Formex 2008 - Celebrating Traditions

Årets tema på Formex var Celebrating Traditions. Trendutställningen i entréhallen var sammanställd av Jan Rundgren och visade både nya och gamla produkter i en salig blandning av material och tidsepoker.

Den klassiska pinnstolen syntes på många ställen, i olika kulörer och modeller. Bilden ovan symboliserar mässans färgtema som gick från mörkrött till bubbelgumrosa, från indigoblått till lavendel och från mörkgrönt till gulgrönt.

De ursvenska dalahästarna hade en given plats i trendutställningarna. De stod på ståtlig parad, insprängda bland både nya produkter och moderna designklassiker.

En annan frekvent förekommande detalj var moderna näbbstövlar i skinn. Där fanns bruna, röda, naturfärgade och svarta som kompletterade mässans trend- och färgteman av inredningsprodukter.

En del gråbruna, jordfärgade och dova toner syntes också, här med inslag av renhorn och skinn. På bilden ovan skymtas Lisas moderna samlartallrikar, bruna näbbstövlar och kuddar från Bantie.


Återbruk och naturkänsla hade också fått plats i trendutställningen. I den här avdelningen skymtades bla. Tord Boontjes serie av återvunna flaskor och den här roliga pallen från Formission.

En av mina personliga höjdpunkter på mässan var när jag fick träffa superhypade formgivartalangen Lisa Bengtsson. Hon berättade lite bakgrundsinformation om de nya samlingstallrikarna hon har gjort. Bland annat att skorna på zebran, även återfinns i hennes populära tapet Svärmor.

Lisa som ni ser på bilden till vänster, visade också upp det nya mönster som hon tagit fram för Mairo, som nu finns på både kuddar, skoboxar, lampskärmar, gardiner och tyger.

Vi hann också lyssna till Lotta Ahlvar och Svenska Moderådets trendföreläsning. Alltid lika intressant. I samma veva som jag satte mig ner var det någon som knackade mig på axeln, nämligen inredningsbloggaren Margareta från Holmsund (där jag är född och uppvuxen). Kul! Vi utbytte snabbt våra bästa tips och guldkorn från mässan, innan vi pinnade vidare till de andra hallarna.

Ovan ser ni produkter från en annan formgivare som stod i Young Designers lilla område, nämligen norrländskan Malin Lundmark, som bla. gjort ett tidningsställ som jag har i vardagsrummet. Hon var också supertrevlig och visade mig sina nyheter för hösten 2008. Svarvade väggkrokar i trä, vilka såg ut som oversizade knoppar!

Årets vinnare i kategorin bästa produkt på Designtorget, formgivargruppen Fuldesign, fanns på plats och visade sina nya mönster och den supersmarta idén med en "fyll-i-själv-broderi-mall" på en shoppingkasse. Den kan du brodera lite på när du sitter och väntar på bussen.

Populära Bantie hade så mycket kunder i montern att de inte hade tid att berätta mer om de nya textilierna, men de pekade ivrigt mot väggen när jag bad att få kika på de senaste produkterna. Här ser ni dem allihopa. Själv blev jag förtjust i det purpurlila tyget.

I Pappelinas monter satt ingen mindre än grundaren själv. Lina Rickardsson. Hon visade också upp flera roliga höstnyheter.

Bland annat mönstret Owen och en rad kökshanddukar med samma mönster som mattorna. Nu kan du med andra ord matcha ordentligt om du som jag har en Pappelina där hemma.

Svenska keramikföretaget Mateus firar 15 år i år och hade dukat upp i vitt med fjädrar och naturliga inslag av näverkorgar och bambuskålar på mässan. På andra sidan montern fanns en stor dukning med orientalisk inspiration.

Textilfavoriten Spira Inredning från Borås hade som vanligt en jättefin monter och många nyheter som fick hjärtat att picka lite extra. Som jag tidigare nämnt är nya Puls redan en hit.

I C-hallen visade Ulrica Messing upp sitt nya inredningsföretag Porthouse Interior, som snart slår upp portarna till sin första konceptbutik på Kungsgatan i Göteborg. Hon har bland annat formgivit den här soffan i jeanstyg. Produkterna som går i New England-stil kommer att ha samma höga kvalitet som dyra märken i samma nisch, men betydligt lägre pris. Det ska bli spännande att se resultatet när de öppnar i slutet av oktober.

Mässans godaste snacks bjöd min gamla arbetsgivare More of Scandinavia och Cult Design för. De hade lagat till godsaker av Marcus Samuelssons egna kryddserie för Santa Maria. Lite kul är det också att jag numera jobbar på Valentin&Byhr, den reklambyrå som har tagit fram förpackningarna till Marcus nya kryddserie.

Innan vi promenerade hem såg vi till att teckna upp oss på flera av de många fantastiska prenumerationserbjudanden som branschens tidningar (som vanligt) lockade besökarna med alldeles intill utgången. Farligt, farligt men härligt, härligt för en tidningsjunkie som mig.

Formexrapport

Idag har vi gått varv på varv runt Formexmässan och har gruvligt ont i fötterna. Det fanns massor att se, både i montrarna och på de intressanta trendutställningarna. Dessutom fick vi chansen att lyssna på Svenska Moderådets Lotta Ahlvar som bekräftade många både rådande och puttrande trender. Kul! Det var oerhört intressant. Fullständig rapport kommer imorgon, nu ska vi ut i Stockholmsnatten. På återseende!


Foto: Frida Berglund

Nu är Formex i full gång

Nu har höstens Formexmässa slagit upp sina portar på Älvsjömässan i Stockholm. Det är en av Sveriges och Skandinaviens absolut största fackmässor för inredning och design. Jag åker upp till Stockholm ikväll och kommer att besöka Formex under lördagen. Ser fram emot Sebastian Kjerséns trendutställning, Lotta Ahlvars intressanta föreläsningar, att få en titt på alla höstnyheter och inte minst att träffa alla trevliga människor i branschen. Det här blir en riktigt rolig helg! Håll utkik efter en mässrapport inom kort och missa inte att kika in på måndag. Nästa vecka händer spännande saker här på bloggen!

Foto: montage av pressbilder från Formex invigning.

Nyhet från Orrefors - Intermezzo i vitt

Nu duggar pressvisningarna tätt i Stockholmsområdet. Idag var det dags för Orrefors som visade upp de klassiska vinglasen Intermezzo med den karaktäristiska blå droppen, i nytappning. Från och med 2008 kommer nämligen en ny vit variant som fått namnet Intermezzo Satin. Tjusigt! Kul att en 20-årig klassiker som den plötsligt kan få en revival! För fler foton från pressvisningen klicka på Elle Interiör.


Foto: pressbild Orrefors

Hanna Werning i 70-talsbrunt

Till hösten kompetteras Hanna Wernings omåttligt populära muggserie för Rörstrand med en ny mustigt brun 70-tals nyans. Perfekt i kombination med en kopp varm choklad. Hanna lanserar också en helt ny serie ljusstakar i tre olika höjder, med namnet Aurora, som kommer i vitt och ett antal olika kulörta mönster.

Foto: pressbild Rörstrand

Ernst Kirchsteiger lanserar egen köksserie

TV-profilen Ernst Kirchsteiger spinner vidare på sitt personliga varumärke och har nu utvecklat id:Érnst. I september lanserar han bla en serie köksgeråd under namnet "Njutjärn" i samarbete med Skeppshult. Varumärket id:Érnst har en fotsymbol som ska anspela på att han är känd för att ofta gå barfota i tv. Det ska bli riktigt kul att se serien på Formex i helgen.

Ving i samarbete med R.O.O.M

Ni har väl inte missat att charterarrangören Ving har inlett ett samarbete med möbelbutiken R.O.O.M, som har inrett deras nya hotellsatsning Sunprime Resorts.


Foto: pressbild Ving

Nytt från Spira Inredning höst/vinter 2008

Idag har det svenska textilföretaget Spira Inredning släppt sina höstnyheter för 2008 på sin webb. Den nya kollektionen innehåller många härliga retromönster som kan ge puls under en annars ganska regnmulen och mörk period. I den nya kollektionen ingå även Isa Forms nya barnmönster för Spira, klicka här för att se bilder.

Foto: pressbilder Spira

Tips för fotointresserade

Jag och Jonas har startat en liten fotosida där vi delar med oss av våra tips kring fotografering. Jag vet att det är många som läser den här bloggen som också är intresserade av foto och frågar mycket om de bilder jag har tagit till olika inlägg. På Photo explained får ni veta lite mer om olika knep vi använder och ni får även följa med bakom kulisserna på vissa bilder för att se hur vi har satt upp blixtar och bakgrunder. Om du klickar på "läs mer" får du en längre förklaring till varje inlägg.


Foto: skärmdump från Photoexplained.com

Hemtex och Frida Wanselius

Hemtex har inlett ett samarbete med inredningsstylisten Frida Wanselius, känd från bla. kanal 5's inredningsprogram Roomservice. Tillsammans har de tagit fram en serie kortfilmer som ska hjälpa folk att inreda med enkla förändringar, utan att behöva kakla om eller riva ut för att få till en skillnad hemma. Det första programmet kommer att visas i TV 4 med start måndag den 25 augusti, men du kan se filmen redan nu om du klickar här! Hemtex har dessutom nypremiär på sin hemsida nu som har fått ett helt nytt utseende.

Foto: skärmdump från den nya filmen samt pressbild från kanal5.se

Minitrend: Hus och fasader

Hus och husfasader tycks inspirera många designers och textilformgivare just nu. Förutom dessa exempel från bla. Village och Bookbinders Design har även Marimekko ett mönster på samma tema med namnet Mökki, liksom flera tapetföretag som Erika Wakerly och Terraces. De här bokstöden är också rätt söta.

Foto: Bookbinders designs fina huskort, klocka i form av ett litet hus, bricka från Bookbinders design, Saltkar och tandpetshållare i form av små hyreshus från Village, Kudde med textilmönster av husfadaer även den från Village - finns att köpa hos Perlan living.

Höstens finaste dörrmatta?

Den här söta dörrmattan med texten "Äntligen Hemma" har vi haft utanför vår ytterdörr sedan i våras, fast i omvänd färgskala med svart text och naturfärgad botten. Nu har Village släppt sina höstnyheter och den här säsongen lanseras mattan med svart botten. En jättefin och välkomnande höstdetalj för ditt hem. Pris 169 kr på Village.

Foto: pressbild Serholt

Inspiration från Mio - höst 08

Nu är Mios nya höstkatalog ute och av pressbilderna att döma bjuder den på riktigt mycket inspiration. Via Hanna på Elle Interiör fick jag veta att det är Pia Ulin som fotat och Lotta Agaton som stylat bilderna i katalogen. Snyggt! Visste ni att Mio även har tagit fram en helt egen färgkollektion i samarbete med Alcro som säljs via Colorama? Kika in här för mer inspiration. Varför inte måla en jättestor bokstav på väggen?


Foto: pressbilder från Mio och Alcro

Hanna Werning för Skandiamäklarna

Som jag tidigare nämnt är jag något branschskadad och lyckas därför se inredning i det mesta. Idag krockade den fallenheten med min nästa last i livet. Reklam. Via Resumé fick jag nys om att Hanna Werning varit med i omprofileringen av Skandiamäklarna tillsammans med Forsman & Bodenfors underbyrå Happy och eftersom jag råkar bo precis intill ett sådant mäklarkontor var jag tvungen att springa dit efter jobbet för att kika på resultatet. Hanna har formgivit ett mönster som nu ligger till grund för deras nya profilfärger. Så här ser det ut. Mönstret kommer att användas i annonser, trycksaker och på profilprodukter.


Foto: Frida Berglund

Nya tapeter från Ferm Living

Nu har inredningsmässan Formland gått av stapeln och många danska inredningsföretag har släppt sina nyheter för hösten 2008. Däribland Ferm Living som inte bara visade dessa tapetnyheter där, utan också nominerades till Boligmagasinets designpris 08. Kul! Via Mamamekko hittade jag också till en dansk tapetbutik som har massor med inspiration för dig som söker annorlunda väggmotiv. Själv blev jag förtjust i Fashion.

Foto: pressbilder från Ferm Living

Unga svenska glaskonstnärer

Sagolikt gott är namnet på ett helt nytt svenskt varumärke som tillverkar glas i Småland. Företaget drivs av två unga designtjejer, en glasblåsare och en illustratör, som tillsammans formger och skapar produkterna i Norrhults glashytta. Fokus ligger, som namnet också antyder, på det dukade bordet. Kaffeglasen med Neplaludd kostar 119 kr styck och de handmålade muggarna kostar 99 kr styck. Allt kan beställas från deras hemsida.

Foto: pressbilder Sagolikt Gott

Nya designmöbler på McDonalds

Om ni undrar varför det har varit ovanligt tyst här på bloggen under helgen så beror det på att jag och Jonas har befunnit oss i Stockholm. Dels för att gå på 30-årskalas och dels för att hjälpa ett par kompisar att fota sin bostadsrätt som är till salu. Hur som helst, på väg hem därifrån tidigare inatt, stannade vi på ett McDonalds för att äta. Döm om min förvåning när det var möblerat med "nya" designmöbler. Limegröna Eames-stolar och vad som nästan skulle kunna liknas vid Unikko-blomman på väggen, om man kisade en smula.


Foto: taget med en mobilkamera, på ett McDonalds någonstans mellan Stockholm och Göteborg

Reform(web)magazine

Ni har väl inte missat att Formex, en av Skandinaviens största fackmässor för hem och inredning, nu har släppt sitt nya digitala mässmagasin på webben. Reform Magazine. Där finns bland annat massor med inspiration och trendtips, intervjuer med Guldknappenvinnaren Odd Mollys VD Per Holknekt,  trendanalytikern Stefan Nilsson och andra spännande profiler. Ett mycket bra initiativ som verkligen gör att mässan känns som den ligger i framkant. Ska bli kul att se allt på plats om två veckor!

Årets katalogsläpp

Imorse släppte IKEA sin nya katalog för 2009 under en festlig pressvisning på Stockholms Centralstation. Jag var inbjuden men hade tyvärr inte möjlighet att komma eftersom jag jobbar här i Göteborg hela veckan. Temat för årets katalog är "inred som du vill leva" och fokus ligger på vardagsrummet. Det verkar ha varit en intressant visning, där de hade byggt upp ett hem som skulle motsvara hur "Familjen Snitt" bor. Vill du läsa katalogen på webben kan du göra det här. Under vecka 34 kommer ett ex i din brevlåda.

Foto: montage av bilder från IKEA

DryTrend.com ny märkesbutik för handdukar

Via Dagens Media hittade jag en artikel om en ny svensk webbshop för märkeshanddukar som har öppnat i sommar. Den heter DryTrend och säljer bla. Versace, VIPP och Pellevävare. När jag surfade in där såg jag att de har en kampanj som ger alla nya kunder 25% rabatt! Det gör mycket på exempelvis en tvålpump från VIPP (jag är själv jättenöjd med den jag fick i födelsedagspresent av Jonas, rekommenderas varmt), så skynda fynda!

Foto: montage av bilder från DryTrend.com

Vitras wishlist

Vitra kör just nu en rolig kampanj på sin sajt under parollen "välj och vinn" där du som besökare kan gå in och markera vilka produkter du tycker bäst om i deras sortiment. Du kan sedan skicka din önskelista/wishlist till företaget och vinna någon av dina favoriter. Vitra producerar bl a. Eames-stolarna, Panton-stolarna, förvaringshyllan Uten.Silo. och många, många fler fina klassiker. Bland de inkomna svaren kommer 30 möbler lottas ut, till vinnare över hela världen! Du har chans att delta t.o.m. 30 september, så skynda skynda!


Foto: eget montage av bilder från Vitra.com

Lyx eller budget: Skalstolar

Skalstolarna från Eames har blivit omåttligt populära de senaste åren. Det går nästan inte att öppna en inredningstidning idag utan att få syn på Vitras designklassiker. Som alltid när något blir poppis kommer billiga efterföljare ut på marknaden. Här är en lyx eller budgetversion, som är skamligt lik. Ni vet ju själva vilken av dem jag föredrar.

Lyx: Vitras orginalstol är formgavs av Ray och Charles Eames redan på 50-talet och kostar idag ca: 2600 kr på ex. Illums Bolighus/Senab Budget: Vit skalstol  i liknande modell med ett kryssunderrede i aluminium, den versionen kostar 750 kr på Furniturebox/säljs om 2 st. Nästan oförskämt lika.

Korsstygn på tapeten

Mimou har precis släppt sin höstkollektion och idag var jag förbi Engelska Tapetmagasinet för att tumma på den senaste i raden av rostapeter, den här i korsstygnstappning. Formexmässan bjuder på ett liknande trendtema i år så vi kan nog se fram emot många moderna tolkningar av handarbete, broderi och Folklore framöver.Foto: pressbilder från höstkatalogen Mimou 2008

Missoni öppnar designhotell 2009

I somras när vi bodde på SAS Radssion Resort i Djerba gick intern-TV'n på hotellrummet varm med en reklamfilm som presenterade kedjans nya satsning. De ska nämligen öppna designhotell i samarbete med det italienska mode- och inredningsföretaget Missoni och nu har jag fått tag på några av de första skisserna via deras arkitektfirma. Under 2009 kommer de två första lifestylehotellen under Missoniflagg att se dagens ljus och de byggs just nu i Edinburgh och Kuwait. Det ska verkligen bli spännande att se slutresultatet!

Foto: skiss från Matteothun & Partners Architecture

Kändisbloggare och designklassiker

Jag tror att det är många som tycker det är roligt med alla kändisar som börjat blogga den senaste tiden. För oss vanliga "svenssons" ger det inte bara en inblick i deras annorlunda liv, vi kan också få en glimt av deras smak för inredning. Själv har jag skådat en och annan designklassiker hos dem under sommaren. (Det är väl ungefär här jag borde inse att jag är en riktig inredningsnörd, eftersom jag ser möbler i bilder som ska visa helt andra saker.) Vad sägs om de här pjäserna som b la Denise Rudberg, The Schulmans och Charlotta Flinkenberg har låtit skymta i sina hem? Vet du vems som är vems?

1. Författarinnan Denise Rudberg är inte bara grym på att skriva
böcker (jag påbörjade hennes senaste bok "Åse" igårkväll, rekommenderas!). Denise har även en Random Light från Moooi i köket!
2. Sveriges mest kända bloggpar The Schulmans har två
DLM i sitt Roomservice-stylade rum.
3. Ebbas Von Sydows storasyrra Amy visade upp en
Lamino-fåtölj med mörk sits häromdagen.
4. Ebba själv har
Wegners Y-stolar i köket, en av mina personliga favoritmodeller.
5. Och vad skådade mitt norra öga när jag var inne och surfade på Chic.se efter lite shoppininspiration igår, om inte
något som var misstänkt likt Barcelonarutan bakom Charlotta Flinkenbergs bikinifynd från Prada. Att döma av längden kanske det snarare är en soffa än en fåtölj, men ändå. Snyggt!

Annons
Annonsera