Annons

Arkiv: nov 2017

Skapa stilen: Rådmansgatan

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 

Mysteriet är löst. Det är inredaren Tanya som driver stylingfirman Designtherapy / instagram: @designtherapy.se som bor i lägenheten som är till salu på Rådmansgatan. Inte så konstigt då att bostaden är så sammanhållen. Kolla in hennes instagramflöde så förstår ni vad jag menar. Men hur återskapar man stilen och var hittar man möblerna som syns i bild? Jag har saxat ihop ett inspirationskollage och bett om färgkoderna. Väggarna i alla sällskapsrum är målade i S2000-N. alla snickerier samt sovrum är målade i S3000-N, taket i S0500-N och köksluckorna i S4502-B. Lampan i vardagsrummet är vintage Sputnik och liknande säljs ofta av @retrovintagedesign Hoppas detta kan vara till hjälp!

Bordslampa Rum21 / ljusgrå soffa Ellos // Fåtölj i ek Svenssons i Lammhult // soffbord marmor Svenssons i Lammhult // pläd i grått // vit bubblig kruka i keramik Ellos // brun sammetskudde Ellos // grå kudde med knapp // taklampa frostade glaskupor Ellos // stor glasvas Rum21 // skåp med rutiga träluckor Svenssons i Lammhult//  matstol Svenssons i Lammhult // taklampa // dockhuvud ljusstake // bockbensbord Rum21

Hemnetgodis: Rådmansgatan 25a Stockholm

Hur är det ens möjligt att bo såhär genomtänkt, superstylat och konceptuellt. Med små barn? Är det ett hem eller en försäljningsstyling. Vad tror ni? Rådmansgatan 25 till salu via Bostadsrättsspecialisten är icke desto mindre ett genomarbetat tittgodis som ligger ute på Hemnet just nu. Alla bilder hittar du HÄR

Annons: Rabattkod hos Mathem.se

I år har jag bestämt mig för att vi ska curla oss själva till max i julförberedelserna. Att handla hem julmaten via nätet istället för att svettas och köa i butik är ett sätt för min familj att både spara tid och stress. I samarbete med Mathem.se kan jag erbjuda Trendensers läsare rabatt på nästa beställning. Ange koden TRENDENSER100 i kassan så får du 100 kr rabatt om du beställer för över 800 kr (gäller både nya och gamla kunder). Hos Mathem.se kan man skapa egna inköpslistor men de har också en inspirerande receptbank när fantasin tagit slut – och hittar man något man vill laga där räcker det med ett klick för att alla ingredienser ska hamna direkt i ens varukorg. 
Jag älskar det ekologiska och dansk/italienska varumärket Fornaio. Grym kvalité + fina förpackningar. Kan också tipsa om Katrins Chunky Müsli från serien Clean Eating som jag äter till frukost varje dag. Den innehåller bara goda grejor och ingen ”fluffig” utfyllnad. 
Ni måste också testa att laga detta sötsyrliga julgodis. Vit chokladfudge med citron. Mums!
Eller denna Saffransrisotto med sötpotatis som får två tummar upp av mig. All julmat behöver ju inte vara traditionell för att sätta stämningen i december. 
 
Villkor: Rabattkoden gäller vid köp över 800 kr med angiven rabattkod TRENDENSER100 (för både nya och gamla kunder) dock längst t o m. 2017-12-13 // Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se // Susanna Livijn Wexell
 
* Inlägget är ett annonssamarbete med mathem.se 

Lookalikes: Böjträbänk

Nu sticker jag ut hakan igen. Förlåt. Men jag kan inte låta detta gå obemärkt förbi. Jotex är fantastiska på många vis och de har gjort en enorm resa senaste året – inte minst med de textila produkterna som numera består av 100% hållbart producerad bomull – men de vet också att jag har lite svårt för när deras möbler blir för lika andras. Det har jag och deras VD en bra och öppen dialog om. Efter deras pressvisning förra veckan var det en möbel som liksom gnagde likt ett sandkorn i ögat på mig, men jag kunde inte komma på varför. Tills idag. För alldeles nyss när jag höll på att koka kaffe plingade det plötsligt till i minnesbanken. Eller vad säger ni om de här, lika som bär? 
 
Bild 1: Jonas Bohlins böjträbänk Vilda för Gemla pris ca 22 000 kr
Bild 2: Nyhet från Jotex, böjträbänk pris 2699 kr

Därför ska du undvika mörka träslag / ädelträ i inredning

Jag ser dem överallt just nu. I inredningsmagasin, på bloggar, instagram och Pinterest. De mörka ädelträslagen som spås bli 2018 års stora trend. Och visst är det vackert med de mustigt mörkbruna och svärtat zebrarandiga inslagen. Jag håller med om att teak, jakaranda och palisander ger en tyngd och en karaktär som det nordiska träet har svårt att mäta sig med. Men, vi stannar där. Och så funderar vi lite på var råvaran kommer ifrån och vad de här möblerna symboliserar. Egentligen.

Foto: skärmdump från Residence
 
Hur kommer det sig att vi nordbor som sopsorterar, försöker äta närodlat och ekologiskt och oroar oss över klimatfrågan inte tycks ha några som helst problem att stoltsera med möbler gjorda av svåråtkomliga mörka ädelträslag när det vankas hemma-hos-reportage eller uttalanden i sk trendspaningar? 

Varför är det så få som pratar om att de mörka vintagemöblerna av exempelvis teak, jakaranda och riopalisander är tillverkade av urskog från Afrika, Asien och Sydamerika? Och att den nutida avverkningen av de långsamtväxande tropiska skogarna är en akut miljöfråga. Det är faktiskt ett av de största globala problem vi står inför eftersom regnskogarna hyser mer än hälften av all biologisk mångfald på vår planet. 

Under de senaste 100 åren har mer än 50% av den tropiska regnskogen försvunnit. En stor del av de vintagemöbler i mörkt ädelträ som anses trendiga idag har med andra ord producerats på miljön och vårt ekosystems bekostnad. Är en sådan möbel då verkligen en symbol på att man har full koll 2018, eller att det är just precis tvärtom?

Är det rimligt att inredningsmagasin, stylister och influencers som annars pratar sig varma om hållbarhet och klimatsmart konsumtion helt okritiskt är med och bidrar till att skapa en ny våg av efterfrågan på långsamtväxande, artskyddade och utomeuropeiska trädslag som dessutom kräver onödigt långa transporter – när vi har gott om fullgoda och förhållandevis snabbväxande alternativ (ex. björk, furu och ek) i vår absoluta närhet? 

 
Jag tycker inte det. Jag vill inte stå bakom det och därför svarar jag konsekvent samma sak nu när jag dagligen blir uppringd för att uttala mig om 2018 års stora trender. Nej, jag sällar mig inte till hyllningskören. Måtte vi istället stoppa den här efterfrågekurvan i tid. Jag tycker att vi borde ta lika aktivt avstånd från mörka ädelträdslag som vi gör mot andra uppenbara klimatbovar under nästa år. 

VAR VÄXER TRÄDEN?

Ebenholz växer i Afrika, Indien, Kina och Stilla havsöarna.
Teak
växer i Södra Asien, Australien, Afrika och Sydamerika.
Valnöt odlas i Sydeuropa, Iran, Indien, Kina, Nord och Sydamerika.
Venga växer i Östafrika
Irocho kommer från Elfenbenskusten i Afrika
Jakaranda / palisander är CITES-listade växer i bl a Argentina, Brasilien och Paraguay
Mahogny växer bara i ett bälte från Mexiko, Centralamerika och ned till Amazonas
Rosenträ är CITES-listat och växer i regnskogarna i Sydamerika bl a Peru och Brasilien 
Libanonceder är numera fridlyst, växer i Himalaya och Medelhavsområdet

 

Poddintervju: Entreprenörsresan

Den här veckan gästar jag podden Entreprenörsresan där jag peppras med frågor om mitt företagande. Bl a om hur jag gjort för att skapa lönsamhet kring en tjänst som ingen vill betala för? Hur jag ser på konkurrens? Vad som är nyckeln till min uthållighet som bloggare och vad det är för ”misstag” jag tycker att många nya kreatörer och stylister i inredningsbranschen ofta gör? Vill du lyssna kan du ladda hem avsnittet HÄR
 

Veckans söndagssummering v 47 – 2017

Sista söndagen i November och dags att summera inredningsveckan som gått. Här är en snabbresumé av de senaste nyheterna och branschsnackisarna från v 47!
Efter en helt sinnessjukt köphetsig Black Friday Week så stack det här budskapet ut i mängden av alla nyhetsmail, sms och annonser. Hatten av för Asket.
Residence delade ut sitt formpris i tisdags, till ett gäng välförtjänta talanger och företag. Största snackisen blev dock att vinnarna avslöjades i ett för tidigt blogginlägg av en frilansmedarbetare… innan de ens hunnit ropas upp på scenen. Ridå.
Iittalas serie Teema Tiimi som lanserades 2016 utökas nu med ytterligare delar och två färger – vit och melerad grå.

Gubi har smygvisat nästa års kollektion SS18 som börjar säljas i februari. På bild en ny bordslampa från serien Gravity, framtagen tillsammans med Space Copenhagen.
Normann Copenhagen har lanserat Table Tableau tillsammans med den danska designduon Femmes Regionales. Bl a en serie finstämda ljushållare. 
Fargestudion med Norska experten Dagny Thurmann-Moe i spetsen förutspår att gult blir årets färg 2018 och att det blir startskottet på ett färgfyrverkeri under 2020-talet.
Apparatus är aktuella med nya armaturer, bland annat denna klädd i mockaskinn.
Notiser:
– I
KEAs klassiska IVAR har fyllt 50 år
– Rörstrand har lanserat sin senaste version av FilippaK-muggen
– Kährs börsnotering stoppas efter raset på bomarknaden
– H&M kritiseras för att bränna kläder som inte sålts. Vem granskar var överskottet i den textila inredningsbranschen tar vägen. Någon som vet?

I maj 2018 ges Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta ut i nyutgåva på Rabén & Sjögren. Utöver en klassisk variant gör förlaget även en större praktutgåva i en begränsad upplaga där Jesper Waldersten illustrerat. Blivande samlarobjekt tro? 
Linum har haft pressvisning och bildsläpp för sin kollektion SS18. Älskar överkastet/pläden. Mer HÄR! 
Jag får alltid frågor på mina kantiga keramikskålar. Jag köpte dem i Köpenhamn men nu finns Azmaya att beställa från nystartade svenskjapanska Omakasa. Kolla in! Veckans mest ombloggade lägenhet kan vara modebutiken Style by Mouches samarbete med Entrance. Kläder + inredning + bostad till salu. Nytt grepp för mäklarbranschen?
Foto: Asket, Iittala, Normann Copenhagen, Apparatus, Waldersten, Omakasa, Entrance

Skapa Stilen: Sveagatan 2

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
 
Designfåtöljer, mustigt bordeauxröda toner, cool konst och vackra mattor. Här är några stilnycklar för att återskapa stilen på Sveagatan 2. Bland tavlorna i hallen syns b la Helene Schjerfbeck. En liknande grå soffa hittar du HÄR eller HÄR. Och för dig som är pepp på fuskpälsen i hallen kanske den HÄR kan vara ett alternativ. 
 
takkrona Royal Design // fåtölj Olsson Gerthel // fårskinn Ellos // ljusstakar Nagel // sammetskudde Ellos // orientmönstrad kudde / pläd Jotex // tavlor Royal design // matta jute Rum21 // vit bistrolampa  Lampgallerian //String hatthylla och skohylla Rum21 / träapa Royal Design

Hemnetgodis: Sveagatan 2

Jag fastnade för den här lägenheten som är till salu via Alvhem på Sveagatan 2 i Göteborg. Kanske mest för den hemtrevliga känslan och inbodda mixen av nytt och gammalt. Tummen upp också för den kvadratsmarta klädlösningen i hallen + den varmröda tråden som går genom alla rum. Fler bilder från detta objekt hittar du HÄR!

Foto: Alvhem

Lookalikes: Mässingsljusstakar

Att Svenskt tenn upplevt en peak i popularitet de senaste åren har knappast undgått någon som är inredningsintresserad. Estrid Ericsson och Josef Frank byggde upp ett framgångsrikt företag (mer om det i nästa nyhetsbrev Trendenser Weekly som skickas ut på onsdagar) mitt i efterkrigstidens Sverige och deras livsverk står sig ännu starkt. Men kanske är det just på grund av att förtjänsten från försäljningen numera går till en välgörande stiftelse och inte till investerares djupa fickor – som jag blir lika förgrymmad varje gång jag ser företag som kopierar eller medvetet renommésnyltar på Svenskt Tenns klassiker? Inget rakt plagiat, såklart (man ändrar väl alltid lite för att inte åka dit på det) men vad säger ni om de här? Är de inte lika som bär? 
Bild 1: Ljusstaken Kulan från Svenskt tenn i massiv mässing, pris 2600 kr
Bild 2: Ljusstaken Edgar från Mio i förgylld metall, pris 199 kr 
1 4