Fröfloppen, dahlia-deppen och de lyckade luktärterna

Trots noll förkunskaper hade jag stora planer för sommarens blomsterodlingar. Ni kanske minns det här inlägget? Jag gick ut hårt och hängde på låset redan den 17 januari när Floret Flowers släppte årets fröpåsar och Dahlia-knölar. Varför jag envisades med att beställa från USA övergår mitt förstånd, inte minst nu när jag vet hur många bra leverantörer det finns i Sverige. Jag förblindades nog av bilderna på Pinterest. Tyvärr hade jag missat den för sammanhanget inte helt oviktiga detaljen att det tydligen är förbjudet att skeppa vissa växter över Atlanten (pga EU-regler). Så efter ett par månader kom ett mail om att Floret Flowers hade tvingats makulera halva min order. Tillbaka på ruta ett alltså. Med ont om tid dessutom. För nu började ju knölarna i Sverige att ta slut, speciellt i den färg jag absolut ville ha. 
 
Jag satte mitt hopp till den del av beställningen som skulle komma trots allt och noterade hur andra började förkultivera sina Dahlior, medan mina inte ens hade dykt upp. Väntade, väntade och väntade. Och till slut låg avin i brevlådan. Försändelsen från USA hade tagit en omväg via Kungshamn (jag bor i Kunsgbacka) och behövde nu tullas ut för hundratals extra kronor. Jag löste skamset ut paketet och pep av revanschlust när jag läste texten "Dahlia x 3" på följesedeln. Kanske hade det bara blivit ett missförstånd ändå?
 
Jodå. Så skulle man nog kunna kalla det. När jag rev upp kartongen visade det sig att jag beställt p r i n t s på dahlior i färgen Cafe Au Lait. Alltså inte knölar. Utan pappersutskrifter. Fotokopior. Att rama in?! Och de hade ju såklart kommit fram, EU-reglerna till trots. Jag vek mig dubbel av skratt medan jag petade ner luktärterna som låg i samma försändelse med extra stor omsorg. Något var ju tvunget att klara sig ur denna penibla fröflopp. Och som de tagit sig! Förmodligen har jag de dyraste luktärterna i norra Europa när man slår ut styckepriset, men det får gå. Plantorna bjuder ju både på buketter och gapskratt till alla som frågar hur jag lyckats få gröna fingrar i år...
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kommentarer
Postat av: Emeli

Tips angående dahlior: på Café magnolia i Malma Bredöl, Nossebro har de ett stort utbud av dahlia knölar varje år.
I år har bara mina dahlior i kruka klarat sig riktigt bra pga värmen och torkan.
/ "Emlan semlan"

2018-07-09 @ 14:10:05
Postat av: Anonym

Hahaha 😂

2018-07-09 @ 16:46:13
Postat av: Anna-Maria

😂 jag måste säga tack för att du förgyllde min annars så miserabla och gråtfärdiga dag med detta inlägg! Jag skrattade högt, tack och förlåt. Tja sådär kan det gå när man är för ivrig 😊Tur att man lär sig i alla fall! Nästa år lyckas du bättre, jag lovar.

2018-07-09 @ 18:29:18
Postat av: Ann

Det skulle vara kul att se dahlia-printouten. jag tycker det låter fint med café au laitfärgen..

2018-07-09 @ 22:33:53
Postat av: Lisa s

Förlåt, men haha vad roligt!!! Tack för att du bjöd på den! Underbart. Kram Lisa S

2018-07-09 @ 22:46:44
Postat av: Lovisa

Nämen oj! 😂

2018-07-10 @ 08:03:50
URL: http://www.inredningbycadla.se
Postat av: Ylva

Åh vad jag känner igen den där komma-igång-ivern. Första året jag skulle fröså i år, Impecta-katalogen kom redan i dec så glad i hågen började jag odla i januari. I april var min gurkplanta så hög att den fick bo i vardagsrummet, småflugor i hela huset men det hade ju kommit små gurkskott så vad gjorde det?! När hela familjen däckades av influensa i slutet av april dog gurkhelvetet av bristande vattning och jag fick bittert ligga febersvettig i soffan och beskåda det två meter långa växt-skelettet. Ska göra vissa justeringar i upplägget nästa år 😃. Tack för att du bjöd på din erfarenhet!

2018-07-10 @ 21:01:49
Postat av: Cecilia

Tack Frida för att du bjöd på det här!
Det är ärligt och väldigt bra skrivet. Men fint att du själv också verkar kunna skratta åt det i det här laget. Alla har vi ju råkat ut för något liknande :D Bättre lycka nästa gång!

2018-07-10 @ 21:55:59
Postat av: christine

Underbara Generösa Alla Ni. Alla har vi nog i frösått tidigt tidigt när ivern satt till..och beställt fel skall medges. Planterade sååå fin slätbladiga persilja i år o upptäckte att den smakade selleri? :-) hmm visst tagit fel planta:-) Skam den som ger sig, fler somrar kommer åter och dahlior finns kvar som vackra skapelser och minnen. Älskar luktärtor, doften det skira och villigheten att blomma när man plockar, plockar och plockar de fina <3

2018-07-11 @ 07:19:57
Postat av: Anna

<3
Låter som något jag hade kunnat göra! :-)

2018-07-11 @ 18:01:58
URL: http://www.youtube.com/yogamalasweden
Postat av: Caroline

Hahha! Fantastiskt att du bjöd på detta :)

2018-07-13 @ 11:29:02

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL