Annons

Hälsosam inredning och detox för hemmet?

För många är det är en självklarhet att köpa ekologiska bananer eftersom man inte vill få i sig giftiga bekämpningsmedel. Men vi drar sällan samma likhetstecken mellan hälsovinster och våra val till hemmet? Trots att huden är vårt största organ och inredningen vi omger oss med också kan innehålla konstiga ämnen så ifrågasätter vi inte den särskilt mycket. Vad sover du i för sängkläder, vad torkar du dig med för handdukar och hur ren är inomhusluften du andas? Infärgade textilier, vanlig väggfärg, stoppade möbler och inredning av plast kan också emittera kemikalier och partiklar som vi får i oss. Det kanske är dags att fundera på hur vi kan detoxa våra bostäder? 
Hur tar sig gifterna in hemma? Det är du som är gatekeepern. Jag hoppas att den här översikten kan motivera fler att tänka till och börja läsa ”innehållsförteckningen” – inte bara på mat utan även på möbler och inredning. 
Källa: faksimil från boken Det Sunda hemmet, av Gina Lazenby från Max Ström förlag. ISBN: 9189204301 Slutsåld från förlaget men finns på bibliotek. 

Kategorier:

Kommentarer

  • Anna skriver:

    Det kan vara värt att poängtera att försök att "rena" eller "detoxa" kroppen mha olika kostupplägg/dieter etc är rent kvacksalveri och inget man bör ägna sig åt. Kroppen har egna system för hur vi gör oss av med slagg och oönskade ämnen och dessa är finjusterade på ett sätt som vi människor ännu inte kunnat kopiera på syntetisk väg. Det vi inom vården kan göra är att hjälpa människor vars egna detox-organ (lever, njurar, lungor etc) inte fungerar som de ska, oftast medelst farmakologi. Det vore trist om din (mycket vettiga och viktiga) kamp för miljöfrågor börjar slira in på det ogrundade pga olycklig sammankoppling som exv denna.
    Allt gott!

  • Frida skriver:

    Hej Anna, jag kanske formulerade mig otydligt men jag menar att på samma sätt som vi kontrollerar vår kost behöver vi börja tänka om sådant vi får i oss via andra organ än munnen. Det finns ju mätningar som visar att konventionell bomull kan innehålla rester av bekämpningsmedel som exempelvis GOTS och OEKO-Tex certifierade produkter inte gör och Kemikalieinspektionen gör regelbundet tillsynsmätningar på leksaker och importvaror av en anledning. Det är ju inte kvacksalveri att det finns tveksamma ämnen även i hemmet men där är det du själv som måste agera lymfsystem 🙂 Därav referensen till detox och avgiftning.

  • Anonym skriver:

    Missförstå mig rätt men för mig är det helt obegripligt hur vissa inte kan se det sambandet. De pratar sig varma om ekologisk mat men målar om en gång i halvåret….

  • Ida skriver:

    Hej Frida, det här är så intressant… Men; Det är inte en helt enkel ekvation då produkter som ska tillverkas i ekologisk bomull kräver enormt mycket större mängder vatten vid framställning än vanlig konventionell bomull. Ska vi i "konsumtionshetsens mecka" prioritera ekologiska produkter för vår egen vinning framför att länder med låga vattenstånd ska kunna laga mat, tvätta o sköta basal hygien? Jag jobbar på ett stort textilföretag och detta är något som många konsumenter inte vet om. Ekologiskt till varje pris – det är frågan?

  • Anna skriver:

    Intressant diskussion. Vi måste antagligen konsumera mindre textil överlag men vi kan väl inte fortsätta med de bekämpningsmedel som krävs för konventionell odling som väl borde påverka produktionsländernas vattendrag och marker lika negativt om inte värre? Härligt att ha vatten att dricka om det är giftigt tänker jag? Eller hur tänker du Ida. Har du några tips? Vill lära mig mer om detta!

  • Det här var det intressantaste perspektivet jag läst på länge. Jag hör till dem som m a o inte tänkt så mycket på det här medvetet. Fast kanske ändå när jag funderar på det. Jag tänker nog på att använda riktiga material. Det här ska jag klura vidare på och låna boken på bibblan vid tillfälle

  • COUNTRYWIFE skriver:

    Vilket intressant och "matnyttigt" inlägg! Ja det finns nog en del jag behöver tänka till om i mitt liv och hur jag lever…
    /C
    https://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

  • Hanna L skriver:

    Mycket intressant Frida och precis vad jag vill läsa mer om!

  • Anna skriver:

    Bra inlägg! Jag saknar dock att denna form av artiklar som rör hållbarhetstänk inte ofta tar perspektivet att minska sin konsumtion. Nu blir det ”jag köper nytt men köper ekologiskt och känner mig duktig” istället för att verkligen köpa efter behov. Gamla sängkläder som tvättats i åratal är säkerligen det renaste både för hem och miljö, den aspekten lyfts sällan tycker jag! Tror få struntar i nycken att måla om till senaste ”greige” pga miljöskäl även om det eg vore det mest rimliga (mer än att måla med annan typ av färg) etc etc. Agnes Wold pekade på forskning kring plast i hemmen/förskolor som visar att den plastbantning som ägde rum för något år sedan var helt orimlig med hänsyn till effekt. Och kolla bara hur billiga soffor är nu- ”alla” bloggare ”köper och marknadsför” ny sammetssoffa av skitkvalitet för några tusen, gissningsvis går den flamskyddspreparerade polyesterklädseln snart i soporna!! Miljövänliga soffor är tyvärr för dyra i inköp för de flesta varför billigt dåligt lockar, men först o främst bör man handla mer behovsbaserat, förstår man inte det först o främst har man inte förstått mycket på ämnet.

  • Frida skriver:

    Anna: jag är helt enig med dig om att vi måste lära oss skilja på behov och begär, och att konsumtionen måste minska. Jag har skrivit om det tidigare – utan vidare respons – tänker här att argumentet "min egen hälsa" kanske biter hårdare som motivation för en ekologisk omställning än den abstrakta tanken på "en mer hållbar värld" någon gång i framtiden. Jag tror vi måste angripa problemet från flera håll och ha tålamod att orka argumentera även med dem som inte förstår det som egentligen är självklart. Om vi ska överleva måste vi vara beredda att skärpa oss rejält och acceptera en "sänkt" levnadsstandard ur ett materiellt perspektiv. Om man nu är en sådan person som definierar god levnadsstandard med överflöd… (men vad är egentligen god levnadsstandard? tål också att debatteras kan jag tycka).

  • Caroline skriver:

    Som svar till Ida angående vattenförbrukning av ekologisk bomull: jag har läst flera färska artiklar och studier som visar att ”konventionell” bomull inte alls förbrukar mindre vatten, snarare mer. Vattnet som icke-ekologisk bomull förbrukar, oavsett mängd, är ju dessutom förorenat. Bara att Googla på organic Cotton water usage för att hitta flera artiklar.

  • Marja skriver:

    Tyvärr även en kostnadsfråga för många. Håller på och renoverar ett gammalt hus, som ju helst ska renoveras med "gamla" traditionella material. Vilket blir bättre för huset och oss som bor där (inte så många spånskivor med formaldehyd, inte så mycket plast etc) MEN hu vad dyrt det är jämfört med moderna byggmaterial. Och svårt att få tag på, iaf utanför storstäderna. Och hur mycket ifrågasättanden man får från både byggare, personal på bygghandel och folk runtomkring när man inte bara smackar in standardmaterialen.

  • Monnah skriver:

    Jag förstår din "frälsning" och tycker det är mycket bra att du lyft ifrågasättandet av konsumtionshetsen som präglat oss i västvärlden under så lång tid. Samtidigt ser jag mer och mer ofta hur många runt omkring mig blir rent deprimerade. Jag har på nära håll sett flera som fått sitt liv förstört av plastångest, kemikalieångest, köttångest och jag vet inte vad.
    Jag tror att de flesta älskar sina barn fast de inte har råd att bara köpa ekologiska, vegetabiliska, giftfria, andandes kläder till sina barn, eller fast barnen sover i IKEA-sängar med IKEA-lakan. Vi lever idag längre än någonsin, många tills de är 100 år. Detta trots alla dessa hot som tagit över våra liv. Balans i allt är därför min devis. Gräv där du står! Gör det du kan. Och förlora inte kontakten med verkligheten!

  • Estela skriver:

    Tack så mycket för det här inlägget, tummen upp.

  • Agneta skriver:

    TACK Frida för att du lyfter och uppmärksammar detta. Det är ett viktigt ämne då hälsan hos många blir sämre och intresset för inredningsprylar bara ökar. Kan det finnas ett samband med inredning, gifter i hemmet och ohälsa?! Absolut, jag är övertygad då det drabbat mig. Jag blir sjuk av kemikalier.
    Som du skriver så är det en självklarhet för många att köpa ekologiska bananer ( mat ) och sedan glömmer man bort husmiljö och inredning. KEMIKALIER är ett stort problem i alla produkter, mat, läkemedel, textilier, byggnationer etc. Har fått en sällsynt sjukdom som gör att jag reagerar på i stort sett allt som är giftigt. Tål inga läkemedel, parfymer, tvättmedel, inte viss mat, lukter, textilier, möbler, asfalt, växter, blommor etc. Så sedan några år tillbaka har jag fått ändra på allt i mitt liv, mitt hem och mina matvanor. Det är inte kvacksalveri eller frälsning, jag dör om jag får i mig vissa saker eller utsetts för vissa miljöer. Jag kallar det för överlevnad, då jag inte vill dö av onödig konsumtion där vissa ska tjäna pengar på mitt liv pga giftiga prylar. Även mina nära anhöriga har fått ändra på en hel del.
    Har forskat mycket i det här sedan jag blev sjuk och har kommit fram till att även om en vara är ekologisk så betyder inte det att den inte är utsatt för någon form av kemikalie. Låt dig inte luras. Det är nästan omöjligt att leva helt rent. Som du skriver och det alla kan börja med är att bli medvetna.
    Några enkla saker som kan underlätta massor för många som får konstiga utslag, inflammationer, huvudvärk, allmänt trötthetssymtom etc och de inte vet vart de kommer ifrån, är att se över vad de har för inredning, avstå doftljus, färgat godis eller läsk. Samt textilier med syntet som finns i många gardiner….nu när gardiner är trendigt igen. Det är inte sakerna i sig vi blir sjuka av utan det är tillsatserna i produkterna. Det kostar inte mycket pengar att ändra på en livsstil.
    Jag blev chockad över hur mycket pengar som går till att göda "företagens kemikalie pengapung". De betalar inte mina sjukhusräkningar. Jag blev rik när jag värderade mitt liv annorlunda. Fick pengar över så jag kan investera klimatsmart och min hälsa är stundtals mycket bättre. Jag kan fortfarande inte flyga, då jag blir sjuk av flygbränslet, tänk bara en sådan sak tar vi förgivet, att kunna flyga, resa. Så Frida ett stort tack för att du uppmärksammar det här, det är ett större problem en man tror och jag är helt säker på att om fler ändrar på sitt val av produkter i hemmen så blir det en sidovinst i god hälsa, större medvetenhet hos företag och tillverkare även då vissa jobbar stenhårt med det här. Vi kan alla bli bättre!

  • Annika L skriver:

    Intressant! Jag undrar om du med inlägget bara menar att väcka tankar kring ämnet, eller om det faktiskt finns bevis på att man får bättre hälsa om man väljer mer hållbara material i sin inredning?

  • monica skriver:

    Mycket intressant Frida, jag har själv fått erfara vad ett förbjudet träskyddsmedel( Pentaklorfenol) i huskroppen kan ställa till det med hälsan, sedan att det är för mycket fukt i husen samt att det ligger flera Linoliummattor klistrade på varandra är ju inte nyttigt heller.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.