Lathund för lampköpet

Någon mer än jag som brukar stå som ett frågetecken framför den gamla glödlampshyllan sedan alla nya ljuskällor, LED-lampor och hallogenlampor gjort entré i butikerna? Heja hållbarhet säger jag, men det är inte lätt att veta vilken styrka man ska köpa till lamporna längre. Här är en översättning från watt till lumen och bra rekommendationer för olika belysningsbehov så att vi kan spara ännu mer på miljön genom att undvika felköp. 
Källa: Energimyndigheten
 
Rekommenderad styrka på lågenergilampor för: 

Allmänbelysning 430 – 800 lm
Läsljus 430 – 1000 lm
Middagsljus 430 – 800 lm
Matlagningsljus 750 – 1000 lm
Badrumsljus 430 – 800 lm
Stämningsbelysning 125–470 lm

Klarglas = Fina i genomskinliga lampskärmar. Tänk klarglas till klarglas. 
Opalglas = Ger jämn ljusspridning. Bra till lampor där ljuskällan inte exponeras.
Toppförsegling = Kastar ljuset bakåt. Bra till vida och hängande lampskärmar som ex. skomakarlampor eftersom toppförseglingen gör att ljuskällan inte bländar. 

Kommentarer
Postat av: Susanna

Jag hörde ett tips för ett tag sen att om man ska köpa t.ex en 40w lampa fast i LED så kan man lägga på en nolla för att se ca vilken lumen. Det verkar ju funka för de låga styrkorna i alla fall om man tittar på din tabell!

2018-11-02 @ 05:51:03
Postat av: Anna

Måste bara inflika en grej. Den jämförelsen här ovan går bara att göra om man skall ha en ljuskälla som ser ut som en klassisk glödlampa. Alltså om man jämför en klotlampa mot en klotlampa. Lumen är lurigt då den har med spridningsvinkeln i ekvationen. Säg att man har en klotlampa och en spotlight med samma lumen. Då kommer spoten vara väldigt stark medan klotlampa är väldigt svag. Detta på grund av att de har olika spridningsvinkel på ljuset. Men jämför man lampor med samma spridning av ljus så fungerar det.

2018-11-02 @ 07:18:50
Postat av: Frida

Anna: Tack för förtydligandet, jag kanske inte är tillräckligt tydlig i texten med att det är ”vad man kan köpa istället för det gamla glödlamporna” jag menade. Tog inte med de andra formerna eftersom det blir så mkt mer komplext både med spridningsvinklar och alla olika varianter på socklar.

2018-11-02 @ 07:37:53
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Katarina Blomqvist

Tack! Precis vad jag behövde😊

2018-11-02 @ 07:57:15
Postat av: Lovisa

Toppenbra, tack!

2018-11-03 @ 12:40:16
URL: http://www.inredningbycadla.se
Postat av: Sanna

Toppenbra inlägg!

2018-11-05 @ 12:09:25
Postat av: Anncha, stiligahem

Den där guiden från energimyndigheten sparar jag bums. Jag som gillar teknik och förstås tänker på att vara sparsam med jordens resurser borde lärt mig detta utantill, men så är det inte. Jag ber fortfarande om hjälp i butikerna för att hitta rätt ljuskälla. Tack Frida

2018-11-07 @ 06:33:36
URL: http://stiligahem.se
Postat av: Nini

Fast de värden du nämner för badrumsbelysning ger ett alldeles för sunkigt ljus.Jag använder en halogenlampa (så länge de går att köpa, jag vet att de är på utfasning) med en lumen på 1320 för taklampan. Badrum utan fönster och utan dagsljus. Svagare fungerar inte om man ska se vad man gör i badrummet. Försökte köpa en LED lampa med samma ljusvärden och visst, det finns numera LED-lampor med bra lumenvärden. Bara ett problem med dem: de är STÖRRE än de gamla glödlamporna och halogen-lamporna. Vilket innebär att det inte går att få på lampkupan i glas som hör till takbelysningen… Jag kämpade i flera dagar innan jag kom på att det var storleken på lampan som gjorde att jag inte fick på dem. Som tur var sålde Bauhaus ut halogenlampor med rätt styrka, i rätt storlek i samma veva så köpte på mig några stycken. För vad är annars alternativet? Att ta bort den befintliga belysningen, ta in en elektriker och montera dit något annat i taket som klarar nutida lampor? Det blir dyrt det... Och vad gör man med lysrörslampor som det inte längre finns några ersättnings-lysrör till på marknaden? Kastar hela lampan och köper en ny? Inte särskilt hållbart som jag ser det. Det här har snabbt blivit ett ganska stort problem.

2018-12-03 @ 14:12:51
URL: http://ninisworld-blog.blogspot.com/

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL