Annons

Arkiv: okt 2016

Hemnetgodis Fredsborgskulle Österåker

Har ni sett radhusen i Fredsborgskulle i Österåker som är till salu just nu? Stylisterna Marie Ramse och Annie Lindberg på JM är två fenor på att få till värme och hemkänsla i nyproducerade hem och detaljstuderar man bilderna finns det många bra tips att plocka med sig för den som har mer ”normala” förutsättningar att jobba med än de bostäder oftast visas i inredningsmagasinens hemma-hos-reportage. Alla bilder hittar du HÄR. Men låt oss kolla in några detaljer!
Om man bortser från att de säkert inte fick använda en matta här (för att man måste visa de fina golven på mäklarbilder) så gillar jag hur de har öst på med textilier. Spana in hur de två fönsterpartiernas gardiner får mötas istället för att som brukligt lämnas med mellanrum. En detalj som gör stor skillnad i en hård miljö!
Strama vita kök är en utmaning, men förutom knepet med ett klassiskt diskbänksstilleben (minst en grön växt, vackra flaskor och skärbrädor av trä för att mjuka upp) så kan man även låta favoritgrytan stå framme istället för att gömma undan den i ett skåp! Och oavsett vilken väggfärg man gillar är det en fin detalj att måla in en knopplist i sovrummet så att man kan hänga av sig plaggen snyggt. 
Fotograf: Sara Medina Lind Inredning: Marie Ramse & Annie Lindgren

DIY: Ett snyggt IKEA-hack jag vill testa

Gardiner med omtag har ju inte varit i ropet sedan det glada 80-talet men när jag fick syn på det här toksnygga IKEA-hacket av toalettrullehållaren GRUNDTAL blev jag genast pepp på att läderlinda två stycken till vårt sovrumsfönster. Tror det blir fint även mot vita gardiner och en lätt brytning på väggfärgen. Tipstack till Maria. Fler smarta hacks och idéer man kan göra med just GRUNDTAL hittar du HÄR
Foto: Mats Ekdahl Stylist: Nathalie Kamkum för IKEA

Veckans söndagssummering v 43 – 2016

Sista söndagen i oktober och dags att summera veckans inredningsrelaterade nyheter och snackisar. Det blågula varuhuset är med i vanlig ordning, Åhléns har fått smaka på en släng av kritiksleven och Svenskt Tenn har äntligen löst världsfreden. Nåja. Nästan. Hoppas ni hittar något som inspirerar! 
IKEA har lanserat storsäljaren och bokhyllan Billy i beige. Fina miljöbilder av Pella Hedeby
Kocken Björn Frantzen har lanserat en kollektion utvalda köksprylar i samarbete med Åhléns. Reaktionerna har varit blandade. HÄR kan du läsa en sågning vassare än Björns egna knivar. 
Och Svenskt Tenn har redan peggat upp för nästa veckas diss. Jag sätter nämligen en peng på att Martinreda kommer avhandla deras nya ”concierge service”. Från och med nu kan man nämligen beställa varor online på Svenskt Tenn och hämta ut dem från bilen (via entrén vid Väpnargatan) utan att behöva parkera och gå in! HUR har vi klarat sig utan detta tidigare? 😉

Sunday är ett nytt livsstilskoncept som tror på stil över trend. Med ett avskalat formspråk blandar de loungewear och mode med heminredning och accessoarer från designers och konstnärer världen över.
Minns ni planscherna med kakao-ögonen. I november släpps nya produkter under OlleEksells flagg. Bland annat det här grytunderlägget av de klassiska dekormönstret från kakaoförpackningen. 
David Ehrenstråle lanserar ännu en ny karta. Näst på tur, Barcelona
 
Notiser: 
IKEA byter mediabyrå från MEC till Carat
Åhléns varslar 60 anställda på huvudkontoret (var femte anställd!)
Carl Larsson gården i Sundborn är i kris efter misstänkt miljonbedrägeri
– Och inför veckans Tidningsgala hyllades Elle Decoration.se av Resumés Unn Edberg för sin ”framgångsrika sociala medier-strategi”. Sätter det nyinstiftade bloggpriset i ett lite annat ljus…
Och Ballingslöv är aktuella med en ny handdukshängare samt finfina badrumsbilder. Sist men inte minst. Veckans gulligaste mäklarannons står Göteborgsbaserade mäklarbyrån Femtiofemkvadrat för. Och den verkar lyckad dessutom. En fågel viskade i mitt öra att det var över 104 anmälda till visningen… Ha en fin Halloween och start på v 44!
Foto: IKEA, Åhléns, Svenskt tenn, Sunday, Ballingslöv, Anders Bergstedt

Sponsrat inlägg: Tre inredningsförslag + 25% rabatt på Ellos

I torsdags var jag på Mall of Scandinavia i Stockholm och gjorde personliga inredningskonsultationer i Ellos butik. Jag tog fram moodboards och förslag på inköpslistor utifrån kundernas olika inredningsproblem och hjälpte till att skissa på allt från köksinredning med eklektisk bistrokänsla till neutrala barnrum åt nyblivna småbarnsföräldrar. Kanske kan mina kollage inspirera även dig? Just nu får du 25% på ett helt köp med rabattkoden: 345444 i Ellos webbshop. Hoppas du hittar något du gillar!
HOTELLKÄNSLA I SOVRUMMET
Uppdraget?
 Förvandla ett sovrum från kritvitt till sober hotellkänsla utan att måla om.
Lösningen? Ladda på med textilier för att skapa en mer ombonad look. Välj en takhängd gardinskena och var generös med gardinlängder. Undvik vitt utan satsa istället på greige sängkläder i sval bomullschambrey. Rulla ut en rejäl ryamatta och gå för nätta sängbord i art deco stil, med matchande sänglampor. Ett stilleben med dina finaste parfymer på ett marmorfat sätter inte bara hotellkänslan på plats utan underlättar även dina morgonritualer. 
 
EKLEKTISKT BISTROKÖK 
Uppdraget?
Skapa värme och en ”eklektisk” bistrokänsla i ett nybyggt kök med ett vitt bord.
Lösningen? Lägg ut en härligt blå linneduk på bordet. Byt till trästolar för att få in värme. Om möjligt, tapetsera med en stormönstrad blå blomtapet på en vägg. Häng en bistrolampa över matplatsen och samla stilleben på köksbänken med skärbrädor, kryddväxter och den här smarta äppelskalaren. Fira med att baka en paj i den här snygga emaljerade pajformen! Och duka med blå tygservetter
 
MYSIGARE BARNRUM
Uppdraget? Inreda ett grått barnrum i ett nybyggt hus
Lösningen? Gör ett mysig läshörna med en sänghimmel och en mjuk madrass på golvet. Det dämpar akustiken och fyller ut rum som annars kanske känns tomma och kala. Se till att få upp leksaker och detaljer på väggarna, en konsolhylla är superbra både för fina prydnadssaker och färgglada barnböcker. Häng vimplar i taket och häng upp en ljusslinga i ett hörn för att få in en mysbelsning utöver taklampan. Mjuka förvaringskorgar som sväljer många leksaker kan antingen stå på golvet eller hängas på krokar i låg höjd så når barnen att städa själva. 
 

Villkor för rabattkoden: Nybeställning på kläder, skor, accessoarer, hemtextil, inomhusbelysning, tapeter eller mattor på Ellos. Max 1 gång/kund. T.o.m. midnatt söndag 2016-10-30. Kan ej kombineras med andra erbjudanden & prissänkta varor. Gäller ej varor märkta med ”Ej rabatt” .

 
* Inlägget presenteras i samarbete med Ellos och innehåller adlinks/ spårningslänkar

Halloween och pysselidéer

En sak som är väldigt rolig när man bloggar och tar egna bilder är att se sina foton spridas över hela världen via Pinterest. Speciellt eftersom man numera kan få statistik på hur många gånger de sparats om. Jag blir stolt som en tupp när jag ser att flera av mina gamla Halloween-idéer ”repinnats” mellan 30 000 till 600 000 gånger och har åkt flera varv jorden runt. Flera av mina arkivbilder har jag dessutom fått sälja till internationella magasin som brittiska ELLE, tyska Cosmpolitan och tidningar i Japan. För nytillkomna läsare är det kanske inte är så lätt att hitta de gamla inläggen, så här kommer några favorit-tips i repris.
Får du inte tag på några pumpor där du bor? Testa det här knepet som jag själv testade efter att ha sett en bild via Pinterest. Blås upp ballonger och måla ansikten med svart vattenfast tuschpenna!

Köp små miniatyrpumpor på mataffären och klistra på svarta batman-vingar. Skär snitt i pumpan och stick i kartongen eller sätt fast den med med dubbelhäftande tejp om du inte vill förstöra pumpan.

Har du liksom jag ont om tid men vill fixa fint för barnens skull? Enklaste och snabbaste panikdekorationen av dem alla. Klipp små fladdermöss av svart kartong och häng upp i en kvist.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Happy Friday!

Tusen tack för all feedback på gårdagens blogginlägg. Det har varit spännande att följa tråden i kommentarsfältet med intressant input. Igår var jag i Stockholm på ett uppdrag och kom hem långt efter midnatt, så idag har jag jobbat hemifrån köksbordet med en kopp kaffe på armlängs avstånd och gjort mitt bästa för att komma ikapp på mailen. Kors i taket men inboxen är så när som tom. Det är ju en utopi för oss som driver eget men jag försöker alltid ta helg med en så lätt inbox som möjligt och för en gångs skull ligger jag i fas. Värt att fira! Nu vankas fish tacos till middag med mangosalsa, guacamole och mängder av koriander. Har ni inte testat det innan så hittar ni bra recept HÄR. Nu är det ju på tok för mörkt för att fota av middagsbordets alla skålar och såser så jag lånade en bild från Hostthetoast. Happy friday på er!
Foto: Hostthetoast

Diagnos Inredningströttma

Jag svarade på intervjufrågor om 2017 års trender till ett stort inredningsmagasin idag och tanken slog mig flera gånger. Nej, jag tror inte att det kommer vara färgen brunt, eller fortsatt mycket Art Deco eller fler flirtar med det murriga 70-talet vi förenas kring under nästa år. Det jag tror kommer prägla inredningssverige allra mest under kommande period är diagnosen ”inredningströttma”. Jag känner det själv, trots att det är mitt jobb. Att bieffekten av det lättillgängliga och konstanta flödet av inspiration, inredningsnyheter, åsikter och intryck på sociala medier inte bara ger energi utan också tar. För likväl som jag ibland får upp ögonen för nya inredningsprodukter, färger och former tack vare den – så kommer jag allt oftare på mig själv med att känna mig mätt och trött på vissa grejor innan de ens fått en ärlig chans. Just på grund av all inspiration. Den mättar mig. Och jag måste erkänna hur trött jag har blivit på att tröttna. En konsekvens av det är att jag vågar mindre nuförtiden. Jag satsar hellre på säkra kort. Söker efter det som känns minst kittlande och nytänkande. Väljer det enklaste eller tråkigaste om du så vill, för att jag tror att det har störst chans att undgå min egen ombytlighet.

När vi skulle rita om vårt kök häromveckan blev briefen till köksfirman att det skulle vara otrendigt, med mindre förvaringsutrymme (för att vi inte ska kunna samla på oss en massa onödiga saker) och utgå från storsäljarna: Material som funkar, som håller, som har sålt i alla tider och som man inte ledsnar på.

Nu hör jag någon viska om ängslighet och brist på stilsäkerhet. Till er vill jag bara säga, må så vara. Men jag tror sanningen är att jag är mer ängslig för min egen tröttma än för vad andra ska tycka om mina val. Och jag tror inte jag är ensam i den känslan. Jag vill inte ledsna på mina favoriter. Och lika kul som det kan kännas när man prickar rätt i ett köp eller en spirande trend (fåfängt jag vet, men handen på hjärtat vem har inte tänkt den tanken?) lika jobbigt känns det ju när en trend kommer och ”urvattnar” något man alltid har tyckt om. Den där inre stilsäkerheten och kompassen (som jag tror att alla har, men ändå brottas med lite till mans) står sig ju rätt slätt mot det eviga yttre nötandet. Dra en paralell till mat. Hur smaksäker man än är kring vad man gillar för slags maträtter så skulle man ju ändå tröttna på att äta dem till frukost, lunch och middag – varje dag. Förstår ni hur jag tänker? 

Jag tror tröttheten kommer av tillgängligheten. Men får man skriva så om man driver Nordens största inredningsblogg och lever av att prata om tidens trender? Ja. Varför inte. För det här fenomenet (om jag är något på spåren) är ju isåfall en makrotrend i sig. Och det är ingen strömning jag tror att man kan blunda för oavsett om man lever på nyhetsflödet och kommersen eller inte. Man måste hitta ett sätt att förhålla sig till det. I USA pratar man om begreppet Normcore. En antirörelse inom modebranschen. Det har blivit en större utmaning att smälta in än att sticka ut och Normcore-anhängarna väljer aktivt bort synliga logotyper och uppmärksamhetskrävande plagg som skriker efter reaktioner ute på stan. Lite så känner jag nu, när det kommer till inredning. Framförallt inom mina egna fyra väggar. Jag vill inte behöva lära mig tycka om konstiga saker som pockar på min uppmärksamhet eller är obekväma. Jag vill vila från effektsökeri och image. Trivas. Landa och bli klar. Och det blir jag inte om jag utsätter mig för mer input. Tvärtom.

 

Jag tror inredningströttman gör att vi kommer banta antalet instagramkonton och inredningsbloggar vi följer under 2017, jag tror den kommer göra oss mer resistenta mot nya förslag på säsongsnycker och trender och jag tror den kommer överraska leverantörerna med mer bakåtsträvande konsumenter. 

Håller du med? Eller hur tänker du? 

En film från Skördefesten

För  en vecka sedan ordnade jag ju en stor middag på Spinneriet för 45 inredningsbloggare, stylister och instagrammare från Göteborg och jag har ju bara visat dukningsdetaljerna på bloggen, inga bilder från själva festen. Vår fotograf för kvälllen Anna Roström tog dock flera hundra fina bilder så jag klippte ihop några av dem till en rörlig sekvens (tillsammans med mina egna mobilfilmer från eventet) för att ni som inte kunde komma ändå ska få ta del av stämningen på ett lite mer realistiskt sätt. Återigen vill jag rikta ett stort tack till de företag som gjorde kvällen möjlig. Restaurang Lilla Spinneriet gav oss ett toppenpris på maten. Clas Ohlsson bidrog med de fina ljusslingorna i taket. Jotex gav oss de snygga linnedukarna, servettringarna, skärbrädorna och ljuslyktorna utomhus. Village lånade ut ett 10-tal handblåsta glasvaser till bordet. Duni sponsrade med blockljus och alla pappersservetter till gästerna, Iittala lät oss låna värmeljuslyktor för att få mer färg på borden, Konsthantverkscentrum i Göteborg lånade ut handdrejade krus och fat, Sheperd lånade ut ett 20-tal fårskinn och Potatiskällaren i Kungsbacka lånade ut pumpor i mängder för att dekorera lokalen. Fler foton hittar du bland annat hos Elin Lännsjö, Emma Priwin, Åsa / Lindedalen, Piazzan, Anette på Inredningshjälpen, Martinreda och Emma Green. Häng med!

Foto: Anna Roström Smallpigart.se
Mobilfilmer: Frida Ramstedt

Hemnetgodis på Klara västra kyrkogata

Mäklaren ESNY spar inte på krutet när de lanserar Sveriges första lägenheter med full hotellservice. Beställ upp frukost, lunch eller middag. Få hjälp med parkering, tvätt och och städning. Ta hissen ner till gymmet eller låna någon av fastighetens lokaler när du vill arrangera en större tillställning? Inga problem. Men smakar det så kostar det förstås. Närmare 20 miljoner i det här fallet och så tillkommer månadshyran på 8673 kronor. Bilderna är stylade av Maria Kangärde och hela lägenheten hittar du HÄR
Foto: ESNY 

Lookalikes: Ljushållare till flaskor

Den smarta ljushållaren TopLight som formgavs av Lena Bergström för Design House Stockholm ungefär samtidigt som jag började inredningsblogga (2005!) är skapad för att ge gamla flaskor nytt liv som ljusstakar. Jag har alltid gillat idén och funderat länge på att göra något av min samling med Blossas årgångsflaskor. När jag googlade för att hitta en återförsäljare av TopLight tidigare ikväll höll jag på att trilla av stolen av alla lookalikes som dykt upp på marknaden. Snart sagt varenda kedja har ju tagit fram sin version i snarlik design. Billigast av alla är Rustas för 29,90 kr För att förtydliga mig nu så ondgör jag mig inte över prisskillnaden eller ”skammar” den som köper det ena eller det andra, utan förvånas över att företag får lov att snylta på andras idéer på detta vis. Är inte tanken med de här lika som bär, så säg?
Bild 1: Lena Bergströms TopLight för flaskor från 2005, pris 395 kr
Bild 2: Rustas ljushållare för flaskor, pris 29,90 kr
1 4