Inredningskunskap: Låt golvet följa ljusets riktning

I vilken riktning lägger man egentligen golvlinjerna i ett rum? Oavsett om du ska renovera eller bygga nytt, eller om du bara vill lära dig mer för att förstå hur man kanske tänkt vid läggningen i ditt eget hem så kan det vara kul att lära sig några generella tumregler. 
 
- Hantverkare utgår ofta från hur ljuset faller in i rummet. En tumregel är nämligen man ska försöka lägga golvspringorna/linjerna i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla dvs släpljuset från rummets största fönster.
- När det finns flera fönster att ta hänsyn till brukar man lägga golvet i rummets längdriktning (eftersom trägolv rör sig mer på bredden än längden).
- Om möjligt försöker man lägga golvet i linje med den mest använda entrén. När det finns flera dörrar att ta hänsyn till väljer man oftast den riktning som innebär den enklaste installationen och som ger minst spill.
- Om man ska lägga nytt golv i ett befintligt rum som har tydliga linjer i taket kan de bli styrande och viktiga att följa - om man vill att helhetsintrycket ska bli harmoniskt. 
- När man lägger golv på ett helt våningsplan försöker man alltid följa samma riktning genomgående i hela huset. Då blir det största (eller första) rummets ljusriktning och läggning ofta det som får dominerar läggningen i resterande rum.
 

Kommentarer
Postat av: Anna

Älskar dessa inlägg! 🙌🏻❤️

2019-04-17 @ 14:22:28
Postat av: J.

Bra inlägg! Gäller detta bara trägolv eller även exempelvis klinkers?

2019-04-17 @ 14:24:18
Postat av: Karin

Åh som jag funderar på detta då vi snart ska byta golv.. hur tänker man där två rum möter varandra. I vårt fall en korridor som går från hall till vardagsrum. Vill ha samma golv (trä), men kan man lägga olika längdriktningar? Nån som har tips? Är redan ett annat golv i köket som man passerar påväg till vardagsrummet så vill inte ha in ännu fler material :)

2019-04-17 @ 15:10:02
Postat av: Lina

Svar till Karin. I vår hyresrätt las det in parkett i samtliga rum när vi flyttade in. Vi har halvöppen planlösning mellan kök - hall - vardagsrum och i köket är golvet lagt åt andra hållet jämfört med de andra rummen.

2019-04-20 @ 08:37:57
Postat av: Lina

Forts. Jag har aldrig hört någon kommentera detta, men personligen måste jag säga att det har stört mig hela tiden då det känns märkligt att de inte fler ihop med varandra. Tror inte att det finns något för eller fel, utan låt din egen känsla sur

2019-04-20 @ 08:38:31
Postat av: Eric

Intressant. Men jag har för mig att man alltid ska lägga plankorna i linje med ingången. Det känns mera inbjudande och välkomnande då. Om de skär horisontellt där man kommer in kommer linjerna att verka som "hinder".

Postat av: Eric

Oj, vad konstig URL blev i kommentaren ovan. Kan passa på att påpeka att jag tror jag har läst det där i samband med Fengshui.


Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL