Annons

Fatboy vs. Sit on it

Under Formexmässan premiärvisade den svenska generalagenten Formandfunction en konkurrent till sittkudden Fatboy, nämligen Sit On It. Sedan dess har det kommit in flera frågor och en hel del funderingar om skillnaderna mellan dessa två produkter. Många ville veta, så även jag. Husmusen to the rescue!
Efter lite mailkommunikation har återförsäljarna rätat ut några av våra frågetecken, se deras argument nedan:

25594-1122

Sit On It
– Åsa Caap, Form & Function Scandinavia

"Den största skillnaden mellan Fatboy och Sit on it är tyget och kulorna. Tyget i Sit on it är mycket tunnare för att ge bättre följsamhet och komfort. Det är också coatat för att ge nylonet en lite mer tygaktig känsla (för att man inte ska bli så varm av fyllningen som är frigolit (även i Fatboy). Många Fatboykunder kom till oss i montern och klagade över att de blev svettiga och varma av den tjocka plastiga nylonen i Fatboy. Kulorna som Sit on it använder är även lite mindre än genomsnittet, vilket gör att komforten blir bättre (fler små kulor formar sig lättare än färre stora) samt att den inte sjunker i hop lika lätt med åren."

25594-1126
Fat Boy – Karl Krantz, PID.Se
"Den största skillnaden är att Fatboy är orginalet."Sit on it" är en kopia. Fatboy driver just nu en rättsprocess mot Sit on it på grund av detta. Den funktionella skillnaden är att sit on it inte kan stå som en fåtölj vilket beror på att tyget är av polyester och inte nylon som Fatboy. Fatboy är med sitt materialval också betydligt lättare att hålla ren samt finns i fler artiklar och färger. Fatboy finns till och med i Marimekko tyger vilket gör dem helt unika. För övrigt tycker vi på PID.Se att det är mycket tråkigt med kopior och vi arbetar alltid med orginal av de produkter vi tillhandahåller."

Kommentarer

 • Ella skriver:

  någon som har provat mujis sittkudde/säck?
  Den är sjuuuukt skön!

 • Anonym skriver:

  Såna där sittkuddar har väl funnits i decennier? Är inte fatboy också en kopia egentligen?

 • Martin skriver:

  Tack så mycket Husmusen! Precis vad jag ville veta 🙂

 • Camilla skriver:

  Håller med Anonym. Sittkuddar fanns ju i var och varannat hem för några år sedan..

 • Linda skriver:

  Skillnaden i pris, vet du det? ”Kopian” borde vara billigare, eller?

 • Linn skriver:

  Det står ’Made in France’ på undersidan, samt mitt på står det ’500’

 • Martin skriver:

  De kostar samma. 2000 kr.

  Visst kan man tycka att fatboy är en kopia av saccosäcken men inte alls lika grovt som detta!

  Detta är min nya favoritblogg förresten 🙂

 • Linda skriver:

  hihi, gillar namnet Fatboy 🙂

 • Therése skriver:

  Vilken underbar bloggn du har, glad att jag hittat hit!

  Blev lite fundersam äver det där med tyget…

  Fat boy säger:
  ”Den funktionella skillnaden är att sit on it inte kan stå som en fåtölj vilket beror på att tyget är av polyester och inte nylon som Fatboy”

  Sit on It säger: ”Det är också coatat för att ge nylonet en lite mer tygaktig känsla…”

  ???

 • AnnMarie, USA skriver:

  och jag köpte vanliga ”beanbags” till mina barn i julklapp, från Lands End, i beige jeanstyg, med barnens resp namn på. http://www.landsend.com

  Formen kanske är lite originell vad gäller just FatBoy, annars är de väl inte så värst unika?!!

  Trevlig blogg! Kul för mig att läsa om skandinavisk design.

 • Elin skriver:

  det känns bra att du reder ut alla frågetecken för oss inredningsnördar 🙂

 • ellen skriver:

  Bästa ”traditionella bean-bag-varianten” annars kommer från Nya Zeeland, enligt många som provat.

  Stort sortiment, olika storlekar (från ”kiddie” till ”jumbo” och ”double”), dubbelt tyg så man kan byta yttertyg utan att jaga småkulor i hela rummet, olika färger och tyger… Leverans över hela världen (utan fyllning :-). Kan vara ett alternativ om man vill att det ska passa precis in i en viss miljö eller så.
  http://www.blob.co.nz/row/home.html

 • Linnea skriver:

  Har hittat ytterligare en mycket lik modell:
  http://www.sumolounge.com/omni.shtml
  Eller?

 • Northernlight skriver:

  Ja… en sådan här måååååste man ju bara ha. Eller snarare sy en själv.

  Någon som har någon ide på fyllnadsmaterial? Får gärna skicka ett mail om ni ids.

  1000tack till alla 🙂
  PS: Husmusen rockar.

 • Countrychick skriver:

  Här finns länkar till var man kan köpa fyllning och billiga jätte-saccos.

  http://www.grafisktforum.org/showthread.php?t=10557

 • ellabella skriver:

  Någon som vet om det är möjligt att köpa lämpligt nylontyg på nätet? Nylontyg verkar inte vara så ”inne” i tygaffärer för tiden….

 • ulrica skriver:

  bara ni inte köper från PID så… jag har väntat på mina varor som skullat komma ”i dagarna” i fyra månader. telefonsvarare om man ringer och de svarar först efter tre-fyra mejl.mycket oseriöst intryck.

 • Linus Kjellqvist skriver:

  Hej,

  jag behöver ett företag där jag kan köpa just fyllning av små kulor till min egen ”sacco säck” design. har ni ett nr eller adress så blir jag tacksam!

  För övrigt var det ”sacco” som var först, allt annat är plagiat. lika så med den första stolen, resten är plagiat. men det är kul med varianter, eller hur?

  Linus

 • Vi formgivare på Skräddaregatan i Göteborg har storbilds tavlor med vackra fotografiska motiv. Vi sätter upp illustrationen på en stor aluminiumram. Bilden blir tunn, och får en känsla av att sväva på väggen. Dyrare blir det men dock mycket vackert. På samma sätt som görs idag på museeum. Passar mycket bra tillsammans med en sittkudde eller design bean bag från skräddaregatan.

  Skräddaregatan arbetar med att förnya bean bag -konceptet. Arbetar mycket med att formgiva naturmaterial med handtrampat ull och tagel.

 • Skräddaregatan Bean bag eller sacco säck finner du på design – sidan skräddaregatan.se i Göteborg. Den är handgjord i stampat ull med svenska slöjdtraditioner. skraddaregatan .se

 • Sinai skriver:

  Tacj Ulrika för varning om PID. Tänkte kanske köpa en fatboy därifrån men är alltid misstänksam mot att handla på internet just för att leveransen kan gå si och så. Ska man sen ha det till JUL….
  skräddaregatan lät trevligt. Torftig hemsida. Kan man handla postorder från er?

 • marcinek skriver:

  Japp, jag måste också tyvärr varna för PID.se. Jag har beställt och betalt för en vara på PID och sen dess har Karl Krantz ansvarig för PID slutat att besvara mina mail trots att jag inte äns har fått en bekräftelse på min bestälning. Så fort jag lånat en väns mail och ställt en generell fråga om en möjlig beställning har dock Karl svarat inom några minuter. Så fruktansvärt dålig service.

 • mamsen skriver:

  Hej
  undrar vart det blir billigast att köpa en säck/puff vissa sidor är ju inte från sverige som tex sumolounge.com är dålig på valutor. och vad mer som tillkommer i priset frakt/fraktfritt mm

 • mamsen skriver:

  hej
  undrar vart mujis sittsäck/puff finns att köpa?
  kostar? material?

 • Isabella skriver:

  Jag vill också tacka Husmusen för givande information!
  Och tack till er som varnar för att handla hos pid.se, det tänker jag låta bli.
  Men jag undrar däremot om någon har handlat hos designbutiken.se och har bra/dåliga erfarenheter därifrån?
  tack!

 • histyle skriver:

  have a look at histyle products, they are better and with more value. looking for sales agent in Sweden, thanks

 • Andreas skriver:

  Till Linus Kjellqvist

  Jag har läst på tv4.se hur man syr en egen sacco säck och där står att man hitta saccokulor i närmsta hobby affär och man behöver 260-300 liter. Hoppas du hittar, själv orkar jag inte sy men behöver 2 vita men jag har inte lust att lägga 2000:-/st, försöker hitta någon billigare variant.

  Tack och hej…

 • Countrychick skriver:

  Bolagret som ligger i Ringen (Skanstull) i Stockholm säljer en variant på rektagulär jättesacco för 999:-. Jag funderar på att köpa en själv men vet i övrigt ingenting om kvalité eller så.

 • Hej,

  Såg denna tråd om olika former av ”saccosäckar” och vill gärna slå ett slag för Fatboy. Låt mig förklara.
  själv uppfattar jag att skillnaden mellan de olika märkena som finns på marknaden är mer en fråga om preferens, vad man personligen gillar bäst och vilken budget man vill lägga på en sådan säck. I slutändan är det väl inte så stor skillnad på varan. Som man brukar säga på engelska ”The beauty is in the eye of the beholder”.
  Vi har själva haft en fatboy i ca 1 år och är supernöjda med den. Had just innan förvärvet av fatboy skaffat en fin soffa i vardagsrummet och var rädd att ungarna skulle fläcka ner den. Räknade då ut att om jag skaffade en sådan säck (ville ha något som gjorde att det kändes lite mer designinrett hemma) skulle de troligtvis hänga där i stället för i soffan. Gissa om jag hade rätt! Soffan är fortfarande fläckfri och så fort det blir spill i saccosäcken så torkar jag av med fuktig trasa. Fatboyen har blivit både barnens och min favoritplats.
  Med anledning av att vi själva varit så nöjda med produkten har vi därför börjat sälja den i vår webshop http://www.svenskabarnrum.se.
  Leveranstid är ca. 2 veckor. Gå gärna in och kolla. Kolla även in kattbädden och hundbädden från fatboy.
  MVH,
  Katarina

 • Katrin skriver:

  Hej på er
  Vad gäller Fatboy så är deras hund och kattbäddar outstanding bland de olika beanbags som finns på djurmarknaden. De är klart hållbarast och den runda formen på kattbagarna gör dem också lite orginella.
  Vi säljer dem i vår webshop http://www.4leggedfriends som är en av få djurbutiker som satsar på inredning och god design för djurägare.
  Gå gärna in och kika på katt och hundbäddarna. Helt suveräna!

  mvh
  Katrin

 • Ann-Sofie skriver:

  Zitzak från mio är ett billigt alternativ, 700:- och helt ok i barnrum tycker jag. http://www.mio.se/templates/MioProdukt.aspx?id=3651&p=1

 • Madicken skriver:

  Hittade en sida med billigare beanbags i samma modell som sitonit och fatboy… http://www.gosabeanbag.se. kanske är värt att kolla upp? =)

 • Katarina Pripp skriver:

  Jag håller verkligen med övriga som säljer FATBOY! Vi säljer också hela deras sortiment efter att ha haft hundsängen till våra egna hundar och kvaliteten är outstanding! De må vara dyrare än "kopiorna" men kvaliteten är också därefter!

  Tassa gärna in. Vi sänder fraktfritt i hela Sverige och har flera betalningsalternativ. Och vi svarar på våra kunders mail…;)

 • Armanjennifer skriver:

  Congratulations on a job well done. Thanks

 • Cecilia Sjögren skriver:

  Köpte 2 st Fatboy i december 2008. Efter 2 veckor upptäckte vi ett litet hål i den vår ena FATBOY! Kontaktade återförsäljare som i sin tur kontaktade FATBOY med ett fotografi på hålet. Fick till svar följande:"..Vi reklamerar endast produktionsfel, som alla vet går det snabbt när det kommer till tre små barn och mycket kan hända som föräldrar inte ser.". Va!?? Vi har tre barn 1 år, 7 år, 10 år. De har under de två veckorna suttit och tittat på tv med oss i våra FATBOYS. Hade jag köpt ett klädesplagg i vilken affär som helst hade jag fått reklamationen godkänd. Och här marknadsför sig dessutom FATBOY med att deras material är gjort av starkt nylontyg liknande seglarduk. Oerhört missnöjd! Kan inte rekommendera FATBOY!

  Cecilia

 • Fat Boy :) skriver:

  Jag gillar verkligen mina FatBoys… men tyckte de var dyra. Köpte mycket billigare från England via nätet. Perfekt service och snabb leverans. Moobarb.com rekommenderas!

 • Alien skriver:

  Måste tyvärr hålla med Cecilia – vi gillar vår Fatboy men fick ett hål i den (tyget har liksom gett med sig på ett ställe)varpå vi försökt hitta reparationskit eller reklamera men vi får ingen kontakt med leverantören alls. De svarar inte på mejlen helt enkelt och affären vi köpte i hänvisar bara till leverantören. Riktigt dåligt för en produkt som kostade 2000:-, hade tänkt köpa en till men det blir ett annat märke isf.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *