Inredningskunskap: Mörkare inomhus under sommartid?

Såhär års njuter vi av allt längre och ljusare dagar, men har du tänkt på att det motsägelsefullt nog kan kännas mörkare inomhus under vissa tider på dygnet? Det beror på att solen står olika högt på himlen under sommaren jämfört med vintern och därmed når olika långt in i våra bostäder under dessa årstider. På sommaren står solen högt upp på himlen vid middagstid och på vintern står solen tvärtom lågt vid samma tidpunkt. Den höga solen kan göra att utskjutande skärmtak, balkonger och intilliggande träd bryter av solstrålarna lite olika och skapar en dunkel känsla längst in i ett rum som bara har fönster från ett håll. Därför kanske man behöver tända några extra lampor längst in i rummet - mitt på dagen - för att skapa en skönare ljusbalans för ögonen. 

Kommentarer
Postat av: Kristina

Jo har tänkt på det eftersom solen på vårvintern är totalt skoningslös och visar varenda litet dammkorn som ligger å skräpar 😆 sommarsolen är lite snällare på det viset.

2019-05-28 @ 22:27:02
Postat av: Ylva

Hej! Har lusläst din jättebra bok. Har precis som du undrat över varför ingen gjort något liknande tidigare tack för det! En sak som jag dock fortfarande inte förstår, och som jag sett att fler har frågat om, är hur man ska tänka rörande 60/30/10+s och färgläran. Eftersom de flesta av oss har någon form av vit på väggen och trägolv, hur får man till de 10% om man utgår ifrån t.ex. analog färgpalett. Vitt och träfärgat ligger ju inte bredvid varandra:) Eller ska man låta de 10% vara tre färger bredvid varandra? Stort tack på förhand!

2019-05-29 @ 08:16:20
Postat av: MY

Är lite tvärt om hos oss som bor högt upp på en sluttning mot väster och har helt fri utsikt till nästan horisonten i väster. De soliga långa sommarkvällarna med lågt stående sol är ju härliga men blir lätt alldeles för varma och ljusa.

2019-05-29 @ 08:56:45
Postat av: Frida

Ylva: Så roligt att du tycker om boken! Har en uppföljare på gång med innehåll som inte rymdes i denna bok så supertacksam för input.

Ang 60/30/10 + s så är den teorin främst en hjälp när man vill jobba med färg i ett rum. Jag vet inte om kulörexperterna håller med mig i detta men själv brukar jag tänka bort väggar och golv om de är "neutraler" och använda formeln på den lösa inredningen i rummet och skala ner den på mindre detaljer för att komma runt problematiken vita väggar trägolv och en enda nyans på accentfärgen. Man kan exempelvis tänka i proportion 60% 30% 10% + s på kuddarna i soffan eller på alla textilier i rummet eller på de delar som har någon form av färg men jobba med olika mycket ljushet och svärta i en analog färgpalett för att skapa variation i färginslaget. Hänger du med på hur jag tänker? Med reservation för att det är min egen tolkning av hur man också skulle kunna använda formeln/fördelningen i mer "enfärgade" hem.

2019-05-29 @ 09:19:29
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Ylva

Tack snälla för ditt snabba svar! Det hjälpte mycket. Då blir min input hur man ska tänka lite kring färgsättning av rum med vita väggar:) En annan sak som jag tycker vore intressant att läsa om är hur en inredare angriper ett rum. Finns det någon strategi rörande vilken del man börjar med och i vilken ordning man gör sina val. Och hur gör man om man har t.ex. en speciell tavla eller en matta som man har som utgångspunkt.

2019-05-29 @ 15:02:53
Postat av: Anonym

Håper boken din kommer ut på norsk snart.

2019-05-30 @ 09:08:57
Postat av: Johanna

Åh, jag håller med Ylva! Hade varit så intressant att få läsa om hur inredare angriper ett rum i en ny bok! Något jag funderat över många gånger :)

2019-05-30 @ 10:34:51

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL