Annons

1 december – dagens tävling i Adventskalendern

Idag är det 1 december och dags att släppa den första luckan i min adventskalender. Du kan vara med och tävla varje dag, du kan tävla oavsett om du har en blogg eller inte och allt du behöver göra för att delta är att svara på frågorna i kommentarsfältet nedan. Glöm inte att ange din mailadress i kontaktformuläret (mailadressen syns inte för de andra bloggläsarna). Först ut är Spira, som sponsrar med ett paket julprodukter ur den fina serien Julparad. Det här textilmönstret kom till vid ett av Spiras kollektionsmöten då en av delägarna berättade om hur hennes mamma brukade hänga ett snöre i köket där familjens alla barn fick visa upp sina olika julpyssel från skolan. Formgivaren Linda Sjunnesson blev så fäst vid idén att hon gick hem och ritade Julparad.

Vill du vinna lite julstämning från Spira? För att delta, svara på dessa två frågor:
1) Beskriv en speciell jultradition i din familj/från din barndom, lite kort.
2) Nämn ett annat julmönster som Spira har tagit fram? (ett tips, kolla in deras webb)

Tävlingen är avslutad

Spira Inredning har utsett en vinnare. Stort grattis til Cecilia Karlsson som svarade kl.21.16 med en bra berättelse om sin jultradition med en skogspromenad! Paketet kommer på Posten!

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma skriver:

  1. En speciell tradition vi har i min familj är att klä granen dagen innan julafton och lägga fram klapparna.

  2. Staden, kanske..

 • julhuset/Annika skriver:

  1.Vi fick alltid ett paket under sängen på julaftonsmorgon.

  2. Staden

 • Sarah skriver:

  1.) I vår familj är det alltid "tävling" om mandeln i risgrynsgröten, så på senare år har mamma har börjat lägga i en mandel till varje familjemedlem 🙂

  2) Jag gillar Isabelle Normans julmönster som hon gjort för Spira, som heter Stallet.

 • 1. Innan allt firande sätter igång på julafton hemma åker vi till vår låtsas-farmor och julfikar.

  2. Staden

 • Mrs. b skriver:

  1. Vår finska jultradition är att baka julstjärnor gjorda med smördeg och katrinplommonpuré – mums!

  2. Staden och Stallet (jättefina båda två!)

 • Linruz skriver:

  1. En tradition vi hade (som jag även har infört här i familjen nu när jag har egna barn) var att ställa ut gröt till tomten på kvällen innan julafton. Morgonen efter sprang man ut och kollade om tomten hade ätit upp maten och sedan om han hade lämnat några paket i julstrumpan.

  För en hungrig tomte är ingen glad tomte och tomten måste ju alltid vara glad.

  2. Staden

 • Malin skriver:

  1. Vi gick alltid ut i farfars skog och letade en egen julgran, och det var ALLTID mycket snö. En stor gran till familjen, och två små granar till mig och min bror. Jag hade en ljusslinga med röda tomtar i min gran.

  2. Staden

 • Emma skriver:

  1. Vi har som tradition att tomten kommer. Detta låter kanske inte unikt men det är den "spanska" tomten so kommer. Han tar på sig det som finns att tillgå (allt från mexikansk filt till skogshuggarhjälm). Det är väldigt viktigt att det inte är samma utstyrsel som förra året och helst så fult som möjligt. Denna tradition började när min lillasyster var på gränsen mellan att tro på tomten och inte och vi hade bestämt oss för att inte ha nån tomte. Hon blev dock så ledsen så det var bara att vara lite kreativa eftersom vi inte hade rätt saker hemma för en riktig tomte…

  2. Staden och Stallet (helt underbara mönster!)

 • Jenny skriver:

  1. Julstrumpor var det här!

  Vi barn hängde upp den tomma (& egenhändigt sydda & dekorerade) strumpan kvällen innan julafton på handtaget till sovrumsdörren. På morgonen var den fylld med lite gott, en liten present & en passande tidning. Vi tassade upp, ryckte åt oss & kröp tillbaka ner under täcket. Allt för att våra föräldrar skulle kunna få ligga kvar & dra sig i sängen en extra stund på julaftonsmorgonen!

  2. Stallet & staden

 • Petra skriver:

  1. Den 1:a advent pyntar vi adventsfint, ljusstakarna kommer fram, julgardinerna sätts upp och blomsterarrangemang skapas m.m. Julmusik ljuder hela dagen. När allt är klart äter vi Ris á La Malta och dricker glögg/julmust och njuter av hur fint och mysigt vi fått det.

  2. Det får bli Staden, helt underbart tyg. Har det själv som en tavla.

 • Johanna skriver:

  1. När jag och min bror var små så rusade vi alltid upp till familjens öppna spis det första vi gjorde när vi vaknade på julaftonsmorgonen. Där fanns nämligen alltid varsin liten röd jultomtestövel till bredden fylld med godis.

  2. Staden

 • Nina skriver:

  1. En tradition från min uppväxt som jag nu för vidare till mina flickor är att man på julaftonsmorgon hittar ett par tre stycken garntrådar fästa under bäddmadrassen. Sen följer man trådarna ute och in i rummen, in i skåp, under soffor, nerför trappan och upp igen tills man till slut hittar ett paket i andra änden! Jättebra sätt att hålla morgonpigga, julexalterade barn sysselsatta en stund så att man själv får dra sig i sängen!

  2. Staden & stallet

 • Åsa skriver:

  1. På julaftonsmorgon samlades vi alltid hemma hos farmor för frukost, vår familj och min farbrors familj. 12 personer i en liten lägenhet. Pepparkaka, lussebulle och en liten tjinuskibit (från de ryska rötterna) till var och en efter frukosten, tillsammans med julevangeliet uppläst med farmors knarriga röst. Ett år testade vi nya bibelöversättningen men den tyckte vi inte om så vi gick tillbaks till den gamla bibeln. Nu är farfar död och farmor gammal och så dålig att hon inte kan bo hemma längre. Men julminnet av frukostarna har jag alltid kvar.

  2. Stallet (den finaste)

 • 1. En riktigt mysig jultradition är att alla vi syskon bakar pepparkakor ihop och lyssnar på julmusik. Det är alltid så mysigt att sitta och baka ihop, alla är så glada. Först brukar vi sitta där allihop, men sen tröttnar en efter en och pepparkakorna blir mindre seriösa för att vi vill ha slut på degen (som oftast är väldigt stor). Men mysigt är det, det är det jag gillar mest med julen, alla saker som man gör ihop.

  2. Jag gillar Spiras julmönster Staden.

  Hoppas du haft en mysig adventshelg! Roligt med din adventskalender! Kram

 • Helena skriver:

  1. Min stackars storebror har födelsedag på julafton. Vilket öde för en uppväxande grabb att inte få ha sin egen presentdag utan dela den med alla andra! Vår familj har dock alltid försökt att låta honom få förmiddagen som sin egen stund då vi firar honom med tårta och födelsedagspresenter. Självklart ska han då också få sin favorittårta: Tossiga tårtan – mäktig chokladkaka med smörkräm. Så länge jag kan minnas har alltså julafton startats med ett lätt illamående och en känsla av att man inte vill ha mer sött den dagen… 😉

  2. Staden

 • Johanna skriver:

  1. När jag och min syster var små fanns alltid en lapp under sängen på julaftonsmorgon där det kunde stå t ex "Titta under radion i köket". Där fanns sedan en ny lapp med en ny uppmaning och efter mååånga lappar och mycket letande fanns till slut en julklapp på sista gömstället.

  2. Staden

 • Lidingömamman skriver:

  1. En av våra viktigaste jultraditioner är att göra egna polkagrisar. Hela familjen är med och i år är det första gången för min dotter som är 10 månader. Polkagrisarna läggs i små fina skålar. Dessa äter vi under jul och ger även bort som presenter till vänner.

  Men det är själva görandet av dem som är det roliga.

  2. Elefantdjungel

 • Minks skriver:

  1) Min farmor hade alltid julklapparna i en stor koffert istället för under granen. Oftast var den så full att locket inte gick att stänga.

  2) Julgardinerna i mitt kök är Staden från Spira. Underbart tyg!

  //M

 • Lidingömamman skriver:

  Sorry, ska givetvis vara staden på fråga 2.

 • kajsa skriver:

  1. Vi går alltid ut på en julmorgonspromenad med hela familjen.

  2. Staden. (riktigt snyggt mönster som jag snart skall inskaffa)

  /Kajsa

 • Sandra B. skriver:

  1. Väntan på julen är och har alltid varit otroligt speciell för mig. Lite bortskämt kanske, men mammas omsorgsfullt sammansatta kalender med små paket är ett härligt minne. Ett litet fint paket varje dag som gjorde varje morgon i väntan på jul speciell. Just idag har jag fört traditionen vidare till mina små barn. I köket hänger nu 23 små paket på mormors broderade tavla, det första öppnade sonen med tindrande ögon tidigt i morse.

  2. Stallet (Åh, vad fin. Jag vill ha!)

 • Amanda skriver:

  1. Vi hade som tradition att varje år den 23 gjorde vi iordning julskinkan, klädde granen och la fram alla julklappar. Och så satte vi alltid ut en tallrik med gröt till tomten. ^^

  2. Stallet

 • LindaTS skriver:

  1. Varje morgon dukar mina föräldrars grannar upp en frukostbuffe och bjuder in min familj. Och fast jag är vuxen får jag följa med fortfarande. Detta har varit det enda inslaget på julafton som varit exakt samma år efter år…

  2. Stallet

 • Tess skriver:

  1) Vi brukar alltid ha uppesittarkväll den 23:e då vi äter julmat och spelar julklappsspelet. Innan dess brukar vi vara hos min sambos morföräldrar och fira en traditionsenlig dansk jul

  2)Stallet

 • Mian skriver:

  Efter att ha öppnat paketet i strumpan (jag var en bokmal och fick alltid en bok eller två) satte vi oss i köket och åt skinksmörgås och ett stort pepparkakshjärta som mamma skrivit våra namn på. Detta gjorde vi varje julaftonsmorgon under hela min barndom, utom ett år då mamma till hennes stora besvikelse inte hittade stora pepparkaksmåttet. Faktum är att vi gör det fortfarande, och det är lika mysigt när man är 37 🙂

  Stallet svarar jag på fråga två.

 • Iris skriver:

  1. Jag är ju isländsk, så när vi var små hade vi som tradition att 12 dagar innan jul sätta en ihoppysslad sko på fönsterbrädan. Detta för att de 12 tomtar (som alla har diverse roliga namn) som kom hem och gömde sig i huset (en varje natt) kunde lägga en liten present till varje barn. Var man inte snäll så kunde man få en potatis, och det var verkligen inte kul! men det hände väldigt sällan 🙂

  2. Stallet var väldigt julig tyckte jag. Jättefin dessutom 🙂

 • ola skriver:

  1. Vi brukar sitta en kväll innan jul och skapa konstverk av marzipan och skapa andra sköna julgodisar. Samt ja, vet inte om det räknas som en tradition, men pappa brukar klä ut sig till Julbock, haha, man måste se det för att fatta hur kul det ser ut.

  2. Staden

 • jessicapessica skriver:

  1. I vår familj så är traditionen att griljera julskinkorna (minst två, så vi kan svulla i oss en utav dem på en gång) kvällen innan julafton. Den speciella traditionen är att vi blandar stark hemlagad senap och hemkokt äppelmos till en gulbrun sörja och brer på detta på skinksmörgåsen. Så klart så dricker vi en kopp starkt te till, och rimmmar hejdlöst på paketenn.

  2. Staden… jag älskar det mönstret!

 • Caroline Zandén skriver:

  1) När vi var små var alltid julaftonsmorgonen speciell hos oss. Det var enda dagen på året då vi åt frukost i soffan i vardagsrummet med massor av levande ljus och mysig julmusik i bakgrunden. Plus att vi fick lussebulle och pepparkaka till frukosten, och det var "busigt" när man var liten!

  2)Julmönstret Stallet

 • Sophia skriver:

  1. I vår familj är det tradition att gå till kyrkan på julaftonsmorgon. Gjorde vi inte det skulle det nog inte kännas som jul.

  2. Staden

 • 1) Vi fick alltid chokladkalendrar när vi var små (tre barn) och traditionen slog aldrig fel… vi öppnade alltid luckorna i förväg! Föräldrarna lät oss hållas såklart… och nu gör mina barn likadant! He, he.

  2) Staden och Stallet 🙂

 • malin skriver:

  1. jultraditionen nu är att barnen vaknar o skriker att de har fått paket i julstrumpan. de tar på sig kläderna som är i ett av paketen sen leker de med de småsakerna de fått i de andra paketen

  2. staden var ju jättefin

 • Anneli skriver:

  1. Vi har en tradition där barnens farmor – efter julmiddagen – sätter sig ner tillsammans med alla & läser en julsaga. Jättemysig tradition!

  2. Stallet

 • Sofia skriver:

  1.Min pappa är från Ungern och därför hade vi en katolsk jultradition. Sankt Nikolaus (alias Jultomten) var ett helgon som hade ett rykte att ge gåvor i hemlighet. Tex. stoppa mynt i de skor som stod ute åt honom. Den 6:e dec var dagen då Sankt Nikolaus dog. Så på kvällen den 5:e December så ställde vi barn en röd plast stövel i fönstret. Om man hade varit snäll var den fylld med godis på morgonen om man inte varit snäll fick man en kvist eller ris i stöveln. Det enda jag kan komma ihåg var att vi fick godis. Så jag antar att vi var snälla när vi var små =)

  2.Staden! Så himla tjusig och har nog möjlighet att få alla att se ljuset i mörkret!

 • emilie skriver:

  1. Tradition: sen jag var litet, körde mina föräldrar senhårt på julstrumpa, som bla alltid innehöll en tidning (0föräldrarna fick då lite sovmorgon) samt någon trisslott. Har nu tagit med mig detta till min "nya" familj. Så maken vet nu vad som gäller på julaftonsmorgonen.

  2. staden och stallet.

 • Piiha skriver:

  1. En jultradition som min farmor höll hårt i var att hon alltid såg till att lägga ut en tomteluva på stenmuren nära skogen 75 meter från huset där hon bodde. Alla vi barn stod alltid med näsorna tryckta mot köksfönstret för att titta på "tomten" som stod där "gömd" bakom muren, och väntade på att det skulle bli dags att dela ut julklapparna. Tyvärr lever inte min farmor längre, men minnet efter henne och "tomten" lever fortfarande starkt kvar.

  2. Staden

 • Augusti_73/Anna skriver:

  1. Jag är finlandssvensk, och vi firar lillajul den första advent, vilket är speciellt viktigt för barnen. När jag och mina syskon var små tog vi in en liten gran som vi klädde, och så kom tomten och slängde in varsin liten julklapp genom dörren till oss, men han hann försvinna innan vi fick syn på honom. En härlig tradition som jag vill fortsätta med om vi får egna barn, även om jag nu bor i Umeå!

  2. Stallet.

  Ha en bra dag!

 • Jojo skriver:

  1) Första advent varje år ger vi i familjen oss ut i skogen för att leta pynt till våra advenstsljusstakar. Barnen, 4 och 6 år, plockar fina pinnar, ekollon och lite mossa (efter överenskommelse med markägaren förstås). När vi komemr hem gör vi fina arrangemang och fikar på pepparkakor och varm choklad.

  2) Staden – min favorit.

 • Maja skriver:

  1. Jag är uppvuxen i en förort norr om Stockholm, och sedan jag var ungefär fem år har vi varje år (har inte missat ett enda år!) åkt till Uppsala och besökt Fyrishovs äventyrsbad den 23:e december. Vi har där ätit lite julmat (bara tjuvstartar liiite) och badat oss dödströtta för att sedan somna som stockar när man kom hem. Nu, 20 år senare, har jag fortfarande inte missat ett enda år på Fyrishov och det är min absoluta favoritjultradition som jag absolut vill föra över till min egna lilla familj! 🙂 (hett tips till andra som behöver "aktivera" barn dan för dopparedan, det kan va folktomt på badhus – gör ett försök!)

  2. Staden är underbar!

 • Sofia skriver:

  Vi brukade ställa ut en tallrik med tomtegröt till TOMTEN på kvällen den 23 dec. Och den var alltid tom på julafton!

  Staden, mönstret är så otroligt vackert helst i svart.

 • Maria skriver:

  1. Skinkan får absolut inte röras innan jul och på julaftonsmorgon startar vi dagen med en skinkmacka som alltid smakar underbart gott.

  2. Fantastiskt fina staden!

 • malin skriver:

  1) Då julkalendern med choklad var slut och uppäten så använde vi formarna att göra små gipsfigurer i. Det blev små söta motivbilder som vi sedan målade. Det var mysigt mellandagspyssel då alla var lediga och familjen samlad. I år ska jag göra likadant med mina barn!

  2) Stallet.

  Mvh

  Malin

 • anna skriver:

  1) En tradition som vi tagit med oss från farmor och farfar och som i sin tur kom från farfars barndomshem, var att det inför julafton alltid bakades små saffranskransar till varje person i hushållet som åts på förmiddagen vid elvakaffet. Med hela hushållet innebar det förr givetvis även alla anställda också. I min familj har vi såklart inte några anställda längre, men kransarna bakas och har blivit lite större med åren och alla får varsin till julfrukosten då vi faktiskt också öppnar våra julklappar.

  2) Vattenhyacint

 • Ann-kristin S skriver:

  1. Vi hade morgon paket som vi kallade det och det har jag nu fört vidare till mina barn ,men med lite ändring och det är att morgon paketet är från tomten och det är för att hålla troen levande av att det finns en riktig tomte på nord polen 🙂

  2. Stallet och staden super fina mönster på bägge

  Kram

 • Jenny skriver:

  1, Jultradition: En julklapp under granen att öppna på morgonen, så att mamma & pappa skulle få sova lite längre.

  2, Annat Julmönster: Staden

  Så var det dags att lämna ett litet avtryck, har surfat runt här en längre tid så det är dags. Tackar för mycket inspiration och rolig läsning.

  /Jenny

 • Bodil skriver:

  1. Jultradition: På kvällen den 23:e ställer vi ut en ljuslyckta och en skål med tomtegröt som tomten kan mumsa i sig när han kommer med alla klapparna som han i samråd med oss föräldrar har tillverkat. På morgonen ligger det fullt med julklappar under granen och i julstrumporna hittar man det traditionella morgonpaketet som är tänkt att sysselsätta alla i väntan på den riktiga julklappsutdelningen.

  2. Annat julmönster: Staden (som jag har som tygtavla hemma) och Stallet. Jättefina båda två.

  Kram, kram.

 • ulrika Viklund skriver:

  Hej!

  1. Vi brukar ta på oss skridskorna och fara å åka på förmiddagen. Spela hockey eller bara åka hela familjen. Underbart att få vara tillsammans och dessutom att vara ute!

  2. Stallet och Staden.

  /Ulrika

 • Linda P skriver:

  1. Vi har skapat nya traditioner som vuxna "barn" i familjen. Varje år hittar vi på ngt kul som charader, musiktävlingar, gissa filmtiteln, tipsrunda inomhus med frågor om tjocka släkten etc. Uppskattat och kul!

  2. Staden!

 • carin skriver:

  1. Varje år skulle pappa alltid "gå och handla tidningen" efter Kalle Anka och vaje år så missade han när tomten kom 😉

  Tomten kom alltid gående längs vägen med säck och en ljuslykta så vi såg honom på lång håll när vi satt och väntade i fönstret.

  2. Stallet.

 • Åsa Kjellberg skriver:

  1. Vår bästa jultradition är nog att alla vi i familjen som firar jul ihop, var vi än är, alltid bor kvar i 3 dagar. Direkt efter julklapparna åker mysstasssen på och sen är det dags för spel, böcker, matlagning och promenade i dagarna 3. kanske för att vi är så utspridda i landet men som vi hinner umgås!

  2. Skärva (grå favorit och den är julig för mig) samt naturligtvis stallet och staden

 • Michaela skriver:

  Hej hej,

  1) Vi brukade alltid åka till min mammas mormor på julafton. Hon fyllde år och hade namnsdag (Eva) på självaste julafton, och hon uppskattade besöket så mycket. Det tycker jag hör julen till att vara omtänksam mot ens medmänniskor.

  2) Staden är en av dem.

 • Thea skriver:

  En av våra jultraditioner vi har är att alltid varje dag under hela decembermånad läsa en julsaga/berättelse till våra barn som har någon anknytning till julen. De håller än trots att barnen börjar bli lite stora nu 🙂

  Staden är ett av julmönstren från Spira.

  Kram

 • 1) Vår bästa tradition som jag vill hålla kvar är att vi alla firar jul ihop i hela familjen!

  2) Stallet

  Tipsar om en ny tävling på min blogg!

  Vinst: en valfri ÅKPÅSE från Elodie details!

 • Dorpan skriver:

  1. Vår tradition är att baka klenor med mamma som bakat med sin mamma som bakat med sin mamma osv…

  2. gillar staden mest=)

 • tess skriver:

  1.På julaftonsmorgonen fick vi ett paket på sängen. Och varje advent hade vi "mys-fika", med lussebullar och pepperkakor.

  2. Staden!

 • Camilla skriver:

  1. Att gömma ett paket är en tradition som hängt med sen min barndom… Mamma och pappa gömde ett paket till mig och min bror, ibland hittade vi inte pkateten förrän på annandan…

  2. Lillian

 • Marina skriver:

  1. Vi barn hade en julstrumpa var som "tomten" lade en julklapp i till oss på natten till julafton.

  2. Staden och stallet

 • ÅsaGåsa skriver:

  1. Vi har som tradition att vi vuxna i familjen, mamma, syrran, svåger osv, drar lott om vem som ska ge julklapp till vem. Alla får ge en klapp och alla får en!

  2. Stallet

 • Karin Axelsson skriver:

  1. Vi har en grötfest för våra närmaste grannar lördagen innan julafton. Glögg, gröt, gran och goda glada grannar är ett underbart sätt att starta julfirandet på. Gröt med skinkmacka, en gemensam lek vuxna och barn tillsammans och sen en härlig fikonkaka med smak av congac, mmmm.

  2. Eden Röd. (Häftigt mönster)

 • Helena skriver:

  1: En sak som vi alltid gör i våran familj, det är att vi tar in och klär granen på julaftonsmorgonen. Det gör vi fortfarande fast att jag och min syster har flyttat hemmifrån för flera år sedan.

  2: Stallet, ett mycket fint mönster.

 • AnnaR skriver:

  1. Kl 20.00 släks gatulamporna och alla hushåll i byn tänder marschaller längs vägen sedan går man man ur huse och möts mitt i byn för lite glögg och pepparkakor.

  2. staden, stallet

 • Erica skriver:

  Först o främst, tack för en jätte inspirerande blogg. Perfekt att ha hittat hit så här i juletider!

  1. Julaftons morgon är mitt finaste minne från min barndom.. Jag och min bror fick en lapp i våran julstrumpa.. En lapp med en ledtråd till nästa lappgömma, som till sist ledde till varsin julklapp. Den fick vi öppna framför brasan i vardagsrummet, o sen åt vi en julfrukost hela familjen tillsammans..

  2. Staden, underbart fin!

 • Maria skriver:

  En lite speciell, och från början säkert inte alls planerad, jultradition hemma hos oss var att mamma och pappa alltid gick upp till sitt rum och slog in julklapparna till oss barn efter julmaten (och vilade en stund, antar jag). Inte förrän det var klart kunde julklappsutdelningen börja. Det kändes alltid som en evighetslång väntan eftersom vi var fyra syskon och det tog sin lilla tid. Men den som väntar på något gott …! Det var i alla fall väldigt mysigt att sitta med dem i den stora sängen och slå in julklappar när man fick, dvs när ens egna julklappar redan var inslagna.

  Staden är ett mycket fint julmönster.

 • Anne B. skriver:

  Filmen It's a wonderful life hör till jultraditionerna.

  Stallet.

 • Emma skriver:

  1. Trots att jag och mina syskon är vuxna nu, så håller vi hårt på traditionerna. Julaftonsmorgon börjar med att det ligger paket i julstrumpan vid sängen. Vi samlas allihopa i mammas och pappas säng och så får alla öppna minst en present. Det är härligt att få känna sig som ett barn igen =)

  2. Jag gillar Isabell Normans tyg Stallet.

 • Jo skriver:

  1. Vi firar "julafton" på julafton vartannat år och juldagen vartannat. Detta för att vi ska slippa åka runt till mina/sambons föräldrar samma dag. Det började när min äldsta bror träffade sin fru och det har inneburit att just julafton inte är det som blir viktigt, utan att man träffas och firar, oavsett dag. En grej är kvar dock (om man är hemma den 23:e): Man ska provsmaka mammas inlagda sill och julskinkan. Sen måste man lyssna på Elvis julvisor, det gör vi varje år.

  2. Staden

 • Frida skriver:

  1.Vi hade inte paketkalendrar när vi var små utan en stor gran i filt fast sydd på säckväv med 24 ringar. Varje dag fick vi tre systrar turas om att hänga upp varsin sak i granen. På lucia var det en lite lucia och på julafton en tomte, annars var det tex kulor hjärtan och annat juligt.

  2. Staden

 • Jenny skriver:

  1. Den finaste julklappen varje år var paketet från farmor med hennes små mini-smällkarameller i. Hon gjorde dem själv och de var så fint dekorerade att man knappt vågade öppna dem för att komma åt godiset inuti. Vi barnbarn fick vars ett paket med sex stycken smällkarameller i, så länge farmor levde.

  2. Staden

 • Sara skriver:

  En av våra jultraditioner är att det sista som görs när vi klär granen den 23e är att mamma får hänga upp x antal änglar av olika slag (en vaxängel, en porslinsängel, en vackert målad träängel är några exempel) högst upp i granen. Sen sätter hon i stjärnan, och vi kan beskåda verket 😀

 • Jessica skriver:

  1. Vi hade en paketkalender med godis i, där vi tre syskon fick öppna var tredje dag. Tyvärr hade mamma lagt i skumgodis ett år, och det var hårt och torkat när vi väl kom till de sista luckorna 🙂

  2. Staden, favoriten!

 • Sara skriver:

  1, En av våra jultraditioner är att det sista som görs när vi klär granen den 23e är att mamma får hänga upp x antal änglar av olika slag (en vaxängel, en porslinsängel, en vackert målad träängel är några exempel) högst upp i granen. Sen sätter hon i stjärnan, och vi kan beskåda verket 😀

  2, Staden är ett annat av Spiras julmönster.

 • Jenny skriver:

  1. Tittar ALLTID på Kalle Anka, även om vi inte har några barn på middagen =)

  2. Staden

 • LillaLinda skriver:

  1. Jag och min sambo har sedan vi blev tillsammans 05 , bakat pepparkakshus tillsammans. Vi gör det runt lucia och har olika teman varje år. Vi har hunnit med att baka till temat Astrid Lindgren ( blev Mattisborgen med helvetesgapet), och inspirerade av Fuglesangs lilla rymdresa byggde vi en rymdfärja. Förra året byggde vi en ett sagoslott, till temat Disney. Det blev mycket rosa, fluffig bomull och Mars-Mallows,. I år har vi inte bestämt tema ännu. Tips?

  Lika mysigt och spännande varje år! Tror att våra framtida barn kommer älska traditionen lika mycket som vi!

  2: Stallet!

 • Marie skriver:

  1. I vår familj åt vi traditionsenligt julaftonsfrukosten på en julduk designad Kajsa Nordström, vinterstad heter den. Det var en massa hus runt om och jag och min syster "tävlade" om vem som hade bäst hus på sin sida. Givetvis stod konfektyrbutiken högst i kurs. Nu är vi vuxna och duken finns kvar i föräldrarhemmet. Jag som nyss fått mitt första barn vill fortätta denna tradition i vårt hem och har letat med ljus och lykta efter duken…och hittade den på auktion. Att det blev den dyraste duken vi äger är en annan femma. Vad gör man inte för familjetraditioner?

  2. Stallet.

 • Maria J skriver:

  1. I vår familj hade vi alltid skattjakt kvällen innan julafton. Jag och syrran fick olika ledtrådar och till slut så hittade man fram till en julklapp som man fick öppna där och då kvällen innan julafton. Jag minns det som en mycket rolig tradition. Nu är vi vuxna och har tyvärr slutat med detta.

  Mamma var lite lurig också på så vis att hon lade in olika moment i denna skattjakt såsom att en ledtråd satt på soptunnan så vi var tvungna att gå ut med soppåsen för att få den, osv. 😉

  2. Staden är jättefint.

 • Lisa skriver:

  1. Vi fotograferas alltid framför granen på julafton!

  2. Staden

 • Louise skriver:

  1. I våran familj är det ingen som vill vara tomte på julafton så ett år kom vi på idén (inspirerade av programmet Robinson som då var nytt) att vi skulle rösta fram tomten genom att hålla vårat eget "ö-råd" genom att skriva våran röst på en lapp som vi sedan la i ett stort gammalt höganös krus. Denna tradition har fått leva kvar eftersom det fortfarande inte är någon som vill vara tomte =)

  2. Staden

 • Ramona K skriver:

  1. Vi firar fortfarande julen den 25 dec. Christmas pudding, kalkon finns alltid på julbordet. Småbarnen hänger upp en julstrumpa på julafton. Vid julbordet har vi alltid Christmas crackers – vackra smällkarameller som innehåller dåliga skämt och en pappershatt. Alla kommer i stämmning direkt.

  2. Stallet

  Hälsningar

  Ramona K

 • anna skriver:

  1. Min storasyster fyller år på julafton OCH har namnsdag – på morgonen firade vi födelsedag och till lunch namnsdag. Julafton började inte firas förrän till kvällen. Lillasyster fick snällt titta på när storasyster öppnade paket hela dagen. (nää, inte riktigt sant eftersom mamma gav mig något litet på morgonen också och för rättvisans skull fick min syster en liten present när jag fyllde år sen också.)

  2. Den superfina "staden"

 • furniture skriver:

  Tradition: I very much look forward to the holidays.

 • Nina E skriver:

  1. Sedan länge tillbaka har vi haft en rolig jultradition i familjen. Vi spelar Svarte Petter. Den som avslutar spelet med Petter i hand får en bränd kork tryckt i ansiktet. Det brukar sluta med att mamma är alldeles svart. Hon har verkligen ingen tur i spel!

  2. Stallet är ett annat julmönster med bibliskt tema. Jättevackert!

 • Erika skriver:

  1. I vår familj bakar alltid mamma lussekatter till 1:a advent, men bara enkla sådana. Först till Lucia blir det dubbla lussekatter och den traditionen kommer jag nog fortsätta med.

  2. Staden

 • linn skriver:

  1: Jag och min lillebror klarade aldrig av att vänta med julklapparna tills efter den otroligt långdragna middagen, så vi tvingade vårra föräldrar att införa en ny tradition. Att vi öppnar julklapparna före maten och efter kalle. Det betyder att man glatt i lugn och ro kan njuta av maten! 🙂

  2: Det andra mönstret bland alla fina är "Stallet".

 • Linda S skriver:

  1: Vår musikaliska pappa spelar alltid piano och sjunger julsånger medan vi klär granen. En riktig stämningshöjare!

  2: Stallet (helt underbart!) men jag skulle kunna tänka mig det röda Dahlia-tyget som julgardin också.

 • Tezz skriver:

  1, När jag gick i sexan så fick vi skriva en uppsats om hur just vår jul var. Den traditionen jag skrev var att alla barnen fick en sup (det skrattas fortfarande om den uppsatsen och hänger på mina föräldras kylskåp), nu är vi inte barn längre men supen finns kvar.

  2, Staden

 • Carina skriver:

  1) När vi var små fick alltid jag och min syster varsitt paket direkt på morgonen för att vi skulle hålla oss sysselsatta under dagen tills tomten kom på kvällen.

  2) Staden

 • Anonym skriver:

  1: Jag och mamma har alltid åkt ut och huggit vars en julgran tillsammans, och satt oss bland granarna och druckit glögg.

  2: Stallet

 • Sofie skriver:

  1: Jag och mamma har alltid åkt ut och huggit vars en julgran tillsammans, och satt oss bland granarna och druckit glögg.

  2: Stallet

 • Madeleine skriver:

  1. Tradition för oss är att kvällen före julafton klä granen och griljera skinkan, och när allt är klart, ta julens första skinksmörgås med senap och en kall öl, ringa farfar och önska god jul!

  2. Det härliga tyget "Staden" är favoriten.

 • Johanna skriver:

  1. Julafton var alltid enda dagen under året då vi barn fick äta godis till frukost, mamma och pappa kom med ljus och godis på säng, mysigt!

  2. Gillar svartvita varianten Staden

 • Isabell skriver:

  1. Jultraditioner har vi nog många, men för mig är det ändå kvällen innan julafton och allt som ska göras då som är den viktigaste av traditionerna. Då tas granen in och kläs under pappas övervakande, trots detta smygs favoritjulkulan upp i granen när han inte ser. På spisen puttrar fem sex olika sorters knäck, kola och annat julgodis i omgångar, glöggen står på värmning och huset doftar av jul. till sist griljeras skinkan (när jag var liten ugnsbakades den och spred ljuvlig juldoft) som blir färdig runtmidnatt och dan före dan avslutas med en knäckemacka med ljummen julskinka innan man fylld av julförväntan kryper ner i sängen.

  2. Spiras andra härliga julmönster är Staden och Stallet.

 • Eva skriver:

  1. En jultradition som jag fört vidare till mina egna barn är: På morgonen när man vaknar med världens pirr i magen, så ligger det nånstans i sitt rum en julklapp (som självklart tomten lämnat på natten), den får man öppna. Det är så mysig start på julaftonsmorgon, sedan blir det lång mysfrukost med tomtegröt

  2. Staden (helt underbart !)

 • Ulrica skriver:

  När jag och mina syskon var små så pyntade våra föräldrar hela nedervåningen på huset kvällen/natten mot julafton, grannar kom t.o.m och hjälpte till för att stryka gardiner mm. När vi vaknade på julaftonsmorgonen var det magiskt att komma nerför trappan. Alla vi gick omkring och bara myste och tittade på alla tomtar, granen alla girlanger i taken och allt annat juligt man kan tänka sig. Detta har gjort att jag än idag tycker julen är lika magisk som den var när jag var liten.

  God Jul önskar Ulrica

 • Ulrica skriver:

  Ojj…var så inne i minnena så jag glömde skriva namn på ett annat tyg.

  2. Staden

  //Ulrica

 • Camilla H skriver:

  1. På julafton brukar alla mammas syskon träffas, de är 11 stycken, och äta jullunch tillsammans. Denna tradition har varat så länge jag minns. Det är kul att få tillfälle att träffa alla mostrar, morbröder,kusiner,ingifta,kusinbarn etc.

  2. Staden

 • Nanna skriver:

  1. På julaftons morgon kom mina pappa med frukost på sängen: Julmust och skinkmacka!

  2.Staden

 • soffie skriver:

  1.Eftersom min farmor fyllde år på julafton blev det ett litet tårtkalas när vi tittade på kalle anka. Som vi fortf gör även om hon nu inte finns med oss längre.

  2.Staden

 • Åsa skriver:

  Vi klär granen och kokar knäck o skinka kvällen innan, detta håller i sig även nu när jag har egen familj.

  svar:Staden

 • Åsa skriver:

  1. Är uppväxt i en liten by så där var det byatomte , i turordning fick varje hus ansvara för att skicka ut tomtar på julaftonen . Efter att jag slutat tro på tomten så blev det en sport att känna igen vilka från tex Holmgrens hus som hade klätt ut sig…:-))

  2. Staden

 • Lena skriver:

  1. Kl. 12.00 på julaftonen brukar hela familjen sätta sej vid TV.n och lyssna då Åbo utlyser julfreden. (Jag bor i Finland) Efter det ringer vi till släktingar och önskar God Jul

  2. Staden

 • Cissi skriver:

  1. Vi har som tradition att tomten (pappa) alltid har en egendesignad mask av modellen "tager vad man haver". Resultaten genom åren har varit stiliga skägg gjorda av allt ifrån hushållspapper/tejp till bockad plåt målad med mammas nagellack. Mycket underhållande 🙂

  2. Staden och Stallet

 • Carro skriver:

  1. Jag är nästan manisk vad gäller att vissa saker SKA vara PRECIS som dom alltid har varit på julen hemma hos mina föräldrar. Detta gäller famförallt adventsljusstakarna, vi har olika modeller i alla fönster och kors i taket om köks-staken skulle hamnat i vardagsrummet! Då byter jag på en sekund! =)

  2. Staden

 • Jessica skriver:

  1. Sedan jag var liten har vi haft som tradition att vi träffas hos min moster på morgonen. Vi åker ut med skoter, grillar, åker pulka och sedan hem för att äta jullunch. Efter det följer paket letande, fågel, fisk eller mitt imellan. Alla letar paket och man får inte avslöja om man hittar någon annans. Mycket mysigt och roligt.

  2. stallet, vacker tycker jag…

 • Anna skriver:

  1. En härlig tradition vi har är att med vänner kvällen den 23e prova årets julsnaps, skinka och kakor. Vissa år har mamma fått göra en ny skinka på julaftonsmorgon! Allt började med att vi sjäng in julen i kyrkan men trots att de slutat med det fortsätter vi med vår goda tradition.

  2. Staden

 • Ulrika skriver:

  1. Julstrumpor såklart. Jag och min bror har alltid fått lite godis samt en serietidning i våran strumpa på morgonen. Nu för tiden är vi vuxna och ger våra föräldrar presenter i julstrumporna istället. Nu är det vi som vaknar av att det prasslar när paketen öppnas.

  2. Jag gillar elefantdjungel.

 • Annika skriver:

  1. Min farfar högg alltid en alldeles egen julgran till mig varje år. Den hade jag på mitt rum och pyntade själv. Det var så mysigt!

  2. Det allra vackraste: Staden

 • sabina skriver:

  1. varje år träffas vi i hela familjen på kvällen innan julafton. då provsmakas allt julgodis, och vi slår in julklappar tillsammans. en väldigt mysigt fuskstart på julafton. (den största anledningen till traditionen är nog att vi inte kan hålla oss från julgodiset).

  2. staden.

 • Zarah skriver:

  1. Julrim! Superviktigt. Vi börjar öppna paket ganska sent – vid sjutiden eller så, och pga rimmen kan vi sitta hela natten och skratta, prata och öppna. Vi pausar för lite mat om det behövs… Bara en person får öppna i taget också – och ibland tar det TID att gissa, men vi har SÅÅÅ kul!

  2. Stallet. Tycker att den är SÅ vacker!

 • Emelia skriver:

  1. Dagen före julafton fyller min pappa år och därför bjuder vi alltid in hela släkten på risgrynsgröt och mammas hemmagjorda bröd med julskinka på. Julmust dricker man till så klart! En jätte mysig tradition som vi haft så länge jag kan minnas. Trots att min pappa nu är över 50 år och inte vill bli firad fortsätter vi med denna tradition eftersom det är så mysigt att träffa släkten och vänta in julen tillsammans.

  2. Staden, jätte snyggt att ha som gardin i juletider!

 • Lina skriver:

  1. Tradition är att min pappa, som inte alls är särskilt pysslig av sig, klär granen kvällen innan julafton. Vi andra bara tittar på och njuter. Väldigt mysigt.

  2. Staden

 • Sickan skriver:

  1

  Vår jultradition som ABSOLUT inte får tas bort är ris ala maltan sent på julaftonskvällen. Efter en hel dag med mat, choklad och nötter finns det aldrig någon som är speciellt sugen MEN den SKA göras för så har det ALLTID varit.

  2

  Spiras Staden är mitt favvismönster

 • Frida skriver:

  1. Vi fick alltid ett paket på julaftonsmorgonen. Sedan åkte vi till mormor och morfar och firade med släkten, med julbord, kalle anka och allt som hör till.

  2. Staden

 • JONNA skriver:

  HUSMUSEN! 😀 thats just cute !

 • Sofisan skriver:

  1. Vi har haft en tradition i min familj som vi har fått på köpet med min pappa. Hans familj är från Italien och han var den som var ansvarig för att skaffa en italiensk julkaka till jul detta har resulterat i att jag har varit släpad runt halva stan ett par dagar innan jul för att hitta en sån och vi var alltid för sent ute. Överallt där de brukade ha var det slut, de andra italienarna hade kommit före. så hela min uppväxt har jag lagt på minnet vart de säljs någonstans och nu på senare år har de helt plötsligt dykt upp överallt! Men jag köper fortfarande en varje jul och tar med vart jag än firar, utan den är det ingen jul.

  2. Stallet

 • Karin skriver:

  1. Tomten kommer väl hem till de flesta på jul, men för ett par år sedan kom Mc Donalds tomten gåendes över åkern med en papperspåse i handen. Något som barna uppskattade väldigt mycket. Så nu är det en ny slags tomte som kommer varje år vilket ungarna tycker är både roligt och lite knasigt. "Hur hinner han med att jobba på både Mc Donalds och köra ut paket"?

  2. Stallet, den har jag hemma!

 • Ninnalilltroll skriver:

  1. En jultradition hos oss är att vi köper otroligt mycket julklappar till varandra. Julklapparna får inte plats under granen utan breder ut sig över golvet. Varje år suckas det och sägs att vi inte ska köpa så mycket nästa år. Tilläggas bör att vi bara är mamma, pappa, syster, farmor, jag och systrarnas respektive och jag är yngst (25 år).

  2. Staden (som så många andra har skrivit). Hängde upp sådana gardiner i helgen i svart o vitt. Fint!

 • Marie skriver:

  1. Vi sparade alla saker vi gjort på slöjden och när vi pysslade i skolan/förskolan och slog in dem till julklappar. På julaftons morgon åkte vi syskon klädda till tomtar till ålderdomshemmet och lämnade paketen till de gamla. Mycket uppskattat kan jag lova!

  2. Staden

 • Hanna skriver:

  1. Vi har en fin julbonad hemma hos oss som ett år råkade hamna upp och ner för att det alltid är så stressigt innan jul. Nu mer hänger den alltid upp och ner för att vi är lite trötta på julen.

  2. Stallet

 • Majsan skriver:

  1. Hos oss gick ALLTID farmors vedpanna sönder på julaftons eftermiddag. Så pappa missade alltid tomtens besök…

  2. Staden

 • Birgit H skriver:

  1.När jag var liten så på julaftonsmorgon så tog vi in granen som vi gjorde iordning med pynt vi satt upp vepor med julmotiv på väggarna när vi var klara så väntade risgrynsgröt som vi åt och till eftermiddagen så var det traditionella julbordet dukat som vi intog efter kalle anka och vid 18-tiden så kom tomten på besök man var full av förväntan

  2. stallet och staden

 • Linda Calmunger skriver:

  1. Det jag minns som det roligaste från jularna när jag var liten var att jag och mina två systrar fick följa med vår morfar ut i skogen och hugga varsin liten julgran. De klädde vi sedan och hade på våra rum. När vi vaknade på julafton låg det alltid ett mjukt och ett hårt paket under. Det var de kläderna vi skulle ha på oss, alltid lika dana alla tre, oavsett om det var mamma som hade sytt dem själv eller om de var köpta. I det hårda paket fanns något vi kunde roa oss med under dagen fram till tomten kom.

  2. Staden

 • kickan skriver:

  1. vi har alltid firat väldigt traditionella julaftnar med hela släkten och med alla ingifta och deras familjer har vi alltid varit många och julafton för mig börjar alltid kvällen innan med att hela familjen klär granen. Jag och mina bröder hade en varsin brevduva, min rosa och mina bröders var blå och grön. Dessa sattes alltid i granen sist! Sedan badade vi som små och under tiden bäddade mamma rent våra sängar sedan fick vi sova i nya pjamaser.. något jag själv kommer ta med till mina egna barn för man får en alldeles speciell känsla. Men innan vi kröp ner i sängen skulle självklart gröten till tomten ställas ut. Man vaknade tidigt och sprang direkt ner till granen för att se att tomten varit där och lämnat klapparna och vidare ut till trappan och se så att han smakat av gröten 🙂

  Efter det började släkten trilla in och tillsammans åt vi gröt till frukost där det var lika spännande att se vem som fått mandeln 🙂 efter det fortsatte nog dagen som för de flesta.. julspel, kalle anka på tv, julbord, tomten och julklappsöppnande 🙂

  2. förutom julparaden så finns väl stallet som är en riktig jultextil men själv tycker jag staden oxå är "julig" men som ändå funkar året om…. 🙂

 • Cissi skriver:

  1. En speciell jultradition vi har i min familj är att klä granen tillsammans kvällen innan julafton. Jag åker fortfarande hem till min mamma och är med och klär den och smakar på nygriljerad julskinka och småstartar julen.. Det är nästan mysigare än självaste julafton! 🙂

  2. Staden

 • Malin Ju skriver:

  1) Innan vi går och lägger oss på juldagen så ställer vi våra skor under granen, för då kommer Staffan Stalledräng under natten och lämnar presenter till oss i skorna. Glömmer man att ställa sina skor under granen får man skylla sig själv 🙂

  2) Stallet

 • julia skriver:

  1. En tradition vi har är att gå i julkyrka före Kalle Anka, dessutom händer det ibland att vi går på midnattsmässa för att avrunda hela julafton på ett stämningsfullt sätt. Det som gör denna tradition lite speciell är att vi inte är mer troende än medelsvensson och att många barnfamiljer idag inte bryr sig om julkyrkan.

  2. Staden är ett fint julmönster 🙂

 • Dessi skriver:

  1. Vi har alltid haft julstrumpor! Är uppväxt med tre systrar och vi har alltid legat och väntat på tomten sent på kvällen/natten, trots detta har ingen av oss sett honom, men ändå har det funnits varsitt paket i julstrumporna på morgonen… Konstigt!

  2. Staden

  Tack för en trevlig tävling och blogg!

 • Elin skriver:

  1. Mamma bakade alltid så kallade sirapspinnar när jag var liten. Något som jag själv numera gör och även sonen har börjat se det som en trevlig tradition.

  2. Staden

 • FRIDA skriver:

  1. Jag brukar ordna en julklappslek. Jag köper en present och slår in den i flera lager med olika julklappspapper och i större kartonger så att det blir ett ganska stort paket. Sedan sätter vi oss i en ring på golvet runt paketet. Man slår med en tärning och får man en sexa får man ta på sig ett par stora tumvantar och försöka öppna paketet så långt det går innan någon annan får en sexa och tar över öppnandet. Får man en etta byter vi håll. Den som först lyckas öppna paketet får presenten!

  Detta brukar vara en uppskattad lek som passar alla åldrar. Perfekt när väntan på Tomten känns för lång 😉

  2. Stallet

 • Maria skriver:

  1. Jag och min bror har alltid åkt hem till farmor och farfar kvällen före julafton och kltt deras gran och ätit Janssons Frestelse. Det har vi gjort så länge vi kan minnas och fortsätter fast vi är över trettio år. Men i år finns ingen av dem kvar, så det är dags för nya traditioner.

  2. Staden

 • Emma skriver:

  1)Varje julaftonsmorgon så får man inte gå upp och kolla sin julstrumpa (klart man ska ha julstrumpa fast man är vuxen) förrän min mamma kommer in med sin ärvda ljusstake och önskar god jul. Hela rummet fylls med ljus och då vet jag att det är jul på riktigt!

  2) Staden

 • Christina skriver:

  1. Vi bakade alltid pepparkakor hos mormor. Det var mysigt. I morgon ska jag och mina barn och kusinen Engla till mormor/farmor och baka pepparkakor. Jag har med mig pepparkaksburken jag fått av min mormor.

  2. Staden. Jag var på Spiras utförsäljning i Borås i våras och fyndade två bitar med Staden, det blev en kudde och en gardenvepa som jag är så glad för.

 • EmmaP skriver:

  Pappa brukar griljera skinkan på kvällen den 23:e, sen brukar vi barn komma och provsmaka på en bit knäcke.

 • EmmaP skriver:

  lite snabb på knapparna…

  1. Pappa brukar griljera skinkan på kvällen den 23:e, sen brukar vi barn komma och provsmaka på en bit knäcke.

  2. stallet

 • Ulrika skriver:

  1.) Så länge jag kan minnas har jag och min familj, på kvällen den 23e december, tillsammans krupit upp i soffan och läst boken "Stora Tomteboken", som handlar om en tomtefamilj, och deras julaftonskväll. Det känns som en riktig tradition; den har onekligen präglat min barndoms jular, och gör så än idag. 🙂

  2.) Stallet.

 • Malin skriver:

  1. Den 23dje tar pappa alltid in julgranen o eftersom han är väldigt opraktisk så slutar det alltid med att vår gran är helt sned o att vi är rädda att den ska falla under julen. Hittills har den iaf klarat sig hela julen 🙂

  2. staden

 • jenny skriver:

  1. En tradition som fortfarande pågår hos oss är pysselkväll då vi pysslar, bakar pepparkakor & marsipangubbar:-)

  2. Staden

 • jenny skriver:

  1) så länge jag kan minnas har jag vaknat julaftonsmorgon, lagt armen över sängkanten och stuckit in handen under sängen… hittat ett paket efter en stund och öppnat denna första julklapp fortfarande nerbäddad i en varm och mysig säng.

  och detta är sista julen som jag (26 år gammal) kommer åka hem till mina föräldrar på lillejulafton och vakna på julaftonsmorgon med morgonjulklapp och sedan julaftons frukost. för nästa år kommer jag och sambon ha vår egna familj och då ska jag garanterat föra denna tradition vidare!

  2) staden heter mönstret från spira

 • Lotta skriver:

  Vilka fina och mysiga traditioner alla har, man blir helt varm i kroppen av att läsa…. 🙂

  Jag har nog ingen originell tradition, men en av mina favorittraditioner är en lyxig, julig frukost på julaftonsmorgonen. Tända ljus, brasa i öppna spisen, julmusik i bakgrunden… ett digert frukostbord och hela familjen samlad.

  2, staden

 • Maria H skriver:

  1. Tidsoptimister som vi var i vår familj började vi alltid storstädandet alldeles, alldeles för sent….Dagen innan julafton for vi runt som tossingar. Men när det väl var färdigstädat firade vi med skinkmacka. Stressigt, men så här i efterhand faktiskt ganska mysigt.

  2. Staden! Den är jättefin, har den som kökshandduk.

 • InaStina skriver:

  Vi samlade med våra vänner och stöpte äkta stearinljus med flera grenar. Mmmm… minns doften som igår! Fast det är 25 år sedan.

  Stallet

 • Anna skriver:

  1) Jag och min syster brukar alltid få ett paket på morgonen som tomten har lämat på vår bro. Nu är vi nitton respektive sexton år gammla men varje år står fortfarande ett paket utanför dörren varje juldagsmorgon.

  2). Min vän Isabelle Norman har illustrerat "stallet" – älskar det!

 • Anonym skriver:

  1. En tradition vi hade när jag var liten och som jag nu för vidare är att barnen får en morgonjulklapp var. Det ska vara en liten sak och helst något man kan ha roligt med medan man väntar på tomten som ett spel, en tidning etc.

  2. Stallet

 • Åsa skriver:

  1. Min mamma som kommer från Finland har alltid serverat karelska piroger (rågpiroger fyllda med risgrynsgröt) med äggsmör på julbordet. Nu förtiden är det som om något viktigt saknas på julbordet de år jag inte firar jul tillsammans med mamma.

  2. Staden

 • MTM skriver:

  En jultradition vi har är att hela familjen tjuvsmakar på julskinkan klockan 23:00 den 23.

  Staden

 • Annika skriver:

  1. Dan innan julafton tar sig vår julbock bit för bit upp från källaren och fram till julgranen utan att vi ser hur det går till. (I själva verket hjälps vi alla åt och flyttar honom lite framåt när ingen annan ser.) Ibland går han fel men på julaftonsmorgon har han alltid kommit fram.

  2. Stallet

 • johanna skriver:

  1. den 23:e brukade vi gå till badhuset hela familjen, bada i vågbassängen och tvätta oss riktigt rena 🙂

  2. staden

 • ulrika skriver:

  1. Att på lucia morgon bli serverad varm choklad med pepparkakor och lussebullar. Men nu är jag själv mamma och får väll i min tur servera mina barn…=)

  2. Isabell Normans julmönster: Stallet

 • Anna J skriver:

  1. Har under hela min uppväxt fått ett eller flera små paket och godispåse på morgonen +tidning när jag blev större. När jag var lite var det lite svårt att vänta ibland och vet vad tiden var. Somnade vid 20-tiden den 23:e en gång och vaknade upp vid tolv på natten och trodde det var julafton. Glad ihågen öppnade jag paketet, men fick gå och lägga mig igen när mamma fick se mig =).

  2. Stallet (som tyvärr inte finns att köpa på metervara i så många butiker).

 • Ida skriver:

  1. Många av våra traditioner är nämnda här, men en tradition som jag bestämt mig för att starta i år är att göra ett litet och fint paket till våra fina vänner och dela ut dem personligen någon dag innan jul. Kanske hemlagad tryffel i en gammeldags strut, julbiscotti i en vacker glasburk eller en liten broderad tavla á la subversive crosstitch.

  2. Alla andra har ju sagt Staden och Stallet, så jag dristar mig till att säga att Dahlia i rött passar utmärkt som julmönster.

 • malin skriver:

  1. Eftersom mina föräldrar skillde sig när jag var 5 år har vår jultradition alltid varit att på morgonen vakna upp hos pappa och fira jul där för att sedan stressa till mamma för att se kalle anka och äta julbord.

  2. Staden i rött skulle sitta fint som gardiner i vårt hus under jul.

 • Jessica skriver:

  Vår tradition är att äta julgröt med mandel i på julaftons morgon!

  Staden.

 • Josefine skriver:

  1. Jag och mina tre bröder hade varsin "adventskalender-säck" (en "mamma-broderad tavla") som vi varje morgon hittade något litet i och på julafton-morgonen fanns det ledtrådar i säckarna som var början på jakten efter julens första julklapp. Denna säck har för övrigt hittat hem till mig och min man i år – vi har inga barn att skämma bort än så vi har hämtat hem våra gamla adventskalendrar och fyller varandras för att återuppliva våra barndomstraditioner.

  2. Staden

 • mia skriver:

  1. Att kvällen innan julafton göra skinkan och sent avnjuta den första varma skivan på en hård knäckemacka och litet senap därtill.

  2. Staden

 • Julia skriver:

  gud va fint med en sån kalender

 • Kathrine skriver:

  Tratition i våran familj är att man alltid får en liten morgongåva som nu på äldre dagar byts under morgon gröten.

  Den som får mandeln får självklart öppna sitt paket först.

  Staden som Spira också tagit fram var ju också jätte fint men julparad som du visar här uppe var ju klart roligast! 🙂

  xxx Kath

 • Anonym skriver:

  1 Vår jultradition har varit att från första advent har vi lagt ett stort pussel tillsammans, med målet att vara färdiga med det till jul. Ibland satt man själv på kvällen en stund, ibland gick man förbi och la bara en bit. Den här julen lägger vi ett runt 500 bitars pussel med exotiska djur på, anpassat mer för barnen. En tradition som jag hoppas barnen tar med sig…

  2. Staden

 • Helena Eriksson skriver:

  Hoppsan, jag försvann. Det var jag med pusslet under jul….

 • Tess skriver:

  1, en paket till en person i taget, sen får man öppna den innan nästa person får ett paket osv. Kan ju själv tänka dig vilken evighet det tar att dela ut julklapparna…

  2. stallet

 • Katarina skriver:

  1. Jag minns att vi hade en stor uppstoppad tomte med 24 fickor med små paketer fram till jul, absolut det bästa med att varje morgon få öppna ett, för utom det året då hunden ( som firade sin första jul) hade tråkigt och öppnade alla paket åt oss.

  2. Staden och Stallet ( mycket fina)

 • Malin skriver:

  1. Traditioner att djupt rotade och sätter verkligen sina spår från barndomen. Mormor köpte en fin linneduk med tomtar på till vår familj. Varje år lade mamma den på julbordet innan julmaten dukades fram. När vi barn senare blev vuxna och flyttade hemifrån tänkte mamma att äntligen kunde hon ha en annan duk, men icke. Alla barn frågade vad det där var för en duk. Var är tomteduken? Det var bara att byta duk och snällt ta ta fram tomteduken.

  2. Staden är ett jultyg…

 • Johanna skriver:

  1. När min farfar levde hade vi som tradition (enligt hans önskemål) att äta julgädda med potatis och äggsås- som en mellanrätt i det traditionella julbordet. Gissa om vi har slutat med det nu..!

  2. Staden och stallet ser juligast ut!

 • Rebecca skriver:

  1. Brandkårstomten! Morfar jobbade som brandman när jag var liten och brandmännen hade som tradition att köra runt i brandbilen och dela ut godispåsar till barnen i de anställdas familjer på julaftons morgon. Givetvis var en av dem utklädd till tomte! Det var nästan lika spännande som när man väntade på den riktiga (ja, vi trodde ju det då) tomten på kvällen! 🙂 Väldigt mysig och lite annorlunda(?) tradition.

  2. Stallet!

 • Mikaela skriver:

  1. Den bästa jultraditionen som funnits i mitt liv är den då man klär granen och pyntar dagen innan julafton. I samband med glögg/julmust och bara familjen närvarande. När jag var mindre pyntades allt när man sov och på julaftons morgon var det som att vakna upp i en annan värld!

  2. Staden och stallet

 • Katarina J skriver:

  1. Att dagen före julaftonen på kvällen gå till kyrkan och "sjunga in julen". Då känns det som att julfriden anländer.

  2. Dott

 • Maria Broberg skriver:

  Hej Frida! Kul idé med adventskalender i bloggen.

  1. Vi har som tradition att besöka min farfars grav varje julafton. Efter det gick vi alltid hem och julfikade hos min farmor, idag har tyvärr ålderns tecken gjort sig synligt hos henne, så nu fikar vi hemma hos mamma och pappa istället. Det berör mig långt in i hjärtat att farfar fortfarande får vara en del av julafton, även fast det är 17 år sedan han dog.

  2. Stallet.

  /Maria

 • stilist skriver:

  1, Vi brukade alltid träffa en kompisfamilj ungefär vid andra advent och vi tjejer pysslade och gjorde julgodis medan min pappa och kompisens pappa gjorde julkorv. Dessa korvar gavs sedan bort till exempelvis skolfröknar och körledare, alltid lika uppskattat.

  2, staden

 • Iréne Lähdet skriver:

  När jag var liten firade vi julen oftast hos mormor o morfar i Västerbottens inland i en liten by med 6 gårdar.Där firade vi julaftons em + del av kvällen med de övriga familjerna i byn. På julaftonseftermiddag åkte vi " mina mostrar och morbröder m familjer +mina föräldrar och mina syskon mormor och morfar till den familj som den aftonen skulle härbergera oss alla andra m trivsel och samvaro + massor av fika.Vissa av våra julklappar delades ut där men sedan öppnades och delades resten av paketen ut i egna hemmen.Jättekul att minnas alla varma glada människor som fick dela tid tillsammans.Glad att fått vara med om det.

  2.Staden

 • S a r a skriver:

  1. Förra året firade jag jul i en stuga på hok. En Camping. På julafton var vi halva släkten i en timmerstuga med öppen eld. Juldagen så red vi på Campingens hästar. Supermysigt. Ett minus var kanske att jag lyckades ramla av hästen x)

  2. Stallet

 • Matilda skriver:

  1. Jag får alltid, efter mamma av misstag tagit fel julklapp ett år, trosor i min julstrumpa på julaftons morgon 🙂

  2. Staden.

 • Julia skriver:

  1. Nybliven mamma som man är har jag bestämt mig för att sy en alldeles särskild julstrumpa som ingen annan har för att få min dotter/barn känna sig extra speciell. (har bild i min blogg)

  2. Stallet som är min favorit

 • Elle skriver:

  1. I vår familj brukade vi dela ut en bok eller en tidning till var och en i familjen som man kunde titta i och läsa , i väntan på… ´tomten

  Minsn hur jag låg i sängen och läste romantiska sjukhusromaner

  2. Stallet

 • Bloggtipsarna skriver:

  Trevlig kalender!

  Vi har sammanställt årets julkalendrar – förenklar för den som vill följa många.

  Just den här kalendern är en av dem som vi tagit upp i listan. Finns det någon annan som vi missat?

  http://bloggtipsarna.blogg.se/2008/december/adventskalendrar.html

 • matilda . se skriver:

  Aww gu va fina bilder! Såhär i decembermörkret kan det vara kul med en bra skiva. Därför lottar hemsidan http://www.matilda.se nu ut en SIGNERAD skiva med E.M.D ! tävlingsregler finns på sidan!

 • Jennpenny skriver:

  Vi träffas ALLTID hemma hos mina föräldrar kl.14.00. Detta klockslag har gällt sedan urminnes tider (ca 20 år tillbaka i alla fall). En extrasnöig jul fick gamle morfar hjärnsläpp och dök inte upp förrän kl.15- precis till Kalle. Gissa om vi var oroliga! "Jag trodde det var kl. 15" sa morfar som faktiskt inte alls är senil i vanliga fall. Nu de senaste åren har han kommit i tid igen…

  Ett mönster som Spira har hittat på är "Mormors lycka"- mysigt namn!

 • Helena Björk skriver:

  1. En tradition som vi har är att ta fram LP-skivan med julmusik. Vi snackar "the old LP-skiva" som har 30 år på nacken. Idag lyssnar man mer efter knastret och tittar på skivans ojämnheter. Det blir inte jul utan den skivan.

  2. Staden

 • Johanna skriver:

  1. Vi brukar sitta runt granen och spela gitarr och sjönga julsånger, helt underbart, lika mysigt varje år så man ryser =)

  2. Stallet!

  Ha det underbart!!

 • Lovisa skriver:

  1. En tradition vi haft är att titta på Karl-Bertil Jonssons jul på Tv. Jag har alltid älskat den sagan och kan rabbla flera av replikerna från den. Den är så charmig och har ett budskap som är viktigt, inte minst i juletider. Att se till alla de ensamma och att hjälpa fattiga.

  2. Spiras julhanddukar och disktrasor.

 • Annika skriver:

  1.Det sista vi gör på julaftonskväll är att äta julgröt innan sängdax.Det går alltid ner oavsett hur mätt man är.

  2.Stallet

 • Linda skriver:

  1. På julaftonsmorgon gömde mamma och pappa ett varsit paket till min bror och mig i vardagsrummet. Vi letade ivrigt enligt instruktionerna varmt/kallt. Detta fortsatte vi även med efter vi flyttat hemifrån och endast bodde hemma över jul.

  2. Staden

 • Cecilia Karlsson skriver:

  1)I min familj har vi alltid haft som tradition att ta en ordentlig skogspromenad på julafton. Vi går runt på bygden och i den omgivande skogen. Allt behöver inte handla om fet mat och klappar.

  2)Jag älskar "Julparad", med det lite barnsliga och fina mönstret med polkagriskäppar, paket etc.

 • Louise skriver:

  1. Tradition: Dan före dopparedagen så hängde jag o min lillasyster upp julstrumpor som alltid var välfyllda på julaftonsmorgon, vi provsmakade alltid pappas nygriljerade skinka och satt uppe hela familjen o mös med tända ljus och tjuvsmakade av det hemmabakade julgodiset. Myysigt!

  2. Staden/stallet

 • Hanna skriver:

  Vad tycker du om att H&M ska börja sälja inredning?

  Bra eller dåligt ?

 • Maria skriver:

  1) Pappa kom och sjöng med levande ljus och på natten hade jesusbarnet varit och pyntat fram jul och julgran hemma

  2)Staden/stallet

 • Johanna skriver:

  1) Den 6 december är St Nicolaus-dagen, och då hade vi som tradition på min pappas sida av familjen att ge en liten present till barnen. Det var alltid spännande att vakna och se vad som fanns vid sängen, nästan som julafton, fast i miniatyr.

  2) Staden är jättefint!

 • Kerstin skriver:

  1) Vi bakar julgodis tillsammans med grannfamiljen en kväll för jul. Detta har vi gjort i 22 år!! Alla har bakat/kokat var sin sort och det hela har avslutats med avsmakning, röstning och korande av årets vinnare! Det är en sport att hitta ett nytt unikt recept varje år. Så det har blivit några genom åren… 8 x22 närmare bestämt. OJ vad roligt det hade varit om vi hade sparat alla recept.

  2) staden!

 • Veronica skriver:

  Efterlängtade klappar under granen i gryningen, Kalle med tilltugg och farmors plisserade himmelsblå kjol som stack fram ur tomteskruden och hennes finska brytning som avslöjade att den riktiga tomten inte hann komma till alla barn!

 • Veronica skriver:

  Blev så lyrisk i mina tillbakablickar från barndomen att jag glömde svara på fråga 2:

  Staden (Underbar) och Stallet.

 • Frida skriver:

  1. när vi kom ner på morgonen brukade min pappa alltid ha köpt oss varsin choklad jultomte, som vi fick äta på morgonen framför julkalendern

  2. stallet

 • Anna K skriver:

  1. När min man och jag flyttade in i gemensam lägenhet för fler år sedan, skapade vi en ny tradition och bjöd in våra föräldrar till en gemensam julfrukost på julafton.

  2.Spira har så många fina mönster men det som varit min favorit längst är Mormorslycka. Så fint.

 • Himeko skriver:

  1) Vår familj har alltid haft (och har fortfarande) många jultraditioner. Bland mina favoriter är att klä granen i finrummet på kvällen innan julafton, med en brasa i kakelugnen och medan härliga dofter som grönsåpa, kanel och glögg sprider sig i huset. Dessutom hänger vi alltid upp "årets" kula sist, en ny, vacker eller annorlunda kula som vi hittat någonstans under månaderna innan jul. ^_^

  2)Både Staden och Stallet är jättefina, men julparad skulle passa betydligt bättre i mitt lilla studentrum.

 • Anna K skriver:

  1.När min man och jag flyttade ihop skapade vi en ny tradition och bjöd in våra föräldrar till en gemensam julfrukost på julafton. Mysigt!

  2. Spira har så många fina mönster men mina favorit i flera år har varit Mormors lycka, särskilt i gult.

 • Vicke skriver:

  1. Dagen före julafton har det pyntats för fulla muggar i mitt barndomshem , men det jag minns mest är känslan av när Krubban plockades ur sin sköra kartong och vi fick lyfta in det lilla Jesusbarnet, Josef och Maria i den …

  Det första julpyntet som jag införskaffade när jag flyttade hemifrån var just en krubba:D

  2. Givetvis svarar jag Staden trots att jag bor i byn hänger de i vårt kök;)

 • Katarina Rosenqvist skriver:

  1.Jag och min mamma brukar åka över till Helsingör på julaftonsmorgon för att ta en tidig promenad. Sedan åker vi hem för att ta itu med julbestyren (vi bor i Helsingborg så vi åker till Helsingör på 20 minuter) Detta har vi gjort sedan jag var liten. Anledningen till att vi började med detta var att lugna ner mig för jag var så uppspelt och samtidigt så innhandlade vi körsbärssåsen till risgrynssåsen.

  2. Lillian

 • cici skriver:

  1.På julaftonskvällen tar vi på oss varma kläder och tar med ficklampor/pannlampor. Så går vi rakt ut i skogen som ligger nära vårt hus…vi går till en glänta och stannar, släcker lamporna och tittar upp på stjärnhimlen (det brukar för det mesta vara stjärnklart)Det är underbart vackert och tyst. Bäst är det så klart när det finns snö.

  2. Stallet…. ett underbart vackert julmönster.

 • Annette skriver:

  1. När jag var liten kokade min mamma en jättestor gryta med risgrynsgröt på julaftonens morgon. Sedan delade hon upp den i olika skålar. Jag och min pappa åkte sedan runt till våra äldre släktingar och lämnade en skål och önskade God Jul. Så började min julhelg.

  2. Staden

 • JULIA skriver:

  gud vilket mysigt mönster på tallriken!!

  söt blogg annars 😛

  och du! Glöm inte frågestunden på min blogg!

  Kram!

 • Camilla skriver:

  1) Hos oss klär vi granen kvällen före julafton, på "uppesittarkvällen", vi har aktivitetskalender till dottern i stället för en med en massa småpryttlar i, men viktigast av allt, vi tar oss tid för varandra!

  2) Stallet

 • Eva skriver:

  1. Julafton, min supersnälla pappa försvinner in i garaget och förvandlas till en man klädd i rött och skägg. Knackar på dörren och ger sedan ALLT, värsta dramatenskådisen!!! 5:åringen är såååå lurad och lycklig!

  2. Staden

 • Annika skriver:

  1. Jag och mina systrar satt alltid vid granen på julafton och tittade på de julklappar som vi skulle få på kvällen. De som var vackert inslagna tyckte jag om och självklart ville jag ha stora paket – det är ju viktigt när man är liten. 🙂 Det blev en tradition. Nu är det våra barn som sitter där och tittar istället. Njuter av vackra paket gör jag fortfarande. 🙂

  2. Isas Stallet – helt underbart mönster!

 • Emilia U skriver:

  1. En trevlig jultradition som jag och min pappa har är att vi äter blöta (eller dopp i grytan som vissa kallar det) i skamliga mängder kring juletiden. Oftast blir det blöta både till frukost lunch och middag. Sedan när julen väl börjar närma sig mot sitt slut så är vi så less på blöta att det inte är klokt, men nästa jul gör vi ändå samma sak och då är blötan lika god som vanligt! 🙂

  2. "Staden" verkar vara ett härligt juligt mönster.

 • Sanna skriver:

  1. En speciell "tradition" var julgranspyntet. Varje år såg julgranen ut som om pyntlådan spytt ner granen med pynt. ALLT fanns i granen! Varenda kula, kotte, tomte skulle upp tillsammans med våra dagis-/skolpysslade juldekorationer och glitter slogs med änglahår och så le grand finale – pappas flagggirlang. Ett flera meter långt snöre med världens alla flaggor skulle upp hur mycket vi andra än protesterade. Och numera (med mina färgkoordinerade granar) måste jag, lite i smyg, erkänna att jag saknar den där granen som lixom hade ALLT! 😉

  "Julparad" påminner lite om min barndoms granar. 😀

  2. Stallet.

 • 1. Våran jultradition började på morgonen när vi barn bodde hemma. Då fanns det alltid en välstoppad julstrumpa med godis och tidningar. Det var väldigt mysigt!

  2. Min favorit är Staden.

 • Carl D skriver:

  1. min mamma är så dålig på att rimma, så det var bara att instifta en tävling om vem som kunde rimma sämst, för att hon skulle vinna

  2. Staden är snygg

 • Sara skriver:

  1. Från när jag var liten kommer jag speciellt ihåg hur vi sent kvällen före julafton klädde våran gran, tycker sedan dess att det är helt fel att klä den tidigare än så.

  2. Staden

 • Inna skriver:

  1) Varje julaftonsmorgon valde morfar ut ett litet paket åt mig från högen under granen. Det visade sig alltid innehålla någon sak som höll mig sysselsatt ända tills Kalle Anka började på TV. Jag var lika imponerad varje år över att han lyckades välja ut ett så bra och klurigt paket … för det var ju bara Tomten som egentligen visste vad som fanns i alla de där paketen. 🙂 Detta har gått i arv i släkten, så nu är det jag i min tur som väljer ut varsitt paket åt de yngre familjemedlemmarna …

  2) Staden och Stallet. (Jag gillar verkligen Staden och har just sytt färdigt några kuddfodral med det motivet, såhär lagom till första advent.)

 • JoVi skriver:

  1. Varje dag i slutet av november och början på december tittar vi upp mot Tomteberget som vi ser genom köksfönstret för att se om Tomten har tänt sin röda lykta. I år fick vi till och med se Tomten anlända till Berget i ett flygplan med en röd lampa! Magiskt för barnen, och fantastiskt för oss som får se glittret i barnens ögon.

  2. Stallet.

 • Sarah skriver:

  1. en helg före julafton brukar bli 2:a el 3:e advent åker vi och storhandlar på dagen sedan åker vi hem och sätter på julmusik och börjar rulla köttbullar, baka lussebullar, pepparkakor och marsipan godis samt julbröd. Allt på samma gång och man får verkligen julkänsla.

  2. Staden

 • Helena Larsson skriver:

  1.1957,när jag var sju år köpte vår familj sin första TV.Jag minns Julkalendern,Titteliture som handlade om en liten flicka i min egen ålder,vilket jag minns med glädje och nostalgi.

  2."staden" är ett tyg med julmotiv.

 • Storjägarn´ skriver:

  Tittade in på bloggen….209 kommentarer!!!

  🙂 Otroligt!

 • Karin skriver:

  1. När mina pojkar var små var vi upppe redan vid fem tiden på morgonen och byggde lego. Dom viste att dom hade fått ett varsit paket redan på morgonen och att det var lego som vänta.MYSIGT

  2. Staden är ett tyg med julmotiv

 • Snöflingan skriver:

  <a href="http://alltomjul.blogspot.com/2008/10/julklappsleken.html">Julklappsleken</a&gt; har ersatt julklapparna för oss vuxna. Väldigt kul – och de barn som vill får såklart vara med. Det känns som en bra tradition som gör att man slipper stressen kring julklappar till ALLA i släkten så att man kan koncentrera sig på barnen. Och visst är det roligare att köpa leksaker än en vattenkokare!

 • Johanna skriver:

  1) En tradition som jag fortfarande håller på och älskar är att önska mig en sk "julklappsbok". Jag får alltid en bok i julklapp som jag sedan slukar under julafton och julhelgen. Detta startade redan då jag var liten med pekbok, sagobok osv.

  2) Ett annat mönster från Spira är Katja. Mycket snyggt!

 • Anna Barrington skriver:

  1. När jag var liten firade vi jul med min farmor och farfar. Där åt man bruna bönor på julafton…. De barn som gillar bruna börnor över huvud taget är nog lätträknade, så att få det på julafton var inte så poppis! En tradition jag inte har anammat hemma hos mig, kan jag säga, även om jag idag gillar bruna bönor.

  2. "Stallet"

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.