Veckans kontor - tusentals tecken och lite tvivel

Klockan 03.36 inatt satte jag punkt, klickade på "send" och mailade iväg mitt slutredigerade manus till bokförlaget i Malmö. Sista ronden med texten är avklarad. Nu väntar en vända med feedback innan allt ska gå vidare till språkgranskning.

 

Totalt 290 137 tecken inklusive blanksteg och väldigt mycket känslor. Den senaste veckan har varit en kamp mellan mig och tangentbordet. Men kanske framförallt mellan mig och mina egna tankar. Ena dagen helt övertygad om att allt jag skrivit är skräp och att kritikerna kommer såga mig vid fotknölarna. Nästa dag, inte lika brydd om sånt. Däremot vädigt nyfiken på om min galna idé kanske kommer att kunna hjälpa någon. Tänk om jag kan få dig att trivas lite bättre i ditt hem? Det räcker ju. Vilken grej det vore. 

Men jag är långtifrån klar. Nu återstår ytterligare några månaders arbete. Med bokomslaget och inlagan och allt däremellan. Just idag har vi bollat omslagsfärger. Det enda jag vet är att jag inte vill att den ska vara vit. Eller beige. Det finns ju redan så många fina sådana. Men jag är nyfiken på hur du tänker där när du köper böcker? Spelar färgen på boken någon roll? På vilket sätt isåfall?

 

Så himla dumt att jag missade den frågan i enkäten. Har fått in så många bra svar och uppskattar vartenda ett. Men orkar ni hjälpa mig med en sista grej och komma med lite feedback om färgvalet så vore jag supertacksam. 

Hursomhaver. Nu behöver jag ett break. Efter den här veckans totala jobburladdning måste jag dra ur kontakten och ladda om för att hålla ihop. Jag ber om ursäkt för tidernas sämsta bloggvecka, men hoppas ni kommer känna er kompenserade - vad det lider. 

 

Trevlig helg så länge. 


Kommentarer
Postat av: Clara

Det passar ju din stil med sovra färger men jag älskar när bokomslag sticker ut. Svårt det där... beror också på om du vill att det ska vara en ”table book” eller inte, i så fall kanske klassiska färger är tacksamt?
Oavsett, Lycks till!

2018-04-06 @ 22:24:03
Postat av: malin K

Färger som fungerar att ligga framme på bordet.. hm.. grågrönt? Växter är gröna och grönt signalerar harmoni..

Lycka till! :)

2018-04-06 @ 22:26:57
Postat av: Carolina

Klassiska färger känns mest rätt och hållbart i längden. Jag skulle gilla den i elephant grey:)

2018-04-06 @ 22:32:02
Postat av: Karin

Hej! Tyvärr skulle jag nästan vilja säga men jag uppskattar neutrala färger som vitt, beige, grått och svart. Har underbara inspirationsböcker om silversmide men stör mig på omslagen som är knallblå och lila. De får stanna i bokhyllan. Kanske är det så att jag vill ha lugnt och harmoniskt omkring mig och då blir det ting i neutrala färger som får vara framme. Vid speciella tillfällen får det färgstarka komma fram. Tack för fin inspiration.

2018-04-06 @ 22:41:37
URL: http://vackertnaturligt.se
Postat av: Josefine

Visst är det viktigt med färg men inte lika viktigt som textur på boken, hur den känns mot handen. Älskar de där tygiga med tjocka matta blad inuti. Gärna rak rygg, inte välvd.

2018-04-06 @ 22:42:49
Postat av: Amanda

Heja dig! ”Doubt kills more dreams than failure ever will” - det kommer bli en fin bok, ingen tvekan.

Neutrala färger är vilsamt men en kontrast till innehållet (förmodar att vackra lugna paletter är i fokus) vore kanske häftigt? Gul?

2018-04-06 @ 22:43:35
Postat av: Amanda

Eller kola-färg!

2018-04-06 @ 22:45:14
Postat av: Julia

Jag hade kört på babyblått/beige eller mellangrått/neongult och skriva texten med versaler. Jag föreslår alltså färger där man inte ser texten så tydligt från bakgrunden och två förslag som ger helt olika intryck. Det första handlar mer om harmoni medan det andra verkligen poppar ut i bokhyllan! Tänk på vad du vill förmedla och inspireras av omslagen på tapetprovsböcker. Vilken plockar du upp?

2018-04-06 @ 22:49:09
Postat av: Linda

Hej! Så klurig fråga, färg sticker ju ut vilket både kan ge en häftig färgklick för den där färgen passar in i hemmet men i någon annans hem bli lite av wn nagel i ögat. Jag tänker endå att boken ska spegla dig och tänker jag på din bligg är det scandineutrala toner jag tånker på. Tänker även att en härlig dovgrön kan passa :). Jag skulle även vilja skicka in en tanke om materialet, hade verkligen uppskattat (och passat din stil) om der var producerat av hållbara material. Lycka till :)

2018-04-06 @ 22:56:12
Postat av: Martin

Lägg av!
Varför ska du be om ursäkt för att du sliter som en galärslav? Skärp dig. Sträck på dig och var stolt över 1. Det du skrivit 2. Att du fortfarande och samtidigt roddar Sveriges bästa inredningsblogg och 3. samtidigt är förälder. Du är helt fantastisk.
Är set något du är dålig på och något som jag verkligen kan se förbättringspotential inom så är det spontanhovmästarkaffe med folk i närområdet.

Boken?
Den ska givetvis (ursäkta alla töntiga tramspellar ovan) vara knallfärgad. Gul, blå, rosa...det kvittar. Jag vill ha något som sticker ut och syns. Något som mina vänner INTE kan missa. När de frågar om ”den där galet färgglada boken” så kan jag stolt berätta att det är min kompis Frida som skrivit.

2018-04-06 @ 22:57:48
URL: http://martinreda.com
Postat av: Maria W

Mörkgrön eller mörkgråbeige. Klassiskt, snyggt och håller över tid. Sedan tillkommer plusset att kladdiga barnfingrar inte syns om boken är sådan man vill att den ska ligga framme.

2018-04-06 @ 23:00:37
Postat av: Marier E

Vinröd åt det bruna hållet med randig struktur ("miniwellpapp") skulle jag tycka vara fint.

2018-04-06 @ 23:07:42
Postat av: Eva L

Sobert ska det vara tycker jag! Tygklädd i ljusgrått och med grafitgrå text. Inget krusidull. Måste du sticka ut kan jag sträcka mig till att texten får vara smaragdgrön :) Ser redan fram emot att få köpa den!

2018-04-06 @ 23:11:48
Postat av: Elin

Bra jobbat med boken, jag ser framemot det färdiga resultatet så småningom!

När det kommer till färg så tycker jag personligen bäst om lugna och dova färger men först och främst tycker jag att du ska lita på din egen känsla!

2018-04-06 @ 23:15:39
Postat av: Inredningshjälpen

Men alltså grymma Frida, du har skrivit en hel bok och jisses vilket hästjobb det måsta vara på alla sätt och vis.
Själv hade jag antagligen börjat tackla av vid novellstatus och skulle aldrig någonsin behövt fundera på vilken kulör omslaget skulle ha, haha.
Jag gillar böcker med med lite knalliga omslag, och får jag föreslå något lite djärvare så tycker jag en turkost/mint vore fint.

Ha nu en skön helg och unna dig lite ledighet i vårsolen.

Kram Anette

2018-04-06 @ 23:24:18
URL: http://inredningshjalpen.com
Postat av: Frida

Wow, fantastiskt bra jobbat! Grattis till inlämningen.
En sober klassisk färgställning tycker jag. Grönt är min absoluta favorit som passar in hos alla och det finns så många vackra nyanser. Allt från den nu så populära grågröna till riktigt mörk "John Bauer-grön" eller knalligt klorofyll. Och självklart är det taktila viktigt, typ infrastruktur. Lycka till, kommer garanterat köpa boken när den kommer ut.

2018-04-06 @ 23:33:45
Postat av: Frida

Rättstavning... Infrastruktur=linnestruktur;)

2018-04-06 @ 23:35:12
Postat av: Malin

Grattis, vilken grej! Tänk sen när du har den i din hand... Det hade varit en spännande upplevelse!

Snygg, tidlös typografi och ett bra materialval är viktigare än färgen på omslaget tycker jag. En bok kan kännas trött eller ängslig eller, faktiskt, ganska billig om den är fel satt eller med trist finish, oavsett kulörval. På samma sätt lyfter vilket omslag som helst (eller ja, en hel del i alla fall!) med genomtänkt grafisk form och taktil känsla.

Med det sagt är flera av mina favoritböcker ganska starka i färgerna och den allra finaste är orange - vilket jag vanligtvis inte är särskilt förtjust i. En annan är knallröd och alldeles underbar. En bok som man ska läsa (inte "bara" dekorera hemmet med) behöver ta lite plats för att väcka intresse. Så åt den gul-orange-röda färgskalan tycker visst jag.

Jag ser fram emot att se boken så småningom. Lycka till med resten av produktionen!

2018-04-07 @ 00:15:09
Postat av: Maria

Grågrön. Passar bra in bland de vita och beige böckerna, och är lugn, inspirerande och harmonisk utan att ”poppa” så mycket att det stör. Klassiskt håller i längden.

2018-04-07 @ 06:26:28
Postat av: Caroline Flindt

Grattis käraste Frida, såå spännande!!
Tycker du skall lyssna på magkänslan och välja den knalligaste versionen av vad du gillar. Så blir det hel säkert bra.
Nu blir jag super nyfiken på namnet och innehållet, SÅ SPÄNNADE!!
Säger som Martin ovan, var stolt, du är såå imponerande som får efter det du vill och gör det til 200%!!
HEJA dig hela vägen från Kph!
Stor kram och fin lugn helg till dig,
Caroline

2018-04-07 @ 07:54:58
URL: http://carolineflindt.com
Postat av: Linda

Omslaget får gärna vara av tygstruktur och grått med blått/grönt inslag!

2018-04-07 @ 07:55:21
Postat av: malincatrin

Utan att veta exakt hur innehållet är så tänker jag mig att omslaget borde vara något som kan ligga framme och passa in i flera hem? Spontant en grå/beige kanske med en rak rygg. Sen kan typsnittet vara något som sticker ut.

2018-04-07 @ 08:25:59
Postat av: Elisabeth Sigemark

Tygomslag. Mycket färg, turkos? Silver eller guldtext. Vita böcker missar jag

2018-04-07 @ 08:37:46
Postat av: Carolina

Ockragul! En härlig färg som både känns neutral men som ändå drar blickarna till sig.

2018-04-07 @ 08:50:35
Postat av: Maria

Jag tycker marinblå med vita bokstäver. SÅ fint!

2018-04-07 @ 09:36:08
Postat av: Nathalie

Hej Frida
Jag gillar när boken kan ligga framme i inredningen. Det finns ju fina svärtade pasteller som ofta passar bra in även i ett vitt/ grått hem om du inte vill ha vitt/ beige.
Men kanske boken kan vada neutrala färger men sticka ut genom att bara ha ett guldigt tecken/ bokstav på framsidan.
Är helt övertygad om att din bok kommer sälja för att du är du!

2018-04-07 @ 09:56:30
Postat av: Lina

Linnestruktur, men måste säga naturfärger är vackert... om man som jag vill att den ligger framme. Neutral.

2018-04-07 @ 10:44:41
Postat av: Leah

Be inte om ursäkt för en dålig bloggvecka, du är ju hur grym som helst!! HEJA DIG!! Vilken är din favoritfärg? Jag hade tyckt det vore kul med en inredningsbok som andas liv och fart, kanske badanka-gul eller mint? Något knalligt som man blir glad av! Sobert, beige osv är enligt min mening det tråkigaste som finns haha. Men lita på din magkänsla, det viktigaste är ju att DU är nöjd!

2018-04-07 @ 11:27:58
Postat av: Flora extraordinaire

Nu sticker jag ut lite bland alla förslag på linneomslag i fina färger, men faktum är att böcker jag oftast dras till har fotoomslag. Ett väl valt foto kan säga så mycket mer om vad boken handlar om och vilken känsla den har, särskilt om man inte känner till den på förhand. Ida Magntorns böcker tycker jag är bra exempel.

2018-04-07 @ 12:03:26
URL: http://instagram.com/floraextraordinaire
Postat av: Cissela

Du tycker ju om naturmaterial så jag skulle säga linnefärgad med struktur av linne. Matt yta. Jag tycker om boken ’Från grunden’ med Systrarna Eisenman. Heja dig snart kan du titulera dig författare också 💪🏻

2018-04-07 @ 13:13:06
Postat av: Marianne

Jeg jobber med bøker.

En ting du bør tenke på, er at det er viktig med synlighet. Når boken ligger på et bord i bokhandelen sammen med femten andre bøker (med mindre du er garantert god eksponering på annet sett?), så er det bare et par sekunder et menneske bruker på å sveipe over bordet med blikket. Ser de ikke boken med en gang, har de allerede passert bordet. Så noe blikkfang!

En knall farge (gult, oransj og rødt?) eller en nøytral base med bokstaver i gull e.l. Eller et mønster som vekker oppmerksomhet. Eller et ansikt, det er vi programmert til å legge merke til.

2018-04-07 @ 14:43:40
Postat av: Lovisa

Så spännande! Förstår att det ligger mycket jobb bakom en bok. Häftigt!

Jag röstar för en gråblå färg på boken!

2018-04-07 @ 15:25:43
URL: http://inredningbycadla.se
Postat av: Bina

Jag tänker att det blir en mjuk färg, duvgrå-blå (mer blå än grå). Ser fram emot din bok.

2018-04-07 @ 15:34:29
Postat av: A-K

Långsiktigt och hållbart som du alltid tänker Frida. Vad du än kommer fram till kommer vi säkert gilla det med.

2018-04-07 @ 16:46:48
URL: http://nancyandi.blogg.se
Postat av: Anonym

Det är så kul att läsa när du skriver mer. Får man egoistiskt önska fler inlägg av den här typen. Lite mer vardag.

2018-04-07 @ 16:51:00
Postat av: Anna

Om du vill att boken ska ligga framme är det nog klokt om den har neutrala färger, jag tänker till och med i linnetyg. Lycka till!

2018-04-07 @ 17:08:38
Postat av: Eva

Känns inte som om det behövs några flera inredningsböcker på marknaden.Varför gå från digitalt till att påverka miljön med material,tryck och transport och det spelar ingen roll om det är nästgårds.Lite förvånad över detta steg faktiskt.
Min vy.
Det lär bli beige eller grått på omslaget..

2018-04-07 @ 17:18:27
Postat av: Sofie

Åh, färgen spelar in, det gör den. Men, jag kommer köpa din bok oavsett! Vore kul med grönt, blått eller knalligt gult.

Bra jobbat!!!
Kram

2018-04-07 @ 18:30:27
Postat av: Jenny

Du är ju helt fantastisk som skriver en bok samtidigt som du har två små barn hemma! Klappa dig på axeln och säg: bra jobbat mig själv 👏🏼

Vad gäller färg: antingen en grön nyans, kanske turkosgrön eller något knalligt som verkligen ingen annan har: gult, orange, grön som är så där klatschig! Nu vet jag: låt dina barn välja färg? Den stora tänker jag på nu. Lycka till

2018-04-07 @ 19:15:06
Postat av: Helene

Jag gillar neutrala färger, men skulle kunna gå igång på gult, orange eller blått just nu.

2018-04-07 @ 19:52:16
Postat av: Angelica

Jag röstar för svart linne tyg med Trendenser i guld! ;)

2018-04-07 @ 20:55:23
Postat av: Julia

Ser fram emot att få läsa din bok när den kommer ut :) Gällande omslaget så säger jag som flera andra att det är snyggt med neutrala färger men eftersom du inte vill ha det så är mitt förslag en gråblå färg åt det något mörkare hållet. Eller en blå som matchar Steltons vas Aquatic, den har fina färger tycker jag.

2018-04-07 @ 23:20:30
Postat av: Maja

Spännande! Jag tänker först på en ljus mjuk neutral färg när jag tänker på din blogg men vet ju inte om innehållet i boken speglar bloggen.. annars tänker jag på ljust läder och trä, växtgrönt, svart och marinblått när jag tänker på dig och om boken ska vara tygklädd. Annars bild av marmor, sten eller ett annat mönster? Svart-vit-randig kanske?
Det kommer bli bra!

2018-04-08 @ 00:13:16
Postat av: Jessica

Vad kul med boken Frida! Ser fram emot stt få ta del av den. Jag tycker hela omslaget skall prydas av ett egettaget foto. Du tar ju så fina bilder. Det kan vara i svart-vitt. Gärna matt yta. Men sidorna får gärna vara "kantade" med en knallig blank färg. Beroende på åt vilket håll man lägger boken så syns då antingen det svart-vita eller det knalliga :). Två av mina favoritomslag är Josef Frank "De okända akvarellerna" och Tricia Guild "Färg, mönster och rymd". Lycka till!

2018-04-08 @ 00:20:06
Postat av: Irene Börjesson

Hej där
Ja, jag skulle uppskatta lite färg. Gärna åt det blå, blågrå hållet.

2018-04-08 @ 00:26:11
Postat av: Jk

Grattis! :)

Vad svårt! Gillar både böcker som blir en färgglad detalj...men då hänger det såklart delvis på att det är ”rätt” färg för just mig...allra helst hade jag sett en rätt avskalad turkos nästan lite ”smutsig” färg...men lugna basfärger gör ju stt det passar i alla hem!

2018-04-08 @ 09:43:26
Postat av: eKorren

Med reservation för återgivningen i din dator... men en mörk, distinkt stram petrolblå bok skulle glädja mitt öga.

Köper inte på utseende, men snyggt formgivna böcker drar alltid min uppmärksamhet till sig. Tryck- och papperskvalitet, typsnitt, format... allt!

2018-04-08 @ 09:50:39
Postat av: eKorren

P.S. Glömde färgexemplet! :)

https://www.trendrum.se/easy-avlangt-kuddfodral-petrol-bla

2018-04-08 @ 09:51:33
Postat av: Emma Nilsson

Hej Frida, grattis till inskickande!
Jag tänker gör två i ett! Varför inte ett gammaldags(?) omslag i papper som skyddar en lite mer neutral utsida i tygliknande på själva omslaget? Neutral måste inte betyda beige/grå/vit/svart - dämpad färg är tjusigt. Just nu är böcker på bordet trendigt, men kanske inte 50 år till. Då ska boken passa in i bokhyllan. Kanske en mönstrad papp runt boken gjord med din fantastiska handstil? En klädd framsida (innanför pappret) likt de snygga böckerna från bookbinders... samma mönster på insidan av pärmen? I förlängningen kan du ge ut nya "klädslar" till utsidan ;-) Win win för alla som vill byta färg på sina böcker, slipper köpa nya böcker man kan använda befintliga och uppdatera så länge böcker på bordet är något vi vill ha!
Hoppas du förstår hur jag menar! Annars fotar jag en av mina gamla böcker här hemma och skickar till dig.
Kram och lycka till!

2018-04-08 @ 12:24:55
URL: http://www.pyretochbusigaba.se
Postat av: Monika

Det skulle vara snyggt med vit/svart/grön, tänk dig björkens färger, en flirt med din hemstad.

2018-04-08 @ 15:01:24
Postat av: Josefin

Så spännande med bok! När jag tänker dig tänker jag såpat trä/ ljust brunt läder och/eller som någon skrev ’björkfärgat’ - svartvitt och krispigt grönt. Lycka till!!

2018-04-08 @ 16:42:20
Postat av: JenHen

Någonting med grönt. Naturligt, klassiskt - passar dig perfekt. Ska bli roligt att se boken!

2018-04-08 @ 19:10:07
Postat av: Anonym

Brittish racing green med guld foliering.

2018-04-08 @ 21:22:54
Postat av: Anonym

Tyg och en knallgrön färg tycker jag.

2018-04-08 @ 22:09:41
Postat av: Sofie

Tänker mer på bokens känsla än färg, tror jag. Gillar när böcker har en tygkänsla.
Annars en dov blå eller grå färg kanske.

2018-04-09 @ 13:55:02
Postat av: Johanna

Stort grattis! Förutom att linne och beige gillas brett som det känns så älskar jag ockra och andra vamt gula / senapsfärgade / kamel toner - om du alltså vill ha nått som sticker ut röstar jag på det! Sen går det kanske att kombinera en tygklädd bok med ett löst pappersomslag, så går det ju att tillfredställa fler :D För självklart vill en ha boken liggandes framme ju!! Det känns som det vanligaste är att tygomslaget är mer klassiskt och pappersomslaget det som poppar - så du skulle ju även kunna vända på det (alltså köra mer klassiskt papper och nått mer vågat i tyg).

Lycka till!

2018-04-09 @ 16:41:41
Postat av: Therese

Klart omslaget spelar roll. Gärna textil, det är så härligt. Mönstrat vore fint (då syns flottiga fingeravtryck mindre). Ser fram emot din bok!

2018-04-09 @ 18:56:08
Postat av: Emma T

Hurra för dig!
Utsidan gör mycket... I alla fall i just denna frågan :)
Inte för stickig färg hade jag föredragit, kanske mörkt blå, grå-grön eller någon annan dämpad blå kulör? Och som så många andra så gillar jag verkligen böcker med känslan av tyg, särskilt på ryggen, och matt papper.
Oj, nu börjar det bli lite för mycket tankar här, mer än vad som efterfrågades, så trevlig kväll till dig!

2018-04-09 @ 21:30:49
URL: http://emmassamling.wordpress.com
Postat av: Helena

Kanske precis som din text "trendenser"? Vitt och svart - enkelt men känns direkt igen med ditt typsnitt. Snygg att ha på soffbordet eller på en tavellist också.
Känslan att få hålla i boken är viktig, gärna ett annorlunda format. Jag gillar lite "segt" material, gärna lite vadderat nästan. Att hålla och få känslan i kroppen är härlig, sånna böcker gör jag mig inte av med!!!

2018-04-10 @ 22:33:11
Postat av: Anonym

Jag valde bort sköna hems inredningsbok pga färgen. Den var ju röd. Funkar icke att ligga framme i mitt hem.

2018-04-11 @ 06:13:11
Postat av: Kerstin Emanuelsson

Mörkblå eller mörkgrön

2018-04-11 @ 10:29:10
Postat av: Karin

Hej, såklart du ska logga ut ett tag. Så viktigt med återhämtning. För mig är själva känslan på bokomslaget, färgen o kvalitén på papper o sång viktigt. Det är ju då mycket roligare om den är fin o har en aura av lyx kring sig!

2018-04-11 @ 16:20:18
Postat av: Erika

Någon ”snäll pastellig” färg vore fint! Gammelrosa, dimblå, mintgrön.... Välj en färg som DU tycker om! ;)

2018-04-11 @ 21:33:50
Postat av: Jenny Ekstrand

Ljus blå/grå (alltså ljusblå med svärta i, inte pastell)

2018-04-11 @ 23:00:42
Postat av: Elin

Viktigaste för mig är först å främst att boken är snygg så att den får ta plats i bokhyllan eller som en coffetablebook! Sen är det ett plus om den är bra också haha! Finns inredningsböcker jag köpt bara för att den är fin för ögat. Gillar neutrala färger med tex stor text på ryggraden av boken. Men vore även fint med någon pastellfärg.

2018-04-15 @ 07:34:35

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL