Annons

Arkiv: okt 2005

Investera i en vacker karaff

En vacker karaff med vatten brevid datorn uppmuntrar dig att dricka mer och är ett bra knep för att slippa uttorkad hy eller huvudvärk efter en lång arbetsdag framför skärmen. Dessa karaffer har dessutom medföljande glas vilket underlättar drickandet. De du ser på bilderna nedan kommer från PID och Designonline. Den första är tillverkad av det danska företaget Herold och kostar 142 kronor på PID. Den andra heter Cristal och finns på Designonline för 396 kronor och den sista karaffen i raden är designad av Pernille Vea och kommer också från Designonline, den kostar 239 kronor. En billig investering för både kropp och knopp.

vattenkaraffkaraff2karaff3
Foto: PID samt Designonline

Kort med papper och kartong

Att pyssla egna kort behöver varken vara krångligt eller dyrt. Det är väldigt sällan du behöver de dyra specialprodukter som finns i handeln. Ofta räcker det gott med fantasi och kreativitet.

Jag har gjort nedanstående kort med hjälp av pennor, papper och kartong i olika kulörer. Jag köpte ett vanligt block med färgade skrivarpapper i A4-storlek på Wal Mart för mindre än en tia.

pennfinal

thankyoufinal

Genom att varva papper, lager på lager, i flera olika färger kan du få fram många roliga effekter. Skuggningar och kontraster förstärks om du river lite runt kanterna på kartong. Med hjälp av en liten nagelsax och tålamod kan du fixa rosen utan problem. Skissa formen med en blyertspenna på baksidan av papperet. Var noga med saxen, försiktig med limmet och ta god tid på dig. Känner du dig osäker på din handstil kan du alltid skriva ut dina hälsningar på papper via datorn och klistra fast orden som ett sista moment. Internet kryllar av användbara citat, ordspråk och aforismer för alla års- och högtider.

A friendly boo – Halloweenkort

Jag har ägnat kvällen åt att producera enkla Halloweenkort inför imorgon. Det är nämligen då den ”riktiga” Halloween går av stapeln i Nordamerika. Den 31 oktober går alla barn ut på trick-or-treat. Det tänkte jag uppmärksamma med en liten present till mina äldre vänner vars bus-eller-godis-period passerat bäst-före-datum sedan länge. Korten som jag har tillverkat av kartong och färgat papper ska fästas på påsar med spökformad choklad som jag har köpt från en delikatessbutik nere på stan. På baksidan har jag skrivit personliga hälsningar till var och en. En enkel och förhoppningsvis uppskattad Halloween-present till vuxna som fortfarande har barnasinnet kvar.

a friendly boo
Foto: Trendenser

Doft på burk

Lagerhaus säljer dessa söta doftljus i konservburkar med roliga etiketter för alla smaker. De finns i ett flertal olika doftvarianter som kaffe, vanilj och banan. Kul present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Får det lov att vara en klunga rislampor?

Första gången jag såg ett arrangemang med en klunga rislampor var på ett av de svenska inredningsprogrammen (Roomservice? jag minns inte säkert) för ett par månader sedan. De hade som uppgift att dekorera ett sovrum och gav rummet en väldigt speciell karaktär genom att montera en hel grupp med vita rislampor i varierande storlekar just ovanför sängen.

Med en dimmer och en händig elektriker i bekantskapskretsen är det ingen omöjlighet att fixa samma stil själv. IKEA, Ilva och andra lågprisbutiker säljer rislampor för skrutt och ingenting, så du har råd att köpa många. På IKEA’s elektronikavdelning kan du också hitta billiga dimmers. Om du inte känner dig händig finns det här modellen att köpa på närmsta Svenska Hem Möbelvaruhus.

Rolig gå-bort-present till nästa fest

När jag var hemma hos en bekant häromdagen fick jag syn på en lustig burk i hennes kök. Jag frågade vad det var och hon förklarade konceptet med "Gift in a Jar" som tydligen är väldigt populärt i Nordamerika. Vid middagar, fester eller kalas får värdinnan en glasburk med torra ingredienser och ett handskrivet recept som beskriver hur hon kan baka en kaka med hjälp av burkens innehåll. Jag gillar verkligen idén och ska definitivt testa att ge bort en sådan present nästa gång jag blir "bortbjuden" till någon.
 
giftinajar1 giftinajar2
Foto: Tradebit.com

Tänk på att välja ett recept vars ingredienser kan bilda ett vackert mönster genom glasburken. Hårda kakor med godis som Nonstop, M&M’s, Smarties, Chokladbitar och liknande är perfekta. Glöm inte bort att påpeka att värden eller värdinnan måste lägga till smör och ägg på egen hand. Täck över locket med en bit snyggt tyg eller en säsongsbetonad dekoration samt vackra sidenband och presenten är klar. Nedan får ni ett exempel, men med lite fantasi kan ni nog komma på ännu fler.

Exempel på recept
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl smarties eller nonstop

Lägg till:
125 g mjukt smör
2 ägg

Tillagning
Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en bunke.
Rör ihop till en krämig smet, gärna med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i smörkrämen. Klicka ut på plåtar och tryck dit några praliner.
Grädda i 175º ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
Blir ca. 36 kakor.

Sneakpeak på julen

Jag och min sambo har bestämt att vi ska ha en riktig julgran i år. För trots obekvämligheterna med stickiga barr och det kontinuerliga vattningsbehovet vinner den äkta varan med hästlängder över plastvarianten. Ingenting slår doften av en riktig gran och julstämningen den skapar hemma. Så sagt och gjort, en sån ska det bli. Men innan vi kan börja fundera vidare över granen och var vi får tag på en snygg sådan måste vi först investera i en ny julgransfot eftersom vår gamla inte passar till en riktig trädstam. Dessa två hittade jag på Inreda, men även PID säljer en annorlunda variant för oss som inte vill köpa den traditionella gröna plastfoten. PID’s julgransfot har formen av en släde. Har ni fler tips?

julgransfot1julgransfot2
Foto: Inreda

Island Stone

Bor du i hyresrätt och vill ha ett tåligt underlag i hallen utan att nödvändigtvis bekosta en dyr klinkerläggning som du måste lämna efter dig när du flyttar så är det här grejen för dig. Island Stone tillverkar och säljer ett kakelpussel som du kan lägga på befintligt golv. Fungerar även som en smart och snygg lösning för balkongen eller uteplatsen.

JPEGsten
Foto: montage av foton från Island Stone

Mooi – ny favoritbutik

Okej, innan jag kastar mig i säng för att ladda batterierna inför morgondagen måste jag bara tipsa er om den kanske fräckaste och snyggaste inredningssida jag sett hittills. Jag vet, många favoriter nu men den här toppar definitivt listan alla kategorier. Jag brukar till exempel alltid hoppa över flashintron och klicka "skip intro" direkt men på den här sidan kunde jag inte sluta leta olika oväntade effekter av mina klick på bokstäverna i loggan på startsidan. När jag väl hade tröttnat på det och tog mig vidare in på sidan öppnade sig en värld av spännande produkter. Så ett tips om du har tråkigt under dagen, kika in hos Mooi.

coolstooldicksingle
Foto: Mooi

Form Us With Love

FORM US WITH LOVE är ett ungt och växande svenskt designföretag med fokus på produkt- och möbeldesign. Företaget består av John Löfgren, Jonas Pettersson och Petrus Palmér. JellyFriends som ni ser på bilden nedan är en av deras produkter, en stillsamt pulserande belysningsarmatur som känner av användaren och lyser upp när någon kommer nära. Den manetformade kroppen är gjuten i silikon med böjbara ben som du kan forma som du vill. Jelly Friends finns bland annat att köpa på Designoline 
Jag tycker att de är läckra men också lite läskiga.

jelly
Foto: Designonline

1 5