Annons

Arkiv: okt 2018

Sponsored post: Sonos + HAY = Limited edition

Inlägget presenteras i samarbete med Sonos och HAY
 
Ljud är en viktig del av inredningen för den som vill tänka på alla sinnen i en miljö – men jag gillar när tonerna smälter in och förhöjer, snarare än tar över som en jobbig gäst. För mig är det viktigt att både musikvalet och högtalarna är anpassade till stämningen i rummet. Nu har Sonos och HAY samarbetat för att ta fram en Limited Edition av HAYSonosOne speakers med en inredningsanpassad färgpalett som gör att du enkelt kan välja den stil som passar just dig!  Forest Green, Pale Yellow, Soft Pink, Light Grey och Vibrant Red. Här hittar du hela kollektionen!

Jag valde den ljusgrå modellen till min arbetsplats på Spinneriet. En mjuk nyans som snabbt blev min personliga favorit. Ja. Ni ser ju hur bra den smälter in. Det var också Mette Hays mål med den. För henne var det viktigt att hitta en nyans som skulle fungera både på arbetsplatser och i hem med olika stilar. Den gula färgen knyter an till kök och badrum, som ofta är ljusa och kompletteras med rostfritt stål och porslin. Den gröna tonen är tänkt att föra tanken till krukväxter på en fönsterbräda. De rosa är en flirt med modevärlden och en kulör som är väldigt trendig just nu. Den ikoniska röda färgen är tänkt att skapa en viktig brytning mot möbler. 

Dessa högtalare kommer att säljas hos utvalda återförsäljare från och med den 5 november. På sonos.com, i Sonos-butiker i New York och Berlin, HAY House i Köpenhamn och på NK i Stockholm. HAY Sonos One kommer att kosta 2 799 kr

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
* Inlägget är ett betalt samarbete med Sonos och HAYSonosOne 

Stylingknep: Direkt eller diffust ljus?

Nu när det finns så många lampor att välja på är det lätt att förföras av form och glömma bort funktion. Men vad är det för slags ljuskälla du behöver? Direkt eller diffust ljus? Vill du använda golvlampan som läslampa behöver du en direkt, riktad ljuskägla för att kunna se ordentligt. Vill du däremot lätta upp ett mörkt hörn är det bättre med en vit skärm som silar ljuset till ett mjukt diffust sken. Hänger du med? När man börjar bedöma lamporna utifrån hur de lyser istället för hur se ser ut förstår man bättre vad de är tänkta till.
Det här gäller alla lampor men jag tycker det är extra viktigt för funktions- eller arbetsbelysning. Till exempel vid ett skrivbord. Här ser ni hur olika ljuset från bordslampor kan spridas med olika skärmar.
Det luriga med sociala medier är ju att en ”ofördelaktig” placering av en trendig lampa snabbt blir norm. Jag tänker exempelvis på Snoopy som ofta står på skrivbord. Bara för att många ställt den där är det inte säkert att den gör jobbet bäst på den platsen (eftersom ljuskäglan är låg, inte kan riktas och faller tätt intill stativet). Ljusets ”form” är alltså lika viktigt som lampans formgivning när du väljer eller placerar ut belysning i ditt hem!
Fler inlägg om belysningtips hittar du här: 

Poddtips: Billgren Wood @billgrenwood

Trots att jag lyssnar på dem varje vecka så har jag helt missat att tipsa om podden Billgren Wood. De varvar inredning, trender, inspiration och samtidsdiskussioner i en salig blandning utan att bli pladdriga och för privata. De bjuder inte bara på underhållning utan också lite undervisning och nya tankefrön. En slags infotainment-podd skulle man kunna säga och sånt gillar jag. Är du nyfiken kan du lyssna HÄR och så kan du följa dem på instagram via kontot: @billgrenwood
Foto: Elsa Billgren

Veckans Inredningsnyheter v.43 / 2018

Då var det dags att summera ännu en inredningsvecka. Förutom nyheterna nedan sitter jag på inofficiellt skvaller som jag inte får prata om än, men en sak är säker – vi kommer se färre inredningstitlar i tidningshyllan nästa år. Värt att ha i åtanke när det blåser hårda vindar i debatten om reklam i sociala medier. Visst är det viktigt att diskutera mängden och relevansen i de kommersiella buskap vi översköljs av, för utan er läsare har vi ”publicister” inget jobb. Samtidigt är det också tydligt att utan finansiering finns det heller ingen framtid för oss. Det är få som har råd att arbeta gratis. Kluvet det där. Hur tänker du om saken? Dela gärna din åsikt i kommentarsfältet!
Danska Norm Architechts är aktuella med inredningen av nya restaurangen Sticks ’n Sushi. Här kan du se fler bilder. Så fint!
Ferm Living har lanserat nyheten “Enfold Blanket”, där vinsten går till Röda Korset.
Olsson Gerthel har tagit in hypade Zanat i sortimentet. Bävergnagt som någon kallade det. Design av bl a Monica Förster och Ilse Crawford.
IKEA har bjudit på fin höst- och julinspiration med en ny packe pressbilder. 
David Ericssons stol Petite för Gärsnäs blev svensk vinnare i tävlingen Sustainable Chairs.
Svenssons släpper ytterligare fyra jubileumsprodukter för att fyra sitt 120-års jubileum, däribland “Theselius Noir” på bild.
I början av 2019 släpps Iittalas nya serie “Raami”, som tagits fram tillsammans med Jasper Morrison.
NOTISER
– Åhléns har lanserat en kollektion med kocken Niklas Ekstedt
– 
Lulu Carter har startat en digital inredningsutbildning
– Dansk inredningsarkitekt står bakom J.Lindebergs nya flaggskeppsbutik
– IKEA har tecknat ramavtal med Sveriges kommuner och landsting, värt ca 6 miljarder
– Ellos öppnar nytt storlager
– Odd Molly kommer att stänga ner 11 butiker
– Hemtex stängde 8 butiker under Q3 och förbättrade lönsamheten med 47%
– Och veckans bästa. Nytt EU-beslut. Engångsartiklar i plast förbjuds från 2021!
Skagerak har tagit fram en kollektion kuddar tillsammans med Cecilie Milsted. Och veckans mest ombloggade hem har jag redan visat (samarbetet mellan Norrgavel, Nordiska kök och Alvhem) men även denna duvblå köksdröm har fått spridning!
Foto: Norm Architechts, Ferm Living, IKEA, Gärsnäs, Svenssons, Olsson Gerthel, Iittala, Skagerak och Alexander White

Get the look: Köpmansgatan 2 i Göteborg

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 
Jag har letat reda på inredningsdetaljerna som syns i sovrummet i lägenheten som är till salu på Köpmansgatan. Möblerna och det mesta som syns i lägenheten finns att köpa hos Norrgavel men allt ligger inte ute i deras webbshop så därför har jag kompletterat kollaget med länkar till fler återförsäljare som säljer dessa varumärken / saker online. Hoppas det kan vara till hjälp. Här finns alla tidigare ”Get the look” inlägg om du vill bläddra i arkivet. 
Taklampa Vatt & Veke Ellos / Sänglampa Zlamp Norrgavel / Sängbord Kub Norrgavel / Knopplist Norrgavel / Grå kudde Gripsholm Ellos / Gotländskt fårskinn Ellos / Fotpall Norrgavel / Bäddset 100% linne Norrgavel (budgetalternativ bäddset 100% linne från Ellos) / Buddhafigur Mio / Bok Det drömda Japan Adlibris / Tofflor Ulle Ellos / Ljusstake Hank Svenssons / kruka Gysinge / Oljelampa Svenssons / 

Hemnetgodis: Köpmansgatan 2 i Göteborg

Mäklarfirman Alvhem tar bostadsannonsen till nästa nivå. Tillsammans med Norrgavel och Nordiska kök har de totalrenoverat och inrett en lägenhet som ska inspirera till en mer hållbara inredningsval. Själv blev jag mest förtjust i sovrummet. Kolla in alla rum i detta Hemnetgodis på Köpmansgatan 2!
Foto: Fredrik J Karlsson, Alvhem

Läsarfrågan: Böcker om en mer hållbar livsstil

Inlägget innehåller reklam/affiliatelänkar till Adlibris
 
 

I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 

 

———————————-
Fråga: Jag uppskattar alltid dina boktips och undrar om du kan ge förslag på bra böcker att köpa eller låna och läsa om man vill lära sig mer om en mer ekologisk, giftfri och hållbar livsstil. Hittade några intressanta i en källförteckning till det här inlägget men önskar tips på fler! Tack, Anna.
 
Svar: Absolut! I det här inlägget hittar du några men sedan dess har jag läst ytterligare några böcker som jag kan rekommendera. Sen måste jag rekommendera den gamla klassikern Den Onda Badankan som var min egen ögonöppnare en gång i tiden. Hoppas du kan hitta något som inspirerar!
Ekoenkelt / Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv / Ekologik
Hållbar människa / Giftfri / Rumsrent om ett giftfritt hem
Eat good / A Good guide / Big World Small planet

Annons: ZigZag lounge, en nyhet från Hans K

Inlägget presenteras i samarbete med Hans K
 
Hans K har stolta och starka rötter i den svenska möbelvärlden. Hans Karlssons morfar Albin Johansson i Hyssna började tillverka trämöbler redan på 1920-talet. Nu har hans barnbarns barn Markus Johansson tagit över stafettpinnen, både bokstavligt och bildligt talat – med sin vidareutvecklade pinnstol ZigZag i FSC-märkt trä. Nyheten ZigZag lounge chair som lanseras i veckan är en lättplacerad fåtölj som skapar en snygg sittgrupp där du behöver den som mest. Lätt, nätt och skön att sitta i. Sitthöjd 43 cm. Finns i flera färger samt i massiv trä: oljad ek, vit björk eller varför inte blond eller svart ask?
Den förnyade formen på Markus design är framtagen i samarbete med Madeleine, Sara och Josephine som studerade tillsammans på Art College i Göteborg. Kolla in Hans K’s hemsida för mer info och fler bilder på kollektionen ZigZag!
Foto: HansK 

Stylingtips: Storlek matta

Eftersom möbelleverantörerna har lite olika yttermått på sina soffor (och de flesta av oss har lite olika stora vardagsrum) så är det svårt att råda om exakt vilken storlek på matta som är bäst till olika sittgrupper. Det hela hänger på vilka centimetrar just du har att spela med. Men jag vill skicka med en bra tumregel. Eller tre. Om det finns plats brukar det det oftast bli fint om man ställer hela möbelgruppen på mattan. Gör det inte det brukar jag utgå ifrån att 1/3 eller 2/3 av soffan ska vara ”förankrad” på mattan. Helt fristående små frimärken brukar sällan bli bra. Håller du med? 
Trendenser Copyright 2018. All rights reserved.

Lookalikes: Fotpall sammet

Jag fick in ett läsartips om att Jotex nyhet Coconino är väldigt snarlik Massproductions hypade ottoman Dandy. Vet inte om man kan mönsterskydda en svängd fotpall i sammet, min gissning är att verkshöjden inte är tillräckligt avancerad – men jag tror å andra sidan inte att just den här modellen hade blivit så trendig och storsäljande utan att originalet hade banat väg först. Vad säger ni om de här, lika som bär? 
Bild 1: Massproductions Dandy (längd 170 cm), pris 20900 kr
Bild 2: Jotex Coconino (längd 160 cm), pris 4499 kr
1 2