skirt vackert vitt för att lätta på det tunga och rustika. Läckert hade det varit om Carl Philips bestick hade tillverkats i alla delar som behövs…skulle passa perfekt! Som glas är ju Orrefors serie Differense oslagbar…perfekt! Ljuststakar i samma serie som takkronorna…
  …detta skulle ge en meditativ stämningen i en mäktig sal , i en tid av oro och miljöhot där vi måste börja uppskatta det vackra och enkla vi har runt omkring oss!

 • Dahlarna skriver:

  Hej!

  1. Omkring 10000 bestick (http://www.svd.se)
  2. Jag tycker att årets dukning var klassisk & fin & den passar i just detta sammanhang. Men ärligt talat skulle jag GÄRNA se din dukning du gjorde för utställningen Julskål hos Orrefors. Den känns så härligt svensk. Vore kul att bryta av mot det traditionella någon gång.

  Ha det så bra!

 • Zandra skriver:

  1) ca 10000 bestick
  2) Jag skulle se, klassiskt vitt porslin, samt en enkel dukning. Skulle gärna se något färgtema, tex mörklila.. På löpare samt servetter. I och med juletid, så funkar en mörk färg. Jag skulle se kvistar doppade i glitter stående som dekoration. Ljus-dekorationer på borden med enkla vita stearinljus, eller små oljelampor..

 • maria sundkvist skriver:

  1. 6600st
  Jag tycker dukningen ska gå i vitt och silver

 • Hej!

  1) Ca 10 000 bestickdelar används.
  2) Jag tycker att nobelmiddagen ska späda på känslan om lyx och glamour men även med inslag av vinter. Färger som då passar är vitt och silver. Jag skulle gärna vilja se frostade glas, istappar som dekoration och massor av glitter! MEN min drömdukning för nobel skulle också innehålla inslag av lila för att ge lite värme, varför inte lila tallrikar?! Snyggt när resten är vitt och silver!

 • Kobra K skriver:

  10 000
  Svåra tider som vi tagit oss genom 🙂 Sånt tema som påminner om att alla samlas och har något gemensamt HISTORIA

 • Jess Jess Jess skriver:

  Duka med något av det svenskaste vi har!
  Folkliga IKEA med lite vintagehjälp från Myrornas och Röda Korsets second hand-butiker.

  Tänk om de skulle våga…. 🙂

 • Jess Jess Jess skriver:

  Ja, så var det ju besticken…Ca 10 000 st.

 • Lovisa skriver:

  Expressen, denna sanna källa till kunskap ;o) 10 000 bestick vilket inte känns direkt exakt, men men, fina är de!

  Jag skulle vilja att de vågade sticka ut ordentligt. Temat på inredning framöver lutar väl åt kreativitet och mod, att göra något eget, så varför inte låta olika svenska formgivare göra olika spektakel varje år, som ytterligare en marknadsföring för svensk form. Ett ypperligt tillfälle med stor medial uppmärksamhet. Kanske Ernst Billgren skulle kunna göra ngt snyggt med sina läckra djurglas i kombination miljötema som även det känns hett just i år.

 • Kristin skriver:

  1. Svar: 10.000
  2. Med tanke på att COP 15 pågår i Köpenhamn samtidigt som nobelfesten i år så tycker jag att dukningen borde gå i klimatets tecken – med naturliga, lokala material samt återanvändning av sådant som används förr.

 • Nina skriver:

  Hej,
  1. ca 10 000 bestick
  2. Skulle vilja se ett riktigt vinter tema, dvs vintrar som vi har här uppe i norr. Ispirerad av norrsken, snö, is och frost.

  Hälsn Nina

 • Anonym skriver:

  Frida!

  Dina siffror är minus 2450 delar porslin och 400 glas

 • Helena skriver:

  10.000 bestick verkar det gå åt 🙂

  Svensk tenn och trä 🙂 lite gammaldags och mysigt i vintermånaden.

 • Connie skriver:

  1. Om vi räknar likadant enligt dina siffror så 5000 glas / 4 st var = 1250 gäster * 7 delar bestick var så blir mitt svar = 8750 DELAR BESTICK!

  2. Jag skulle vilja se en enkel nordisk dukning med blommor i lime och vit. Poslinet får gärna var vit med Alfred Nobels sigill (det är ju dock hans fest) med lite moderna former på glasen och silverkandelaber i modern form! Ett bord som lyser upp helt enkelt!

  Hoppas hoppas…

 • Lina skriver:

  1. Det går åt 10 000 bestick.
  2. Jag skulle vilja se tolkningar av svenska mytiska väsen från de djupa urskogarna, och trolska John Bauer-skogar, blandat med glimmande juveler.

 • Malin skriver:

  Hej! 10000 st!

  Jag tycker nog att de borde ha Michael Jackson-tema. Han var ju ändå en av världens största artister som dog just det här året. Och han kämpade ju mycket för fred och rättvisa. De kunde ha tallrikar med hans siluett på (väldigt, väldigt diskret dock) och mycket guldigt och benvitt. Och stora röda rosor överallt!

 • Michael Nilsson skriver:

  1. Ca 8000 bestick
  2. Mer svenska färger på dukar och sånt.

 • Åsa skriver:

  10 000 bestick
  Jag tycker att det ska vara mycket färg på blommorna, rött, rosa, orange, gult.
  Gulddetaljer för att matcha porslinet.

 • Anonym skriver:

  BAJS gå in på våran blogg

 • Tommie skriver:

  Om det är dukat för 1300 gäster och alla har fått sju olika bestick var är det dukat med 9100 bestick. Men nu var frågan hur många som används. Låt oss säga att några bara använder gaffel till förrätten, säg 23 stycken så används bara 9077 bestick. Här kan man tänka sig att en del hoppar över dessertglassen av olika anledningar också, någon är laktosintolerant och någon annan kanske har beach 2010 för ögonen. Då kan vi dra bort, säg, 70 dessertskedar och lika många dessertgafflar. Nu har vi kvar 8937 bestick som faktiskt används. Nu kan det ju tänkas att någon eller några tappar sin fiskkniv på golvet och då vill man ju inte använda den alls. Vi räknar på att sex personer råkar ut för detta. Kvar, 8931 bestick. Hel osannolikt är inte heller att några mer eller mindre långfingrade gäster tänker sig en souvenir från kalaset, så ett eller annat bestick landar nog diskret och oanvänt i frackfickor och handväskor. Vi räknar på 50 stycken. Kvar, 8881 bestick.
  Alltså. Mitt svar: Det används 8881 stycken bestick från Gense på Nobelfesten.

  Dukningen kan man knappast ändra på i detta traditionella sammanhang.

 • Sylvia skriver:

  1. 10 000 bestick
  2. Svensk miljövänlig hantverk, återvunna produkter, ekologiska och rättvisa textilier etc. – helt enkelt eko-/rättvise tema 🙂

 • Susanne Säll skriver:

  Ca 10 000 bestick.

  Jag skulle använda mig av vita dukar och lite mer kalla färger, isblått och ljusgrått och för att få en accent som sticker ut lite så skulle jag lägga till en turkos detalj.

 • Kajsa skriver:

  1) Ca 10 000 bestick.
  2) Skulle vilja ha en dukning i grått, vitt och blått, med tema havet.

 • Allie skriver:

  A. Jag har tjuvkikat på alla andras svar och säger att det används en si sådär 10 000 bestick .
  B. Dukningen borde gå helt i en färg. Just nu är jag väldigt förtjust i blått. Visst vore det läckert om allt dukades i blått, kanske i olika nyanser men ändock blått.

 • Pimimim skriver:

  1) 10 000 bestick används.
  2) Jag skulle vilja se en varmare dukning i vinröda och guldiga färger. Jag tror att det inte bara skulle bli en annorlunda touch, utan även en mycket uppskattad, modernare känsla. Och vem behöver inte en lite varmare känsla i Sveriges höstkalla mörker?

 • Ny filmblogg.
  Mycket videobloggar & filmer vi gjort själva. Kläder & skor. Tips. Mycket humor!

  Checka http://sistersproductions.blogg.se

 • Maria R skriver:

  1) 10000 bestick
  2) Nu har jag ju sett resultatet men jag hade annars velat se en frostig dukning i ljusblå, silver, vitt och grått. Dessvärre stämmer detta dåligt med Nobelbesticken och Nobelservisen som går i guld men kan ju få drömma lite iaf 🙂

 • Mia HB skriver:

  1)10 000 bestick
  2)Jag skulle vilja se en klassisk dukning med krispiga, stärkta, vita dukar. Blommor i mjuka pasteller, ljust lila och skira aprikosa toner. Små djurfiguriner i guld som kompletterar servis och blommor. Softad belysning och stora kandelabrar!

 • Maria skriver:

  1)10,000 bestick
  2) Jag skulle garna se att man satsade lite mer pa temat miljon efter som det ar hogaktuellt, ekovanliga produkter och kanske dukningen kunde ga i fargen gront? 😉

 • Johanna skriver:

  1. 10 000 bestick
  2. Ett miljö- och klimattema känns relevant och världsaktuellt. Tänk isstatyer som sakta smälter under kvällen, bruna torkade växter och blommor, dekorationer i form av kasserad hemelektronik och plast, loppisfyndat glas och porslin, dukar av ihopsydda klädesplagg.

 • Nan skriver:

  1. 10 000 bestick!
  2. Lilla løpare før adventstiden, hvit vas før fred, grønt før miljøn och røda blommor før engasjementet!

 • Jenny skriver:

  1.
  1. 10 000
  2. I år borde de ha skippat elen och låtit endast de äkta lågorna skapat skuggspelen. En äldre nobelservis kunde åter ha plockats fram och tidigare seklers glas borde torkats från damm. Blommorna kunde fått ha sina rötter kvar så hade de hållit i flera dar. Vintagedukar hade känts smart och återvunna bestick varit bra för vårt klimat.

 • Sture skriver:

  1. En lite udda siffra ska jag dra till med, 10368st

  2.Lite olika dukning på alla 63 borden, lite beroende på gästerna vid just det bordet. Men lite åt de svenska färgerna

 • Duktig skriver:

  1. 10 000.
  2. Tänk på miljön och spara pengar: använd fjolårets dukning dock med nya blomsteruppsättningar och ny meny. Ingen kommer att märka det!

 • Joakim skriver:

  Hejsan, det var en väldans trevlig blogg du hade!
  Hur mår du?

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.