Läsarfråga: Har du sammet på ditt samvete?

I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (ibland finansieras dessa inlägg med reklamlänkar, obs dock inte detta då det enbart innehåller fakta och länkar till merläsning - inga köplänkar). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: lasarfragan@trendenser.se 

----------------------------------
Fråga: Passar på att ställa en udda fråga som gnager i mig. Vad vet du om sammet? Det är ju supertrendigt just nu, samtidigt som folk plastbantar sina hem? Men är inte sammet gjort av syntet? Eva
---------------------------------
Svar: Visst är det så att mycket av den sammet som trendar just nu är gjord av syntetfiber som är en slags plast. Men det finns också sammet som görs på silke eller bomull, därför ska man vara noga med att läsa tvättråden / innehållsförteckningen. Är din sammet gjord av 100% polyester så är den sannolikt skapad på kemisk väg med hjälp av petroleum. 

Sammet (sammetsammit) är ett vävt tyg, vars rätsida täcks av en tät, kort lugg. Tekniken för att väva sammet är mer än 800 år gammal och görs numer i olika kvalitéter .

  • Silkessammet är sammet vävt av silke. Detta är den äldsta formen av sammet, men också den dyraste kvalitén av sammetstextil.
  • Syntetsammet är sammet vävt av syntetfibrer / polyester i syfte att efterlikna silkessammetens glans. 
  • Möbelsammet tillverkas ofta av syntetfibrer.
  • Bomullssammet ger ett mattare intryck än silkessammeten och syntetsammeten och har ofta kortare lugg.
  • Krossad sammet är inte ett sammetstyg utan en form av velour, eftersom detta tyg har stickad botten. Velour görs oftast av polyester men även bomull förekommer. 
Det finns syntetfibrer och polyesterfiber som är skapade av återvunnet material. Det kan vara återvunna PET-flaskor och spillmaterial från textil- och plastproduktion. Då kan energianvändningen i tillverkningen av fiber minska med uppåt 70 procent. Det finns även kommersiella aktörer som återvinner polyesterfibrer från begagnade tyger, men det saknas oberoende information om miljöpåverkan.
 
Är din sammet gjord av 100% nya syntetfiber så är den inte särskilt hållbar. Petroleum / olja bildas i en process som tar ungefär 100 000 år under naturliga förhållanden och går därför under namnet fossilt bränsle. Utvinning av stora mängder petroleum sker främst genom oljeborrning i oljefält. 
 
För att tillverka syntetfibrer krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. När polyester tvättas släpps små, små platspartiklar ut med vattnet. Dessa minskar överlevnadsförmågan hos fiskar som äter upp dem. 
 
Läs mer om sammet och syntet här:
- Olika sorters sammet
- Materialskolan om syntetfiber och polyester 
- Hallå konsument om Polyesterfiber
- En fossilfri framtid är nödvändig / Stockholm Resilience Center

Kommentarer
Postat av: Elin O

Superbra inlägg!

2018-02-24 @ 15:24:08
Postat av: Pernilla

Jättebra inlägg! Gör gärna ett om marmor också.

2018-02-24 @ 16:19:05
Postat av: Anonym

Hade verkligen ingen aning om detta. Tack!

2018-02-24 @ 16:24:16
Postat av: Lovisa

Intressant inlägg. Tack för informationen!

2018-02-24 @ 17:19:35
URL: http://inredningbycadla.se
Postat av: Sofia

Det verkar finnas en missuppfattning att sammet är ett material, och inte det vävsätt som det egentligen är. Ett material som inte tas upp i inlägget är viskossammet, själv tycker jag att det verkar rätt vanligt, Som bekant är det en naturfiber, gjord av cellulosa.

2018-02-24 @ 18:15:53
Postat av: Åsa

Och så finnspetsen mohairsammet (ull),som är underbart fint!

2018-02-24 @ 19:49:03
Postat av: Lisa

Toppenbra inlägg! Så viktig info och så bra att du använder din plattform till att sprida den.

Som hyfsat insatt i plast/miljö/konsumtions -debatterna så har jag landat i en viss hopplöshe. Tänker nu främst på möbelbranchen. Köpa nytt vs begagnat, rätt material, schysst tillverkning osv. De bra alternativen är få och ofta väldigt dyra. Som insatt i de här frågorna blir ju också ångesten av sämre val större.
Såklart försöker jag fokusera på det jag gör ”rätt” och där valen blir bra. Men ibland kommer jag ingen vart. Hur bra blev egentligen mitt val av soffa? Är den på något sätt skadlig för mitt barn? Hur illa är det med polyesterstoppning? Valde vi en dum ytbehandling när vi renoverade? Osv osv.

Vore så intressant att höra om du också hamnar i liknade tankebanor och hur du eventuellt hanterar det.

2018-02-24 @ 20:15:20
Postat av: Fia

Skrämmande att se samma människor som vurmar för ekologisk mat och giftfria barnleksaker köpa sittpuffar i polyester och kallskum....

2018-02-24 @ 22:48:46
Postat av: Ulrika

Tack Eva för superbra fråga och tack Frida för bra svar. Konstigt att detta inte diskuteras innan något blir ”trendigt”. Samma sak som mörka träslag. Du Frida är den enda jag läst som reflekterar över ”trendmaterialen”.

2018-02-24 @ 23:17:25
Postat av: Sarah

Intressant och tänkvärt!

Ursäkta trög fråga, men hur ser man på tvättrådet om det är syntetsammet eller silkessammet?

2018-02-25 @ 08:46:13
Postat av: Frida

Tack för fin feedback!


Lisa: Får återkomma med svar på din fråga!

Sarah: På tvätterådslappen på ex prydnadskuddar (insydd i sömmen på insidan av kudden om du öppnar dragkedjan) står oftast vilket material textilen är tillverkad av (finns ju inte alltid innehållsförteckning på inredning och möbler som man kollar på i butik så som det gör på matprodukter). Bäst är förstås att fråga butiken / personalen men vill man göra en snabb check brukar man kunna hitta info där.

2018-02-25 @ 09:20:43
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Sarah

Man kan också använda sunt/dumt förnuft. Det är väldigt få saker som säljs idag som görs i silke. En kudde för 49 kronor är sannolikt inte det....eller gardinlängder för skrutt och ingenting... så sluta frossa i sammet som det skriks om i sociala medier och tidningar. Köp kvalité istället för kvantitet.

2018-02-25 @ 09:52:47
Postat av: Inredningshjälpen

Jättebra att du tar upp detta Frida, idag kallas ju allt för sammet oavsett vad, och det är ju helt klart en sanning med modifikation.
Det finns ju idag relativt billiga produkter av "sammet" ja allt ifrån kuddar, överkast till sittpuffar och inte helt enkelt som konsument att veta exakt vad olika material innehåller osv.
En inkl tumregel som egentligen bygger på rent sunt förnuft är ju om man ställer en exklusiv (dyr) produkt mot en billig från ett lågprisvarumärke, vi kan göra en jämförelse tex när det gäller en sammetspuff som hos Artilleriet kostar X antal tusenlappar medan en "liknande sammetspuff" hos tex Mio kostar x antal hundralappar, så är det i 9 fall av 10 val av material som gör skillnaden på priset.
Inget unikt för just sammet, det är ju samma sak över lag, vill man få ner priset på en produkt så är det enklaste sättet att göra avkall på materialkvalitet och därmed även hållbarhet och miljö.

Man får vad man betalar för helt enkelt.

Inredningshjälpen/Anette

2018-02-25 @ 10:42:32
URL: http://inredningshjalpen.com
Postat av: Hanna

Skrämmande att så få kollar materalinfon innan de köper något till sitt hem! Tänk alla kemikaler mixar från skum i soffor och mdf kök som vi andas in!?

Som någon nämde, gör ett inlägg om Marmor. Hur många vet att självaste Bin Laden köpt gruvan i Italien?? Eller att mässing är gjort av bly som hamnar i våra kroppar och förgiftar naturen vid tillverkling?

2018-02-25 @ 14:40:22
Postat av: FruK

Inredningshjälpen, sammet är ju ett vävsätt och det krävs inte ett speciellt material i det för att det skall kallas sammet som man får intrycket utav när man läser ditt inlägg. Och tyvärr så tror jag inte att de dyrare märkena och en högre prislapp garanterar att de inte använder polyester som del eller enda material i sin polyester. Dels för att få en bättre förtjänst men också att materialet i sig är mer slitstarkt. Har sett att layered har en den siden, bomull, viscose sammet men även sammets produkter i ren polyester.

2018-02-25 @ 19:32:24
Postat av: Camilla

Hanna:
Mässing är en legering som nästan alltid består av koppar och zink.
Bly förekommer enbart i speciallegeringar nuförtiden. Tex rörledningar och dylikt.
Finns gränsvärden för hur mkt som får "blöda" från dricksvattenledning och blandare. Men om vi ska vara realistiska och prata dos och respons så behöver du dricka typ kubikmeter nästan för att få skador.
Sen kan man ju fråga sig hur reningsverken klarar att ta hand om bly som kommer från dessa blandare?

2018-02-25 @ 19:43:52
Postat av: Caroline

Bra inlägg! Glöm inte att siden kommer från larver: djur. Vet ni hur den nprocessen funkar?

2018-03-04 @ 01:00:17

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovin



Kommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL