Inredningskunskap: Låt golvet följa ljusets riktning

I vilken riktning lägger man egentligen golvlinjerna i ett rum? Oavsett om du ska renovera eller bygga nytt, eller om du bara vill lära dig mer för att förstå hur man kanske tänkt vid läggningen i ditt eget hem så kan det vara kul att lära sig några generella tumregler. 
 
- Hantverkare utgår ofta från hur ljuset faller in i rummet. En tumregel är nämligen man ska försöka lägga golvspringorna/linjerna i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla dvs släpljuset från rummets största fönster.
- När det finns flera fönster att ta hänsyn till brukar man lägga golvet i rummets längdriktning (eftersom trägolv rör sig mer på bredden än längden).
- Om möjligt försöker man lägga golvet i linje med den mest använda entrén. När det finns flera dörrar att ta hänsyn till väljer man oftast den riktning som innebär den enklaste installationen och som ger minst spill.
- Om man ska lägga nytt golv i ett befintligt rum som har tydliga linjer i taket kan de bli styrande och viktiga att följa - om man vill att helhetsintrycket ska bli harmoniskt. 
- När man lägger golv på ett helt våningsplan försöker man alltid följa samma riktning genomgående i hela huset. Då blir det största (eller första) rummets ljusriktning och läggning ofta det som får dominerar läggningen i resterande rum.
 

Kommentarer
Postat av: Anna

Älskar dessa inlägg! 🙌🏻❤️

2019-04-17 @ 14:22:28
Postat av: J.

Bra inlägg! Gäller detta bara trägolv eller även exempelvis klinkers?

2019-04-17 @ 14:24:18
Postat av: Karin

Åh som jag funderar på detta då vi snart ska byta golv.. hur tänker man där två rum möter varandra. I vårt fall en korridor som går från hall till vardagsrum. Vill ha samma golv (trä), men kan man lägga olika längdriktningar? Nån som har tips? Är redan ett annat golv i köket som man passerar påväg till vardagsrummet så vill inte ha in ännu fler material :)

2019-04-17 @ 15:10:02

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL