3 x Hemmaprojekt

Efter de senaste tapetfilmerna som jag spelade in tillsammans med Pella (där vi gjorde om tre rum, på tre dagar, och fattade så många beslut i rasande takt att vi till och med imponerade på oss själva) så fick jag faktiskt eld i ändan att ta tag i mina egna hemmaprojekt när jag kom tillbaka till vårt hus. Det gäller ju att passa på när man är inne i ett flow så jag skrev ner en att-göra-lista med deadlines och idag fick jag faktiskt in den sista offerten för att kunna genomföra de här tre tankarna. Hurra! Det gav mig energi att stolpa upp tre nya grejor att ta itu med inom kort. Någon som har bra tips att dela med sig av?
1.) Elementskydd 
Vi har golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen, i ett slutet system. Inte mycket att göra åt den saken, men högblanka industrilackade element toppar inte direkt min lista på vackra inredningsdetaljer. Ett trick för att komma runt vårdcentralskänslan som tråkiga radiatorer lätt kan skapa i nyproducerade hus är att platsbygga elementskydd runt dem - som täcker det värsta - utan att stänga till helt. Och som dessutom kan bjuda på en extra förvaringsyta. Jag inspireras av de danska funkishusens ribbor i fallande längder och funderar på en modifierad variant av det HÄR eller det HÄR
2.) Klädkammare 2.0
Även om vi har lite olika inredningsstil så måste jag säga att min bloggkompis Jannice verkligen har inspirerat mig att ta tag i vår klädkammare och göra något mer än den standardlösning till stång som kom med huset. Man kan ju faktiskt inreda även en så här liten yta och när man läser in sig och letar bilder så finns det ju massor med smarta hyllor, lådor, krokar och knep för att optimera förvaringen. Plus att en mjuk matta verkligen förhöjer känslan i rummet.
3.) Golvslipning vs lägga nytt
Jag läste någonstans att golven är husets skor. Om man ska ge sig på att översätta inredning till mode. Och det ligger något i det. För det spelar ju ingen större roll hur fint man har klätt upp sig eller hur snyggt man inrett om man har oputsade skor / slitna golv. Med det sagt har vi en trestavsparkett som verkligen behöver en omgång med slipmaskinen. Är det någon som har testat att göra det efter inflytt och som kan rekommendera en (hyfsat) dammfri lösning. Hur lång tid måste det härda om man oljar / lackar och funkar det att flytta möblerna till annat rum eller måste man tömma huset? Rent av bättre att lägga nytt? Tips?

Kommentarer
Postat av: Sofia

Om du inte är superförtjust i golvet från början så skulle jag satsa på ett mönstrat golv som håller i åratal. Fiskbensparkett passar i alla hus och det lyfter verkligen..
(En tanke), Fårvånansvärt att så många lägger ner en förmögenhet på kök, badrum men snålar när det kommer till golv. Prisskillnaden på en massiv fiskbensparkett kontra 1,2,3-stavig skiljer inte så mycket i pris när man kommer upp i de summor som det kostar att lägga golv.

Om du bestämmer dig för att slipa så dammar det inte med de nya maskinerna så det är ju topp!

Sofia

2016-03-10 @ 00:21:06
URL: http://sofiaristic.blogg.se
Postat av: Ida

Vi köpte en lägenhet med ett vackert skeppsgolv gjort av obehandlade ekplankor - dock var det oerhört slitet och missfärgat på sina ställen. Anlitade en golvspecialist som slipade och lackade och det ser helt nylagt ut! Kostade 8000 för ca 100kvm vilket är att föredra mot 40 000 som ett nytt skeppsgolv skulle kosta. Jag hade föredragit vitlasering och olja istället för lack men med småbarn som spiller mat och kastar leksaker så fick jag välja med hjärnan på den punkten.

2016-03-10 @ 08:14:15
Postat av: Quake

Fler inlägg tack!

2016-03-10 @ 08:28:20
URL: http://quakelive.se
Postat av: Malin

Angående elementskydd: rotting verkar ju komma starkt, är det något du gillar?

2016-03-10 @ 08:36:02
Postat av: Karin

Hello Frida!

Vi slipade om vårt trestavsparkett och använde oss av någon olja. Blev toppenfint! Blev en väldigt fin (lite mattare) yta samt tog bort det gula. Kan kolla hemma vad vi använde oss av om du vill!

2016-03-10 @ 08:56:54
Postat av: Susan

Vi har slipat om våra ekgolv, på snudd till dammfritt med deras maskiner, en bråkdel av priset att lägga nytt. Vi har vitbehandlat dem och är toppen nöjda! Lycka till

2016-03-10 @ 09:01:20
Postat av: Frida

Ida: Älskar uttrycket "välja med hjärnan" :)

Malin: Rotting är jättefint i rätt miljö men hemma hos oss tror jag inte det skulle smälta in så bra, det är så nybyggt och kantigt plus att jag är rädd för att färgen skulle dra iväg mot vårt i övrigt ganska vita hus.

Karin: Gärna, tar hemskt gärna tips på det!

2016-03-10 @ 09:11:10
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Frida

Susan: Vilkas maskiner. Tar tacksamt emot tips!

2016-03-10 @ 09:11:53
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Amanda

Karin som skrev 08:56 - jag skulle jättegärna vilja veta! Vi ska snart slipa om våra golv och är ute efter den effekt som du beskriver, lite mattare och inte så gult :) Gissar att det är ekgolv ni har?

PS. Det vore toppen att kunna svara direkt på kommentarer :)

2016-03-10 @ 09:31:02
Postat av: Ida

Just det, oavsett om man väljer att lacka eller olja så ska måste det härda/torka i ett dygn. Gärna vädra också då det luktar starkt. Alla möbler måste flyttas. Det dammar men de som slipar har med sig dammsugare så de dammsuger samtidigt som de slipar.

2016-03-10 @ 10:03:56
Postat av: jennifer

mer inlägg tack! så fantastiskt bra!

2016-03-10 @ 14:45:35
URL: http://www.nouw.com/jcortes
Postat av: Therése Inredningsspecialisten

Gällande element och elementskydd skulle jag avråda till elementskydd om ni kommer ha igång den. Det finns andra typer av element, som ser ut som stenskivor om ni skulle vilja lägga pengar/tid på att byta ut den? Annars gillar jag personligen att highligta det som "är fult" genom att måla i någon läcker färg som kommer igen i bilder/ramar eller dyl. på väggen eller varför inte i taklampan. Koppar, en matt ljus gröngrå eller vilka färger man nu föredrar ... Ett vitt element mot en vit vägg funkar märkligt nog inte lika bra som om väggen är målad i en färg och elementet med. Då smälter den vanligtvis in bättre.

När man slipar om ett golv kan man ju klä alla dörrar i plast, om detta nu går. I förra lägenheten gjorde vi om från fyra olika golv till två, vilket lyft! Blir nyfiken att se före-efterbilder! :)

Hejja!!

2016-03-10 @ 16:18:39
URL: http://www.inredningsspecialisten.se
Postat av: nina

Hej!
Kika först om det går att slipa om dina golv. De måste ha en träyta på minst 2,5mm. Vet att du köpt ett färdigt hus och om du inte gjorde några extraval på golven har kanske era entreprenörer valt ett billigare golv med tunnare yta.

Om det går slipa så hade jag valt att göra det och behandla det på ett sätt som passar er nu. Ni har ju en småtting och det brukar slita lite extra. Sedan när han är lite äldre hade jag kostat på mig ett fint och rejält golv. Idag använder golvslipare en slags våtslip som gör att det inte dammar alls mycket och ni kan tom hyra en sådan över helgen och göra jobbet själva!

2016-03-10 @ 17:01:54
Postat av: Mary

Slipa och behandla med Osmo hårdvaxolja,
Vi har behandlat vårt furugolv med det. Använde Osmo dekorvax för vitpigmentering innan och resultat blev toppenfint! Golvet är helt underbart att gå på för barfota fötter. Dessutom är det ett bra miljöval, vilket var extra viktigt för oss nu när vi har småbarn som kryper och leker mkt på golvet! Det går dessutom att applicera mer på ställen där golvet slits mycket, utan att det blir färgskiftningar och hela golvet måste behandlas på nytt.

2016-03-10 @ 19:50:44
Postat av: Lisa S

Hej Frida! Jag har slipat om golvet i mitt vardagsrum. Det är ganska stort, ca 40 kvm. Jag ställde alla möbler i hallen o köket o där fick de stå i tre-fyra dagar. Jag anlitade ångtvättbilen o jag kan varmt rekommendera dem! Helt dammfritt. Mitt golv var ett typiskt parkett golv som mina föräldrar la in när de byggde huset 1991. Golvet slipades nu o jag (eller ja inte jag själv) oljade det nu!!! Säger bara WOW!!! Vilken skillnad! Så snyggt o tusen ggr snyggare att olja samt att det såg ut som nytt! Kram Lisa S

2016-03-10 @ 20:05:34
Postat av: Linda

Åh! Fler inlägg om walk in closet! :) gärna med idéer för snedtak.

2016-03-10 @ 20:06:11
Postat av: Elin

Kul med hemmaprojekt! =)
Jag lät slipa om fiskbensparketten i min gamla lägenhet och behandlade med hårdvaxolja. Det blev superfint, silkesmatt och jättetåligt mot fläckar. Fick någon enstaka repa men då duttade jag på med lite olja precis där repan var och då syntes det nästan inte alls. Kan verkligen rekommendera det!

2016-03-10 @ 20:17:30
Postat av: Johanna

Värt att tänka på gällande oljade golv är att skötseln kräver en del. Såpning en gång i månaden och oljning en gång om året. Även om jag tycker att oljat är snyggast, så skulle jag själv överväga en lack bara pga detta. Hoppas ni hittar den lösning som passar er bäst!

2016-03-10 @ 20:56:26
Postat av: Alex

När vi byggde ut och ändå behövde lägga nytt golv hade vi golvfirmor här i kungsbacka hemma för offert på att slipa ner och vitvaxa vår 8 år gamla ekfärgade 3-stavsparkett men det var ingen som ville göra jobbet för de kunde inte garantera ett bra resultat. Så vi gjorde det själva och hyrde maskiner på stål och hyr samt köpte osmos hårdvaxolja. Det blev verkligen ett helt annat golv men jobbet att slipa hade vi inte kunnat föreställa oss för lacken var otroligt svår att få bort. Att maskinen sedan även skulle vara dammfri eller nästintill kan ingen ana.
Kort summerat: kommer aldrig göra om det!

2016-03-10 @ 21:37:57
Postat av: Katrin

Otroligt fint golv på bilden, vet du vilket det är, på jakt efter ett liknande.

2016-03-10 @ 22:33:01
Postat av: Granntanten

Vi har hårdvaxoljat våra golv. Man kan ha pigment i när man gör det om man vill ha det där ljusare. Och det är SJUKT hållbart.

Om man ska bevara eller lägga nytt beror väl på vad man har att utgå från och var man bor. I vårt sekelskifteshus är originalgolven av makalös kvalitet som tål att slipas många gånger. Då lägger jag inte annat över.

2016-03-11 @ 10:06:06
URL: http://https://granntanten.wordpress.com
Postat av: Catharina Grundström

Jag rekommenderar att ni vaxar golven med hårdvax i stället för att olja eller lacka. Vaxen kan dessutom blandas med lite pigment om man vill. Vi har gjort detta både på gammalt furugolv och på modern trestavs ekparkett, båda med mycket fint och hållbart resultat.

2016-03-11 @ 16:54:30
Postat av: Hanna

Tack för en bra blogg! Passar på att skicka med en länk. Unika grafiska blad som blir en prydnad på din vägg. Till bra pris!

Postat av: Li

Vi la in nytt golv (furu) 2009 och valde pigmenterad hårdvaxolja. Golvet fick en superfin matt finish och känns lent att gå på. Dock är det inte speciellt hållbart på de ytor som man belastar mest. Vi har redan vaxat om golvet en gång och skulle nog behöva göra det igen. Men tycker ändå att resultatet är så fint att det är värt mödan.

2016-03-11 @ 21:54:37
Postat av: Emma

Har nog rabatt-kort hos LM maskinteknik efter att ha hyrt golvslip många gånger... Har slipat golv inomhus och altanen utomhus, alla gånger med stor bandslip för de stora ytorna och en mindre cirkelslip för att komma hela vägen in mot listen. Så länge man tömmer påsen där slipdammet samlas blir det inte så farligt mycket damm, men man kan ju hyra damm-fälla också.
Osmo-vaxerna är mina absoluta favoriter. Är det det gula man vill ha bort finns en variant för det, och sedan väljer man hur blank eller matt top-vax man vill ha. Första gången lyssnade jag på butiken och valde sidenmatt - och hyrde golvslip en gång till ;)

Elementskydd är under fundering här med. Våra fönsterbrädor är underdimensionerade till fönstrena och jag vill så gärna ha djupare i kalksten. Får se vad ekonomin säger bara. Djupa fönsterbrädor och elementskydd under är målbilden.

2016-03-12 @ 19:06:34
URL: http://emmassamling.wordpress.com
Postat av: Ulf

Tavlan i den översta bilden är väldigt fin - nån som vet var man får tag på den??

Tack!!

2016-03-12 @ 21:12:24
Postat av: Catarina i Piteå

Bra tips, det var fina elementskyddslösningar. Lite modernare än de varianter som jag har sett.

2016-03-13 @ 13:33:14
URL: http://ninna77.blogspot.se
Postat av: Martina

Jag är galet nöjd med vårt snickarbyggda elementskydd! Får erkänna att jag blev väldigt inspirerad av Sanna Fischer Nordströms elementskydd, så det blev sånt snyggt hos oss också. Kolla hennes blogg!

2016-03-14 @ 16:04:31
Postat av: Karin

Hej! Vi hade samma problem när vi flyttade, ett gulnat trestavgolv i ek. Vi flyttade bara möblerna till intilliggande rum (utan dörr) och fick golvet slipat och behandlat med vit hårdvaxolja, hur slitstarkt och snyggt som helst, har en 1,5 åring och en 2,5 åring som bevisar att det är hållbart så att säga 😉. Det endast att vi var tvugna att bo någon annanstans pga ångorna. Det blev iaf över förväntan snyggt och till ett helt överkomligt pris.

2016-03-17 @ 12:11:37

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL