Sponsrat inlägg: Att anlita en trädgårdsdesigner?

Enligt min senaste läsarundersökning bor drygt 60% av Trendensers läsare i villa/hus. Det innebär ju förmodligen att ni liksom jag också har en grön yta utomhus att ta hand om. I samarbete med Zetas Trädgård berättar Maria Andersson om hur hennes arbete som trädgårdsdesigner går till och hur det funkar att ta hjälp för att göra en gestaltningsplan för sin trädgård. Hon har också hjälpt mig skissa på hur vi skulle kunna förändra den gröna ytan på vår baksida så att ni kan se ett exempel på hur ett case kan se ut. Oavsett om man byggt huset från grunden och måste tänka till och planera planteringar från scratch eller om man bara vill justera något som de tidigare ägarna har satt så kan det vara skönt att ta hjälp av en expert. Jag upplever i alla fall att det är mycket svårare att inreda utsidan och att försöka föreställa mig hur buskar och rabatter kommer att se ut när de växt ordentligt om ca: 3-4 år.
 
Steg 1 - Hembesök / Moodboard
Maria börjar alltid sitt arbete med att göra ett hembesök i kundens trädgård. Hembesöket ger en god uppfattning om trädgårdens förutsättningar och hon kan ge bättre och mer konkreta tips, idéer och svara på frågor. Innan hembesöket fyller hennes kunder i ett frågeformulär där de anger sina drömmar och önskemål, de tar också gemensamt fram inspirationsbilder m.m. så att Maria ska få en uppfattning om vilken stil och funktion kunden vill ha i sin trädgård). Vi kunde inte ses eftersom vi bor så långt ifrån varandra - så jag smsade istället över en mängd bilder från olika vinklar av vår baksida. 

Steg 2 - Offert / Gestaltningsplan
Vill  kunden därefter gå vidare och ta fram en gestaltningsplan (trädgårdsritning) mäter Maria sedan upp trädgården och ger en offert på ritningen innan hon påbörjar själva designarbetet.
Fördelen med att anlita en trädgårdsdesigner är att man får en tydlig plan över hur man går vidare med sin trädgård, oavsett om man vill göra allt arbete själv eller anlita en trädgårdsanläggare. Beroende på hur detaljerad man vill att ritningen ska vara kan en normal villaträdgård kosta från ca 26 000 kr och uppåt. 


Moodboard / Inspirationsbilder till Frida 1) Spaljé/plank i Organo wood, ett unikt träskydd helt utan gifter. 2) Silverpäron, formklippta buxbomsklot 3) Vindlande gång mot skogsbrynet 4) Violetta toner, ton i ton.
 

Exempelcase - Fridas trädgård
"Fridas främsta fokus var att ta tillvara på utsikten mot skogsbrynet som ligger på baksidan av deras vita funkisradhus. I mitt förslag har jag förstärkt siktlinjen mot skogen genom att ta bort befintliga buskar och rama in trädgården med spaljéer/ plank och låga häckar. Trädgården innehåller även en liten köksträdgård där man kan odla i pallkragar samt en mer formell plantering där formklippta häckar och buskar skapar en stomme och struktur i trädgården. När det gäller växter har jag valt att prioritera växter med vackra bladformer i gröna toner. Men en antydan till romantik smyger sig lavendelns violetta toner in och mjukar upp det mer formella uttrycket." 

Se mer om hur Maria jobbar i den här filmen, via YouTube. 

Såhär blev ritningen/skissen och om några år kan jag förhoppningsvis posta en bild på bloggen som ser ut just som Marias tankar.

Bild: skiss av Maria Andersson - Trädgårdsdesigner

* Inlägget presenteras i samarbete med Zetas finsmakarens trädgård


Kommentarer
Postat av: marie

Hej Emma. Tack för din underbara blogg. jag har en fråga, varför tar din blogg bara upp vänstra sidan på min skärm?

2016-10-14 @ 13:24:56
Postat av: blandare Blyfria

Trevlig blogg du har! :)

2016-10-14 @ 13:52:22
URL: http://www.nivito.se/hem-blandare
Postat av: Hannah

Superinspirerande! Tycker det låter vansinnigt dyrt bara. För det ingår väl inga växter i det priset?

2016-10-14 @ 16:07:18
Postat av: Karina

Man ha helt klart igen dom pengarna vid en försäljning dessutom! =)

2016-10-14 @ 17:20:02
URL: http://www.inredningstipsaren.se/
Postat av: Maria Ekström

Men vänta. Kostar det minst 26000 kr att få fram den ritningen?

2016-10-15 @ 08:53:11
URL: http://svartalillaladan.blogg.se/
Postat av: Sofia

Ser väldigt trevligt ut och plötsligt väldigt fina former i trädgården. Det " runda " i mitten är det gräs? El ska du ha grus? Nyfiken... letar fint grus nämligen. Du kanske har ett bra tips?

2016-10-15 @ 10:17:22
Postat av: Sandra

Jättefint! Och blir inspirerad att själv anlita en trädgårdsdesigner OM det hade varit betydligt billigare. Precis som någon annan här nämnde, är det "endast" skissen som ingår i priset?

2016-10-15 @ 11:43:15
Postat av: annbill

Älska din trädgård design, och tack för din del

2016-10-15 @ 11:49:07
URL: http://www.missydress.se
Postat av: Kicki

Åh Maria är så duktig! Har anlitat henne till vår lilla trädgård och jag är så nöjd!! Ser ut som er trädgård också kommer bli jättefin!

2016-10-15 @ 22:32:59
Postat av: Jlo

Fruktansvärt dyrt för en ritning!

2016-10-16 @ 04:33:20
Postat av: Anonym

Värt varenda krona. Själv anlitat en trädgårdsdesigner. Processen till färdig ritning är ju det som tar tid, inte skissen i sig. Och all den kunskap och inspiration som följer med.

2016-10-17 @ 12:01:36

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL