Life hacks för inredningsintresserade småbarnsföräldrar?

Jag tänkte att vi kunde vara lite bjussiga och dela våra bästa linredningsrelaterade life hacks för småbarnsföräldrar. Jag börjar med ett gäng av mina, så fyller ni på med era i kommentarsfältet. Är ni med?
Foto: Lampverket.se 
 

- Skydda mattan under köksbordet från barnmatskladd och spill med ett genomskinlig golvskydd för kontorsstolar. Finns att köpa i barnbutiker också, men är oftast billigare (och större) på kontorsavdelningen.

- Trä en tunn strumpa över dammsugarmunstycket för att fånga upp legobitar som halkat in i trånga utrymmen, fastnat i lurviga ryamattor eller svåråtkomliga ställen.

 

- Förenkla för er själva genom att inte bara se över leksaksförvaringen i barnets rum. Ha en plats för leksaker i alla rum som barnen leker i under dagen - men de behöver inte vara barnsligt urformade. I köket kanske det är en egen kökslåda i deras höjd, i vardagsrummet kanske det är en fotpall med förvaringsutrymme. 

- En liten sopskyffel (eller spade) halverar städtiden för utspridda leksaker som behöver plockas upp för hand med hälften. Minst! 

- Klädrollers är toppen för att städa upp pyttesmå glaspärlor, finkornigt glitter och annat pysselmaterial som fastnar i bordsdukar, mattor och möbelklädslar.

- Kolla om du kan montera loss framstycket på spjälsängen när barnet växt ur den. Vips har du en fin mini-dagbädd!


Kommentarer
Postat av: Anna

Sätt upp krokar och korgar i barnens höjd i hallen så kan de själva hänga upp sina ytterplagg och lägga ifrån sig mössor och vantar istället för att slänga dem på golvet i väntan på att en förälder själv ska klä av sig och sen sträcka sig till hatthyllan.

2018-04-04 @ 23:59:05
Postat av: Susanna

Jeg har små skittentöyskurver (smuttskorgar)flere steder, i barnas rom og en på badet der de selv kan legge skittentöyet.

Har også en knagg i sonens höyde på hans rom der han henger opp jeansen, genser eller pyjamasen sin om de fortsatt er rene. Lett tilgjengelig om han vil kle på seg selv neste dag.

2018-04-05 @ 00:07:29
URL: http://https://susannasverden.com/
Postat av: MY

Lär barn som är nostalgiskt lagda att fotografera saker som de vill minnas så går det lite lättare för dem att rensa ut bland småbarns leksaker, skräp leksaker, urvuxna kläder m.m. Gäller för vuxna nostalgiker också. Fotografera själv saker för icke notstalgiska barn innan de får ett ryck och slänger saker du själv vill minnas. Försök hindra dina barn från att börja samla på mjuka djur, de klarar inte ens onostalgiska barn eller mammor av att rensa bland. Att låta barnen lägga sina sparpengar på lustiga hattar i datorspel är inte så dumt som det låter, de tar ingen plats att samla på och ligger inte och skräpar i synliga högar.

2018-04-05 @ 04:03:09
Postat av: Anonym

Hej! Är det någon som vet varifrån den fina valen kommer?

2018-04-05 @ 06:34:59
Postat av: Bina

Bra tips! Mitt är att börja med att inreda från barnperspektivet (tavlor i deras höjd, sätta saker som de når etc.) och barnsäkra. Se sedan till att du som vuxen får plats att leka, mysa med dem i deras rum (barnstolar som även en vuxen kan sitta i, säng där vuxen kan ligga och läsa saga osv).
Om leksaker - vi tog bort de där små grejorna i leksakspaket som ändå skulle slarvas bort och la i en låda - kul när de sedan är lite större att leta igenom. Och vi rensade ut den efter hand.)

2018-04-05 @ 07:55:59
Postat av: Linda

Att investera i en riktigt stabil utdragbar växasäng typ Sebra Kili istället för tre olika (baby, spjälsäng, juniorsammanhang). Visst den kostar mer än en billigare säng men barnet kan ha den i 6 år minst. Syskon kan ärva och sen får du tillbaka en bra slant på blocket!

2018-04-05 @ 09:05:48
Postat av: Jenni P

Köp dyrt över midjan och tåligt under bältet 🤣Om du ska investera i designklassiker under småbarnsåren - se till att den kan monteras på en vägg eller i taket (lägg pengar på ex lampor) hellre än mattor och ett nytt golv ex.

2018-04-05 @ 09:09:11
Postat av: Cecilia

Valen finns på https://www.instagram.com/bigstuffed 😊

2018-04-05 @ 09:13:43
Postat av: Funkisistan

Ha skifte på leksakerna.
Många av våra vänner har barnrum som är överbelamrade med leksaker. Många av dessa kommenterar också hur lite leksaker våra barn har. Men vi gör som så att vi har två lådor i förrådet och istället för att köpa nytt, plockar vi undan en del och sedan efter någon månad byter vi. Vår äldsta är 4 nu och är ibland med och väljer och så bestämmer vivtillsammans vad vi skall ta fram och plocka undan. Det blir lite som en "leksaksaffär" hemma.
Jag upplever hos vissa av våra vänner att där finns så mycket grejer så barnen knappt vet vad de skall leka med. Massa fina korgar med miljoner småpryttlar och grejer i. När man sedan skall leka med något öses allt ut i en hög på golvet. Sylvanian family/shopkins/lego/duplo/briotågen allt i en enda röra. Hur kul är det för barnet att leka med det då? Tänk själv i ditt kök, om du skall baka, hur kul är det att först ösa ut alla grejer från stora lådor för att hitta mått/vispar/slevar, innan du ens börjar?
Såklart är jag för att ha leksakerna i korgar/lådor osv på barnets nivå, det gör också det lättare för barnet att hålla ordning och undanplockat på sitt rum. Men tillbaka till ditt kök, när du röjer undan, hur ofta sorterar du dina grejer och hur ofta öser du ner grejerna i första bästa låda för att det skall se städat och fint ut? Ett sätt att underlätta är att ta foto eller rita tillsammans med barnet små bilder av leksakerna och fästa på de korgar/hyllor osv där leksakerna skall vara så barnet kan hålla ordning själv, var sak får sin plats.

Byt plats på leksakskorgarna som är sprida i huset. Just nu har vi t ex briotågen i källaren och duplot på lillebrors rum. Nästa månad kanske duplo är inne hos storasyster och lillebror har briotågen.

Vilket bra inlägg Frida!

2018-04-05 @ 09:25:16
URL: http://www.funkisistan.com
Postat av: Josefine

Någon skrev att man skulle investera i en växasäng. Jag skulle snarare säga; köp en billig spjälsäng och sedan en ramsäng i vuxenstorlek (minst 90x200 cm) som ni först kan ställa direkt på golvet utan ben (låg fallhöjd) och sedan sätta på benen (och kanske hänga på en sängkappa om man vill styla). Så otroligt smidigt att natta när man själv får plats att ligga bredvid. Och om barnet vaknar under natten kan en förälder enkelt bara gå in och lägga sig bredvid igen. Förstår inte varför man ska krågla med växasängar:)

2018-04-05 @ 09:33:38
Postat av: Bacillskräcksmamman

Lägg legot i tvättpåsar och kör det i diskmaskinen med jämna mellanrum (eller efter barnkalas och sociala tillställningar när du vill rengöra från smuts och baciller ;)

2018-04-05 @ 09:43:00
Postat av: Emelie

Skulle inte kalla mina bruk här hemma för life-hacks men inrednings-hacks absolut.

-Leksvik skohylla är bästa tv-bänken vi haft. Stabil och många fack för lådor att ha filmer, pixiböcker och andra leksaker i.

- I hallen har jag ställt en gammal docksäng som är bo till barnens mössor, vantar och halsdukar. Inte svårt att pricka när man springer in och supersöt är den också.

-Ett gammalt skåp (hittade mitt i skogen) har vi lyft av dörrarna på och monterat in en klädstång i så det fungerar numera som förvaring till en hel drös utklädningskostymer. Överskådligt och lättåtkomligt.

-Legot (stor mängd) ligger förvisso i en förvaringslåda men också insvept i ett påslakan så vi snabbt kan lyfta påslakanet i kanterna och få med oss allt lego, både från lådan och golvet.

-Tavellister över barnens sängar där favoritböckerna står väl synliga.

-En gammal skolbänk rymmer den otroligt fula och otympliga plastgrejen man "ritar och suddar på en skärm" i lådan och extra bokförvaring på botten under sitsen. Ladugården med alla djur samt snickerboa rymms på bottnen under lådan, snacka om multimöbel.

-En av ikeas handdukshängare blev uppskruvad på väggen som hållare till käpphästarna (killarna älskar hästar o har 5 st).

-Vi byggde en brädvägg av trägolvsplankor i vårt sovrum ca en meter in i rummet och satte garderobsdörrar i den. Där bakom hänger vi ytterkläder som är ur säsong och förvarar sälj-lådorna där vi lägger barnens urväxta kläder i väntan på bytesmarknad mm. Mycket plats och fin blev brädväggen!

Hoppas nån kan få en härlig ide utifrån mina knasiga tips 💛☀

2018-04-05 @ 09:52:13
Postat av: Rebecka

Tack för spjälsäng-tipset! Smart och bra förvaring för alla gosedjur :)

2018-04-05 @ 10:30:58
Postat av: Sara

Investera i en tjock luggmatta av ull (Rugvista har fina). Ull värmer, är mjukt och skönt att sitta på, slitstarkt och lätt att rengöra och inte flamskyddsbehandlat. Ju mjukare och mer ombonat barnrummet är desto större chans att ungarna stannar där.

Indela hemmet i zoner och inför regeln att saker ska stanna i sina zoner. Inga leksaker vid matbordet. Man sitter ner när man äter och dricker (bara mat och dryck vid matbordet). Inga vattenlekar utanför badkaret. Målning, limning och klippning sker på ”icke-måltidshalvan” av matbordet med underlägg - IKEA har ett stort genomskinligt underlägg, Pröjs, som fungerar bra. Zonindelning är ett enkelt sätt att skydda hemmet från mosade bananer, vatten, skum, tvål, lim och tuschpennor. Vi har kört detta stenhårt från dag ett - och peppar peppar haft minimala skador på väggar/möbler etc.

Färgkoda - vi har leksakerna kategoriserade efter färg i sex Tubtrugs - de är mjuka, stapelbara, har inga vassa kanter, kan bäras med en hand när man går på leksaksjakt i vardagsrummet och passar perfekt i IKEAS Expedithylla.

Ha en särskild korg för biblioteksböcker. Ungarna har var sin korg för biblioteksböcker - så de inte kommer bort bland alla andra böcker.

Krokar - vi har dots-krokar i fina färger, mama-krokar, en fin fågelkrok i trä från Baio. Fina att titta på och underlättar städningen något enormt.

Prismor i fönstren är ett lätt sätt att piffa ett barnrum. När solen lyser in och det dansar regnbågar på väggarna - lika spännande varje gång.

/ Sara

2018-04-05 @ 11:56:37
Postat av: Karin

Ikeas små tvättlappar i frotté kan användas till allt! För att tvätta barnen både i badet och ”punktsanera”, som tvättlappar vid blöjbyte, som kräklapp, som dregglis (vik på diagonalen och trä ena ”spetsen” genom öglan i andra spetsen), sanera matplats och barn efter måltid, osv. Mycket mer hållbar användning än hushållspapper och torra tvättlappar.

2018-04-05 @ 12:27:16
Postat av: Karin

När jag ändå kommenterar. Snälla Frida, skulle du inte kunna skriva ett liknande inlägg om trenden med läder som du gjorde om teak och andra ädelträslag? Jag blir galen på den okritiska användningen av (ofta väldigt billigt) läder till heminredning och accessoarer. Då tänker jag inte bara på det faktum att det är en animalisk produkt utan också att mycket av lädret kommer från Indien och andra låglöneländer i Asien med tveksamt djurskydd och kommer från djur som vi förmodligen inte skulle vilja äta. Och hur det sen bereds med kemikalier av fattiga människor utan skyddsutrustning osv. Kaliber i P1 har sänt en dokumentär som heter Ridsportens smutsiga baksida som behandlar specifikt hästsportutrustning.

2018-04-05 @ 12:40:30
Postat av: Hanna

Tack för alla tips, sjukt bra!

2018-04-05 @ 15:09:30
Postat av: Sarah

Man kan använda magnetblock för knivar i barnrum - de är perfekta som magnetfästen för småbilar av metall som annars försvinner i större lådor.

2018-04-05 @ 15:55:50
Postat av: Lena J.

Om barnen ramlar ur sängen på natten (när de flyttat till en juniorsäng eller 90-säng) lägg en sk. Pool Noodle (avlång flytkorv som man har i poolen) längst ut mot fallkanten under lakanet (funkar kanske bäst med dra-på-lakan) så blir det liksom ett gupp som stoppar dem.

2018-04-05 @ 16:01:45
Postat av: Malin K

Låt barnen leka/hälla ut legot på en matta- när de är klara kan man enkelt lyfta mattan och hälla tillbaka :)

Ha bara leksaker som de får leka fritt med framme inom synhåll. Sådant som innebär godkännande från vuxen- ha det utom synhåll. Då blir inte ett nej lika dramatiskt... ja eftersom de inte ser lekleran/målarfärgerna.

2018-04-05 @ 21:05:00
Postat av: Malin K

Köp en 105 bred vuxensäng- då blir det bekvämt för båda vid de nätter som barnet vill samsova..

2018-04-05 @ 21:08:26
Postat av: Hrefna

Hej! Är det någon som vet vad tapeten heter eller var man kan hitta den?

2018-04-05 @ 23:30:43
Postat av: Sarah

Många smarta och bra tips! Mitt bidrag; en egen tvättkorg i barnens rum så att smutstvätten hamnar rätt från början och inte utspritt all over the place.

2018-04-06 @ 09:30:35
Postat av: M

@Hrefna Tapeten heter Great Wave och tillverkas av Cole & Son

2018-04-06 @ 10:49:03
Postat av: Eva

Jag fick tillslut panik på alla leksaker mina barn hade men aldrig lekte med! Vi körde en ordentlig utrensning och sparade bara de absoluta favoritleksakerna (och böckerna och pysslet såklart). Istället satsar vi på att varje månad få en leksakskorg med helt underbara leksaker från Elda's Toy Basket! Giftfria kvalitetsleksaker som är anpassade utifrån våra barns ålder kommer nu direkt till vår dörr varje månad och det är lika spännande varje gång. Det känns också så rätt att inte köpa massa utan istället låta flera barn dela på leksakerna under lång tid. Och städningen har aldrig varit enklare :) Eldas': https://test.eldastoybasket.se/.

2018-04-06 @ 13:42:07
Postat av: Eva

Oops, såg att jag skrev fel adress ovan, ska nog vara https://eldastoybasket.se/

2018-04-06 @ 13:44:20
Postat av: Clara

fint!

2018-04-06 @ 14:11:23
URL: http://knaper.blogg.se/
Postat av: Nickan

Tejp gillade mina barn när de var små. Frystejp eller maskeringstejp är bra tejp. Den fick de använda hur mycket de ville. Ger minimala märken, lätt att riva av för barnet och lätt att städa bort när tejp hamnat på ställen som vi vuxna inte villa ha den på.

Ojoj, vad många rullar som gått åt genom åren.....haha.

2018-04-06 @ 15:37:39
Postat av: Ida

Vi nattvandrar i vår familj och vaknar sällan i samma säng var man somnade på kvällen, så därför har vi 105 cm x 200 cm breda sängar i barnrummen. Så underbart att ändå kunna sova gott om barnet är oroligt mitt i natten, och resten av familjen störs inte.

2018-04-07 @ 14:21:20
Postat av: Malin

Fin blogg! Allt bra med dig? :)

Kram!

2018-04-07 @ 16:48:08
URL: http://bymalin.forme.se
Postat av: Karina

SÅ bra tips!

2018-04-08 @ 16:40:07
Postat av: Alexandra

Skötbordet Sniglar från Ikea har gjorts om till drinkvagn på Pinterest. Lite kul ändå!

Mitt bästa tips är att lära barnet klockan tidigt. Vi började vid 1,5 års ålder att peka på 7:an (kl.19) och säga att när den lilla är på 7 då är det "napp-time". Alltså då får dottern sin napp. Detta funkar nu kanon även för Bollibomp-time kl.18 och frukost-time etc. Idag är hon 2,5 år och kan alla siffror och är intresserad av klockan.

2018-04-09 @ 11:33:18
Postat av: Anna

En stor korg i metalltråd i hallen (tror vår är från Granit) för barnskor. Innan jag kom på den var det alltid kaos av skor överallt på hallgolvet.
En stor korg rymmer många barnskor och är den i tråd så åker grus och sand ut och korgen blir inte sunkig. Och barnen ser lätt sina skor och kan både ta och lägga tillbaka dem.

2018-04-10 @ 10:51:13
Postat av: Sanna

Nu har jag inga småbarn längre och det här är inte ett inredningstips men jag har haft så stor glädje av en mätsticka för skor så jag vill gärna dela med mig.
En sådan finns att köpa där barnskor säljs. Man mäter barnets fötter på ett papper (det tycker oftast det är kul), kollar längd och sticker ner måttgrejen i alla typer av skor, pjäxor och skridskor. Använde den flitigt varje säsong och kunde snabbt avgöra om de var dags för nya skor istället för att försöka fråga och klämma framme vid tån.
Små barn ska ha 1 till 11/2 cm tillgodo.
Och reste jag utan barn hade jag med mig stickan och kunde köpa nya skor till dem på affärer som inte finns hemma.

2018-04-15 @ 14:37:32

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL