Visste du att?

Trots att linoleum ser "plastigt" ut så är det en naturprodukt rakt igenom. Visste du att linoleum framställs av linolja, kork- och trämjöl? Vid golvtillverkning tillsätts harts, naturliga färgpigment och juteväv. Det är alltså ett väldigt hållbart alternativ till exempelvis plastgolv. Materialet är slitstarkt men samtidigt så elastiskt att det kan reparera tryckmärken och mindre repor av sig själv. Dessutom är det UV-beständigt och behåller sin färg även om det utsätts för stark sol. Linoleum anses vara en sk. "koldioxidneutral produkt" eftersom råvarorna absorberar en stor mängd koldioxid under sin livscykel och produktionsprocessen är energieffektiv. Materialet används främst till golv men även som inslag på möbler ex. på bordsskivor. Linoleum kan dessutom slipas och vaxas och blir då som nytt igen!
Foto: pressbild lånad från Forbo

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag kan bara stämma in i lovorden om detta material! Vi renoverade nedre plan i vårt hus för sju år sedan och lade Forbos linoleumgolvplattor i tre rum. När jag barfota på golvet kan jag ännu idag känna en sådan tillfredsställelse över att vi valde just detta golv. Känslan är jämförbar med att gå på ett stengolv (fast varmare!) - äkta liksom. Miljöaspekten gör det till ett självklart val framför plast. Rekommenderas varmt!

2019-05-27 @ 16:07:26
Postat av: S.

Hade ingen aning om detta så tack för info och inspo! Trodde det var plast 🙈

2019-05-27 @ 16:19:18
Postat av: Anna

Vi har linoleumgolv i sovrummen och i köket. Vi är också jättenöjda! Valde det just för miljöaspekten och att det är tidstypiskt med vårt hus (och praktiskt). Har märkt att många tror att linoleum är plast när man pratar om det. :)

2019-05-27 @ 17:12:36
Postat av: Anonym

Fint att du lyfter detta golvmaterial! Jag är uppvuxen med linoleum och älskar känslan. Dock så skulle jag önska att det fanns att få utan marmoleum-mönster. Enfärgat eller i andra mönster vore fint. Förr fanns ju fantastiska mönster på linoleum, det går att beställa från lim- och handtryck, men väldigt dyrt.

2019-05-27 @ 18:53:24
Postat av: Rebecca

Hej! Vi valde att lägga Forbos linoleumgolv i köket (schackrutigt) och det blev superbra! Det är skönt att gå på, i princip helt ljudfritt och det var dessutom lätt att lägga. Vi kommer renovera vårt nyköpta hus med golvet! 👍

2019-05-28 @ 08:38:50
Postat av: Julia

Hej! Vill så gärna lägga in linoleumgolv när vi ska renovera men hittar bara plattor för att skapa rutiga golv. Finns det att köpa ”på rulle” som hel matta, på samma sätt som man köper plastmatta? Någon som vet?

2019-05-28 @ 11:17:43
Postat av: Linnea

Ett bra husmorstips angående linoleum: många som har det på bordsskivor använder för starka rengöringsmedel som torkar ut linoleumet. Då ska man smörja in skivan med smör (!). Osaltat, äkta smör. Funkar prima!

2019-05-28 @ 20:30:32
Postat av: Emma

@Julia Ja det finns på rulle i massor med olika färger. Kolla t ex Tarkett.

2019-05-29 @ 09:37:41
Postat av: Marja

Japp, har använt Marmoleumplattor i både förra och nuvarande huset. Nu i köket på ett 20-talshus som vi ville renovera med så giftfria material som möjligt. Kan starkt rekommendera linoleum; snyggt, praktiskt och skönt att gå på. Marmoleumplattorna är dessutom plättlätta att lägga.

2019-05-29 @ 14:42:39
Postat av: Marja

@julia. Marmoleumplattorna finns både kvadratiska och avlånga och om man lägger plattor i samma färg så syns knappt skarvarna så det ser ut som en hel matta. Har gjort så i sambons arbetsrum och skarvarna är i stort sett osynliga.

2019-05-29 @ 14:46:30
Postat av: Sandra

Anonym:Det finns mer enfärgade i serien marmoleum solid (tex walton). Dessa är inte det typiska marmoleum real mönstret utan mer enfärgat. De liknar tex betong osv. Mycket snyggt dock inte lika förlåtande för smuts som de flammiga. Tarkett har med fina linoleumgolv (inte bara forbo).

2019-05-30 @ 00:02:33
Postat av: Frida

Hej hej! Det finns linoleumgolv från fler tillverkare. Jag lånade bara en pressbild från Forbo (de har inget med inlägget att göra). Tarkett och Pergo är två andra företag som gör linoleumgolv.

2019-05-30 @ 08:02:51
URL: http://www.trendenser.se

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL