Annons

Arkiv: mar 2018

Instalove: @svante_elledecoration

Jag vill inte hänga ut ett enskilt hemma-hos-reportage för att exemplifiera vad jag menade med det självspäkande, livlösa och obekväma inredningsidealet som blivit norm i vissa inredningsmagasin. Jag väljer istället att visa ett exempel på motsatsen. Dessutom med hjälp av en chefredaktörs flöde för att ni inte ska tro att min krönika var en medial vendetta. Kolla in detta konto. Här bjuds det på mer passion än poserande. Och Svante konstlar inte till det, han bemästrar istället konsten att se och skapa det vackra i vardagen. Det är något jag själv vill bli bättre på. 
Foton lånade från @svante_elledecoration

Lookalikes: Pia-lampan

Den svenska arkitekten Tore Ahlsén (som bland annat ritade PUB-huset i Stockholm tillsammans med sin bror) formgav även inredning och möbler, bland annat den klassiska Pia-lampan som såg dagens ljus redan på 1940-talet. Modellen finns både som plafond och pendellampa med en stomme av silvertråd som löper i ett harlequin-mönster med överdrag av vitt bomullstyg som fästs i nederkant med dragsko. Har själv köpt en Pia till vårt hus och fick ändå titta två gånger på Twister för att se skillnaderna. Vad säger du om de här, är de lika som bär? 
Bild 1: Lampa Pia från Gärsnäs pris 6390 kr
Bild 2: Lampa Twister från Loax 1195 kr

Kejsarens nya kläder

Häromdagen fastnade jag vid tidningshyllan på mataffären och roade mig med att jämföra innehållet i mode och inredningsmagasinen. Medan klädbranschen spritter av lust och energi och visar upp ett färgstarkt, livsbejakande ideal är det som om de creddigaste inredningstidningarna flirtar med döden.
 
Ingen enskild titel utpekad men vissa hemma-hos-reportage jag bläddrade förbi kunde närmast beskrivas som estetiska tvångströjor. Glutenfärgade väggar och kontrastlösa möbler ton i ton. Inga personliga föremål. Ingen komfort. Inga glada miner. Däremot gott om svårmodiga ansiktsuttryck, svartklädda människor och urnor med visset gräs på en piedestal.  
 
Är det för att det blivit folkligt med inredning? För lättillgängligt? Känner eliten ett så starkt behov av att distansera sig från de breda lagren att den enda lösningen är att hylla ett stilideal så exkluderande i sin egen obekvämlighet att bara de mest initierade kan förstå och uppskatta ”det rätta”? Och hur kommer etablissemanget undan med det, oemotsagda? Varför är det ingen av oss vanliga som vågar påpeka det uppenbara. Vem vill bo i ett museum? Det är ju inte bara kejsaren. Hela hemmet är ju naket.

Annons: Tävla och vinn pall Gårda från Tre Sekel

Den här veckan har en läsare chansen att vinna pallen Gårda från Tre Sekel, ritad av Emma Olbers 2017. Tillverkad i massiv stjärnsågad svensk furu och ingår i serien Landala som också har bord och bänk. Pallen är stapelbar och kan användas som både pall, sidobord, sängbord m.m. Går att få såpad , vitoljad eller oljad svart /grå (som på miljöbilden) Vinnaren får själv välja utförandet. Tre Sekel är ett anrikt företag vars namn kommer från deras grundidé – en möbelkollektion byggd på tre svenska möbelepoker: gustavianska klassiker, ”nyheter” från Carl Malmstens arkiv, samt nya produkter i design av ledande samtida formgivare. Totalt vinstvärde cirka 3000 kr. För att delta i veckans tävling ska du svara på följande frågor i kommentarfältet, inom en vecka. Lycka till!
 
1) Vilken produkt i Tre Sekels sortiment är din favorit (förutom pallen)? Motivera kort varför. 
2) Var skulle du placera pallen om du vann och hur skulle den förgylla din tillvaro? Motivera kort.
 
Tävlingen är nu avslutad. Grattis till Sofia som svarade 2018-03-27 kl 10:53:40
Tävlingen pågår t.o.m. den 2/4 kl 9.00. Du måste vara över 18 år och bo i Sverige för att kunna delta. Bästa bidrag utses av en jury från Tre Sekel och det kan ej överklagas. En pall Gårda ligger i potten. Vinstskatt betalas av vinnaren. Genom att delta i tävlingen samtycker du enligt personuppgiftslagen (1998:204) att Trendenser får behandla dina personuppgifter. Läs mer om tävlingsvillkoren HÄR

Veckans inredningsnyheter – v. 12 / 2018

Ännu en vecka har svischat förbi och här kommer en summering av de inredningsnyheter som passerat på bloggar och instagramkonton de senaste dagarna. Allt från nya produkter till designhotell. Hoppas du hittar något du gillar!

Svedbergs lanserar ett nytt badrumssystem, DK, tillsammans med formgivarna Morten Voss och Stinne Knudsen.

Sanova plockar in trenden med industriella glasväggar i badrummet och släpper duschväggen Kuadra H.

Hästens utökar sin serie sängkläder Satin Pure med tre nya färger, däribland Misty Rose på bild.

Norrgavel bjuder på påskinspiration med svagt gula linnetextilier för det dukade bordet. 


Den 3 maj lanserar Artilleriet en helt egen kokbok, inspirerat av matkulturen på västkusten, mer specifikt Göteborg.

By Lassen som kanske är mest känt för ljusstaken Kubus, slog rekord när en av deras originalsoffor från 1935 av Flemming Lassen auktionerades ut på Bruun Rasmussen. Den klubbades för 82,000 euro, och blev där med den dyraste soffan auktionshuset sålt.

Tambur lanserar en piedestal, RAW, i rå MDF utan ytbehandling. Tanken är att du målar den i valfri kulör själv. (vilket i princip innebär att de säljer en kub av spånskivor…?)

Livsstilsmagasinet Cereal släpps i en ny upplaga, denna gången innehållandes reportage med populära Ilse Crawford.


Norm Architects och Kinfolk samarbetade med en utställning som jag skrev om redan i oktober, HÄR. Fotografierna från utställningen kan nu köpas via den danska posterbutiken Paper Collective. 
Ellos visar upp nya pressbilder på sin sommarkollektion, Ellos Home Garden. 

IKEA slår ett slag för den vegetariska snabbmaten med en helt ny grön meny, Framtagen i deras kreativa lab Space 10 i Köpenhamn.
Notiser 
– En av Sveriges främsta glaskonstnärer. Ulrica Hydman Vallien, har gått bort. 
– Karin Ward, senast som kreativ chef på Linum, börjar som ny designchef på Åhlens.
– Rebel Walls tar in ny VD
– & other stories samarbetar med brittiska inredningsföretaget House of Hackney.
– Love Warriors öppnar butik i Mood-gallerian!
Veckans mest ombloggade bostad är inte till salu utan detta hemma-hos-reportage som synts i Elle Decoration. Från den danska konstnären Kasper Eirups hem. 
Foto: Svedbergs, Sanova, Hästens, Norrgavel, Artilleriet, Tambur, Cereal, Paper collective, IKEA, Elle 

Vad vill du läsa om i min inredningsbok?

Hösten 2018 släpper jag min första bok om inredning. Jag behöver din hjälp för att göra den så bra och användbar som möjligt. Vad har du för problem med i ditt hem och vilka önskekapitel du skulle vilja att jag tog med? Jag har gjort en snabb enkät som bara tar några minuter att besvara. Det skulle betyda jättemycket om du ville fylla i den. Du kan vara helt anonym men alla som anger sin mailadress i slutet är med och tävlar om en av fem signerade exemplar av boken så snart den finns tryckt och klar. 
 
Klicka här för att komma till enkäten
 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
* Inlägget innehåller information om ett kommersiellt projekt / en kommande bok inom ramen för Trendenser AB

Get the look: Kastellgatan

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks
 
Hur återskapar man stilen i lägenheten som är till salu på Kastellgatan? En ljus bas i kombination med färgstarka utropstecken som återkommer här och var. Jag har letat reda på de bärande detaljerna i stylingen och gjort ett kollage med adlinks till inköpsställen. Hoppas detta kan vara till hjälp!
Soffa Nordiska Galleriet / Golvlampa Rum21 / Soffbord Nordiska Galleriet / Pläd Rum21 / Fåtölj Rum21 / Bok Adlibris / Kruka vit keramik Ellos / Flätad korg Rum21 / Kran Vola / Luftballong Miniroom.se / Tekanna Rum21 / Tält Ellos / Bil Miniroom.se / Barnstol i björk Rum21 / Vimpel Lagerhaus / Gul lampa Rum21 / Matta Miniroom.se 

Hemnetgodis: Kastellgatan

Kolla in den här pärlan som ligger ute till salu via Alvhem mäkleri, på adressen Kastellgatan 7 i Göteborg (Linné). Näst högst upp i huset med fantastiskt ljusinsläpp. Genomgående fräscha golv och fungerande kakelugnar. Dessutom fylld med fina skandinaviska designmöbler. Värt en titt. Alla bilder hittar du här!

Sponsrat inlägg: Därför tycker jag det är viktigare med flyt än fart under småbarnsåren

reklam / annons i samarbete med Hemfrid.se
 
När jag intervjuas får jag nästan alltid frågan ”hur jag hinner med allt”. Och hur jag mäktar med att driva företag, blogga varje dag, skriva bok, hantera familjelogistik och pussla ihop vardagen under småbarnsåren. Sanningen är att jag inte har mer ork än någon annan. Eller fler timmar på dygnet. Däremot har jag (med åren) blivit väldigt noga med vad jag lägger min kraft på för att jag ska få saker gjorda och samtidigt må bra. 

 

Foto: Anna Roström, Smallpigart.se  
 
För mig handlar det inte bara om att hushålla med min tid, utan också med min energi. Därför strävar jag efter en så friktionsfri vardag som möjligt. Jag gör vad jag kan för att få in mer flow i en intensiv livsfas. När jag tog körkortet och pluggade till teoriprovet lärde jag mig att tvära inbromsningar och ojämna hastigheter inte var någon ”hit” för bränsleförbrukningen. Det kräver mycket mer att ständigt gasa och bromsa och man kommer inte fram snabbare för det. Jag är övertygad om det funkar likadant för oss människor. En ryckig tillvaro är ingen lycklig tillvaro. I alla fall inte för mig. Därför är det viktigare för mig att ha bra flyt än att hålla hög fart – speciellt nu under småbarnsåren.

 

Helt ärligt. Jag blir på vansinnigt dåligt humör av att städa. Jag tycker inte det är roligt och jag både gruvar mig inför det och är grinig medan jag gör det. Att istället lägga den energin på sådant som ger mig kraft och sedan komma hem (eller i mitt fall, till kontoret) och mötas av doften från ett nyskurat golv. Att veta att det finns någon annan som tar ansvar för att dammsuga och gå ut med soporna. Eller putsar fönsterna när det är dags, tömmer diskmaskinen när den är full eller vattnar blommorna när det behövs. Det handlar inte bara om att frigöra tid för mig. Jag får mycket mer ork över vilket gör mig till en gladare mamma, kollega och bättre företagare. När de tråkiga bestyren inte ligger i bakhuvudet och drar ström eller skapar jobbiga hinder på vägen har jag mycket mer energi kvar i kroppen och en känsla av flow istället för frustration. 

 

Men om man inte har råd eller vill binda upp sig varannan vecka? Då kanske det istället är där grundliga vårstädningen som skulle göra att just du fick lite mer flow i din vardag resterande 51 veckor. Eller någon annan lösning som passar dina behov och förutsättningar bättre? I samarbete med Hemfrid vill jag därför tipsa om hur lätt det är att skräddarsy deras tjänster så att de funkar för just dig och din familj –  eller ditt företag – så att du också kan få uppleva den sköna känslan av att ha vardagsflow. 

 

Några tips från mig och Hemfrid:  
– Man måste inte ha städhjälp varje vecka, eller ens i hela huset. Det kan vara nog så effektivt att ta hjälp med de delar som man sliter mest med. En gång i veckan eller en storstädning per år. 
– Hemfrid kan även hjälpa till med fönsterputs, flyttstäd, tvätt, strykning m.m. Läs mer om alla tjänster på deras hemsida. 
– Priset per timme är från
 230 kr/h (efter Rut-avdrag) 
-Visste du att du kan förhandla till dig städhjälp som löneförmån istället för mer lön?
-Är du egenföretagare kanske det är på din arbetsplats som du skulle vinna mest på att få hjälp? Hemfrid städar inte bara hemma, utan även på din arbetsplats. 
– Fundera på vad som skaver mest i din vardag så hjälper Hemfrid till att hitta en lösning på det!  


*Inlägget är en del av en reklamkampanj i samarbete med Hemfrid

Stylingtips: Sex formler för att få till fina färgpaletter

Den vanligaste frågan jag får just nu handlar om hur man skapar snygga färgkombinationer till sitt hem. Jag har ju tidigare tipsat om 60/30/10 + S som hjälp för proportioner mellan huvudfärg och accentfärger – men när jag intervjuade den norska kulörexperten Dagny Thurmann Moe till min kommande inredningsbok gav hon mig en så pedagogisk översikt med olika universalformler för att läsa av färgcirkeln, från nybörjare till mer avancerad – att jag bara måste tipsa vidare!
 
Färgcirkeln är en överskådlig illustration som visar förhållandet mellan de primära och sekundära färgerna, och blandningarna som uppstår när man mixar dem. Fint, men vad ska man med den till? Jo. Se den som ett stöd för att hitta kompisar till din favoritfärg. 
Monokrom färgpalett
Välj en färg i färgcirkeln och addera mer eller mindre svärta/vithet till den kulören.

Analog färgpalett
Välj en färg i färgcirkeln och addera två närliggande kulörer till den. 

Komplementär färgpalett
Välj en färg i färgcirkeln och titta sedan på andra sidan cirkeln efter vilken kulör som är dess motsatta komplementfärg. 
Triär färgpalett
Den triadiska metoden består av tre huvudfärger jämnt fördelade på hjulet.
 
Splitkomplementär färgpalett 
Utgår från en färg i kombination med dess komplementfärgs båda grannar.
 
Rektangulär färgpalett
Välj en färg med komplementfärg och addera ännu en färg med komplementfärg (nämligen den som ligger två steg bort på cirkeln från den du först valt). 
 
KällaDagny Thurmann Moe / Läs hennes blogg HÄR 
1 4