3 x Persedelvård för hemmet

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 
Jag måste erkänna att jag är rätt noggrann med mina hudvårdsrutiner. Men när det kommer till möbler och inredning har jag inte samma tydliga plan för persedelvården. Här är tre saker jag ska ta tag i under januari. Kanske något som kan inspirera flera? 
Tvätt av täcken och kuddar
Jag har beställt Engmo duns tvålflingor för tvätt av duntäcken och dunkuddar. Framställd av rena naturmaterial med förädlade vegetabiliska oljor som återfettar dunet. Oparfymerad. Till en dunkudde används 0,5 dl och till ett duntäcke 0,75 dl tvålflingor. Tvätta i maskin 60 grader. Ställ in maskinen på ett kort skonprogram utan förtvätt. En sköljning räcker. Centrifugera och torka i torktumlare (gärna tillsammans med annan tvätt för att spara energi). Pris 99 kr, hos Svenssons.
Olja in trämöblerna
Precis som vi smörjer in huden måste oljade trämöbler också behandlas för att inte torka ut och spricka. Rengör först vid behov. Applicera oljan i träets fiberriktning med en mjuk trasa. Innan det torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper i träets fiberriktning. Dra över med en torr trasa så att allt överskott försvinner och ingen hinna bildas på ytan. Vänta minst 24 h innan möbeln tas i bruk. Pris 399 kr, Confidentliving
Olja in skärbrädorna
Det är inte bara trämöblerna som behöver kärlek. Skärbrädorna i köket måste också behandlas, ofta! Men det är viktigt att använda rätt olja där dvs. en som är lämplig för ytor som kommer i kontakt med livsmedel. Ironwoods skärbrädebehandling består av av mineral- och apelsinolja som innehåller ett naturligt ämne som motverkar dålig lukt och bakteriebildning. Pris 111 kr på Tamburstore (beställningsvara) eller 113 kr på Adlibris.

Kommentarer
Postat av: Elin

Dunindustrin är överjävlig för våra stackars djur. Hoppas att dom som använder detta tar reda på att dunet är cerifierat om man nu måste ha dun.

2019-01-09 @ 15:48:51
Postat av: Karin

Jag reagerade också på dunet. Ett riktigt fluffigt kvalitetsduntäcke har länge legat på min önskelista, men som jag förstår det - efter en hel del research på ämnet - går det inte att göra ett ansvarsfullt köp ur djurperspektiv. Ingen tillverkare, inte ens Engmo, kan garantera att djuren som offras för sitt dun inte har utsatts för lidande. Och lidandet de i så fall utsätts för är, precis som Elin skriver, helt överjävligt. Blir mycket glad om någon kan prove me wrong, eller tipsa om syntetiska alternativ.

2019-01-09 @ 17:52:53
Postat av: Anonym

Karin och Elin är det inte just därför man bör ta hand om det täcke man redan köpt så inte fler fåglar behöver lida för att man inte ta hand om sitt duntäcke man redan äger?

2019-01-09 @ 18:56:12
Postat av: Lis

Tänker precis som Anonym, jag köpte mitt duntäcke för 11 år sedan (stor och efterlängtad investering) innan jag hade minsta aning om hur dålig den industrin är. Just därför tar jag bra hand om mitt täcke eftersom jag förmodligen inte kommer köpa nytt när det nån gång går sönder...

2019-01-09 @ 19:11:50
Postat av: Eva

Ta en olivtvål av bättre kvalitet och ett rivjärn och flisa fram lagom till en tvätt. Finns ingen anledning att skaffa specialmedel för allt, olivtvål funkar på siden och ömtåliga material, ylle, makeup-borstar och många använder det även till hårtvätt.

2019-01-09 @ 20:04:32
Postat av: Linda

Vill tipsa om Malin i Ratans ekologiska tvålar!

2019-01-09 @ 20:28:16
Postat av: Emma

Jag använder vanlig rapsolja till mina skärbrädor, funkar fint och det har vi alltid hemma = inga extra inköp av specialprodukter. Undrar även över ”mineraloljan” som den innehåller, jag har läst att mineralolja är en olja som utvinns från råolja - inget jag vill ha på mina skärbrädor!

2019-01-10 @ 08:08:32
Postat av: Tomas

Skönt dyr möbelolja på confident. Samma olja från leathermatser kostar en dryg hundring i vanliga möbelhandeln.

Svar: Är det samma storlek på flaskan?
Trendenser

2019-01-10 @ 13:08:18
Postat av: Tomas

Japp.
https://www.rum21.se/sv/artiklar/mobelolja.html?gclid=CjwKCAiA99vhBRBnEiwAwpk-uJiYM2GKcp4ce3687U0NKRWkGGPYTNVtzHqy-kbQq8UnQ6fTdvrf9BoCgB8QAvD_BwE

2019-01-10 @ 19:50:20
Postat av: Nathalie

Hej Frida

Hur rengör du och vårdar Y stolarna? Tips?

2019-01-13 @ 15:44:54
Postat av: A-mamman

Har någon någonsin smörjt in sin skärbräda?! Jag kanske bara är dålig på underhåll...

Svar: Jaaa. det måste du, den spricker ju annars? De håller längre om du tar hand om träet.
Trendenser

2019-01-15 @ 14:12:32
URL: http://www.amamma2.wordpress.com

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL